H O T Ă R Î R E
pentru aprobarea Regulamentului general de metrologie legală referitor
la preambalarea, în funcţie de masă sau volum, a anumitor preambalate
[Titlul în redacţia Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
nr. 907 din 04.11.2014
Monitorul Oficial nr.333-338/975 din 07.11.2014
* * *
Notă: Pe tot parcursul textului hotărârii cuvintele „Ministerul Economiei şi Infrastructurii”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării”, la forma gramaticală corespunzătoare, conform Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023
Notă: În tot textul hotărîrii, sintagma „Ministerului Economiei” se substituie cu sintagma „Ministerului Economiei şi Infrastructurii”, conform Hot.Guv. nr.738 din 20.07.2018, în vigoare 17.08.2018
În conformitate cu art.14 din Legea metrologiei nr.19/2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr.100-105, art.190) şi cu Hotărîrea Guvernului nr.1026 din 28 decembrie 2012 “Cu privire la aprobarea Planului naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul 2013” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.6-9, art.36), Guvernul
[Clauza de emitere modificată prin Hot.Guv. nr.738 din 20.07.2018, în vigoare 17.08.2018]
HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Regulamentul general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate (se anexează).
2. Institutul Naţional de Metrologie va elabora, în termen de 12 luni de la data publicării prezentei hotărîri, proceduri de măsurare legale pentru efectuarea verificărilor menţionate la pct.14 din anexa nr.1 la Regulamentul general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate şi le va prezenta Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării spre aprobare.
3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării.
4. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
PRIM-MINISTRU | Iurie LEANCĂ
|
Contrasemnează: | |
Viceprim-ministru, ministrul economiei | Andrian Candu |
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare | Vasile Bumacov
|
Nr.907. Chişinău, 4 noiembrie 2014. |
Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
nr.907 din 4 noiembrie 2014
REGULAMENTUL GENERAL
de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile
nominale ale produselor preambalate
Prezentul Regulament transpune Directiva 76/211/CEE a Consiliului din 20 ianuarie 1976 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la preambalarea, în funcţie de masă sau volum, a anumitor produse preambalate, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene L 046 din 21 februarie 1976, aşa cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (UE) 2019/1243 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 de adaptare la articolele 290 şi 291 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control.
[Clauza de armonizare modificată prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
[Titlul cap.I abrogat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
1. Prezentul Regulament stabileşte norme cu privire la cantităţile nominale ale produselor preambalate (în continuare – preambalate) şi se aplică preambalatelor marcate cu marcajul (litera) “e” (în continuare – marcajul “e”).
2. Regulamentul se referă la cerinţele pe care trebuie să le satisfacă preambalatele ce conţin produse destinate vînzării în cantităţi nominale unitare constante, care sînt:
a) egale cu valorile prestabilite de către ambalator;
b) exprimate în unităţi de masă sau de volum;
c) cuprinse între 5 g şi 10 kg sau între 5 ml şi 10 l.
3. În sensul prezentului Regulament, preambalatul presupune produsul şi ambalajul individual în care acesta este preambalat. Un produs este preambalat atunci cînd este introdus într-un ambalaj de orice natură, în absenţa cumpărătorului, iar cantitatea de produs conţinută în ambalaj are o valoare prestabilită şi nu poate fi schimbată decît prin deschiderea sau modificarea perceptibilă a ambalajului.
4. Pentru înţelegerea adecvată a prezentului Regulament se utilizează terminologia definită în Legea metrologiei nr.19 din 4 martie 2016, precum şi noţiunea de:
ambalator – persoană fizică sau juridică înregistrată în Republica Moldova, care produce pentru comercializare, în nume propriu sau pentru alţi agenţi economici, preambalate;
importator – persoană fizică sau juridică stabilită în Republica Moldova, care introduce pe piaţa Republicii Moldova preambalate fabricate în alt stat.
[Pct.4 modificat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
5. Persoanele fizice sau juridice, care efectuează preambalarea produselor în funcţie de masă sau de volum ori care importă acest tip de produse, poartă responsabilitatea pentru respectarea prevederilor prezentului Regulament.
