vineri, 2 august 2024
299/03.11.2022 Lege privind prevenirea pierderii şi risipei de alimente

L E G E

privind prevenirea pierderii şi risipei de alimente

 

nr. 299 din 03.11.2022

 

Monitorul Oficial nr.374-382/697 din 25.11.2022

 

* * *

C U P R I N S

 

Capitolul I

DISPOZIŢII GENERALE

Articolul 1. Scopul şi domeniul de aplicare

Articolul 2. Noţiuni utilizate

 

Capitolul II

PRINCIPIILE GENERALE ALE PREVENIRII

PIERDERII ŞI RISIPEI DE ALIMENTE

Articolul 3. Principiul responsabilităţii

Articolul 4. Principiul protecţiei intereselor consumatorilor

Articolul 5. Principiul economiei circulare

 

Capitolul III

DOMENIILE DE COMPETENŢĂ PENTRU PREVENIREA

PIERDERII ŞI RISIPEI DE ALIMENTE

Articolul 6. Atribuţiile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare

Articolul 7. Atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor

Articolul 8. Atribuţiile Agenţiei de Mediu

Articolul 9. Atribuţiile Inspectoratului pentru Protecţia Mediului

 

Capitolul IV

MĂSURILE DE PREVENIRE A PIERDERII ŞI RISIPEI DE ALIMENTE

Articolul 10. Măsurile de prevenire a pierderii şi risipei de alimente

Articolul 11. Măsuri de prevenire a poluării mediului

Articolul 12. Transferul alimentelor prin donaţie

Articolul 13. Operatorii din domeniul alimentar

Articolul 14. Organizaţiile beneficiare

 

Capitolul V

DISPOZIŢII FINALE

Articolul 15. Dispoziţii finale

 

 

 

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

 

Capitolul I

DISPOZIŢII GENERALE

Articolul 1. Scopul şi domeniul de aplicare

(1) Scopul prezentei legi este asigurarea tranziţiei către o economie circulară prin menţinerea alimentelor în circuitul consumului, prioritar uman, şi evitarea formării deşeurilor alimentare, precum şi prin diminuarea cheltuielilor aferente pierderii şi risipei de alimente.

(2) Prezenta lege stabileşte cadrul juridic aplicat unor măsuri de prevenire a pierderii şi risipei de alimente, incluzând măsuri de reducere a deşeurilor alimentare, şi reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, a datei-limită de consum sau aproape de scadenţa datei durabilităţii minimale.

(3) Prezenta lege urmăreşte următoarele obiective generale:

a) prevenirea pierderii şi risipei de alimente prin redistribuirea alimentelor sigure în mod prioritar pentru consumul uman;

b) reducerea cantităţii de deşeuri alimentare generate la toate etapele lanţului alimentar, inclusiv prin reutilizarea alimentelor sau prin prelungirea ciclului de viaţă al acestora;

c) implementarea principiilor economiei circulare.

(4) Prezenta lege se aplică tuturor etapelor lanţului alimentar, inclusiv în sectorul de alimentaţie publică.

 

Articolul 2. Noţiuni utilizate

În vederea aplicării prezentei legi se utilizează noţiunile din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor, Legea nr.209/2016 privind deşeurile şi din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, de asemenea se definesc următoarele noţiuni:

operator din domeniul alimentar – persoană fizică sau juridică responsabilă de respectarea reglementărilor din domeniul alimentar în cadrul întreprinderii din domeniul alimentar aflată sub controlul său, ce activează în cadrul oricărei etape a lanţului alimentar, inclusiv: producţia primară, prelucrarea şi producţia alimentelor, comerţul angro, comerţul cu amănuntul, alte tipuri de distribuţie, precum şi sectorul de alimentaţie publică;

organizaţie beneficiară – persoană juridică cu scop nelucrativ, care desfăşoară activităţi de menire socială, activităţi filantropice şi/sau activităţi de îngrijire a animalelor, înregistrată potrivit legislaţiei, care contractează de la operatorii din domeniul alimentar donaţii de alimente în baza prevederilor prezentei legi. Organizaţia beneficiară poate fi o instituţie publică înregistrată potrivit prevederilor Codului civil nr.1107/2002, o organizaţie necomercială ce activează în baza Legii nr.86/2020 cu privire la organizaţiile necomerciale, o cantină socială ce activează în baza Legii nr.81/2003 privind cantinele de ajutor social, o persoană juridică ce activează în baza Legii nr.125/2007 privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie. Organizaţie beneficiară poate fi şi o grădină zoologică ce activează în baza Legii grădinilor zoologice nr.136/2007, indiferent de forma juridică de organizare;

pierdere şi risipă de alimente – diminuarea cantităţii sau a calităţii alimentelor la orice etapă a lanţului alimentar, inclusiv situaţia în care alimentele au ieşit din circuitul consumului uman din cauza expirării datei-limită de consum, a scadenţei datei durabilităţii minimale, a scadenţei termenului de valabilitate sau din cauza pierderii siguranţei acestora pentru consumul uman.

