H O T Ă R Â R E

pentru modificarea Regulamentului privind modul de trecere a frontierei de stat

a mărfurilor supuse controlului de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa

Alimentelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.938/2018

 

nr. 588  din  14.08.2023

 

Monitorul Oficial nr.362-363/810 din 21.09.2023

 

* * *

În temeiul art.21 alin.(1) din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2019, nr.59-65, art.120), cu modificările ulterioare, al art.19 din Legea nr.228/2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr.241-246, art.748), cu modificările ulterioare, al art.30-33 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar veterinară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2021, nr.13-20, art.10), cu modificările ulterioare, al art.15-23 din Legea nr.50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.122-124, art.383), cu modificările ulterioare, şi al art.6 alin.(2) din Legea nr.235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.126-130, art.627), cu modificările ulterioare, Guvernul

HOTĂRĂŞTE:

1. Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.938/2018 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2018, nr.398-399, art.1044), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1) în punctul 2, noţiunea „vămuire a mărfurilor” se exclude;

2) punctul 3 va avea următorul cuprins:

3. Se permite introducerea mărfurilor supuse controlului Agenţiei prin posturile de inspecţie la frontieră situate în următoarele puncte de trecere a frontierei de stat:

1) Postul de inspecţie la frontieră Sculeni – Sculeni1;

2) Postul de inspecţie la frontieră Giurgiuleşti2;

3) Postul de inspecţie la frontieră Criva – Mămăliga3;

4) Postul de inspecţie la frontieră Chişinău4;

5) Postul de inspecţie la frontieră Pervomaisk – Cuciurgan5;

6) Postul de inspecţie la frontieră Leuşeni – Albiţa;

7) Postul de inspecţie la frontieră Tudora – Starokazacie

____________________

1 Inclusiv Calea ferată, Ungheni

2 Inclusiv Galaţi/Port/Reni, Cahul şi Calea ferată, Etulia

3 Inclusiv Calea ferată, Vălcineţ

4 Inclusiv Aerogara, Calea ferată şi Poşta, Chişinău

5 Inclusiv Calea ferată, Cuciurgan.”;

 

3) se completează cu punctul 81 cu următorul cuprins:

81. Agenţia, în baza indicatorilor de risc şi a antecedentelor înregistrate privind nerespectarea cerinţelor pentru anumite grupe de produse alimentare, precum şi a garanţiilor oferite de autorităţile competente din ţările de origine, elaborează şi aprobă anual programul de supraveghere şi control la frontieră în domeniul siguranţei alimentelor.”;

4) punctul 20 se completează cu textul „ , precum şi cu aplicarea ştampilei pe documentul de transport însoţitor”;

5) în anexa nr.1 la Nomenclatorul mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar (anexa nr.1 la Regulament):

a) în capitolul II, codul NC „0207” va avea următoarea descriere: „Carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate, de păsări de la poziţia 0105”;

b) în capitolul III:

codul NC „0305” va avea următoarea descriere: „Peşte uscat, sărat sau în saramură; peşte afumat, chiar fiert, înainte sau în timpul afumării”;

codul NC „0306” va avea următoarea descriere: „Crustacee, atât decorticate, cât şi nedecorticate, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; crustacee afumate, atât decorticate, cât şi nedecorticate, atât fierte, cât şi nefierte înainte sau în timpul afumării; crustacee nedecorticate, fierte în apă sau în abur, chiar refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură”;

codul NC „0307” va avea următoarea descriere „Moluşte, separate sau nu de cochilie, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; moluşte afumate, separate sau nu de cochilie, atât fierte, cât şi nefierte înainte sau în timpul afumării”;

codul NC „0308” va avea următoarea descriere: „Nevertebrate acvatice, altele decât crustaceele şi moluştele, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; nevertebrate acvatice afumate, altele decât crustaceele şi moluştele, atât fierte, cât şi nefierte înainte sau în timpul afumării”;

se completează cu codul NC „0309” cu următorul cuprins:

 

„0309Făină, pudră şi aglomerate în formă de pelete, de peşte, de crustacee, de moluşte sau de alte nevertebrate acvatice, adecvate pentru consumul uman

Toate”;

