H O T Ă R Â R E
cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului
(completarea unor norme sanitare veterinare şi a criteriilor
microbiologice pentru produsele alimentare)
nr. 857 din 18.12.2024
Monitorul Oficial nr.533-535/975 din 19.12.2024
* * *
În temeiul art.29 alin.(1) şi art.37 alin.(3) din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitară veterinară (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2021, nr.13-20, art.10), cu modificările ulterioare, Guvernul
HOTĂRĂŞTE:
Prezenta hotărâre:
- transpune art.2 lit.(q), art.5 alin.(2) al treilea alineat, art.5 alin.(5) al treilea şi al patrulea alineat, capitolul 1 notele de subsol indicii (2), (14), (24), capitolul 2 subpct.2.2 notele de subsol indicele (9) şi capitolul 3 subpct.3.2 ultimul alineat din Anexa I la Regulamentul (CE) nr.2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (Text cu relevanţă pentru SEE), CELEX: 32005R2073, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338 din 22 decembrie 2005, astfel cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) 2020/205 al Comisiei din 14 februarie 2020;
- transpune art.17 din Regulamentul (CE) nr.543/2008 al Comisiei din 16 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr.1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte standardele de comercializare a cărnii de pasăre, CELEX: 32008R0543, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 157 din 17 iunie 2008, astfel cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) nr.519/2013 al Comisiei din 21 februarie 2013.
1. Norma sanitar-veterinară privind măsurile de supraveghere, control şi combatere a gripei aviare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.939/2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.154-156, art.950), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.1. la punctul 4:
noţiunea „păsări domestice” se substituie cu noţiunea „păsări de curte” cu următorul cuprins:
„păsări de curte – păsări crescute sau ţinute în captivitate pentru producţia de carne, de ouă pentru consum, de alte produse, pentru refacerea efectivelor de vânat cu pene, inclusiv pentru reproducţie”;
noţiunea „alte păsări întreţinute în captivitate” se substituie cu noţiunea „păsări captive” cu următorul cuprins:
„păsări captive – păsări, altele decât păsările de curte, ţinute în exploataţii neprofesionale sau în captivitate pentru orice alt scop decât cele menţionate în cazul păsărilor de curte, inclusiv pentru spectacole, curse, expoziţii, concursuri, reproducţie sau pentru vânzare”;
1.2. pe tot parcursul textului, cuvintele „păsări domestice”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „păsări de curte”, la forma gramaticală corespunzătoare.
2. Hotărârea Guvernului nr.221/2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.59-61, art.272), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
2.1. în denumire şi pe tot parcursul textului, cuvântul „Reguli”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvântul „Cerinţe”, la forma gramaticală corespunzătoare, iar textul „anexa nr.1” se substituie cu cuvântul „anexă”;
2.2. în Cerinţe:
2.2.1. în clauza de armonizare, textul „Regulamentul (UE) nr.2019/229 al Comisiei din 7 februarie 2019” se substituie cu textul „Regulamentul (UE) 2020/205 al Comisiei din 14 februarie 2020”;
2.2.2. punctul 1 va avea următorul cuprins:
„1. Prezentele Cerinţe stabilesc criteriile microbiologice pentru anumite microorganisme şi normele de aplicare pe care operatorii din domeniul alimentar trebuie să le respecte atunci când pun în aplicare măsurile prevăzute la art.3 din Legea nr.296/2017 privind cerinţele generale de igienă a produselor alimentare şi cerinţele speciale. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor verifică respectarea normelor şi a criteriilor stabilite de prezentele Cerinţe în conformitate cu prevederile Legii nr.50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor, fără a aduce atingere dreptului acesteia de a realiza şi alte prelevări de probe şi de analize în vederea detectării şi măsurării altor microorganisme, a toxinelor sau a metaboliţilor acestora, fie în cadrul unei verificări a proceselor, pentru produsele alimentare suspectate că ar fi periculoase, fie în cadrul unei analize a riscului.”;
