H O T Ă R Î R E
cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor
ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului
nr. 436 din 17.07.2015
Monitorul Oficial nr.190-196/493 din 24.07.2015
* * *
În conformitate cu prevederile art.23 al Legii nr.228 din 23 septembrie 2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr.241-246, art.748), cu modificările şi completările ulterioare, art.VII al Legii nr.172 din 25 iulie 2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr.231-237, art.529), cu completările ulterioare, Guvernul
HOTĂRĂŞTE:
Se aprobă modificările şi completările ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului (se anexează).
PRIM-MINISTRU INTERIMAR | Natalia GHERMAN
|
Contrasemnează: | |
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare | Ion Sulă |
Ministrul finanţelor | Anatol Arapu
|
Nr.436. Chişinău, 17 iulie 2015. |
Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului
nr.436 din 17 iulie 2015
MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE
ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului
1. Hotărîrea Guvernului nr.1073 din 19 septembrie 2008 “Cu privire la optimizarea modului de trecere a frontierei de stat de către mijloacele de transport auto cu mărfuri şi pasageri, modificarea şi abrogarea unor acte normative” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.178, art.1080), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1) în punctul 1 din hotărîre, în titlul şi textul anexei nr.2 la hotărîre, cuvintele “Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer” se exclud;
2) în titlul şi textul anexei nr.1 la hotărîre, cuvintele “carantinei fitosanitare” se substituie cu cuvîntul “fitosanitar”;
3) în anexa nr.2 la hotărîre:
a) punctul 2:
noţiunile “autoritate sanitar-veterinară” şi “autoritate fitosanitară” se exclud;
la noţiunea “mărfuri supuse controlului”, cuvintele “carantinei fitosanitare” se substituie cu cuvîntul “fitosanitar”;
b) la punctul 11, cuvintele “autoritatea sanitar-veterinară şi cea fitosanitară” se substituie cu cuvintele “posturile de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră”;
c) la punctul 12, cuvintele “autorităţii sanitar-veterinare şi al celei fitosanitare” se substituie cu cuvintele “Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor”;
d) la punctul 13, cuvintele “Autorităţile sanitar-veterinare şi fitosanitare” se substituie cu cuvintele “Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor”;
e) în titlul capitolului III, cuvintele “autorităţilor sanitar-veterinare” se substituie cu cuvintele “Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în domeniul sanitar-veterinar”;
f) punctele 141 şi 142 vor avea următorul cuprins:
“141. Produsele de la poziţiile tarifare 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1007, 1008, 1201 00, 1201 00 900, 2102, 2102 20 190, 2102 20 900, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2306 30 000, 2306 41 000, 2306 49 000, 2306 90 050, 2306 90 900, 2501 00 şi 2501 00 990 vor fi supuse controlului sanitar-veterinar numai în cazul în care acestea vor fi utilizate ca hrană pentru animale.
142. Produsele de la poziţiile tarifare 1516, 1516 10, 1516 10 100, 1516 10 900, 1517, 1517 10, 1517 10 100, 1517 10 900, 1517 90, 1517 90 100, 1517 90 990, 1518 00, 1518 00 910, 1518 00 950, 1518 00 990, 1521, 1521 90 100, 1521 90 910, 1521 90 990, 1522 00, 1522 00 100, 1522 00 310, 1522 00 390, 1522 00 990, 1702, 1806, 1806 90 310, 1901, 1901 10 000, 2103, 2103 90 900, 2104, 2106, 3001, 3101 00 000 vor fi supuse controlului sanitar-veterinar numai în cazul în care vor fi de origine animală sau vor fi compuşi din componenţi de origine animală.”;
g) punctul 16:
la alineatul unu, cuvintele “Punctele de control sanitar-veterinar organizate” se substituie cu cuvintele “Posturile de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră instituite”;
la litera c), cuvintele “examenul de laborator” se substituie cu textul “efectuarea investigaţiilor într-un laborator acreditat, în condiţiile Legii nr.235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii”;
h) la punctele 17 şi 20, cuvintele “autoritatea sanitar-veterinară” se substituie cu cuvintele “inspectorul sanitar-veterinar din cadrul postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră”;
i) în titlul capitolului IV, cuvintele “autorităţilor fitosanitare” se substituie cu cuvintele “Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în domeniul protecţiei şi sănătăţii plantelor”;
j) la punctul 23, cuvintele “Autorităţile fitosanitare” se substituie cu cuvintele “Posturile de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră”;
k) la punctul 24, cuvintele “autoritatea fitosanitară” se substituie cu cuvintele “inspectorul fitosanitar din cadrul postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră”;
l) punctul 28 va avea următorul cuprins:
