H O T Ă R Î R E
cu privire la aprobarea Cerinţelor “Uleiuri vegetale comestibile”
nr. 434 din 27.05.2010
Monitorul Oficial nr.87-90/510 din 04.06.2010
* * *
Notă: În titlul şi tot textul hotărîrii, cu excepţia clauzei de emitere, şi al Reglementării tehnice, precum şi în parafele şi în textele anexelor nr.1-5, cuvintele „Reglementare tehnică” şi „prezenta Reglementare tehnică”, la orice caz gramatical, se substituie cu cuvintele „Cerinţe” şi, respectiv, „prezentele Cerinţe”, la cazul gramatical corespunzător, conform Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017
În conformitate cu prevederile Legii nr.420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.36-38, art.141), cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431) şi Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.67, art.183), Guvernul
[Clauza de emitere modificată prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Cerinţele “Uleiuri vegetale comestibile” (se anexează).
2. Din momentul intrării în vigoare a Cerinţelor “Uleiuri vegetale comestibile” din Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat, supuse certificării conformităţii obligatorii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1469 din 30 decembrie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.1-4, art.14), cu modificările şi completările ulterioare, poziţiile tarifare cu numerele de ordine 14, 15, 16 şi 17 se exclud.
3. Prezenta Hotărîre intră în vigoare după 7 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepţia punctului 18, care intră în vigoare după 24 de luni.
4. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerului Sănătăţii.
PRIM-MINISTRU | Vladimir FILAT |
Contrasemnează: | |
Viceprim-ministru, ministrul economiei | Valeriu Lazar |
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare | Valeriu Cosarciuc |
Ministrul sănătăţii | Vladimir Hotineanu |
Chişinău, 27 mai 2010. | |
Nr.434. |
Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului
nr.434 din 27 mai 2010
CERINŢELE
“Uleiuri vegetale comestibile”
Cerinţele “Uleiuri vegetale comestibile” creează cadrul necesar aplicării Regulamentului (CE) nr.1989/2003 al Comisiei din 6 noiembrie 2003 de modificare a Regulamentului (CEE) nr.2568/91 privind caracteristicile uleiurilor de măsline şi ale uleiurilor din reziduuri de măsline, precum şi metodele de analiză relevante, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO), nr.L 295 din 13 noiembrie 2003, Regulamentului (CE), nr.1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO), nr.L 299 din 16 noiembrie 2007, documentelor normative ale Comisiei Codex Alimentarius: CODEX STAN 210 (amendat în 2003, 2005, 2009), ce prevede norme pentru uleiurile vegetale ce poartă denumiri specifice, CODEX STAN 19-1981 (Revizuit 2-1999, amendat în 2009) privind normele codex pentru grăsimile şi uleiurile comestibile nevizate de normele individuale, CODEX STAN 33-1981 (Revizuit 2-2003, amendat în 2009) privind normele Codex pentru uleiurile de măsline şi uleiurile din pomaceea de măsline după prima extracţie, art.118 şi anexa nr.XVI la Regulamentul (CE) nr.1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO), nr.L 299 din 16 noiembrie 2007, Regulamentului (CE) nr.1019/2002 al Comisiei din 13 iunie 2002 privind standardele de comercializare a uleiului de măsline publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr.L 155 din 14 iunie 2002.
[Preambulul completat prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
I. DOMENIUL DE APLICARE
1. Cerinţele „Uleiuri vegetale comestibile” (în continuare – Cerinţe) stabilesc cerinţele minime de calitate la comercializarea uleiurilor vegetale alimentare, specificate conform poziţiilor tarifare 1507, 1508, 1509, 1510 00, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515 şi 1804 00 000 din Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr.172 din 25 iulie 2014, care sînt destinate consumului uman, provenite atît din producţia internă, cît şi din import.
[Pct.1 modificat prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
[Pct.1 modificat prin Hot.Guv. nr.632 din 11.09.2015, în vigoare 18.09.2015]
2. Prezentele Cerinţe nu se aplică produselor fabricate în gospodării individuale pentru consumul propriu.
II. TERMINOLOGIE
[Titlul capitolului II modificat prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
3. În sensul prezentelor Cerinţe uleiurilor li se aplică următoarele denumiri ce trebuie utilizate la comercializare:
1) ulei vegetal – amestec de trigliceride ale acizilor graşi şi substanţe aderente (alte lipide de tipul fosfatidelor, substanţe nesaponificabile şi alţi acizi graşi liberi) obţinut din materie primă vegetală oleaginoasă;
2) ulei obţinut prin presare – ulei virgin obţinut fără schimbarea naturii uleiului, numai prin procedee mecanice, spre exemplu stoarcere sau presare cu utilizarea căldurii, nelimpezit sau limpezit prin hidratare, sedimentare, filtrare şi centrifugare;
3) ulei obţinut prin presare la rece – ulei obţinut fără schimbarea naturii uleiului, numai prin procedee mecanice, spre exemplu stoarcere sau presare, fără încălzire, nelimpezit sau limpezit prin hidratare, sedimentare, filtrare şi centrifugare;
4) ulei extractiv – ulei extras din materie primă oleaginoasă cu ajutorul solvenţilor (hexan, benzină ş.a.), admişi pentru utilizare în asemenea scopuri, conform actelor normative în vigoare;
5) ulei vegetal nerafinat – ulei vegetal curăţit de suspensii mici şi mari;
6) ulei vegetal rafinat – ulei vegetal limpezit, conform ciclului deplin sau parţial al etapelor de rafinare;
7) ulei hidratat – ulei obţinut la prelucrarea uleiului vegetal cu ajutorul reagenţilor hidratanţi, în scopul eliminării fosfolipidelor şi altor substanţe hidrofile;
8) ulei neutralizat – ulei eliberat parţial sau total de acizi graşi liberi;
9) ulei înălbit – ulei purificat parţial sau complet de substanţe colorante;
10) ulei deodorizat – ulei vegetal purificat de substanţele volatile gustative şi aromatice caracteristice;
11) ulei rafinat deodorizat – ulei rafinat, supus procesului de deodorizare;
12) ulei în amestec – amestec de uleiuri vegetale în diferite raporturi;
13) ulei aromatizat – ulei cu adaos de substanţe gustative şi aromatice;
14) materie primă oleaginoasă – seminţe şi fructe ale plantelor oleaginoase, utilizate pentru producerea industrială a uleiurilor alimentare;
15) ulei de arahide – ulei obţinut din seminţe de alune de pămînt (seminţe Arachis hypogaea L.);
16) ulei de babassu – ulei obţinut din miezul fructelor unor specii de palmier (Orbignya spp);
17) ulei de cocos – ulei obţinut din miezul nucilor de cocos (Cocos nucifera L.);
18) ulei de bumbac – ulei obţinut din seminţe de diferite specii de bumbac cultivat (Gossypium spp);
19) ulei din seminţe de struguri – ulei obţinut din seminţe de struguri (Vitis vinifera L.);
20) ulei de porumb – ulei obţinut din germeni de porumb (embryos Zea L.);
21) ulei de muştar – ulei obţinut din seminţe de muştar alb (Sinapis alba L. sau Brassica hirta Moench), cafeniu şi galben (Brassica juncea (L.) Czernajew şi Cossen) şi muştar negru (Brassica nigra (L.) Koch), cu un conţinut de aciderucic – maximum 5% din conţinutul total de acizi graşi;
22) ulei de măsline – ulei obţinut din fructe de pom de măslin (Olea europea L.);
221) ulei de măsline virgin – ulei obţinut din fructul de măslină doar prin procedee mecanice sau alte procedee fizice, în condiţii care nu conduc la alterarea uleiului, fructul nesuferind nici un alt tratament decît spălarea, decantarea, centrifugarea şi filtrarea, cu excepţia uleiurilor obţinute cu ajutorul unor solvenţi cu acţiune chimică sau biochimică ori prin procedee de reesterificare şi se clasifică în:
a) ulei de măsline extravirgin – ulei virgin de măsline a cărui aciditate, exprimată în conţinut de acid oleic, este de 0,8 g la 100 de g, celelalte caracteristici ale sale fiind conforme cu cele definite pentru această categorie;
b) ulei de măsline virgin – ulei virgin de măsline a cărui aciditate, exprimată în conţinut de acid oleic, este de 2 g la 100 de g, celelalte caracteristici ale sale fiind conforme cu cele definite pentru această categorie;
c) ulei de măsline lampant – ulei de măsline virgin a cărui aciditate, exprimată în acid oleic, este mai mare de 2 g la 100 g şi/sau ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru această categorie. Se foloseşte exclusiv în scopuri industriale;
222) ulei brut din turte de măsline – ulei obţinut din turte de măsline prin tratarea cu solvenţi sau prin procedee fizice, cu excepţia uleiurilor obţinute prin procedee de reesterificare. Caracteristicile sînt conforme cu cele stabilite pentru această categorie.
