marți, 4 ianuarie 2011
434/27.05.2010 Hotărîre cu privire la aprobarea Cerinţelor "Uleiuri vegetale comestibile"

H O T Ă R Î R E

cu privire la aprobarea Reglementării tehnice

“Uleiuri vegetale comestibile”

 

nr. 434  din  27.05.2010

 

Monitorul Oficial nr.87-90/510 din 04.06.2010

 

* * *

În conformitate cu prevederile Legii nr.420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova,  2007, nr.36-38, art.141), cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova,  2004, nr.83-87, art.431), Legii nr.105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova,  2003, nr.126-131, art.507), cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova,  2009, nr.67, art.183), Guvernul

HOTĂRĂŞTE:

1. Se aprobă Reglementarea tehnică “Uleiuri vegetale comestibile” (se anexează).

2. Din momentul intrării în vigoare a Reglementării tehnice “Uleiuri vegetale comestibile” din Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat, supuse certificării conformităţii obligatorii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1469 din 30 decembrie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.1-4, art.14), cu  modificările şi completările ulterioare, poziţiile tarifare cu numerele de ordine 14, 15, 16 şi 17 se exclud.

3. Prezenta Hotărîre intră în vigoare după 7 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepţia punctului 18, care intră în vigoare după 24 de luni.

4. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerului Sănătăţii.

 

PRIM-MINISTRUVladimir FILAT

Contrasemnează:
Viceprim-ministru, ministrul economieiValeriu Lazar
Ministrul agriculturii şi industriei alimentareValeriu Cosarciuc
Ministrul sănătăţiiVladimir Hotineanu

Chişinău, 27 mai 2010.
Nr.434.

 

Aprobată

prin Hotărîrea Guvernului

nr.434 din 27 mai 2010

 

REGLEMENTARE TEHNICĂ

“Uleiuri vegetale comestibile”

 

Reglementarea tehnică “Uleiuri vegetale comestibile” creează cadrul necesar aplicării Regulamentului (CE) nr.1989/2003 al Comisiei din 6 noiembrie 2003 de modificare a Regulamentului (CEE) nr.2568/91 privind caracteristicile uleiurilor de măsline şi ale uleiurilor din reziduuri de măsline, precum şi metodele de analiză relevante, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO), nr.L 295 din 13 noiembrie 2003, Regulamentului (CE),  nr.1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO), nr.L 299 din 16 noiembrie 2007,  documentelor normative ale Comisiei Codex Alimentarius: CODEX STAN 210 (amendat în 2003, 2005, 2009), ce prevede norme pentru uleiurile vegetale ce poartă denumiri specifice, CODEX STAN 19-1981 (Revizuit 2-1999, amendat în 2009) privind normele codex pentru grăsimile şi uleiurile comestibile nevizate de normele individuale, CODEX STAN 33-1981 (Revizuit 2-2003, amendat în 2009) privind normele Codex pentru uleiurile de măsline şi uleiurile din pomaceea de măsline după prima extracţie.

 

I. DOMENIUL DE APLICARE

1. Reglementarea tehnică “Uleiuri vegetale comestibile” (în continuare – Reglementare tehnică) stabileşte cerinţe minime de calitate la comercializarea uleiurilor vegetale alimentare, enumerate în tabelul de mai jos, ce sînt destinate consumului uman, provenite atît din producţia internă, cît şi din import.

 

Poziţia tarifară, conform Nomenclatorului mărfurilor al Republicii MoldovaDenumirea produselor
1507Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1508Ulei de arahide şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1509Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1510 00Alte uleiuri şi fracţiunile lor, obţinute exclusiv din măsline, chiar rafinate, dar nemodificate chimic, inclusiv amestecuri ale acestor uleiuri sau fracţiuni cu uleiuri sau fracţiuni de la poziţia 1509
1511Ulei de palmier şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic (ulei brut, altele şi fracţiuni solide)
1512Uleiuri din seminţe de floarea-soarelui, de şofrănaş, de bumbac şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1513Uleiuri din nuci de cocos (ulei de copră), de sîmburi de palmier sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1514Uleiuri de rapiţă sau de muştar şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1515Alte grăsimi şi uleiuri vegetale şi fracţiunile lor, stabile, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1804 00 000Unt, grăsimi şi ulei de cacao

 

2. Prezenta Reglementare tehnică nu se aplică produselor fabricate în gospodării individuale pentru consumul propriu.

 

II. TERMINOLOGIE ŞI DEFINIŢIILE PRODUSELOR

3. În sensul prezentei Reglementări tehnice uleiurilor li se aplică următoarele denumiri ce trebuie utilizate la comercializare:

1) ulei vegetal – amestec de trigliceride ale acizilor graşi şi substanţe aderente (alte lipide de tipul fosfatidelor, substanţe nesaponificabile şi alţi acizi graşi liberi) obţinut din materie primă vegetală oleaginoasă;

2) ulei obţinut prin presare – ulei virgin obţinut fără schimbarea naturii uleiului, numai prin procedee mecanice, spre exemplu stoarcere sau presare cu utilizarea căldurii, nelimpezit sau limpezit prin hidratare, sedimentare, filtrare şi centrifugare;

3) ulei obţinut prin presare la rece – ulei obţinut fără schimbarea naturii uleiului, numai prin procedee mecanice, spre exemplu stoarcere sau presare, fără încălzire, nelimpezit sau limpezit prin hidratare, sedimentare, filtrare şi centrifugare;

4) ulei extractiv – ulei extras din materie primă oleaginoasă cu ajutorul solvenţilor (hexan, benzină ş.a.), admişi pentru utilizare în asemenea scopuri, conform actelor normative în vigoare;

5) ulei vegetal nerafinat – ulei vegetal curăţit de suspensii mici şi mari;

6) ulei vegetal rafinat – ulei vegetal limpezit, conform ciclului deplin sau parţial al etapelor de rafinare;

7) ulei hidratat – ulei obţinut la prelucrarea uleiului vegetal cu ajutorul reagenţilor hidratanţi, în scopul eliminării fosfolipidelor şi altor substanţe hidrofile;

8) ulei neutralizat – ulei eliberat parţial sau total de acizi graşi liberi;

9) ulei înălbit – ulei purificat parţial sau complet de substanţe colorante;

10) ulei deodorizat – ulei vegetal purificat de substanţele volatile gustative şi aromatice caracteristice;

11) ulei rafinat deodorizat – ulei rafinat, supus procesului de deodorizare;

12) ulei în amestec – amestec de uleiuri vegetale în diferite raporturi;

13) ulei aromatizat – ulei cu adaos de substanţe gustative şi aromatice;