“28. În cazul depistării unui organism dăunător ascuns sau constatării lipsei de conformitate cu cerinţele fitosanitare la momentul controlului mărfurilor importate, inspectorul fitosanitar din cadrul postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră sau al punctelor interne de control informează imediat Serviciul Vamal şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor despre cazul depistat.”;
m) la punctul 29, cuvintele “autoritatea fitosanitară” se substituie cu cuvintele “Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor”;
n) la punctul 30, cuvintele “autoritatea sanitar-veterinară şi cea fitosanitară” se substituie cu cuvintele “Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor”;
o) anexele nr.1 şi nr.2 la Regulament vor avea următorul cuprins:
“Anexa nr.1 la Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor
NOMENCLATORUL mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar
| ||
Codul poziţiei tarifare | Denumirea mărfurilor | Unitate de măsură |
0101 | Cai, măgari, catîri şi bardoi, vii | |
0102 | Animale vii din specia bovine | |
0103 | Animale vii din specia porcine | |
0104 | Animale vii din specia ovine sau caprine | |
0105 | Cocoşi, găini, raţe, gîşte, curcani, curci şi bibilici, vii, din specii domestice | |
0106 | Alte animale vii | |
0201 | Carne de animale din specia bovine, proaspătă sau refrigerată | |
0202 | Carne de animale din specia bovine, congelată | |
0203 | Carne de animale din specia porcine, proaspătă, refrigerată sau congelată | |
0204 | Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată | |
0205 00 | Carne de cal, de măgar sau de catîr, proaspătă, refrigerată sau congelată | |
0206 | Organe comestibile de animale din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, de cai, de măgari sau de catîri, proaspete, refrigerate sau congelate | |
0207 | Carne şi organe comestibile de păsări de la poziţia 0105, proaspete, refrigerate sau congelate | |
0208 | Altă carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate | |
0209 | Slănină fără părţi slabe, grăsime de porc şi de pasăre, netopite şi nici altfel extrase, proaspete, refrigerate, congelate, sărate sau în saramură, uscate sau afumate | |
0210 | Carne şi organe comestibile, sărate sau în saramură, uscate sau afumate; făină şi pudră, comestibile, de carne sau de organe | |
0301 | Peşti vii | |
0302 | Peşte proaspăt sau refrigerat, cu excepţia fileului de peşte şi a cărnii de peşte de la poziţia 0304: | |
– Salmonide, cu excepţia ficatului, a icrelor şi a lapţilor | ||
0303 | Peşti congelaţi, cu excepţia fileurilor de peşte şi a cărnii de peşte de la poziţia 0304 | |
0304 | Fileuri de peşte şi carne de peşte (chiar tocată), proaspete, refrigerate sau congelate | |
0305 | Peşte uscat, sărat sau în saramură; peşte afumat, chiar fiert, înainte sau în timpul afumării; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de peşte, proprii alimentaţiei umane | |
0306 | Crustacee, atît decorticate, cît şi nedecorticate, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; crustacee afumate, atît decorticate, cît şi nedecorticate, atît fierte, cît şi nefierte înainte sau în timpul afumării; crustacee nedecorticate, fierte în apă sau în aburi, chiar refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de crustacee, adecvate pentru consumul uman | |
0307 | Moluşte, separate sau nu de cochilie, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; moluşte afumate, separate sau nu de cochilie, atît fierte, cît şi nefierte înainte sau în timpul afumării; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de moluşte, adecvate pentru consumul uman | |
0401 | Lapte şi smîntînă din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori | |
0402 | Lapte şi smîntînă din lapte, concentrate sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori | |
0403 | Lapte acru, lapte şi smîntînă covăsite, iaurt, chefir şi alte sortimente de lapte şi smîntînă fermentate sau acrite, chiar concentrate, sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, sau aromatizate, sau cu adaos de fructe, nuci sau cacao | |
0404 | Zer, chiar concentrat sau cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori; produse obţinute din compuşi naturali ai laptelui, chiar cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
0405 | Unt şi alte grăsimi care provin din lapte; pastă din lapte pentru tartine | |
0406 | Brînză şi caş | |
0407 | Ouă de păsări, în coajă, proaspete, conservate sau fierte | |
0408 | Ouă de păsări, fără coajă, şi gălbenuşuri, proaspete, uscate, fierte în apă sau în abur, turnate în formă, congelate sau altfel conservate, chiar cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori | |
0409 00 000 | Miere naturală | |
0410 00 000 | Produse comestibile de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
1001 | Grîu şi meslin | |
1002 | Secară | |
1003 | Orz | |
1004 | Ovăz | |
