R E G U L A M E N T U L
transporturilor de mărfuri perisabile
din 09.12.1999
Monitorul Oficial al R.Moldova nr.39-41/130 din 13.04.2000
* * *
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.597 din 21.10.2009 privind unele măsuri de executare a Legii nr.21-XVIII din 18 septembrie 2009 (pct.1 - se transferă Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor competenţele ce ţin de domeniul transporturilor şi cele ce ţin de domeniul infrastructurii drumurilor, exercitate anterior de Agenţia Transporturi şi, respectiv, de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului)
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.1084 din 24.09.2008 cu privire la reorganizarea unor organe centrale de specialitate ale administraţiei publice (pct.1 - se instituie Agenţia Transporturi prin reorganizarea Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor şi Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile)
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.357 din 23.04.2005 privind măsurile de reorganizare a unor ministere şi autorităţi administrative centrale ale Republicii Moldova (pct.1 - se reorganizează Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, prin separarea funcţiilor ce ţin de domeniul telecomunicaţii, în Ministerul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor)
APROB:
Ministrul transporturilor
şi Comunicaţiilor
al Republicii Moldova
________V. Cheibaş
9 decembrie 1999
I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Prezentul Regulament este elaborat de Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor în conformitate cu Codul transporturilor (Legea organică nr.116-XIV din 29.07.98, M.O. nr.90-91, 1998, art.581) şi Regulamentul transporturilor auto de mărfuri, aprobat în modul stabilit.
2. Prezentul Regulament reflectă specificul transporturilor de mărfuri perisabile şi este obligatoriu pentru toate părţile participante la organizarea acestor transporturi.
3. Prezentul Regulament stabileşte modul organizării transportării mărfurilor perisabile cu transportul auto pe teritoriul Republicii Moldova în trafic urban, suburban, interurban.
4. Sub noţiunea de mărfuri perisabile se subînţeleg produsele supuse unei alterări rapide în condiţiile mediului şi care cer condiţii speciale de transportare şi protecţie de acţiunea asupra lor a temperaturilor înalte şi joase ale aerului exterior şi un termen de realizare în conformitate cu documentele normative pentru acest gen de produse.
5. La mărfurile perisabile se referă:
- produsele de provenienţă vegetală: fructe, pomuşoare, legume, ciuperci, plante vii: puieţi, material de înmulţire şi săditor, pomicol, viticol şi arbuşti fructiferi, stoloni de căpşuni, flori vii şi tăiate etc.;
- produsele de proveninţă animală: carnea şi produsele din carne de diferite animale şi păsări, peşte, icre, lapte, ouă, etc.;
- produsele prelucrate: produse lactate, grăsimi, diferite fructe congelate, mezeluri, caşcaval, unt, etc.;
6. Transportarea mărfurilor perisabile între state se efectuează în temeiul coordonării preliminare cu organul de stat al Republicii Moldova şi cu Serviciul Veterinar de Stat al Republicii Moldova, incluzînd regulile corespunzătoare de încărcare a mărfurilor şi perfectarea certificatelor veterinare (pentru produsele de origine animală) şi a certificatelor igienice.
Produsele alimentare importate în Republica Moldova pot fi transportate pe teritoriul ei după achitarea taxelor vamale cu condiţia ca termenul lor de valabilitate să nu depăşească 2/3 din termenul stabilit de standarde, avînd pe etichete şi ambalaj informaţia respectivă în limba de stat.
7. Pentru fiecare mijloc de transport se eliberează "Carnet de corespundere pentru vehicul", de către Î.S."Inspectoratul Transporturilor Auto".
Materialul rulant alocat pentru transportarea mărfurilor (produselor) perisabile trebuie să fie în stare tehnică bună, utilat pentru transportarea acestui gen de produse şi să corespundă normelor sanitare şi standardelor naţionale.
Materialul rulant trebuie să fie curat, uscat, fără mirosuri străine şi să aibă paşaport sanitar şi înscrierea cu indicarea genului de mărfuri, pentru care este destinat.
Transportarea produselor alimentare perisabile şi excesiv de perisabile în transport izotermic în lipsa refrigerării nu se admite.
[Pct.7 modificat prin Ordinul Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor nr.27 din 11.03.2002, în vigoare 23.05.2002]
8. La transportarea mărfurilor perisabile agenţii de transport, expeditorii şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi să respecte cerinţele sanitaro-igienice în vigoare şi trebuie să fie asiguraţi cu încălţăminte şi îmbrăcăminte specială, mănuşi, etc.
9. Mărfurile perisabile trebuie să fie prezentate pentru transportare în stare transportabilă şi să corespundă după calitate, ambalaj şi marcare cerinţelor stabilite de standardele naţionale şi alte documente normative în vigoare ale Republicii Moldova.
Sînt obligatorii: certificatul de conformitate, de calitate, igienic şi fitosanitar, factura de expediţie şi certificatul veterinar (pentru produsele de origine animală), în care sînt indicate data şi ora încheierii procesului tehnologic, data şi ora expirării termenului de realizare, temperatura păstrării.
Ambalajul trebuie să fie în stare bună, rezistent, curat şi admis de Ministerul Sănătăţii pentru contactul produselor alimentare.
La cererea agentului de transport sau şoferului-expeditor expeditorul (destinatarul) mărfurilor este obligat să prezinte pentru controlul stării mărfurilor şi ambalajului standardele sau condiţiile tehnice respective.
10. După descărcarea mărfurilor perisabile destinatarul este obligat să spele materialul rulant şi în caz de necesitate să efectueze dezinfectarea lui.
II. CARNE, SUBPRODUSE ŞI SEMIFABRICATE DIN CARNE
11. Prezentul Regulament preconizează condiţiile de transportare a cărnii, subproduselor şi semifabricatelor din carne în trafic urban şi suburban.
12. Expeditorul de mărfuri este obligat să prezinte pentru transportare carnea, subprodusele şi semifabricatele din carne cu o temperatură în conformitate cu anexa 1. Expeditorul de mărfuri este obligat să fixeze în factura de expediţie temperatura mărfurilor prezentate pentru transportare.
13. Carnea, subprodusele, semifabricatele din carne se transportă în autorefrigeratoare, automobile izotermice sau automobile-furgoane dotate cu instalaţii refrigeratoare.
14. Încărcarea cărnii, subproduselor şi semifabricatelor din carne, inclusiv atîrnarea cărnii refrigerate sau răcite pe cîrlige în caroseria materialului rulant, trebuie să fie efectuată cu forţele şi mijloacele expeditorului de mărfuri, iar descărcarea - de către destinatarul mărfurilor.
Agenţii de transport conform contractului de transportare pot participa la încărcare şi descărcare, atribuind aceste funcţii şoferilor.
Reprezentanţii furnizorului şi destinatarului produselor, inclusiv şoferii, care îndeplinesc funcţiile de încărcare-descărcare, trebuie să deţină carnetul medical, echipamentul sanitar, să fie instruiţi igienic.
15. Mărfurile congelate (carnea, subprodusele, slănina), produsele din carne în ambalaj trebuie să fie stivuite compact de către expeditorul de mărfuri în caroseria automobilului.
Carnea răcită refrigerată pe carcase trebuie să fie atîrnată pe cîrlige.