 

c) în capitolul IV:

codul NC „0403” va avea următoarea descriere: „Iaurt; zară, lapte şi smântână covăsite, chefir şi alte sortimente de lapte şi smântână fermentate sau acrite, chiar concentrate, sau cu adaos de zahăr ori de alţi îndulcitori, sau aromatizate, ori cu adaos de fructe, fructe cu coajă lemnoasă sau cacao”;

codul NC „0409 00 00” se substituie cu „0409 00 000”;

codul NC „0410 00 00” se substituie cu „0410” cu următoarea descriere: „Insecte şi alte produse comestibile de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte”;

d) în capitolul V:

codul NC „0502 10 00” se substituie cu „0502” cu următoarea descriere: „Păr de porc sau de mistreţ; păr de bursuc şi alte tipuri de păr pentru perii şi articole similare; deşeuri din aceste tipuri de păr”;

codul NC „Ex 0505” va avea următoarea descriere: „Piei de păsări şi alte părţi de păsări, acoperite cu penele acestora sau cu fulgii ori cu puful acestora, pene şi părţi de pene (cu marginile fasonate sau nu), puf, în stare brută sau simplu curăţate, dezinfectate sau tratate în vederea conservării acestora; pulbere şi deşeuri de pene sau de părţi de pene: ”;

codul NC „0507” va avea următoarea descriere: „Fildeş, carapace de broască ţestoasă, fanoane (inclusiv filamentele de fanoane) de balenă sau de alte mamifere marine, coarne, ramuri de coarne de cerb, copite, unghii, gheare şi ciocuri, brute sau prelucrate sumar, dar nedecupate în forme; pulbere şi deşeuri din acestea”;

codul NC „Ex 0508 00 00” se substituie cu „Ex 0508 00” cu următoarea descriere: „Corali şi similare, brute sau prelucrate sumar, dar neprelucrate altfel; cochilii şi carapace de moluşte, de crustacee sau de echinoderme şi oase de sepii, brute sau preparate sumar, dar nedecupate în forme, pulbere şi deşeuri din acestea”;

codul NC „0510 00 00” se substituie cu „0510 00 000” cu următoarea descriere „Chihlimbar cenuşiu, castoreum, zibeta, mosc; cantaride; bilă, chiar uscată; glande şi alte substanţe de origine animală folosite la prepararea produselor farmaceutice, proaspete, refrigerate, congelate sau altfel conservate provizoriu”;

codul NC „0511” va avea următoarea descriere: „Produse de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte; animale moarte de la capitolul 1 sau 3, improprii alimentaţiei umane”;

e) în capitolul VII, codul NC „Ex 1213 00 00” se substituie cu „Ex 1213 00 000”;

f) în capitolul VIII:

codul NC „1516 10” va avea următoarea descriere: „Grăsimi şi uleiuri de origine animală şi fracţiunile acestora”;

codul NC „Ex 15 17” va avea următoarea descriere: „Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi şi uleiuri de origine animală, vegetală sau microbiană ori din fracţiunile diferitor grăsimi sau uleiuri din prezentul capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de la poziţia 1516”;

codul NC „Ex 1518 00 91” se substituie cu „Ex 1518 00 910” cu următoarea descriere: „Grăsimi şi uleiuri de origine animală, vegetală sau microbiană şi fracţiunile acestora, fierte, oxidate, deshidratate, sulfurate, suflate, polimerizate prin căldură în vacuum sau gaz inert sau altfel modificate chimic, cu excepţia celor de la poziţia 1516”;

codul NC „Ex 1518 00 95” se substituie cu „Ex 1518 00 950” cu următoarea descriere: Amestecuri şi preparate nealimentare de grăsimi şi uleiuri de origine animală sau de grăsimi şi uleiuri de origine animală, vegetală sau microbiană şi fracţiunile acestora”;

codul NC „Ex 1518 00 99” se substituie cu „Ex 1518 00 990” cu următoarea descriere: „Altele”;

g) în capitolul IX:

codul NC „1601 00” va avea următoarea descriere: „Cârnaţi, cârnăciori, salamuri şi produse similare, din carne, din organe, din sânge sau din insecte; preparate alimentare pe baza acestor produse”;

codul NC „1602” va avea următoarea descriere: „Alte preparate şi conserve din carne, din organe, din sânge sau din insecte”;

codul NC „1603 00” va avea următoarea descriere: „Extracte şi sucuri de carne, de peşte sau de crustacee, de moluşte sau de alte nevertebrate acvatice”;