1005 | Porumb | |
1007 | Sorg boabe | |
1008 | Hrişcă, mei, seminţe de iarba-cănăraşului (Phalaris canariensis); alte cereale | |
1201 | Boabe de soia, chiar sfărîmate: | |
1201 90 000 | – Altele | |
1213 00 000 | Paie şi pleavă de cereale brute, chiar tocate, măcinate, presate sau aglomerate sub formă de pelete | |
1214 | Gulii furajere, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fîn, lucernă, trifoi, sparcetă, varză furajeră, lupin, măzăriche şi alte produse furajere similare, chiar aglomerate sub formă de pelete | |
0502 | Păr de porc sau de mistreţ; păr de bursuc şi alte tipuri de păr pentru perii şi articole similare; deşeuri din aceste tipuri de păr | |
0504 00 000 | Intestine, vezici şi stomacuri de animale, întregi sau bucăţi, altele decît cele de peşte, proaspete, refrigerate, congelate, sărate sau în saramură, uscate sau afumate | |
0505 | Piei de păsări şi alte părţi de păsări, acoperite cu penele lor sau cu fulgii ori cu puful lor, pene şi părţi de pene (cu marginile fasonate sau nu), puf, brute sau simplu curăţate, dezinfectate sau tratate în vederea conservării lor; pulbere şi deşeuri de pene sau de părţi de pene | |
0506 | Oase şi coarne brute, degresate, prelucrate sumar (dar nedecupate în forme), tratate cu acid sau degelatinate; pulbere şi deşeuri din acestea | |
0507 | Fildeş, carapace de broască ţestoasă, fanoane (inclusiv filamentele de fanoane) de balenă sau de alte mamifere marine, coarne, ramuri de coarne de cerb, copite, unghii, gheare şi ciocuri, brute sau prelucrate sumar, dar nedecupate în forme; pulbere şi deşeuri din aceste materiale | |
0508 00 000 | Corali şi similare, brute sau preparate sumar, dar neprelucrate altfel; cochilii şi carapace de moluşte, de crustacee sau de echinoderme şi oase de sepii, brute sau preparate sumar, dar nedecupate în forme, pulbere şi deşeuri din acestea | |
0510 00 000 | Chihlimbar cenuşiu, castoreum, zibeta, mosc; cantaride; bilă, chiar uscată; glande şi alte substanţe de origine animală folosite la prepararea produselor farmaceutice, proaspete, refrigerate, congelate sau altfel conservate provizoriu | |
0511 | Produse de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte; animale moarte, improprii alimentaţiei umane, de la capitolele 1 sau 3, din Nomenclatura combinată a mărfurilor | |
1501 | Grăsime de porc (inclusiv untură) şi grăsime de pasăre, altele decît cele de la poziţiile 0209 sau 1503 | |
1502 | Grăsimi de animale din speciile bovine, ovine sau caprine, altele decît cele de la poziţia 1503 | |
1503 00 | Stearină din untură, ulei de untură, oleo-stearină, oleo-margarină şi ulei de seu, neemulsionate, neamestecate şi nici altfel preparate | |
1504 | Grăsimi şi uleiuri şi fracţiunile acestora, de peşte sau de mamifere marine, chiar rafinate, dar nemodificate chimic | |
1505 00 | Usuc şi grăsimi derivate din acesta, inclusiv lanolina | |
1506 00 000 | Alte grăsimi şi uleiuri de origine animală şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic | |
1516 | Grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală şi fracţiunile acestora, hidrogenate parţial sau total, interesterificate, reesterificate sau elaidinizate, chiar rafinate, dar nepreparate altfel: | |
1516 10 | – Grăsimi şi uleiuri de origine animală şi fracţiunile acestora: | |
1516 10 100 | – – Prezentate în ambalaje directe, cu un conţinut net de maximum 1 kg | |
1516 10 900 | – – Altele | |
1517 | Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau din uleiuri de origine animală sau vegetală sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri din prezentul capitol, altele decît grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de la poziţia 1516: | |
1517 10 | – Margarină, cu excepţia margarinei lichide: | |
1517 10 100 | – – Cu un conţinut de grăsimi din lapte peste 10%, dar de maximum 15% din greutate | |
1517 10 900 | – – Altele | |
1517 90 | – Altele: | |
1517 90 100 | – – Cu un conţinut de grăsimi din lapte peste 10% dar de maximum 15% din greutate | |
– – Altele: | ||
1517 90 990 | – – – Altele | |
1518 00 | Grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală şi fracţiunile acestora fierte, oxidate, deshidratate, sulfurate, suflate, polimerizate prin căldură în vacuum sau gaz inert sau altfel modificate chimic, cu excepţia celor de la poziţia 1516; amestecuri sau preparate nealimentare de grăsimi sau de uleiuri de origine animală sau vegetală sau din fracţiunile diferitelor grăsimi sau uleiuri din prezentul capitol, nedenumite şi necuprinse în altă parte: | |
1518 00 910 | – – Grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală şi fracţiunile acestora, fierte, oxidate, deshidratate, sulfurate, suflate, polimerizate prin căldură în vacuum sau gaz inert sau altfel modificate chimic, cu excepţia celor de la poziţia 1516 | |
– – Altele: | ||
