vineri, 1 iulie 2022
129/19.09.2019 Lege privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman

L E G E

privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate

care nu sunt destinate consumului uman

 

nr. 129  din  19.09.2019

 

Monitorul Oficial nr.315-319/459 din 25.10.2019

 

* * *

C U P R I N S

 

Capitolul I

DISPOZIŢII GENERALE

Articolul 1. Scopul şi obiectul reglementării

Articolul 2. Domeniul de aplicare

Articolul 3. Noţiuni de bază

 

Capitolul II

COMPETENŢELE AUTORITĂŢILOR PUBLICE

Articolul 4. Competenţele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare

Articolul 5. Competenţele Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor

Articolul 6. Punctul iniţial al lanţului de prelucrare şi obligaţiile

Articolul 7. Punctul final al lanţului de prelucrare

Articolul 8. Restricţii generale referitoare la sănătatea animală

 

Capitolul III

CLASIFICAREA

Articolul 9. Clasificarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate

Articolul 10. Materiale de categoria 1

Articolul 11. Materiale de categoria a 2-a

Articolul 12. Materiale de categoria a 3-a

 

Capitolul IV

ELIMINAREA ŞI RESTRICŢIILE DE UTILIZARE

A SUBPRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ

ŞI A PRODUSELOR DERIVATE

Articolul 13. Restricţii de utilizare

Articolul 14. Eliminarea şi utilizarea materialelor de categoria 1

Articolul 15. Eliminarea şi utilizarea materialelor de categoria a 2-a

Articolul 16. Eliminarea şi utilizarea materialelor de categoria a 3-a

Articolul 17. Cercetarea şi alte scopuri specifice

Articolul 18. Scopuri furajere specifice

Articolul 19. Colectarea, transportul şi eliminarea

 

Capitolul V

OBLIGAŢIILE OPERATORILOR

 

Secţiunea 1

Colectarea, transportul şi trasabilitatea

Articolul 20. Colectarea, identificarea categoriei şi transportul

Articolul 21. Trasabilitatea

 

Secţiunea a 2-a

Autorizarea

Articolul 22. Autorizarea unităţilor sau a instalaţiilor

Articolul 23. Cerinţe generale de igienă

Articolul 24. Manipularea subproduselor de origine animală în cadrul sectorului alimentar

 

Secţiunea a 3-a

Verificările proprii, analiza riscurilor

şi punctele critice de control

Articolul 25. Verificările proprii

Articolul 26. Analiza riscurilor şi punctele critice de control

Articolul 27. Ghiduri naţionale de bună practică

 

Capitolul VI

INTRODUCEREA PE PIAŢĂ

 

Secţiunea 1

Subprodusele de origine animală şi produsele derivate pentru hrana

animalelor de fermă, cu excepţia animalelor pentru blană

Articolul 28. Introducerea pe piaţă

 

Secţiunea a 2-a

Îngrăşămintele organice şi amelioratorii de sol

Articolul 29. Introducerea pe piaţă şi utilizarea

 

Secţiunea a 3-a

Produsele derivate reglementate prin alte prevederi ale legislaţiei

alimentare şi sanitar-veterinare

Articolul 30. Introducerea pe piaţă

Articolul 31. Fabricarea

 

Secţiunea a 4-a

Alte produse derivate

Articolul 32. Introducerea pe piaţă a hranei pentru animalele de companie

Articolul 33. Introducerea pe piaţă a altor produse derivate

Articolul 34. Siguranţa aprovizionării

Articolul 35. Siguranţa tratamentului

Articolul 36. Utilizare finală sigură

 

Capitolul VII

IMPORTUL, TRANZITUL ŞI EXPORTUL

Articolul 37. Importul şi tranzitul

Articolul 38. Exportul

 

Capitolul VIII

CONTROALE OFICIALE

Articolul 39. Procedura de autorizare

Articolul 40. Controale oficiale

Articolul 41. Suspendări/retrageri ale autorizaţiei şi interdicţii ale operaţiunilor

Articolul 42. Listele operatorilor

 

Capitolul IX

DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII

Articolul 43.

 

 

 

Parlamentul adoptă prezenta lege ordinară.

Prezenta lege transpune în legislaţia naţională prevederile Regulamentului (CE) nr.1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr.1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 300 din 14 noiembrie 2009.

 

Capitolul I

DISPOZIŢII GENERALE

Articolul 1. Scopul şi obiectul reglementării

(1) Scopul prezentei legi este consolidarea cadrului juridic şi instituţional în domeniul organizării şi desfăşurării proceselor ce vizează subprodusele de origine animală sau produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman pentru a preveni şi a minimiza riscul afectării sănătăţii publice şi a celei animale generat de aceste produse şi, în special, pentru a proteja siguranţa lanţului alimentar şi furajer.

(2) Prezenta lege stabileşte norme de sănătate publică şi de sănătate animală referitoare la subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman.

 

Articolul 2. Domeniul de aplicare

(1) Dispoziţiile prezentei legi se aplică subproduselor de origine animală şi produselor derivate ce nu sunt destinate consumului uman, precum şi următoarelor produse care, ca urmare a unei decizii luate de un operator, care este ireversibilă, sunt destinate altor scopuri decât consumului uman:

a) produsele de origine animală care ar putea fi destinate consumului uman;

b) materia primă pentru fabricarea produselor de origine animală.

(2) Dispoziţiile prezentei legi nu se aplică următoarelor subproduse de origine animală:

a) corpuri întregi sau părţi de animale sălbatice, altele decât vânatul sălbatic, care nu sunt suspectate a fi infectate ori afectate de o boală transmisibilă oamenilor sau animalelor, cu excepţia animalelor acvatice debarcate în scop comercial;

b) corpuri întregi sau părţi de vânat sălbatic care nu sunt recuperate după ucidere;

c) subprodusele de origine animală provenite de la animale sălbatice vânate şi din carnea acestora;

d) ovulele, embrionii şi materialul seminal destinate reproducerii;

e) laptele crud, colostrul şi produsele derivate din acestea, care sunt obţinute, păstrate, eliminate sau utilizate în ferma de origine;

f) învelişul crustaceelor ale căror ţesuturi moi şi carne au fost înlăturate;

g) deşeurile de catering, exceptând situaţiile în care acestea:

– provin din mijloace de transport care operează la nivel internaţional;

– sunt destinate hranei pentru animale;

– sunt destinate procesării prin sterilizare sub presiune, procesării ori transformării în biogaz sau obţinerii compostului;

h) materialele de pe navele de pescuit care respectă cerinţele de igienă, care au rezultat în cursul operaţiunilor de pescuit ale acestora şi sunt eliminate în mare, cu excepţia materialelor rezultate din eviscerarea la bordul navelor a peştilor cu semne de boli, inclusiv paraziţi, transmisibile oamenilor;

i) hrana neprelucrată pentru animalele de companie din magazinele de vânzare cu amănuntul în care tranşarea şi depozitarea au loc numai în vederea vânzării directe, la faţa locului, către consumator;

j) hrana neprelucrată pentru animalele de companie provenită de la animalele sacrificate în exploataţii pentru consumul casnic privat;

k) excrementele şi urina, altele decât gunoiul de grajd şi guano nemineralizat.

 

Articolul 3. Noţiuni de bază

În sensul prezentei legi, următoarele noţiuni principale se definesc astfel:

amelioratori de sol – materialele de origine animală folosite pentru a menţine sau îmbunătăţi nutriţia plantelor, precum şi proprietăţile fizice, chimice şi activitatea biologică a solurilor, fie separat, fie împreună; aceştia pot include gunoi de grajd, conţinut din tractul digestiv, compost şi resturi de digestie;

coincinerare – recuperarea sau eliminarea subproduselor de origine animală ori a produselor derivate, dacă acestea sunt deşeuri, într-o instalaţie de coincinerare;

combustie – proces de oxidare sau ardere, în vederea utilizării valorii energetice, a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate dacă acestea nu sunt deşeuri;

deşeuri de catering – orice deşeuri alimentare, inclusiv uleiurile de gătit uzate, provenite din restaurante, unităţi de catering, bucătării centrale şi bucătării casnice;

gunoi de grajd – excremente şi/sau urină provenite de la animalele de fermă, altele decât peştii de crescătorie, cu sau fără aşternut;

hrană pentru animale – orice substanţă sau produs, inclusiv aditivii, indiferent dacă sunt prelucrate, parţial prelucrate sau neprelucrate, destinate hrănirii pe cale orală a animalelor;

incinerare – eliminarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate ca deşeuri într-o instalaţie de incinerare;

introducere pe piaţă – furnizarea contra cost ori gratuită a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate, care au fost clasificate, depozitate şi prelucrate în vederea furnizării;