23) ulei din miez de nucă – ulei obţinut din miez de nucă (Júglans régia L.);
24) ulei de cătină albă – ulei obţinut din fructe de cătină albă (Hippophae rhamnoides L.) pentru utilizare numai în amestec;
25) ulei de cătină albă cupajat – ulei obţinut prin amestecarea uleiului de cătină albă cu ulei de floarea soarelui rafinat;
26) ulei de palmier – ulei obţinut din miezul fructului de palmier (Elaeis guineensis);
27) ulei de cacao – ulei obţinut din boabe de cacao (Theobroma cacao);
28) ulei de sîmburi de palmier – ulei obţinut din sîmburii fructului de palmier (Elaeis guineensis);
29) ulei de rapiţă – ulei obţinut din seminţe de rapiţă (Brassica napus L., Brassica campestris L., Brassica juncea L. şi Brassica tournefortii Gouan species);
30) ulei de rapiţă cu conţinut redus de acid erucic – ulei obţinut din seminţe de rapiţă Brassica napus L., Brassica campestris L., Brassica juncea L. cu conţinut redus de acid erucic (maximum 2% din conţinutul total de acizi graşi);
31) ulei de tomate – ulei obţinut din seminţe de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.);
32) ulei de saflor – ulei obţinut din seminţe de saflor (seminţe Carthamus tinctorious L.);
33) ulei de saflor cu un conţinut sporit de acid oleic – ulei obţinut din seminţe oleaginoase de saflor din speciile Carthamus tinctorious L. cu un conţinut sporit de acid oleic (minimum 70% din conţinutul total de acizi graşi);
34) ulei de susan – ulei obţinut din seminţe de susan (seminţe Sesamum indicum L.);
35) ulei de soia – ulei obţinut din boabe de soia (seminţe Glycine max (L.) Merr.);
36) ulei de floarea-soarelui – ulei obţinut din seminţe de floarea-soarelui (seminţe Helianthus annuus L.);
37) ulei de floarea-soarelui cu conţinut sporit de acid oleic – ulei obţinut din toate speciile de seminţe de floarea-soarelui (seminţe Helianthus annuus L.), cu conţinut sporit de acid oleic (minimum 75% din conţinutul total de acizi graşi);
38) ulei de floarea-soarelui cu conţinut mediu de acid oleic – ulei obţinut din toate speciile de seminţe de floarea-soarelui (seminţe Helianthus annuus L.), cu conţinut mediu de acid oleic (de la 43,1 pînă la 71,8% din conţinutul total de acizi graşi);
39) ulei din sîmburi de fructe (de caise, vişine, piersici şi prune) – ulei obţinut din miez de sîmburi de fructe (Prunus armeniaca L., Prunus cerasus L., Prunus persica L., Prunus domestica L.);
40) ulei de migdal – ulei obţinut din sîmburi de migdal (Amygdalus communis L.);
41) ulei de orez – ulei obţinut din tărîţe de orez (Oryza sativa L);
42) ulei de dovleac – ulei obţinut din seminţe de dovleac (Cucurbita maxima Duch, Cucurbita moschata L.);
43) ulei bogat în acizi graşi omega-3 – ulei care conţine cel puţin 0,6 g acid linolenic per 100 g de produs;
44) ulei cu compoziţie echilibrată de acizi graşi polinesaturaţi (AGP) – ulei în care raportul omega-6/omega-3 constituie (1-13):1 şi este asigurat prin conţinutul de acid linoleic şi linolenic al acestuia.
[Pct.3 completat prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
[Pct.3 completat prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
4. În sensul prezentelor Cerinţe, termenii utilizaţi se definesc după cum urmează:
1) rafinare – proces de eliminare din componenţa uleiului a impurităţilor ce-l însoţesc;
2) deodorare – proces de eliminare din componenţa uleiului a substanţelor odorante şi volatile la temperaturi înalte;
3) înălbire – proces de eliminare din componenţa uleiului a substanţelor colorante cu ajutorul absorbenţilor naturali (bentonită etc.);
4) densitate relativă – raportul dintre masa uleiului la o temperatură respectivă şi masa aceluiaşi volum de apă la temperatura de 20°C;
5) indicele de refracţie la 40°C – refracţia luminii monocromatice de sodiu la trecerea prin ulei la temperatura de 40°C;
6) indicele de saponificare – cantitatea de hidroxid de potasiu în mg, necesară pentru saponificarea, respectiv transformarea în săpun, a unui gram de ulei;
7) indicele de iod – gradul de nesaturare a uleiurilor, care se exprimă în grame de iod absorbit de 100 g produs;
8) indicele de peroxid – caracteristica de calitate a uleiurilor, reprezentînd conţinutul de peroxid şi alte substanţe oxidante dintr-o cantitate anumită de ulei, care oxidează iodura de potasiu, punînd în libertate iodul. Se exprimă în milimoli de oxigen activ la 1 kg de produs;
9) indicele de aciditate – mărimea fizică, egală cu masa de hidroxid de potasiu (mg), necesară pentru neutralizarea acizilor graşi liberi, care se conţin în 1 g de ulei. Se exprimă în mg KOH/g;
10) substanţe nesaponificabile – substanţe organice ale uleiurilor care nu reacţionează cu alcalii formînd săpun;
11) culoarea de iod – caracteristica de calitate a uleiurilor, care se determină prin compararea cu o scară de culori a soluţiilor etalon de iod;
12) compoziţia în acizi graşi – procentul de acizi graşi cu lungimea catenei de la 6 atomi de carbon (C6) pînă la 24 atomi de carbon (C24);
121) acid gras omega-6 – acid linoleic, notare convenţională – C18:2;
122) acid gras omega-3 – acid linolenic, notare convenţională – C18:3;
13) impurităţile insolubile – impurităţile uleiurilor insolubile în eter de petrol;
14) săpun – caracteristica calităţii uleiurilor care indică conţinutul de săpun dizolvat în uleiuri rafinate cu ajutorul alcaliilor.
[Pct.4 completat prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
III. CERINŢE GENERALE
5. Uleiurile trebuie să fie produse, ambalate, etichetate, marcate, introduse pe piaţă şi comercializate în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare, Legea nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, Legea nr.105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor, Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.
[Pct.5 modificat prin Hot.Guv. nr.956 din 03.10.2018, în vigoare 02.11.2018]
6. Producătorii uleiurilor trebuie să asigure menţinerea înregistrărilor care permit trasabilitatea şi identificarea materiilor prime utilizate, metodelor şi condiţiilor de producţie, furnizorilor de materii prime, echipelor de producţie, loturilor şi tipurilor de produse timp de 3 ani şi, după caz, să ofere dovezi documentare ale respectării cerinţelor de calitate şi inofensivitate alimentară prescrise în prezentele Cerinţe.
7. Calitatea şi inofensivitatea alimentară presupun asigurarea respectării şi conformării cerinţelor prescrise, igienei alimentare pe parcursul întregului ciclu de producţie, de la materia primă pînă la consumator.
8. Provenienţa, calitatea şi inofensivitatea materiei prime şi materialelor utilizate se confirmă prin documentele de însoţire.
9. La plasarea pe piaţă uleiurile trebuie să fie însoţite de declaraţia de conformitate prevăzută în Capitolul V al prezentelor Cerinţe şi avizate sanitar, conform Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice.