6. Prezentul Regulament nu se aplică preambalatelor enumerate în anexa nr.4, care sînt vîndute în magazinele duty-free şi care sînt destinate consumului în afara Republicii Moldova şi a statelor membre ale UE.
[Pct.6 în redacţia Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
7. Cerinţele tehnice şi metrologice pentru preambalate, precum şi responsabilităţile ambalatorului şi/sau ale importatorului sînt specificate în anexa nr.1 la prezentul Regulament.
[Pct.7 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
[Titlul cap.II abrogat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
8. Produsele preambalate ce fac obiectul prezentului Regulament se supun controlului metrologic legal, în condiţiile definite în capitolul V din anexa nr.1 şi în anexa nr.2 la prezentul Regulament.
9. Preambalatele care corespund tuturor cerinţelor cuprinse în acest Regulament, înainte de a fi plasate pe piaţă, se marchează de către ambalator cu marcajul “e”. Marcajul „e” trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 3 mm şi să fie plasat în acelaşi cîmp vizual cu indicaţia masei nominale sau a volumului nominal inscripţionată pe ambalaj. Prin aplicarea acestui marcaj ambalatorul garantează că preambalatul îndeplineşte cerinţele prezentului Regulament.
[Pct.9 modificat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 01.09.2017]
[Pct.9 modificat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
10. Toate preambalatele la care se face referire în pct.8 şi pct.9 trebuie să poarte, conform prevederilor anexei nr.1 la prezentul Regulament, o indicaţie a masei sau a volumului produsului, denumită “masă nominală” sau “volum nominal”, pe care acestea trebuie să-l conţină.
11. Este interzisă tipărirea pe ambalaj a erorilor negative tolerate privind masa nominală şi volumul nominal.
12. Preambalatele care conţin produse lichide trebuie să fie marcate cu volumul nominal, iar cele care conţin alte produse, trebuie să fie marcate cu masa nominală, cu excepţia cazului în care legislaţia aplicabilă prevede altfel sau, în cazul cînd o astfel de legislaţie nu există, se aplică practicile comerciale.
13. Pe preambalatele care conţin aerosoli trebuie indicată capacitatea totală nominală a recipientului. Această indicaţie nu trebuie să permită confuzia cu volumul nominal al conţinutului. Pe preambalatele care conţin aerosoli nu este necesară marcarea masei nominale a conţinutului.
14. În cazul în care două sau mai multe preambalate individuale din cele menţionate în anexa nr.4 formează un ambalaj multiplu, cantităţile nominale enumerate la punctul 1 din anexa nr.4 se aplică fiecărui preambalat individual.
[Pct.14 în redacţia Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
15. În cazul în care un preambalat este format din două sau mai multe preambalate individuale, care nu sînt destinate să fie vîndute individual, cantităţile nominale enumerate la punctul 1 din anexa nr.4 se aplică preambalatului.
[Pct.15 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
16. Nu poate fi refuzată, interzisă sau restricţionată plasarea pe piaţă a preambalatelor care corespund cerinţelor şi verificărilor prevăzute prin prezentul Regulament din motive care privesc:
a) inscripţiile ce trebuie să fie pe aceste preambalate în conformitate cu prezentul Regulament;
b) determinarea volumului sau a masei lor;
c) metodele prin care au fost măsurate sau verificate.
17. Produsele menţionate la pct.2 din anexa nr.4 la prezentul Regulament sînt plasate pe piaţă numai dacă sînt preambalate în cantităţi nominale în intervalele prevăzute la pct.1 din această anexă.
[Pct.17 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
18. Institutul Naţional de Metrologie participă la reuniunile Grupului de lucru WG 6 ale Cooperării Europene în Metrologie Legală WELMEC, abilitat cu pregătirea actelor referitoare la norme stabilite în anexele nr.1 şi nr.2.
[Pct.18 introdus prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
19. La solicitarea Comisiei Europene, Ministerul Dezvoltării Economici şi Digitalizării comunică despre legislaţia naţională adoptată în domeniul reglementat în prezentul Regulament.