14) materie primă oleaginoasă – seminţe şi fructe ale plantelor oleaginoase, utilizate pentru producerea industrială a uleiurilor alimentare;

15) ulei de arahide – ulei obţinut din seminţe de alune de pămînt (seminţe Arachis hypogaea L.);

16) ulei de  babassu – ulei obţinut din miezul fructelor unor specii de palmier (Orbignya spp);

17) ulei de cocos – ulei obţinut din miezul nucilor de cocos (Cocos nucifera L.);

18) ulei de bumbac – ulei obţinut din seminţe de diferite specii de bumbac cultivat (Gossypium spp);

19) ulei din seminţe de struguri – ulei obţinut din seminţe de struguri (Vitis vinifera L.);

20) ulei de porumb – ulei obţinut din germeni de porumb (embryos Zea L.);

21) ulei de muştar – ulei obţinut din seminţe de muştar alb (Sinapis alba L. sau Brassica hirta Moench), cafeniu şi galben (Brassica juncea (L.) Czernajew şi Cossen) şi muştar negru (Brassica nigra (L.) Koch), cu un conţinut de aciderucic – maximum 5% din conţinutul total de acizi graşi;

22) ulei de măsline – ulei obţinut din fructe de pom de măslin (Olea europea L.);

23) ulei din miez de nucă – ulei obţinut din miez de nucă (Júglans régia L.);

24) ulei de cătină albă – ulei obţinut din fructe de cătină albă (Hippophae rhamnoides L.) pentru utilizare numai în amestec;

25) ulei de cătină albă cupajat – ulei obţinut prin amestecarea uleiului de cătină albă  cu ulei de floarea soarelui rafinat;

26) ulei de palmier – ulei obţinut din miezul fructului de palmier (Elaeis guineensis);

27) ulei de cacao – ulei obţinut din boabe de cacao (Theobroma cacao);

28) ulei de sîmburi de palmier – ulei obţinut din sîmburii fructului de palmier (Elaeis guineensis);

29) ulei de rapiţă – ulei obţinut din seminţe de rapiţă (Brassica napus L., Brassica campestris L., Brassica juncea L. şi Brassica tournefortii Gouan species);

30) ulei de rapiţă cu conţinut redus de acid erucic – ulei obţinut din seminţe de rapiţă Brassica napus L., Brassica campestris L., Brassica juncea L. cu conţinut redus de acid erucic (maximum 2% din conţinutul total de acizi graşi);

31) ulei de tomate – ulei obţinut din seminţe de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.);

32) ulei de saflor – ulei obţinut din seminţe de saflor (seminţe Carthamus tinctorious L.);

33) ulei de saflor cu un conţinut sporit de acid oleic – ulei obţinut din seminţe oleaginoase de saflor din speciile Carthamus tinctorious L. cu un conţinut sporit de acid oleic (minimum 70% din conţinutul total de acizi graşi);

34) ulei de susan – ulei obţinut din seminţe de susan (seminţe Sesamum indicum L.);

35) ulei de soia – ulei obţinut din boabe de soia (seminţe Glycine max (L.) Merr.);

36) ulei de floarea-soarelui – ulei obţinut din seminţe de floarea-soarelui (seminţe Helianthus annuus L.);

37) ulei de floarea-soarelui cu conţinut sporit de acid oleic – ulei obţinut din toate speciile de seminţe de floarea-soarelui (seminţe Helianthus annuus L.), cu conţinut sporit de acid oleic (minimum 75% din conţinutul total de acizi graşi);

38)  ulei de floarea-soarelui cu conţinut mediu de acid oleic – ulei obţinut din toate speciile de seminţe de floarea-soarelui (seminţe Helianthus annuus L.), cu conţinut mediu de acid oleic (de la 43,1 pînă la 71,8% din conţinutul total de acizi graşi);

39)  ulei din sîmburi de fructe (de caise, vişine, piersici şi prune) – ulei obţinut din miez de sîmburi de fructe (Prunus armeniaca L., Prunus cerasus L., Prunus persica L., Prunus domestica L.);

40) ulei de migdal – ulei obţinut din sîmburi de migdal (Amygdalus communis L.);

41) ulei de orez – ulei obţinut din tărîţe de orez (Oryza sativa L).

4. În sensul prezentei Reglementări tehnice, termenii utilizaţi se definesc după cum urmează:

1) rafinare – proces de eliminare din componenţa uleiului a impurităţilor ce-l însoţesc;

2) deodorare – proces de eliminare din componenţa uleiului a substanţelor odorante şi volatile la temperaturi înalte;

3) înălbire – proces de eliminare din componenţa uleiului a substanţelor colorante cu ajutorul absorbenţilor naturali (bentonită etc.);

4) densitate relativă – raportul dintre masa uleiului la o temperatură respectivă şi masa aceluiaşi volum de apă la temperatura de 20°C;

5) indicele de refracţie la 40°C – refracţia luminii monocromatice de sodiu la trecerea prin ulei la temperatura de 40°C;

6) indicele de saponificare – cantitatea de hidroxid de potasiu în mg, necesară pentru saponificarea, respectiv transformarea în săpun, a unui gram de ulei;

7) indicele de iod – gradul de nesaturare a uleiurilor, care se exprimă în grame de iod absorbit de 100 g produs;

8) indicele de peroxid – caracteristica de calitate a uleiurilor, reprezentînd  conţinutul de peroxid şi alte substanţe oxidante dintr-o cantitate anumită de ulei, care oxidează iodura de potasiu, punînd în libertate iodul. Se exprimă în milimoli de oxigen activ la 1 kg de produs;

9) indicele de aciditate  – mărimea fizică, egală cu masa de hidroxid de potasiu (mg), necesară pentru neutralizarea acizilor graşi liberi, care se conţin în  1 g de ulei. Se exprimă în mg KOH/g;

10) substanţe  nesaponificabile – substanţe organice ale uleiurilor care nu reacţionează cu alcalii formînd săpun;

11) culoarea de iod – caracteristica de calitate a uleiurilor, care se determină prin compararea cu o scară de culori a soluţiilor etalon de iod;

12) compoziţia în acizi graşi – procentul de acizi graşi cu lungimea catenei  de la 6 atomi de carbon (C6) pînă la 24 atomi de carbon (C24);

13) impurităţile insolubile – impurităţile uleiurilor insolubile în eter de petrol;

14) săpun – caracteristica calităţii uleiurilor care indică conţinutul de săpun dizolvat în uleiuri rafinate cu ajutorul alcaliilor.

 

III. CERINŢE GENERALE

5. Uleiurile trebuie să fie produse, ambalate, etichetate, marcate, plasate pe piaţă şi comercializate în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare, Legea nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, Legea nr.105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor, Hotărîrea Guvernului nr.996 din 20 august 2003 “Despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj”.

