H O T Ă R Î R E
cu privire la aprobarea Reglementării tehnice
„Făina, grişul şi tărîţa de cereale”
nr. 68 din 29.01.2009
Monitorul Oficial nr.23-26/107 din 06.02.2009
* * *
În conformitate cu prevederile Legii nr.420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.36-38, art.141), cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431), Legii nr.105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.126-131, art.507), cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.1513-XII din 16 iunie 1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.60-61, art.259), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul
HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Reglementarea tehnică „Făina, grişul şi tărîţa de cereale” (se anexează).
2. Din Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat, supuse certificării conformităţii obligatorii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1469 din 30 decembrie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.1-4, art.14), cu modificările şi completările ulterioare, se exclud poziţiile tarifare cu numerele de ordine 10, 11, iar din poziţia tarifară cu numărul de ordine 12 se exclude cuvîntul „grişuri”.
3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerului Sănătăţii.
4. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 10 luni din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
PRIM-MINISTRU | Zinaida GRECEANÎI
|
Contrasemnează: | |
Prim-viceprim-ministru, | |
ministrul economiei şi comerţului | Igor Dodon |
Ministrul agriculturii | |
şi industriei alimentare | Anatolie Gorodenco |
Ministrul sănătăţii | Larisa Catrinici |
Chişinău, 29 ianuarie 2009. | |
Nr.68. |
Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului
nr.68 din 29 ianuarie 2009
REGLEMENTAREA TEHNICĂ
„Făina, grişul şi tărîţa de cereale”
Prezenta Reglementare tehnică creează cadrul necesar aplicării următoarelor documente normative ale Comisiei Codex Alimentarius: Codex Stan 152-1985 privind făina de grîu, Codex Stan 178-1991 privind făina de grîu durum, Codex Stan 154-1985 privind făina de porumb integral, Codex Stan 155-1985 privind făina de porumb degerminat, Codex Stan 170-1989 privind făina de mei, Codex Stan 173-1989 privind făina de sorg.
I. DOMENIUL DE APLICARE
1. Reglementarea tehnică „Făina, grişul şi tărîţa de cereale” (în continuare – Reglementare tehnică) stabileşte cerinţele esenţiale faţă de produsele cerealiere pentru consumul uman, provenite atît din producţia internă, cît şi din import, în ceea ce priveşte siguranţa şi calitatea acestora, condiţiile de comercializare şi utilizare a lor.
2. Prezenta Reglementare tehnică se aplică făinii, grişului şi tărîţei de cereale (în continuare – produse cerealiere) destinate utilizării în industria alimentară şi comercializării în reţeaua de comerţ.
3. Prezenta Reglementare tehnică nu se aplică:
1) produselor fabricate în gospodării individuale pentru consum propriu;
2) făinii din grîu integral şi derivatelor grîului comun, Triticum aestivum L., sau a grîului ramificat Triticum compactum Host., sau a amestecurilor lor;
3) făinii de grîu destinate utilizării ca ingredient la fabricarea berii sau la fabricarea amidonului şi/sau glutenului;
4) făinii de grîu destinate utilizării industriale nealimentare;
5) făinurilor ale căror conţinut de proteine a fost redus sau care, după măcinare, au fost supuse unui tratament special, altul decît uscarea ori înălbirea, sau în care s-au adăugat alte ingrediente, diferite de cele specificate în prezenta Reglementare tehnică.
4. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte cerinţe pentru grupele de produse enumerate în următorul tabel.
Poziţia tarifară din Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat, supuse certificării conformităţii obligatorii | Denumirea produselor |
1101 00 | Făină de grîu sau meslin |
1102 | Făină de cereale, altele decît grîu sau meslin |
Din 1103 | Grişuri |
5. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte cerinţe faţă de făinuri de grîu, de porumb, de mei, de sorg, de secară, de ovăz, precum şi făinuri din alte tipuri de seminţe cerealiere.