IV. CERINŢE MINIME DE CALITATE
[Titlul capitolului IV în redacţia Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
10. Uleiurile ce cad sub incidenţa prezentelor Cerinţe în funcţie de consistenţă se clasifică după cum urmează:
1) lichide: de floarea-soarelui, de măsline, de soia, de rapiţă (canola), de arahide, de porumb, de bumbac, de seminţe de struguri, de muştar, de saflor, de susan, de migdale, de caise, de vişine, de piersici, de prune, de miez de nucă, de cătină albă cupajat, de tomate, de orez, de dovleac, uleiuri în amestec şi uleiuri cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi;
2) solide: de cacao, de cocos, de palmier, de sîmburi de palmier, de babassu.
[Pct.10 modificat prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
11. Uleiurile, în funcţie de materia primă utilizată, se clasifică după cum urmează:
1) uleiuri individuale – obţinute dintr-un singur tip de materie primă;
2) uleiuri în amestec – obţinute prin amestecarea uleiurilor din diferite tipuri de materie primă (două sau mai multe).
12. Uleiurile, în funcţie de compoziţia acizilor graşi, se clasifică în grupe, după cum urmează:
1) oleică (de floarea-soarelui cu conţinut sporit de acid oleic, de floarea-soarelui cu conţinut mediu de acid oleic, de măsline, de arahide, de piersici, de prune, de caise, de migdale, de saflor cu conţinut sporit de acid oleic, de orez);
2) linolico-oleică (de susan, de vişine, de dovleac);
3) linolică (de porumb, de floarea-soarelui, de seminţe de struguri, de saflor, de tomate);
4) linoleică (de rapiţă, de muştar, de soia);
5) palmitinică (de bumbac, de cacao, de palmier);
6) laurinică (de cocos, de sîmburi de palmier);
7) linoleico-linolenică cu compoziţie echilibrată de acizi graşi polinesaturaţi (floarea-soarelui şi rapiţă; floarea-soarelui, rapiţă şi soia; floarea-soarelui, rapiţă şi seminţe de struguri; porumb şi rapiţă; rapiţă şi porumb; porumb, rapiţă şi seminţe de struguri; soia şi rapiţă).
[Pct.12 modificat prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
13. Uleiurile se clasifică în funcţie de:
1) procesul de limpezire:
a) rafinate;
b) nerafinate;
2) în funcţie de tehnologia de obţinere:
a) presate;
b) extractive;
c) presate cu extracţie ulterioară a uleiului din tescovină.
Tipurile şi procedeele de obţinere a uleiurilor sînt specificate în anexa nr.1 la prezentele Cerinţe.
14. Identificarea uleiurilor se efectuează conform caracteristicilor organoleptice, fizico-chimice şi compoziţiei acizilor graşi.
15. Caracteristicile organoleptice ale uleiurilor trebuie să corespundă cerinţelor specificate în anexa nr.2 la prezentele Cerinţe.
16. Caracteristicile fizico-chimice ale uleiurilor trebuie să corespundă cerinţelor specificate în anexa nr.3 la prezentele Cerinţe.
17. Compoziţia acizilor graşi în uleiuri trebuie să corespundă cerinţelor specificate în anexa nr.4 la prezentele Cerinţe.
18. Conţinutul maxim rezidual al solvenţilor pentru uleiurile extractive:
propan, butan, acetonă – 0,1 mg/kg;
pentan, ciclohexan, eter de petrol, heptan – 1 mg/kg;
1,1,2 – tricloretilenă – 2 mg/kg.
19. Fabricarea uleiurilor cu utilizarea aditivilor alimentari se admite în baza respectării cerinţelor stabilite în Regulile şi Normele sanitare privind aditivii alimentari, aprobate prin ordinul medicului-şef sanitar de stat al Republicii Moldova nr.06.10.3.46 din 17 decembrie 2001 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.50-52, art.123).
Nu se admite utilizarea aditivilor alimentari în uleiurile virgine şi presate la rece.
20. Uleiurile livrate spre comercializare se ambalează în recipiente din materiale admise pentru contact cu produsele alimentare, conform actelor normative în vigoare.
21. Capacitatea nominală a ambalajelor de desfacere pentru uleiurile lichide preambalate şi pentru uleiurile solide preambalate vîndute, în funcţie de masă, trebuie să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.907 din 4 noiembrie 2014.
[Pct.21 în redacţia Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
22. Denumirea sub care se comercializează uleiurile trebuie să reflecte corect natura lui şi să conţină minimum următoarea informaţie:
1) denumirea materiei prime;
2) procedeul de obţinere a uleiului.
23. Pentru uleiul de dovleac şi de cătină albă cupajat, suplimentar, pe eticheta de însoţire se indică fracţia masică de carotenoizi.
[Pct.23 în redacţia Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
231. Pentru uleiurile cu compoziţie echilibrată de acizi graşi polinesaturaţi, suplimentar, pe etichetă se indică „bogat în acizi graşi omega-3” şi conţinutul de acizi graşi omega-3 şi omega-6 la 100 g ulei.
[Pct.231 introdus prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
24. Nu se admite aplicarea pe etichetă a menţiunilor: “dublu rafinat”, “fără colesterol”, precum şi a altor menţiuni similare ce pot induce în eroare consumatorul.
25. La etichetarea uleiurilor nu se admite atribuirea sau invocarea proprietăţilor de tratament, profilaxie sau vindecare a bolilor.
251. Indicaţia “prima presare la rece” poate figura numai pentru uleiurile de măsline virgine sau extravirgine obţinute la o temperatură mai mică de 27°C în urma unei prime presări mecanice a pastei de măsline, printr-un sistem tradiţional de extracţie pe bază de prese hidraulice.
[Pct.251 introdus prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
252. Indicaţia “extracţie la rece” poate figura numai pentru uleiurile de măsline virgine sau extravirgine obţinute la o temperatură mai mică de 27°C printr-un procedeu de percolare sau centrifugare a pastei de măsline.
[Pct.252 introdus prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
253. Indicaţia acidităţii sau acidităţii maxime poate figura numai în cazul în care este însoţită de indicaţia valorii peroxidice, a conţinutului de ceară şi a absorbţiei de ultraviolete.
[Pct.253 introdus prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
254. În cazul în care amestecul de ulei de măsline şi alte uleiuri vegetale este indicat pe etichete în alt loc decît în lista de ingrediente prin cuvinte, imagini sau reprezentări grafice, amestecul în cauză trebuie să aibă următoarea descriere comercială: “Amestec de uleiuri vegetale (sau denumirile exacte ale uleiurilor vegetale în cauză) şi ulei de măsline”, urmată imediat de indicarea proporţiei de ulei de măsline din amestec.
[Pct.254 introdus prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
255. Prezenţa uleiului de măsline pe eticheta unui amestec poate fi evidenţiată cu ajutorul imaginilor sau reprezentărilor grafice în conformitate cu pct.254, numai în cazul în care proporţia de ulei de măsline depăşeşte 50% din amestecul în cauză.
[Pct.255 introdus prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
256. La etichetarea uleiurilor de măsline, indicaţia proprietăţilor organoleptice referitoare la gust şi/sau miros poate figura numai pentru uleiurile de măsline extravirgine şi virgine.
[Pct.256 introdus prin Hot.Guv. nr.296 din 26.04.2011, în vigoare 06.05.2011]
26. Depozitarea uleiurilor lichide se face în încăperi curate, neinfestate, bine aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ. Condiţiile de păstrare recomandate fiind umiditatea relativă a aerului de maximum 75% şi temperatura de la 2°C pînă la 25°C, pentru uleiul de cătină albă cupajat – temperatura de la 0°C pînă la 15°C.
Depozitarea uleiurilor solide trebuie să se efectueze în condiţii şi la regimurile de temperaturi indicate în documentele de însoţire ale uleiurilor, asigurîndu-se calitatea pe durata întregii perioade de păstrare garantată.