1518 00 950 | – – – Amestecuri şi preparate nealimentare de grăsimi şi uleiuri de origine animală sau de grăsimi şi uleiuri de origine animală şi vegetală şi fracţiunile acestora | |
1518 00 990 | – – – Altele | |
1521 | Ceară de origine vegetală (alta decît trigliceridele), ceară de albine sau de alte insecte şi spermanţet, chiar rafinată sau colorată: | |
1521 90 100 | – – Spermanţet, chiar rafinat sau colorat | |
1521 90 910 | – – – Brută | |
1521 90 990 | – – – Altele | |
– – Ceară de albine sau de alte insecte, chiar rafinată sau colorată | ||
1522 00 | Degras; reziduuri provenite de la tratarea grăsimilor sau a cerii de origine animală sau vegetală: | |
1522 00 100 | – Degras | |
– Reziduuri care provin din tratarea grăsimilor sau a cerii de origine animală sau vegetală: | ||
– – Care conţin ulei cu caracteristici de ulei de măsline: | ||
1522 00 310 | – – – Paste de neutralizare (soap-stocks) | |
1522 00 390 | – – – Altele | |
– – Altele: | ||
1522 00 990 | – – – Altele | |
1601 00 | Cîrnaţi, cîrnăciori, salamuri şi produse similare, din carne, din organe sau din sînge; preparate alimentare pe baza acestor produse | |
1602 | Alte preparate şi conserve din carne, din organe sau din sînge | |
1603 00 | Extracte şi sucuri de carne, de peşti sau de crustacee, de moluşte sau de alte nevertebrate acvatice | |
1604 | Preparate şi conserve din peşte; caviar şi înlocuitorii acestuia preparaţi din icre de peşte | |
1605 | Crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate | |
1702 | Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza (levuloza), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate | |
1806 | Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao: | |
– – – Altele: | ||
1806 90 310 | – – – – Umplute | |
1901 | Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe, griş, amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din produsele de la poziţiile 0401–0404, care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 5% din greutate calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte: | |
1901 10 000 | – Preparate pentru alimentaţia copiilor, condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul | |
1902 | Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea, lasagna, gnochi, ravioli, caneloni; cuşcuş, chiar preparat: | |
– Paste alimentare nefierte, neumplute şi nici altfel preparate: | ||
1902 11 000 | – – Care conţin ouă | |
1902 20 | – Paste alimentare umplute (chiar fierte sau altfel preparate): | |
1902 20 100 | – – Care conţin peşti, crustacee, moluşte sau alte nevertebrate acvatice în proporţie de peste 20% din greutate | |
1902 20 300 | – – Care conţin cîrnaţi, cîrnăciori şi produse similare, carne şi organe de orice fel, inclusiv grăsimi de orice natură sau origine într-o proporţie de peste 20% din greutate | |
1902 20 910 | – – – Fierte | |
1902 20 990 | – – – Altele | |
1905 | Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi, chiar cu adaos de cacao; ostii, caşete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse similare: | |
1905 31 300 | – – – – Cu un conţinut de grăsimi din lapte de minimum 8% din greutate | |
2102 | Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme monocelulare moarte (cu excepţia vaccinurilor de la poziţia 3002); praf de copt preparat: | |
2102 20 190 | – – – Altele | |
2102 20 900 | – – Altele | |
2103 | Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi produse de asezonare, amestecate; făină şi pudră de muştar şi muştar preparat: | |
2103 90 900 | – – Altele | |
2104 | Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe sau supe cremă preparate; preparate alimentare compuse omogenizate | |
2105 00 | Îngheţate şi alte produse similare sub formă de îngheţată, comestibile, cu sau fără cacao | |
2106 | Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
2301 | Făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete din carne, organe, peşte sau crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice, improprii alimentaţiei umane; jumări | |
2302 | Tărîţe, spărturi şi alte reziduuri, chiar aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a leguminoaselor | |
2303 | Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului şi reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete | |
2304 00 000 | Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia uleiului de soia | |
2305 00 000 | Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia uleiului de arahide | |
2306 | Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decît cele de la poziţiile 2304 sau 2305: | |
2306 30 000 | – Din seminţe de floarea-soarelui | |
2306 41 000 | – Din seminţe de rapiţă sau rapiţă sălbatică: – Din seminţe de rapiţă sau rapiţă sălbatică cu conţinut redus de acid erucic | |
2306 49 000 | – – Altele | |
2306 90 050 | – – Din germeni de porumb | |
2306 90 900 | – – – Altele | |
