H O T Ă R Î R E
cu privire la optimizarea modului de trecere a frontierei de stat
de către mijloacele de transport auto cu mărfuri şi pasageri,
modificarea şi abrogarea unor acte normative
nr. 1073 din 19.09.2008
Monitorul Oficial nr.178/1080 din 26.09.2008
* * *
Abrogat: 19.10.2018
Hotărîrea Guvernului nr.938 din 17.10.2018
Notă: În tot textul hotărîrii cuvintele “Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală” se substituie prin cuvintele “Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor” conform Hot.Guv. nr.51 din 16.01.2013, în vigoare 22.01.2013
Notă: În tot textul hotărîrii sintagma “Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală, Agenţia Fitosanitară şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat al importului, exportului şi tranzitului mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar sau carantinei fitosanitare” se substituie cu sintagma “Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală, Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor” conform Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011
În vederea asigurării procesului de implementare eficientă a principiului ghişeului unic, optimizării modului de trecere a frontierei de stat de către mijloacele de transport auto cu mărfuri şi pasageri, precum şi în scopul realizării prevederilor art.VI al Legii nr.102-XVI din 16 mai 2008 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.102, art.380), Guvernul
HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă:
Lista punctelor de trecere a frontierei de stat auto prin care se permite trecerea mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar sau carantinei fitosanitare, conform anexei nr.1;
Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor, conform anexei nr.2;
Modificările şi completările ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului, conform anexei nr.3.
[Pct.1 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
2. Se abrogă unele hotărîri ale Guvernului, conform anexei nr.4.
3. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Serviciul Vamal, în termen de trei luni, vor aduce actele sale normative în concordanţă cu prevederile prezentei hotărîri.
PRIM-MINISTRU | Zinaida GRECEANÎI |
Contrasemnează: | |
Prim-viceprim-ministru, | |
ministrul economiei şi comerţului | Igor Dodon |
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare | Anatolie Gorodenco |
Chişinău, 19 septembrie 2008. | |
Nr.1073. |
Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului
nr.1073 din 19 septembrie 2008
LISTA
punctelor de trecere a frontierei de stat auto prin care se permite trecerea
mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar sau fitosanitar
Notă: În titlul şi textul anexei nr.1 la hotărîre, cuvintele „carantinei fitosanitare” se substituie cu cuvîntul „fitosanitar”, conform Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015
Se permite trecerea (introducerea şi scoaterea) mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar sau fitosanitar prin următoarele puncte de trecere auto a frontierei de stat:
Sculeni | – Sculeni; |
Leuşeni | – Albiţa; |
Giurgiuleşti | – Galaţi; |
Giurgiuleşti | – Reni; |
Tudora | – Starokazacie; |
Otaci | – Moghiliov-Podolsk; |
Briceni | – Rosoşeni; |
Criva | – Mamaliga. |
Anexa nr.2
la Hotărîrea Guvernului
nr.1073 din 19 septembrie 2008
REGULAMENTUL
cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor
şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul
şi tranzitul mărfurilor
Notă: În titlul şi textul anexei nr.2, cuvintele „Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer” se exclud, conform Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015
Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE
1. Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor (în continuare – Regulament) este elaborat în scopul asigurării procesului de implementare eficientă a principiului ghişeului unic, optimizării modului de trecere a frontierei de stat de către mijloacele de transport auto cu mărfuri şi pasageri, precum şi în scopul realizării prevederilor art.VI al Legii nr.102-XVI din 16 mai 2008 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.102, art.380).
2. În sensul prezentului Regulament, noţiunile expuse infra au următoarele semnificaţii:
organe vamale – Serviciul Vamal, birou vamal sau post vamal, împuternicit să efectueze operaţiunea în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
mărfuri supuse controlului – mărfurile ce se trec peste frontieră de stat, care, în corespundere cu prevederile legislaţiei în vigoare, sînt supuse controlului sanitar-veterinar sau fitosanitar.
[Pct.2 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
Capitolul II
ATRIBUŢIILE ORGANELOR VAMALE
3. Organele vamale exercită controlul şi vămuirea mărfurilor şi mijloacelor de transport care traversează frontiera de stat prin punctele de trecere stabilite de legislaţia în vigoare.
4. Punerea în liberă circulaţie a mărfurilor supuse controlului se efectuează în corespundere cu prevederile legislaţiei vamale, precum şi cu respectarea cerinţelor prezentului Regulament referitor la controlul sanitar-veterinar sau cel fitosanitar.
[Pct.5 exclus prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
6. Organele vamale vor autoriza importul/exportul/tranzitul mărfurilor supuse controlului numai după finalizarea controlului sanitar-veterinar sau al celui fitosanitar.
[Pct.6 modificat prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
[Pct.7,8 excluse prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
9. Deplasarea de la punctele de trecere a frontierei pînă la organele vamale din interior (sau pînă la celălalt punct de trecere a frontierei – în cazul tranzitului internaţional) al mărfurilor care nu au fost puse în circulaţie liberă se efectuează sub supraveghere vamală în regim vamal de tranzit.
10. Mărfurile supuse controlului, prevăzute în anexele nr.1 şi nr.2 la prezentul Regulament, se vămuiesc în regim vamal de import numai cu asigurarea posibilităţii de a efectua controlul sanitar-veterinar şi/sau fitosanitar.
11. Organele vamale asigură posturile de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră cu încăperi de serviciu în cadrul posturilor vamale organizate în punctele de trecere a frontierei de stat, abilitate cu dreptul de vămuire a mărfurilor respective.
[Pct.11 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Pct.11 modificat prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
12. Organele vamale asigură accesul permanent al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor la informaţia cu privire la trecerea mărfurilor supuse controlului peste frontiera de stat.
[Pct.12 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
13. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor asigură informarea operativă a organelor vamale despre lista organelor abilitate să elibereze avizele şi autorizaţiile de import sau de export, mostrele actelor permisive, precum şi lista criteriilor de risc pentru mărfurile supuse controlului aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova.