[Pct.19 introdus prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
Anexa nr.1
la Regulamentul general de metrologie
legală de stabilire a normelor
privind cantităţile nominale
ale produselor preambalate
CERINŢE TEHNICE ŞI METROLOGICE. RESPONSABILITĂŢI
[Titlul modificat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
I. OBIECTIVE
1. Produsele preambalate reglementate prin prezentul Regulament trebuie realizate astfel încît să satisfacă următoarele cerinţe:
1) conţinutul real al preambalatelor să nu fie mai mic, în medie, decît cantitatea nominală;
2) proporţia preambalatelor care au o eroare negativă mai mare decît eroarea maximă negativă tolerată, stabilită în tabelul 1 din prezenta anexă, trebuie să fie suficient de mică, astfel încît loturile de preambalate să corespundă cerinţelor de verificare specificate în anexa nr.2 la prezentul Regulament;
3) nici un preambalat care are eroarea negativă mai mare decît dublul erorii maxime negative tolerate cuprinse în tabelul 1 din prezenta anexă nu trebuie să fie marcat cu marcajul “e” menţionat la pct.7 subpct.3) din această anexă.
[Pct.1 modificat prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
[Pct.1 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
II. DEFINIŢII ŞI PREVEDERI DE BAZĂ
2. Cantitatea nominală (masa nominală sau volumul nominal) a conţinutului unui preambalat reprezintă masa sau volumul indicat pe preambalat, deci cantitatea de produs pe care trebuie să îl conţină preambalatul.
3. Conţinutul real (masa reală sau volumul real) al unui preambalat este cantitatea de produs pe care acesta îl conţine în realitate. În toate operaţiunile de verificare a cantităţilor de produse exprimate în unităţi de volum, valoarea utilizată pentru conţinutul real trebuie măsurată sau corectată la temperatura de 20˚C, indiferent de temperatura la care este efectuată ambalarea sau verificarea. Această regulă nu se aplică produselor congelate sau refrigerate a căror cantitate este exprimată în unităţi de volum.
4. Eroarea negativă a unui preambalat este diferenţa dintre cantitatea nominală şi conţinutul real al produsului preambalat.
5. Erorile maxime negative tolerate, în funcţie de cantitatea nominală (în grame sau mililitri) a unui preambalat, se stabilesc în conformitate cu tabelul 1 din prezenta anexă.
Tabelul 1
|
||
Cantitatea nominală Qn (g sau ml) |
Eroarea maximă negativă tolerată | |
% din Qn | g sau ml | |
5 ≤ Qn ≤ 50 | 9 | – |
50 ≤ Qn ≤ 100 | – | 4,5 |
100 ≤ Qn ≤ 200 | 4,5 | – |
200 ≤ Qn ≤ 300 | – | 9 |
300 ≤ Qn ≤ 500 | 3 | – |
500 ≤ Qn ≤ 1000 | – | 15 |
1000 ≤ Qn ≤ 10000 | 1,5 | – |
6. La folosirea tabelului 1, valorile erorilor maxime negative tolerate, exprimate în procente, transformate în unităţi de masă sau de volum, se rotunjesc pînă la cea mai apropiată zecime de gram sau de mililitru.
III. INSCRIPŢII ŞI MARCAJE
7. Toate preambalatele executate în conformitate cu prezentul Regulament trebuie să poarte pe ambalaj următoarele marcaje aplicate, astfel încît să nu poată fi şterse, să fie lizibile şi vizibile pe preambalat în condiţii normale de prezentare:
1) cantitatea nominală (masa nominală sau volumul nominal), exprimată în kilograme (kg), grame (g), litri (l sau L), centilitri (cl sau cL) ori mililitri (ml sau mL), inscripţionată în cifre şi urmată de simbolul unităţii de măsură sau de denumirea acesteia, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.909/2014 cu privire la aprobarea unităţilor de măsură legale. Înălţimea minimă a cifrelor este prevăzută în tabelul 2 din prezenta anexă;
Tabelul 2
| |
Cantitatea nominală Qn (g sau ml) |
Înălţimea minimă a cifrelor (mm) |
Qn ≤ 50 | 2 |
50 < Qn ≤ 200 | 3 |
200 < Qn ≤ 1000 | 4 |
1000 < Qn | 6 |
2) o marcă sau o inscripţie care să permită identificarea ambalatorului sau a persoanei care a dispus ambalarea sau importatorul stabilit în Republica Moldova;
3) marcajul “e”.