 

Capitolul II

PRINCIPIILE GENERALE ALE PREVENIRII

PIERDERII ŞI RISIPEI DE ALIMENTE

Articolul 3. Principiul responsabilităţii

(1) Operatorii din domeniul alimentar, precum şi organizaţiile beneficiare asigură, la toate etapele lanţului alimentar, corespunderea alimentelor cu cerinţele legislaţiei din domeniul alimentar, fiind responsabili pentru siguranţa alimentelor în cadrul activităţilor desfăşurate pe partea din lanţul alimentar aflată sub controlul lor.

(2) Subiecţii implicaţi în procesul de prevenire a pierderii şi risipei de alimente trebuie să manifeste un spirit înalt de responsabilitate socială şi să îşi execute obligaţiile cu bună-credinţă, în acord cu legea, cu ordinea publică şi bunele moravuri.

[Art.3 modificat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

Articolul 4. Principiul protecţiei intereselor consumatorilor

Operatorii din domeniul alimentar, precum şi organizaţiile beneficiare oferă consumatorilor informaţii referitoare la alimentele care cad sub incidenţa prezentei legi conform prevederilor Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

 

Articolul 5. Principiul economiei circulare

Subiecţii implicaţi în procesul de prevenire a pierderii şi risipei de alimente, în activitatea lor, se bazează pe conceptul 3R – reducere, refolosire şi reciclare – care presupune că valoarea alimentelor şi a materialelor este menţinută cât mai mult posibil, volumul deşeurilor şi utilizarea resurselor sunt reduse la minimum, iar atunci când alimentele sunt aproape de sfârşitul ciclului lor de viaţă, acestea sunt folosite pentru a crea o valoare suplimentară.

 

Capitolul III

DOMENIILE DE COMPETENŢĂ PENTRU PREVENIREA

PIERDERII ŞI RISIPEI DE ALIMENTE

Articolul 6. Atribuţiile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare

Atribuţiile principale ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în domeniul prevenirii pierderii şi risipei de alimente sunt următoarele:

a) promovarea politicii de stat în domeniul prevenirii pierderii şi risipei de alimente;

b) asigurarea consultării, colaborării interinstituţionale şi a schimbului de informaţii dintre autorităţile publice în domeniul prevenirii pierderii şi risipei de alimente.

 

Articolul 7. Atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor are următoarele atribuţii principale în domeniul prevenirii pierderii şi risipei de alimente:

a) participarea la elaborarea proiectelor de acte normative privind implementarea măsurilor de prevenire a pierderii şi risipei de alimente;

b) oferirea de consultaţii, organizarea de seminare şi conferinţe la nivel naţional, de programe de informare, instruirea agenţilor economici şi a populaţiei în domeniul prevenirii pierderii şi risipei de alimente;

c) controlul oficial şi supravegherea siguranţei produselor primare, a siguranţei alimentelor şi a hranei pentru animale la toate etapele lanţului alimentar;

d) înregistrarea în domeniul siguranţei alimentelor în conformitate cu cap.V1 din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor;

e) ţinerea, actualizarea şi publicarea pe pagina sa web oficială, în ordine alfabetică, a Listei organizaţiilor beneficiare, ce cuprinde denumirile organizaţiilor beneficiare, adresele şi datele de contact ale acestora, tipurile/categoriile de alimente pasibile de a fi primite de către acestea în calitate de donaţii.

[Art.7 modificat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

Articolul 8. Atribuţiile Agenţiei de Mediu

Agenţia de Mediu are următoarele atribuţii principale în domeniul prevenirii pierderii şi risipei de alimente:

a) participarea la promovarea politicii de stat în domeniul prevenirii generării deşeurilor alimentare;

b) participarea la elaborarea şi implementarea strategiilor şi a programelor speciale de prevenire a generării deşeurilor alimentare;

c) oferirea informaţiei şi a statisticii consolidate privind cantitatea de deşeuri alimentare generate în ţară.

 

Articolul 9. Atribuţiile Inspectoratului pentru Protecţia Mediului

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului are următoarele atribuţii principale în domeniul prevenirii generării deşeurilor alimentare:

a) exercitarea supravegherii de stat asupra gestionării deşeurilor alimentare de către operatorii din domeniul alimentar;

b) controlul asupra gestionării deşeurilor şi ţinerii evidenţei de către operatorii din domeniul alimentar privind formarea, valorificarea şi eliminarea deşeurilor alimentare potrivit art.10 alin.(2) din Legea nr.209/2016 privind deşeurile.

