vineri, 4 iulie 2014
68/29.01.2009 Hotărîre cu privire la aprobarea Reglementării tehnice "Făina, grişul şi tărîţa de cereale"

H O T Ă R Î R E

cu privire la aprobarea Reglementării tehnice

„Făina, grişul şi tărîţa de cereale”

 

nr. 68  din  29.01.2009

 

Monitorul Oficial nr.23-26/107 din 06.02.2009

 

* * *

În conformitate cu prevederile Legii nr.420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.36-38, art.141), cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431), Legii nr.105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.126-131, art.507), cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.67, art.183), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul

HOTĂRĂŞTE:

[Clauza de emitere modificată prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

1. Se aprobă Reglementarea tehnică „Făina, grişul şi tărîţa de cereale” (se anexează).

2. Din Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat, supuse certificării conformităţii obligatorii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1469 din 30 decembrie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.1-4, art.14), cu modificările şi completările ulterioare, se exclud poziţiile tarifare cu numerele de ordine 10, 11, iar din poziţia tarifară cu numărul de ordine 12 se exclude cuvîntul „grişuri”.

3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerului Sănătăţii.

[Pct.3 modificat prin Hot.Guv. nr.513 din 02.07.2014, în vigoare 04.07.2014]

 

4. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 10 luni din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

PRIM-MINISTRUZinaida GRECEANÎI
 
Contrasemnează:
Prim-viceprim-ministru,
ministrul economiei şi comerţuluiIgor Dodon
Ministrul agriculturii
şi industriei alimentareAnatolie Gorodenco
Ministrul sănătăţiiLarisa Catrinici

Chişinău, 29 ianuarie 2009.
Nr.68.

 

Aprobată

prin Hotărîrea Guvernului

nr.68 din 29 ianuarie 2009

 

REGLEMENTAREA TEHNICĂ

„Făina, grişul şi tărîţa de cereale”

Prezenta Reglementare tehnică creează cadrul necesar aplicării următoarelor documente normative ale Comisiei Codex Alimentarius: Codex Stan 152-1985 privind făina de grîu, Codex Stan 178-1991 privind făina de grîu durum, Codex Stan 154-1985 privind făina de porumb integral, Codex Stan 155-1985 privind făina de porumb degerminat, Codex Stan 170-1989 privind făina de mei, Codex Stan 173-1989 privind făina de sorg.

 

I. DOMENIUL DE APLICARE

1. Reglementarea tehnică „Făina, grişul şi tărîţa de cereale” (în continuare – Reglementare tehnică) stabileşte cerinţele esenţiale faţă de produsele cerealiere pentru consumul uman, provenite atît din producţia internă, cît şi din import, în ceea ce priveşte siguranţa şi calitatea acestora, condiţiile de comercializare şi utilizare a lor.

2. Prezenta Reglementare tehnică se aplică făinii, grişului şi tărîţei de cereale (în continuare – produse cerealiere) destinate utilizării în industria alimentară şi comercializării în reţeaua de comerţ.

3. Prezenta Reglementare tehnică nu se aplică:

1) produselor fabricate în gospodării individuale pentru consum propriu;

 

[Subpct.2) exclus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

3) făinii de grîu destinate utilizării ca ingredient la fabricarea berii sau la fabricarea amidonului şi/sau glutenului;

4) făinii de grîu destinate utilizării industriale nealimentare.

 

[Subpct.5) exclus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

4. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte cerinţe pentru grupele de produse enumerate în următorul tabel.

 

Poziţia tarifară din Nomenclatorul
mărfurilor al Republicii Moldova

Denumirea mărfii

 

1101 00Făină de grîu sau meslin
1) făină de grîu:
1101 00 11a) de grîu dur:
1101 00 111fortificată cu fier şi acid folic
1101 00 119altele
1101 00 15b) de grîu comun şi alac:
1101 00 151fortificată cu fier şi acid folic
1101 00 159altele
1101 00 9002) făină de meslin

 

[Pct.4 modificat prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

5. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte cerinţe faţă de făinuri de grîu, de porumb, de mei, de sorg, de secară, de ovăz, precum şi făinuri din alte tipuri de seminţe cerealiere.