16. Primirea pentru transportare de la expeditor şi predarea către destinatar a mărfurilor din carne în ambalaj cu greutatea marcată se efectuează de către agentul de transport conform numărului de locuri fără atîrnare; primirea şi predarea cărnii în blocuri, pe carcase şi semicarcase, subproduselor - după numărul de locuri şi greutate, primirea şi predarea mezelurilor, cărnii afumate, semifabricatelor din carne - în ambalaj sub sigiliul expeditorilor de mărfuri la prezentarea certificatului de conformitate, certificatului de calitate, certificatului veterinar, igienic şi fitosanitar.
La mezeluri şi carnea afumată se admite menţionarea în facturile de expediţie a mărfurilor a numărului şi datei eliberării certificatului veterinar întreprinderii pentru lotul de producţie produsă în schimbul concret.
17. Destinatarul mărfurilor trebuie să prezinte, iar agentul de transport să restituie expeditorului ambalajul inventar deşert în termenul stabilit în contractul dintre furnizor şi cumpărător.
III. LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE
18. Laptele se transportă fără ambalaj cu automobile-cisterne specializate sau în ambalaj cu autorefrigeratoare, automobile izotermice sau automobile-furgoane dotate cu instalaţii de refrigerare.
Produsele lactate se transportă în ambalaj.
Agenţii de transport trebuie să aloce pentru transportarea laptelui şi produselor lactate în ambalaj material rulant specializat cu regim de temperatură ce se reglează în dependenţă de durata transportării, tipul ambalajului şi temperatura aerului exterior.
19. La transportarea laptelui şi produselor lactate cu automobilul - furgon la adresa unui destinatar expeditorul este obligat să sigileze marfa.
20. Expeditorul de mărfuri este obligat să prezinte mărfurile pentru transportare în următoarele tipuri de ambalaj autorizate de Ministerul Sănătăţii pentru contact cu produsele alimentare:
- laptele vărsat - în bidoane metalice cositorite şi cisterne sigilate de expeditorul de mărfuri;
- laptele, frişca, chefirul, iaurtul şi alte produse lactate integre - ambalate în sticle, pachete de hîrtie "tetra-pac" , "tetra-bric" şi în ambalaj de polietilenă plasate în lăzi şi coşuri speciale metalice şi din masă plastică şi peliculă de polietilenă cîte 10 litri;
- smîntîna, brînza de vacă, pasta din brînză de vacă la cîntar - în bidoane metalice cositorite sigilate de expeditorul de mărfuri, iar cele ambalate, inclusiv brînzica, în ambalaj de masă plastică;
- brînza de oaie - în ambalaj din masă plastică şi din lemn.
Ambalajul destinat pentru transportarea produselor lactate, inclusiv brînzeturile, grăsimile animaliere şi îngheţata, trebuie să corespundă standardelor naţionale şi documentelor normative în vigoare şi să fie autorizat de Ministerul Sănătăţii.
21. La prezentarea pentru transportarea cu un automobil a laptelui şi produselor lactate în divers asortiment la adresa cîtorva destinatari expeditorul trebuie din timp, pînă la sosirea automobilului, să grupeze marfa pentru destinatari şi să efectueze încărcarea la un post.
22. Expeditorul mărfurilor restituie destinatarului ambalajul deşert în conformitate cu cerinţele sanitare în vigoare.
23. Expeditorul mărfurilor este obligat să prezinte laptele pentru transportare fără ambalaj de la fabrica de lapte la o temperatură a laptelui nu mai mare de +6°C.
Temperatura laptelui prezentat spre transportare de la fabricile orăşeneşti de lapte la întreprinderile de comerţ şi alimentaţie publică nu trebuie să depăşească +6°C.
Expeditorul mărfurilor în factura de expediţie indică data şi ora finisării procesului tehnologic, data şi ora expirării termenului de realizare, de asemenea temperatura păstrării.
24. Primirea spre transportare de la expeditor şi predarea către destinatar a laptelui şi produselor lactate în ambalaj se efectuează de către agenţii de transport la prezentarea certificatului calităţii după numărul de bidoane, butoaie, de asemenea lăzi şi coşuri umplute conform documentaţiei normative.
Primirea şi predarea laptelui în cazul transportului fără ambalaj se efectuează sub sigiliul expeditorului de mărfuri.
Laptele şi produsele lactate trebuie să fie însoţite de certificate igienice, fitosanitare, veterinare în conformitate cu regulile stabilite de Serviciul Veterinar de Stat al Republicii Moldova.
25. Expeditorul de mărfuri (fabrica orăşenească de lapte) este obligat să efectueze:
- controlul existenţei şi integrităţii plombei expeditorului pe gurile de acces ale cisternelor şi conductelor deversoare;
- scoaterea plombelor;
- deschiderea gurilor de acces ale cisternelor înainte de încărcare şi închiderea lor după încărcare;
- conectarea şi deconectarea manşoanelor de la cisternă;
- turnarea în cisternă;
- plombarea gurilor de acces şi conductelor deversoare ale cisternelor;
- spălarea şi dezinfectarea pe dinăuntru şi pe dinafară a cisternei după vărsarea laptelui;
- nota în foaia de parcurs sau paşaport despre prelucrarea sanitară, timpul efectuării prelucrării sanitare;
- încălzirea cu apă fierbinte şi aburi a gurilor de acces şi ţevilor în timp de iarnă.
IV. PEŞTE ŞI PRODUSE DIN PEŞTE
26. Peştele şi produsele din peşte se transportă cu transport special ce asigură păstrarea calităţii cu respectarea temperaturii corpului peştelui nu mai înalte de -9°C cu indicarea în factura de expediţie a datei congelării, temperaturii produsului şi datei ambalării cu eliberarea certificatului calităţii.
27. Transportarea peştelui îngheţat se admite doar în ambalaj. Peştele trebuie să fie ambalat în lăzi din lemn şi masă plastică, butoaie şi ambalaj de masă plastică etc., autorizate de Ministerul Sănătăţii pentru ambalarea acestor produse. Lăzile în părţi trebuie să fie îmbrăcate cu o fîşie de ambalaj din fier sau cablu, iar coşurile, cutiile, baloturile şi sacii legaţi strîns cu frînghie. Ambalajul înăuntru trebuie să fie aşternut cu rogojină curată, hîrtie sau alt material izolator. Peştele de calitate superioară şi fileul din peşte se ambalează doar în lăzi aşternute înăuntru cu material izolator.
28. Peştele refrigerat se transportă în lăzi de lemn sau butoaie. Pe fundul ambalajului şi pe fiecare rînd de peşte trebuie să fie presărat un strat de gheaţă curată fărîmiţată mărunt. În butoaie şi lăzi trebuie să fie orificii pentru scurgerea apei de la topirea gheţii.
Peştele refrigerat trebuie să aibă temperatura în grosul cărnii lîngă coloana vertebrală de la -2°C pînă la +5°C. În certificatul calităţii trebuie să fie indicat: data şi ora finalizării procesului tehnologic, data şi ora expirării termenului de realizare, temperatura păstrării.
29. Peştele sărat şi scrumbia trebuie să fie ambalate în butoaie din lemn şi masă plastică.
30. Peştele afumat la rece, uscat şi alte produse din peşte se transportă doar în ambalaj, care este bun pentru prelucrare.
31. Peştele viu se transportă în cisterne special utilate şi în containere cu aeraţie. Se admite transportarea în apă din apeduct, care conţine clor, cu condiţia aeraţiei preliminare în decursul a 30-50 minute. Raportul dintre peşte şi apă în cisterne şi containere cu sistem de aeraţie forţată (la transportarea molitrului, plăticii şi altor peşti de apă dulce) 1:2, fără aeraţie - 1:3. Peştele de mare se transportă doar cu aeraţie forţată, raportul dintre peşte şi apă fiind de 1:10.