materiale cu riscuri specificate – următoarele ţesuturi sunt desemnate ca materiale cu riscuri specificate: capul (exceptând limba), inclusiv creierul, ochii, ganglionul trigeminal, amigdalele, timusul, splina şi măduva spinării de la bovinele cu vârsta de peste 6 luni şi intestinele de la duoden până la rect de la bovinele de orice vârstă; coloana vertebrală (exceptând vertebrele caudale), apofizele spinoase şi transversale ale vertebrelor cervicale, toracice şi lombare, precum şi creasta sacrală mediană şi aripile sacrumului, dar incluzând ganglionii rădăcinii dorsale proveniţi de la animalele cu vârsta de peste 30 de luni; craniul, inclusiv creierul şi ochii, amigdalele, măduva spinării de la ovinele şi caprinele cu vârsta de peste 12 luni sau care au un incisiv permanent erupt prin gingie, precum şi splina de la toate ovinele şi caprinele care provin de la animale de origine;

nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării – materialul colectat ca subprodus în urma purificării laptelui crud şi a separării laptelui degresat şi a smântânii de la laptele crud;

operator – orice persoană fizică sau juridică care are un subprodus de origine animală sau un produs derivat sub controlul său direct, inclusiv transportatorii, comercianţii şi utilizatorii;

produse derivate – produsele obţinute în urma unuia sau mai multor tratamente, transformări sau etape de prelucrare a subproduselor de origine animală;

produse de origine animală – produsele alimentare de origine animală, inclusiv mierea şi sângele, moluştele bivalve, echinodermele, tunicatele şi gasteropodele marine vii, destinate consumului uman, precum şi celelalte animale destinate preparării pentru a fi furnizate vii consumatorului final;

rampă de gunoi autorizată – rampă de gunoi pentru care a fost eliberată o autorizaţie în conformitate cu prevederile Legii nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară;

subproduse de origine animală – corpuri întregi sau părţi din corpuri de animale, produsele de origine animală sau alte produse obţinute de la animale, care nu sunt destinate consumului uman, incluzând ovulele, embrionii şi materialul seminal;

sterilizarea sub presiune – prelucrarea subproduselor de origine animală, după reducerea la particule cu mărimea maximă de 50 mm, la o temperatură mai mare de 133°C timp de cel puţin 20 de minute fără întrerupere, la o presiune absolută de cel puţin 3 bari;

utilizator – orice persoană fizică sau juridică care utilizează subproduse de origine animală şi produse derivate în scopuri furajere specifice, în scop de cercetare sau în alte scopuri specifice;

unitate sau instalaţie – orice loc, altul decât navele de pescuit, în care se desfăşoară o operaţiune ce implică manipularea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate.

 

Capitolul II

COMPETENŢELE AUTORITĂŢILOR PUBLICE

Articolul 4. Competenţele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare elaborează, iar Guvernul aprobă, următoarele măsuri de punere în aplicare a prezentei legi:

a) măsurile necesare pentru crearea unui sistem ce asigură că subprodusele de origine animală sunt colectate, identificate şi transportate fără întârzieri nejustificate, de asemenea sunt tratate, utilizate sau eliminate, în conformitate cu prezenta lege;

b) măsurile de subvenţionare pentru colectarea şi eliminarea subproduselor de origine animală;

c) metodele de prelucrare pentru subprodusele de origine animală, altele decât sterilizarea prin presiune, în special în ceea ce priveşte parametrii ce trebuie aplicaţi acestor metode, şi anume timpul, temperatura, presiunea şi dimensiunea particulelor;

d) parametrii pentru transformarea subproduselor de origine animală, inclusiv a deşeurilor de catering, în biogaz sau compost;

e) condiţiile de incinerare şi coincinerare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate şi condiţiile de combustie a acestor produse;

f) condiţiile de producere şi manipulare a subproduselor de origine animală menţionate la art.12 lit.b);

g) normele de aplicare a marcajului permanent al subproduselor de origine animală;

h) normele de aplicare pe sol a anumitor subproduse de origine animală, îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol;

i) cerinţele de utilizare a anumitor subproduse de origine animală pentru hrana animalelor de fermă;

j) nivelul de risc considerat inacceptabil pentru sănătatea publică sau cea animală în ceea ce priveşte anumite materiale, aşa cum este menţionat la art.16 alin.(1) lit.d);

k) cerinţele de igienă aplicabile tuturor tipurilor de manipulare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, incluzând măsuri de modificare a cerinţelor de igienă pentru unităţile sau instalaţiile menţionate la art.23 alin.(1);

l) probele ce trebuie prezentate de către operator pentru validarea tratamentului, transformării şi procesării subproduselor de origine animală sau a produselor derivate cu scopul de a preveni riscurile legate de sănătatea publică şi cea animală;

m) condiţiile ce ţin de prevenirea contaminării încrucişate în cazul în care subprodusele de origine animală sunt depozitate, tratate sau prelucrate într-o secţiune a unităţii sau a instalaţiei prevăzută în acest scop, menţionată la art.24;

n) modelele de certificate sanitar-veterinare ce urmează să însoţească transporturile, în care poate fi indicat că subprodusele de origine animală sau produsele derivate în cauză au fost colectate sau fabricate în conformitate cu normele prezentei legi;

o) cerinţele înaintate faţă de subprodusele de origine animală şi produsele derivate în vederea prevenirii şi minimizării riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală rezultate din aceste produse şi, în special, în vederea protejării siguranţei lanţului alimentar şi furajer;

p) condiţiile de prelucrare a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate în unităţile sau instalaţiile din alte ţări. Acestea pot să includă modalităţi de control al unor astfel de unităţi sau instalaţii de către autoritatea competentă a ţării de origine şi pot exclude de la autorizare unele tipuri de unităţi sau instalaţii care manipulează subproduse de origine animală sau produse derivate în conformitate cu art.37 alin.(5);

q) condiţiile privind siguranţa aprovizionării şi a mişcării materialelor ce urmează a fi folosite în condiţii care exclud riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală;

r) cerinţele de testare aplicabile produsului finit;

s) condiţiile privind folosirea sigură a produselor derivate ce prezintă riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală;

t) condiţiile de hrănire a animalelor pentru blană cu proteine animale prelucrate ce provin din cadavre sau părţi de cadavre ale altor animale din aceeaşi specie;

u) condiţiile de hrănire a animalelor de fermă cu iarbă provenită de pe un teren tratat cu îngrăşăminte organice sau amelioratori de sol, în special modificarea perioadei de aşteptare menţionate la art.13 alin.(1) lit.c);

v) restricţiile legate de sănătatea publică sau cea animală aplicabile materialelor importate de categoria a 3-a sau produselor derivate din acestea;

w) cerinţele privind identificarea, etichetarea şi separarea diferitor categorii de subproduse de origine animală în timpul transportului;

x) condiţiile de prevenire a riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală care apar în timpul colectării sau transportului subproduselor de origine animală, inclusiv condiţiile de transport în siguranţă al acestor produse în ceea ce priveşte containerele, vehiculele şi materialul de ambalaj.

[Art.4 modificat prin Legea nr.156 din 09.06.2022, în vigoare 01.07.2022]

 

Articolul 5. Competenţele Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (în continuare – autoritate competentă) are următoarele competenţe:

a) monitorizează şi verifică îndeplinirea de către operatori a cerinţelor stabilite de prezenta lege pe parcursul întregului lanţ de prelucrare al subproduselor de origine animală şi produselor derivate, aşa cum este menţionat la art.6 alin.(2) din prezenta lege, printr-un sistem de controale desfăşurate în conformitate cu Legea nr.50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor;

b) autorizează entităţile care operează în lanţul de prelucrare al subproduselor de origine animală;

c) efectuează controlul entităţilor care operează în lanţul de prelucrare al subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, în conformitate cu procedurile şi listele de verificare aprobate de către Guvern;

d) stabileşte, împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, locurile de înhumare a animalelor în cazul izbucnirii unor focare de boli contagioase la animale, de asemenea stabileşte, înregistrează şi controlează gropile de înhumare până la intrarea în funcţiune a instalaţiei de incinerare.

 

Articolul 6. Punctul iniţial al lanţului de prelucrare şi obligaţiile

(1) Din momentul în care operatorii generează subproduse de origine animală sau produse derivate ce intră în domeniul de aplicare al prezentei legi, aceştia le identifică şi se asigură că sunt manevrate în conformitate cu prezenta lege (punctul iniţial).

(2) Operatorii se asigură că, în toate etapele de colectare, transport, manipulare, tratare, transformare, prelucrare, depozitare, introducere pe piaţă, distribuire, utilizare şi eliminare din cadrul activităţilor economice aflate sub controlul lor, subprodusele de origine animală şi produsele derivate corespund cerinţelor stabilite de prezenta lege.

 

Articolul 7. Punctul final al lanţului de prelucrare

(1) Se consideră că produsele derivate menţionate la art.30, care au ajuns în etapa de prelucrare, au ajuns în punctul final al lanţului de prelucrare, moment din care nu mai fac obiectul prezentei legi.