[Pct.7 completat prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
[Pct.7 modificat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
8. Marcajul “e” trebuie să aibă forma conform desenului prezentat în anexa nr.3 la prezentul Regulament.
9. Se interzice inscripţionarea pe produsele preambalate a altor marcaje sau simboluri care ar putea fi confundate cu marcajul “e”.
IV. RESPONSABILITATEA AMBALATORULUI ŞI IMPORTATORULUI
[Titlul cap.IV completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
10. Ambalatorul sau importatorul produselor preambalate are obligaţia de a garanta că preambalatele îndeplinesc cerinţele cuprinse în prezentul Regulament.
[Pct.10 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
11. Cantitatea de produs conţinută într-un preambalat, cunoscută ca fiind “conţinutul real”, trebuie măsurată sau verificată în funcţie de masă ori de volum pe răspunderea ambalatorului şi/sau a importatorului. Măsurarea sau verificarea trebuie efectuată cu mijloace de măsurare legale adecvate pentru efectuarea operaţiunilor necesare.
[Pct.11 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
12. Verificarea se efectuează inclusiv prin eşantionare.
[Pct.12 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
13. În cazul în care conţinutul real nu este măsurat, verificarea efectuată de ambalator trebuie organizată astfel încît cantitatea conţinutului să fie în mod eficace asigurată.
[Pct.13 modificat prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
14. Pentru a îndeplini condiţia de la pct.13 ambalatorul trebuie să efectueze verificări în procesul producerii, în conformitate cu procedurile de măsurare legale pentru produsele respective, aprobate în modul stabilit de legislaţia în vigoare. Documentele ce conţin rezultatele acestor verificări vor fi păstrate de ambalator spre a fi puse, la solicitare, la dispoziţia Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecţia Consumatorilor, abilitat cu dreptul de efectuare a controlului metrologic legal, pentru a confirma faptul că aceste verificări, împreună cu corecţiile şi ajustările care s-au dovedit necesare, au fost efectuate corespunzător şi exact.
[Pct.14 modificat prin Hot.Guv. nr.466 din 06.07.2022, în vigoare 22.07.2022]
[Pct.14 modificat prin Hot.Guv. nr.1089 din 18.12.2017, în vigoare 20.12.2017]
[Pct.14 modificat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
15. În cazul importurilor, importatorul poate ca, în locul măsurării şi al verificării, să furnizeze documentele care atestă că preambalatele au fost măsurate sau verificate şi corespund cerinţelor prezentului Regulament.
[Pct.15 în redacţia Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
16. În cazul unor produse în cantităţi exprimate în unităţi de volum, una dintre diversele metode de satisfacere a cerinţelor referitoare la măsurare şi verificare este de a utiliza, în momentul în care se execută preambalatul, un recipient de măsurare de tipul prevăzut, conform unui regulament de stabilire a cerinţelor pentru sticlele utilizate ca recipiente de măsurare, aprobat de Guvern, şi umplut în condiţiile prevăzute de regulamentul respectiv, precum şi de prezentul Regulament.
[Pct.16 completat prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
V. CONTROALE EFECTUATE DE CĂTRE ORGANUL COMPETENT
17. Organul competent abilitat cu dreptul de a efectua controlul metrologic legal al produselor preambalate este Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecţia Consumatorilor. Controalele metrologice pentru constatarea corespunderii preambalatelor cu cerinţele cuprinse în prezentul Regulament sînt efectuate de către personalul împuternicit al Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecţia Consumatorilor, conform legislaţiei în vigoare.
[Pct.17 modificat prin Hot.Guv. nr.466 din 06.07.2022, în vigoare 22.07.2022]
[Pct.17 modificat prin Hot.Guv. nr.1089 din 18.12.2017, în vigoare 20.12.2017]
18. În cadrul controlului verificările preambalatelor vor fi efectuate prin eşantionare statistică la sediul ambalatorului sau al importatorului.