2308 00 | Materiale vegetale şi deşeuri vegetale, reziduuri şi subproduse vegetale, chiar aglomerate sub formă de pelete, de tipul celor folosite în hrana animalelor, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
2309 | Preparate de tipul celor folosite pentru hrana animalelor | |
2501 00 | Sare (inclusiv sarea de masă şi sarea denaturată) şi clorura de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu adaos de agenţi antiaglomeranţi sau agenţi care asigură o bună fluiditate; apă de mare: | |
2501 00 990 | – – – – Altele | |
2703 00 000 | Turbă (inclusiv turba pentru aşternut), chiar aglomerată | |
3001 | Glande şi alte organe pentru utilizări organoterapeutice, uscate, chiar pulverizate; extracte pentru utilizări organoterapeutice de glande sau de alte organe sau din secreţiile acestora; heparină şi sărurile acesteia; alte substanţe de origine umană sau animală preparate pentru utilizări terapeutice sau profilactice, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
3002 | Sînge uman; sînge animal preparat pentru utilizări terapeutice, profilactice sau de diagnosticare; antiseruri, alte fracţiuni ale sîngelui, produse imunologice, chiar modificate sau obţinute pe cale biotehnologică; vaccinuri, toxine, culturi de microorganisme (excluzînd drojdiile) şi produse similare: | |
3002 30 000 | – Vaccinuri pentru medicina veterinară | |
3002 90 | – Altele: | |
3002 90 300 | – – Sînge animal preparat în vederea utilizării terapeutice, profilactice sau de diagnostic | |
3005 | Vată, tifoane, feşe şi articole similare (de exemplu, pansamente, plasturi adezivi, cataplasme) impregnate sau acoperite cu substanţe farmaceutice sau condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul în scopuri medicale, chirurgicale, stomatologice sau veterinare | |
3006 | Preparate şi articole farmaceutice menţionate la nota 4 a capitolului 30 din Nomenclatura combinată a mărfurilor: | |
3006 70 000 | – Preparate prezentate sub formă de gel, concepute pentru a fi utilizate în medicina umană sau veterinară ca lubrifianţi pentru anumite părţi ale corpului în timpul operaţiilor chirurgicale sau examenelor medicale sau ca agent de legătură între corp şi instrumentele medicale | |
3101 00 000 | Îngrăşăminte de origine animală sau vegetală, chiar amestecate între ele sau tratate chimic; îngrăşăminte obţinute prin amestecarea sau tratarea chimică a produselor de origine animală sau vegetală | |
3501 | Cazeină, cazeinaţi şi alţi derivaţi ai cazeinei; cleiuri de cazeină | |
3502 | Albumine (inclusiv concentratele care conţin două sau mai multe proteine din zer, care conţin proteine din zer peste 80% din greutatea substanţei uscate), albuminaţi şi alţi derivaţi de albumine | |
3503 00 | Gelatine (inclusiv cele prezentate în foi de formă pătrată sau dreptunghiulară, chiar prelucrate la suprafaţă sau colorate) şi derivaţii lor; clei de peşte (ihtiocol); alte cleiuri de origine animală, cu excepţia cleiurilor de cazeină de la poziţia 3501 | |
3504 00 | Peptone şi derivaţii lor; alte substanţe proteice şi derivaţii lor, nedenumite şi necuprinse în altă parte; pulbere de piele tratată sau nu cu crom | |
3507 | Enzime; enzime preparate nedenumite şi necuprinse în altă parte: | |
3507 10 000 | – Cheag şi concentratele sale | |
3808 | Insecticide, rodenticide, fungicide, erbicide, inhibitori de germinare şi regulatori de creştere pentru plante, dezinfectanţi şi produse similare, prezentate în forme sau ambalaje pentru vînzarea cu amănuntul sau ca preparate sau ca articole (de exemplu, panglici, meşe şi lumînări cu sulf şi hîrtie specială contra muştelor) | |
4101 | Piei brute de bovine (inclusiv de bivoli) sau de ecvidee (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau şpăltuite | |
4102 | Piei brute de ovine (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate) chiar epilate sau şpăltuite, altele decît cele excluse prin nota 1 litera (c) din capitolul 41 al Nomenclaturii combinate a mărfurilor | |
4103 | Alte piei brute (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau şpăltuite, altele decît cele excluse prin notele 1 litera (b) sau 1 litera (c) din capitolul 41 al Nomenclaturii combinate a mărfurilor | |
4206 00 000 | Articole din intestine de animale (altele decît cele de la viermii de mătase), din băşici, din vezici sau din tendoane | |
4301 | Blănuri brute (inclusiv capetele, cozile, labele şi alte bucăţi utilizate în blănărie), altele decît pieile brute de la poziţiile 4101, 4102 sau 4103 | |
5001 00 000 | Gogoşi de viermi de mătase de pe care se pot depăna fire | |
5101 | Lînă necardată, nepieptilnată | |
5102 | Păr fin sau grosier, necardat şi nepieptilnat | |
5103 | Deşeuri de lîni sau de păr fin sau grosier de animale, inclusiv deşeuri de fire, cu excepţia destrămăturii | |
6701 00 000 | Piei şi alte părţi ale păsărilor, acoperite cu pene sau cu puf, pene, părţi de pene, puf şi articole din aceste materiale (altele decît produsele de la poziţia 0505 şi decît tijele penelor, prelucrate) | |