[Pct.13 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
Capitolul III
ATRIBUŢIILE AGENŢIEI NAŢIONALE PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR,
ÎN DOMENIUL SANITAR-VETERINAR
[Titlul capitolului III modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
14. Sînt supuse controlului sanitar-veterinar mărfurile enumerate în anexa nr.1 la prezentul Regulament.
141. Produsele de la poziţiile tarifare 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1007, 1008, 1201 00, 1201 00 900, 2102, 2102 20 190, 2102 20 900, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2306 30 000, 2306 41 000, 2306 49 000, 2306 90 050, 2306 90 900, 2501 00 şi 2501 00 990 vor fi supuse controlului sanitar-veterinar numai în cazul în care acestea vor fi utilizate ca hrană pentru animale.
[Pct.141 în redacţia Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Pct.141 introdus prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
142. Produsele de la poziţiile tarifare 1516, 1516 10, 1516 10 100, 1516 10 900, 1517, 1517 10, 1517 10 100, 1517 10 900, 1517 90, 1517 90 100, 1517 90 990, 1518 00, 1518 00 910, 1518 00 950, 1518 00 990, 1521, 1521 90 100, 1521 90 910, 1521 90 990, 1522 00, 1522 00 100, 1522 00 310, 1522 00 390, 1522 00 990, 1702, 1806, 1806 90 310, 1901, 1901 10 000, 2103, 2103 90 900, 2104, 2106, 3001, 3101 00 000 vor fi supuse controlului sanitar-veterinar numai în cazul în care vor fi de origine animală sau vor fi compuşi din componenţi de origine animală.
[Pct.142 în redacţia Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Pct.142 introdus prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
143. Produsele de la poziţiile tarifare 1213 00 000 şi 2703 00 000 vor fi supuse controlului sanitar-veterinar numai în cazul în care acestea vor avea scop zootehnic.
[Pct.143 introdus prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
144. Produsele la poziţiile tarifare 3005, 3006, 3006 70 000, 3808 şi 9705 00 000 vor fi supuse controlului sanitar-veterinar numai în cazul în care acestea vor fi de uz veterinar sau zoologic.
[Pct.144 introdus prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
145. Mărfurile de la poziţia tarifară 9508 vor fi supuse controlului sanitar-veterinar numai în cazul în care acestea vor fi utilizate în transportarea, întreţinerea şi cazarea animalelor.
[Pct.145 introdus prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
15. Introducerea în ţară a mărfurilor în regim de import/export/tranzit se efectuează în conformitate cu prevederile art.33 al Legii nr.221-XVI din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară.
[Pct.15 în redacţia Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
16. Posturile de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră instituite în cadrul posturilor vamale organizate în punctele de trecere a frontierei de stat la momentul plasării în regim vamal de import/export efectuează următoarele controale ale mărfurilor:
a) controlul documentelor care însoţesc lotul respectiv de marfă;
b) controlul identităţii mărfii ce se importă;
c) controlul fizic al mărfii ce se importă, inclusiv prelevarea probelor pentru efectuarea investigaţiilor într-un laborator acreditat, în condiţiile Legii nr.235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii.
[Pct.16 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Pct.16 modificat prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
17. În cazul constatării rezultatelor pozitive ale controlului, inspectorul sanitar-veterinar din cadrul postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră permite importul/exportul lotului respectiv de marfă în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.
[Pct.17 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Pct.18,19 excluse prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
20. La depistarea mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar ce nu corespund cerinţelor legislaţiei în vigoare, inspectorul sanitar-veterinar din cadrul postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră adoptă decizia în conformitate cu cerinţele sanitar-veterinare.
[Pct.20 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
Capitolul IV
ATRIBUŢIILE AGENŢIEI NAŢIONALE PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI ŞI SĂNĂTĂŢII PLANTELOR
[Titlul capitolului IV modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
21. Sînt supuse controlului fitosanitar mărfurile enumerate în anexa nr.2 la prezentul Regulament.
22. Introducerea în ţară a mărfurilor supuse controlului fitosanitar se permite în baza permisului de import (tranzit) respectiv, prezentat de către agentul economic şi controlului efectuat de către inspectorul fitosanitar.
[Pct.22 completat prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
23. Posturile de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră instituite în cadrul posturilor vamale organizate în punctele de trecere a frontierei de stat la momentul plasării în regim vamal de import efectuează controlul fitosanitar primar al mărfurilor, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Controlul secundar se efectuează la locurile de descărcare, vămuire a încărcăturilor de către inspectorul fitosanitar din cadrul subdiviziunii teritoriale amplasate în raza punctului de descărcare, devamare.
[Pct.23 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Pct.23 modificat prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
24. În cazul constatării rezultatelor pozitive ale controlului, inspectorul fitosanitar din cadrul postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră permite importul lotului respectiv de marfă.
[Pct.24 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
25. Exportul mărfurilor supuse controlului fitosanitar se autorizează în baza Certificatului fitosanitar de export (reexport) şi controlului efectuat de către inspectorul fitosanitar.
[Pct.25 completat prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
26. Tranzitul mărfurilor supuse carantinei fitosanitare se autorizează numai în baza permisului de carantină pentru import (tranzit), eliberat în condiţiile legislaţiei în vigoare şi controlului efectuat de către inspectorul fitosanitar în cazul controlului vamal la punctele de trecere a frontierei de stat de către autoritatea vamală.
[Pct.26 completat prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
[Pct.27 exclus prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
28. În cazul depistării unui organism dăunător ascuns sau constatării lipsei de conformitate cu cerinţele fitosanitare la momentul controlului mărfurilor importate, inspectorul fitosanitar din cadrul postului de control sanitar-veterinar şi fitosanitar la frontieră sau al punctelor interne de control informează imediat Serviciul Vamal şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor despre cazul depistat.
[Pct.28 în redacţia Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
29. La depistarea mărfurilor supuse controlului fitosanitar ce nu corespund cerinţelor legislaţiei în vigoare, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor adoptă decizia în conformitate cu cerinţele fitosanitare.
[Pct.29 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
Capitolul V
DISPOZIŢII FINALE
30. Organele vamale, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor asigură o conlucrare eficientă în vederea asigurării unei protecţii adecvate a teritoriului ţării şi sănătăţii publice, precum şi facilitării comerţului internaţional.