[Pct.18 completat prin Hot.Guv. nr.107 din 28.02.2017, în vigoare 03.03.2017]
19. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecţia Consumatorilor poate efectua verificări la orice etapă a procesului de comercializare a preambalatelor în scopul verificării corespunderii preambalatelor cu cerinţele prezentului Regulament.
[Pct.19 modificat prin Hot.Guv. nr.466 din 06.07.2022, în vigoare 22.07.2022]
[Pct.19 modificat prin Hot.Guv. nr.1089 din 18.12.2017, în vigoare 20.12.2017]
20. Controlul statistic prin eşantionare se efectuează în conformitate cu normele acceptate de control al calităţii. Eficienţa sa trebuie să fie comparabilă cu aceea a metodei de referinţă din anexa nr.2.
[Pct.20 introdus prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
Anexa nr.2
la Regulamentul general de metrologie
legală de stabilire a normelor
privind cantităţile nominale ale
produselor preambalate
METODA DE VERIFICARE DE REFERINŢĂ
În această anexă se stabilesc procedurile metodei de referinţă privind verificarea statistică a loturilor de preambalate pentru a se constata dacă acestea îndeplinesc cerinţele prevăzute în prezentul Regulament.
I. CERINŢE PENTRU MĂSURAREA CONŢINUTULUI
REAL AL PREAMBALATELOR
1. Conţinutul real al preambalatelor se poate măsura direct cu aparate de cîntărit sau cu măsuri pentru determinarea volumului ori indirect, în cazul lichidelor, prin cîntărirea produsului preambalat şi măsurarea densităţii lui.
2. Indiferent de metoda folosită, eroarea de măsurare a conţinutului real al preambalatului nu trebuie să depăşească o cincime din eroarea maximă negativă tolerată pentru cantitatea nominală a preambalatului.
II. CERINŢE PENTRU VERIFICAREA LOTURILOR DE PREAMBALATE
3. Verificarea preambalatelor se face prin eşantionare în două etape:
a) verificarea conţinutului real al fiecărui preambalat din eşantion;
b) verificarea valorii medii a conţinutului real al preambalatelor din eşantion.
4. Un lot de preambalate se admite dacă rezultatele ambelor verificări întrunesc criteriile de acceptare.
5. Pentru fiecare dintre aceste verificări există două planuri de eşantionare:
a) un plan pentru verificarea nedistructivă, respectiv pentru o verificare ce nu implică deschiderea ambalajului;
b) alt plan pentru verificarea distructivă, respectiv pentru o verificare ce implică deschiderea sau distrugerea ambalajului.
6. Din motive economice şi practice şi avînd în vedere că este mai puţin eficientă decît verificarea nedistructivă, verificarea distructivă va fi limitată la minimul necesar. Verificarea distructivă se va folosi numai atunci cînd verificarea nedistructivă este imposibil de efectuat. Ca regulă generală, verificarea distructivă nu se va aplica la loturile cu mai puţin de 100 de preambalate.
[Pct.6 modificat prin Hot.Guv. nr.386 din 14.06.2023, în vigoare 22.06.2023]
III. LOTURILE DE PREAMBALATE
7. Lotul care se verifică este constituit din preambalatele cu aceeaşi cantitate nominală, de acelaşi tip şi de aceeaşi fabricaţie, ambalate în acelaşi loc. Mărimea lotului va fi limitată la cantitatea prevăzută la punctele 8 şi 9.
8. La verificarea preambalatelor la capătul liniei de ambalare, numărul de preambalate din fiecare lot trebuie să fie egal cu producţia maximă pe oră a liniei de ambalare, fără nici o restricţie privind mărimea lotului.
În alte cazuri mărimea lotului va fi limitată la 10000 de unităţi.
9. Pentru loturile cu mai puţin de 100 de preambalate verificarea nedistructivă, atunci cînd se efectuează, va fi de 100%.
10. Pentru a se putea efectua verificarea ce necesită eşantionul cel mai mare, înainte de efectuarea verificărilor prevăzute la cap.IV şi cap.V, se prelevează din lot, în mod aleatoriu, un număr de preambalate conform tabelelor 1–4, în funcţie de mărimea lotului.