 

Capitolul IV

MĂSURILE DE PREVENIRE A PIERDERII ŞI RISIPEI DE ALIMENTE

Articolul 10. Măsurile de prevenire a pierderii şi risipei de alimente

Operatorii din domeniul alimentar întreprind următoarele măsuri de prevenire a pierderii şi risipei de alimente şi suportă cheltuielile necesare aferente:

a) vânzării promoţionale sau la preţ redus a alimentelor potrivit prevederilor Legii nr.231/2010 cu privire la comerţul interior; sau

b) transferului alimentelor prin donaţie către organizaţiile beneficiare sau direct consumatorilor finali ca alimente pentru consum uman sau ca hrană pentru animale, cu respectarea termenelor prevăzute la art.12 alin.(1) şi alin.(11).

[Art.10 completat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

Articolul 11. Măsuri de prevenire a poluării mediului

(1) Dacă, după parcurgerea uneia sau a ambelor etape prevăzute la art.10, alimentele deţinute de operatorul din domeniul alimentar au devenit improprii consumului uman, operatorul le transferă pentru:

a) valorificare prin transformare în hrană pentru animale, respectând cerinţele sanitar-veterinare faţă de hrana pentru animale; şi/sau

b) transformare în compost, potrivit prevederilor Legii nr.209/2016 privind deşeurile şi ale Legii nr.129/2019 privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman; şi/sau

c) transformare în biogaz; şi/sau

d) neutralizare în unităţi autorizate, potrivit prevederilor Legii nr.209/2016 privind deşeurile; şi/sau

e) incinerare şi/sau coincinerare, potrivit prevederilor Legii nr.209/2016 privind deşeurile.

(2) Operatorul din domeniul alimentar întreprinde una sau mai multe dintre măsurile prevăzute la alin.(1) în funcţie de oportunitatea şi disponibilitatea acestora şi suportă cheltuielile aferente.

[Art.11 modificat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

Articolul 12. Transferul alimentelor prin donaţie

(1) Alimentele pot face obiectul transferului prin donaţie făcută de operatorul din domeniul alimentar în cadrul ultimei 1/3 din valabilitatea produsului, stabilită la art.8 alin.(1) lit.f) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

(11) Prin derogare de la alin.(1), alimentele pot face obiectul transferului prin donaţie în orice moment, cu condiţia ca acestea să fie sigure pentru consumul uman, în următoarele situaţii:

a) produsele şi-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar;

b) produsele nu întrunesc specificaţiile producătorului privind variaţiile de culoare, dimensiune sau formă;

c) eticheta produselor conţine erori în ceea ce priveşte etichetarea specificată la art.8 alin.(1) lit.a), d), e), i), j) şi l) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare;

d) există un excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanţă sau pentru sărbători specifice.

(2) Operatorii din domeniul alimentar, inclusiv unităţile de alimentaţie publică stipulate în Legea nr.231/2010 cu privire la comerţul interior, au dreptul să doneze zilnic până la 5 unităţi de orice produs alimentar fiecărui consumator final solicitant, iar în cazul produselor culinare, volumul donaţiei este stabilit de fiecare operator în parte.

(3) În cazul alimentelor cu termenul de valabilitate mai mic de 48 de ore, operatorii din domeniul alimentar le pot dona doar consumatorilor finali.

(4) Documentaţia necesară transferului alimentelor în baza prevederilor prezentei legi este reglementată de Guvern.

(5) Alimentele donate trebuie să fie sigure pentru consum şi să fie etichetate potrivit prevederilor Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

(6) În sensul prezentei legi sunt exceptate de la donare:

a) băuturile alcoolice;

b) alimentele care au fost declarate/clasificate ca improprii consumului uman sau animal, după caz, de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi/sau de către operatorul din domeniul alimentar potrivit prevederilor Legii nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor.

(7) Operatorii din domeniul alimentar care nu reuşesc să doneze alimentele în termenele prevăzute la alin.(1) din prezentul articol aplică una sau mai multe măsuri prevăzute la art.11 alin.(1).

(8) Preluarea de facto a alimentelor donate de operatorii din domeniul alimentar poate fi făcută de către:

a) o organizaţie beneficiară în mod direct, în cazul în care aceasta răspunde de îndeplinirea cerinţelor legislaţiei din domeniul alimentar şi dispune de transport, echipament şi/sau loc de depozitare autorizat potrivit prevederilor Legii nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor; sau

b) orice operator din domeniul alimentar ce acţionează în numele organizaţiei beneficiare în baza unui contract de prestări servicii, răspunde de îndeplinirea cerinţelor legislaţiei din domeniul alimentar şi dispune de transport, echipament şi/sau loc de depozitare autorizat potrivit prevederilor Legii nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor;

c) consumatorul final în mod direct, cu respectarea prevederilor art.12 alin.(2) din prezenta lege.