codul NC „Ex 1604” va avea următoarea descriere: „Preparate şi conserve din peşte; caviar şi înlocuitorii acestuia preparaţi din icre de peşte”;

h) în capitolul X, codul NC „Ex 1702” va avea următoarea descriere: „Alte zaharuri, inclusiv lactoză, maltoză, glucoză şi fructoză (levuloză), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate”;

i) în capitolul XII:

codul NC „Ex 1901” va avea următoarea descriere: „Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe, griş, amidon, fecule sau din extracte de malţ care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din produsele de la poziţiile 0401–0404, care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 5% din greutate calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte”;

codul NC „Ex 1902 11 00” se substituie cu „Ex 1902 11 000”;

codul NC „1902 20 10” se substituie cu „1902 20 100” cu următoarea descriere: „Care conţin peşti, crustacee, moluşte sau alte nevertebrate acvatice în proporţie de peste 20% din greutate”;

codul NC „1902 20 30” se substituie cu „1902 20 300”;

codul NC „Ex 1902 20 91” se substituie cu „Ex 1902 20 910”;

codul NC „Ex 1902 20 99” se substituie cu „Ex 1902 20 990”;

codul NC „Ex 1902 30” va avea următoarea descriere: „Alte paste alimentare”;

codul NC „Ex 1904 10 10” se substituie cu „Ex 1904 10 100”;

codul NC „Ex 1904 90 10” se substituie cu „Ex 1904 90 100”;

codul NC „Ex 1905” va avea următoarea descriere: „Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi, chiar cu adaos de cacao; ostii, caşete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse similare”;

j) în capitolul XIII:

codul NC „Ex 2103 90 90” se substituie cu „Ex 2103 90 900” cu următoarea descriere: „Altele”;

codul NC „Ex 2106 90 92” se substituie cu „Ex 2106 90 920”;

codul NC „Ex 2106 90 98” se substituie cu „Ex 2106 90 980”;

codul NC „Ex 2304” se substituie cu „Ex 2304 00 000”;

codul NC „Ex 2305” se substituie cu „Ex 2305 00 000”;

codul NC „Ex 2306” va avea următoarea descriere: „Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate în formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor sau a uleiurilor de origine vegetală sau microbiană, altele decât cele de la poziţiile 2304 sau 2305”;

k) în capitolul XV:

codul NC „3001 20 90” se substituie cu „3001 20 900”;

codul NC „Ex 3001 90 91” se substituie cu „Ex 3001 90 910”;

codul NC „3001 90 98” se substituie cu „3001 90 980”;

codul NC „Ex 3002 12 000” va avea următoarea descriere: „Antiseruri şi alte fracţiuni ale sângelui, chiar modificate sau obţinute pe cale biotehnologică”;

codurile NC „Ex 3002 13 000-3002 15 000”, „Ex 3002 19 000”, „3002 30 000”, „3002 90 30”, „Ex 3002 90 50”, „Ex 3002 90 50” vor avea următorul cuprins:

 

„Ex 3002 13 000 Produse imunologice, neamestecate, necondiţionate în doze măsurate sau în forme ori în ambalaje pentru vânzarea cu amănuntulNumai material provenit de la animale
Ex 3002 14 000Produse imunologice, amestecate, necondiţionate în doze măsurate sau în forme ori în ambalaje pentru vânzarea cu amănuntulNumai material provenit de la animale
Ex 3002 15 000Produse imunologice, condiţionate în doze măsurate sau în forme ori în ambalaje pentru vânzarea cu amănuntulNumai material provenit de la animale”;
„3002 42 000Vaccinuri pentru medicina veterinarăToate”;
„3002 90 300Sânge de animal preparat pentru uz terapeutic, profilactic sau de diagnosticareToate”;
„Ex 3002 90 900 AlteleAgenţi patogeni şi culturi de agenţi patogeni”;