9508 | Manejuri, balansoare, standuri de tir şi alte atracţii de genul celor pentru bîlciuri; circuri ambulante şi menajerii ambulante; teatre ambulante | |
9601 | Fildeş, os, carapace de broască ţestoasă, coarne de animale, corali, sidef şi alte materiale de origine animală pentru tăiat, prelucrate, şi articole din aceste materiale (inclusiv produsele obţinute prin turnare) | |
9705 00 000 | Colecţii şi specimene pentru colecţii de zoologie, de botanică, de mineralogie, de anatomie sau care prezintă un interes istoric, arheologic, paleontologic, etnografic sau numismatic |
Anexa nr.2 la Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor
NOMENCLATORUL mărfurilor supuse controlului fitosanitar
| ||
Codul poziţiei tarifare | Denumirea mărfurilor | Unitate de măsură |
0106 | Alte animale vii: | |
– Insecte | ||
0106 49 000 | – Altele | kg |
0601 | Bulbi, tuberculi, cepe, rădăcini tuberculate, grife şi rizomi, în repaus vegetativ, în vegetaţie sau în floare; puieţi, plante şi rădăcini de cicoare, altele decît rădăcinile de la poziţia 1212 | buc., t |
0602 | Alte plante vii (inclusiv rădăcinile acestora), butaşi şi altoi; spori de ciuperci | buc., kg |
0603 | Flori şi boboci de flori, tăiate pentru buchete sau ornamente, proaspete, uscate, albite, vopsite, impregnate sau altfel pregătite | buc. |
0604 | Frunze, ramuri şi alte părţi de plante, fără flori şi fără boboci de flori, ierburi, muşchi şi licheni, pentru buchete şi ornamente, proaspete, uscate, albite, vopsite, impregnate sau altfel pregătite | kg, t |
0701 | Cartofi, în stare proaspătă sau refrigerate | t |
0702 | Tomate, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0703 | Ceapă, ceapă eşalotă, usturoi, praz şi alte legume aliacee, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0704 | Varză, conopidă, varză creaţă, gulii şi produse comestibile similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0705 | Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0706 | Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, barba-caprei, ţelină de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0707 00 | Castraveţi şi cornişon, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0708 | Legume cu păstăi, curăţate sau nu de păstăi, în stare proaspătă sau refrigerată | |
0709 | Alte legume, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0712 | Legume uscate, chiar tăiate felii sau bucăţi sau chiar sfărîmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel | t |
0713 | Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate sau sfărîmate | t |
0714 | Rădăcini de manioc, de arorut sau de salep, topinamburi, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de fecule sau inulină, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier | t |
0801 | Nuci de cocos, nuci de Brazilia şi nuci de cajou, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă | t |
0802 | Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă | t |
0803 | Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (“plantains”), proaspete sau uscate | t |
0804 | Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi mangustan, proaspete sau uscate | t |
0805 | Citrice, proaspete sau uscate | t |
0806 | Struguri, proaspeţi sau uscaţi | t |
0807 | Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi papaia, proaspeţi | t |
0808 | Mere, pere şi gutui, proaspete | t |
0809 | Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv nectarine), prune şi porumbe, proaspete | t |
0810 | Alte fructe, proaspete | t |
0813 | Fructe uscate, altele decît cele de la poziţiile 0801–0806; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest capitol | t |
0901 | Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de cafea; înlocuitori de cafea care conţin cafea, indiferent de proporţiile amestecului | t |
0902 | Ceai, chiar aromatizat | t |
0904 | Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pisat | t |
0905 | Vanilie | t |
0906 | Scorţişoară şi flori de scorţişoară | t |
0907 | Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe) | t |
0908 | Nucşoară, mirodenie din coaja uscată a nucşoarei şi cardamom | t |
0909 | Seminţe de anason, de badian, de fenicul, de coriandru, de chimen, de chimion; bace de ienupăr | t |
0910 | Ghimbir, şofran, curcumă, cimbru, frunze de dafin, curry şi alte mirodenii | t |
1001 | Grîu şi meslin | t |
1002 | Secară | t |
1003 | Orz | t |
1004 | Ovăz | t |
1005 | Porumb | t |
1006 | Orez | t |
1007 | Sorg boabe | t |
1008 | Hrişcă, mei, seminţe de iarba-cănăraşului (Phalaris canariensis); alte cereale | t |
1101 00 | Făină de grîu sau de meslin | t |
1102 | Făină de cereale, alta decît de grîu sau de meslin | t |
1103 | Crupe, griş şi aglomerate sub formă de pelete, din cereale | t |