32. Încărcarea în automobile a peştelui şi produselor din peşte în ambalaj se efectuează în rînduri compacte. Peştele îngheţat se transportă în ambalaj dur. Încărcarea produselor din peşte sărat în ambalaj se efectuează în dependenţă de mărimea locurilor, însă nu mai mult decît în două rînduri în înălţime.
33. Durata transportării peştelui viu nu trebuie să depăşească 8 ore în cazul temperaturii aerului atmosferic nu mai înalte de +10°C fără schimbarea apei. În cazul unei temperaturi mai înalte apa trebuie răcită cu ajutorul gheţii, iar durata transportării se reduce pînă la 6 ore. După 6 ore apa se schimbă.
34. Documentul veterinar de însoţire pentru peşte şi produsele din peşte trebuie să fie adeverinţa veterinară de forma stabilită, eliberată de serviciul veterinar teritorial la locul de expediere, precum şi certificatul de conformitate, igienic şi fitosanitar.
V. CARTOFI, LEGUME ŞI CULTURI BOSTĂNOASE
35. Prezentul capitol al Regulamentului prevede condiţiile transporturilor urbane şi suburbane de cartofi, legume şi culturi bostănoase:
- de la întreprinderile agricole, asociaţiile de gospodării ţărăneşti (fermieri), organizaţii de achiziţionare ale cooperativelor de consum la întreprinderile de comerţ, alimentaţie publică, depozite de legume şi la întreprinderile de prelucrare;
- de la depozitele de legume la întreprinderile de comerţ şi alimentaţie publică.
36. La transportarea cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase agenţii economici, expeditorii şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi să întreprindă măsuri în vederea protecţiei cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase de deteriorări mecanice, precipitaţii atmosferice, acţiunea temperaturilor joase şi înalte.
37. Expeditorul trebuie să prezinte mărfurile pentru transportare în ambalaj bun, curat, uscat, fără miros străin, care corespunde cerinţelor standardelor naţionale în conformitate cu anexa, şi însoţite de factura de expediţie, certificat de calitate sau certificat igienic, în care se va indica conţinutul rezidual de nitraţi, pesticide, elemente toxice, micotoxine.
Cartofii şi legumele expediate de întreprinderile agricole, asociaţiile de gospodării ţărăneşti (fermieri) şi organizaţiile de achiziţionare ale cooperaţiei de consum pot fi primiţi spre transportare în ambalaj nestandard, care asigură integritatea lor în timpul transportului.
38. Cartofii, legumele şi culturile bostănoase se transportă în autorefrigeratoare, automobile izotermice, automobile-furgoane sau automobile cu platformă deschisă.
Selectarea materialului rulant pentru transportarea cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase se efectuează de către agenţii de transport, luîndu-se în vedere temperatura aerului exterior şi durata transportului.
39. Cartofii, legumele şi culturile bostănoase transportate în automobile cu platforma deschisă la temperatura aerului mai joasă de 0°C trebuie să aibă o izolare termică aplicată de către expeditor. Conform contractului de transportare agenţii de transport pot lua asupra lor cheltuielile pentru mijloacele de izolare termică a mărfurilor.
40. Materialul rulant alocat de agenţii de transport pentru transportarea cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase trebuie să fie dotat cu tachelajul necesar: prelată şi frînghii.
În cazul transporturilor permanente de varză şi culturi bostănoase bordurile caroseriei şi remorcilor trebuie să fie ridicate pînă la înălţimea de 1,4m, iar în cazul transportării altor legume şi cartofilor - pînă la înăltimea de 0,9m de la podea.
41. Expeditorul mărfurilor trebuie să aşeze lăzile, sacii cu legume şi cartofi în caroseriile automobilelor în rînduri compacte fără intervale între locurile de marfă.
42. Expeditorul de mărfuri trebuie să prezinte spre transportare culturile bostănoase în stare proaspătă, curate, fără deteriorări mecanice şi de către vătămători sau boli, uniforme din punct de vedere al maturităţii, ambalate conform standardelor naţionale în ambalaj bun, rezistent, uscat cu suprafaţa interioară netedă, fără miros străin în concordanţă cu anexa 2.
43. În perioada achiziţiilor şi realizărilor în masă se admite transportarea pepenilor verzi şi galbeni, dovlecilor, dovleceilor în vrac.
La transportarea pepenilor verzi şi soiurilor rezistente de pepeni galbeni fără ambalaj pe podeaua caroseriei se aşterne un strat de paie cu grosimea nu mai mică de 10 cm sau rogojini, prelată, pînză de sac etc.
Înălţimea vracului de pepeni verzi trebuie să fie nu mai mare de 1,3-1,4 m. Pepenii verzi se plasează în rînduri, însă nu mai multe de trei. Între rînduri se aştern paie sau alt material pentru ambalare.
44. Primirea pentru transportare de la expeditori şi predarea către destinatar a cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase se efectuează de către agenţii economici la cîntar la prezentarea facturii de expediţie, certificatului de calitate, certificatului fitosanitar şi igienic cu indicarea conţinutului rezidual de nitraţi, pesticide, elemente toxine, micotoxine, radionuclizi, precum şi a certificatului de conformitate.
45. La transportarea cartofilor şi legumelor într-un automobil cîtorva destinatari expeditorul este obligat să le aşeze în caroserie în aşa mod ca să asigure posibilitatea descărcării întregului asortiment de mărfuri solicitat de fiecare destinatar.
46. La transportarea cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase în containere sau automobile - furgoane la adresa unui destinatar mărfurile trebuie să fie expediate sub sigiliul expeditorului.
47. Cartofii, legumele şi culturile bostănoase transportate în scopuri furajere în sectorul zootehnic trebuie să fie însoţite de adeverinţă veterinară, eliberată în modul stabilit.
VI. PRODUSE POMICOLE, BACIFERE ŞI STRUGURI
48. Regulamentul prevede condiţiile transporturilor locale de fructe, pomuşoare şi struguri:
- de la întreprinderile agricole, asociaţiile de gospodării ţărăneşti (fermieri), organizaţii de achiziţionare ale cooperaţiei de consum spre organizaţiile de comerţ, alimentaţie publică şi depozite;
- de la staţiile de cale ferată, porturi maritime şi aeroporturi, asociaţii agroindustriale şi agrare de desfacere, bazele lor de achiziţie si desfacere spre întreprinderile de comerţ şi alimentaţie publică;
- de la depozitele de legume spre întreprinderile de comerţ şi alimentaţie publică.
49. La transportarea fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor agenţii de transport, expeditorii şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi să asigure primirea facturii de expediţie, certificatului de calitate, fitosanitar şi igienic, în care se va indica conţinutul rezidual de pesticide, nitraţi, micotoxine, radionuclizi, elemente toxice, precum şi a certificatului de conformitate, să întreprindă măsuri de protecţie a lor de deteriorări mecanice, precipitaţii atmosferice, acţiunea temperaturilor joase şi înalte.
50. Fructele, pomuşoarele şi strugurii se transportă cu automobile izotermice, automobile-furgoane, automobile (autotrenuri) cu platformă deschisă, care asigură starea lor calitativă şi integritatea.
Materialul rulant pentru transportarea fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor este selectat de agenţii de transport, luîndu-se în vedere temperatura aerului exterior, durata transportării şi transportabilitatea producţiei.