2.2.3. punctul 4 se completează cu noţiunea „carne de reptile” cu următorul cuprins:
„carne de reptile – părţile comestibile, neprelucrate sau prelucrate, derivate din reptile de crescătorie, aparţinând speciilor Alligator mississippiensis, Crocodylus johnstoni, Crocodylus niloticus, Crocodylus porosus, Timon lepidus, Python reticulatus, Python molurus bivittatus sau Pelodiscus sinensis, care sunt incluse în lista cu alimente noi”;
2.2.4. punctul 13 va avea următorul cuprins:
„13. Operatorii din domeniul alimentar care fabrică formule de început deshidratate sau produse alimentare deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni, prezentând un risc de Cronobacter spp., monitorizează zonele de prelucrare şi echipamentul utilizat pentru a depista prezenţa enterobacteriilor ca parte a sistemului lor de prelevare de probe.”;
2.2.5. la punctul 16, alineatele al treilea şi al patrulea vor avea următorul cuprins:
„Utilizarea metodelor analitice alternative este acceptabilă cu condiţia ca acestea:
să fie validate pe baza metodei de referinţă specifice prevăzute în anexă, în conformitate cu protocolul stabilit în standardul SM EN ISO 16140-2:2017; şi
să fie validate pentru categoria de produse alimentare specificate în criteriul microbiologic relevant prevăzut în anexă, a cărui conformitate este verificată de operatorul din domeniul alimentar, sau să fie validate pentru o gamă largă de produse alimentare, astfel cum se menţionează în standardul SM EN ISO 16140-2:2017.
Metodele brevetate pot fi utilizate ca metode analitice alternative, cu condiţia ca acestea:
să fie validate, în conformitate cu protocolul stabilit în standardul SM EN ISO 16140-2:2017, pe baza metodei de referinţă specifice prevăzute pentru verificarea conformităţii cu criteriile microbiologice stabilite în anexă, astfel cum se prevede la al treilea alineat; şi
să fie certificate de un organism de certificare independent.
Certificarea metodei brevetate menţionate la al patrulea alineat a doua liniuţă:
face, cel puţin o dată la 5 ani, obiectul unei reevaluări prin intermediul procedurilor de reînnoire;
demonstrează că asigurarea procesului de producţie al producătorului a fost evaluată; şi
include un rezumat sau o referire la rezultatele validării metodei brevetate şi o declaraţie privind gestionarea calităţii procesului de producţie al metodei.”;
2.2.6. se completează cu punctul 191 cu următorul cuprins:
„191. În cazul în care se depistează alte serotipuri de Salmonella decât cele efectuate în baza criteriilor de siguranţă a produselor alimentare enumerate în anexă, produsul sau lotul de produse este considerat un aliment nesigur conform art.2 din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor, acesta urmează a fi retras de pe piaţă în conformitate cu art.8 alin.(2) din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor şi poate fi supus unei prelucrări suplimentare printr-un tratament capabil să elimine pericolul în cauză conform pct.19.”;
2.2.7. punctul 38 va avea următorul cuprins:
„38. În cazuri motivate, în urma analizei riscurilor şi, în consecinţă, în urma eliberării certificatului de înregistrare în domeniul siguranţei alimentelor emis de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, conform Legii nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător, abatoarele şi unităţile mici care produc carne tocată, preparate din carne şi carne proaspătă de pasăre în cantităţi mici, conform cerinţelor de igienă a produselor alimentare, sunt scutite de obligaţia de a respecta aceste frecvenţe de prelevare a probelor.”;
2.3. în anexă:
2.3.1. pe tot parcursul textului, cuvintele „Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare” se substituie cu cuvintele „Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare”;
2.3.2. la compartimentul 1 „Criterii de siguranţă a produselor alimentare”:
la poziţia 1.20., coloana 1 se completează cu indicele „(24)”;
se completează cu poziţia 1.30 cu următorul cuprins:
„1.30. Carne de reptile | Salmonella spp. | 5 | 0 | Nedetectate în 25 g | EN ISO 6579-1 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare”; |
în note:
nota (2) va avea următorul cuprins:
„(2) Pentru poziţiile 1.1-1.24, 1.27a, 1.28-1.30, m = M.”;
nota (14) va avea următorul cuprins:
„(14) Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae şi Cronobacter spp., cu excepţia cazului în care s-a stabilit o corelaţie între aceste microorganisme la nivel de plantă individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae într-unul dintre eşantioanele de produse testate la o plantă, lotul trebuie testat pentru Cronobacter spp. Este responsabilitatea producătorului de a demonstra, spre satisfacţia autorităţii competente, dacă există o astfel de corelaţie între Enterobacteriaceae şi Cronobacter spp.”;
se completează cu nota (24) cu următorul cuprins:
„(24) Termenul „nepasteurizat” înseamnă că sucul nu a făcut obiectul pasteurizării obţinute în urma unor combinaţii timp-temperatură sau a altor procese validate pentru a obţine un efect bactericid echivalent pasteurizării în ceea ce priveşte efectul său asupra Salmonella.”;
2.3.3. nota (9) la tabelul al doilea din compartimentul 2 „Criteriile de igienă a procesului de producere” va avea următorul cuprins:
„(9) Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae şi Cronobacter spp., cu excepţia cazului în care s-a stabilit o corelaţie între aceste microorganisme la nivel de plantă individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae într-unul dintre eşantioanele de produse testate la o plantă, lotul trebuie testat pentru Cronobacter spp. Este responsabilitatea producătorului de a demonstra, spre satisfacţia autorităţii competente, dacă există o astfel de corelaţie între Enterobacteriaceae şi Cronobacter spp.”
3. Anexa nr.2 la Norma sanitar-veterinară de stabilire a cerinţelor de comercializare a cărnii de pasăre, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.773/2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.222-227, art.878), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
3.1. la punctul 36, după cuvintele „să fie marcate de către abator” se introduce textul „sau de către operatorul din domeniul alimentar în unitatea/spaţiul de depozitare”;
3.2. se completează cu punctele 38-44 cu următorul cuprins:
„38. Pentru carnea de pasăre provenită din import, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor poate, în cazul în care există baze de suspectare a unor nereguli, să desfăşoare prin sondaj controale nediscriminatorii asupra puilor congelaţi şi congelaţi rapid pentru a verifica dacă un transport îndeplineşte cerinţele punctelor 81 şi 82 din capitolul II şi cerinţele capitolului IV.
39. Controalele prevăzute la punctul 38 se desfăşoară la locul de destinaţie al produselor sau în alt loc adecvat, cu condiţia ca, în acest din urmă caz, acesta să nu se situeze la graniţă şi ca alegerea în cauză să afecteze cât de puţin posibil traseul produselor, precum şi cu condiţia ca produsele să poată ajunge la destinaţie în mod normal, odată ce s-a prelevat proba adecvată. Totuşi, produsele în cauză sunt vândute consumatorului final doar după ce rezultatul controlului este disponibil. Astfel de controale se efectuează cât mai repede posibil, pentru a nu întârzia nejustificat introducerea produselor pe piaţă şi pentru a nu cauza întârzieri care ar putea să le afecteze calitatea.
40. Rezultatele acestor controale şi orice decizii ulterioare, precum şi motivele care stau la baza acestor decizii sunt notificate expeditorului, destinatarului sau mandatarului acestora, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la prelevarea probelor. Deciziile luate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi motivele care stau la baza acestor decizii se notifică autorităţii competente a ţării de expediere.
41. Dacă expeditorul sau mandatarul solicită acest lucru, deciziile în cauză şi motivele care stau la baza acestor decizii i se comunică în scris, cu indicarea căilor de atac de care dispune în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi cu menţionarea procedurii şi a termenelor aplicabile.