 

II. TERMINOLOGIE

6. În sensul prezentei Reglementări tehnice, termenii utilizaţi se definesc după cum urmează:

1) făinuri:

 

[Subpct.a) abrogat prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

b) făină de grîu – produs din boabe de grîu moale, de grîu tare (durum) sau din amestec de grîu moale cu adaos de maximum 20% grîu tare, obţinut prin procedee de mărunţire sau măcinare, în care tărîţa şi germenele sînt parţial eliminate, iar restul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;

c) făină de grîu durum – produs obţinut prin măcinare, din grîu Triticum durum Desf., la care tărîţele şi germenii se îndepărtează, iar endospermul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;

d) făină de secară – produs obţinut prin măcinarea boabelor de secară pînă la gradul de mărunţire corespunzător;

e) făină de porumb din boabe integrale măcinate grosier – produs din seminţe integrale, mature de porumb, obţinut prin măcinare pînă la gradul de mărunţire corespunzător;

f) făină de porumb din boabe cu germenii îndepărtaţi – produs obţinut prin măcinare din seminţe integrale, mature de porumb, la care tărîţele şi germenii se îndepărtează, iar restul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;

g) făină de mei – produs din boabe de mei, obţinut prin măcinare, în procesul căreia germenii, în mare parte, sînt eliminaţi, iar endospermul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;

h) făină de sorg – produs din boabe de sorg, obţinut prin măcinare, în procesul căreia este eliminată tărîţa, o mare parte de germeni este scoasă, iar endospermul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;

i) făină de ovăz – produs din boabe de ovăz, obţinut prin măcinare cu curăţarea şi separarea învelişului grînelor;

j) meslin – produs obţinut prin măcinarea amestecului de boabe de grîu şi secară în proporţie de 70:30% sau în proporţie de 40:60%;

k) făină de grîu şi făină de grîu durum fortificată – făină de grîu şi făină de grîu durum, în care, în scopuri de sănătate publică, pentru prevenirea afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic s-au adăugat fier şi acid folic sub formele de compuşi ai fierului şi acidului folic, prevăzute în prezenta Reglementare tehnică;

2) griş – produs obţinut din boabe de grîu măcinate în formă de granule mici;

3) tărîţă – produs secundar obţinut la fabricarea făinurilor.

[Pct.6 modificat prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

III. CERINŢE ESENŢIALE

7. Metodele şi procesele de producere, ambalare, depozitare, transportare şi desfacere a făinii de grîu şi a făinii de grîu durum se organizează şi se desfăşoară în condiţiile excluderii riscului de contaminare, de depreciere a calităţii, evitării pierderii conţinutului de fier şi acid folic şi menţinerii normelor de igienă a produselor alimentare pe tot circuitul făinii fortificate.

[Pct.7 în redacţia Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

71. Făina de grîu şi făina de grîu durum, produse local sau importate, destinate utilizării în industria alimentară, inclusiv în întreprinderile de panificaţie, patiserie şi în alte întreprinderi din industria alimentară, care utilizează făina ca ingredient alimentar, precum şi făina utilizată în întreprinderile de alimentaţie publică, inclusiv din instituţiile de educaţie şi învăţămînt, sînt fortificate cu fier şi acid folic în conformitate cu termenii specificaţi în pct.4 din Hotărîrea Guvernului nr.171 din 19 martie 2012 “Cu privire la aprobarea unor măsuri de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic pînă în anul 2017.

Începînd cu 1 ianuarie 2015 toată făina de grîu şi făina de grîu durum, produse local sau importate, destinate utilizării în industria alimentară şi în întreprinderile de alimentaţie publică se fortifică cu fier şi acid folic în condiţiile prezentei Reglementări tehnice.

[Pct.71 introdus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

72. Pentru a fortifica făina, în calitate de compuşi ai fierului şi acidului folic, în făina de grîu şi în făina de grîu durum se adăugă, respectiv, fumarat feros (C4H2FeO4) sau fier elementar (carbonil + electrolitic + hidrogen redus) şi acid folic (acid pteroil monoglutamic).

[Pct.72 introdus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

73. Cantitatea de fier în făina de grîu şi în făina de grîu durum fortificată, destinată utilizării în industria alimentară şi/sau alimentaţia publică, pentru acoperirea necesităţilor nutriţionale naţionale de fier va fi de:

30 mg de fier per kilogram de făină (±15%), în cazul utilizării ca substanţă fortifiantă a fumaratului feros;

60 mg de fier per kilogram de făină (±15%), în cazul utilizării fierului elementar.