Materialul rulant alocat trebuie să fie curat, fără miros străin, de asemenea trebuie să fie asigurat cu prelată şi frînghii.
51. Pentru transportarea fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor la o temperatură a aerului exterior mai jos de 0°C agenţii de transport trebuie, de regulă, să aloce automobile cu caroserii izotermice. La transportarea cu automobile cu platformă deschisă sau automobile-furgoane expeditorul trebuie să asigure izolarea termică a mărfurilor.
Agenţii de transport conform contractului de transportare pot lua asupra lor izolarea termică a încărcăturii cu achitarea cheltuielilor pentru mijloacele de izolare termică din contul expeditorului.
52. Expeditorul trebuie să prezinte pentru transportare fructele, pomuşoarele, strugurii în stare proaspătă, curată, fără deteriorări mecanice, nevătămate de dăunători sau boli, uniforme din punct de vedere al maturităţii, ambalate în conformitate cu standardele naţionale şi alte documente normative în vigoare în Republica Moldova, în ambalaj bun, dur, uscat, cu suprafaţa interioară netedă, fără miros străin conform anexei 3.
53. În perioada achiziţiilor în masă şi realizării se admite transportarea merelor în vrac.
Bordurile automobilelor şi remorcilor trebuie să fie ridicate pînă la înălţimea de 1,4 m de la podeaua caroseriei.
54. Pentru transportarea fructelor, pomuşoarelor, strugurilor expeditorul este obligat să transmită agentului de transport împreună cu factura de expediţie certificatul calităţii şi certificatul igienic în care să fie indicate rezultatele investigaţiilor conţinutului de pesticide, nitraţi, elemente toxice, micotoxine, radionuclizi, termenul de păstrare şi stării calitative a mărfurilor şi ambalajului cu trimiterea la standardul naţional respectiv şi alte documente normative în vigoare în Republica Moldova. Certificatul calităţii se întocmeşte în ziua prezentării şi se legalizează prin ştampila expeditorului de mărfuri, care poartă răspundere de calitatea mărfurilor şi ambalajului.
55. Expeditorul trebuie să aşeze lăzile cu fructe, pomuşoare, struguri în caroseriile automobilelor în rînduri compacte fără intervale între ele.
56. La transportarea fructelor în lăzi deschise fără capac între rînduri trebuie să fie plasat un scut de mărimea caroseriei sau cîteva scuturi, respectiv, de mărimi mai mici.
Lăzile se aşează în 3-4 rînduri în aşa mod ca rîndul de sus să proemineze de asupra bordului caroseriei automobilului nu mai mult decît o jumătate din înălţimea sa, se leagă cu frînghie şi se acoperă cu prelată.
57. La transportarea strugurilor în lăzi închise lăzile trebuie să fie stivuite nu mai mult decît în 9 rînduri.
Rîndul de sus se bate în scînduri (cîte trei scînduri la fiecare ladă).
Caroseria automobilului se acoperă cu prelată.
58. Pomuşoarele în ambalaj uşor la transportare se plasează în containere, coşuri sau se fixează în alt oricare mod ce va exclude deteriorarea produselor.
59. Agenţii de transport primesc spre transportare de la expeditor şi predau destinatarului fructele, pomuşoarele, strugurii la cîntar la prezentarea certificatului fitosanitar, inclusiv privind prezenţa pesticidelor, nitraţilor, micotoxinelor, radionuclizilor, elementelor toxice.
Produsele menţionate destinate, în scopuri furajere, sectorului zootehnic trebuie să fie însoţite de adeverinţă veterinară eliberată în modul stabilit.
La transportarea în containere sau automobile-furgoane la adresa unui destinatar marfa trebuie să fie expediată sub sigiliul expeditorului.
60. La transportarea fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor cu un automobil cîtorva destinatari expeditorul este obligat să le aşeze în caroseria automobilului în aşa mod ca să fie asigurată descărcarea întregului asortiment de mărfuri adresat fiecărui destinatar, de asemenea să elibereze facturi de expediţie fiecărui destinatar.
61. Transportul materialului de înmulţire, săditor pomicol şi arbuşti fructiferi se face cu mijloace de transport, căptuşite cu paie, în care se pun rădăcinile şi se aşează oblic cu partea aeriană în sens contrar direcţiei de mers a vehiculului. Se recomandă să se acopere cu prelată, mai ales la transportul pe distanţe mari. Cînd nu există pericol de îngheţ, paiele sau alte materiale în care se introduc rădăcinile, se umectează.
Materialul de înmulţire şi săditor pomicol şi viticol se ambalează în baloturi, greutatea maximă a cărora nu trebuie să depăşească 80 kg. Astfel de balot conţine 80-100 pomi de 1 an (vergi) sau 200-250 puieţi, marcote sau butaşi. Balotul se etichetează cu o etichetă, pe care se scrie numărul de ordine al balotului, numele şi adresa destinatarului, numele şi adresa expeditorului.
Ca regulă generală pe tot timpul transportării materialului săditor acesta trebuie ferit de uscăciune, care provoacă deshidratarea şi de temperaturi sub 0°C, care distrug imediat rădăcinile active.
Materialul săditor horticol va circula însoţit de următoarele acte:
- factura şi procesul-verbal de recepţie cantitativă şi calitativă;
- certificatul de valoare biologică (copii);
- buletinul fitosanitar de liberă circulaţie, numărul căruia se trece pe factură.
VII. TORTURI, PRĂJITURI ŞI ALTE ARTICOLE FĂINOASE CU CREMĂ
62. Transportarea torturilor, prăjiturilor şi altor articole făinoase cu cremă se efectuează în baza certificatului de calitate, în care va fi indicată data şi ora finalizării procesului tehnologic, data şi ora termenului limită de realizare, temperatura păstrării.
Nu se admite transportarea în comun a torturilor, prăjiturilor şi altor articole făinoase cu cremă cu produse nealimentare, precum şi cu produse, care au miros specific puternic şi cu pîinea proaspătă.
63. Expeditorul de mărfuri este obligat să prezinte torturile spre transportare în cutii de carton şi ambalaj din masă plastică autorizate de Ministerul Sănătăţii, înfăşurate cu panglică încleiată. Cutiile se aşează în caroserie în cîteva rînduri după înălţimea caroseriei. Articolele în bucăţi mărunte (prăjiturile ş.a.) trebuie să fie aşezate într-un rînd în înălţime pe tarabe din metal acoperite cu capac.
Toate tarabele se numerotează în conformitate cu Regulamentul transporturilor auto de mărfuri.
64. Expeditorul trebuie să prezinte pentru transportare articolele de cofetărie şi făinoase cu cremă cu o temperatură de la 0°C pînă la +6°C, iar îngheţate - nu mai mult de 10°C, şi însoţite de factura de expediţie, certificatul calităţii, precum şi certificatele igienic şi fitosanitar.
65. Agenţii de transport trebuie să aloce pentru transportarea torturilor, prăjiturilor şi altor articole făinoase cu cremă automobile izotermice sau automobile-furgoane înzestrate cu instalaţii refrigeratoare cu paşaport sanitar.
66. Primirea pentru transportare de la expeditor şi predarea către destinatar a articolelor făinoase cu cremă se efectuează de către agenţii de transport conform denumirilor şi numărului de cutii sau tarabe umplute în concordanţă cu standardele.
67. Încărcarea şi descărcarea articolelor făinoase cu cremă trebuie să se efectueze atent, fără lovituri şi zdruncinări bruşte.