 

codul NC „Ex 3003” va avea următoarea descriere: „Medicamente (cu excepţia produselor de la poziţiile 3002, 3005 sau 3006), constituite din produse amestecate între ele, preparate pentru uz terapeutic sau profilactic, dar neprezentate în formă de doze măsurate şi nici condiţionate pentru vânzarea cu amănuntul”;

codul NC „Ex 3004” va avea următoarea descriere: „Medicamente (cu excepţia produselor de la poziţiile 3002, 3005 sau 3006), constituite din produse amestecate sau neamestecate, preparate pentru uz terapeutic sau profilactic, prezentate în formă de doze măsurate (inclusiv cele care se administrează transdermic) sau condiţionate pentru vânzarea cu amănuntul”;

l) în capitolul XVI, codul NC „Ex 3101 00 00” se substituie cu „Ex 3101 00 000”;

m) în capitolul XVII:

codul NC „Ex 3504 00” va avea următoarea descriere: „Peptone şi derivaţii acestora; alte substanţe proteice şi derivaţii acestora, nedenumite şi necuprinse în altă parte; pulbere de piele, tratată sau nu cu crom”;

codul NC „Ex 3507 10 00” se substituie cu „Ex 3507 10 000” cu următoarea descriere: „Cheag şi concentratele acestuia”;

codul NC „Ex 3507 90 90” se substituie cu „Ex 3507 90 900” cu următoarea descriere: „Altele”;

n) în capitolul XVIII, codul NC „Ex 3822 00 00” se substituie cu „Ex 3822” cu următoarea descriere: „Reactivi de diagnostic sau de laborator pe orice tip de suport, reactivi de diagnostic sau de laborator preparaţi, chiar pe un suport, chiar prezentaţi în formă de kituri, alţii decât cei de la poziţia 3006; materiale de referinţă certificate”;

o) în capitolul XIX:

codul NC „Ex 4101” va avea următoarea descriere: „Piei brute de bovine (inclusiv de bivoli) sau de ecvidee (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, tratate cu soluţie acidă sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau şpăltuite”;

codul NC „Ex 4102” va avea următoarea descriere: „Piei brute de ovine (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau şpăltuite, altele decât cele excluse prin nota de capitolul 1 lit.(c) din prezentul capitol”;

codul NC „Ex 4103” va avea următoarea descriere: „Alte piei brute (proaspete sau sărate, uscate, cenuşărite, piclate sau altfel conservate, dar netăbăcite, nepergamentate sau altfel preparate), chiar epilate sau şpăltuite, altele decât cele excluse prin nota de capitolul 1 lit.(b) sau (c) din prezentul capitol”;

p) în capitolul XX:

codul NC „Ex 4206 00 00” se substituie cu „Ex 4206 00 000”;

codul NC „Ex 5101” va avea următoarea descriere: „Lână, necardată, nepieptănată”;

codul NC „Ex 5102” va avea următoarea descriere: „Păr fin sau grosier, necardat şi nepieptănat”;

q) capitolele XXIV şi XXV vor avea următorul cuprins:

 

 

„XXIV. Jucării, jocuri, articole pentru divertisment sau pentru sport;

părţi şi accesorii ale acestora

 

Cod NCDescriereCalificare şi explicaţie
Ex 9508 10 000Circuri ambulante şi menajerii ambulanteNumai animale vii
Ex 9508 30 000Atracţii pentru bâlciuriNumai animale vii
Ex 9508 40 000Teatre ambulanteNumai animale vii
 

XXV. Obiecte de artă, obiecte de colecţie şi obiecte de antichitate

 

Cod NCDescriereCalificare şi explicaţie
Ex 9705Colecţii şi specimene pentru colecţii care prezintă un interes arheologic, etnografic, istoric, zoologic, botanic, mineralogic, anatomic, paleontologic sau numismatic:Numai produse provenite de la animale. Sunt excluse trofeele de vânătoare de la mamifere copitate sau păsări, care au suferit un tratament taxidermic complet, ce le asigură conservarea la temperaturile ambiante, precum şi trofeele de vânătoare de la alte specii decât mamiferele copitate şi păsările (tratate sau netratate)”;

 

6) anexa nr.2 la Regulament:

a) poziţia tarifară „0712” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Legume uscate, chiar tăiate în bucăţi sau în felii, chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel”;

b) poziţia tarifară „0802” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Alte nuci, proaspete sau uscate, chiar descojite sau fără pieliţă”;

c) poziţia tarifară „0807” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi papaya, proaspete”;

d) poziţia tarifară „0809” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv piersici fără puf şi nectarine), prune şi porumbe, proaspete”;

e) poziţia tarifară „0813” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 0801–0806; amestecuri de fructe uscate sau de nuci din prezentul capitol”;

f) după poziţia tarifară „1202” se introduce următoarea poziţie:

 

„1203 00 000Copră

t”;

