L E G E
pentru modificarea unor acte normative
nr. 134 din 16.07.2020
Monitorul Oficial nr.199-204/408 din 07.08.2020
* * *
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Prezenta lege:
– transpune pct.1 lit.c) din anexa X din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr.1924/2006 şi (CE) nr.1959/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr.608/2004 al Comisiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 304 din 22 noiembrie 2011, aşa cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015;
– transpune parţial Regulamentul (UE) nr.579/2014 al Comisiei din 28 mai 2014 de acordare a unei derogări de la anumite dispoziţii ale anexei II din Regulamentul (CE) nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte transportul maritim al uleiurilor şi al grăsimilor lichide, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 160 din 29 mai 2014, aşa cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) 2019/978 al Comisiei din 14 iunie 2019.
Art.I. – La articolul 42 alineatul (2) din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.125–129, art.396), cu modificările ulterioare, textul „la art.19 al Legii nr.113 din 18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor” se substituie cu textul „la art.25 din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor”.
Art.II. – Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.67, art.183), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 5 alineatul (2), punctul 8) se abrogă.
2. La articolul 14 alineatul (3), cuvintele „operatorilor din businessul alimentar” se substituie cu cuvintele „operatorilor din domeniul alimentar”, iar textul „Legii nr.113/2012 cu privire la stabilirea principiilor şi cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor” – cu textul „art.25 din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor”.
Art.III. – Legea nr.50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.122–124, art.383), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, în partea introductivă, textul „Legea nr.113 din 18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor” se substituie cu textul „Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor”.
2. La articolul 6 alineatul (1) litera b), textul „art.8 din Legea nr.113 din 18 mai 2012” se substituie cu textul „art.6 alin.(2) din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor”.
Art.IV. – Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2018, nr.7–17, art.54), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. În cuprinsul legii, cuvintele „operator din businessul alimentar”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „operator din domeniul alimentar” la forma gramaticală corespunzătoare.
2. După clauza de adoptare se introduce clauza de armonizare cu următorul cuprins:
„Prezenta lege transpune:
– Regulamentul (UE) nr.1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr.1924/2006 şi (CE) nr.1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr.608/2004 al Comisiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 304 din 22 noiembrie 2011, aşa cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015;
– Directiva 2011/91/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 334 din 16 decembrie 2011.”
3. La articolul 2:
în partea introductivă, textul „Legea nr.113/2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor” se substituie cu textul „Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor”;
la noţiunea „declaraţia nutriţională sau etichetarea nutriţională” litera b), cuvintele „valoarea energetică a” se substituie cu cuvintele „valoarea energetică şi cantitatea”;
după noţiunea „data durabilităţii minimale” se introduce o noţiune nouă cu următorul cuprins:
„data fabricării – data stabilită de către producător după finalizarea procesului tehnologic de fabricare a produsului alimentar. Data fabricării se indică conform prevederilor anexei nr.9;”
după noţiunea „substanţă suport” se introduce o noţiune nouă cu următorul cuprins:
„termen de valabilitate – perioada de timp stabilită de către operatorul din domeniul alimentar care produce un produs alimentar, pe durata căreia produsul trebuie să-şi păstreze caracteristicile specifice, cu condiţia respectării regulilor de transport, manipulare, depozitare, păstrare, utilizare şi consum. Termenul de valabilitate al produsului alimentar este exprimat prin data-limită de consum sau printr-un interval de timp conform prevederilor pct.5 din anexa nr.9;”.
4. La articolul 4 alineatul (1) subpunctul 2) litera b), cuvintele „data durabilităţii minimale” se substituie cu cuvintele „informaţiile privind valabilitatea produsului alimentar”.
5. Articolul 6:
la alineatul (1) litera a), cuvintele „data durabilităţii minimale” se substituie cu cuvintele „informaţiile privind valabilitatea produsului alimentar”;
la alineatul (3), textul „art.19 lit.d) din Legea nr.113/2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor” se substituie cu textul „art.25 lit.d) din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor”.
6. La articolul 8 alineatul (1) litera f), cuvintele „referitoare la” se substituie cu cuvântul „privind”.
7. La articolul 14 alineatul (5) litera e), după cuvintele „este indicată” se introduc cuvintele „data fabricării sau”.
8. La articolul 23 alineatul (2), textul „data-limită de consum – în cazul produselor uşor perisabile” se substituie cu textul „data-limită de consum sau termenul de valabilitate, atunci când este cazul”.