11. Pentru verificarea valorii medii a conţinutului real al preambalatului, eşantionul necesar se prelevează la întîmplare din eşantionul iniţial şi se marchează. Marcarea se încheie înainte de începerea operaţiunilor de măsurare.
IV. VERIFICAREA CONŢINUTULUI REAL AL PREAMBALATULUI
12. Conţinutul minim admis se calculează prin scăderea erorii maxime negative tolerate pentru conţinutul respectiv din cantitatea nominală a preambalatului. Preambalatele din lot al căror conţinut real este mai mic decît conţinutul minim admis se consideră necorespunzătoare.
13. Verificarea nedistructivă
1) Verificarea nedistructivă se efectuează în conformitate cu planul de eşantionare dublă prezentat în tabelul 1 din prezenta anexă.
2) Primul număr de preambalate verificate este egal cu numărul de unităţi din primul eşantion, astfel cum este indicat în plan:
a) dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în primul eşantion este mai mic sau egal cu primul criteriu de acceptare, lotul se consideră acceptat din punct de vedere al acestei verificări;
b) dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în primul eşantion este mai mare sau egal cu primul criteriu de respingere, lotul se consideră respins;
c) dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în primul eşantion se încadrează între primul criteriu de acceptare şi primul criteriu de respingere, se va verifica al doilea eşantion, al cărui număr de unităţi este indicat în plan.
3) După verificarea celui de-al doilea eşantion unităţile necorespunzătoare găsite în primul şi în al doilea eşantion se adună şi:
a) dacă numărul total de unităţi necorespunzătoare este mai mic sau egal cu al doilea criteriu de acceptare, lotul se consideră acceptat din punct de vedere al acestei verificări;
b) dacă numărul total de unităţi necorespunzătoare este mai mare sau egal cu al doilea criteriu de respingere, lotul se respinge.
Tabelul 1
|
|||||
Mărimea lotului (numărul de preambalate din lot) | Eşantionul | Numărul de preambalate necorespunzătoare | |||
Succesiunea | Mărimea eşantionului | Mărimea totală | Criteriul de acceptare a lotului | Criteriul de respingere a lotului | |
100 ... 500 | 1 | 30 | 30 | 1 | 3 |
2 | 30 | 60 | 4 | 5 | |
501 ... 3200 | 1 2 | 50 50 | 50 100 | 2 6 | 5 7 |
≥ 3201 | 1 2 | 80 80 | 80 160 | 3 8 | 7 9 |
14. Verificarea distructivă
1) Verificarea distructivă se efectuează în conformitate cu planul de eşantionare simplă prevăzut în tabelul 2 din prezenta anexă şi se utilizează numai pentru loturi mai mari sau egale cu 100 de unităţi.
2) Numărul de preambalate verificate este egal cu 20 şi:
a) dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în eşantion este mai mic sau egal cu criteriul de acceptare, lotul de preambalate se consideră acceptat;
b) dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în eşantion este mai mare sau egal cu criteriul de respingere, lotul de preambalate se consideră respins.
Tabelul 2
|
|||
Mărimea lotului | Mărimea eşantionului | Numărul de preambalate necorespunzătoare | |
Criteriul de acceptare a lotului | Criteriul de respingere a lotului | ||
Indiferent de mărime (≥ 100) | 20 | 1 | 2 |
V. VERIFICAREA VALORII MEDII A CONŢINUTULUI REAL AL PREAMBALATELOR
INDIVIDUALE CARE ALCĂTUIESC UN LOT
15. Un lot de preambalate este considerat acceptat din punct de vedere al acestei verificări, dacă
valoarea medie
a conţinutului real xi al unui număr n de preambalate dintr-un eşantion este mai mare decît următoarea valoare:
în care:
Qn – cantitatea nominală a preambalatului;
n – numărul preambalatelor din eşantionul prelevat pentru această verificare;
s – abaterea standard estimată a conţinutului real al lotului;
t(1-α) – 0,995 din nivelul de încredere al unei distribuţii de tip Student cu v = n-1 grade de libertate.