6. Producătorii uleiurilor trebuie să asigure menţinerea înregistrărilor care permit trasabilitatea şi identificarea materiilor prime utilizate, metodelor şi condiţiilor de producţie, furnizorilor de materii prime, echipelor de producţie, loturilor şi tipurilor de produse timp de 3 ani şi, după caz, să ofere dovezi documentare ale respectării cerinţelor de calitate şi inofensivitate alimentară prescrise în prezenta Reglementare tehnică.

7. Calitatea şi inofensivitatea alimentară presupun asigurarea respectării şi conformării cerinţelor prescrise, igienei alimentare pe parcursul întregului ciclu de producţie, de la materia primă pînă la consumator.

8. Provenienţa, calitatea şi inofensivitatea materiei prime şi materialelor utilizate se confirmă prin documentele de însoţire.

9. La plasarea pe piaţă uleiurile trebuie să fie însoţite de declaraţia de conformitate prevăzută în Capitolul V al prezentei Reglementări tehnice şi avizate sanitar, conform Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice.

 

IV. CERINŢELE ESENŢIALE

10. Uleiurile ce cad sub incidenţa prezentei Reglementări tehnice în funcţie de consistenţă se clasifică după cum urmează: 

1) lichide: de floarea-soarelui, de măsline, de soia, de rapiţă (canola), de arahide, de porumb, de bumbac, de seminţe de struguri, de muştar, de saflor, de susan, de migdale, de caise, de vişine, de piersici, de prune, de miez de nucă, de cătină albă cupajat, de tomate şi de orez;

2) solide: de cacao, de cocos, de palmier, de sîmburi de palmier, de babassu.

11. Uleiurile, în funcţie de materia primă utilizată, se clasifică după cum urmează:

1) uleiuri individuale – obţinute dintr-un singur tip de materie primă;

2) uleiuri în amestec – obţinute prin amestecarea uleiurilor din diferite tipuri de materie primă (două sau mai multe).

12. Uleiurile, în funcţie de compoziţia acizilor graşi, se clasifică în grupe, după cum urmează:

1) oleică (de floarea-soarelui cu conţinut sporit de acid oleic, de floarea-soarelui cu conţinut mediu de acid oleic, de măsline, de arahide, de piersici, de prune, de caise, de migdale, de saflor cu conţinut sporit de acid oleic, de orez);

2) linolico-oleică (de susan, de vişine);

3) linolică (de porumb, de floarea-soarelui, de seminţe de struguri, de saflor, de tomate);

4) linoleică (de rapiţă, de muştar, de soia);

5) palmitinică (de bumbac, de cacao, de palmier);

6) laurinică (de cocos, de sîmburi de palmier).

13. Uleiurile se clasifică în funcţie de:

1) procesul de limpezire:

a) rafinate;

b) nerafinate;

2) în funcţie de tehnologia de obţinere:

a) presate;

b) extractive;

c) presate cu extracţie ulterioară a uleiului din tescovină.

Tipurile şi procedeele de obţinere a uleiurilor sînt specificate în anexa nr.1 la prezenta Reglementare tehnică.

14. Identificarea uleiurilor se efectuează conform caracteristicilor organoleptice, fizico-chimice şi compoziţiei acizilor graşi.

15. Caracteristicile organoleptice ale uleiurilor trebuie să corespundă cerinţelor specificate în anexa nr.2 la prezenta Reglementare tehnică.

16. Caracteristicile fizico-chimice ale uleiurilor trebuie să corespundă cerinţelor specificate în anexa nr.3 la prezenta Reglementare tehnică.

17. Compoziţia acizilor graşi în uleiuri trebuie să corespundă cerinţelor specificate în anexa nr.4 la prezenta Reglementare tehnică.

18. Conţinutul maxim rezidual al solvenţilor pentru uleiurile extractive:

propan, butan, acetonă – 0,1 mg/kg;

pentan, ciclohexan, eter de petrol, heptan – 1 mg/kg;

1,1,2 – tricloretilenă – 2 mg/kg.

19. Fabricarea uleiurilor cu utilizarea aditivilor alimentari se admite în baza respectării cerinţelor stabilite în Regulile şi Normele sanitare privind aditivii alimentari, aprobate prin ordinul medicului-şef sanitar de stat al Republicii Moldova nr.06.10.3.46 din 17 decembrie 2001 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.50-52, art.123).

Nu se admite utilizarea aditivilor alimentari în uleiurile virgine şi presate la rece.

20. Uleiurile livrate spre comercializare se ambalează în recipiente din materiale admise pentru contact cu produsele alimentare, conform actelor normative în vigoare.

21. Capacitatea nominală a ambalajelor de desfacere pentru uleiurile lichide preambalate şi pentru uleiurile solide preambalate vîndute, în funcţie de masă, trebuie să fie în conformitate cu Reglementarea de Metrologie Legală RGML 03:2008 “Sistemul Naţional de Metrologie. Preambalarea unor produse în funcţie de masă şi volum”, aprobată prin ordinul ministrului economiei şi comerţului nr.138 din 9 decembrie 2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.97-98, art.406).

22. Denumirea sub care se comercializează uleiurile trebuie să reflecte corect natura lui şi să conţină minimum următoarea informaţie:

1) denumirea materiei prime;

2) procedeul de obţinere a uleiului.

23. Pentru uleiul de cătină albă cupajat, suplimentar, pe eticheta de însoţire trebuie să se menţioneze fracţia masică de caroten.

24. Nu se admite aplicarea pe etichetă a menţiunilor: “dublu rafinat”, “fără colesterol”, precum şi a altor menţiuni similare ce pot induce în eroare consumatorul.

25. La etichetarea uleiurilor nu se admite atribuirea sau invocarea proprietăţilor de tratament, profilaxie sau vindecare a bolilor.

26. Depozitarea uleiurilor lichide se face în încăperi curate, neinfestate, bine aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ. Condiţiile de păstrare recomandate fiind umiditatea relativă a aerului de maximum 75% şi temperatura de la 2°C pînă la 25°C, pentru uleiul de cătină albă cupajat – temperatura de la 0°C pînă la 15°C.

Depozitarea uleiurilor solide trebuie să se efectueze în condiţii şi la regimurile de temperaturi indicate în documentele de însoţire ale uleiurilor, asigurîndu-se calitatea pe durata întregii perioade de păstrare garantată.

27. Nu se admite transportarea şi depozitarea uleiurilor împreună cu produse nealimentare sau cu produse cu miros specific.