[Pct.73 introdus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

74. Cantitatea de acid folic în făina de grîu şi în făina de grîu durum fortificată, destinată utilizării în industria alimentară şi/sau alimentaţia publică, va fi de 1,4 mg de acid folic per kilogram de făină (±15%).

[Pct.74 introdus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

8. Calitatea şi siguranţa alimentară presupun asigurarea respectării şi conformării cu cerinţele prescrise, inclusiv de igiena alimentară, pe parcursul întregului proces de producţie, de la materia primă pînă la consumator.

9. Producătorii trebuie să asigure păstrarea înregistrărilor minimum cinci ani, pentru a permite trasabilitatea materiilor prime utilizate, tehnologiilor de producere, furnizorilor de materii prime, loturilor şi tipurilor de produse, şi, după caz, a oferi dovezi documentare privind respectarea cerinţelor stipulate în prezenta Reglementare tehnică.

10. Materiile prime utilizate la fabricarea produselor cerealiere se achiziţionează numai în baza actelor în formă scrisă, care confirmă originea, calitatea şi siguranţa alimentară.

Materiile prime utilizate la fabricarea produselor cerealiere trebuie să corespundă cerinţelor Reglementării tehnice „Grîul, orzul, ovăzul, secara, porumbul şi sorgul alimentar”.

 

[Pct.11 exclus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

12. Se admite în scopuri tehnologice îmbunătăţirea calităţii făinei de grîu cu amelioratori ai produselor de panificaţie, inclusiv: gluten de grîu, malţuri obţinute din grîu, secară sau orz, făină de soia şi făinuri din leguminoase, conform normelor stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.

[Pct.12 modificat prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

13. Produsele cerealiere şi orice ingrediente utilizate în componenţa acestora trebuie să fie inofensive şi să fie destinate consumului uman.

14. Produsele cerealiere destinate consumului uman trebuie să posede caracteristicile organoleptice prevăzute în anexa nr.1.

Caracteristicile fizico-chimice ale produselor cerealiere trebuie să corespundă cerinţelor prevăzute în anexa nr.2.

15. La fabricarea şi comercializarea produselor cerealiere trebuie să se respecte cantităţile maxim admisibile de elemente toxice, reziduuri de pesticide, micotoxine, radionuclizi şi cerinţele microbiologice stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.

16. Produsele cerealiere destinate consumului uman trebuie să fie etichetate în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare, Hotărîrea Guvernului nr.996 din 20 august 2003 „Despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj” şi alte acte normative în vigoare.

161. Denumirile sub care sînt comercializate făina de grîu şi făina de grîu durum fortificată sînt “făină de grîu fortificată cu fier şi acid folic” şi “făină de grîu durum fortificată cu fier şi acid folic”.

[Pct.161 introdus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

162. Pe etichetele făinii de grîu şi făinii de grîu durum fortificate cu fier şi acid folic se aplică următoarele menţiuni suplimentare:

a) denumirea compuşilor de fier şi acid folic utilizaţi pentru fortificare;

b) conţinutul de fier şi de acid folic per kilogram de făină, exprimat în mg/kg şi înscris în acelaşi cîmp de vedere cu denumirea produsului;

c) termenul de valabilitate, introdus prin cuvintele “a se consuma pînă la”.

[Pct.162 introdus prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

17. Produsele cerealiere trebuie să fie ambalate şi transportate în ambalaje care să păstreze calitatea şi să asigure inofensivitatea produsului.

Ambalajele trebuie să fie fabricate numai din materiale nepericuloase şi destinate scopului pentru care sînt folosite. Ambalajele nu trebuie să permită migrarea componenţilor cu potenţial toxic, să atribuie produsului mirosuri sau gusturi străine.

În cazul în care produsele cerealiere sînt ambalate în saci, aceştia trebuie să fie curaţi, rezistenţi, bine cusuţi sau închişi ermetic.

18. Nu se admite comercializarea cu amănuntul a făinii infectate cu spori de Bacillus subtilis (B. mezentericus), microorganisme nepatogene care provoacă „boala întinderii”.