II. TERMINOLOGIE
6. În sensul prezentei Reglementări tehnice, termenii utilizaţi se definesc după cum urmează:
1) făinuri:
a) făină – produs obţinut prin măcinarea boabelor de cereale, după o curăţare prealabilă;
b) făină de grîu – produs din boabe de grîu moale, de grîu ramificat ori din amestecul acestora, obţinut prin procedee de mărunţire sau măcinare, în care tărîţa şi germenele sînt parţial eliminate, iar restul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;
c) făină de grîu durum – produs obţinut prin măcinare, din grîu Triticum durum Desf., la care tărîţele şi germenii se îndepărtează, iar endospermul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;
d) făină de secară – produs obţinut prin măcinarea boabelor de secară pînă la gradul de mărunţire corespunzător;
e) făină de porumb din boabe integrale măcinate grosier – produs din seminţe integrale, mature de porumb, obţinut prin măcinare pînă la gradul de mărunţire corespunzător;
f) făină de porumb din boabe cu germenii îndepărtaţi – produs obţinut prin măcinare din seminţe integrale, mature de porumb, la care tărîţele şi germenii se îndepărtează, iar restul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;
g) făină de mei – produs din boabe de mei, obţinut prin măcinare, în procesul căreia germenii, în mare parte, sînt eliminaţi, iar endospermul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;
h) făină de sorg – produs din boabe de sorg, obţinut prin măcinare, în procesul căreia este eliminată tărîţa, o mare parte de germeni este scoasă, iar endospermul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător;
i) făină de ovăz – produs din boabe de ovăz, obţinut prin măcinare cu curăţarea şi separarea învelişului grînelor;
j) meslin – produs obţinut prin măcinarea amestecului de boabe de grîu şi secară;
2) griş – produs obţinut din boabe de grîu sau din alte cereale măcinate în formă de granule mici;
3) tărîţă – produs secundar obţinut la fabricarea făinurilor.
III. CERINŢE ESENŢIALE
7. Se recomandă ca producătorii să utilizeze Coduri de bune practici şi să întreprindă măsuri performante pentru asigurarea calităţii, siguranţei alimentare, etichetării şi informării depline, corecte şi veridice a consumatorului.
8. Calitatea şi siguranţa alimentară presupun asigurarea respectării şi conformării cu cerinţele prescrise, inclusiv de igiena alimentară, pe parcursul întregului proces de producţie, de la materia primă pînă la consumator.
9. Producătorii trebuie să asigure păstrarea înregistrărilor minimum cinci ani, pentru a permite trasabilitatea materiilor prime utilizate, tehnologiilor de producere, furnizorilor de materii prime, loturilor şi tipurilor de produse, şi, după caz, a oferi dovezi documentare privind respectarea cerinţelor stipulate în prezenta Reglementare tehnică.
10. Materiile prime utilizate la fabricarea produselor cerealiere se achiziţionează numai în baza actelor în formă scrisă, care confirmă originea, calitatea şi siguranţa alimentară.
Materiile prime utilizate la fabricarea produselor cerealiere trebuie să corespundă cerinţelor Reglementării tehnice „Grîul, orzul, ovăzul, secara, porumbul şi sorgul alimentar”.
11. Fabricarea produselor cu utilizarea aditivilor alimentari se admite numai cu respectarea cerinţelor stabilite de autoritatea competentă.
12. Se admite în scopuri tehnologice îmbunătăţirea calităţii făinei de grîu cu amelioratori ai produselor de panificaţie, inclusiv: gluten de grîu, malţuri obţinute din grîu, secară sau orz, făină de soia şi făinuri din boboase, conform normelor stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.
13. Produsele cerealiere şi orice ingrediente utilizate în componenţa acestora trebuie să fie inofensive şi să fie destinate consumului uman.
14. Produsele cerealiere destinate consumului uman trebuie să posede caracteristicile organoleptice prevăzute în anexa nr.1.
Caracteristicile fizico-chimice ale produselor cerealiere trebuie să corespundă cerinţelor prevăzute în anexa nr.2.
15. La fabricarea şi comercializarea produselor cerealiere trebuie să se respecte cantităţile maxim admisibile de elemente toxice, reziduuri de pesticide, micotoxine, radionuclizi şi cerinţele microbiologice stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.
16. Produsele cerealiere destinate consumului uman trebuie să fie etichetate în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare, Hotărîrea Guvernului nr.996 din 20 august 2003 „Despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj” şi alte acte normative în vigoare.
17. Produsele cerealiere trebuie să fie ambalate şi transportate în ambalaje care să păstreze calitatea şi să asigure inofensivitatea produsului.
Ambalajele trebuie să fie fabricate numai din materiale nepericuloase şi destinate scopului pentru care sînt folosite. Ambalajele nu trebuie să permită migrarea componenţilor cu potenţial toxic, să atribuie produsului mirosuri sau gusturi străine.