28. Termenul de valabilitate al uleiurilor se stabileşte de către producător în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare şi se indică pe eticheta produsului.

29. Uleiurile destinate comercializării trebuie să fie păstrate şi depozitate cu respectarea cerinţelor prevăzute la punctul 26 al prezentei Reglementări tehnice.

Nu se admite comercializarea uleiurilor în afara unităţilor comerciale.

 

V. EVALUAREA CONFORMITĂŢII

30. Conformitatea uleiurilor se asigură de către producător sau importator prin emiterea declaraţiei de conformitate.

31. Producătorul şi/sau importatorul solicită unui laborator de încercări acreditat şi desemnat pentru activitate în domeniul respectiv efectuarea încercărilor parametrilor uleiurilor, conform anexelor nr.2, nr.3 şi nr.4 la prezenta Reglementare tehnică.

32. Pentru verificarea conformităţii uleiurilor cu cerinţele aplicabile din prezenta Reglementare tehnică, mostrele prelevate sînt supuse încercărilor, conform regulilor şi metodelor prevăzute în standardele naţionale aplicabile.

Lista standardelor naţionale pentru metode de prelevare a probelor şi metode de încercări se aprobă de autoritatea de reglementare în domeniul produselor alimentare, cu avizul Organismului Naţional de Standardizare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

33. În cazul în care uleiurile nu sînt conforme cu cerinţele prescrise, laboratorul de încercări acreditat şi desemnat, care a efectuat încercările, trebuie să informeze solicitantul şi organele de supraveghere a pieţei despre neconformitatea constatată.

34. Producătorul sau importatorul în scopul emiterii declaraţiei de conformitate, elaborează documentaţia tehnică prevăzută la punctul 37 din prezenta Reglementare tehnică.

35. Producătorul sau importatorul păstrează documentaţia tehnică o perioadă de minimum 3 ani de la data fabricării ultimului lot de produse şi, la solicitare, o pune la dispoziţia organelor de supraveghere şi control.

36. Documentaţia tehnică trebuie să asigure posibilitatea evaluării conformităţii produselor cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice.

37. Documentaţia tehnică trebuie să conţină:

1) documente normative pentru produsul respectiv, elaborate şi aprobate în modul stabilit;

2) rapoartele de încercări pentru uleiuri;

3) certificatul sanitar;

4) alte documente, la decizia producătorului sau importatorului, relevante pentru atestarea conformităţii produsului, inclusiv documentele care confirmă respectarea articolului 21 din Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare şi articolul 37 alineatul (5) al Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice referitoare la sistemul de analiză a pericolului şi de control al circuitului alimentar în punctele critice de control.

38. Uleiurile se plasează pe piaţă însoţite de declaraţia de conformitate, care atestă conformitatea acestora cu cerinţele stipulate în prezenta Reglementare tehnică.

39. Forma declaraţiei de conformitate este specificată în anexa nr.5 la prezenta Reglementare tehnică.

40. Producătorul sau importatorul păstrează un exemplar al declaraţiei de conformitate împreună cu documentaţia tehnică în baza căreia a fost eliberată declaraţia de conformitate.

 

Anexa nr.1

la Reglementarea tehnică

“Uleiuri vegetale comestibile”

 

Tipurile şi procedeele de obţinere şi utilizare a uleiurilor

 

Nr.
d/o
TipulProcedeele de obţinereUtilizarea uleiurilor
1234
1.Ulei de floarea-soareluiSe obţine din seminţe de floarea-soarelui curăţite prin presare sau extracţieSe utilizează:
a) rafinat deodorizat;
b) rafinat nedeodorizat (obţinut prin presare);
c) hidratat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare);
d) nerafinat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare)
2.Ulei de soiaSe obţine din boabe de soia prin presare sau extracţieSe utilizează:
a) rafinat deodorizat;
b) rafinat neînălbit (obţinut prin presare);
c) hidratat de calitatea întîi (obţinut prin presare)
3.Ulei de rapiţăSe obţine din seminţe de rapiţă prin presare sau extracţieSe utilizează rafinat deodorizat
4.Ulei de porumbSe obţine din germeni de porumb prin presare sau extracţieSe utilizează rafinat deodorizat
5.Ulei de muştarSe obţine din seminţe de muştar prin presare sau extracţieSe utilizează:
a) rafinat deodorizat;
b) rafinat nedeodorizat neînălbit (obţinut prin presare);
c) hidratat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare);
d) nerafinat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare)
6.Ulei de arahideSe obţine din seminţe de alune de pămînt prin presare sau extracţieSe utilizează rafinat deodorizat
7.Ulei din miez de nucăSe obţine din miez de nucă prin presareSe utilizează nerafinat
8.Ulei din seminţe de struguriSe obţine din seminţe de struguri prin presareSe utilizează:
a) rafinat;
b) nerafinat
9.Ulei de tomateSe obţine din seminţe de tomate prin presareSe utilizează rafinat
10.Ulei din sîmburi de fructe (de caise, de vişine, de piersice, de prune)Se obţine din miez de sîmburi uscat prin presare sau extracţieSe utilizează rafinat
11.Ulei de migdaleSe obţine din migdale prin presare sau extracţieSe utilizează rafinat
12.Ulei de bumbacSe obţine din seminţe de bumbac prin presare sau extracţie.Se utilizează:
a) rafinat deodorizat;
b) rafinat nedeodorizat de calitate superioară şi calitatea întîi (obţinut prin presare)
13.Ulei de saflorSe obţine din seminţe de saflor prin presare
14.Ulei de susanSe obţine din seminţe de susan prin presareSe utilizează:
a) rafinat;
b) nerafinat de calitatea întîi şi calitatea a doua
15.Ulei de babassuSe obţine din miezul fructelor unor specii de palmier prin presare sau extracţie
16.Ulei de cacaoSe obţine din boabe de cacao prin presare
17.Ulei de cocosSe obţine din miez de nucă de cocos prin presare sau extracţieSe utilizează rafinat deodorizat
18.Ulei de palmierSe obţine din miezul fructului de palmier prin presareSe utilizează:
a) rafinat înălbit;
b) nerafinat
19.Ulei de sîmburi de palmierSe obţine din sîmburii fructului de palmier prin presare sau extracţieSe utilizează rafinat
20.Ulei de orezSe obţine din tărîţe de orez prin presare
21.Ulei în amestecSe obţine prin amestecarea uleiurilor nerafinate şi/sau rafinate corespunzătoareSe utilizează:
a) rafinat;
b) nerafinat

 

Uleiurile de măsline

 