Aceste produse derivate pot fi ulterior introduse pe piaţă fără restricţii în temeiul prezentei legi şi nu mai fac obiectul controalelor oficiale desfăşurate în conformitate cu aceasta.

(2) Punctul final al lanţului de prelucrare poate fi modificat de către autoritatea competentă:

a) pentru produsele menţionate la art.30 lit.a)–d), în caz de risc pentru sănătatea animală;

b) pentru produsele menţionate la art.30 lit.e) şi f), în caz de risc pentru sănătatea publică sau pentru cea animală.

(3) În cazul produselor derivate menţionate la art.32 şi 33, care nu mai prezintă riscuri pentru sănătatea publică sau cea animală, autoritatea competentă stabileşte punctul final al lanţului de prelucrare, după care produsele respective nu mai fac obiectul cerinţelor impuse de prezenta lege.

(4) Aceste produse derivate pot fi ulterior introduse pe piaţă fără restricţii în temeiul prezentei legi şi nu mai fac obiectul controalelor în conformitate cu aceasta.

(5) În cazul în care produsele derivate menţionate la art.30 şi 33 prezintă un risc major pentru sănătatea publică, sănătatea animală sau mediul înconjurător, se aplică măsurile de urgenţă prevăzute de legislaţia alimentară.

 

Articolul 8. Restricţii generale referitoare la sănătatea animală

(1) Subprodusele de origine animală şi produsele derivate provenite de la specii sensibile nu se expediază din exploataţii, unităţi, instalaţii sau zone ce fac obiectul unor restricţii din cauza prezenţei unei boli transmisibile menţionate în Manualul de teste de diagnosticare şi vaccinuri pentru animalele terestre şi Codul de sănătate a animalelor acvatice ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică în cazul în care subprodusele de origine animală şi produsele derivate sunt expediate în condiţii elaborate pentru a preveni răspândirea de boli transmisibile la oameni şi la animale.

 

Capitolul III

CLASIFICAREA

Articolul 9. Clasificarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate

(1) Subprodusele de origine animală sunt clasificate în categorii specifice, care reflectă nivelul de risc pentru sănătatea publică şi cea animală reprezentat de aceste subproduse de origine animală, în conformitate cu listele stabilite la art.10, 11 şi 12.

(2) Produsele derivate sunt supuse normelor referitoare la categoria specifică de subproduse de origine animală din care au fost derivate, cu excepţia cazului în care în prezenta lege se specifică altfel.

 

Articolul 10. Materiale de categoria 1

Materialele de categoria 1 cuprind următoarele subproduse de origine animală:

a) corpuri întregi şi toate părţile corpului, inclusiv piei, aparţinând următoarelor animale:

1. animalele suspectate de infectare cu encefalopatie spongiformă transmisibilă sau în cazul cărora s-a confirmat oficial prezenţa unei astfel de infecţii;

2. animalele ucise în cadrul măsurilor de eradicare a encefalopatiei spongiforme transmisibile;

3. alte animale decât animalele de fermă şi animalele sălbatice, în special animalele de companie, animalele din grădinile zoologice şi animalele de circ;

4. animalele folosite în una sau mai multe proceduri menţionate în Legea nr.211/2017 privind protecţia animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice, în cazul în care autoritatea competentă decide că animalele respective sau orice parte a corpului acestora prezintă un risc posibil de a provoca probleme grave de sănătate oamenilor ori altor animale ca urmare a procedurii sau procedurilor respective;

5. animalele sălbatice, în cazul în care sunt suspectate ca fiind infectate cu o boală transmisibilă oamenilor sau animalelor;

b) următoarele materiale:

1. materiale cu riscuri specificate;

2. corpuri întregi sau părţi din animale moarte ce conţin materiale cu riscuri specificate în momentul eliminării;

c) subprodusele de origine animală provenite de la animale ce au fost supuse unui tratament ilegal, utilizând substanţe ori produse neautorizate sau substanţe ori produse autorizate conform Legii nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară în alte scopuri şi condiţii decât cele prevăzute în instrucţiunile de utilizare a substanţei respective;

d) subprodusele de origine animală ce conţin reziduuri de alte substanţe şi contaminanţi de mediu, dacă reziduurile sau contaminanţii de mediu depăşesc nivelul permis stabilit de către Guvern;

e) subprodusele de origine animală colectate în timpul tratării apelor reziduale, obţinute de la:

1. unităţile sau instalaţiile care procesează materiale de categoria 1;

2. alte unităţi sau instalaţii în care sunt înlăturate materialele cu riscuri specificate;

f) deşeurile de catering provenite din mijloacele de transport folosite la nivel internaţional;

g) amestecurile din materiale de categoria 1 fie cu materiale de categoria a 2-a, fie cu materiale de categoria a 3-a, fie cu ambele.

 

Articolul 11. Materiale de categoria a 2-a

Materialele de categoria a 2-a cuprind următoarele subproduse de origine animală:

a) gunoiul de grajd, guano nemineralizat şi conţinutul tubului digestiv;

b) subprodusele de origine animală colectate în timpul tratării apelor reziduale, obţinute de la:

1. unităţi sau instalaţii care procesează materiale de categoria a 2-a;

2. abatoare, altele decât cele care fac obiectul art.10 lit.e);

c) subprodusele de origine animală ce conţin reziduuri de substanţe autorizate conform Legii nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară sau contaminanţii care depăşesc nivelurile permise, stabilite de către Guvern;

d) produsele de origine animală care au fost declarate improprii consumului uman din cauza prezenţei corpurilor străine în aceste produse;

e) produsele de origine animală, altele decât materialele de categoria 1 şi a 2-a, care sunt importate sau introduse dintr-un alt stat şi nu respectă reglementările aprobate de Guvern în ceea ce priveşte importul sau introducerea acestora în Republica Moldova;

f) animalele şi părţi de animale, altele decât cele menţionate la art.10 sau art.12:

1. animalele care au murit altfel decât prin sacrificare sau ucidere în vederea consumului uman, inclusiv animalele ucise din motive de combatere a bolii;

2. fetuşii;

3. ovulele, embrionii şi materialul seminal care nu sunt destinate reproducerii;

4. păsările moarte în ou;

g) amestecurile din material de categoria a 2-a cu material de categoria a 3-a;

h) subprodusele de origine animală, altele decât materialele de categoria 1 sau materialele de categoria a 3-a.

 

Articolul 12. Materiale de categoria a 3-a

Materialele de categoria a 3-a cuprind următoarele subproduse de origine animală:

a) carcasele şi părţile următoare care provin de la animale ce au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate potrivite pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii ante-mortem sau corpurile şi părţile următoare care provin de la vânatul ucis în vederea consumului uman:

1. carcasele sau cadavrele şi părţile de animale care sunt respinse ca fiind nepotrivite pentru consumul uman, dar care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor;

2. capetele de păsări;

3. pieile, inclusiv bucăţi şi aşchii ale acestora, coarnele şi picioarele, inclusiv falangele şi oasele carpiene şi metacarpiene, oasele tarsiene şi metatarsiene ale:

– animalelor, altele decât rumegătoare, care necesită testare în vederea depistării infecţiei cu encefalopatie spongiformă transmisibilă;

– rumegătoarelor care au fost testate cu rezultate negative;

4. părul de porc;

5. penele;

b) subprodusele de origine animală provenite de la păsări şi lagomorfe sacrificate la fermă, care nu prezintă semne de boală transmisibilă oamenilor sau animalelor;

c) sângele de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul sângelui obţinut de la următoarele animale care au fost sacrificate într-un abator după ce au fost considerate potrivite pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii ante-mortem:

1. animalele, altele decât rumegătoare, care necesită testare în vederea depistării infecţiei cu encefalopatie spongiformă transmisibilă;

2. rumegătoarele care au fost testate cu rezultate negative;

d) subprodusele de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oasele degresate, jumările şi nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării din prelucrarea laptelui;

e) produsele de origine animală sau alimentele ce conţin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie ori defecte de ambalare, ori a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau cea animală;

f) hrana pentru animalele de companie sau furajele de origine animală, sau alimentele ce conţin subproduse de origine animală ori produse derivate, care nu mai sunt destinate hranei animalelor din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie ori defecte de ambalare, ori a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau cea animală;

g) sângele, placenta, lâna, penele, părul, coarnele, tăieturile de copite şi laptele crud provenite de la animale vii care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză;

h) animalele acvatice şi părţi ale acestor animale, cu excepţia mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor;

i) subprodusele de origine animală din animale acvatice, care provin din unităţi sau instalaţii de fabricare a produselor pentru consumul uman;

j) următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză:

1. cochilii ale crustaceelor cu ţesuturi moi sau carne;

2. materialele care provin de la animale terestre:

– subproduse de incubator;

– ouă;

– subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă;

3. pui de o zi, ucişi din motive comerciale;

k) nevertebratele acvatice şi terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;

l) animalele şi părţi ale acestora din ordinele zoologice Rodentia şi Lagomorpha, cu excepţia materialelor de categoria 1 menţionate la art.10 lit.a) pct.3, 4 şi 5 şi a materialelor de categoria a 2-a menţionate la art.11 lit.a)–g);

m) pieile, copitele, penele, lâna, coarnele, părul şi blana provenite de la animale moarte care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză, altele decât cele menţionate la lit.a) din prezentul articol;

n) ţesutul adipos de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză şi care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate potrivite pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii ante-mortem;

o) deşeurile de catering, altele decât cele menţionate la art.10 lit.f);

p) carcase şi părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise şi care sunt adecvate consumului uman în conformitate cu legislaţia naţională, dar nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale.