1104 | Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu decojite, presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite), cu excepţia orezului de la poziţia 1006; germeni de cereale, întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi | t |
1105 | Făină, griş, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă de pelete, din cartofi | t |
1106 | Făină, griş şi pudră din legume cu păstăi uscate, de la poziţia 0713, din sago sau din rădăcini, sau tuberculi de la poziţia 0714, sau din produsele de la capitolul 08 din Nomenclatura combinată a mărfurilor | t |
1107 | Malţ, chiar prăjit | t |
1201 | Boabe de soia, chiar sfărîmate | t |
1202 | Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic, chiar decorticate sau sfărîmate | t |
1204 00 | Seminţe de in, chiar sfărîmate | t |
1205 | Seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărîmate | t |
1206 00 | Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărîmate | t |
1207 | Alte seminţe şi fructe oleaginoase, chiar sfărîmate | t |
1209 | Seminţe, fructe şi spori, destinate însămînţării | t |
1210 | Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărîmate, măcinate sau sub formă de pulbere sau pelete; lupulină | t |
1211 | Plante şi părţi de plante, seminţe şi fructe din speciile folosite în principal în parfumerie, medicină sau ca insecticide, fungicide sau în scopuri similare, proaspete sau uscate, chiar tăiate, sfărîmate sau sub formă de pulbere | t |
1212 | Roşcove, alge, sfeclă de zahăr şi trestie de zahăr, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sîmburi şi miez de sîmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare neprăjite din varietatea Cichorium intybus sativum) destinate în principal alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse în altă parte | t |
1214 | Gulii furajere, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fîn, lucernă, trifoi, sparcetă, varză furajeră, lupin, măzăriche şi alte produse furajere similare, chiar aglomerate sub formă de pelete | t |
1401 | Materii vegetale de tipul celor folosite în principal în industria împletiturilor (de exemplu bambus, ramuri de palmier, papură, stuf, trestie, răchită, rafie, paie de cereale curăţate, albite sau vopsite, coajă de tei) | t |
1404 | Produse vegetale nedenumite şi necuprinse în altă parte | t |
1801 00 000 | Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, crude sau prăjite | t |
1806 | Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao | t |
2401 | Tutunuri brute sau neprelucrate; deşeuri de tutun | t |
2512 00 000 | Pămînt silicios fosil (de exemplu, kieselgur, tripolit şi diatomit) şi alte pămînturi silicioase similare, cu o densitate aparentă de maximum 1, chiar calcinate | t |
2703 00 000 | Turbă (inclusiv turba pentru aşternut), chiar aglomerată | t |
4401 | Lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare; lemn sub formă de aşchii sau particule; rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare | t |
4403 | Lemn brut, chiar cojit, curăţat de ramuri sau ecarisat | m3 |
4407 | Lemn tăiat sau despicat longitudinal, tranşat sau derulat, chiar geluit, şlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap, cu o grosime de peste 6 mm | m3 |
4409 | Lemn (inclusiv lamele şi frizele de parchet, neasamblate), profilat (sub formă de lambă, de uluc, fălţuit, şanfrenat, îmbinat în V, mulurat, rotunjit sau similare), în lungul unuia sau a mai multor canturi, feţe sau capete, chiar geluit, şlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap | t |
4415 | Lăzi, lădiţe, coşuri, cilindri şi ambalaje similare, din lemn; tambure pentru cabluri, din lemn; paleţi simpli, boxpaleţi şi alte platforme de încărcare, din lemn; grilaje pentru paleţi, din lemn | buc., t |
4416 00 000 | Butoaie, cuve, putini şi alte produse de dogărie şi părţile lor, din lemn, inclusiv doagele | t |
4501 | Plută naturală brută sau simplu prelucrată; deşeuri de plută; plută concasată, granulată sau pulverizată | t |
4502 00 000 | Plută naturală, decojită sau simplu ecarisată sau în cubri, plăci, foi sau benzi de formă pătrată sau dreptunghiulară (inclusive eboşele cu muchii nefinisate pentru dopuri) | |
4503 | Articole din plută naturală | t |
4706 | Paste din fibre obţinute din hîrtie sau carton reciclate (deşeuri sau maculatură) sau din alte materiale fibrocelulozice | t |
4707 | Hîrtie sau carton reciclabile (deşeuri şi maculatură) | t |
4808 | Hîrtii şi cartoane ondulate (chiar acoperite prin lipire), creponate, încreţite, gofrate, ştanţate sau perforate, în rulouri sau în foi, altele decît cele descrise la poziţia 4803 | t |
4819 | Cutii, saci, pungi, cornete şi alte ambalaje din hîrtie, carton, vată de celuloză sau straturi subţiri din fibre celulozice; obiecte din carton pentru birou, pentru magazine sau similare: | buc., t |
4819 10 000 | – Cutii din hîrtie sau carton ondulat | buc., t |
5001 00 000 | Gogoşi de viermi de mătase de pe care se pot depăna fire | t |