Făina de grîu pentru panificaţie fabricată în perioada mai–septembrie nu trebuie să fie infectată cu bacilul mezenteric.

19. Pentru prevenirea infectării făinii cu bacilul mezenteric şi apariţiei „bolii întinderii” este necesară stricta respectare a regimului tehnologic şi sanitar de păstrare, procesare şi comercializare a grînelor, făinii şi produselor fabricate în baza lor, precum şi organizarea controlului de laborator.

20. Nu se admite transportarea şi depozitarea produselor cerealiere împreună cu produse nealimentare sau cu produse cu miros specific.

Depozitarea produselor finite se face în încăperi curate şi igienice, uscate, bine aerisite, neinfestate cu dăunători ai cerealelor.

Materiile prime şi producţia finită trebuie să fie depozitate şi păstrate în condiţii care să prevină orice fel de contaminare sau deteriorare. Făina se păstrează la umiditatea relativă a aerului de maximum 70%. Termenul de valabilitate a produselor cerealiere se stabileşte de către producător în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare şi se indică pe eticheta produsului.

[Pct.20 modificat prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

21. Verificarea calităţii produselor cerealiere se efectuează în corespundere cu prevederile Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare şi alte acte normative în vigoare.

Prelevarea probelor şi determinarea caracteristicilor de calitate, siguranţă alimentară se efectuează în conformitate cu regulile şi metodele de analiză stabilite de standardele naţionale.

Lista standardelor naţionale privind aplicarea metodelor de prelevare a probelor şi a metodelor de încercări se aprobă de autoritatea de reglementare în domeniul produselor alimentare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

22. Produsele cerealiere, inclusiv cele importate, pot fi plasate pe piaţă doar dacă corespund cerinţelor prescrise în prezenta Reglementare tehnică, iar condiţiile de comercializare pe piaţă corespund Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare.

Produsele cerealiere neconforme prezentelor cerinţe nu pot fi plasate pe piaţa de desfacere pentru consumul uman.

Conformitatea produselor cerealiere se asigură de către producător/importator.

23. La plasarea pe piaţă produsele cerealiere trebuie să fie însoţite de avizul sanitar eliberat conform Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice şi conform Hotărîrii Guvernului nr.384 din 12 mai 2010 “Cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

[Pct.23 în redacţia Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

[Pct.23 modificat prin Hot.Guv. nr.51 din 16.01.2013, în vigoare 22.01.2013]

 

24. Conformitatea cu prevederile prezentei Reglementări tehnice poate fi asigurată prin utilizarea standardelor conexe.

 

 

Anexa nr.1

la Reglementarea tehnică

„Făina, grişul şi tărîţa de cereale”

 

Caracteristicile organoleptice ale făinurilor

 

Tabelul nr.1.1

 

Caracteristicile organoleptice ale făinurilor

 

Caracteristici

Limite admisibile pentru făinuri

Gust

Caracteristic făinurilor, fără gust străin, amar sau acru. Pentru făina de ovăz se admite un gust specific slab amar

Miros

Caracteristic făinurilor, fără miros străin, de mucegai sau închis

Culoare

Făină de grîu pentru panificaţie:

grişată – albă sau crem cu nuanţă gălbuie;

de calitate superioară – albă sau cu nuanţă crem;

de calitatea întîi – albă sau albă cu nuanţă gălbuie;

de calitatea a doua – albă cu nuanţă gălbuie sau cenuşie; integrală – albă cu nuanţă gălbuie sau cenuşie, cu particule vizibile de tărîţe

Făină de grîu pentru paste făinoase:

a) de grîu moale:

de calitatea superioară – albă cu nuanţă gălbuie;

de calitatea întîi – albă cu nuanţă crem;

b) de grîu tare (durum):

de calitate superioară – crem cu nuanţă gălbuie;

de calitatea întîi – crem-deschis

Făină de secară:

albă – albă cu nuanţă crem sau cenuşie;

semialbă – alb-cenuşie sau crem-cenuşie cu particule de tărîţe;

integrală – cenuşie cu particule de tărîţe

Făină de porumb – albă sau galbenă

Meslin – alb-cenuşie cu particule vizibile de tărîţe

Făină de ovăz – gri-cafenie

Făinurile din celelalte tipuri de boabe – caracteristica făinurilor de boabe utilizate