Nr.
d/o
TipulProcedeele de obţinere
1.Ulei de măsline “extra virgin”Ulei virgin de măsline a cărui aciditate liberă, exprimată în conţinut de acid oleic, este de maximum 0,8 g la 100 g, respectiv celelalte caracteristici ale acestuia sînt conforme cu cele definite pentru prezenta categorie
2.Ulei de măsline “virgin”Ulei virgin de măsline a cărui aciditate liberă, exprimată în conţinut de acid oleic, este de maximum 2 g la 100 g, respectiv celelalte caracteristici ale acestuia sînt conforme cu cele definite pentru prezenta categorie
3.Ulei de măsline “virgin” ordinarUlei virgin de măsline a cărui aciditate liberă, exprimată în conţinut de acid oleic, este de maximum 3,3 g la 100 g, respectiv celelalte caracteristici ale acestuia sînt conforme cu cele definite pentru prezenta categorie
4.Ulei de măsline rafinatUlei de măsline obţinut prin rafinarea uleiului de măsline virgin a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 0,3 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie
5.Ulei de măsline compus din ulei de măsline rafinat şi ulei virgin de măslineUlei de măsline obţinut prin amestecul de ulei de măsline rafinat şi uleiul de măsline virgin, a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 1 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie
6.Ulei rafinat din turte de măslineUlei obţinut prin rafinarea uleiului brut din turte de măsline, a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 0,3 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie
7.Ulei din turte de măslineUlei obţinut prin amestecul de ulei rafinat de turte de măsline şi ulei de măsline virgin, a cărui aciditate liberă, exprimată în acid oleic, este de maximum 1 g pentru 100 g şi ale cărui caracteristici sînt conforme cu cele stabilite pentru prezenta categorie

 

 

Anexa nr.2

la Reglementarea tehnică

“Uleiuri vegetale comestibile”

 

Caracteristicile organoleptice ale uleiurilor dintr-un singur tip de materie primă

 

Nr. d/oDenumirea uleiuluiCaracteristici
aspect şi consistenţăculoaregust şi miros
12345

Uleiuri vegetale lichide
1.Ulei de floarea-soareluiTransparent fără sediment pentru uleiul rafinat şi hidratat.
Se admite fileu* la suprafaţa sedimentului pentru uleiul nerafinat
-Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros, gust străin şi amăreală.
Pentru uleiul rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros
2.Ulei de soiaTransparent-Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros şi gust străin.
Pentru ulei rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros
3.Ulei de rapiţăTransparentGalbenă, se admite nuanţă verzuieCaracteristic uleiului deodorizat, fără miros şi gust străin
4.Ulei de porumbTransparent fără sediment-Gust de ulei fără individualitate, fără miros
5.Ulei de arahideTransparentGalben-deschisă cu nuanţă verzuieGust de ulei fără individualitate, fără miros
6.Ulei de măsline rafinatTransparentGalben-deschisăSpecific, caracteristic pentru măsline
7.Ulei de măslineTransparentDeschisă, de la galben pînă la verdeSpecific, caracteristic pentru măsline
8.Ulei din turte de măsline rafinatTransparentDeschisă, de la galben pînă la cafeniuSpecific, caracteristic pentru măsline
9.Ulei din turte de măslineTransparentDeschisă, de la galben pînă la verdeSpecific, caracteristic pentru măsline
10.Ulei din miez de nucăTransparent, se admite sediment neînsemnat. Se admite tulburare la suprafaţa sedimentului-Caracteristic miezului de nucă prăjit, fără gust şi miros străin. Se admite amăreală uşoară specifică
11.Ulei din seminţe de struguriTransparent. Se admite tulburare uşoară pentru uleiul nerafinat-Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros, gust străin şi amăreală
12.Ulei de muştarTransparent, fără sedimentGalben-deschisă, se admite nuanţă verzuieCaracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros, gust străin şi amăreală
Pentru ulei rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros
13.Ulei de susanTransparent. Pentru uleiul nerafinat – transparent la suprafaţa sedimentului-Caracteristic uleiului, fără miros, gust străin şi amăreală
14.Ulei din sîmburi de fructe (de caise, de vişine, de piersici, de prune) şi de migdaleTransparentDe la galben-deschisă pînă la cafeniu-deschisăGust şi miros de migdal uşor sesizabil
15.Ulei de tomateTransparent-Caracteristic uleiului, fără miros, gust străin şi amăreală. Se admite gust uşor de ardei
16.Ulei de bumbacTransparent-Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros şi gust străin.
Pentru ulei rafinat deodorizat – gust de ulei fără individualitate, fără miros
17.Ulei de saflorTransparent-Gust caracteristic uleiului, fără miros
18.Ulei aromatizatTransparent-Caracteristic uleiului cu adaosuri, fără gust şi miros străin
19.Ulei de orezTransparent-Caracteristic tipului de ulei corespunzător, fără miros şi gust străin

Uleiuri vegetale solide
20.Ulei de babassuConsistenţă solidă la temperaturi mai joase de 23°C-Caracteristic uleiului, fără miros
21.Ulei de cacaoConsistenţă solidă, fărîmicioasă la temperatura de la 16°C pînă la 18°C, lichidă la temperatura de 40°C-Caracteristic boabelor de cacao, fără gust şi miros străin
22.Ulei de cocosConsistenţă moale la temperatura de la 15°C pînă la 20°C, lichidă la temperatura de 40°CAlbă cu nuanţă gălbuieCaracteristic uleiului, fără miros, gust străin şi amăreală
23.Ulei de palmierConsistenţă solidă la temperaturi mai joase de 30°C-Specific pentru uleiul nerafinat, gust de ulei fără individualitate pentru cel rafinat
24.Ulei de sîmburi de palmierConsistenţă solidă-Gust specific de nucă

Uleiurile în amestec
25.Ulei de floarea-soarelui şi soia rafinat deodorizatTransparent, fără sedimentGalbenă de diferite nuanţeFără miros, gust de ulei fără individualitate
26.Ulei de floarea-soarelui şi soiaSe admite tulburare uşoară sau fileu*Galbenă de diferite nuanţeCaracteristic uleiului de floarea-soarelui, fără gust şi miros străin
27.Ulei de cătina albă cupajatTransparent. Se admite sediment neînsemnat, apărut pe durata păstrăriiGalbenă de diferite nuanţeSpecific, caracteristic materiei prime

 

* Fileu – prezenţa în uleiul transparent a incluziunilor mici separate de substanţe similare cu ceara, slab vizibile la examinarea cu ochiul liber.