5003 00 000 | Deşeuri de mătase (inclusiv gogoşi nedepănabile, deşeuri de fire şi destrămătură) | t |
5101 | Lînă necardată, nepieptilnată | t |
5102 | Păr fin sau grosier, necardat şi nepieptilnat | t |
5203 00 000 | Bumbac, cardat sau pieptănat | t |
5308 | Fire din alte fibre textile vegetale; fire din hîrtie | t |
9705 00 000 | Colecţii şi specimene pentru colecţii de zoologie, de botanică, de mineralogie, de anatomie sau care prezintă un interes istoric, arheologic, paleontologic, etnografic sau numismatic | buc., t”. |
2. Hotărîrea Guvernului nr.558 din 22 iulie 2011 “Privind măsurile de urgenţă din domeniul fitosanitar pentru a preveni introducerea şi răspîndirea în Republica Moldova a unor organisme de carantină” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.122-127, art.630), cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1) la hotărîre, punctul 1 se completează cu subpunctul 16) cu următorul cuprins:
“16) Măsurile privind combaterea tortricidelor la frunzele garoafelor de grădină în Republica Moldova, conform anexei nr.16”;
2) se completează cu anexa nr.16 cu următorul cuprins:
“Anexa nr.16
la Hotărîrea Guvernului
nr.558 din 22 iulie 2011
MĂSURI
privind combaterea tortricidelor la frunzele garoafelor de grădină în Republica Moldova
Măsurile privind combaterea tortricidelor la frunzele garoafelor de grădină în Republica Moldova (în continuare – Măsuri) transpun Directiva Consiliului nr.74/647/CEE din 9 decembrie 1974 privind combaterea tortricidelor la frunzele garoafelor de grădină, publicată în Jurnalul Oficial L 352 din 28 decembrie 1974.
1. În sensul prezentelor Măsuri, la organismul dăunător – tortricidele frunzei la garoafa de grădină se atribuie tortricidele mediteraneene la garoafa de grădină (Cacoecimorpha pronubana Hb) şi tortricidele sud-africane la garoafa de grădină (Epichoristodes acerbella (Walk.) Diak.).
2. În conformitate cu prevederile art.23 alin.(1) din Legea nr.228 din 23 septembrie 2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, florile tăiate de garoafe de grădină (Dianthus L.) şi cultura de garoafe de grădină pot fi introduse şi puse în circulaţie în cazul în care acestea sînt libere de tortricide.
3. Se interzice deţinerea şi manipularea organismului dăunător.
4. Prezentele Măsuri stabilesc minimul necesar de acţiuni care trebuie întreprinse, precum:
1) asigurarea controlului fitosanitar la frontieră pentru prevenirea introducerii şi punerii în circulaţie a garoafelor de grădină contaminate cu tortricide;
2) asigurarea monitorizării fitosanitare şi a identificării tortricidelor specificate la pct.1 al prezentelor Măsuri de către subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
5. În cazul în care la importul şi/sau exportul culturii/florilor tăiate de garoafă se depistează contaminarea cu tortricide, inspectorul fitosanitar dispune efectuarea măsurilor de dezinfestare/dezinfectare, în conformitate cu prevederile art.11 din Legea cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară.
6. Inspectorii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor asigură monitorizarea fitosanitară, determină şi delimitează zona de răspîndire a organismului dăunător şi dispun efectuarea măsurilor fitosanitare în vederea combaterii acestuia.
7. Prin derogare de la măsurile prevăzute la pct.2 al prezentelor Măsuri, în temeiul art.23 alin.(2) din Legea cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, se admite introducerea în ţară a culturii garoafelor de grădină contaminate cu tortricide pentru testări sau în scopuri ştiinţifice şi pentru lucrări de selecţie varietală, în condiţiile prevăzute în anexa nr.3 la Hotărîrea Guvernului nr.356 din 31 mai 2012 “Pentru aprobarea unor acte normative privind implementarea Legii nr.228 din 23 septembrie 2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară”.
8. Activităţile menţionate la pct.7 al prezentelor Măsuri se aprobă de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul în care comisia creată de autoritatea publică centrală în domeniul agriculturii, conform pct.6 din anexa nr.3 la Hotărîrea Guvernului nr.356 din 31 mai 2012, întocmeşte un raport de control care constată îndeplinirea cerinţelor pentru aprobarea desfăşurării activităţilor cu material contaminat pentru testări sau în scopuri ştiinţifice şi pentru lucrări de selecţie varietală.”
3. La punctul 1 din Hotărîrea Guvernului nr.838 din 17 decembrie 2009 “Cu privire la unele condiţii privind autorizarea importului sau tranzitului intestinelor de origine animală” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.193-196, art.948), cu modificările ulterioare, textul “(poziţia tarifară 050400000 conform Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1525 din 29 decembrie 2007)” se substituie cu cuvintele “(poziţia tarifară 0504 00 000 conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor, aprobate prin Legea nr.172 din 25 iulie 2014)”.