16. Dacă xi este valoarea măsurată a cantităţii reale a unui element dintr-un eşantion care conţine n elemente, atunci valoarea medie a conţinutului real al eşantionului se calculează cu ajutorul formulei:
Valoarea estimată a abaterii standard s se calculează astfel:
17. Criteriul de acceptare şi criteriul de respingere a lotului de preambalate, la verificarea valorii medii a conţinutului real, sînt prevăzute în tabelele 3 şi 4.
Tabelul 3
Criteriul pentru verificarea nedistructivă
| |||
Mărimea lotului | Mărimea eşantionului | Criteriul pentru | |
Acceptare | Respingere | ||
100 – 500 (inclusiv) | 30 |
|
|
> 500 | 50 |
Tabelul 4
Criteriul pentru verificarea distructivă
| |||
Mărimea lotului | Mărimea eşantionului | Criteriul pentru | |
Acceptare | Respingere | ||
Indiferent de mărime (> 100) |
20 |
|
|
Anexa nr.3 la Regulamentul general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate
Dimensiunile, în valori relative, ale mărcii (literei) “e”
Notă. Dimensiunile din desen sînt date în valori relative; aceste dimensiuni sînt în funcţie de diametrul cercului circumscris literei “e”. |
Anexa nr.4 la Regulamentul general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate
Valorile cantităţilor nominale ale conţinutului preambalatelor
1. Produse vîndute în funcţie de volum (cantitatea în ml)
| |
Vin | În intervalul de la 100 ml la 1500 ml, numai următoarele 8 cantităţi nominale: ml: 100-187-250-375-500-750-1000-1500 |
Vin spumant | În intervalul de la 125 ml la 1500 ml, numai următoarele 5 cantităţi nominale: ml: 125-200-375-750-1500 |
Vin licoros | În intervalul de la 100 ml la 1500 ml, numai următoarele 7 cantităţi nominale: ml: 100-200-375-500-750-1000-1500 |
Vin aromatizat | În intervalul de la 100 ml la 1500 ml, numai următoarele 7 cantităţi nominale: ml: 100-200-375-500-750-1000-1500 |
Băuturi alcoolice | În intervalul de la 100 ml la 2000 ml, numai următoarele 9 cantităţi nominale: ml: 100-200-350-500-700-1000-1500-1750-2000 |
2. Categoriile produselor
| |
Vin | Vin – produs alimentar obţinut exclusiv prin fermentarea alcoolică, totală sau parţială, a strugurilor proaspeţi, presaţi sau nu, sau a mustului de struguri, şi are:
(1) o concentraţie alcoolică dobîndită de cel puţin 9% vol. (2) prin derogare de la prevederile alin.(1), limita minimă a concentraţiei alcoolice dobîndite aplicabile în alte cazuri, atunci cînd are o denumire de origine protejată sau o indicaţie geografică protejată, poate fi de cel puţin 4,5% vol.; (3) o concentraţie alcoolică totală de cel mult 15% vol.; (4) prin derogare de la prevederile alin.(3), limita maximă a concentraţiei alcoolice totale poate depăşi 15% vol. pentru vinurile cu denumire de origine protejată, care au fost obţinute fără îmbogăţire; (5) o concentraţie alcoolică naturală de cel puţin 9% vol., recalculată reieşind din concentraţia în masă a zaharurilor de cel puţin 150 g/dm3 în strugurii procesaţi. (Cod NC 2204) |
Vin spumant | Vin spumant – produs alimentar:
(1) obţinut prin fermentarea alcoolică primară sau secundară din: a) struguri proaspeţi; b) must de struguri; sau c) vin materie primă pentru vinuri spumante; (2) care, la deschiderea recipientului, degajă dioxid de carbon provenit exclusiv din fermentare; (3) care, conservat la o temperatură de 20°C în recipiente închise, prezintă o suprapresiune de cel puţin 3 bari, datorită dioxidului de carbon în soluţie; şi (4) pentru care concentraţia alcoolică totală a vinului materie primă pentru spumante trebuie să fie de cel puţin 8,5% vol.; (5) care are o concentraţie alcoolică dobîndită, inclusiv alcoolul conţinut în licoarea de expediţie eventual adăugată, de cel puţin 9,5% vol.