În cazul în care produsele cerealiere sînt ambalate în saci, aceştia trebuie să fie curaţi, rezistenţi, bine cusuţi sau închişi ermetic.
18. Nu se admite comercializarea cu amănuntul a făinii infectate cu spori de Bacillus subtilis (B. mezentericus), microorganisme nepatogene care provoacă „boala întinderii”.
Făina de grîu pentru panificaţie fabricată în perioada mai–septembrie nu trebuie să fie infectată cu bacilul mezenteric.
19. Pentru prevenirea infectării făinii cu bacilul mezenteric şi apariţiei „bolii întinderii” este necesară stricta respectare a regimului tehnologic şi sanitar de păstrare, procesare şi comercializare a grînelor, făinii şi produselor fabricate în baza lor, precum şi organizarea controlului de laborator.
20. Nu se admite transportarea şi depozitarea produselor cerealiere împreună cu produse nealimentare sau cu produse cu miros specific.
Depozitarea produselor finite se face în încăperi curate şi igienice, uscate, bine aerisite, neinfestate cu dăunători ai cerealelor, în conformitate cu STAS 26791-89 (ISO 2296:1972) „Produse obţinute la prelucrarea cerealelor. Ambalarea, marcarea, transportarea şi depozitarea”.
Materiile prime şi producţia finită trebuie să fie depozitate şi păstrate în condiţii care să prevină orice fel de contaminare sau deteriorare.
21. Verificarea calităţii produselor cerealiere se efectuează în corespundere cu prevederile Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare şi alte acte normative în vigoare.
Prelevarea probelor şi determinarea caracteristicilor de calitate, siguranţă alimentară se efectuează în conformitate cu regulile şi metodele de analiză stabilite de standardele naţionale.
Lista standardelor naţionale privind aplicarea metodelor de prelevare a probelor şi a metodelor de încercări se aprobă de autoritatea de reglementare în domeniul produselor alimentare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
22. Produsele cerealiere, inclusiv cele importate, pot fi plasate pe piaţă doar dacă corespund cerinţelor prescrise în prezenta Reglementare tehnică, iar condiţiile de comercializare pe piaţă corespund Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare.
Produsele cerealiere neconforme prezentelor cerinţe nu pot fi plasate pe piaţa de desfacere pentru consumul uman.
Conformitatea produselor cerealiere se asigură de către producător/importator.
23. La plasarea pe piaţă produsele cerealiere trebuie să fie însoţite de certificatul igienic, eliberat conform Legii nr.1513-XII din 16 iunie 1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei.
24. Conformitatea cu prevederile prezentei Reglementări tehnice poate fi asigurată prin utilizarea standardelor conexe.
Anexa nr.1 la Reglementarea tehnică „Făina, grişul şi tărîţa de cereale”
Caracteristicile organoleptice ale făinurilor
Tabelul nr.1.1
| ||||
Caracteristici | Condiţii de admisibilitate pentru făină | |||
de calitate superioară | de calitatea întîi | de calitatea a doua | integrală | |
Culoare | Albă sau albă cu nuanţă crem | Albă sau albă cu nuanţă gălbuie | Albă cu nuanţă gălbuie sau cenuşie | Albă cu nuanţă gălbuie sau cenuşie, cu particule vizibile de tărîţe |
Miros | Specific făinii de grîu, fără miros străin, rînced sau de mucegai | |||
Gust | Specific făinii de grîu, fără gust străin, acru sau amar | |||
Impurităţi minerale | Fără scrîşnet la mestecare |
Caracteristicile organoleptice ale tărîţelor
Tabelul nr.1.2
| ||
Caracteristici | Condiţii de admisibilitate pentru tărîţe de | |
grîu | secară | |
Gust | Caracteristic tărîţelor, fără gust amar, acru sau alte gusturi străine | |
Miros | Caracteristic tărîţelor, fără miros de mucegai, rînced sau alt miros străin | |