9. Articolul 29:
la alineatul (1) litera b), textul „acizi graşi trans,” se exclude;
alineatul (2):
în partea introductivă, după cuvintele „poate fi completat” se introduc cuvintele „în mod facultativ”;
la litera f), textul „a 2-a” se substituie cu cifra „1”;
alineatul se completează cu litera g) cu următorul cuprins:
„g) acizi graşi trans.”
la alineatul (3) litera b), textul „de acizi graşi trans,” se exclude.
10. Articolul 30 se completează cu alineatul (6) cu următorul cuprins:
„(6) Pentru a asigura aplicarea uniformă a prezentului articol, Guvernul adoptă acte de punere în aplicare referitoare la calcularea valorii energetice.”
11. La articolul 37:
alineatul unic devine alineatul (1);
articolul se completează cu alineatele (2) şi (3) cu următorul cuprins:
„(2) Pentru produsele culinare nepreambalate comercializate în unităţile de alimentaţie publică este obligatorie prezenţa menţiunilor specificate la art.8 alin.(1) lit.a)–c), a datei şi orei fabricării, precum şi a termenului de valabilitate exprimat în ore.
(3) Pentru a asigura o aplicare uniformă a alin.(2), Guvernul adoptă acte de punere în aplicare referitoare la indicarea ingredientelor şi a substanţelor prezente în produsele culinare care cauzează alergii sau intoleranţe.”
12. Articolul 42 se abrogă.
13. La anexa nr.9:
denumirea anexei va avea următorul cuprins:
„INFORMAŢIILE PRIVIND VALABILITATEA
PRODUSULUI ALIMENTAR”;
la punctul 1:
litera a) va avea următorul cuprins:
„a) este precedată de menţiunile:
„A se consuma de preferinţă înainte de …”, atunci când se indică ziua şi luna;
„A se consuma de preferinţă înainte de sfârşitul...”, atunci când se indică luna şi anul sau anul;”
la litera b), textul „menţiunea prevăzută la lit.a) este însoţită” se substituie cu textul „menţiunile prevăzute la lit.a) sunt însoţite”;
litera c) va avea următorul cuprins:
„c) data durabilităţii minimale se indică în formă necodificată în cazul produselor alimentare:
– a căror durabilitate este mai mică de 3 luni, indicarea zilei şi a lunii este suficientă;
– a căror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar nu depăşeşte 18 luni, indicarea lunii şi a anului este suficientă;
– a căror durabilitate este mai mare de 18 luni, indicarea anului este suficientă.”
anexa se completează cu punctele 4 şi 5 cu următorul cuprins:
„4. Data fabricării este indicată după cum urmează:
a) este precedată de menţiunea „Fabricat la data de …”;
b) menţiunea prevăzută la lit.a) este însoţită de:
– data propriu-zisă; sau
– o referire la locul în care data este indicată pe etichetă;
c) data fabricării constă în indicarea zilei, lunii şi a anului în această ordine şi în formă necodificată;
d) data fabricării este indicată pe fiecare porţie preambalată individual.
5. Termenul de valabilitate este indicat după cum urmează:
a) este precedată de menţiunea „Termenul de valabilitate: …”;
b) menţiunea prevăzută la lit.a) este însoţită de intervalul de timp exprimat în ore, zile, luni sau ani;
c) termenul de valabilitate este indicat pe fiecare porţie preambalată individual, precedat de data fabricării. Aceste menţiuni sunt urmate de o descriere a condiţiilor de păstrare care trebuie respectate.”
14. Anexa nr.10 se completează cu următoarea poziţie:
020810 | Carne de iepure domestic sau de iepure de câmp |
Art.V. – Legea nr.296/2017 privind cerinţele generale de igienă a produselor alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2018, nr.7–17, art.60) se modifică după cum urmează:
1. În cuprinsul legii, cuvintele „operator din businessul alimentar”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „operator din domeniul alimentar” la forma gramaticală corespunzătoare.
2. Clauza de armonizare va avea următorul cuprins:
„Prezenta lege:
– transpune Regulamentul (CE) nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 139 din 30 aprilie 2004;
– transpune art.3 alin.(2) şi art.6 din Regulamentul (CE) nr.853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 139 din 30 aprilie 2004;
– transpune Regulamentul (CE) nr.2074/2005 al Comisiei din 5 decembrie 2005 de stabilire a măsurilor de aplicare privind anumite produse reglementate de Regulamentul (CE) nr.853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului şi organizarea unor controale oficiale prevăzute de regulamentele (CE) nr.854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului şi (CE) nr.882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, de derogare de la Regulamentul (CE) nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a regulamentelor (CE) nr.853/2004 şi (CE) nr.854/2004, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338 din 22 ianuarie 2005;
– transpune parţial Regulamentul (UE) nr.579/2014 al Comisiei din 28 mai 2014 de acordare a unei derogări de la anumite dispoziţii ale anexei II la Regulamentul (CE) nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte transportul maritim al uleiurilor şi al grăsimilor lichide, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 160 din 29 mai 2014, aşa cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) 2019/978 al Comisiei din 14 iunie 2019.”