 

 

Anexa nr.3

la Reglementarea tehnică

“Uleiuri vegetale comestibile”

 

Caracteristicile fizico-chimice ale uleiurilor dintr-un singur tip de materie primă

 

I. Ulei de floarea-soarelui

 

Nr.
d/o
Denumirea caracteristiciiNorma pentru uleiul:
rafinathidratatnerafinatcu conţinut sporit de acid oleiccu conţinut mediu de acid oleic
deodo-
rizat
nedeo-
dorizat
de
calitate
superi-
oară
de
calitatea
întîi
de
calitate
superi-
oară
de
calitatea
întîi
12345678910
1.Culoarea de iod, mg I2, maximum101215201525--
2.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum0,64,00,6 – rafinat;
4,0 – nerafinat
3.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,0
4.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă), %, maximumlipsălipsă0,050,100,050,05
5.Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum:
- recalculate la stearooleolecitinălipsă0,100,200,400,60--
- recalculate la P2O5lipsă0,0090,0180,0350,053--
6.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum0,100,100,100,150,200,200,200,20
7.Săpun, %, maximumlipsă
(probă de identificare)
nu se determină
(probă de identificare)
0,0050,005
8.Indicele de iod, g I2/100 g*125-145125-145125-145125-145125-145125-14578-9094-122
9.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum*1,01,21,21,21,21,21,51,5
10.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum234225225225225225--
11.Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)*0,918-0,923
x = 20°C
0,909-0,915
x = 25°C
0,914-0,916
x = 20°C
12.Indicele de refracţie (ND 40°C)*1,461-1,4681,467-1,471
t = 25°C
1,461-1,471
t = 25°C
13.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei*188-194182-194190-191

 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie”, “indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

II. Ulei de soia

 

Nr.
d/o
Denumirea caracteristiciiNorma pentru uleiul:
rafinathidratat
deodorizatneînălbit
12345
1.Culoarea de iod, mg I2, maximum124550
2.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum0,64,0
3.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,0
4.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum0,100,150,15
5.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă)lipsă
6.Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum:

- recalculate la stearooleolecitină

0,050,050,20

- recalculate la P2O5

0,0040,0040,018
7.Săpun (probă de identificare)lipsănu se determină
8.Indicele de iod, g I2/100 g*120-140
9.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum*0,81,0
10.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum240225
11.Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)*0,919-0,925
x = 20°C
12.Indicele de refracţie (ND 40°C)*1,466-1,470
13.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei*189-195

 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie”, “indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

III. Ulei de porumb

 

Nr.
d/o

Denumirea caracteristicii

Norma pentru
uleiul rafinat
deodorizat
1.Culoarea de iod, mg I2, maximum20
2.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum0,6
3.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,0
4.Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum

- recalculate la stearooleolecitină

0,05

- recalculate la P2O5

0,005
5.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum0,10
6.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă)lipsă
7.Săpun (probă de identificare)lipsă
8.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum234
9.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum*1,0
10.Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)*0,917-0,925
x = 20°C
11.Indicele de refracţie (ND 40°C)*1,465-1,468
12.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei*187-195
13.Indicele de iod, g I2/100 g*111-133

 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie”, “indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

IV. Ulei de rapiţă şi de muştar

 

Nr.
d/o
Denumirea caracteristiciiNorma pentru uleiul
de rapiţăde muştar
cu un conţinut de acid erucic pînă la:
2%5%

5%

1234

5

1.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum0,60,60,6 – rafinat;
4,0 – nerafinat
2.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,010,0

10,0

3.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum0,20,15 0,10
rafinat nedeodorizat, hidratat şi nerafinat de calitatea întîi – 0,15
4.Fracţia masică de acid erucic, raportat la suma acizilor graşi, % maximum25

5

5.Săpun%, maximum0,005lipsă (probă de identificare)rafinat – lipsă
(probă de identificare)
6.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum-240rafinat – 230
nerafinat – 215
7.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %maximum 2,00,7-1,2maximum 1,5
8.Indicele de iod, g I2/100 g*105-126112-118

92-125

9.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă)%, maximum*0,05lipsărafinat – lipsă
nerafinat – 0,05
10.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei*182-193180-200

168-184

11.Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor, %, maximum: recalculate la stearooleolecitină*-0,05rafinat de calitatea superioară – 0,15
hidratat de calitatea întîi – 0,20
12.Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)*0,914-0,920
x = 20°C
0,910-0,920
x = 20°C

0,910-0,921
x = 20°C

13.Indicele de refracţie (ND 40°C)*1,465-1,4671,465-1,469

1,461-1,469

14.Culoarea de iod, mg I2, maximum--- nerafinat calitatea superioară – 90
- nerafinat calitatea întîi – 100

 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi”, “indicele de saponificare”, “fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

V. Ulei de migdale şi din sîmburi de fructe

 

Nr.
d/o

Denumirea caracteristicii

Norma
1.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum0,6
2.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,0
3.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximumlipsă
4.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum0,10
5.Fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor*:

- recalculate la stearooleolecitină

lipsă

- recalculate la P2O5

lipsă
6.Săpun (probă de identificare)lipsă
7.Acid cianhidric (probă de identificare)lipsă
8.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum210
9.Indicele de iod, g I2/100 g ulei*:

- de caise şi de piersici

90-112

- de migdale şi de prune

91-105

- de vişine

90-127
10.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum*1,0
 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică de substanţe cu conţinut de fosfor”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

VI. Ulei de bumbac, de seminţe de struguri, de susan, de miez de nucă, de arahide şi de tomate

 

Nr.
d/o
Denumirea caracteristiciiNorma pentru uleiul de:
bumbacseminţe de struguri

susan

miez de nucăarahidetomate
12345678
1.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum0,6rafinat – 0,6
nerafinat – 4,0
4,00,60,6
2.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,0
3.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximumlipsărafinat – lipsă
nerafinat – 0,2
rafinat – lipsă
nerafinat – 0,1

0,2
lipsă-
4.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximumulei nedeodorizat de calitatea întîi – 0,2rafinat – 0,1;
narafinat – 0,15
rafinat – 0,10
nerafinat de calitatea întîi – 0,15
nerafinat de calitatea a doua – 0,2
0,20,1-
5.Săpun (probă de identificare)lipsălipsărafinat – lipsă-nu se admite-
6.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum232
deodorizat de calitatea superioară – 234
---234-
7.Indicele de iod, g I2/100 g*101-116128-150103-117140-16586-107109-126
8.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum*1,02,01,31,01,03,0
9.Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)*0,918-0,926
x = 20°C
0,920-0,926
x = 20°C
0,915-0,924
x = 20°C
0,919-0,928
x = 20°C
0,912-0,920
x = 20°C
0,920-0,930
x = 15°C
10.Indicele de refracţie (ND 40°C)*1,458-1,4661,467-1,4771,465-1,469-1,460-1,4651,470-1,479
t = 20°C
11.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei*189-198188-194186-195187-198187-196189-199
12.Culoarea de iodîn unităţi de roşu, maximum, 35 galbene pentru calitatea superioară – 7, pentru calitatea
întîi – 10
-mg I2, maximum – 15
pentru uleiul nerafinat de calitatea a doua – 25
maximum 30 mgI2/ 10 cm3--