68. Prelucrarea sanitară a caroseriei materialului rulant trebuie să fie efectuată de către agenţii de transport.
69. Tarabele pentru transportarea torturilor, prăjiturilor şi altor articole făinoase cu cremă sînt ambalaj inventar al expeditorului mărfurilor.
Expeditorul mărfurilor trebuie să efectueze prelucrarea sanitară a tarabelor.
VIII. REGULILE DE TRANSPORTARE A MĂRFURILOR
PERISABILE ÎN TRAFIC INTERURBAN
70. Mărfurile perisabile se transportă cu mijloacele de transport auto în stare răcită, refrigerată, congelată, adînc congelată, precum şi în stare proaspătă.
71. Pentru asigurarea păstrării mărfurilor perisabile expeditorii de mărfuri, agenţii de transport şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi să organizeze activitatea precisă şi coordonată de planificare, pregătire şi efectuare a acestor transporturi.
Transporturile în masă a mărfurilor perisabile se efectuează conform contractelor, graficelor coordonate între furnizori, consumatori şi agenţii de transport.
72. Materialul rulant alocat pentru transportarea mărfurilor perisabile trebuie să fie curat şi să corespundă cerinţelor stabilite şi să fie dotat cu instalaţii în vederea înregistrării temperaturii. Instalaţia frigorifică, instalaţiile portante şi închizătoarele uşilor trebuie să fie în stare tehnică bună, caroseriile automobilelor izotermice şi automobilelor refrigeratoare trebuie să asigure menţinerea regimului de temperatură fixat.
73. Mărfurile perisabile trebuie să fie prezentate pentru transportare în stare transportabilă, să corespundă după calitate, ambalaj şi marcare cerinţelor stabilite de standardele naţionale sau documentele normative în vigoare în Republica Moldova şi să fie însoţite de certificatul de conformitate, certificatul de calitate, în care să fie scris termenul de valabilitate, condiţiile de păstrare, iar legumele şi fructele de asemenea de certificatele igienic şi fitosanitar, inclusiv vizînd conţinutul de pesticide, micotoxine, nitraţi, radionuclizi, elemente toxice, factură de expediţie, certificatul veterinar (pentru produsele de origine animală). La cererea agentului de transport sau şoferului expeditor expeditorul (destinatarul) mărfurilor este obligat pentru controlul stării mărfurilor sau ambalajului să prezinte standardele naţionale sau documentaţia normativă.
Ambalajul pentru mărfurile perisabile trebuie să corespundă condiţiilor sanitar-igienice de transportare, să păstreze calitatea, aspectul lor exterior şi să protejeze mărfurile de deformare.
74. Temperatura în caroseria refrigeratorului la transportarea mărfurilor perisabile trebuie să corespundă datelor indicate în rubricile 3 şi 4 ale anexei 3.
75. În stare proaspătă se transportă fructele şi legumele, care nu cer menţinerea unui regim anumit de temperatură, însă necesită o aerisire permanentă sau periodică.
Fructele şi legumele proaspete în timpul aflării în drum (din momentul încheierii încărcării şi pînă la începutul descărcării) nu mai mult de 6 ore pot fi transportate în perioada de primăvară, vară şi toamnă în cazul temperaturii exterioare nu mai joase decît 0°C cu material rulant specializat acoperit cu prelată şi cu aerisire.
76. În cazul transportării mărfurilor congelate temperatura aerului în caroseria materialului rulant autorizat de organele supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat pentru transportarea produselor alimentare trebuie să se menţină la nivelul ce corespunde temperaturii mărfurilor la momentul primirii spre transportare cu devieri în limita de 3°C.
În cazul cînd marfa nemijlocit după transportare este consumată, se admite conform permisiunii în scris a expeditorului majorarea treptată a temperaturii mărfii în timpul transportării pînă la temperatura, la care se efectuează consumul.
77. În dependenţă de particularităţile mărfurilor şi prelucrării lor termice şoferul este obligat în timpul de vară să efectueze în prealabil pînă la încărcarea mărfii refrigerarea caroseriei refrigeratorului, iar în timp de iarnă/încălzirea caroseriei pînă la temperatura indicată în rubricile 3, 4 din anexa 3.
Temperatura în caroseria refrigeratorului înainte de încărcare şi temperatura mărfii în perioada încărcării se fixează de către expeditor şi şofer în fişa de control. Fişele de control al temperaturii (anexa 5) se fabrică de către agentul de transport şi se întocmesc în 2 exemplare (unul se înmînează destinatarului, al doilea - rămîne anexat la foaia de parcurs).
La transportarea mărfurilor perisabile cu autorefrigeratoare şoferul este obligat periodic să controleze temperatura în caroserie şi permanent să menţină regimul de temperatură la nivelul fixat la încărcare şi rezultatele măsurărilor temperaturii să le înscrie în fişa de control.
Mărfurile perisabile se primesc spre transportare, dacă termenul admis de transportare a lor (transportabilitatea) stabilit de documentaţia normativă va fi mai mic decît termenul limită de transportare indicat în p.86 al prezentului Regulament.
78. Plasarea corectă a mărfurilor perisabile în caroserie este una din condiţiile principale la asigurarea păstrării în timpul transportării şi folosirii depline a capacităţii materialului rulant.
Expeditorul de mărfuri poartă răspundere de plasarea corectă şi stivuirea mărfurilor în caroseria automobilului.
79. Fructele şi legumele în ambalaj închis trebuie să fie aşezate compact la nivelul marginii ambalajului ca să nu se lovească în timpul transportării.
Pomuşoarele, strugurii, fructele sămînţoase (mere, pere) şi sîmburoase (prune, caise, piersici etc.), roşiile, pepenii verzi şi galbeni trebuie să fie în fiecare lot uniforme din punct de vedere al gradului de maturitate.
Agentul de transport are dreptul să controleze starea a pînă la 5% din locurile prezentate pentru transport prin verificarea şi măsurarea temperaturii mărfii. Deschiderea încărcăturii, ambalarea ulterioară după control se efectuează de către expeditorul de mărfuri. Mărfurile în ambalaj termic nu se deschid.
Încărcătura, care nu corespunde după calitatea ambalajului, marcare şi prelucrarea termică cerinţelor stabilite, nu se primeşte spre transportare pînă la lichidarea defectelor depistate în timpul controlului.
80. Aşezarea lăzilor cu fructe şi legume trebuie să se efectueze în aşa mod ca distanţa dintre pod (suport) şi rîndul superior de încărcătură să fie nu mai mic de 30-35cm şi să nu fie spaţiu între stiva de mărfuri şi peretele posterior al caroseriei.
În cazurile cînd lungimea lăzilor nu este multiplă lungimii caroseriei, trebuie să fie create condiţii, care ar împiedica deplasarea încărcăturii. Materialele necesare în acest scop sînt prezentate şi instalate de către expeditorul mărfurilor.
81. Carnea şi produsele din carne în trafic interurban se transportă doar:
a) în stare refrigerată - supuse după disecarea carcaselor refrigerării pînă la temperatura în grosimea muşchilor lîngă os de la 0°C pînă la +4°C, avînd o suprafaţă uscată cu pojghiţa uscată fără urme de mucegai, mucus şi umezire;
b) în stare congelată - supuse congelării pînă la temperatura în grosimea muşchilor lîngă os nu mai înaltă de -8°C.
Transportarea cărnii proaspăt tăiate şi adînc congelate în stare de dezgheţare se interzice.