Impurităţi minerale

Fără scrîşnet la masticaţie

 

 

Caracteristicile organoleptice ale tărîţelor

 

Tabelul nr.1.2

 

CaracteristiciCondiţii de admisibilitate pentru tărîţe de
grîusecară
GustCaracteristic tărîţelor, fără gust amar, acru sau alte gusturi străine
MirosCaracteristic tărîţelor, fără miros de mucegai, rînced sau alt miros străin
Aspect, culoareRoşie-gălbuie cu nuanţă cenuşieCenuşie cu nuanţă brună sau verzuie

 

 

Tabelul nr.1.3

 

Caracteristicile organoleptice ale grişului

 

Caracteristici

Caracteristicile mărcilor

M

MT

T

Aspect, culoare

Predomină granule făinoase netransparente de culoare albă sau crem

Predomină granule făinoase netransparente de culoare albă, cu prezenţa granulelor semitransparente cu muchii crem sau galbene

Granule semitransparente cu muchii crem sau gălbui

Gust

Fără gust amar, acru sau alte gusturi străine

Miros

Fără miros închis, de mucegai sau alte mirosuri străine

Impurităţi minerale

Fără scrîşnet la masticaţie

 

Note:

M – griş produs din grîu moale;

MT – griş produs din grîu moale cu adaos de pînă la 20% grîu tare (durum);

T – griş produs din grîu tare (durum).

 

[Anexa nr.1 modificată prin Hot.Guv. nr.893 din 12.11.2013, în vigoare 22.11.2013]

 

 

Anexa nr.2

la Reglementarea tehnică

„Făina, grişul şi tărîţa de cereale”

 

Caracteristicile fizico-chimice ale făinii de grîu, de secară, de porumb

 

Tabelul nr.2.1

 

Indici de calitateCondiţii de admisibilitate pentru făina
de grîu pentru panificaţie de calitateade grîu pentru paste făinoase de calitateade secarăde porumb
superioarăîntîi
gri-
şată
supe-
rioa-
întîia douainte-
gra-
din
grîu
durum
din
grîu
moale
din
grîu
durum
din
grîu
moale
albăsemi-
albă
inte-
gra-
finăobiş-
nui-
inte-
gra-
12345678910111213141516
Umiditatea, %, max.15,015,015,015,015,015,015,015,015,015,015,015,015,015,015,0
Conţinutul de cenuşă raportat la substanţă uscată, %, max.0,600,550,751,252,00,750,551,100,750,751,452,00,91,3-
Conţinutul de gluten umed:
- cantitatea, %, min.
26,023,023,020,015,026,028,028,030,0------
- calitatea la aparatul IDKminimum de grupa a doua------
Gradul de alb, unităţi convenţionale-min. 54,036,0… 53,012,0 … 35,0-----506----
Aciditatea, grad, max.2,52,52,83,84,02,52,52,82,84,05,05,5---
Indicele de cădere, s, min.250220220200200250250250250160150105---
Conţinutul de substanţe proteice raportat la substanţă uscată, %, min.11,011,09,59,59,511,011,011,011,0---din boabe integrale – 8,0
din boabe cu germenii îndepărtaţi – 7,0
Conţinutul de grăsimi brute raportat la substanţă uscată, %------------din boabe integrale – min. 3,1
din boabe cu germenii îndepărtaţi – max. 2,25
Infestare cu dăunători ai cerealelornu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
Impurificare cu dăunători ai cerealelornu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
nu
se
ad-
mite
Impurităţi metalomagnetice, mg/1 kg făină:
- cu dimensiunea particulelor izolate în măsură liniară max. 0,3 mm şi (sau) masa de max. 0,4 mg, max.3,03,03,03,03,03,03,03,03,03,03,03,03,03,03,0
- cu mărimea şi masa fragmentelor peste valorile stabilite mai susnu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
nu
se
ad-
mit
 

Note:

- umiditatea făinii de grîu, destinate pentru depozitare îndelungată, nu trebuie să depăşească 14,5%;

- conţinutul de cenuşă în făina de grîu dietetică variază între 1,41% şi 2,2%;

- coeficientul de recalcul la proteină pentru făina de grîu (N × 5,7), pentru făina de porumb (N × 6,25);

- făina pentru producerea pastelor făinoase se obţine la măcinarea grîului de tip II sau tip IV cu sticlozitatate înaltă;

- se admite determinarea caracteristicii „gradul de alb” al făinei de grîu în locul caracteristicii „cenuşă” în funcţie de dotarea cu aparataj de laborator a întreprinderii. În caz de divergenţă între furnizor şi consumator, metoda de determinare a calităţii făinii prin determinarea conţinutului de cenuşă se stabileşte prin metoda de arbitraj.