(9) Transferul alimentelor pentru consum uman prin donare către organizaţiile beneficiare se face respectând cerinţele privind trasabilitatea acestora, potrivit art.11 din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor.

[Art.12 completat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

Articolul 13. Operatorii din domeniul alimentar

(1) Operatorii din domeniul alimentar decid asupra celor mai eficiente măsuri de responsabilizare în propriul domeniu de activitate, destinate să prevină pierderea şi risipa de alimente, şi le implementează la orice etapă a lanţului alimentar, inclusiv în domeniul serviciilor de gastronomie, de catering, al industriei hoteliere şi al serviciilor prestate în alimentaţia publică.

(2) Operatorii din domeniul alimentar care transferă alimente prin donaţie ţin evidenţa alimentelor donate consumatorilor finali care primesc alimentele în mod direct, precum şi lista organizaţiilor beneficiare care primesc alimentele în baza prevederilor prezentei legi.

(3) Operatorii din domeniul alimentar pot participa în mod voluntar, ca parteneri, la activităţile de informare/promovare propuse de autorităţile cu atribuţii în domeniul prevenirii pierderii şi risipei de alimente şi/sau pot iniţia propriile activităţi de informare/promovare în contextul prezentei legi.

(4) Operatorii din domeniul alimentar care transferă alimente prin donaţie în baza prezentei legi au obligaţia de a păstra evidenţa furnizorilor de alimente pe care le transmit organizaţiilor beneficiare conform regulilor stabilite de Guvern.

(5) Operatorii din domeniul alimentar care transferă alimente prin donaţie în baza prezentei legi beneficiază de deduceri şi/sau facilităţi fiscale potrivit prevederilor Codului fiscal nr.1163/1997.

[Art.13 modificat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

Articolul 14. Organizaţiile beneficiare

(1) Organizaţiile beneficiare care primesc alimente prin donaţie în baza prezentei legi redistribuie gratis alimentele respective în mod direct consumatorilor finali sau ca hrană pentru animale.

(2) Prin derogare de la dispoziţia alin.(1), organizaţia beneficiară care primeşte alimente în baza prezentei legi le poate redistribui în continuare către o altă organizaţie beneficiară, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) organizaţia beneficiară este înregistrată în domeniul siguranţei alimentelor conform cap.V1 din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor;

b) transferul alimentelor respective are loc cu titlu gratuit;

c) termenul în care se face transferul corespunde prevederilor art.12 alin.(1) şi nu periclitează calitatea şi siguranţa alimentelor;

d) condiţiile transferului corespund prevederilor art.12 alin.(8);

e) transferul aceluiaşi aliment are loc o singură dată, organizaţia beneficiară care a primit alimentele fiind obligată să dispună de acestea potrivit prevederilor alin.(1) şi/sau ale alin.(3) din prezentul articol.

(3) Organizaţiile beneficiare ţin evidenţa:

a) operatorilor din domeniul alimentar de la care primesc alimente în baza prevederilor prezentei legi;

b) alimentelor primite de la operatorii din domeniul alimentar sau organizaţiile beneficiare donatoare şi donate/repartizate consumatorilor finali;

c) organizaţiilor beneficiare către care redistribuie alimentele prin donaţie conform alin.(2) şi ţin evidenţa alimentelor donate acestora.

(4) Organizaţiile beneficiare asigură respectarea Legii nr.296/2017 privind cerinţele generale de igienă a produselor alimentare, a Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare şi a Legii nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor, precum şi aplicarea procedurilor simplificate, bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – analiza riscurilor în punctele critice de control) sau pe bunele practici de igienă, atunci când acestea sunt suficiente pentru controlul riscurilor.

(5) În cazul în care alimentele deţinute de organizaţia beneficiară au devenit improprii consumului uman, organizaţia beneficiară întreprinde măsurile prevăzute la art.11 alin.(1), iar în cazul în care aceste alimente au devenit improprii consumului animal, organizaţia beneficiară întreprinde măsurile prevăzute la art.11 alin.(1) lit.b)–e).

[Alin.(6) art.14 abrogat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

[Art.14 modificat prin Legea nr.148 din 14.06.2024, în vigoare 02.08.2024]

 

Capitolul V

DISPOZIŢII FINALE

Articolul 15. Dispoziţii finale

(1) Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(2) Guvernul, în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi:

– va elabora şi va pune actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege;

– va elabora şi va înainta Parlamentului propuneri de modificare a legislaţiei în contextul realizării prevederilor art.13 alin.(5) din prezenta lege.

 

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUIIgor GROSU

 

Nr.299. Chişinău, 3 noiembrie 2022.