 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “indicele de saponificare”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

VII. Ulei de babassu, orez, de saflor, de palmier, de sîmburi de palmier, de cacao şi de cocos

 

Nr.
d/o
Denumirea caracteristiciiNorma pentru uleiul de:
babassuorezsaflorsaflor cu conţinut sporit de acid oleicpalmiersîmburi de palmiercacaococos
12345678910
1.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum4,04,04,04,0rafinat – 0,6 nerafinat – 10,00,60,6 recalculat la acid oleic – 1,75%-
2.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,0
3.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximum0,050,050,050,050,050,050,05-
4.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum

0,2

0,20,20,20,20,20,150,2
5.Săpun (probă de identificare)------lipsă-
6.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum-------215
7.Indicele de iod, g I2/100 g*10-1890-115136-14880-10050-5514,1-21,06,3-10,632-38
8.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum*1,26,51,51,01,21,01,50,5
9.Densitatea relativă (x°C/ apă la 20°C)*0,914-0,917
x = 25°C
0,910-0,9290,922-0,927
x = 20°C
0,913-0,919;
x = 20°C
0,910-0,916
x = 25°C
0,891-0,899
x = 50°C
0,899-0,914
x = 40°C
0,908-0,921
x = 40°C
-
10.Indicele de refracţie (ND 40°C)*1,448-1,4511,460-1,4731,467-1,4701,460-1,464
t = 40°C;
1,466-1,470
t = 25°C
1,454-1,456
t = 50°C
1,448-1,4521,448-1,4501,451-1,458
11.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei*245-256180-199186-198186-194190-209230-254248-265-

 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “indicele de saponificare”, “densitatea relativă”, “indicele de refracţie” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

VIII. Ulei de măsline

 

Nr.
d/o
Denumirea caracteristiciiNorma pentru uleiul:
de măsline “extra virgin”de măsline “virgin”de măsline rafinatde măsline
compus din ulei
de măsline
rafinat şi
uleiuri de
măsline
virgine
rafinat din turte de măslinedin turte de măsline
12345678
1.Indicele de refracţie (ND 20°C)1,4677-1,47051,4680-1,4707
2.Aciditatea recalculată la acid oleic, %, maximum0,82,00,31,00,31,0
3.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum0,20,20,10,10,10,1
4.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximum0,10,050,050,050,050,05
5.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei184-196182-193
6.Indicele de iod, g I2/100 g75-9475-92
7.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %, maximum1,530
8.Densitatea relativă (20°C/ apă la 20°C)0,910-0,916
9.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum2020515515
10.Fracţia masică de solvenţi halogenizaţi, mg/kg, maximum:

- utilizaţi separat

0,1

- utilizaţi în comun

0,2

 

IX. Uleiuri în amestec

 

Nr.
d/o

Denumirea caracteristicii

Norma pentru uleiul:
de floarea-soarelui
şi soia rafinat
deodorizat
de floarea-soarelui
şi soia
de cătina
albă cupajat
1.Indicele de saponificare, mg KOH/g ulei*--187-198
2.Fracţia masică a substanţelor nesaponificabile, %*maximum 0,80,7-1,20,3-1,0
3.Fracţia masică de caroten, mg %, minimum--40
4.Indicele de iod, g I2/100 g*120-140112-118120-165
5.Culoarea de iod, mg I2, maximum1215-
6.Fracţia masică de apă şi substanţe volatile, %, maximum0,100,200,1
7.Fracţia masică a impurităţilor neprovenite din grăsimi (sediment raportat la masă) %, maximumlipsă0,1nu se admite
8.Săpun (probă de identificare)lipsălipsălipsă
9.Temperatura de inflamare a uleiului extractiv, °C, minimum240240234
10.Indicele de peroxid, mmol oxigen activ/kg, maximum10,0
11.Indicele de aciditate, mg KOH/g, maximum0,62,34,0

 

* Caracteristicile – “indicele de iod”, “fracţia masică a substanţelor nesaponificabile”, “indicele de saponificare” se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

 

 

Anexa nr.4

la Reglementarea tehnică

“Uleiuri vegetale comestibile”

 

Compoziţia în acizi graşi pentru identificarea uleiurilor vegetale

dintr-un singur tip de materie primă, în procente*

 

 