 

 

Caracteristicile fizico-chimice ale făinurilor de mei, de sorg şi de ovăz

 

Tabelul nr.2.2

 

Indici de calitateCondiţii de admisibilitate pentru făina
de meide sorgde ovăz
Umiditatea, %, max.13,015,014,0
Fineţea de măcinare- făină fin măcinată:
min. 100% de făină trebuie să treacă prin sita cu diametrul orificiilor de 0,5 mm;
- făină cu măcinare medie:
min. 100% de făină trebuie să treacă prin sita cu diametrul orificiilor de 1 mm
min. 100% de făină trebuie să treacă prin sita cu diametrul orificiilor de 0,5 mm pentru făină fin mărunţită şi 1 mm pentru făina mărunţită mediumax. 2,0%, restul pe sita din plasă de sîrmă cu diametrul orificiilor de 0,67 mm
Conţinutul de cenuşă raportat la substanţă uscată, %0,8...1,00,9...1,5-
Conţinutul de proteină raportat la substanţă uscată, %, min.8,0 (N × 5,7)8,5 (N × 6,25)-
Conţinutul de grăsimi brute raportat la substanţă uscată, %max. 5,02,2...4,7-
Conţinutul de fibre brute raportat la substanţă uscată, %, max.1,51,8-
Conţinutul de tanină raportat la substanţă uscată, %, max.-0,3-
Conţinutul de pelicule florale de ovăz, %, max.--0,2
Impurităţi metalomagnetice, mg/1 kg făină   
- cu mărimea fragmentelor unitare în măsurarea maximală de max. 0,3 mm şi (sau) masa de max. 0,4 mg3,03,03,0
- cu mărimea şi masa fragmentelor peste valorile stabilite mai susnu se admitenu se admitenu se admite

 

 

Caracteristicile fizico-chimice ale grişului

 

Tabelul nr.2.3

 

Indici de calitateCondiţii de admisibilitate
pentru griş de tipul
MMTT
Umiditatea, % max.15,515,515,5
Conţinutul de cenuşă, raportat la substanţă uscată, %, max.0,60,70,85
Fineţea de măcinare, % trecere prin:
- sita din ţesătură de mătase

nr.23, max.;

8,05,05,0

nr.38, max.

2,01,01,0
- sită din ţesătură de poliamidă

nr.41/43 PA, max.;

2,01,01,0

nr.36/40 PA, max.

---
Impurităţi metalomagnetice, mg/kg:
- cu dimensiunea particulelor izolate în măsura lineară maximă de 0,3 mm şi (sau) cu masa max. de 0,4 mg., max.;3,03,03,0
- cu dimensiunea şi masa particulelor izolate mai mari decît valorile indicatenu se admitenu se admitenu se admite
Infestarea cu dăunători ai cerealelornu se admitenu se admitenu se admite
Impurificare cu dăunători ai cerealelornu se admitenu se admitenu se admite

 

Caracteristicile fizico-chimice ale tărîţelor

 

Tabelul nr.2.4

 

Indici de calitateCondiţii de admisibilitate
pentru tărîţa
de grîude secară
Umiditatea, %, max.14,014,0
Aciditatea, grad, max.7,08,0
Conţinutul de cenuşă, raportat la substanţă uscată, %, max.6,06,0
Impurităţi metalomagnetice, mg/kg:    
- cu dimensiunea particulelor izolate în măsura lineară maximă de 0,3 mm şi (sau) cu masa maximă de 0,4 mg., max.3,03,0
- cu dimensiunea şi masa particulelor izolate mai mari decît valorile indicatenu se admitnu se admit
Impurităţi dăunătoarenu se admitnu se admit
Infestare cu dăunători ai cerealelornu se admite nu se admite
Impurificare cu dăunători ai rezervelor cerealierenu se admitenu se admite