 

g) poziţia tarifară „1210” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărâmate, măcinate sau în formă de pulbere sau pelete; lupulină”;

h) poziţia tarifară „1211” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Plante şi părţi de plante, seminţe şi fructe din speciile utilizate, în principal, în parfumerie, în medicină sau utilizate ca insecticide, fungicide ori în scopuri similare, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate, sfărâmate sau în formă de pulbere: ”;

i) poziţia tarifară „4401 11 000-4401 12 000” va avea următoarea denumire a mărfurilor: „Lemn de foc, în formă de trunchiuri, buşteni, vreascuri, ramuri sau în forme similare”;

j) poziţia tarifară „4401 22 000” se substituie cu „4401 22” cu următoarea denumire a mărfurilor: „Altele decât cel de conifere”;

k) poziţia tarifară „4401 40 100” se substituie cu „4401 41 000”;

l) poziţia tarifară „4409” va avea următorul cuprins:

 

„4409„Lemn (inclusiv lame de parchet şi frize pentru parchet, neasamblate), profilat (în formă de lambă, de uluc, fălţuit, nutuit, şanfrenat, îmbinat în V, mulurat, rotunjit sau similare), de-a lungul unui sau mai multor canturi, feţe sau capete, chiar geluit, şlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap

m, m2, t”;

 

7) anexa nr.3 la Regulament:

a) la punctul 16, subpunctele 2) şi 3) vor avea următorul cuprins:

„2) efectuarea controlului de identitate la minimum 10% din transporturile de produse alimentare de origine nonanimală şi produse care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare destinate consumului uman;

3) efectuarea controlului fizic prin prelevare de probe în funcţie de riscul cunoscut şi de programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anumite produse alimentare, aprobat de Agenţie.”;

b) se completează cu punctul 161 cu următorul cuprins:

161. În cazul în care la eşantionarea aleatorie, conform planurilor de monitorizare, nu se identifică niciun risc iminent pentru sănătatea publică sau animală, lotul examinat poate fi pus în liberă circulaţie înainte ca rezultatele de laborator să fie disponibile.”;

c) tabelul va avea următorul cuprins:

 

„Tabel

 

LISTA

codurilor tarifare ale produselor alimentare de origine

nonanimală destinate consumului uman supuse

controlului pentru siguranţa alimentelor

 