 

Capitolul IV

ELIMINAREA ŞI RESTRICŢIILE DE UTILIZARE

A SUBPRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ

ŞI A PRODUSELOR DERIVATE

 

Articolul 13. Restricţii de utilizare

(1) Se interzice folosirea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate în următoarele scopuri:

a) hrănirea animalelor terestre ale unei specii date, cu excepţia animalelor pentru blană, cu proteine animale prelucrate ce provin din cadavre sau părţi de cadavre ale altor animale din aceeaşi specie;

b) hrănirea animalelor de fermă, cu excepţia animalelor pentru blană, cu deşeuri de catering sau cu materii prime pentru furaje ce conţin deşeuri de catering sau care provin din astfel de deşeuri;

c) hrănirea animalelor de fermă cu iarbă, fie direct prin păscut, fie prin hrănirea cu iarbă tăiată, provenită de pe un teren tratat cu îngrăşăminte organice sau amelioratori de sol, alţii decât gunoiul de grajd, cu excepţia cazului în care tăierea ierburilor sau păscutul are loc după expirarea unei perioade de aşteptare care asigură un control suficient al riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală şi care este de cel puţin 21 de zile;

d) hrănirea peştilor de fermă cu proteine animale prelucrate ce provin din cadavre sau părţi de cadavre ale altor peşti de crescătorie din aceeaşi specie.

(2) Se stabilesc măsuri privind:

a) verificările şi controalele ce urmează a fi efectuate pentru a asigura aplicarea interdicţiilor menţionate la alin.(1), inclusiv metodele de detectare şi testele ce urmează a fi folosite pentru verificarea prezenţei materialelor provenite de la anumite specii, precum şi pragurile privind cantităţile nesemnificative de proteine animale prelucrate menţionate la alin.(1) lit.a) şi d), generate de contaminarea accidentală şi inevitabilă din punct de vedere tehnic;

b) condiţiile de hrănire a animalelor pentru blană cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părţi de cadavre ale altor animale din aceeaşi specie;

c) condiţiile pentru hrănirea animalelor de fermă cu iarbă provenită de pe un teren tratat cu îngrăşăminte organice sau amelioratori de sol, în special o modificare a perioadei de aşteptare menţionate la alin.(1) lit.c).

 

Articolul 14. Eliminarea şi utilizarea materialelor de categoria 1

Materialele de categoria 1 sunt:

a) eliminate ca deşeuri prin incinerare:

1. în mod direct, fără prelucrare prealabilă;

2. în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, cu marcarea permanentă a materialului rezultat;

b) eliminate sau recuperate prin coincinerare, dacă materialul de categoria 1 reprezintă deşeuri:

1. în mod direct, fără prelucrare prealabilă;

2. în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, cu marcarea permanentă a materialului rezultat;

c) eliminate în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, cu marcarea permanentă a materialului rezultat şi îngroparea lui într-o rampă de gunoi autorizată, în conformitate cu prevederile art.18 şi 25 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară, în cazul materialelor de categoria 1, altele decât materialele menţionate la art.10 lit.a) pct.1 şi 2;

d) eliminate prin îngropare într-o rampă de gunoi autorizată, în conformitate cu Legea nr.209/2016 privind deşeurile, în cazul materialelor de categoria 1 menţionate la art.10 lit.f);

e) utilizate în calitate de combustibil pentru combustie, cu sau fără prelucrare prealabilă;

f) utilizate pentru fabricarea produselor derivate menţionate la art.30, 31 şi 33 şi introduse pe piaţă în conformitate cu articolele respective.

 

Articolul 15. Eliminarea şi utilizarea materialelor de categoria a 2-a

Materialele de categoria a 2-a sunt:

a) eliminate ca deşeuri prin incinerare:

1. în mod direct, fără prelucrare prealabilă;

2. în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, cu marcarea permanentă a materialului rezultat;

b) eliminate sau recuperate prin coincinerare, dacă materialele de categoria a 2-a reprezintă deşeuri:

1. în mod direct, fără prelucrare prealabilă;

2. în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, cu marcarea permanentă a materialului rezultat;

c) eliminate într-o rampă de gunoi autorizată, în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, cu marcarea permanentă a materialului rezultat;

d) utilizate pentru fabricarea îngrăşămintelor organice sau a amelioratorilor de sol care urmează a fi introduşi pe piaţă în conformitate cu art.29, în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, după caz, şi cu marcarea permanentă a materialului rezultat;

e) transformate în compost sau biogaz:

1. în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune, cu marcarea permanentă a materialului rezultat;

2. în urma prelucrării sau fără o prelucrare prealabilă, în cazul gunoiului de grajd, al tubului digestiv şi al conţinutului acestuia, al laptelui, al produselor lactate, al colostrului, al ouălor şi al produselor din ouă, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave;

f) aplicate pe soluri fără prelucrare, în cazul gunoiului de grajd, al conţinutului tubului digestiv separat de tubul digestiv, al laptelui, al produselor lactate şi al colostrului, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave;

g) însilozate, transformate în compost sau în biogaz, în cazul materialelor provenite de la animale acvatice;

h) utilizate în calitate de combustibil pentru combustie, cu sau fără prelucrare prealabilă;

i) utilizate pentru fabricarea produselor derivate menţionate la art.30, 31 şi 33 şi introduse pe piaţă în conformitate cu articolele respective.

 

Articolul 16. Eliminarea şi utilizarea materialelor de categoria a 3-a

(1) Materialele de categoria a 3-a sunt:

a) eliminate ca deşeuri prin incinerare, cu sau fără prelucrare prealabilă;

b) eliminate sau recuperate prin coincinerare, cu sau fără prelucrare prealabilă, dacă materialul de categoria a 3-a reprezintă deşeuri;

c) eliminate într-o rampă de gunoi autorizată, în urma prelucrării;

d) prelucrate, cu excepţia cazului în care materialul de categoria a 3-a s-a schimbat prin descompunere ori deteriorare astfel încât, prin produsul rezultat, să prezinte un risc inacceptabil pentru sănătatea publică sau cea animală, şi utilizate:

1. pentru fabricarea furajelor pentru animalele de fermă, altele decât animalele pentru blană, care urmează a fi introduse pe piaţă în conformitate cu art.28, cu excepţia materialelor menţionate la art.12 lit.m), n) şi o);

2. pentru fabricarea furajelor pentru animalele pentru blană, care urmează a fi introduse pe piaţă în conformitate cu art.33;

3. pentru fabricarea hranei pentru animalele de companie, care urmează a fi introdusă pe piaţă în conformitate cu art.32;

4. pentru fabricarea îngrăşămintelor organice sau a amelioratorilor de sol, care se introduc pe piaţă în conformitate cu art.29;

e) utilizate pentru fabricarea hranei neprelucrate pentru animalele de companie, care urmează a fi introdusă pe piaţă în conformitate cu art.32;

f) transformate în compost sau biogaz;

g) însilozate, transformate în compost sau în biogaz, în cazul materialelor provenite de la animalele acvatice;

h) utilizate în condiţiile stabilite de către autoritatea competentă, care să prevină riscurile pentru sănătatea publică şi cea animală, în cazul cochiliilor de crustacee, altele decât cele menţionate la art.2 alin.(2) lit.f), şi al cojilor de ouă;

i) utilizate în calitate de combustibil pentru combustie, cu sau fără prelucrare prealabilă;

j) utilizate pentru fabricarea produselor derivate menţionate la art.30, 31 şi 33 şi introduse pe piaţă în conformitate cu articolele respective;

k) prelucrate prin sterilizare sub presiune sau transformate în compost ori biogaz, în cazul deşeurilor de catering menţionate la art.12 lit.o);

l) aplicate pe soluri fără prelucrare, în cazul laptelui crud, al colostrului şi al produselor derivate din acestea, despre care autoritatea competentă consideră că nu prezintă un risc de boală transmisibilă oamenilor sau animalelor prin intermediul produselor menţionate.