Nr.
d/o
TipulC (6:0) ** C (8:0) **C (10:0) **C (12:0) **C (14:0) **C (16:0) **C (16:1) **C (17:0) **C (17:1) **C (18:0) **C (18:1) **C (18:2) **C (18:3) **C (20:0) **C (20:1) **C (20:2) **C (22:0) **C (22:1) **C (22:2) **C (24:0) **C (24:1) **
1234567891011121314151617181920212223
1.Ulei de floarea- soarelui---<0,1<0,25,0- 7,6<0,3<0,2<0,12,7- 6,514,0-39,448,3-74,0<0,30,1-0,5<0,3-0,3-1,5<0,3<0,3<0,5-
2.Ulei de floarea- soarelui cu un conţinut sporit de acid oleic----<0,12,6-5,0<0,1<0,1<0,12,9-6,275-90,72,1-17,0<0,30,2-0,50,1-0,5-0,5-1,6<0,3-<0,5-
3.Ulei de floarea- soarelui cu un conţinut mediu de acid oleic----<14,0-5,5<0,05<0,05<0,062,1-5,043,1-71,818,7-45,3<0,50,2-0,40,2-0,3-0,6-1,1-<0,090,3-0,4-
4.Ulei de soia---<0,1<0,28,0-13,5<0,2<0,1<0,12,0-5,417,0-30,048,0-59,04,5-11,00,1-0,6<0,5<0,1<0,7<0,3-<0,5-
5.Ulei de porumb---<0,3<0,38,6-16,5<0,5<0,1<0,1<3,320,0-42,234,0-65,6<2,00,3-1,00,2-0,6<0,1<0,5<0,3-<0,5-
6.Ulei de rapiţă cu un conţinut al acidului erucic de maximum 2%----<0,22,5-7,0<0,6<0,3<0,30,8-3,051,0-70,015,0-30,05,0-14,00,2-1,20,1-4,3<0,1<0,6<2,0<0,1<0,3<0,4
7.Ulei de rapiţă cu un conţinut al acidului erucic de maximum 5%----<0,32,5-6,5<0,6--0,8-2,550,0-65,015,0-25,07,0-15,00,1-2,50,1-4,0<1,0<1,0<5,0<0,5<0,2<0,5
8.Ulei de măsline “virgin”, ulei de măsline rafinat, ulei de măsline----≤0,057,5-20,00,3-3,5≤0,3≤0,30,5-5,055,0-83,03,5-21,0-≤0,6≤0,4-≤0,2--≤0,2-
9.Ulei din turte de măsline, ulei din turte de măsline rafinat----≤0,057,5-20,00,3-3,5≤0,3≤0,30,5-5,055,0-83,03,5-21,0-≤0,6≤0,4-≤0,3--≤0,2-
10.Ulei de arahide---<0,1<0,18,0-14,0<0,2<0,1<0,11,0-4,535,0-69,012,0-43,0<0,31,0-2,00,7-1,7-1,5-4,5<0,3-0,5-2,5<0,3
11.Ulei de cocos<0,74,6-10,05,0-8,045,1-53,216,8-21,07,5-10,2---2,0-4,05,0-10,01,0-2,5<0,2<0,2<0,2------
12.Ulei de bumbac---<0,20,6-1,021,4-26,4<1,2<0,1<0,12,1-3,314,7-21,746,7-58,2<0,40,2-0,5<0,1<0,1<0,6<0,3<0,1<0,1-
13.Ulei din seminţe de struguri----<0,35,5-11,0<1,2<0,2<0,13,0-6,512,0-28,058,0-78,0<1,0<1,0<0,3-<0,5<0,3-<0,4-
14.Ulei de muştar cu conţinut de acid erucic pînă la 5%----<0,52,0-5,0<0,5--1,0-2,035,0-62,020,6-33,08,0-13,0<1,01,5-7,0<0,5<0,5<5,0<0,2<0,4<1,0
15.Ulei de palmier---<0,50,5-2,039,3-47,5<0,6<0,2-3,5-6,036,0-44,09,0-12,0<0,5<1,0<0,4-<0,2----
16.Ulei de sîmburi de palmier<0,82,4-6,22,6-5,045,0-55,014,0-18,06,5-10,0<0,2--1,0-3,012,0-19,01,0-3,5<0,2<0,2<0,2-<0,2----
17.Ulei de saflor----<0,25,3-8,0<0,2<0,1<0,11,9-2,98,4-21,367,8-83,2<0,10,2-0,40,1-0,3-<1,0<1,8-<0,2<0,2
18.Ulei de saflor cu un conţinut sporit de acid oleic---<0,2<0,23,6-6,0<0,2<0,1<0,11,5-2,470,0-83,79,0-19,9<1,20,3-0,60,1-0,5-<0,4<0,3-<0,3<0,3
19.Ulei de susan----<0,17,9-12,0<0,2<0,2<0,14,5-6,734,4-45,536,9-47,90,2-1,00,3-0,7<0,3-<1,1--<0,3-
20.Ulei din miez de nucă---<0,52,5-7,00,1--0,9-2,59,0-35,053,0-83,03,0-14,8-1,7-0,083,8-<0,03-
21.Ulei din sîmburi de prune-----4,5-4,90,5-0,81,0-1,469,0-72,019,0-25,0---------
22.Ulei de migdale----<1,53,0-9,8----2,1-4,043,8-84,013,4-44,3--------
23.Ulei din sîmburi de caise-----2,1-4,5----1,0-1,260,0-79,018,0-32,0-<0,5------
24.Ulei din sîmburi de vişine----<0,24,3---2,947,0-50,040,0-42,0-<1,0-------
25.Ulei de tomate-----<1,010,0- 20,0---5,0- 6,013,0- 30,035,0- 62,0-<5,7------
26.Ulei din sîmburi de piersici----<1,0<3,0---10,0-15,073,3-85,05,0-16,4---------
27.Ulei de cacao----0,724,0-25,2---34,0-35,537,0-41,01,0-4,0<0,2--------
28.Ulei de babasu-2,6-7,31,2-7,640,0-55,011,0-27,05,2-11,0---1,8-7,49,0-20,01,4-6,6---------
29.Ulei de orez---<0,20,1-0,714,0-23,0<0,5--0,9-4,038,0-48,029,0-40,00,1-2,9<0,9<0,8-<0,5--<0,6-

 

* Compoziţia în acizi graşi se determină la cererea beneficiarului sau în caz de litigiu.

** Notarea simbolică a acizilor graşi

Conţinutul de acizi trans graşi:

a) C18:1 T:

0,0-0,05 – pentru ulei de măsline “virgin”;

0,0-0,20 – pentru ulei de măsline, ulei de măsline rafinat;

0,0-0,40 – pentru ulei din turte de măsline, ulei din turte de măsline rafinat;

b) C18:2 T + C18:3 T:

0,0-0,05 – pentru ulei de măsline “virgin”;

0,0-0,30 – pentru ulei de măsline, ulei de măsline rafinat;

0,0-0,35 – pentru ulei din turte de măsline, ulei din turte de măsline rafinat.

 

 

Anexa nr.5

la Reglementarea tehnică

“Uleiuri vegetale comestibile”

 

Model

 

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE

 

nr.________________

din ________________

 

Valabilă pînă la ______________________

 

____________________________________________________________________________________________ ,

(denumirea producătorului, adresa, telefonul, fax-ul)

 

în persoana __________________________________________________________________________________ ,

(funcţia, numele, prenumele conducătorului)

 

declară pe propria răspundere că produsul _________________________________________________________

(denumirea, tipul, marca, codul produsului,

____________________________________________________________________________________________

informaţia privind fabricarea în serie sau la un lot de produse)

____________________________________________________________________________________________

(numărul şi mărimea lotului,numărul de fabricaţie, denumirea şi numărul documentului care însoţeşte

____________________________________________________________________________________________

produsele (facturii, contractului, certificatului de calitate), denumirea producătorului, ţării etc.)

 

la care se referă această declaraţie nu pune în pericol sănătatea consumatorilor, nu produce impact asupra mediului şi este conformă cu următoarele reglementări tehnice sau standarde:

____________________________________________________________________________________________

(indicativul reglementărilor tehnice sau standardelor cu menţionarea punctelor acestor

____________________________________________________________________________________________

documente normative ce stabilesc cerinţe pentru produsele respective)

 

Declaraţia este întocmită în baza ________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

(informaţia despre documentele în baza cărora a fost întocmită declaraţia de conformitate)

 

Informaţie suplimentară ________________________________________________________________________

 

 

Conducătorul organizaţiei ____________________

(semnătura)

 

L.Ş.

 

___________________

(numele, prenumele)