27. Nu se admite transportarea şi depozitarea uleiurilor împreună cu produse nealimentare sau cu produse cu miros specific.
28. Informaţiile referitoare la valabilitatea uleiurilor se indică de către producător în conformitate cu Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.
[Pct.28 în redacţia Hot.Guv. nr.956 din 03.10.2018, în vigoare 02.11.2018]
29. Uleiurile destinate comercializării trebuie să fie păstrate şi depozitate cu respectarea cerinţelor prevăzute la punctul 26 al prezentelor Cerinţe.
Nu se admite comercializarea uleiurilor în afara unităţilor comerciale.
V. EVALUAREA CONFORMITĂŢII
[Capitolul V (pct.30-40) abrogat prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
Anexa nr.1 la Cerinţele “Uleiuri vegetale comestibile”
Tipurile şi procedeele de obţinere şi utilizare a uleiurilor
| |||
Nr. d/o | Tipul | Procedeele de obţinere | Utilizarea uleiurilor |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ulei de floarea-soarelui | Se obţine din seminţe de floarea-soarelui curăţite prin presare sau extracţie | Se utilizează:
a) rafinat deodorizat; b) rafinat nedeodorizat (obţinut prin presare); c) hidratat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare); d) nerafinat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare) |
2. | Ulei de soia | Se obţine din boabe de soia prin presare sau extracţie | Se utilizează:
a) rafinat deodorizat; b) rafinat neînălbit (obţinut prin presare); c) hidratat de calitatea întîi (obţinut prin presare) |
3. | Ulei de rapiţă | Se obţine din seminţe de rapiţă prin presare sau extracţie | Se utilizează rafinat deodorizat |
4. | Ulei de porumb | Se obţine din germeni de porumb prin presare sau extracţie | Se utilizează rafinat deodorizat |
5. | Ulei de muştar | Se obţine din seminţe de muştar prin presare sau extracţie | Se utilizează:
a) rafinat deodorizat; b) rafinat nedeodorizat neînălbit (obţinut prin presare); c) hidratat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare); d) nerafinat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare) |
6. | Ulei de arahide | Se obţine din seminţe de alune de pămînt prin presare sau extracţie | Se utilizează rafinat deodorizat |
7. | Ulei din miez de nucă | Se obţine din miez de nucă prin presare | Se utilizează nerafinat |
8. | Ulei din seminţe de struguri | Se obţine din seminţe de struguri prin presare | Se utilizează:
a) rafinat; b) nerafinat |
9. | Ulei de tomate | Se obţine din seminţe de tomate prin presare | Se utilizează rafinat |
10. | Ulei din sîmburi de fructe (de caise, de vişine, de piersice, de prune) | Se obţine din miez de sîmburi uscat prin presare sau extracţie | Se utilizează rafinat |
11. | Ulei de migdale | Se obţine din migdale prin presare sau extracţie | Se utilizează rafinat |
12. | Ulei de bumbac | Se obţine din seminţe de bumbac prin presare sau extracţie. | Se utilizează:
a) rafinat deodorizat; b) rafinat nedeodorizat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare) |
13. | Ulei de saflor | Se obţine din seminţe de saflor prin presare | |
14. | Ulei de susan | Se obţine din seminţe de susan prin presare | Se utilizează:
a) rafinat; b) nerafinat de calitatea întîi şi calitatea a doua |
15. | Ulei de babassu | Se obţine din miezul fructelor unor specii de palmier prin presare sau extracţie | |
16. | Ulei de cacao | Se obţine din boabe de cacao prin presare | |
17. | Ulei de cocos | Se obţine din miez de nucă de cocos prin presare sau extracţie | Se utilizează rafinat deodorizat |
18. | Ulei de palmier | Se obţine din miezul fructului de palmier prin presare | Se utilizează:
a) rafinat înălbit; b) nerafinat |
19. | Ulei de sîmburi de palmier | Se obţine din sîmburii fructului de palmier prin presare sau extracţie | Se utilizează rafinat |
20. | Ulei de orez | Se obţine din tărîţe de orez prin presare | |
21. | Ulei în amestec | Se obţine prin amestecarea uleiurilor nerafinate şi/sau rafinate corespunzătoare | Se utilizează: a) rafinat; b) nerafinat |
22. | Ulei de dovleac | Se obţine din seminţe din dovleac prin presare | Se utilizează nerafinat |
Uleiurile de măsline
| ||
Nr. d/o | Tipul | Procedeele de obţinere |
1. | Ulei de măsline “extra virgin” | Ulei virgin de măsline a cărui aciditate liberă, exprimată în conţinut de acid oleic, este de maximum 0,8 g la 100 g, respectiv celelalte caracteristici ale acestuia sînt conforme cu cele definite pentru prezenta categorie |
2. | Ulei de măsline “virgin” | Ulei virgin de măsline a cărui aciditate liberă, exprimată în conţinut de acid oleic, este de maximum 2 g la 100 g, respectiv celelalte caracteristici ale acestuia sînt conforme cu cele definite pentru prezenta categorie |
3. | Ulei de măsline “virgin” ordinar | Ulei virgin de măsline a cărui aciditate liberă, exprimată în conţinut de acid oleic, este de maximum 3,3 g la 100 g, respectiv celelalte caracteristici ale acestuia sînt conforme cu cele definite pentru prezenta categorie |
4. | Ulei de măsline rafinat | Ulei de măsline obţinut prin rafinarea uleiului de măsline virgin a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 0,3 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie |
5. | Ulei de măsline compus din ulei de măsline rafinat şi ulei virgin de măsline | Ulei de măsline obţinut prin amestecul de ulei de măsline rafinat şi uleiul de măsline virgin, a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 1 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie |
6. | Ulei rafinat din turte de măsline | Ulei obţinut prin rafinarea uleiului brut din turte de măsline, a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 0,3 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie |
7. | Ulei din turte de măsline | Ulei obţinut prin amestecul de ulei rafinat de turte de măsline şi ulei de măsline virgin, a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 1 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie |
[Anexa nr.1 completată prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
Anexa nr.2 la Cerinţele “Uleiuri vegetale comestibile”
Caracteristicile organoleptice ale uleiurilor dintr-un singur sau mai multe tipuri de materie primă [Titlul anexei nr.2 în redacţia Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
| ||||
Nr. d/o | Denumirea uleiului | Caracteristici | ||
aspect şi consistenţă | culoare | gust şi miros | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Uleiuri vegetale lichide | ||||
1. | Ulei de floarea-soarelui | Transparent fără sediment pentru uleiul rafinat şi hidratat.
Se admite fileu* la suprafaţa sedimentului pentru uleiul nerafinat | - | Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros, gust străin şi amăreală.
Pentru uleiul rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros |
2. | Ulei de soia | Transparent | - | Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros şi gust străin.
Pentru ulei rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros |
3. | Ulei de rapiţă | Transparent | Galbenă, se admite nuanţă verzuie | Caracteristic uleiului deodorizat, fără miros şi gust străin |
4. | Ulei de porumb | Transparent fără sediment | - | Gust de ulei fără individualitate, fără miros |
5. | Ulei de arahide | Transparent | Galben-deschisă cu nuanţă verzuie | Gust de ulei fără individualitate, fără miros |
6. | Ulei de măsline rafinat | Transparent | Galben-deschisă | Specific, caracteristic pentru măsline |
7. | Ulei de măsline | Transparent | Deschisă, de la galben pînă la verde | Specific, caracteristic pentru măsline |
8. | Ulei din turte de măsline rafinat | Transparent | Deschisă, de la galben pînă la cafeniu | Specific, caracteristic pentru măsline |
9. | Ulei din turte de măsline | Transparent | Deschisă, de la galben pînă la verde | Specific, caracteristic pentru măsline |
10. | Ulei din miez de nucă | Transparent, se admite sediment neînsemnat. Se admite tulburare la suprafaţa sedimentului | - | Caracteristic miezului de nucă prăjit, fără gust şi miros străin. Se admite amăreală uşoară specifică |
11. | Ulei din seminţe de struguri | Transparent. Se admite tulburare uşoară pentru uleiul nerafinat | - | Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros, gust străin şi amăreală |
12. | Ulei de muştar | Transparent, fără sediment | Galben-deschisă, se admite nuanţă verzuie | Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros, gust străin şi amăreală
Pentru ulei rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros |
13. | Ulei de susan | Transparent. Pentru uleiul nerafinat – transparent la suprafaţa sedimentului | - | Caracteristic uleiului, fără miros, gust străin şi amăreală |
14. | Ulei din sîmburi de fructe (de caise, de vişine, de piersici, de prune) şi de migdale | Transparent | De la galben-deschisă pînă la cafeniu-deschisă | Gust şi miros de migdal uşor sesizabil |
15. | Ulei de tomate | Transparent | - | Caracteristic uleiului, fără miros, gust străin şi amăreală. Se admite gust uşor de ardei |
16. | Ulei de bumbac | Transparent | - | Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros şi gust străin.