82. Carnea congelată şi alte produse congelate se aşează în caroserie în stive compacte cu folosirea la maximum a volumului caroseriei. În acelaşi mod se stivuiesc şi lăzile cu produsele din carne congelată.
Mărfurile refrigerate în ambalaj (păsări tăiate, salamuri, afumături), precum şi fructele, legumele se aşează în stive. Bovina, porcina, ovina şi carnea de viţel răcită şi refrigerată se încarcă în caroserie doar atîrnată de cîrlige.
Bucăţile de carne pe carcase nu trebuie să se atingă una de alta, de podeaua şi pereţii caroseriei.
83. Transportarea produselor din carne congelate în comun cu cele refrigerate sau răcite, precum şi a cărnii răcite cu cea refrigerată nu se admite.
Nu se admite transportarea cu acelaşi automobil în comun cu alte produse a următoarelor mărfuri:
1) peştele congelat şi refrigerat;
2) scrumbia, peştele sărat, icrele;
3) peştele afumat, peştele uscat la aer, la soare;
4) carnea refrigerată;
5) carnea afumată;
6) toate tipurile de caşcaval;
7) fructele cu aromă puternică (portocale, lămîi, mandarine, pepeni galbeni);
8) legumele cu miros puternic (ceapă, usturoi);
9) drojdiile de brutărie.
De consecinţele încărcării într-un automobil a acestor mărfuri răspunde expeditorul de mărfuri.
84. Carnea şi produsele din carne se primesc pentru transportare doar la prezentarea certificatului de calitate şi certificatelor veterinare eliberate de organele supravegherii veterinare de stat.
Şoferul automobilului, care transportă produse animaliere, nu are dreptul să iasă în cursă fără certificatul veterinar eliberat de expeditorul mărfurilor.
Plantele vii, florile, bulbii, fructele, seminţele etc. expediate din localităţile, unde este anunţată carantină, se primesc spre transportare la prezentarea de către expeditor pentru fiecare partidă a autorizaţiilor şi certificatelor de carantină eliberate de Inspectoratul de Stat pentru Carantina Fitosanitară al Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrării.
85. Transportarea mărfurilor perisabile cu automobile-refrigeratoare se efectuează sub sigiliul expeditorului, care răspunde de calitatea, cantitatea, asortimentul mărfurilor expediate, greutatea, şi corespunderea lor cerinţelor sanitare.
Expeditorul de mărfuri poartă răspundere de scăderea calităţii mărfurilor transportate nerefrigerate în prealabil pînă la temperatura indicată în anexa 3 cu condiţia respectării de către agentul de transport a regimului de temperatură fixat în caroseria autorefrigeratorului, termenului de transportare a mărfurilor, precum şi integritatea sigiliului expeditorului.
86. Agentul de transport poartă răspundere de păstrarea mărfurilor şi sigiliului în drum, precum şi de transportarea mărfurilor în termenul stabilit şi calitatea mărfurilor, dacă pierderea calităţii sau reducerii calităţii au avut loc în rezultatul încălcării regimului de temperatură în timpul transportării, defecţiunii instalaţiei frigorifere sau reţinerii în drum din vina agentului de transport. Agentul de transport poartă răspundere egală pentru transportarea mărfurilor de rînd cu expeditorul.
87. Agenţii de transport sînt obligaţi să transporte mărfurile uşor alterabile conform destinaţiei, reieşind din parcursul mediu în 24 de ore 350 km. Dacă mărfurile uşor alterabile se transportă la o distanţă de peste 350 km, după automobil se întăresc 2 şoferi şi parcursul mediu în 24 ore se stabileşte 600 km.
Termenul - limită de transportare a mărfurilor se calculează din momentul încheierii încărcării şi întocmirii documentelor pînă în momentul sosirii automobilului la destinatarul de mărfuri.
În cazul cînd destinatarul de mărfuri nu asigură descărcarea la timp sau schimbă punctul destinaţiei, el poartă răspundere de reducerea calităţii mărfurilor provocate de staţionarea automobilului în punctul de destinaţie sau majorarea termenului de transportare din cauza schimbării punctului de destinaţie.
88. La sosirea în punctul de destinaţie şoferul prezintă destinatarului factura de expediţie, fişa de control al temperaturii şi documentele de însoţire ale expeditorului de mărfuri, certificatul de calitate, iar pentru legume şi fructe de asemenea şi certificatele fitosanitare, în care să fie indicate rezultatele investigaţiilor conţinutului de pesticide, nitraţi, elemente toxice, micotoxine, radionuclizi şi termenul păstrării, precum şi certificatul de conformitate şi alte documente stabilite de legislaţia în vigoare.
Destinatarul de mărfuri face înscrierile necesare în facturile de expediţie despre primirea mărfurilor, deschide autorefrigeratorul şi împreună cu şoferul măsoară temperatura în caroseria refrigeratorului, temperatura mărfurilor şi face înscrierea în fişa de control a temperaturii. Aceste înscrieri se legalizează prin semnăturile destinatarului şi şoferului, după ce destinatarul începe descărcarea autorefrigeratorului.
Un exemplar al fişei de control al temperaturii rămîne la destinatarul mărfurilor, al doilea se anexează la foaia de parcurs.
După descărcarea mărfurilor perisabile destinatarul de mărfuri este obligat să cureţe caroseria materialului rulant şi în conformitate cu cerinţele veterinar-sanitare, să spele sau să efectueze dezinfectarea ei. Despre spălarea şi dezinfectarea materialului rulant destinatarul face notă în documentul de livrare.
89. În cazul transporturilor de mărfuri perisabile animaliere în trafic interurban transportul auto trebuie să fie prelucrat la punctul de spălare şi dezinfectare din Varniţa nu mai rar decît o dată în zece zile; în cazul exportului producţiei - înainte de expedierea fiecărui lot de mărfuri.
90. La transportarea mărfurilor perisabile şoferul autorefrigeratorului este obligat:
a) să controleze corectitudinea încărcării şi plasării mărfurilor în caroseria refrigeratorului şi în cazul depistării incorectitudinii plasării mărfurilor să ceară lichidarea neajunsurilor observate. Indicaţiile şoferului în partea lichidării neajunsurilor observate sînt obligatorii pentru expeditorul de mărfuri;
b) să controleze corespunderea datelor fixate despre temperatura mărfurilor înainte de încărcare, termenul de transportare, starea calitativă a mărfurilor şi ambalajului în certificatul prezentat de expeditorul de mărfuri sau certificatul calităţii, precum şi în fişa de control al temperaturii;
c) să urmărească curăţirea deplină a caroseriei automobilului de către destinatar după descărcarea mărfurilor, iar în caz de necesitate să ceară spălarea şi dezinfectarea ei;
d) să prezinte pentru control reprezentanţilor destinatarului de mărfuri şi organelor de control fişa de control (anexa 5) cu notele despre temperatura măsurată în drum;
e) în cazul prezenţei semnelor scăderii potenţiale a calităţii produselor transportate să înştiinţeze agentul de transport din imediata apropiere pentru chemarea reprezentanţilor acestei întreprinderi, organului de control şi reprezentanţilor reţelei de comerţ pentru soluţionarea problemei cu privire la posibilitatea transportării ulterioare sau transmiterii mărfurilor organelor locale spre realizare;
f) să menţină regimul de temperatură indicat în anexa 3, iar în cazul transportării legumelor şi fructelor nerefrigerate în prealabil să ridice în drum temperatura în caroserie pînă la cea indicată în anexă.