3. La articolul 2, în partea introductivă, textul „Legea nr.113/2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor” se substituie cu textul „Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor”.
4. Articolul 8 se completează cu alineatele (5)–(7) cu următorul cuprins:
„(5) În vederea respectării prevederilor art.12 alin.(8) şi (9), căpitanul navei maritime care transportă în rezervoare uleiuri şi grăsimi în vrac păstrează documentele justificative întocmite cu precizie referitoare la cele trei încărcături anterioare transportate în rezervoarele în cauză, precum şi la eficacitatea procesului de curăţare aplicat între aceste încărcături.
(6) Dacă încărcătura anterioară a fost transbordată, căpitanul navei maritime primitoare păstrează, în afara documentelor justificative menţionate la alin.(5), documentele justificative întocmite cu precizie care atestă că transportul uleiurilor şi grăsimilor în vrac a respectat în timpul expediţiei anterioare condiţiile prevăzute la art.12 alin.(8) şi (9), precum şi eficienţa procesului de curăţare efectuat pe celălalt vas între încărcături.
(7) La cerere, căpitanul navei maritime pune la dispoziţia Agenţiei documentele justificative prevăzute la alin.(5) şi (6).”
5. Articolul 12:
se completează cu alineatul (31) cu următorul cuprins:
„(31) Prin derogare de la alin.(3), uleiurile şi grăsimile lichide care sunt destinate consumului uman sau care pot fi utilizate în acest scop pot fi transportate pe nave maritime care nu sunt rezervate transportului produselor alimentare, sub rezerva respectării condiţiilor prevăzute la alin.(7)–(9).”
articolul se completează cu alineatele (7)–(9) cu următorul cuprins:
„(7) Mărfurile transportate înainte de uleiuri şi grăsimi în aceleaşi instalaţii pe o navă maritimă (în continuare – încărcătură anterioară) cuprind o substanţă sau un amestec de substanţe enumerate în lista încărcăturilor anterioare. Lista încărcăturilor anterioare este aprobată prin ordinul directorului general al Agenţiei şi publicată pe pagina web oficială a instituţiei.
(8) Transportul în vrac pe nave maritime al uleiurilor sau grăsimilor lichide care trebuie supuse prelucrării este efectuat în rezervoare care nu sunt rezervate în exclusivitate transportului produselor alimentare, sub rezerva următoarelor condiţii:
a) în cazurile în care uleiurile sau grăsimile sunt transportate într-un rezervor din oţel inoxidabil sau într-un rezervor căptuşit cu răşini epoxidice ori cu un material echivalent tehnic al acestora, încărcătura anterioară transportată imediat în rezervorul respectiv trebuie să fie un produs alimentar sau o încărcătură din lista încărcăturilor anterioare menţionată la alin.(7); sau
b) în cazurile în care uleiurile sau grăsimile sunt transportate într-un rezervor fabricat din alte materiale decât cele menţionate la lit.a), cele trei încărcături anterioare transportate în rezervor trebuie să fie produse alimentare sau o încărcătură din lista încărcăturilor anterioare menţionată la alin.(7).
(9) Transportul în vrac pe nave maritime al uleiurilor sau grăsimilor care nu trebuie supuse unei prelucrări ulterioare este efectuat în rezervoare care nu sunt rezervate în exclusivitate transportului produselor alimentare, sub rezerva următoarelor condiţii:
a) rezervorul este din oţel inoxidabil sau căptuşit cu răşini epoxidice ori cu un material echivalent tehnic al acestora; şi
b) cele trei încărcături anterioare transportate în rezervor trebuie să fie produse alimentare.”
Art.VI. – La articolul 2 din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2019, nr.59–65, art.120), cu modificările ulterioare, noţiunea „termen de valabilitate” se exclude.
Art.VII. – Guvernul, în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, va adopta actele normative necesare pentru punerea în aplicare a acesteia.
PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI | Zinaida GRECEANÎI
|
Nr.134. Chişinău, 16 iulie 2020. |