Pentru ulei rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros |
17. | Ulei de saflor | Transparent | - | Gust caracteristic uleiului, fără miros |
18. | Ulei aromatizat | Transparent | - | Caracteristic uleiului cu adaosuri, fără gust şi miros străin |
19. | Ulei de orez | Transparent | - | Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros şi gust străin |
191. | Ulei de dovleac | Transparent la temperatura de 60°С, fără tulburare şi sediment | Galbenă-deschis pînă la galbenă-roşcată | Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros, gust străine şi amăreală |
Uleiuri vegetale solide | ||||
20. | Ulei de babassu | Consistenţă solidă la temperaturi mai joase de 23°C | - | Caracteristic uleiului, fără miros |
21. | Ulei de cacao | Consistenţă solidă, fărîmicioasă la temperatura de la 16°C pînă la 18°C, lichidă la temperatura de 40°C | - | Caracteristic boabelor de cacao, fără gust şi miros străin |
22. | Ulei de cocos | Consistenţă moale la temperatura de la 15°C pînă la 20°C, lichidă la temperatura de 40°C | Albă cu nuanţă gălbuie | Caracteristic uleiului, fără miros, gust străin şi amăreală |
23. | Ulei de palmier | Consistenţă solidă la temperaturi mai joase de 30°C | - | Specific pentru uleiul nerafinat, gust de ulei fără individualitate pentru cel rafinat |
24. | Ulei de sîmburi de palmier | Consistenţă solidă | - | Gust specific de nucă |
Uleiurile în amestec | ||||
25. | Ulei de floarea-soarelui şi soia rafinat deodorizat | Transparent, fără sediment | Galbenă de diferite nuanţe | Fără miros, gust de ulei fără individualitate |
26. | Ulei de floarea-soarelui şi soia | Se admite tulburare uşoară sau fileu* | Galbenă de diferite nuanţe | Caracteristic uleiului de floarea-soarelui, fără gust şi miros străin |
27. | Ulei de cătina albă cupajat | Transparent. Se admite sediment neînsemnat, apărut pe durata păstrării | Galbenă de diferite nuanţe | Specific, caracteristic materiei prime |
28. | Uleiuri cu compoziţie echilibrată de acizi graşi polinesaturaţi | Transparent, fără sediment | Galbenă de diferite nuanţe | Plăcut. Gust de ulei fără individualitate, fără miros şi gust străine |
* Fileu – prezenţa în uleiul transparent a incluziunilor mici separate de substanţe similare cu ceara, slab vizibile la examinarea cu ochiul liber. |
[Anexa nr.2 completată prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
Anexa nr.3 la Cerinţele “Uleiuri vegetale comestibile”
Caracteristicile fizico-chimice ale uleiurilor dintr-un singur sau mai multe tipuri de materie primă [Titlul anexei nr.3 în redacţia Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
I. Ulei de floarea-soarelui
| |||||||||
Nr. d/o | Denumirea caracteristicii | Norma pentru uleiul: | |||||||
rafinat | hidratat | nerafinat | cu conţinut sporit de acid oleic | cu conţinut mediu de acid oleic | |||||
deodo- rizat | nedeo- dorizat | de calitate superi- oară | de calitatea întîi | de calitate superi- oară | de calitatea întîi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
1. | Culoarea de iod, mg I2, maximum | 10 | 12 | 15 | 20 | 15 | 25 | - | - |
2. | Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum | 0,6 | 4,0 | 0,6 – rafinat; 4,0 – nerafinat | |||||
3. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 10,0 | |||||||
4. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă), %, maximum | lipsă | lipsă | 0,05 | 0,10 | 0,05 | 0,05 | ||
5. | Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum: | ||||||||
- recalculate la stearooleolecitină | lipsă | 0,10 | 0,20 | 0,40 | 0,60 | - | - | ||
- recalculate la P2O5 | lipsă | 0,009 | 0,018 | 0,035 | 0,053 | - | - | ||
6. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,20 |
7. | Săpun, %, maximum | lipsă (probă de identificare) | nu se determină (probă de identificare) | 0,005 | 0,005 | ||||
8. | Indicele de iod, g I2/100 g* | 125-145 | 125-145 | 125-145 | 125-145 | 125-145 | 125-145 | 78-90 | 94-122 |
9. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum* | 1,0 | 1,2 | 1,2 | 1,2 | 1,2 | 1,2 | 1,5 | 1,5 |
10. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum | 234 | 225 | 225 | 225 | 225 | 225 | - | - |
11. | Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)* | 0,918-0,923 x = 20°C | 0,909-0,915
x = 25°C | 0,914-0,916 x = 20°C | |||||
12. | Indicele de refracţie (ND 40°C)* | 1,461-1,468 | 1,467-1,471
t = 25°C | 1,461-1,471
t = 25°C | |||||
13. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei* | 188-194 | 182-194 | 190-191 | |||||
* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie”, “indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
II. Ulei de soia
| ||||
Nr. d/o | Denumirea caracteristicii | Norma pentru uleiul: | ||
rafinat | hidratat | |||
deodorizat | neînălbit | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Culoarea de iod, mg I2, maximum | 12 | 45 | 50 |
2. | Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum | 0,6 | 4,0 | |
3. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 10,0 | ||
4. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,10 | 0,15 | 0,15 |
5. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) | lipsă | ||
6. | Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum: | |||
- recalculate la stearooleolecitină | 0,05 | 0,05 | 0,20 | |
- recalculate la P2O5 | 0,004 | 0,004 | 0,018 | |
7. | Săpun (probă de identificare) | lipsă | nu se determină | |
8. | Indicele de iod, g I2/100 g* | 120-140 | ||
9. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum* | 0,8 | 1,0 | |
10. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum | 240 | 225 | |
11. | Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)* | 0,919-0,925 x = 20°C | ||
12. | Indicele de refracţie (ND 40°C)* | 1,466-1,470 | ||
13. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei* | 189-195 | ||
* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie”, “indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
III. Ulei de porumb
| ||
Nr. d/o |
Denumirea caracteristicii | Norma pentru uleiul rafinat deodorizat |
1. | Culoarea de iod, mg I2, maximum | 20 |
2. | Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum | 0,6 |
3. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 10,0 |
4. | Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum | |
- recalculate la stearooleolecitină | 0,05 | |
- recalculate la P2O5 | 0,005 | |
5. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,10 |
6. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) | lipsă |
7. | Săpun (probă de identificare) | lipsă |
8. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum | 234 |
9. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum* | 1,0 |
10. | Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)* | 0,917-0,925 x = 20°C |