IX. CONTROLUL ASUPRA RESPECTĂRII REGULILOR
STABILITE DE TRANSPORTARE A MĂRFURILOR
Controlul asupra respectării regulilor stabilite de transportare a mărfurilor cu mijloace de transport auto pe teritoriul Republicii Moldova este exercitat de organul respectiv al administraţiei publice centrale de specialitate şi organele administraţiei publice locale în limita competenţei lor (art.53 al Codului transporturilor auto), precum şi Serviciul Sanitaro-Epidemiologic de Stat al Republicii Moldova.
X. RESPONSABILITATEA AGENŢILOR DE TRANSPORT
CE PARTICIPĂ LA TRANSPORTAREA MĂRFURILOR
1. Responsabilitatea agenţilor de transport pentru transporturile îndeplinite necalitativ şi cu întîrziere, pentru păstrarea mărfurilor transportate, se determină în concordanţă cu Codul transporturilor auto al Republicii Moldova şi legislaţia în vigoare.
2. În problemele neprevăzute de prezentul Regulament este necesar de a se călăuzi de Codul transporturilor auto al Republicii Moldova şi Regulamentul transporturilor auto de mărfuri.
Anexa 1
Temperatura cărnii, subproduselor şi semifabricatelor din carne prezentate pentru transportare
| ||
Nr. d/r | Denumirea produselor | Temperatura produselor
prezentate spre transportare °C |
1 | 2 | 3 |
Carnea | ||
a) congelată: | ||
1. | de bovine | nu mai înaltă de -6 |
2. | de ovine | nu mai înaltă de -6 |
3. | de porcine | nu mai înaltă de -6 |
4. | blocuri de carne | nu mai înaltă de -6 |
5. | carne de pasăre, iepure | nu mai înaltă de -6 |
6. | subproduse | nu mai înaltă de -6 |
7. | grăsimi neprelucrate, slănină | nu mai înaltă de -8 |
b) refrigerată | ||
8. | de bovine | de la 0 pînă la +4 |
9. | de ovine | de la 0 pînă la +4 |
10. | de porcine | de la 0 pînă la +4 |
11. | de pasăre, iepure | de la 0 pînă la +4 |
c) răcită | ||
12. | de bovine | de la +4 pînă la +12 |
13. | de bovine şi ovine în lapte | de la +4 pînă la +12 |
Produsele din carne | ||
14. | salam crud afumat, afumat şi afumături | nu mai înaltă de +15 |
15. | salam fiert | de la +2 pînă la +6 |
16. | becon sărat | nu mai înaltă de +8 |
17. | carne sărată de porcine şi bovine, produse din carne sărată | nu mai înaltă de +8 |
18. | grăsimi de animale, topite alimentare | de la -5 pînă la -8 |
Notă: Carnea se transportă în material rulant pe carcase fără ambalaj. Produsele din carne se transportă în ambalaj. |
Anexa 2
Ambalarea produselor de provenienţă vegetală
| ||
Tipul de ambalaj pentru produse | ||
destinate consumului în stare proaspătă şi păstrării | destinate industrializării | |
1 | 2 | 3 |
1. Cartofi | Containere, coşuri, lăzi-coşuri, saci. Transportarea cartofilor în vrac se admite în perioada achiziţiei şi realizării în masă. | |
2.Varză în căpăţini, inclusiv varză roşie | Lăzi, containere, saci. Se admite transportarea fără ambalaj (în vrac pe aşternut curat) | |
3. Conopidă | Lăzi | |
4. Ceapă, usturoi | Lăzi. La transportarea de la locul recoltării pînă la punctele de achiziţie se utilizează ambalajul moale | |
5. Morcovi, sfeclă | Lăzi, containere. Se admite transportarea rădăcinilor în ambalaj moale pentru consumul local | |
6. Roşii brune | ||
7. Roşii coapte | ||
8. Castraveţi | Lăzi, coşuri | |
9. Ardei | Lăzi | |
10. Vinete | Lăzi | |
11. Pepeni galbeni | Containere,coşuri capacit. pînă la 50 kg. Transportarea în vrac se admite în perioada achiziţiei şi realizării în masă. În fiecare unitate de ambalaj se plasează fructe de o mărime şi aceeaşi calitate pomologică şi comercială. | |
12. Pepeni verzi | Containere, coşuri şi fără ambalaj pe aşternut de paie. Transportarea în vrac se admite în perioada achiziţiei şi realizării în masă. Pepenii verzi se calibrează: măşcaţi - de la 25 cm în diametru şi mai mult, medii - de la 20 pînă la 25 cm, mărunţi - de la 15 pînă la 20 cm. | |
13. Dovlecei | Lăzi | |
14. Fasole-păstăi | ||
15. Mazăre-boabe | ||
16. Verdeaţă | Lăzi | |
17. Mere, pere, gutui | Lăzi, capacitatea 15-25 kg Lăzi, capacitatea 20-25 kg Lăzi, capacitatea 40,0-42,5 kg. La transportarea în reţeaua comercială merele măşcate şi medii de calitatea întîi se ambalează cu învelirea fiecărui fruct în hîrtie subţire. Merele mărunte cu diametru pînă la 40mm pot fi ambalate în lăzi turnate. Rumeguşul se aşează la fundul lăzii şi sub capac. | Lăzi, capacitatea 40,0-42,5 kg şi fără ambalaj pe aşternut din paie. |
18. Vişine, cireşe | Coşuri, site, capacitatea pînă la 6 kg. Lăzi deschise, capacitatea pînă la 10 kg. Lăzi şi coşuri pînă la 12 kg. Se ambalează turnate cu aranjarea rîndului superior | Lăzi şi coşuri, capacitatea pînă la 12 kg (sitele şi coşurile plate pot fi legate în pacuri) |
19. Caise, piersici | Lăzi, coşuri, site, suporturi, capacitatea pînă la 12 kg. Fructele măşcate se plasează în lăzi în rînduri, iar cele medii şi mărunte se toarnă cu aranjarea rîndului superior. Caisele şi piersicii se aşează la nivelul marginilor ambalajului cu proeminenţă spre centru. Înălţimea stratului 10-14 cm. Piersicii se calibrează: măşcate - peste 50 mm în diametru, medii -35-50 mm, mărunte - mai mici de 35mm. | |
20. Prune, corcoduşe | Lăzi, capacitatea 12-15kg, site, capacitatea pînă la 60kg, (sitele pot fi legate în pacuri) . | |
21.Coacăză, agrişe | Coşuri, lăzi, capacitatea pînă la 10kg. | Lăzi, site, capacitatea pînă la 6kg. |
22. Zmeură, căpşuni | Lăzi, coşuri, capacitatea pînă la 30kg. Lăzile şi coşurile trebuie umplute cu proeminenţe în centru. Nu se admite plasarea hîrtiei pe fundul şi pereţii laterali ai lăzii. | Lăzi, coşuri, capacitatea pînă la 5 kg. |
23. Struguri | Site, capacitatea pînă la 7kg. (Sitele pit fi legate în pacuri). |
Anexa 3
Regimul de temperatură în caroseria autorefrigeratorului utilizat la transportarea produselor alterabile
| ||||
Nr. d/r | Produsele | Temperatura în caroseria autorefrigeratorului, °C | Notă | |
de la |
pînă la | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Produse congelate (carne, subproduse, carne de iepure, păsări, slănină, peşte, produse congelate din ouă | nu mai înaltă