[Pct.30 modificat prin Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
31. Organele şi autorităţile menţionate în prezentul Regulament stabilesc de comun acord listele subdiviziunilor teritoriale abilitate să efectueze, în caz de suspecţii, controlul sanitar-veterinar şi fitosanitar nemijlocit în punctele de trecere a frontierei de stat.
Anexa nr.1 la Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor
NOMENCLATORUL mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar
| ||
Codul poziţiei tarifare | Denumirea mărfurilor | Unitate de măsură |
0101 | Cai, măgari, catîri şi bardoi, vii | |
0102 | Animale vii din specia bovine | |
0103 | Animale vii din specia porcine | |
0104 | Animale vii din specia ovine sau caprine | |
0105 | Cocoşi, găini, raţe, gîşte, curcani, curci şi bibilici, vii, din specii domestice | |
0106 | Alte animale vii | |
0201 | Carne de animale din specia bovine, proaspătă sau refrigerată | |
0202 | Carne de animale din specia bovine, congelată | |
0203 | Carne de animale din specia porcine, proaspătă, refrigerată sau congelată | |
0204 | Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată | |
0205 00 | Carne de cal, de măgar sau de catîr, proaspătă, refrigerată sau congelată | |
0206 | Organe comestibile de animale din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, de cai, de măgari sau de catîri, proaspete, refrigerate sau congelate | |
0207 | Carne şi organe comestibile de păsări de la poziţia 0105, proaspete, refrigerate sau congelate | |
0208 | Altă carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate | |
0209 | Slănină fără părţi slabe, grăsime de porc şi de pasăre, netopite şi nici altfel extrase, proaspete, refrigerate, congelate, sărate sau în saramură, uscate sau afumate | |
0210 | Carne şi organe comestibile, sărate sau în saramură, uscate sau afumate; făină şi pudră, comestibile, de carne sau de organe | |
0301 | Peşti vii | |
0302 | Peşte proaspăt sau refrigerat, cu excepţia fileului de peşte şi a cărnii de peşte de la poziţia 0304: | |
– Salmonide, cu excepţia ficatului, a icrelor şi a lapţilor | ||
0303 | Peşti congelaţi, cu excepţia fileurilor de peşte şi a cărnii de peşte de la poziţia 0304 | |
0304 | Fileuri de peşte şi carne de peşte (chiar tocată), proaspete, refrigerate sau congelate | |
0305 | Peşte uscat, sărat sau în saramură; peşte afumat, chiar fiert, înainte sau în timpul afumării; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de peşte, proprii alimentaţiei umane | |
0306 | Crustacee, atît decorticate, cît şi nedecorticate, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; crustacee afumate, atît decorticate, cît şi nedecorticate, atît fierte, cît şi nefierte înainte sau în timpul afumării; crustacee nedecorticate, fierte în apă sau în aburi, chiar refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de crustacee, adecvate pentru consumul uman | |
0307 | Moluşte, separate sau nu de cochilie, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; moluşte afumate, separate sau nu de cochilie, atît fierte, cît şi nefierte înainte sau în timpul afumării; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de moluşte, adecvate pentru consumul uman | |
0401 | Lapte şi smîntînă din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori | |
0402 | Lapte şi smîntînă din lapte, concentrate sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori | |
0403 | Lapte acru, lapte şi smîntînă covăsite, iaurt, chefir şi alte sortimente de lapte şi smîntînă fermentate sau acrite, chiar concentrate, sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, sau aromatizate, sau cu adaos de fructe, nuci sau cacao | |
0404 | Zer, chiar concentrat sau cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori; produse obţinute din compuşi naturali ai laptelui, chiar cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
0405 | Unt şi alte grăsimi care provin din lapte; pastă din lapte pentru tartine | |
0406 | Brînză şi caş | |
0407 | Ouă de păsări, în coajă, proaspete, conservate sau fierte | |
0408 | Ouă de păsări, fără coajă, şi gălbenuşuri, proaspete, uscate, fierte în apă sau în abur, turnate în formă, congelate sau altfel conservate, chiar cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori | |
0409 00 000 | Miere naturală | |
0410 00 000 | Produse comestibile de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
1001 | Grîu şi meslin | |
1002 | Secară | |
1003 | Orz | |
1004 | Ovăz | |
1005 | Porumb | |
1007 | Sorg boabe | |
1008 | Hrişcă, mei, seminţe de iarba-cănăraşului (Phalaris canariensis); alte cereale | |
1201 | Boabe de soia, chiar sfărîmate: | |
1201 90 000 | – Altele | |
1213 00 000 | Paie şi pleavă de cereale brute, chiar tocate, măcinate, presate sau aglomerate sub formă de pelete | |
1214 | Gulii furajere, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fîn, lucernă, trifoi, sparcetă, varză furajeră, lupin, măzăriche şi alte produse furajere similare, chiar aglomerate sub formă de pelete | |
0502 | Păr de porc sau de mistreţ; păr de bursuc şi alte tipuri de păr pentru perii şi articole similare; deşeuri din aceste tipuri de păr | |
0504 00 000 | Intestine, vezici şi stomacuri de animale, întregi sau bucăţi, altele decît cele de peşte, proaspete, refrigerate, congelate, sărate sau în saramură, uscate sau afumate | |
0505 | Piei de păsări şi alte părţi de păsări, acoperite cu penele lor sau cu fulgii ori cu puful lor, pene şi părţi de pene (cu marginile fasonate sau nu), puf, brute sau simplu curăţate, dezinfectate sau tratate în vederea conservării lor; pulbere şi deşeuri de pene sau de părţi de pene | |
0506 | Oase şi coarne brute, degresate, prelucrate sumar (dar nedecupate în forme), tratate cu acid sau degelatinate; pulbere şi deşeuri din acestea | |
0507 | Fildeş, carapace de broască ţestoasă, fanoane (inclusiv filamentele de fanoane) de balenă sau de alte mamifere marine, coarne, ramuri de coarne de cerb, copite, unghii, gheare şi ciocuri, brute sau prelucrate sumar, dar nedecupate în forme; pulbere şi deşeuri din aceste materiale | |