11. | Indicele de refracţie (ND 40°C)* | 1,465-1,468 |
12. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei* | 187-195 |
13. | Indicele de iod, g I2/100 g* | 111-133 |
* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie”, “indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
IV. Ulei de rapiţă şi de muştar
| ||||
Nr. d/o | Denumirea caracteristicii | Norma pentru uleiul | ||
de rapiţă | de muştar | |||
cu un conţinut de acid erucic pînă la: | ||||
2% | 5% | 5% | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum | 0,6 | 0,6 | 0,6 – rafinat;
4,0 – nerafinat |
2. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 10,0 | 10,0 | 10,0 |
3. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,2 | 0,15 | 0,10 rafinat nedeodorizat, hidratat şi nerafinat de calitatea întîi – 0,15 |
4. | Fracţia masică de acid erucic, raportat la suma acizilor graşi, % maximum | 2 | 5 | 5 |
5. | Săpun%, maximum | 0,005 | lipsă (probă de identificare) | rafinat – lipsă
(probă de identificare) |
6. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum | - | 240 | rafinat – 230
nerafinat – 215 |
7. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, % | maximum 2,0 | 0,7-1,2 | maximum 1,5 |
8. | Indicele de iod, g I2/100 g* | 105-126 | 112-118 | 92-125 |
9. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă)%, maximum* | 0,05 | lipsă | rafinat – lipsă nerafinat – 0,05 |
10. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei* | 182-193 | 180-200 | 168-184 |
11. | Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum: recalculate la stearooleolecitină* | - | 0,05 | rafinat de calitatea superioară – 0,15
hidratat de calitatea întîi – 0,20 |
12. | Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)* | 0,914-0,920 x = 20°C | 0,910-0,920 x = 20°C | 0,910-0,921 |
13. | Indicele de refracţie (ND 40°C)* | 1,465-1,467 | 1,465-1,469 | 1,461-1,469 |
14. | Culoarea de iod, mg I2, maximum | - | - | - nerafinat calitatea superioară – 90 - nerafinat calitatea întîi – 100 |
* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi”, “indicele de saponificare”, “fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
V. Ulei de migdale şi din sîmburi de fructe
| ||
Nr. d/o |
Denumirea caracteristicii | Norma |
1. | Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum | 0,6 |
2. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 10,0 |
3. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximum | lipsă |
4. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,10 |
5. | Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor*: | |
- recalculate la stearooleolecitină | lipsă | |
- recalculate la P2O5 | lipsă | |
6. | Săpun (probă de identificare) | lipsă |
7. | Acid cianhidric (probă de identificare) | lipsă |
8. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum | 210 |
9. | Indicele de iod, g I2/100 g ulei*: | |
- de caise şi de piersici | 90-112 | |
- de migdale şi de prune | 91-105 | |
- de vişine | 90-127 | |
10. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum* | 1,0 |
* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
VI. Ulei de bumbac, de seminţe de struguri, de susan, de miez de nucă, de arahide, de tomate şi de dovleac
| ||||||||
Nr. d/o | Denumirea caracteristicii | Norma pentru uleiul de: | ||||||
bumbac | seminţe de struguri | susan | miez de nucă | arahide | tomate | dovleac | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
1. | Indicele de aciditate, mg КOН/g, maximum | 0,6 | rafinat – 0,6; nerafinat – 4,0 | 4,0 | 0,6 | 0,6 | 0,6 | |
2. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 10,0 | ||||||
3. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximum | lipsă | rafinat – lipsă; nerafinat – 0,2 | rafinat – lipsă; nerafinat – 0,1 | 0,2 | lipsă | - | 0,1 |
4. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | ulei nedeodorizat de calitatea întîi – 0,2 | rafinat – 0,1; nerafinat – 0,15 | rafinat – 0,10; nerafinat de calitatea întîi – 0,15; nerafinat de calitatea a doua – 0,2 | 0,2 | 0,1 | - | 0,15 |
5. | Săpun (probă de identificare) | lipsă | lipsă | rafinat – lipsă | - | nu se admite | - | lipsă |
6. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °С, minimum | 232 – deodorizat; 234 – de calitate superioară | - | - | - | 234 | - | - |
7. | Indicele de iod, g I2/100 g | 101-116 | 128-150 | 103-117 | 140-165 | 86-107 | 109-126 | 113-133 |
8. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum | 1,0 | 2,0 | 1,3 | 1,0 | 1,0 | 3,0 | 1,2 |
9. | Densitatea relativă (x°C/apă la 20°C) | 0,918-0,926 x=20°C | 0,920-0,926 x=20°C | 0,915-0,924 x=20°C | 0,919-0,928 x=20°C | 0,912-0,920 x=20°C | 0,920-0,930 x=15°C | 0,916-0,928 t=15°C |
10. | Indicele de refracţie (ND 40°C) | 1,458-1,466 | 1,467-1,477 | 1,465-1,469 | - | 1,460-1,465 | 1,470-1,479 t=20°C | 1,474-1,476 t=20°C |
11. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei | 189-198 | 188-194 | 186-195 | 187-198 | 187-196 | 189-199 | 185-197 |
12. | Culoarea de iod | în unităţi de roşu la 3,5 galbene, maximum pentru calitatea superioară – 7, pentru calitatea întîi – 10 | - | mg I2, maximum – 15 pentru uleiul nerafinat de calitatea a doua – 25 | maximum 30 mg I2/ 10 cm3 | - | - | maximum 13 mg I2/ 10 cm3 |
13. | Fracţia masică de carotenoizi, mg%, minimum | - | - | - | - | - | - | 12 |
Caracteristicile „indicele de iod”, „fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, „indicele de saponificare”, „densitatea relativă”, „indicele de refracţie” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
VII. Ulei de babassu, de orez, de saflor, de palmier, de sîmburi de palmier, de cacao şi de cocos
| |||||||||
Nr. d/o | Denumirea caracteristicii | Norma pentru uleiul de: | |||||||
babassu | orez | saflor | saflor cu conţinut sporit de acid oleic | palmier | sîmburi de palmier | cocos | cacao | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
1. | Indicele de aciditate, mg КOН/g, maximum | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | rafinat – 0,6; nerafinat – 10,0 | 0,6 | 0,6 recalculat la acid oleic – 1,75% | - |
2. | Indicele de peroxid, mmol oxygen activ/kg, maximum | 10,0 | |||||||
3. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximum | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | - |
4. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,15 | 0,2 |
5. | Săpun (probă de identificare) | - | - | - | - | - | - | lipsă | - |
6. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °С, minimum | - | - | - | - | - | - | - | 215 |
7. | Indicele de iod, g I2/100 g | 10-18 | 90-115 | 136-148 | 80-100 | 50-55 | 14-21 | 6-11 | 32-55 |
8. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum | 1,2 | 6,5 | 1,5 | 1,0 | 1,2 | 1,0 | 1,5 | 0,5 |