Aspect, culoare | Roşie-gălbuie cu nuanţă cenuşie | Cenuşie cu nuanţă brună sau verzuie |
Caracteristicile organoleptice ale grişului
Tabelul nr.1.3
| |||
Caracteristici | Caracteristici pentru tipuri | ||
Griş produs din grîu moale | Griş produs din grîu moale cu adaos de grîu tare (durum), pînă la 20% | Griş produs din grîu tare (durum) | |
Aspect, culoare | Predomină granule făinoase netransparente. Culoare albă sau cremă | Predomină granule făinoase de culoare albă, cu prezenţa granulelor cu muchii semitransparente de culoare cremă sau gălbuie | Granule cu muchii semitransparente de culoare cremă sau gălbuie |
Gust | Fără gust amar, acru sau alte gusturi străine | ||
Miros | Fără miros încins, de mucegai sau alte mirosuri străine | ||
Impurităţi minerale | Fără scrîşnet la mestecare |
Anexa nr.2 la Reglementarea tehnică „Făina, grişul şi tărîţa de cereale”
Caracteristicile fizico-chimice ale făinii de grîu, de secară, de porumb
Tabelul nr.2.1
| |||||||||||||||
Indici de calitate | Condiţii de admisibilitate pentru făina | ||||||||||||||
de grîu pentru panificaţie de calitatea | de grîu pentru paste făinoase de calitatea | de secară | de porumb | ||||||||||||
superioară | întîi | ||||||||||||||
gri- şată | supe- rioa- ră | întîi | a doua | inte- gra- lă | din grîu durum | din grîu moale | din grîu durum | din grîu moale | albă | semi- albă | inte- gra- lă | fină | obiş- nui- tă | inte- gra- lă | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
Umiditatea, %, max. | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 15,0 |
Conţinutul de cenuşă raportat la substanţă uscată, %, max. | 0,60 | 0,55 | 0,75 | 1,25 | 2,0 | 0,75 | 0,55 | 1,10 | 0,75 | 0,75 | 1,45 | 2,0 | 0,9 | 1,3 | - |
Conţinutul de gluten umed: - cantitatea, %, min. | 26,0 | 23,0 | 23,0 | 20,0 | 15,0 | 26,0 | 28,0 | 28,0 | 30,0 | - | - | - | - | - | - |
- calitatea la aparatul IDK | minimum de grupa a doua | - | - | - | - | - | - | ||||||||
Gradul de alb, unităţi convenţionale | - | min. 54,0 | 36,0… 53,0 | 12,0 … 35,0 | - | - | - | - | - | 50 | 6 | - | - | - | - |
Aciditatea, grad, max. | 2,5 | 2,5 | 2,8 | 3,8 | 4,0 | 2,5 | 2,5 | 2,8 | 2,8 | 4,0 | 5,0 | 5,5 | - | - | - |
Indicele de cădere, s, min. | 250 | 220 | 220 | 200 | 200 | 250 | 250 | 250 | 250 | 160 | 150 | 105 | - | - | - |
Conţinutul de substanţe proteice raportat la substanţă uscată, %, min. | 11,0 | 11,0 | 9,5 | 9,5 | 9,5 | 11,0 | 11,0 | 11,0 | 11,0 | - | - | - | din boabe integrale – 8,0 | ||
din boabe cu germenii îndepărtaţi – 7,0 | |||||||||||||||
Conţinutul de grăsimi brute raportat la substanţă uscată, % | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | din boabe integrale – min. 3,1 | ||
din boabe cu germenii îndepărtaţi – max. 2,25 | |||||||||||||||
Infestare cu dăunători ai cerealelor | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite |
Impurificare cu dăunători ai cerealelor | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite | nu se ad- mite |
Impurităţi metalomagnetice, mg/1 kg făină: | |||||||||||||||
- cu dimensiunea particulelor izolate în măsură liniară max. 0,3 mm şi (sau) masa de max. 0,4 mg, max. | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 |
- cu mărimea şi masa fragmentelor peste valorile stabilite mai sus | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit | nu se ad- mit |