0508 00 000 | Corali şi similare, brute sau preparate sumar, dar neprelucrate altfel; cochilii şi carapace de moluşte, de crustacee sau de echinoderme şi oase de sepii, brute sau preparate sumar, dar nedecupate în forme, pulbere şi deşeuri din acestea | |
0510 00 000 | Chihlimbar cenuşiu, castoreum, zibeta, mosc; cantaride; bilă, chiar uscată; glande şi alte substanţe de origine animală folosite la prepararea produselor farmaceutice, proaspete, refrigerate, congelate sau altfel conservate provizoriu | |
0511 | Produse de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte; animale moarte, improprii alimentaţiei umane, de la capitolele 1 sau 3, din Nomenclatura combinată a mărfurilor | |
1501 | Grăsime de porc (inclusiv untură) şi grăsime de pasăre, altele decît cele de la poziţiile 0209 sau 1503 | |
1502 | Grăsimi de animale din speciile bovine, ovine sau caprine, altele decît cele de la poziţia 1503 | |
1503 00 | Stearină din untură, ulei de untură, oleo-stearină, oleo-margarină şi ulei de seu, neemulsionate, neamestecate şi nici altfel preparate | |
1504 | Grăsimi şi uleiuri şi fracţiunile acestora, de peşte sau de mamifere marine, chiar rafinate, dar nemodificate chimic | |
1505 00 | Usuc şi grăsimi derivate din acesta, inclusiv lanolina | |
1506 00 000 | Alte grăsimi şi uleiuri de origine animală şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic | |
1516 | Grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală şi fracţiunile acestora, hidrogenate parţial sau total, interesterificate, reesterificate sau elaidinizate, chiar rafinate, dar nepreparate altfel: | |
1516 10 | – Grăsimi şi uleiuri de origine animală şi fracţiunile acestora: | |
1516 10 100 | – – Prezentate în ambalaje directe, cu un conţinut net de maximum 1 kg | |
1516 10 900 | – – Altele | |
1517 | Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau din uleiuri de origine animală sau vegetală sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri din prezentul capitol, altele decît grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de la poziţia 1516: | |
1517 10 | – Margarină, cu excepţia margarinei lichide: | |
1517 10 100 | – – Cu un conţinut de grăsimi din lapte peste 10%, dar de maximum 15% din greutate | |
1517 10 900 | – – Altele | |
1517 90 | – Altele: | |
1517 90 100 | – – Cu un conţinut de grăsimi din lapte peste 10% dar de maximum 15% din greutate | |
– – Altele: | ||
1517 90 990 | – – – Altele | |
1518 00 | Grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală şi fracţiunile acestora fierte, oxidate, deshidratate, sulfurate, suflate, polimerizate prin căldură în vacuum sau gaz inert sau altfel modificate chimic, cu excepţia celor de la poziţia 1516; amestecuri sau preparate nealimentare de grăsimi sau de uleiuri de origine animală sau vegetală sau din fracţiunile diferitelor grăsimi sau uleiuri din prezentul capitol, nedenumite şi necuprinse în altă parte: | |
1518 00 910 | – – Grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală şi fracţiunile acestora, fierte, oxidate, deshidratate, sulfurate, suflate, polimerizate prin căldură în vacuum sau gaz inert sau altfel modificate chimic, cu excepţia celor de la poziţia 1516 | |
– – Altele: | ||
1518 00 950 | – – – Amestecuri şi preparate nealimentare de grăsimi şi uleiuri de origine animală sau de grăsimi şi uleiuri de origine animală şi vegetală şi fracţiunile acestora | |
1518 00 990 | – – – Altele | |
1521 | Ceară de origine vegetală (alta decît trigliceridele), ceară de albine sau de alte insecte şi spermanţet, chiar rafinată sau colorată: | |
1521 90 100 | – – Spermanţet, chiar rafinat sau colorat | |
1521 90 910 | – – – Brută | |
1521 90 990 | – – – Altele | |
– – Ceară de albine sau de alte insecte, chiar rafinată sau colorată | ||
1522 00 | Degras; reziduuri provenite de la tratarea grăsimilor sau a cerii de origine animală sau vegetală: | |
1522 00 100 | – Degras | |
– Reziduuri care provin din tratarea grăsimilor sau a cerii de origine animală sau vegetală: | ||
– – Care conţin ulei cu caracteristici de ulei de măsline: | ||
1522 00 310 | – – – Paste de neutralizare (soap-stocks) | |
1522 00 390 | – – – Altele | |
– – Altele: | ||
1522 00 990 | – – – Altele | |
1601 00 | Cîrnaţi, cîrnăciori, salamuri şi produse similare, din carne, din organe sau din sînge; preparate alimentare pe baza acestor produse | |
1602 | Alte preparate şi conserve din carne, din organe sau din sînge | |
1603 00 | Extracte şi sucuri de carne, de peşti sau de crustacee, de moluşte sau de alte nevertebrate acvatice | |
1604 | Preparate şi conserve din peşte; caviar şi înlocuitorii acestuia preparaţi din icre de peşte | |
1605 | Crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate | |
1702 | Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza (levuloza), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate | |
1806 | Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao: | |
– – – Altele: | ||
1806 90 310 | – – – – Umplute | |
1901 | Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe, griş, amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din produsele de la poziţiile 0401–0404, care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 5% din greutate calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte: | |
1901 10 000 | – Preparate pentru alimentaţia copiilor, condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul | |
1902 | Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea, lasagna, gnochi, ravioli, caneloni; cuşcuş, chiar preparat: | |
– Paste alimentare nefierte, neumplute şi nici altfel preparate: | ||
1902 11 000 | – – Care conţin ouă | |
1902 20 | – Paste alimentare umplute (chiar fierte sau altfel preparate): | |
1902 20 100 | – – Care conţin peşti, crustacee, moluşte sau alte nevertebrate acvatice în proporţie de peste 20% din greutate | |
1902 20 300 | – – Care conţin cîrnaţi, cîrnăciori şi produse similare, carne şi organe de orice fel, inclusiv grăsimi de orice natură sau origine într-o proporţie de peste 20% din greutate | |
1902 20 910 | – – – Fierte | |
1902 20 990 | – – – Altele | |