9. | Densitatea relativă (x°C/apă la 20°C) | 0,914-0,917 x=25°C | 0,910-0,929 | 0,922-0,927 x=20°C | 0,913-0,919; x=20ºC 0,910-0,916 x=25°C | 0,891-0,899 x=50°C | 0,899-0,914 x=40°C | 0,908-0,921 x=40°C | 0,891-0,899 x=50°C |
10. | Indicele de refracţie (ND 40°C) | 1,448-1,451 | 1,460-1,473 | 1,467-1,470 | 1,460-1,464 t=40°C; 1,466-1,470 t=25°C | 1,454-1,456 t=50°C | 1,448-1,452 | 1,448-1,450 | 1,451-1,458 |
11. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei | 245-256 | 180-199 | 186-198 | 186-194 | 190-209 | 230-254 | 248-265 | 190-209 |
Caracteristicile „indicele de iod”, „fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, „indicele de saponificare”, „densitatea relativă”, „indicele de refracţie” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
VIII. Ulei de măsline
| |||||||
Nr. d/o | Denumirea caracteristicii | Norma pentru uleiul: | |||||
de măsline “extra virgin” | de măsline “virgin” | de măsline rafinat | de măsline compus din ulei de măsline rafinat şi uleiuri de măsline virgine | rafinat din turte de măsline | din turte de măsline | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. | Indicele de refracţie (ND 20°C) | 1,4677-1,4705 | 1,4680-1,4707 | ||||
2. | Aciditatea recalculată la acid oleic, %, maximum | 0,8 | 2,0 | 0,3 | 1,0 | 0,3 | 1,0 |
3. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,2 | 0,2 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
4. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximum | 0,1 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |
5. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei | 184-196 | 182-193 | ||||
6. | Indicele de iod, g I2/100 g | 75-94 | 75-92 | ||||
7. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum | 1,5 | 30 | ||||
8. | Densitatea relativă (20°C/ apă la 20°C) | 0,910-0,916 | |||||
9. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 20 | 20 | 5 | 15 | 5 | 15 |
10. | Fracţia masică de solvenţi halogenizaţi, mg/kg, maximum: | ||||||
- utilizaţi separat | 0,1 | ||||||
- utilizaţi în comun | 0,2 |
IX. Uleiuri în amestec
| |||||||||||
Nr. d/o | Denumirea caracteristicii | Condiţii de admisibilitate | |||||||||
Uleiuri în amestec de | Uleiuri cu compoziţie echilibrată de acizi graşi polinesaturaţi de | ||||||||||
floarea-soarelui şi soia rafinat deodorizat | floarea-soarelui şi soia | cătină albă şi floarea-soarelui | floarea soarelui şi rapiţă | floarea-soarelui, răpiţă şi soia | floarea-soarelui, răpiţă şi seminţe de struguri | porumb şi răpiţă | răpiţă şi porumb | porumb, răpiţă şi seminţe de struguri | soia şi răpiţă | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
1. | Culoarea de iod, mg I2, maximum | 12 | 15 | - | 10 | 10 | 10 | 20 | 15 | 20 | 12 |
2. | Indicele de aciditate, mg КOН/g, maximum | 0,6 | 2,3 | 4,0 | 0,6 | 0,6 | 0,6 | 0,6 | 0,6 | 0,6 | 0,6 |
3. | Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum | 10 | |||||||||
4. | Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum | 0,1 | 0,2 | 0,1 | 0,15 | 0,15 | 0,15 | 0,15 | 0,15 | 0,15 | 0,12 |
5. | Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă), %, maximum | Lipsă | 0,1 | Nu se admite | Lipsă | ||||||
6. | Săpun (proba de identificare) | Lipsă | |||||||||
7. | Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum:
- recalculate la stearooleolecitină; - recalculate la Р2O5 | 0,225 | 0,01 | - | 0,025 | 0,025 | 0,025 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |
0,02 | 0,0009 | - | 0,002 | 0,002 | 0,002 | 0,0045 | 0,0045 | 0,0045 | 0,0045 | ||
8. | Fracţia masică de carotenoizi, mg %, minimum | - | - | 40 | - | - | - | - | - | - | - |
9. | Fracţia masică de acid linoleic, (С18:2), %, din suma acizilor graşi | 34,8-42,9 | 35,6-43,1 | 35,4-43,4 | 39,5-40,2 | 29,0-29,5 | 39,5-40,1 | 45,2-47,5 | |||
10. | Fracţia masică de acid linolenic, (С18:3), %, din suma acizilor graşi | 3,1-4,3 | 3,2-4,3 | 3,1-4,2 | 3,0-3,9 | 6,4-8,0 | 3,0-4,0 | 4,7-5,7 | |||
11. | Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum | 240 | 240 | 234 | - | ||||||
12. | Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, % | max.0,8 | 0,7-1,2 | 0,3-1,0 | - | ||||||
13. | Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei | - | - | 187-198 | - | ||||||
14. | Indicele de iod, g I2/100g | 120-140 | 112-118 | 120-165 | - | ||||||
Caracteristicile „indicele de iod”, „fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, „indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. |
[Anexa nr.3 modificată prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
Anexa nr.4 la Cerinţele “Uleiuri vegetale comestibile”
Compoziţia în acizi graşi pentru identificarea uleiurilor vegetale dintr-un singur tip de materie primă, în procente* |
„Compoziţia în acizi graşi pentru identificarea uleiurilor vegetale dintr-un singur tip de materie primă, în procente*
| ||||||||||||||||||||||
Nr. d/o | Tipul | C (6:0)** | C (8:0)** | C (10:0)** | C (12:0)** | C (14:0)** | C (16:0)** | C (16:1)** | C (17:0)** | C (17:1)** | C (18:0)** | C (18:1)** | C (18:2)** | C (18:3)** | C (20:0)** | C (20:1)** | C (20:2)** | C (22:0)** | C (22:1)** | C (22:2)** | C (24:0)** | C (24:1)** |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
1. | Ulei de floarea- soarelui | - | - | - | <0,1 | <0,2 | 5,0-7,6 | <0,3 | <0,2 | <0,1 | 2,7-6,5 | 14,0-39,4 | 48,3-74,0 | <0,3 | 0,1-0,5 | <0,3 | - | 0,3-1,5 | <0,3 | <0,3 | <0,5 | - |
2. | Ulei de floarea- soarelui cu un conţinut sporit de acid oleic | - | - | - | - | <0,1 | 2,6-5,0 | <0,1 | <0,1 | <0,1 | 2,9-6,2 | 75-90,7 | 2,1-17,0 | <0,3 | 0,2-0,5 | 0,1-0,5 | - | 0,5-1,6 | <0,3 | - | <0,5 | - |
3. | Ulei de floarea- soarelui cu un conţinut mediu de acid oleic | - | - | - | - | <1 | 4,0-5,5 | <0,05 | <0,05 | <0,06 | 2,1-5,0 | 43,1-71,8 | 18,7-45,3 | <0,5 | 0,2-0,4 | 0,2-0,3 | - | 0,6-1,1 | - | <0,09 | 0,3-0,4 | - |
4. | Ulei de soia | - | - | - | <0,1 | <0,2 | 8,0-13,5 | <0,2 | <0,1 | <0,1 | 2,0-5,4 | 17,0-30,0 | 48,0-59,0 | 4,5-11,0 | 0,1-0,6 | <0,5 | <0,1 | <0,7 | <0,3 | - | <0,5 | - |
5. | Ulei de porumb | - | - | - | <0,3 | <0,3 | 8,6-16,5 | <0,5 | <0,1 | <0,1 | <3,3 | 20,0-42,2 | 34,0-65,6 | <2,0 | 0,3-1,0 | 0,2-0,6 | <0,1 | <0,5 | <0,3 | - | <0,5 | - |
6. | Ulei de rapiţă cu un conţinut al acidului erucic de maximum 2% | - | - | - | - | <0,2 | 2,5-7,0 | <0,6 | <0,3 | <0,3 | 0,8-3,0 | 51,0-70,0 | 15,0-30,0 | 5,0-14,0 | 0,2-1,2 | 0,1-4,3 | <0,1 | <0,6 | <2,0 | <0,1 | <0,3 | <0,4 |
7. | Ulei de rapiţă cu un conţinut al acidului erucic de maximum 5% | - | - | - | - | <0,3 | 2,5-6,5 | <0,6 | - | - | 0,8-2,5 | 50,0-65,0 | 15,0-25,0 | 7,0-15,0 | 0,1-2,5 | 0,1-4,0 | <1,0 | <1,0 | <5,0 | <0,5 | <0,2 | <0,5 |