(2) Prin derogare de la art.14, 15 şi 16, subprodusele de origine animală pot fi:

a) utilizate pentru cercetare sau în alte scopuri specifice în conformitate cu art.17;

b) utilizate pentru hrana specială în conformitate cu art.18, în cazul subproduselor de origine animală menţionate la articolul respectiv;

c) eliminate în conformitate cu prevederile art.19, în cazul subproduselor de origine animală;

d) utilizate pentru pregătirea şi aplicarea pe sol a preparatelor biodinamice, admise de către Guvern, sub supravegherea autorităţii competente, în cazul materialelor de categoriile a 2-a şi a 3-a;

e) utilizate ca hrană pentru animalele de companie, sub supravegherea autorităţii competente, în cazul materialelor de categoria a 3-a;

f) eliminate în cadrul fermelor, sub supravegherea autorităţii competente, în cazul subproduselor de origine animală care apar în cursul intervenţiilor chirurgicale asupra animalelor vii sau în timpul naşterii animalelor în fermele respective, cu excepţia materialelor de categoria 1.

 

Articolul 17. Cercetarea şi alte scopuri specifice

(1) Prin derogare de la art.14, 15 şi 16, autoritatea competentă autorizează utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate pentru expoziţii, activităţi artistice şi în scopuri de diagnosticare, educaţionale sau de cercetare în condiţii care să asigure controlul riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală.

(2) Aceste condiţii includ:

a) interdicţia oricărei utilizări ulterioare a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate în alte scopuri;

b) obligaţia de a elimina subprodusele de origine animală sau produsele derivate în condiţii de siguranţă la locul de origine al acestora, dacă este cazul.

 

Articolul 18. Scopuri furajere specifice

(1) Prin derogare de la art.15 şi 16, autoritatea competentă autorizează, în condiţii care asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală, colectarea şi utilizarea materialelor de categoria a 2-a, cu condiţia ca acestea să provină de la animale ce nu au fost sacrificate sau nu au murit din cauza apariţiei ori a suspiciunii privind apariţia unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor, şi a materialelor de categoria a 3-a pentru hrana:

a) animalelor din grădinile zoologice;

b) animalelor de circ;

c) reptilelor şi a păsărilor de pradă, altele decât cele din grădinile zoologice sau animalele de circ;

d) animalelor pentru blană;

e) animalelor sălbatice;

f) câinilor din crescătorii;

g) câinilor şi pisicilor din adăposturi;

h) larvelor şi viermilor pentru momeală de pescuit.

(2) Prin derogare de la art.14 şi în conformitate cu condiţiile stabilite la alin.(3) din prezentul articol, autoritatea competentă autorizează:

a) hrănirea animalelor din grădinile zoologice cu materiale de categoria 1 menţionate la art.10 lit.b) pct.2 şi cu materiale derivate din animalele din grădinile zoologice destinate hrănirii;

b) hrănirea speciilor de păsări necrofage pe cale de dispariţie sau protejate, precum şi a altor specii care trăiesc în habitatul natural, cu materiale de categoria 1 menţionate la art.10 lit.b) pct.2, în scopul promovării biodiversităţii.

(3) Pentru punerea în aplicare a prezentului articol, Guvernul stabileşte măsuri cu privire la:

a) condiţiile în care colectarea şi utilizarea, aşa cum este menţionat la alin.(1) din prezentul articol, pot fi efectuate în ceea ce priveşte circulaţia, depozitarea şi utilizarea materialelor de categoriile a 2-a şi a 3-a pentru hrănire, incluzând cazul riscurilor nou-apărute;

b) condiţiile în care, în anumite cazuri, prin derogare de la obligaţia stabilită la art.20 alin.(1), hrănirea cu materiale de categoria 1, aşa cum este menţionat la alin.(2) din prezentul articol, poate fi efectuată incluzând:

1. speciile de păsări necrofage, pe cale de dispariţie sau protejate, precum şi alte specii din anumite ţări, cărora materialele respective le pot fi oferite drept hrană;

2. măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală.

 

Articolul 19. Colectarea, transportul şi eliminarea

Prin derogare de la art.14, 15, 16 şi 20, autoritatea competentă permite eliminarea:

a) prin îngropare a animalelor de companie şi a ecvideelor moarte;

b) prin incinerare ori îngropare la faţa locului sau prin alte mijloace, sub supraveghere oficială, prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală, a materialelor de categoria 1 menţionate la art.10 lit.a) pct.5 şi lit.b), precum şi a materialelor de categoriile a 2-a şi a 3-a;

c) prin incinerare ori îngropare la faţa locului sau prin alte mijloace, sub supraveghere oficială, prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală, a materialelor de categoria 1 menţionate la art.10 lit.b) pct.2, a materialelor de categoriile a 2-a şi a 3-a în zone în care accesul este practic imposibil sau în care accesul ar putea fi posibil doar în anumite condiţii care, din raţiuni geografice ori climatice sau din cauza unui dezastru natural, ar prezenta riscuri pentru sănătatea şi siguranţa personalului care realizează colectarea, sau în condiţii în care accesul ar necesita folosirea unor mijloace disproporţionate de colectare;

d) prin alte mijloace decât incinerarea sau îngroparea la faţa locului, sub supraveghere oficială, a materialelor de categoriile a 2-a şi a 3-a care nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală, în cazul în care volumul materialelor nu depăşeşte un anumit volum pe săptămână, volumul respectiv fiind determinat în funcţie de natura activităţilor realizate şi speciile de origine ale subproduselor de origine animală respective;

e) prin incinerare sau îngropare la faţa locului, în condiţii prin care să se prevină transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală, a subproduselor de origine animală altele decât materialele de categoria 1 menţionate la art.10 lit.a) pct.1, în cazul unei epidemii care implică o boală cu declarare obligatorie, dacă transportul până la cea mai apropiată instalaţie autorizată pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animală ar spori pericolul propagării de riscuri pentru sănătate sau ar însemna că, în cazul unei epidemii semnificative care implică o boală epizootică, capacităţile de eliminare a unor astfel de instalaţii ar fi depăşite;

f) prin incinerare sau îngropare la faţa locului, în condiţii prin care să se prevină transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală, a albinelor şi a subproduselor apicole.

 

Capitolul V

OBLIGAŢIILE OPERATORILOR

 

Secţiunea 1

Colectarea, transportul şi trasabilitatea

Articolul 20. Colectarea, identificarea categoriei şi transportul

(1) Operatorii colectează, identifică şi transportă subproduse de origine animală fără întârzieri nejustificate, în condiţii care să prevină riscurile pentru sănătatea publică şi cea animală.

(2) Operatorii se asigură că subprodusele de origine animală şi produsele derivate sunt însoţite în timpul transportului de factura de expediţie, de un certificat sanitar-veterinar pentru lotul de produs sau de un certificat sanitar-veterinar la solicitarea operatorului.

(3) Prin derogare de la alin.(2), autoritatea competentă autorizează transportul gunoiului de grajd între două puncte aflate pe teritoriul aceleiaşi ferme sau între fermele şi utilizatorii de gunoi de grajd aflaţi pe teritoriul ţării fără certificat sanitar-veterinar.

(4) Factura de expediţie care însoţeşte în timpul transportului subprodusele de origine animală sau produsele derivate conţine cel puţin informaţii privind originea, destinaţia şi cantitatea acestor produse, precum şi o descriere a lor şi a marcajului acestora, în cazul în care prezenta lege cere acest marcaj.

(5) Operatorii colectează, transportă şi elimină deşeurile de catering de categoria a 3-a în conformitate cu măsurile naţionale prevăzute la art.4 din Legea nr.209/2016 privind deşeurile.

 

Articolul 21. Trasabilitatea

(1) Operatorii care expediază, transportă sau primesc subproduse de origine animală sau produse derivate trebuie să ţină un registru al expedierilor sau al certificatelor sanitar-veterinare.

(2) Operatorii menţionaţi la alin.(1) introduc sisteme şi proceduri de identificare:

a) a celorlalţi operatori cărora le-au fost furnizate subprodusele lor de origine animală sau produsele derivate;

b) a operatorilor de la care aceştia s-au aprovizionat.

Aceste informaţii trebuie păstrate timp de 5 ani şi trebuie să fie prezentate, la cerere, autorităţii competente.

 

Secţiunea a 2-a

Autorizarea

Articolul 22. Autorizarea unităţilor sau a instalaţiilor

(1) Autorizarea unităţilor sau a instalaţiilor se efectuează conform art.18 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară.