Codul NCDenumirea produsului
12
0701Cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată
0702 00 00Tomate, în stare proaspătă sau refrigerată
0703Ceapă, ceapă eşalotă, usturoi, praz şi alte legume aliacee, în stare proaspătă sau refrigerată
0704Varză, conopidă, varză creaţă, gulii şi produse comestibile similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerată
0705Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată
0706Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, barba-caprei, ţelină de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată
0707 00Castraveţi şi cornişoni, în stare proaspătă sau refrigerată
0708Legume cu păstăi, curăţate sau nu de păstăi, în stare proaspătă sau refrigerată
0709Alte legume, în stare proaspătă sau refrigerată
0710Legume, nefierte sau fierte în apă sau în abur, congelate
0711Legume conservate provizoriu, dar improprii consumului imediat în starea respectivă
0712Legume uscate, chiar tăiate în bucăţi sau în felii, chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel
0713Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate sau sfărâmate
0714Rădăcini de manioc, de arorut sau de salep, topinamburi, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de fecule sau inulină, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi sau aglomerate în formă de pelete; miez de sagotier:
0801Nuci de cocos, nuci de Brazilia şi nuci de caju, proaspete sau uscate, chiar descojite sau fără pieliţă
0802Alte nuci, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă
0803Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantain), proaspete sau uscate
0804Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi mangustan, proaspete sau uscate
0805Citrice, proaspete sau uscate
0806Struguri, proaspeţi sau uscaţi
0807Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi papaya, proaspete
0808Mere, pere şi gutui, proaspete
0809Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv piersici fără puf şi nectarine), prune şi porumbe, proaspete
0810Alte fructe, proaspete
0811Fructe şi nuci, fierte sau nu în apă sau în abur, congelate, chiar cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori
0812Fructe şi nuci conservate provizoriu, dar improprii alimentaţiei imediate în starea respectivă
0813Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 0801–0806; amestecuri de fructe uscate sau de nuci din prezentul capitol:
0814Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi), proaspete, congelate, uscate, prezentate în saramura, sulfurate sau cu adaos de alte substanţe care asigură conservarea provizorie a acestora
0901Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de cafea; înlocuitori de cafea care conţin cafea, indiferent de proporţiile amestecului:
0902Ceai, chiar aromatizat
0903 00 000Mate
0904Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau sfărâmat ori măcinat
0905Vanilie
0906Scorţişoară şi flori de scorţişoară
0907Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe)
0908Nucşoară, mirodenie din coaja uscată a nucşoarei şi cardamom
0909Seminţe de anason, de badian, de fenicul, de coriandru, de chimen, de chimion; bace de ienupăr
0910Ghimbir, şofran, curcumă, cimbru, frunze de dafin, curry şi alte mirodenii
1001Grâu şi meslin
1002Secară
1003Orz
1004Ovăz
1005Porumb
1006Orez
1008Hrişcă, mei, seminţe de iarba-cănăraşului (Phalaris canariensis); alte cereale
1101 00Făină de grâu sau de meslin
1102Făină de cereale, alta decât cea de grâu sau de meslin
1103Crupe, griş şi aglomerate în formă de pelete, din cereale
1104Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu, descojite, presate, în formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite), cu excepţia orezului de la poziţia 1006; germeni de cereale, întregi, presaţi, în formă de fulgi sau zdrobiţi:
1105Făină, griş, pudră, fulgi, granule şi aglomerate în formă de pelete, din cartofi
1106Făină, griş şi pudră din legume cu păstăi uscate, de la poziţia 0713, din sago sau din rădăcini sau tuberculi de la poziţia 0714 şi din produsele de la capitolul 8
1107Malţ, chiar prăjit
1108Amidon şi fecule; inulină
1109 00 000Gluten de grâu, chiar uscat
1201Boabe de soia, chiar sfărâmate
1202Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic, chiar decorticate sau sfărâmate
1203 00 000Copră
1204 00Seminţe de in, chiar sfărâmate
1205Seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate
1206 00Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate
1207Alte seminţe şi fructe oleaginoase, chiar sfărâmate:
1208Făină şi griş din fructe şi seminţe oleaginoase, altele decât cele de muştar
1210Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărâmate, măcinate sau în formă de pulbere sau pelete; lupulină
1212Roşcove, alge, sfeclă de zahăr şi trestie-de-zahăr, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sâmburi şi miez de sâmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare, neprăjite, din varietatea Cichorium intybus sativum) destinate, în principal, alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse în altă parte
1302Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi şi pectaţi; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de mărire a viscozităţii, derivate din produse vegetale, chiar modificate