8. | Ulei de măsline „virgin”, ulei de măsline rafinat, ulei de măsline | - | - | - | - | ≤0,05 | 7,5-20,0 | 0,3-3,5 | ≤0,3 | ≤0,3 | 0,5-5,0 | 55,0-83,0 | 3,5-21,0 | - | ≤0,6 | ≤0,4 | - | ≤0,2 | - | - | ≤0,2 | - |
9. | Ulei din turte de măsline, ulei din turte de măsline rafinat | - | - | - | - | ≤0,05 | 7,5-20,0 | 0,3-3,5 | ≤0,3 | ≤0,3 | 0,5-5,0 | 55,0-83,0 | 3,5-21,0 | - | ≤0,6 | ≤0,4 | - | ≤0,3 | - | - | ≤0,2 | - |
10. | Ulei de arahide | - | - | - | <0,1 | <0,1 | 8,0-14,0 | <0,2 | <0,1 | <0,1 | 1,0-4,5 | 35,0-69,0 | 12,0-43,0 | <0,3 | 1,0-2,0 | 0,7-1,7 | - | 1,5-4,5 | <0,3 | - | 0,5-2,5 | <0,3 |
11. | Ulei de cocos | <0,7 | 4,6-10,0 | 5,0-8,0 | 45,1-53,2 | 16,8-21,0 | 7,5-10,2 | - | - | - | 2,0-4,0 | 5,0-10,0 | 1,0-2,5 | <0,2 | <0,2 | <0,2 | - | - | - | - | - | - |
12. | Ulei de bumbac | - | - | - | <0,2 | 0,6-1,0 | 21,4-26,4 | <1,2 | <0,1 | <0,1 | 2,1-3,3 | 14,7-21,7 | 46,7-58,2 | <0,4 | 0,2-0,5 | <0,1 | <0,1 | <0,6 | <0,3 | <0,1 | <0,1 | - |
13. | Ulei din seminţe de struguri | - | - | - | - | <0,3 | 5,5-11,0 | <1,2 | <0,2 | <0,1 | 3,0-6,5 | 12,0-28,0 | 58,0-78,0 | <1,0 | <1,0 | <0,3 | - | <0,5 | <0,3 | - | <0,4 | - |
14. | Ulei de muştar cu conţinut de acid erucic, pînă la 5% | - | - | - | - | <0,5 | 2,0-5,0 | <0,5 | - | - | 1,0-2,0 | 35,0-62,0 | 20,6-33,0 | 8,0-13,0 | <1,0 | 1,5-7,0 | <0,5 | <0,5 | <5,0 | <0,2 | <0,4 | <1,0 |
15. | Ulei de palmier | - | - | - | <0,5 | 0,5-2,0 | 39,3-47,5 | <0,6 | <0,2 | - | 3,5-6,0 | 36,0-44,0 | 9,0-12,0 | <0,5 | <1,0 | <0,4 | - | <0,2 | - | - | - | - |
16. | Ulei de sîmburi de palmier | <0,8 | 2,4-6,2 | 2,6-5,0 | 45,0-55,0 | 14,0-18,0 | 6,5-10,0 | <0,2 | - | - | 1,0-3,0 | 12,0-19,0 | 1,0-3,5 | <0,2 | <0,2 | <0,2 | - | <0,2 | - | - | - | - |
17. | Ulei de saflor | - | - | - | - | <0,2 | 5,3-8,0 | <0,2 | <0,1 | <0,1 | 1,9-2,9 | 8,4-21,3 | 67,8-83,2 | <0,1 | 0,2-0,4 | 0,1-0,3 | - | <1,0 | <1,8 | - | <0,2 | <0,2 |
18. | Ulei de saflor cu un conţinut sporit de acid oleic | - | - | - | <0,2 | <0,2 | 3,6-6,0 | <0,2 | <0,1 | <0,1 | 1,5-2,4 | 70,0-83,7 | 9,0-19,9 | <1,2 | 0,3-0,6 | 0,1-0,5 | - | <0,4 | <0,3 | - | <0,3 | <0,3 |
19. | Ulei de susan | - | - | - | - | <0,1 | 7,9-12,0 | <0,2 | <0,2 | <0,1 | 4,5-6,7 | 34,4-45,5 | 36,9-47,9 | 0,2-1,0 | 0,3-0,7 | <0,3 | - | <1,1 | - | - | <0,3 | - |
20. | Ulei din miez de nucă | - | - | - | <0,5 | 2,5-7,0 | 0,1 | - | - | 0,9-2,5 | 9,0-35,0 | 53,0-83,0 | 3,0-14,8 | - | 1,7 | - | 0,08 | 3,8 | - | <0,03 | - | |
21. | Ulei din sîmburi de prune | - | - | - | - | - | 4,5-4,9 | 0,5-0,8 | 1,0-1,4 | 69,0-72,0 | 19,0-25,0 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
22. | Ulei de migdale | - | - | - | - | <1,5 | 3,0-9,8 | - | - | - | 2,1-4,0 | 43,8-84,0 | 13,4-44,3 | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
23. | Ulei din sîmburi de caise | - | - | - | - | - | 2,1-4,5 | - | - | - | 1,0-1,2 | 60,0-79,0 | 18,0-32,0 | - | <0,5 | - | - | - | - | - | - | - |
24. | Ulei din sîmburi de vişine | - | - | - | - | <0,2 | 4,3 | - | - | - | 2,9 | 47,0-50,0 | 40,0-42,0 | - | <1,0 | - | - | - | - | - | - | - |
25. | Ulei de tomate | - | - | - | - | <1,0 | 10,0- 20,0 | - | - | - | 5,0- 6,0 | 13,0- 30,0 | 35,0- 62,0 | 1,7-2,5 | <5,7 | - | - | - | - | - | - | - |
26. | Ulei din sîmburi de piersici | - | - | - | - | <1,0 | <3,0 | - | - | - | 10,0-15,0 | 73,3-85,0 | 5,0-16,4 | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
27. | Ulei de cacao | - | - | - | - | 0,7 | 24,0-25,2 | - | - | - | 34,0-35,5 | 37,0-41,0 | 1,0-4,0 | <0,2 | - | - | - | - | - | - | - | - |
28. | Ulei de babassu | - | 2,6-7,3 | 1,2-7,6 | 40,0-55,0 | 11,0-27,0 | 5,2-11,0 | - | - | - | 1,8-7,4 | 9,0-20,0 | 1,4-6,6 | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
29. | Ulei de orez | - | - | - | <0,2 | 0,1-0,7 | 14,0-23,0 | <0,5 | - | - | 0,9-4,0 | 38,0-48,0 | 29,0-40,0 | 0,1-2,9 | <0,9 | <0,8 | - | <0,5 | - | - | <0,6 | - |
30. | Ulei de dovleac | - | - | - | - | - | 5,9-12,0 | - | - | - | 3,0-6,0 | 24,0-47,0 | 26,0-57,0 | 5,0- 9,0 | <0,5 | - | - | - | - | - | - | - |
* Compoziţia în acizi graşi se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu. ** Notarea simbolică a acizilor graşi Conţinutul de acizi trans graşi: a) C18:1 T: 0,0-0,05 – pentru ulei de măsline “virgin”; 0,0-0,20 – pentru ulei de măsline, ulei de măsline rafinat; 0,0-0,40 – pentru ulei din turte de măsline, ulei din turte de măsline rafinat; b) C18:2 T + C18:3 T: 0,0-0,05 – pentru ulei de măsline “virgin”; 0,0-0,30 – pentru ulei de măsline, ulei de măsline rafinat; 0,0-0,35 – pentru ulei din turte de măsline, ulei din turte de măsline rafinat. |
[Anexa nr.4 modificată prin Hot.Guv. nr.1456 din 30.12.2016, în vigoare 27.01.2017]
Anexa nr.5 la Cerinţele “Uleiuri vegetale comestibile”
Model
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
| |
nr.________________ |
din ________________ |
Valabilă pînă la ______________________
____________________________________________________________________________________________ , (denumirea producătorului, adresa, telefonul, fax-ul)
în persoana __________________________________________________________________________________ , (funcţia, numele, prenumele conducătorului)
declară pe propria răspundere că produsul _________________________________________________________ (denumirea, tipul, marca, codul produsului, ____________________________________________________________________________________________ informaţia privind fabricarea în serie sau la un lot de produse) ____________________________________________________________________________________________ (numărul şi mărimea lotului,numărul de fabricaţie, denumirea şi numărul documentului care însoţeşte ____________________________________________________________________________________________ produsele (facturii, contractului, certificatului de calitate), denumirea producătorului, ţării etc.)
la care se referă această declaraţie nu pune în pericol sănătatea consumatorilor, nu produce impact asupra mediului şi este conformă cu următoarele cerinţe sau standarde: ____________________________________________________________________________________________
(indicativul cerinţelor sau standardelor cu menţionarea punctelor acestor
____________________________________________________________________________________________ documente normative ce stabilesc cerinţe pentru produsele respective)
Declaraţia este întocmită în baza ________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________ (informaţia despre documentele în baza cărora a fost întocmită declaraţia de conformitate)
Informaţie suplimentară ________________________________________________________________________
| |
Conducătorul organizaţiei ____________________ (semnătura)
L.Ş. |
___________________ (numele, prenumele) |