(2) Operatorii se asigură că unităţile sau instalaţiile aflate sub controlul lor sunt autorizate de către autoritatea competentă în cazul în care unităţile sau instalaţiile respective efectuează una sau mai multe dintre următoarele activităţi:

a) prelucrarea subproduselor de origine animală prin sterilizare sub presiune, prin metodele de prelucrare aprobate de către Guvern;

b) eliminarea ca deşeu, prin incinerarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, exceptând unităţile sau instalaţiile care au permisiune de a funcţiona în conformitate cu prevederile Legii nr.209/2016 privind deşeurile;

c) eliminarea sau recuperarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, dacă acestea sunt deşeuri, prin coincinerare, exceptând unităţile sau instalaţiile care au permisiune de a funcţiona în conformitate cu prevederile Legii nr.209/2016 privind deşeurile;

d) utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate în calitate de combustibil pentru combustie;

e) fabricarea hranei pentru animalele de companie;

f) fabricarea îngrăşămintelor organice şi a amelioratorilor de sol;

g) transformarea subproduselor de origine animală şi/sau a produselor derivate în biogaz sau compost;

h) manipularea subproduselor de origine animală după colectarea lor, prin operaţiuni precum sortarea, tăierea, răcirea, congelarea, sărarea, înlăturarea pieilor sau a materialelor cu riscuri specificate;

i) depozitarea subproduselor de origine animală;

j) depozitarea produselor derivate destinate a fi:

1. eliminate prin îngropare ori prin incinerare sau recuperate ori eliminate prin coincinerare;

2. utilizate în calitate de combustibil pentru combustie;

3. utilizate în calitate de hrană, exceptând unităţile sau instalaţiile autorizate;

4. utilizate în calitate de îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol, cu excepţia depozitării într-un loc în care se realizează aplicarea lor directă.

(3) Autorizarea menţionată la alin.(2) specifică dacă unitatea sau instalaţia este autorizată pentru operaţiuni cu subproduse de origine animală şi/sau produse derivate din:

a) o anume categorie dintre cele menţionate la art.10, 11 sau 12;

b) mai mult de o categorie dintre cele menţionate la art.10, 11 sau 12, indicând dacă astfel de operaţiuni sunt efectuate:

1. permanent, în condiţii de separare strictă, care să prevină orice risc pentru sănătatea publică şi cea animală;

2. temporar, în condiţii care să prevină contaminarea, ca răspuns la lipsa de capacitate pentru astfel de produse, rezultată din:

– o epidemie extinsă datorată unei boli epizootice;

– alte circumstanţe extraordinare şi neprevăzute.

 

Articolul 23. Cerinţe generale de igienă

(1) Operatorii se asigură că unităţile sau instalaţiile aflate sub controlul lor, care efectuează activităţile menţionate la art.22 alin.(2) lit.a) şi h):

a) sunt construite astfel încât să permită curăţarea eficientă şi dezinfectarea şi că, în caz de necesitate, construcţia duşumelelor facilitează drenarea lichidelor;

b) dispun de instalaţii de igienă personală, precum cabine pentru duş cu apă caldă, toalete, vestiare şi chiuvete pentru personal;

c) deţin dispozitive adecvate pentru protecţia împotriva dăunătorilor, precum insectele, rozătoarele şi păsările;

d) menţin instalaţiile şi echipamentele în stare bună de funcţionare şi se asigură că aparatele de măsură sunt calibrate periodic;

e) sunt prevăzute cu dispozitive adecvate pentru curăţarea şi dezinfectarea îmbrăcămintei şi încălţămintei de protecţie, a containerelor şi a vehiculelor, astfel încât să se evite riscul contaminării.

(2) Orice persoană care lucrează în unitatea sau în instalaţia menţionată la alin.(1) poartă îmbrăcăminte şi încălţăminte de protecţie, care sunt prelucrate şi dezinfectate periodic.

(3) Atunci când este cazul, într-o anumită unitate sau instalaţie:

a) persoanele care lucrează în spaţiul contaminat nu intră în zona curată înainte de a-şi schimba sau de a-şi dezinfecta îmbrăcămintea şi încălţămintea de lucru;

b) echipamentele şi aparatura nu sunt mutate din zona contaminată în zona curată decât după ce au fost în prealabil curăţate şi dezinfectate;

c) operatorul stabileşte o procedură privind deplasările persoanelor pentru a controla deplasările acestora şi a descrie utilizarea corectă a băilor de dezinfectare a încălţămintei şi a roţilor.

(4) În unităţile sau instalaţiile care efectuează activităţile menţionate la art.22 alin.(2) lit.a):

a) subprodusele de origine animală sunt manipulate astfel încât să se evite riscul contaminării;

b) subprodusele de origine animală sunt prelucrate în cel mai scurt timp posibil. După prelucrare, produsele derivate sunt manipulate şi depozitate astfel încât să se evite riscul contaminării;

c) după caz, în timpul oricărei procesări aplicate subproduselor de origine animală şi produselor derivate, fiecare parte din subprodusul de origine animală şi din produsele derivate este tratată la o anumită temperatură pentru o perioadă determinată de timp şi sunt prevenite riscurile recontaminării;

d) operatorii verifică periodic parametrii aplicabili (în special temperatura, presiunea, timpul, dimensiunea particulelor), atunci când este cazul, prin dispozitive automate;

e) sunt elaborate şi fundamentate proceduri de curăţare pentru toate secţiunile unităţilor sau instalaţiilor.

 

Articolul 24. Manipularea subproduselor de origine animală în cadrul sectorului alimentar

(1) Tratamentul, prelucrarea sau depozitarea subproduselor de origine animală în unităţile sau instalaţiile autorizate în conformitate cu prevederile Legii nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară sunt efectuate în condiţii care să prevină contaminarea încrucişată şi, după caz, într-o secţiune a unităţii sau instalaţiei prevăzută în acest scop.

(2) Materiile prime pentru producerea gelatinei şi a colagenului care nu sunt destinate consumului uman pot fi depozitate, tratate sau prelucrate în unităţile autorizate în conformitate cu prevederile Legii nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară cu condiţia ca transmiterea riscului de boală să fie prevenită prin segregarea acestor materii prime de cele utilizate pentru fabricarea produselor de origine animală.

 

Secţiunea a 3-a

Verificările proprii, analiza riscurilor

şi punctele critice de control

Articolul 25. Verificările proprii

Operatorii instituie, pun în aplicare şi întreţin verificări proprii în unităţile sau instalaţiile aflate sub controlul lor pentru a monitoriza conformitatea cu prezenta lege. Operatorii se asigură că niciun subprodus de origine animală sau produs derivat suspect ori despre care se ştie că nu respectă prezenta lege nu părăseşte unitatea sau instalaţia, cu excepţia cazului în care este destinat eliminării.

 

Articolul 26. Analiza riscurilor şi punctele critice de control

(1) Operatorii care efectuează una dintre următoarele activităţi instituie, pun în aplicare şi întreţin una sau mai multe proceduri scrise permanente, bazate pe principiile „analiza riscurilor şi punctele critice de control” (HACCP), pentru:

a) prelucrarea subproduselor de origine animală şi pentru transformarea subproduselor de origine animală în biogaz şi compost;

b) manipularea şi depozitarea mai multor categorii de subproduse de origine animală sau produse derivate în aceeaşi unitate sau instalaţie;

c) fabricarea hranei pentru animalele de companie.

(2) Operatorii menţionaţi la alin.(1) trebuie:

a) să identifice toate riscurile care urmează să fie prevenite, eliminate sau aduse la un nivel acceptabil;

b) să identifice punctele critice la nivelul cărora un control este indispensabil pentru prevenirea ori eliminarea unui risc sau pentru aducerea acestuia la un nivel acceptabil;

c) să stabilească, în punctele critice de control, limitele critice care diferenţiază acceptabilitatea de inacceptabilitate, în scopul prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;

d) să stabilească şi să aplice proceduri de supraveghere eficientă a punctelor critice de control;

e) să stabilească acţiunile de corecţie care trebuie să fie aplicate atunci când supravegherea indică faptul că un punct critic de control nu este controlat;

f) să stabilească procedurile destinate verificării caracterului complet şi eficient al măsurilor descrise la lit.a)–e). Procedurile de verificare se efectuează periodic;

g) să întocmească documente şi dosare interne, în funcţie de natura şi de mărimea întreprinderii, pentru dovedirea aplicării efective a măsurilor definite la lit.a)–f).

(3) În cazul modificării unui produs, a unui procedeu sau a unei etape de producţie, prelucrare, depozitare ori distribuţie, operatorii îşi revizuiesc procedura şi îi aduc modificările necesare.

 

Articolul 27. Ghiduri naţionale de bună practică

(1) Autoritatea competentă încurajează elaborarea, răspândirea şi utilizarea voluntară a ghidurilor naţionale de bună practică, în special pentru aplicarea principiilor HACCP menţionate la art.26. Operatorii pot utiliza aceste ghiduri pe bază de voluntariat.