de -12 | ||
2. | Salamuri afumate | 0 | -3 | |
3. | Salamuri semiafumate | 0 | -3 | |
4. | Caşcavaluri crud afumate | +10 | +8 | |
5. | Carne răcită | +10 | +4 | |
6. | Carne şi păsări răcite | 0 | -1 | |
7. | Grăsimi animaliere, topite, margarină, unt topit | 0 | -3 | |
8. | Unt | nu mai înaltă de -6 | ||
9. | Lapte proaspăt şi pasteurizat, produse lactate în sticle şi în ambalaj tetra-pac | +5 | 0 | Transportarea
cu durata peste 12 ore nu se permite |
10. | Lapte condensat şi lapte-praf | +6 | +2 | |
11. | Caşcavaluri diverse | +8 | -2 | |
12. | Îngheţată | nu mai înaltă de -14 | ||
13. | Scrumbie puţin sărată în lăzi | nu mai înaltă de -6 | ||
14. | Marinade, batog afumat şi uscat, icre de peşte (în afară de cele enumerate în p.15.) | 0 | -3 | |
15. | Icre de peşte (negre proaspete, negre tescuite şi de somon roşii, de peşte mărunt foarte sărate) | 0 | -5 | |
16. | Peşte refrigerat cu straturi de gheaţă | 0 | -1 | |
17. | Conserve din peşte | +6 | -1 | |
18. | Preserve din peşte | 0 | -5 | |
19. | Peşte afumat la cald congelat | nu mai înaltă de -8 | ||
20. | Conserve diverse(cu excepţia celor din peşte) | +15 | +20 | |
21. | Ouă | |||
a) nesupuse prelucrării frigorifere | +8 | +4 | ||
b) din frigider | +3 | 0 | ||
22. | Drojdii | 0 | +4 | |
22. | Articole din carne, peşte şi culinare congelate rapid, fructe şi pomuşoare, sucuri condensate din fructe | nu mai înaltă
de -14 | ||
24. | Ulei | +10 | +2 | |
Produse de provenienţă vegetală | ||||
25. | Cartofi | +5 | +20 | |
26. | Varză cu căpăţini, inclusiv varză-roşie | 0 | +10 | |
27. | Varză-de-Bruxelles | +1 | +12 | |
28. | Conopidă | +1 | +8 | |
29. | Morcovi, sfeclă roşie | 0 | +8 | |
30. | Roşii brune | +8 | +15 | |
31. | Roşii coapte | +4 | +8 | |
32. | Castraveţi, ardei | +5 | +10 | |
33. | Vinete | +8 | +10 | |
34. | Pepeni galbeni | +4 | +10 | |
35. | Dovleci | 0 | +5 | |
36. | Dovlecei | +5 | +10 | |
37. | Fasole-păstăi | +2 | +8 | |
38. | Mazăre-boabe | +1 | +5 | |
39. | Verdeaţă | 0 | +5 | |
40. | Mere, gutui | +3 | +10 | |
41. | Pere | 0 | +5 | |
42. | Vişine, cireşe | 0 | +4 | |
43. | Caise | 0 | +3 | |
44. | Piersici | 0 | +7 | |
45. | Prune, corcoduşe | 0 | +7 | |
46. | Căpşuni, agrişe, coacăză, zmeură | +1 | +2 | |
47. | Struguri | +1 | +8 | |
48. | Ananaşi | +8 | +11 | |
49. | Banane (coapte nu deplin) | +11 | +15 | |
50. | Citrice | |||
а) portocale | +4 | |||
b) lămîi necoapte | +8 | |||
c) lămîi coapte | +2 | |||
d) mandarine | +2 | |||
51. | Afine | 0 | +4 | |
52. | Ridiche | +1 | +8 | |
Notă: 1. În cazul scăderii temperaturii aerului exterior mai jos decît este indicat în rubrica 4 transportul mărfurilor, în afară de cele indicate în punctele 4, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 24 cu autorefrigeratoare neutilate cu instalaţii de încălzire nu se admite. 2. În cazul scăderii temperaturii aerului exterior mai jos decît este indicat în rubrica 3 transportul mărfurilor, în afară de cele indicate în punctele 25-52 cu autorefrigeratoare neutilate cu instalaţii de încălzite nu se admite. 3. Pentru mărfurile transportate în perioada de iarnă în cazul scăderii temperaturii aerului exterior mai jos decît este marcat în rubrica 4 transportul se efectuează fără includerea instalaţiei frigorifere. |
Anexa 4
GRUPELE de mărfuri perisabile, care pot fi transportate concomitent cu un automobil
Grupa I. Produsele congelate şi refrigerate 1. Carne de bovine şi ovine congelată 2. Carne de porcine congelată 3. Subproduse congelate de categoria I (în afară de creieri) în ambalaj 4. Carne şi subproduse congelate în blocuri 5. Păsări congelate 6. Slănină 7. Grăsime de bovine şi ovine topită 8. Untură 9. Unt 10. Unt topit 11. Margarină 12. Produse congelate şi din ouă
Grupa 2. Produse refrigerate 1. Mere iernatice 2. Prăsade iernatice 3. Struguri
Grupa 3. Produse refrigerate 1. Mere şi prăsade văratice şi tomnatice 2. Caise şi piersici 3. Prune 4. Struguri 5. Vişine, cireşe 6. Agrişe 7. Coacăză
Grupa 4. Produse refrigerate 1. Roşii, verzi şi roze 2. Conopidă 3. Varză albă
Grupa 5. Produse refrigerate 1. Ouă 2. Conserve în ambalaj termic din tinichea şi sticlă
Grupa 6. Produse uscate 1. Produse uscate din ouă 2. Omletă deshidratată 3. Lapte - praf 4. Lapte praf degresat 5. Fructe uscate 6. Nuci 7. Lapte condensat 8. Lapte condensat în ambalaj ermetic din tinichea 9. Conserve în ambalaj ermetic din tinichea şi sticlă |
Anexa 5
F I Ş A controlului temperaturii
Şoferul _______________________________ autorefrigeratorul nr.________, foaia de parcurs nr.______ (numele, pronumele) 1. Autorefrigerator încărcat cu ___________________________ regimul de temperatură: (denumirea mărfii) a) în caroseria autorefrigeratorului ________________________ b) a mărfii încărcate ___________________________________ semnăturile _________________________________________ expeditorul mărfii, şoferul, data, ora
2. Rezultatul măsurărilor temperaturii în timpul deplasării:
| |||||
Nr. d/r | Data, ora | Denumirea punctului
de control | Rezultatul măsurării temperaturii | Semnătura responsabilului care a măsurat temperatura | Notă |
1. | |||||
2. | |||||
3. | |||||
4. | |||||
5. | |||||
6. | |||||
3. Rezultatele măsurărilor temperaturii la descărcare: a) în caroseria autorefrigeratorului _________________________, b) a mărfii descărcate ___________________________________ Semnăturile __________________________________________ destinatarul mărfii, şoferul, data, ora |
Anexa 6
Lista actelor normative, care se abrogă în legătură cu aprobarea Regulamentului transporturilor de mărfuri perisabile.
Secţiunile 30, 33, 34, 35, 47, 49, 58 ale Regulilor de transportare a mărfurilor cu transportul auto în R.S.S. Moldovenească, aprobate de către Ministerul Transportului Auto al R.S.S. Moldoveneşti (or.Chişinău Cartea Moldovenească, 1982). |