1905 | Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi, chiar cu adaos de cacao; ostii, caşete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse similare: | |
1905 31 300 | – – – – Cu un conţinut de grăsimi din lapte de minimum 8% din greutate | |
2102 | Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme monocelulare moarte (cu excepţia vaccinurilor de la poziţia 3002); praf de copt preparat: | |
2102 20 190 | – – – Altele | |
2102 20 900 | – – Altele | |
2103 | Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi produse de asezonare, amestecate; făină şi pudră de muştar şi muştar preparat: | |
2103 90 900 | – – Altele | |
2104 | Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe sau supe cremă preparate; preparate alimentare compuse omogenizate | |
2105 00 | Îngheţate şi alte produse similare sub formă de îngheţată, comestibile, cu sau fără cacao | |
2106 | Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
2301 | Făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete din carne, organe, peşte sau crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice, improprii alimentaţiei umane; jumări | |
2302 | Tărîţe, spărturi şi alte reziduuri, chiar aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a leguminoaselor | |
2303 | Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului şi reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete | |
2304 00 000 | Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia uleiului de soia | |
2305 00 000 | Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia uleiului de arahide | |
2306 | Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decît cele de la poziţiile 2304 sau 2305: | |
2306 30 000 | – Din seminţe de floarea-soarelui | |
2306 41 000 | – Din seminţe de rapiţă sau rapiţă sălbatică:
– Din seminţe de rapiţă sau rapiţă sălbatică cu conţinut redus de acid erucic | |
2306 49 000 | – – Altele | |
2306 90 050 | – – Din germeni de porumb | |
2306 90 900 | – – – Altele | |
2308 00 | Materiale vegetale şi deşeuri vegetale, reziduuri şi subproduse vegetale, chiar aglomerate sub formă de pelete, de tipul celor folosite în hrana animalelor, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
2309 | Preparate de tipul celor folosite pentru hrana animalelor | |
2501 00 | Sare (inclusiv sarea de masă şi sarea denaturată) şi clorura de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu adaos de agenţi antiaglomeranţi sau agenţi care asigură o bună fluiditate; apă de mare: | |
2501 00 990 | – – – – Altele | |
2703 00 000 | Turbă (inclusiv turba pentru aşternut), chiar aglomerată | |
3001 | Glande şi alte organe pentru utilizări organoterapeutice, uscate, chiar pulverizate; extracte pentru utilizări organoterapeutice de glande sau de alte organe sau din secreţiile acestora; heparină şi sărurile acesteia; alte substanţe de origine umană sau animală preparate pentru utilizări terapeutice sau profilactice, nedenumite şi necuprinse în altă parte | |
3002 | Sînge uman; sînge animal preparat pentru utilizări terapeutice, profilactice sau de diagnosticare; antiseruri, alte fracţiuni ale sîngelui, produse imunologice, chiar modificate sau obţinute pe cale biotehnologică; vaccinuri, toxine, culturi de microorganisme (excluzînd drojdiile) şi produse similare: | |
3002 30 000 | – Vaccinuri pentru medicina veterinară | |
3002 90 | – Altele: | |
3002 90 300 | – – Sînge animal preparat în vederea utilizării terapeutice, profilactice sau de diagnostic | |
3005 | Vată, tifoane, feşe şi articole similare (de exemplu, pansamente, plasturi adezivi, cataplasme) impregnate sau acoperite cu substanţe farmaceutice sau condiţionate pentru vînzarea cu amănuntul în scopuri medicale, chirurgicale, stomatologice sau veterinare | |
3006 | Preparate şi articole farmaceutice menţionate la nota 4 a capitolului 30 din Nomenclatura combinată a mărfurilor: | |
3006 70 000 | – Preparate prezentate sub formă de gel, concepute pentru a fi utilizate în medicina umană sau veterinară ca lubrifianţi pentru anumite părţi ale corpului în timpul operaţiilor chirurgicale sau examenelor medicale sau ca agent de legătură între corp şi instrumentele medicale | |
3101 00 000 | Îngrăşăminte de origine animală sau vegetală, chiar amestecate între ele sau tratate chimic; îngrăşăminte obţinute prin amestecarea sau tratarea chimică a produselor de origine animală sau vegetală | |
3501 | Cazeină, cazeinaţi şi alţi derivaţi ai cazeinei; cleiuri de cazeină | |
3502 | Albumine (inclusiv concentratele care conţin două sau mai multe proteine din zer, care conţin proteine din zer peste 80% din greutatea substanţei uscate), albuminaţi şi alţi derivaţi de albumine | |
3503 00 | Gelatine (inclusiv cele prezentate în foi de formă pătrată sau dreptunghiulară, chiar prelucrate la suprafaţă sau colorate) şi derivaţii lor; clei de peşte (ihtiocol); alte cleiuri de origine animală, cu excepţia cleiurilor de cazeină de la poziţia 3501 | |
3504 00 | Peptone şi derivaţii lor; alte substanţe proteice şi derivaţii lor, nedenumite şi necuprinse în altă parte; pulbere de piele tratată sau nu cu crom | |
3507 | Enzime; enzime preparate nedenumite şi necuprinse în altă parte: | |
3507 10 000 | – Cheag şi concentratele sale | |
3808 | Insecticide, rodenticide, fungicide, erbicide, inhibitori de germinare şi regulatori de creştere pentru plante, dezinfectanţi şi produse similare, prezentate în forme sau ambalaje pentru vînzarea cu amănuntul sau ca preparate sau ca articole (de exemplu, panglici, meşe şi lumînări cu sulf şi hîrtie specială contra muştelor) | |
4101 | Piei brute de bovine (inclusiv de bivoli) sau de ecvidee (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau şpăltuite | |
4102 | Piei brute de ovine (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate) chiar epilate sau şpăltuite, altele decît cele excluse prin nota 1 litera (c) din capitolul 41 al Nomenclaturii combinate a mărfurilor | |
4103 | Alte piei brute (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau şpăltuite, altele decît cele excluse prin notele 1 litera (b) sau 1 litera (c) din capitolul 41 al Nomenclaturii combinate a mărfurilor | |