(2) Autoritatea competentă evaluează ghidurile naţionale pentru a se asigura că:

a) acestea au fost elaborate în consultare cu reprezentanţii părţilor ale căror interese pot fi afectate substanţial şi că au fost difuzate operatorilor pe sectoare;

b) conţinutul lor poate fi pus în practică în sectoarele la care ele se referă.

 

Capitolul VI

INTRODUCEREA PE PIAŢĂ

 

Secţiunea 1

Subprodusele de origine animală şi produsele derivate pentru hrana

animalelor de fermă, cu excepţia animalelor pentru blană

Articolul 28. Introducerea pe piaţă

(1) Subprodusele de origine animală şi produsele derivate destinate pentru hrana animalelor de fermă, cu excepţia animalelor pentru blană, pot fi introduse pe piaţă doar cu condiţia:

a) să facă parte sau să provină din materiale de categoria a 3-a, altele decât cele menţionate la art.12 lit.m), n) şi o);

b) să fi fost colectate sau prelucrate, după caz, respectând condiţiile de sterilizare sub presiune sau alte condiţii necesare în vederea prevenirii riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală şi în conformitate cu măsurile de punere în aplicare a prezentei legi, aprobate de Guvern;

c) să provină din unităţi sau instalaţii autorizate în conformitate cu Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară pentru subprodusul de origine animală sau produsul derivat în cauză.

(2) Guvernul aprobă măsuri de punere în aplicare a prezentului articol privind condiţiile de sănătate publică şi animală pentru colectarea, prelucrarea şi tratarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi a produselor derivate menţionate la alin.(1) din prezentul articol.

 

Secţiunea a 2-a

Îngrăşămintele organice şi amelioratorii de sol

Articolul 29. Introducerea pe piaţă şi utilizarea

(1) Îngrăşămintele organice şi amelioratorii de sol pot fi introduşi pe piaţă şi utilizaţi în condiţiile în care:

a) aceştia provin din materiale de categoriile a 2-a sau a 3-a;

b) aceştia au fost produşi respectând condiţiile de sterilizare sub presiune sau alte condiţii necesare în vederea prevenirii riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală şi în conformitate cu măsurile de punere în aplicare a prezentei legi, aprobate de Guvern;

c) aceştia provin din unităţi sau instalaţii autorizate în conformitate cu Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară;

d) în cazul făinii de carne şi oase provenite din materiale de categoria a 2-a şi al proteinelor animale prelucrate, destinate utilizării în calitate de sau în îngrăşămintele organice şi amelioratorii de sol, au fost amestecate cu o componentă pentru a exclude utilizarea ulterioară a amestecului pentru scopuri alimentare şi au fost marcate atunci când măsurile adoptate în conformitate cu alin.(4) din prezentul articol stabilesc acest lucru.

(2) Resturile de digestie obţinute din transformarea în biogaz sau compost pot fi introduse pe piaţă şi utilizate ca îngrăşăminte organice sau amelioratori de sol.

(3) Prin derogare de la alin.(1) lit.d) din prezentul articol, amestecarea nu este necesară în cazul materialelor a căror utilizare drept hrană este exclusă datorită compoziţiei sau ambalajului lor.

(4) Guvernul adoptă măsuri de punere în aplicare a prezentului articol cu privire la:

a) condiţiile de sănătate publică şi animală pentru producţia şi utilizarea îngrăşămintelor organice şi a amelioratorilor de sol;

b) componentele sau substanţele pentru marcajul îngrăşămintelor organice sau al amelioratorilor de sol;

c) componentele care trebuie amestecate cu îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol;

d) condiţiile suplimentare, cum ar fi metodele ce trebuie folosite pentru marcaj şi proporţiile minime ce trebuie respectate pentru prepararea amestecului în vederea excluderii utilizării unor astfel de îngrăşăminte sau amelioratori de sol în scopuri alimentare;

e) cazurile în care compoziţia sau ambalajul permite materialului să fie scutit de la cerinţele de amestecare.

 

Secţiunea a 3-a

Produsele derivate reglementate prin alte prevederi ale legislaţiei

alimentare şi sanitar-veterinare

Articolul 30. Introducerea pe piaţă

Operatorii pot introduce pe piaţă următoarele produse derivate:

a) produse cosmetice de uz veterinar;

b) dispozitive medicale implantabile activ;

c) dispozitive medicale;

d) dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro;

e) medicamente de uz veterinar;

f) medicamente.

 

Articolul 31. Fabricarea

Importul, colectarea şi mişcarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate destinate unităţilor sau instalaţiilor de prelucrare a produselor derivate menţionate la art.30, de asemenea prelucrarea acestor produse derivate şi eliminarea materialelor nefolosite în astfel de unităţi sau instalaţii se realizează conform actelor normative ce reglementează produsele derivate menţionate la art.30.

 

Secţiunea a 4-a

Alte produse derivate

Articolul 32. Introducerea pe piaţă a hranei pentru animalele de companie

Operatorii pot introduce pe piaţă hrană pentru animalele de companie dacă:

a) produsele provin:

1. din materiale de categoria a 3-a, altele decât cele menţionate la art.12 lit.m), n) şi o);

2. din materialele de categoria 1 menţionate la art.10 lit.c), în cazul hranei importate pentru animalele de companie;

3. din materialele menţionate la art.12 lit.a) pct.1 şi 2 şi lit.p), în cazul hranei neprelucrate pentru animalele de companie;

b) operatorii garantează controlul riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală prin tratarea produselor în condiţii de siguranţă în conformitate cu art.35, în cazul în care aprovizionarea în condiţii de siguranţă în conformitate cu art.34 nu garantează un control suficient.

 

Articolul 33. Introducerea pe piaţă a altor produse derivate

Operatorii pot introduce pe piaţă produse derivate, altele decât cele menţionate la art.28, 29, 30 şi 32, dacă:

a) produsele respective:

1. nu sunt destinate utilizării pentru hrana animalelor de fermă sau pentru aplicarea pe solul din care astfel de animale urmează să fie hrănite;

2. sunt destinate hrănirii animalelor pentru blană;

b) se asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală prin:

1. siguranţa aprovizionării în conformitate cu art.34;

2. siguranţa tratamentului în conformitate cu art.35, în cazul în care siguranţa aprovizionării nu asigură un control suficient; sau prin

3. verificarea faptului că produsele sunt folosite doar pentru utilizări finale sigure, în cazul în care siguranţa tratamentului nu asigură un control suficient.

 

Articolul 34. Siguranţa aprovizionării

(1) Siguranţa aprovizionării include folosirea de materiale:

a) de la care nu provine niciun risc inacceptabil pentru sănătatea publică şi cea animală;

b) care au fost colectate şi transportate de la punctul de colectare până la unitatea sau instalaţia de fabricare în condiţii care exclud riscurile pentru sănătatea publică şi cea animală;

c) care au fost importate în Republica Moldova şi transportate de la punctul de primă intrare până la unitatea sau instalaţia de fabricare în condiţii care exclud riscurile pentru sănătatea publică şi cea animală.

(2) Pentru siguranţa aprovizionării, operatorii furnizează documentaţia pentru cerinţele din alin.(1), incluzând, atunci când este cazul, dovezi cu privire la siguranţa măsurilor de biosecuritate adoptate pentru a exclude apariţia unor riscuri pentru sănătatea publică şi cea animală din cauza materiei prime.

(3) Această documentaţie se păstrează şi se prezintă, la cerere, autorităţii competente.

În cazul menţionat la alin.(1) lit.c), transporturile sunt însoţite de un certificat sanitar-veterinar.

 

Articolul 35. Siguranţa tratamentului

Siguranţa tratamentului implică supunerea materialelor folosite la un proces de prelucrare care reduce la un nivel acceptabil riscurile pentru sănătatea publică şi cea animală ce decurg din materialele folosite sau din alte substanţe rezultate din procesul de prelucrare. Se asigură, în special prin testarea produsului finit, că produsele derivate nu prezintă niciun risc inacceptabil pentru sănătatea publică şi cea animală.

 

Articolul 36. Utilizare finală sigură

Utilizarea finală sigură implică folosirea de produse derivate:

a) în condiţii care nu prezintă niciun risc inacceptabil pentru sănătatea publică şi cea animală; sau

b) care pot prezenta un risc pentru sănătatea publică şi cea animală, în scopuri speciale, cu condiţia că folosirea în acest fel este justificată de obiective stabilite în legislaţia naţională, în special pentru protejarea sănătăţii publice şi a celei animale.

 

Capitolul VII

IMPORTUL, TRANZITUL ŞI EXPORTUL

Articolul 37. Importul şi tranzitul

(1) Importul subproduselor de origine animală şi al produselor derivate destinate pentru incinerare sau depozitare la groapa de gunoi este interzis.

(2) Importul şi tranzitul materialelor de categoria 1 şi a 2-a, precum şi al produselor derivate din acestea, sunt interzise.