Vin spumant de calitate – produs alimentar: (1) obţinut prin fermentarea alcoolică primară sau secundară din: a) struguri proaspeţi; b) must de struguri; sau c) vin materie primă pentru vinuri spumante; (2) care, la deschiderea recipientului, degajă dioxid de carbon provenit exclusiv din fermentare; (3) care, conservat la o temperatură de 20°C în recipiente închise, prezintă o suprapresiune de cel puţin 3,5 bari, datorită dioxidului de carbon în soluţie; şi (4) pentru care concentraţia alcoolică totală a vinului materie primă pentru spumante trebuie să fie de cel puţin 9,0% vol.; (5) care are o concentraţie alcoolică dobîndită, inclusiv alcoolul conţinut în licoarea de expediţie eventual adăugată, de cel puţin 10,0% vol.
Vin spumant de calitate de tip aromat – vin spumant de calitate: (1) care este obţinut numai prin utilizarea exclusivă a mustului de struguri sau a mustului de struguri parţial fermentat, care provin din anumite soiuri de struguri de vinificaţie; (2) care, conservat la o temperatură de 20°C în recipiente închise, prezintă o suprapresiune de cel puţin 3 bari, datorită dioxidului de carbon în soluţie; (3) a cărui concentraţie alcoolică dobîndită trebuie să fie de cel puţin 6% vol. (Cod NC 2204 10) |
Vin licoros | Vin licoros – produs alimentar, care:
(1) are o concentraţie alcoolică dobîndită de la 15% vol. pînă la 22% vol.; (2) are o concentraţie alcoolică totală de cel puţin 17,5% vol.; (3) se obţine din: a) must de struguri parţial fermentat; b) vin; c) must de struguri parţial fermentat în amestec cu vin; (4) are o concentraţie alcoolică naturală iniţială de cel puţin 12% vol. recalculată reieşind din concentraţia în masă a zaharurilor de cel puţin 200 g/dm3 în strugurii procesaţi; (5) are adăugate următoarele: a) individual sau în amestec: alcool etilic de origine vitivinicolă rectificat, avînd o concentraţie alcoolică de cel puţin 96% vol.; distilat de vin, avînd o concentraţie alcoolică de cel puţin 52% vol. şi de cel mult 86% vol.; b) dacă este cazul, individual sau în amestec: must de struguri concentrat, un amestec al produselor specificate la litera a) din alineatul (5) cu must de struguri parţial fermentat şi must de struguri. (Cod NC 2204 21 – 2204 29) |
Vin aromatizat | Vin aromatizat – produs alimentar, care:
(1) are o concentraţie alcoolică dobîndită minimă de cel puţin 14,5% vol şi maximă de cel mult 22% vol; (2) are o concentraţie alcoolică totală minimă de cel puţin 17,5% vol. Pentru produsele care poartă menţiunea “sec” sau “extrasec”, concentraţia alcoolică totală minimă este de 16% vol şi respectiv de 15% vol; (3) se obţine din: a) unul sau mai multe produse vinicole, inclusiv vinurile de calitate; b) eventual cu un adaos de must de struguri şi/sau must de struguri fermentaţi parţial; c) cu un adaos de alcool; (4) sînt aromatizate cu ajutorul: a) substanţelor aromatizante naturale şi/sau al produselor aromatizante naturale; b) substanţelor şi al produselor identice cu cele naturale; c) şi/sau ierburilor aromatice şi/sau al mirodeniilor şi/sau al aromatizanţilor alimentari; (5) a fost supus în general unei îndulciri şi unei eventuale colorări cu caramel; Vinul şi/sau musturile din struguri proaspeţi, fermentaţi prin adăugare de alcool, utilizaţi la obţinerea unui vin aromatizat, trebuie să fie prezente în produsul finit în proporţie de minimum 75%. (Cod NC 2205). |
Băuturi alcoolice | Producţie alcoolică, astfel cum este definită la pct.3, alin.1) din Hotărîrea Guvernului nr.317 din 23 mai 2012 “Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice «Definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor alcoolice»”.
(Cod NC 2208). |