4206 00 000 | Articole din intestine de animale (altele decît cele de la viermii de mătase), din băşici, din vezici sau din tendoane | |
4301 | Blănuri brute (inclusiv capetele, cozile, labele şi alte bucăţi utilizate în blănărie), altele decît pieile brute de la poziţiile 4101, 4102 sau 4103 | |
5001 00 000 | Gogoşi de viermi de mătase de pe care se pot depăna fire | |
5101 | Lînă necardată, nepieptilnată | |
5102 | Păr fin sau grosier, necardat şi nepieptilnat | |
5103 | Deşeuri de lîni sau de păr fin sau grosier de animale, inclusiv deşeuri de fire, cu excepţia destrămăturii | |
6701 00 000 | Piei şi alte părţi ale păsărilor, acoperite cu pene sau cu puf, pene, părţi de pene, puf şi articole din aceste materiale (altele decît produsele de la poziţia 0505 şi decît tijele penelor, prelucrate) | |
9508 | Manejuri, balansoare, standuri de tir şi alte atracţii de genul celor pentru bîlciuri; circuri ambulante şi menajerii ambulante; teatre ambulante | |
9601 | Fildeş, os, carapace de broască ţestoasă, coarne de animale, corali, sidef şi alte materiale de origine animală pentru tăiat, prelucrate, şi articole din aceste materiale (inclusiv produsele obţinute prin turnare) | |
9705 00 000 | Colecţii şi specimene pentru colecţii de zoologie, de botanică, de mineralogie, de anatomie sau care prezintă un interes istoric, arheologic, paleontologic, etnografic sau numismatic |
[Anexa nr.1 în redacţia Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Anexa nr.1 în redacţia Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
Anexa nr.2 la Regulamentul cu privire la modul de colaborare între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Serviciul Vamal în procesul controlului de stat la importul, exportul şi tranzitul mărfurilor
NOMENCLATORUL mărfurilor supuse controlului fitosanitar
| ||
Codul poziţiei tarifare | Denumirea mărfurilor | Unitate de măsură |
0106 | Alte animale vii: | |
– Insecte | ||
0106 49 000 | – Altele | kg |
0601 | Bulbi, tuberculi, cepe, rădăcini tuberculate, grife şi rizomi, în repaus vegetativ, în vegetaţie sau în floare; puieţi, plante şi rădăcini de cicoare, altele decît rădăcinile de la poziţia 1212 | buc., t |
0602 | Alte plante vii (inclusiv rădăcinile acestora), butaşi şi altoi; spori de ciuperci | buc., kg |
0603 | Flori şi boboci de flori, tăiate pentru buchete sau ornamente, proaspete, uscate, albite, vopsite, impregnate sau altfel pregătite | buc. |
0604 | Frunze, ramuri şi alte părţi de plante, fără flori şi fără boboci de flori, ierburi, muşchi şi licheni, pentru buchete şi ornamente, proaspete, uscate, albite, vopsite, impregnate sau altfel pregătite | kg, t |
0701 | Cartofi, în stare proaspătă sau refrigerate | t |
0702 | Tomate, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0703 | Ceapă, ceapă eşalotă, usturoi, praz şi alte legume aliacee, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0704 | Varză, conopidă, varză creaţă, gulii şi produse comestibile similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0705 | Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0706 | Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, barba-caprei, ţelină de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0707 00 | Castraveţi şi cornişon, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0708 | Legume cu păstăi, curăţate sau nu de păstăi, în stare proaspătă sau refrigerată | |
0709 | Alte legume, în stare proaspătă sau refrigerată | t |
0712 | Legume uscate, chiar tăiate felii sau bucăţi sau chiar sfărîmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel | t |
0713 | Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate sau sfărîmate | t |
0714 | Rădăcini de manioc, de arorut sau de salep, topinamburi, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de fecule sau inulină, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier | t |
0801 | Nuci de cocos, nuci de Brazilia şi nuci de cajou, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă | t |
0802 | Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă | t |
0803 | Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (“plantains”), proaspete sau uscate | t |
0804 | Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi mangustan, proaspete sau uscate | t |
0805 | Citrice, proaspete sau uscate | t |
0806 | Struguri, proaspeţi sau uscaţi | t |
0807 | Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi papaia, proaspeţi | t |
0808 | Mere, pere şi gutui, proaspete | t |
0809 | Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv nectarine), prune şi porumbe, proaspete | t |
0810 | Alte fructe, proaspete | t |
0813 | Fructe uscate, altele decît cele de la poziţiile 0801–0806; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest capitol | t |
0901 | Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de cafea; înlocuitori de cafea care conţin cafea, indiferent de proporţiile amestecului | t |
0902 | Ceai, chiar aromatizat | t |
0904 | Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pisat | t |
0905 | Vanilie | t |
0906 | Scorţişoară şi flori de scorţişoară | t |
0907 | Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe) | t |
0908 | Nucşoară, mirodenie din coaja uscată a nucşoarei şi cardamom | t |
0909 | Seminţe de anason, de badian, de fenicul, de coriandru, de chimen, de chimion; bace de ienupăr | t |
0910 | Ghimbir, şofran, curcumă, cimbru, frunze de dafin, curry şi alte mirodenii | t |
1001 | Grîu şi meslin | t |
1002 | Secară | t |
1003 | Orz | t |
1004 | Ovăz | t |
1005 | Porumb | t |
1006 | Orez | t |
1007 | Sorg boabe | t |
1008 | Hrişcă, mei, seminţe de iarba-cănăraşului (Phalaris canariensis); alte cereale | t |
1101 00 | Făină de grîu sau de meslin | t |
1102 | Făină de cereale, alta decît de grîu sau de meslin | t |
1103 | Crupe, griş şi aglomerate sub formă de pelete, din cereale | t |
1104 | Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu decojite, presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite), cu excepţia orezului de la poziţia 1006; germeni de cereale, întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi | t |