1507Ulei de soia şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1508Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1509Ulei de măsline şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1510Alte uleiuri şi fracţiunile acestora, obţinute doar din măsline, chiar rafinate, dar nemodificate chimic şi amestecurile acestor uleiuri sau fracţiuni cu uleiuri ori fracţiuni de la poziţia 1509
1511Ulei de palmier şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1512Ulei de seminţe de floarea-soarelui, de şofrănaş sau de seminţe de bumbac şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1513Ulei de cocos (ulei de copră), de sâmburi de palmier sau de babassu şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
1514Uleiuri de rapiţă, de rapiţă sălbatică sau de muştar şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1515Alte grăsimi şi uleiuri de origine animală, vegetală sau microbiană (inclusiv ulei de jojoba) şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
1516 20 960Uleiuri de arahide, de seminţe de bumbac, de boabe de soia sau de floarea-soarelui; alte uleiuri cu conţinut sub 50% din greutate de acizi graşi liberi, care nu conţin uleiuri din miez de palmier, de ilipe, de nuci de cocos, de rapiţă, de rapiţă sălbatică sau de copaiba
1517Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi şi uleiuri de origine animală, vegetală sau microbiană ori din fracţiunile diferitor grăsimi sau uleiuri din prezentul capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de la poziţia 1516
1701Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză, chimic pură, în stare solidă
1702Alte zaharuri, inclusiv lactoză, maltoză, glucoză şi fructoză (levuloză), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate:
1703Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului
1704Produse zaharoase care nu conţin cacao (inclusiv ciocolată albă)
1801 00 000Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, crude sau prăjite
1803Pastă de cacao, chiar degresată
1804 00 000Unt, grăsime şi ulei de cacao
1805 00 000Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori
1806Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao
1901Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe, griş, amidon, fecule sau din extracte de malţ care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din produsele de la poziţiile 0401–0404, care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 5% din greutate calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte
1902Paste alimentare, chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanţe) sau chiar altfel preparate, precum spaghete, macaroane, fidea, lasagna, gnochi, ravioli, caneloni; cuşcuş, chiar preparat
1903 00 000Tapioca şi înlocuitorii acesteia, preparaţi din fecule, în formă de fulgi, granule, boabe mici, criblură sau în alte forme similare
1904Produse pe bază de cereale obţinute prin expandare sau prăjire (de exemplu, corn flakes); cereale (altele decât porumbul), în formă de boabe sau în formă de fulgi ori de alte grăunţe, preparate (cu excepţia făinii, crupelor şi a grişului), prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi necuprinse în altă parte
1905Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi, chiar cu adaos de cacao; ostii, caşete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse similare
2001Legume, fructe, nuci şi alte părţi comestibile de plante, preparate sau conservate în oţet sau în acid acetic
2002Tomate preparate sau conservate altfel decât în oţet sau în acid acetic
2003Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic
2004Alte legume, preparate sau conservate altfel decât în oţet sau în acid acetic, congelate, altele decât produsele de la poziţia 2006
2005Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau în acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la poziţia 2006
2006 00Legume, fructe, nuci, coji de fructe şi alte părţi de plante, confiate (uscate, glasate sau cristalizate)
2007Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe, obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori
2008Fructe, nuci şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate sau conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori ori de alcool, nedenumite şi necuprinse în altă parte
2009Sucuri de fructe sau de nuci (inclusiv mustul de struguri şi apa de cocos) şi sucuri de legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori
2101Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de mate şi preparate pe bază de aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de mate; cicoare prăjită şi alţi înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele, esenţele şi concentratele acestora
2102Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme monocelulare moarte (cu excepţia vaccinurilor de la poziţia 3002); praf de copt preparat
2103Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi produse de asezonare, amestecate; făină şi pudră de muştar şi muştar preparat
2104Preparate pentru supe, ciorbe sau supe-cremă; supe, ciorbe sau supe-cremă preparate; preparate alimentare compuse omogenizate
2105 00Îngheţate şi alte produse similare în formă de îngheţată, comestibile, cu sau fără cacao
2106Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte
2201Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale şi ape gazeificate, care nu conţin zahăr sau alţi îndulcitori şi nici aromatizanţi; gheaţa şi zăpada