Note: - umiditatea făinii de grîu, destinate pentru depozitare îndelungată, nu trebuie să depăşească 14,5%; - conţinutul de cenuşă în făina de grîu dietetică variază între 1,41% şi 2,2%; - coeficientul de recalcul la proteină pentru făina de grîu (N × 5,7), pentru făina de porumb (N × 6,25); - făina pentru producerea pastelor făinoase se obţine la măcinarea grîului de tip II sau tip IV cu sticlozitatate înaltă; - se admite determinarea caracteristicii „gradul de alb” al făinei de grîu în locul caracteristicii „cenuşă” în funcţie de dotarea cu aparataj de laborator a întreprinderii. În caz de divergenţă între furnizor şi consumator, metoda de determinare a calităţii făinii prin determinarea conţinutului de cenuşă se stabileşte prin metoda de arbitraj. |
Caracteristicile fizico-chimice ale făinurilor de mei, de sorg şi de ovăz
Tabelul nr.2.2
| |||
Indici de calitate | Condiţii de admisibilitate pentru făina | ||
de mei | de sorg | de ovăz | |
Umiditatea, %, max. | 13,0 | 15,0 | 14,0 |
Fineţea de măcinare | - făină fin măcinată: min. 100% de făină trebuie să treacă prin sita cu diametrul orificiilor de 0,5 mm; - făină cu măcinare medie: min. 100% de făină trebuie să treacă prin sita cu diametrul orificiilor de 1 mm | min. 100% de făină trebuie să treacă prin sita cu diametrul orificiilor de 0,5 mm pentru făină fin mărunţită şi 1 mm pentru făina mărunţită mediu | max. 2,0%, restul pe sita din plasă de sîrmă cu diametrul orificiilor de 0,67 mm |
Conţinutul de cenuşă raportat la substanţă uscată, % | 0,8...1,0 | 0,9...1,5 | - |
Conţinutul de proteină raportat la substanţă uscată, %, min. | 8,0 (N × 5,7) | 8,5 (N × 6,25) | - |
Conţinutul de grăsimi brute raportat la substanţă uscată, % | max. 5,0 | 2,2...4,7 | - |
Conţinutul de fibre brute raportat la substanţă uscată, %, max. | 1,5 | 1,8 | - |
Conţinutul de tanină raportat la substanţă uscată, %, max. | - | 0,3 | - |
Conţinutul de pelicule florale de ovăz, %, max. | - | - | 0,2 |
Impurităţi metalomagnetice, mg/1 kg făină | |||
- cu mărimea fragmentelor unitare în măsurarea maximală de max. 0,3 mm şi (sau) masa de max. 0,4 mg | 3,0 | 3,0 | 3,0 |
- cu mărimea şi masa fragmentelor peste valorile stabilite mai sus | nu se admite | nu se admite | nu se admite |
Caracteristicile fizico-chimice ale grişului
Tabelul nr.2.3
| |||
Indici de calitate | Condiţii de admisibilitate pentru griş de tipul | ||
M | MT | T | |
Umiditatea, % max. | 15,5 | 15,5 | 15,5 |
Conţinutul de cenuşă, raportat la substanţă uscată, %, max. | 0,6 | 0,7 | 0,85 |
Fineţea de măcinare, % trecere prin: - sita din ţesătură de mătase | |||
nr.23, max.; | 8,0 | 5,0 | 5,0 |
nr.38, max. | 2,0 | 1,0 | 1,0 |
- sită din ţesătură de poliamidă | |||
nr.41/43 PA, max.; | 2,0 | 1,0 | 1,0 |
nr.36/40 PA, max. | - | - | - |
Impurităţi metalomagnetice, mg/kg: | |||
- cu dimensiunea particulelor izolate în măsura lineară maximă de 0,3 mm şi (sau) cu masa max. de 0,4 mg., max.; | 3,0 | 3,0 | 3,0 |
- cu dimensiunea şi masa particulelor izolate mai mari decît valorile indicate | nu se admite | nu se admite | nu se admite |
Infestarea cu dăunători ai cerealelor | nu se admite | nu se admite | nu se admite |
Impurificare cu dăunători ai cerealelor | nu se admite | nu se admite | nu se admite |
Caracteristicile fizico-chimice ale tărîţelor
Tabelul nr.2.4
| ||
Indici de calitate | Condiţii de admisibilitate pentru tărîţa | |
de grîu | de secară | |
Umiditatea, %, max. | 14,0 | 14,0 |
Aciditatea, grad, max. | 7,0 | 8,0 |
Conţinutul de cenuşă, raportat la substanţă uscată, %, max. | 6,0 | 6,0 |
Impurităţi metalomagnetice, mg/kg: | ||
- cu dimensiunea particulelor izolate în măsura lineară maximă de 0,3 mm şi (sau) cu masa maximă de 0,4 mg., max. | 3,0 | 3,0 |
- cu dimensiunea şi masa particulelor izolate mai mari decît valorile indicate | nu se admit | nu se admit |
Impurităţi dăunătoare | nu se admit | nu se admit |
Infestare cu dăunători ai cerealelor | nu se admite | nu se admite |
Impurificare cu dăunători ai rezervelor cerealiere | nu se admite | nu se admite |