42. Dacă rezultatele controalelor prevăzute la punctul 38 depăşesc limitele de toleranţă admise, deţinătorul lotului în cauză poate solicita efectuarea unei contraanalize în laboratorul de referinţă, prin aceeaşi metodă ca şi la testul iniţial. Cheltuielile generate de contraanaliza menţionată anterior sunt suportate de deţinătorul lotului.
43. Dacă, după desfăşurarea unui control în conformitate cu punctele 38 şi 39 şi, dacă este cazul, după o contraanaliză, se constată că puii congelaţi sau congelaţi rapid nu respectă cerinţele de la punctele 81 şi 82 din capitolul II şi cerinţele capitolului IV, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor aplică procedurile prevăzute la punctul 36.
44. În cazurile prevăzute la punctele 42 şi 43, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor contactează imediat autorităţile competente din ţara de expediere. Acestea iau toate măsurile necesare şi notifică Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor natura controalelor desfăşurate, deciziile luate şi motivele care stau la baza acestor decizii. În cazul în care controalele prevăzute la punctele 38 şi 42 indică nereguli repetate sau dacă aceste controale, din punctul de vedere al ţării de expediere, se efectuează fără o justificare suficientă, autoritatea competentă în cauză poate suspenda sau interzice importul ori poate radia unitatea listată cu drept de export în Republica Moldova.
Pentru a asigura aplicarea uniformă a prezentelor Cerinţe, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, luând în considerare natura încălcărilor, poate:
să trimită o misiune de experţi la unitatea în cauză şi, în colaborare cu autorităţile competente din ţara de expediere, să efectueze inspecţii la faţa locului; sau
să solicite autorităţii competente din ţara de expediere să intensifice prelevările de probe de la produsele unităţii în cauză.”
4. Hotărârea Guvernului nr.157/2019 cu privire la aprobarea Regulamentului Comisiei medicamentelor de uz veterinar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2019, nr.94-99, art.196), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
4.1. în hotărâre:
4.1.1. în clauza de adoptare, textul „art.20 alin.(2)” se substituie cu textul „art.8 alin.(10)”;
4.1.2. la punctul 2, textul „Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului” se substituie cu cuvintele „Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare”;
4.2. la punctul 7 subpunctul 4) din anexa nr.1, cuvintele „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar” se substituie cu textul „Centrul Naţional Sănătatea Animalelor, Plantelor şi Siguranţa Alimentelor”.
5. Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.696/2020 cu privire la aprobarea Cerinţelor privind dotarea şi exploatarea unităţilor autorizate pentru deţinerea, distribuţia şi eliberarea medicamentelor de uz veterinar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr.259-266, art.868) se modifică după cum urmează:
5.1. la punctul 2 noţiunea „zonă de carantină” şi punctul 18, cuvântul „neautorizat” se exclude;
5.2. punctul 42 va avea următorul cuprins:
„42. Reambalarea şi reetichetarea medicamentelor de uz veterinar este interzisă.”
6. Cât priveşte serviciile indicate la compartimentul IX din anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.90/2019 cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor la serviciile prestate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi a Nomenclatorului serviciilor prestate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi a tarifelor la acestea (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2019, nr.59-65, art.125):
6.1. pentru facturile fiscale care se emit după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se vor aplica tarifele stabilite în Hotărârea Guvernului nr.642/2024 cu privire la modificarea unor acte normative (în domeniul producerii, testării şi controlului de stat asupra seminţelor);
6.2. pentru facturile fiscale emise până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, tarifele vor fi recalculate în conformitate cu cele stabilite în Hotărârea Guvernului nr.642/2024 cu privire la modificarea unor acte normative (în domeniul producerii, testării şi controlului de stat asupra seminţelor).
7. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
PRIM-MINISTRU | Dorin RECEAN
|
Contrasemnează: | |
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare | Ludmila Catlabuga
|
Nr.857. Chişinău, 18 decembrie 2024. |