1105 | Făină, griş, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă de pelete, din cartofi | t |
1106 | Făină, griş şi pudră din legume cu păstăi uscate, de la poziţia 0713, din sago sau din rădăcini, sau tuberculi de la poziţia 0714, sau din produsele de la capitolul 08 din Nomenclatura combinată a mărfurilor | t |
1107 | Malţ, chiar prăjit | t |
1201 | Boabe de soia, chiar sfărîmate | t |
1202 | Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic, chiar decorticate sau sfărîmate | t |
1204 00 | Seminţe de in, chiar sfărîmate | t |
1205 | Seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărîmate | t |
1206 00 | Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărîmate | t |
1207 | Alte seminţe şi fructe oleaginoase, chiar sfărîmate | t |
1209 | Seminţe, fructe şi spori, destinate însămînţării | t |
1210 | Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărîmate, măcinate sau sub formă de pulbere sau pelete; lupulină | t |
1211 | Plante şi părţi de plante, seminţe şi fructe din speciile folosite în principal în parfumerie, medicină sau ca insecticide, fungicide sau în scopuri similare, proaspete sau uscate, chiar tăiate, sfărîmate sau sub formă de pulbere | t |
1212 | Roşcove, alge, sfeclă de zahăr şi trestie de zahăr, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sîmburi şi miez de sîmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare neprăjite din varietatea Cichorium intybus sativum) destinate în principal alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse în altă parte | t |
1214 | Gulii furajere, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fîn, lucernă, trifoi, sparcetă, varză furajeră, lupin, măzăriche şi alte produse furajere similare, chiar aglomerate sub formă de pelete | t |
1401 | Materii vegetale de tipul celor folosite în principal în industria împletiturilor (de exemplu bambus, ramuri de palmier, papură, stuf, trestie, răchită, rafie, paie de cereale curăţate, albite sau vopsite, coajă de tei) | t |
1404 | Produse vegetale nedenumite şi necuprinse în altă parte | t |
1801 00 000 | Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, crude sau prăjite | t |
1806 | Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao | t |
2401 | Tutunuri brute sau neprelucrate; deşeuri de tutun | t |
2512 00 000 | Pămînt silicios fosil (de exemplu, kieselgur, tripolit şi diatomit) şi alte pămînturi silicioase similare, cu o densitate aparentă de maximum 1, chiar calcinate | t |
2703 00 000 | Turbă (inclusiv turba pentru aşternut), chiar aglomerată | t |
4401 | Lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare; lemn sub formă de aşchii sau particule; rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare | t |
4403 | Lemn brut, chiar cojit, curăţat de ramuri sau ecarisat | m3 |
4407 | Lemn tăiat sau despicat longitudinal, tranşat sau derulat, chiar geluit, şlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap, cu o grosime de peste 6 mm | m3 |
4409 | Lemn (inclusiv lamele şi frizele de parchet, neasamblate), profilat (sub formă de lambă, de uluc, fălţuit, şanfrenat, îmbinat în V, mulurat, rotunjit sau similare), în lungul unuia sau a mai multor canturi, feţe sau capete, chiar geluit, şlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap | t |
4415 | Lăzi, lădiţe, coşuri, cilindri şi ambalaje similare, din lemn; tambure pentru cabluri, din lemn; paleţi simpli, boxpaleţi şi alte platforme de încărcare, din lemn; grilaje pentru paleţi, din lemn | buc., t |
4416 00 000 | Butoaie, cuve, putini şi alte produse de dogărie şi părţile lor, din lemn, inclusiv doagele | t |
4501 | Plută naturală brută sau simplu prelucrată; deşeuri de plută; plută concasată, granulată sau pulverizată | t |
4502 00 000 | Plută naturală, decojită sau simplu ecarisată sau în cubri, plăci, foi sau benzi de formă pătrată sau dreptunghiulară (inclusive eboşele cu muchii nefinisate pentru dopuri) | |
4503 | Articole din plută naturală | t |
4706 | Paste din fibre obţinute din hîrtie sau carton reciclate (deşeuri sau maculatură) sau din alte materiale fibrocelulozice | t |
4707 | Hîrtie sau carton reciclabile (deşeuri şi maculatură) | t |
4808 | Hîrtii şi cartoane ondulate (chiar acoperite prin lipire), creponate, încreţite, gofrate, ştanţate sau perforate, în rulouri sau în foi, altele decît cele descrise la poziţia 4803 | t |
4819 | Cutii, saci, pungi, cornete şi alte ambalaje din hîrtie, carton, vată de celuloză sau straturi subţiri din fibre celulozice; obiecte din carton pentru birou, pentru magazine sau similare: | buc., t |
4819 10 000 | – Cutii din hîrtie sau carton ondulat | buc., t |
5001 00 000 | Gogoşi de viermi de mătase de pe care se pot depăna fire | t |
5003 00 000 | Deşeuri de mătase (inclusiv gogoşi nedepănabile, deşeuri de fire şi destrămătură) | t |
5101 | Lînă necardată, nepieptilnată | t |
5102 | Păr fin sau grosier, necardat şi nepieptilnat | t |
5203 00 000 | Bumbac, cardat sau pieptănat | t |
5308 | Fire din alte fibre textile vegetale; fire din hîrtie | t |
9705 00 000 | Colecţii şi specimene pentru colecţii de zoologie, de botanică, de mineralogie, de anatomie sau care prezintă un interes istoric, arheologic, paleontologic, etnografic sau numismatic | buc., t |
[Anexa nr.2 în redacţia Hot.Guv. nr.436 din 17.07.2015, în vigoare 24.07.2015]
[Anexa nr.2 modificată prin Hot.Guv. nr.787 din 25.10.2011, în vigoare 28.10.2011]
Anexa nr.3
la Hotărîrea Guvernului
nr.1073 din 19 septembrie 2008
MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE
ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului
1. Ultimul alineat din capitolul II al Principiilor de bază ale protecţiei sanitare a teritoriului Republicii Moldova, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.556 din 10 octombrie 1996 "Cu privire la protecţia sanitară a teritoriului Republicii Moldova de importul şi răspîndirea bolilor infecţioase convenţionale şi extrem de periculoase" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.75-76, art.608) se completează la început cu cuvintele "În cazul anunţării în modul stabilit a carantinei, pentru perioada carantinei," şi în continuare după text.