2202Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazeificate, care conţin zahăr sau alţi îndulcitori ori aromatizate şi alte băuturi nealcoolice, cu excepţia sucurilor de fructe, de nuci sau de legume de la poziţia 2009
2203 00Bere fabricată din malţ
2204Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv vinurile îmbogăţite cu alcool; musturi din struguri, altele decât cele de la poziţia 2009
2205Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu plante sau cu substanţe aromatice
2206 00Alte băuturi fermentate (de exemplu, cidru de mere, cidru de pere, hidromel, saké); amestecuri de băuturi fermentate, şi amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în altă parte
2207Alcool etilic nedenaturat, cu titru alcoolic volumic de minimum 80% vol.; alcool etilic şi alte distilate denaturate, cu orice titru
2208Alcool etilic nedenaturat, cu titru alcoolic volumic sub 80% vol.; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase
2209 00Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din acid acetic
2302Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, chiar aglomerate în formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a leguminoaselor
2307 00Drojdii de vin; tartru brut
2501 00 91Sare destinată alimentaţiei umane:
2804 10 000Hidrogen
2804 21 000Argon
2804 29 100Heliu
2804 30 000Azot
2804 40 000Oxigen
2806 10 000Clorură de hidrogen (acid clorhidric)
2807 00 000Acid sulfuric; oleum
2809 20 000Acid fosforic şi acid polifosforic
2810 00Oxizi de bor; acizi borici
2811 21 000Dioxid de carbon
2811 22 000Dioxid de siliciu
2811 29 050Dioxid de sulf
2811 29 300Oxid de azot
2814Amoniac, anhidru sau în soluţie apoasă
2827 10 000Clorură de amoniu
2827 20 000Clorură de calciu
2827 31 000Clorură de magneziu
ex 2830 90 850Sulfură de dimetil
2832 10 000Sulfiţi de sodiu
2832 20 000Alţi sulfiţi
2833 19 000Altele (alţi sulfaţi decât sulfaţi de disodiu)
2833 21 000Sulfaţi de magneziu
2833 22 000Sulfaţi de aluminiu
2833 29Altele (alţi sulfaţi decât sulfaţi de magneziu, aluminiu, nichel, cupru, bariu)
2834 10 000Nitriţi (azotiţi)
2834 21 000Nitraţi de potasiu
2835Fosfinaţi (hipofosfiţi), fosfonaţi (fosfiţi) şi fosfaţi; polifosfaţi, cu compoziţie chimică definită sau nu
2836Carbonaţi; percarbonaţi; carbonat de amoniu comercial care conţine carbamat de amoniu
2839Silicaţi; silicaţi de metale alcaline comerciali
2840 11 000Tetraborat de disodiu anhidru
2905 43 000Manitol
2905 44D-Glucitol (sorbitol)
2905 45 000Glicerină
2906 11 000Mentol
2906 12 000Ciclohexanol, metilciclohexanoli şi dimetilciclohexanoli
2906 21 000Alcool benzilic
2909 19 100Terţ-butil etil eter (etil-terţ-butil-eter, ETBE)
2909 30 100Difenil eter (oxid de difenil)
2912 21 000Benzaldehidă (aldehidă benzoică)
2912 29 000Altele
2912 41 000Vanilină (4-hidroxi-3-metoxibenzaldehida)
2912 42 000Etilvanilină (3-etoxi-4-hidroxibenzaldehidă)
2915Acizi monocarboxilici aciclici saturaţi şi anhidridele, halogenurile, peroxizii şi peroxiacizii acestora; derivaţii acestora halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi
2916Acizi monocarboxilici aciclici nesaturaţi şi acizi monocarboxilici ciclici, anhidridele, halogenurile, peroxizii şi peroxiacizii acestora; derivaţii acestora halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi
2917 11 000Acid oxalic, sărurile şi esterii acestuia
2917 12 000Acid adipic, sărurile şi esterii acestuia
2917 19 100Acid malonic, sărurile şi esterii acestuia
2918Acizi carboxilici cu funcţii oxigenate suplimentare şi anhidridele, halogenurile, peroxizii şi peroxiacizii acestora; derivaţii acestora halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi:
2921 11 000Mono-, di- sau trimetilamină şi sărurile lor
2922 41 000Lizină şi esterii ei; sărurile acestor produse
2922 42 000Acid glutamic şi sărurile acestuia
2922 43 000Acid antranilic şi sărurile acestuia
2922 49 200Beta-alanină
2923 10 000Colină şi sărurile acestuia
2923 20 000Lecitine şi alte fosfoaminolipide
2925 11 000Zaharină şi sărurile ei
2930 40Metionină
2930 90 130Cisteină şi cistină
2930 90 160Derivaţi de cisteină şi cistină
2930 90 300Acid DL-2-hidroxi-4-(metiltio) butiric
2932Compuşi heterociclici, care conţin ca heteroatom(i) doar oxigen
2933 31 000Piridină şi sărurile acesteia
2933 32 000Piperidină şi sărurile acesteia
ex 2933 39 9902-metil piridină
2936Provitamine şi vitamine, naturale sau obţinute prin sinteză (inclusiv concentratele naturale), precum şi derivaţii acestora utilizaţi, de regulă, ca vitamine, amestecaţi sau nu între ei, chiar în diferite soluţii
3301Uleiuri esenţiale (deterpenizate sau nu), inclusiv cele denumite „concrete” sau „absolute”; rezinoide; oleorăşini de extracţie; soluţii concentrate de uleiuri esenţiale în grăsimi, în uleiuri fixe (grase), în ceară sau în substanţe similare, obţinute prin extracţie din flori sau macerare; subproduse terpenice reziduale de la deterpenizarea uleiurilor esenţiale; ape distilate aromatice şi soluţii apoase ale uleiurilor esenţiale
3507 90 300Lipoprotein lipaza; Aspergillus alkalin protea”.

 

2. Prevederile subpunctului 7) litera a) din punctul 1 vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

 

PRIM-MINISTRUDorin RECEAN

 

Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
ministrul dezvoltării economice şi digitalizăriiDumitru Alaiba
Viceprim-ministru,
ministrul agriculturii şi industriei alimentareVladimir Bolea
Ministrul finanţelorVeronica Sireţeanu

 

Nr.588. Chişinău, 14 august 2023.