(3) Subprodusele de origine animală şi produsele derivate sunt importate în/tranzitate prin teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu:

a) normele relevante ale prezentei legi şi ale actelor normative adoptate de Guvern pentru aplicarea acesteia, care sunt, pentru acel subprodus de origine animală sau produs derivat, la fel de stricte precum normele aplicabile producerii şi comercializării de astfel de subproduse de origine animală sau produse derivate în Republica Moldova;

b) cerinţele stabilite la art.30, 32 şi 33.

(4) Prin derogare de la alin.(3) din prezentul articol, importul şi tranzitul de:

a) subproduse de origine animală sau produse derivate amestecate ori contaminate cu oricare dintre deşeurile enumerate ca fiind periculoase, prevăzute în anexa nr.3 la Legea nr.209/2016 privind deşeurile, se efectuează doar cu respectarea prevederilor art.64 din legea menţionată;

b) subproduse de origine animală şi produse derivate în scopurile menţionate la art.17 alin.(1) se efectuează în conformitate cu măsurile naţionale ce asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică şi cea animală.

(5) Pentru importul şi tranzitul de materiale de categoria a 3-a şi de produse derivate din acestea se stabilesc normele relevante menţionate la alin.(3) lit.a) din prezentul articol; aceste norme vor prevedea că transporturile:

a) trebuie să provină dintr-o ţară ce întruneşte condiţiile prevăzute la alin.(6) din prezentul articol;

b) trebuie să provină din unităţi sau instalaţii autorizate de către autoritatea competentă a ţării de origine şi trebuie să fie introduse pe listă de către acea autoritate pentru obiectul de activitate respectiv;

c) trebuie să fie însoţite, la punctul de intrare în Republica Moldova, în care au loc verificările veterinare, de un certificat sanitar-veterinar al cărui model este stabilit de Guvern.

(6) Listele ţărilor terţe sau ale părţilor de ţări terţe din care subprodusele de origine animală sau produsele derivate pot fi importate în/tranzitate prin teritoriul Republicii Moldova se întocmesc şi se aprobă de către autoritatea competentă, fiind publicate pe pagina sa web oficială, ţinând cont de:

a) legislaţia ţării terţe;

b) organizarea autorităţii competente din ţara terţă şi a serviciilor de inspecţie ale acesteia, de competenţele acestor servicii şi supravegherea la care sunt supuse, precum şi de autoritatea acestora de a monitoriza eficient aplicarea legislaţiei;

c) condiţiile de sănătate aplicate efectiv în ceea ce priveşte producţia, prelucrarea, manipularea, depozitarea şi expedierea produselor de origine animală destinate Republicii Moldova;

d) asigurările pe care le poate oferi ţara terţă în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de sănătate relevante;

e) experienţa obţinută în comercializarea produsului din ţara terţă şi rezultatele verificărilor efectuate la import;

f) rezultatul oricăror inspecţii efectuate în ţara terţă;

g) starea de sănătate a şeptelului, a altor animale domestice şi sălbatice din ţara terţă, acordându-se o atenţie specială bolilor animale exotice şi tuturor aspectelor legate de starea generală de sănătate din ţara respectivă, în măsura în care acestea pot prezenta un risc pentru sănătatea publică sau cea animală pe teritoriul Republicii Moldova;

h) regularitatea şi rapiditatea cu care ţara terţă furnizează informaţii cu privire la existenţa bolilor animale infecţioase de pe teritoriul acesteia, în special a bolilor enumerate în Manualul de teste de diagnosticare şi vaccinuri pentru animalele terestre şi în Codul de sănătate a animalelor acvatice ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor;

i) normele ce ţin de prevenirea şi controlul bolilor animale infecţioase în ţara terţă şi aplicarea acestora, inclusiv normele privind importurile din alte ţări terţe.

Lista unităţilor şi instalaţiilor menţionată la alin.(5) lit.b) este actualizată şi pusă la dispoziţia publicului prin intermediul paginii web oficiale a autorităţii competente.

 

Articolul 38. Exportul

(1) Exportul subproduselor de origine animală şi al produselor derivate destinate pentru incinerare sau depozitare la groapa de gunoi este permis.

(2) Exportul subproduselor de origine animală şi al produselor derivate pentru a fi utilizate într-o instalaţie de biogaz sau de compost este permis.

 

Capitolul VIII

CONTROALE OFICIALE

Articolul 39. Procedura de autorizare

(1) Autoritatea competentă autorizează unitatea sau instalaţia numai după ce o vizită la faţa locului, înainte de începerea oricărei activităţi, demonstrează că aceasta respectă măsurile de punere în aplicare a prezentei legi, aprobate de către Guvern.

(2) Autoritatea competentă acordă autorizaţie conform art.18 şi 181 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară în cazul în care constată, în cadrul controlului pe teren, că unitatea sau instalaţia respectă toate cerinţele privind infrastructura şi echipamentul în vederea aplicării procedurilor operaţionale în conformitate cu prezenta lege.

(3) Operatorul asigură că unitatea sau instalaţia îşi încetează activitatea dacă autoritatea competentă îi suspendă autorizaţia conform art.182 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară.

 

Articolul 40. Controale oficiale

(1) Fără a aduce atingere art.7, autoritatea competentă efectuează acţiuni de control privind manipularea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi a produselor derivate care intră sub incidenţa prezentei legi. Controalele se efectuează în baza Legii nr.50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor.

(2) În desfăşurarea controalelor oficiale, autoritatea competentă poate lua în considerare respectarea ghidurilor de bune practici.

(3) Guvernul aprobă normele privind metodele de referinţă pentru analizele microbiologice.

 

Articolul 41. Suspendări/retrageri ale autorizaţiei şi interdicţii ale operaţiunilor

(1) În cazul în care controalele şi supravegherea oficială efectuate de către autoritatea competentă arată că una sau mai multe cerinţe prevăzute de prezenta lege nu sunt respectate, autoritatea competentă, în funcţie de natura şi de gravitatea deficienţelor şi de riscurile potenţiale pentru sănătatea publică şi cea animală:

a) suspendă autorizaţia unităţii sau a instalaţiei, acordată în conformitate cu prezenta lege, dacă:

1. nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea sau funcţionarea unităţii ori a instalaţiei;

2. este de aşteptat ca operatorul să remedieze deficienţele într-un interval rezonabil de timp;

3. riscurile potenţiale pentru sănătatea publică şi cea animală nu fac necesare acţiuni în conformitate cu lit.b) din prezentul alineat;

b) retrage autorizaţia unităţii sau a instalaţiei, acordată în conformitate cu prezenta lege, dacă:

1. nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea sau funcţionarea unităţii sau instalaţiei;

2. nu este de aşteptat ca operatorul să remedieze deficienţele într-un interval rezonabil de timp:

– din motive legate de structura unităţii sau a instalaţiei;

– din motive legate de capacitatea personală a operatorului ori a personalului din subordinea acestuia;

– din cauza unor riscuri importante pentru sănătatea publică şi cea animală, care ar necesita schimbări majore în funcţionarea unităţii sau a instalaţiei înainte ca operatorul să poată solicita o nouă autorizaţie;

c) impune condiţii specifice unităţii sau instalaţiei în vederea rectificării deficienţelor existente.

(2) Autoritatea competentă, în funcţie de natura şi de gravitatea deficienţelor şi de riscurile potenţiale pentru sănătatea publică şi cea animală, interzice temporar sau permanent, după caz, exercitarea de activităţi în condiţiile prezentei legi operatorilor menţionaţi la art.22 alin.(2), dacă este necesar, în urma primirii de informaţii care ar arăta că activităţile respective generează potenţiale riscuri pentru sănătatea publică sau cea animală.

(3) Acţiunile autorităţii competente prevăzute la alin.(1) şi (2) au loc în baza art.17 alin.(3) din Legea nr.235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător.

 

Articolul 42. Listele operatorilor

(1) Autoritatea competentă alcătuieşte lista operatorilor care au fost autorizaţi în conformitate cu prezenta lege.

(2) Fiecare operator primeşte un număr oficial care identifică instalaţia, unitatea sau operatorul în funcţie de natura activităţii acestora.

(3) Autoritatea competentă actualizează listele de instalaţii, unităţi şi operatori autorizaţi şi le pun la dispoziţia altor ţări şi a publicului.

 

Capitolul IX

DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII

Articolul 43.

(1) Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 6 luni de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(2) Prevederile aferente procesării anumitor categorii şi tipuri de subproduse de origine animală vor intra în vigoare atunci când toate unităţile de procesare vor fi autorizate de către autoritatea competentă în conformitate cu normele stipulate de prezenta lege.

(3) Guvernul, în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi, va pune în concordanţă actele normative relevante cu prezenta lege.

 

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI Zinaida GRECEANÎI

 

Nr.129. Chişinău, 19 septembrie 2019.