2. Din punctul 7 alineatul douăzeci şi trei al Regulamentului privind supravegherea sanitaro-epidemiologică de stat în Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.423 din 3 mai 2000 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.54-56, art.505), cu modificările şi completările ulterioare, cuvintele "efectuează controlul şi supravegherea sanitaro-epidemiologică în locurile de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova" se exclud.
3. Regulamentul tehnologic general de interacţiune a organelor de control şi prestare a serviciilor în punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.808 din 9 august 2000 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.102-105, art.903), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
a) în tot textul Regulamentului sintagmele ce urmează se substituie în modul corespunzător:
"Departamentul Vamal" – "Serviciul Vamal";
"plăţi vamale" – "drepturi de import/export";
"furate" – "sustrase";
"trupele de grăniceri" – "Serviciul Grăniceri";
b) capitolul "Noţiuni Generale":
la alineatul doi, după sintagma "(în continuare – serviciile controlului de stat la frontieră,)" se introduc cuvintele "precum şi asigurarea implementării principiului ghişeului unic în punctele de trecere a frontierei";
la alineatul patru, cuvintele "de ministerele şi departamentele implicate în control şi prestare a serviciilor" se substituie cu cuvintele "de către Serviciul Vamal de comun acord cu Serviciul de Grăniceri";
alineatul cinci se exclude;
la alineatul zece, cuvintele "Sistemul informaţional "Frontiera" se exclud;
la alineatul unsprezece, cuvintele "rubricile "taxa locală" şi "dezinfecţia transportului" se substituie cu cuvintele "rubrica "taxa locală";
la alineatul treisprezece, cuvîntul "Instituţiile" se substituie cu cuvîntul "Birourile";
c) capitolul "Norme tehnice generale. Ieşirea din ţară. Controlul autoturismelor":
la alineatul doi subalineatul întîi, după cuvîntul "prestarea" se introduc cuvintele "în cazurile prevăzute de legislaţie";
la alineatul doi subalineatul trei, cuvintele "şi mărfurilor transportate" se exclud;
d) capitolul "Norme tehnice generale. Ieşirea din ţară. Controlul autocarelor":
la alineatul doi subalineatul trei, după cuvintele "control vamal" se introduc două subalineate noi cu următorul cuprins:
"informarea călătorilor despre prevederile de bază ale legislaţiei vamale cu privire la modul de trecere a bunurilor peste frontiera de stat;
oferirea posibilităţii de declarare a bunurilor ce se trec peste frontiera de stat;";
la alineatul doi subalineatul trei, cuvintele "şi mărfurilor transportate" se exclud;
la alineatul doi subalineatul trei, cuvintele "informaţia despre legislaţia vamală în vigoare; întocmirea declaraţiilor vamale;" se exclud;
e) capitolul "Norme tehnice generale. Ieşirea din ţară. Controlul autocamioanelor":
la alineatul doi subalineatul întîi, după cuvîntul "prestarea" se introduc cuvintele "în cazurile prevăzute de legislaţie";
la alineatul doi subalineatul trei, cuvintele "şi mărfurilor transportate" se exclud;
la alineatul doi subalineatul trei, cuvintele "întocmirea declaraţiei vamale; perfectarea actelor de însoţire (CMR, carnetul TIR etc.); întocmirea şi perfectarea actelor vamale, cu înregistrarea în registrele speciale a mijloacelor de transport, mărfurilor şi călătorilor" se exclud;
f) capitolul "Norme tehnice generale. Intrarea în ţară. Controlul autoturismelor", alineatul doi subalineatul doi, după cuvîntul "prestarea" se introduc cuvintele "în cazurile prevăzute de legislaţie";
g) capitolul "Norme tehnice generale. Intrarea în ţară. Controlul autocarelor":
la alineatul doi cuvintele "controlul sanitaro-epidemiologic" se exclud;
la alineatul doi, după cuvintele "controlul vamal" se introduc trei subalineate cu următorul cuprins:
"informarea călătorilor despre prevederile de bază ale legislaţiei vamale cu privire la modul de trecere a bunurilor peste frontiera de stat;
oferirea posibilităţii de declarare a bunurilor ce se trec peste frontiera de stat;
întocmirea şi perfectarea actelor vamale, cu înregistrarea mărfii şi mijlocului de transport în registre speciale;";
la alineatul doi, cuvintele "distribuirea formularelor de declaraţii vamale (în caz de necesitate); informarea călătorilor despre legislaţia vamală în vigoare" se exclud;
la alineatul doi, după cuvîntul "prestarea" se introduc cuvintele "în cazurile prevăzute de legislaţie";
la alineatul doi, cuvintele "înregistrarea în registrele speciale a unităţilor de transport, a persoanelor, delegaţiilor, grupurilor turistice etc.;
întocmirea şi eliberarea actelor vamale (declaraţii, procese-verbale)" se exclud.
Anexa nr.4
la Hotărîrea Guvernului
nr.1073 din 19 septembrie 2008
LISTA
hotărîrilor care se abrogă
1. Hotărîrea Guvernului nr.1052 din 8 noiembrie 1999 "Cu privire la reglementarea activităţii serviciilor în punctele de trecere şi control la frontieră" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1999, nr.126-127, art.1114), cu modificările şi completările ulterioare.
2. Pct.6 din Hotărîrea Guvernului nr.1316 din 29 decembrie 2000 "Cu privire la paza frontierei de stat" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr.1-4, art.14).
3. Alineatul patru din punctul 2 al Hotărîrii Guvernului nr.808 din 9 august 2000 "Cu privire la interacţiunea serviciilor, reglementarea perceperii plăţilor şi automatizarea sistemului de evidenţă la efectuarea controlului în punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.102-105, art.903).
4. Hotărîrea Guvernului nr.1126 din 28 august 2002 "Cu privire la aprobarea Concepţiei şi Regulamentului cu privire la sistemul informaţional automatizat de evidenţă şi control al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor (încărcăturilor), care trec frontiera de stat şi/sau vamală "Frontiera" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.124-125, art.1251), cu modificările şi completările ulterioare.
5. Pct.25 din anexa nr.2 la Hotărîrea Guvernului nr.30 din 10 ianuarie 2006 "Cu privire la aprobarea Regulamentului Ministerului Dezvoltării Informaţionale" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.13-15, art.85).
