H O T Ă R Î R E

cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor

ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului

 

nr. 893  din  12.11.2013

 

Monitorul Oficial nr.262-267/1009 din 22.11.2013

 

* * *

Guvernul HOTĂRĂŞTE:

Se aprobă modificările şi completările ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului (se anexează).

 

PRIM-MINISTRU Iurie LEANCĂ

 

Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
ministrul economiei Valeriu Lazăr
Viceprim-ministru Tatiana Potîng
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov
Ministrul sănătăţii Andrei Usatîi
Ministrul finanţelor Anatol Arapu

 

Chişinău, 12 noiembrie 2013.
Nr.893.

 

Aprobate

prin Hotărîrea Guvernului

nr.893 din 12 noiembrie 2013

 

MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE

ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului

 

1. Hotărîrea Guvernului nr.68 din 29 ianuarie 2009 “Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice “Făina, grişul şi tărîţa de cereale” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.23-26, art.107), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1) în clauza de emitere a hotărîrii, sintagma “Legii nr.1513-XII din 16 iunie 1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.60-61, art.259), cu modificările şi completările ulterioare”, se substituie cu sintagma “Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.67, art.183), cu modificările şi completările ulterioare”;

2) Reglementarea tehnică:

a) la punctul 3, subpunctele 2) şi 5) se exclud;

b) la punctul 4, tabelul va avea următorul cuprins:

 

“Poziţia tarifară din Nomenclatorul
mărfurilor al Republicii Moldova

Denumirea mărfii

 

1101 00Făină de grîu sau meslin
1) făină de grîu:
1101 00 11a) de grîu dur:
1101 00 111fortificată cu fier şi acid folic
1101 00 119altele
1101 00 15b) de grîu comun şi alac:
1101 00 151fortificată cu fier şi acid folic
1101 00 159altele
1101 00 9002) făină de meslin”;

 

c) punctul 6:

subpunctul 1):

litera a) se exclude;

la litera b), cuvintele “produs din boabe de grîu moale, de grîu ramificat ori din amestecul acestora” se substituie cu cuvintele “produs din boabe de grîu moale, de grîu tare (durum) sau din amestec de grîu moale cu adaos de maximum 20% grîu tare”;

litera j) va avea următorul cuprins:

“ j) meslin – produs obţinut prin măcinarea amestecului de boabe de grîu şi secară în proporţie de 70:30% sau în proporţie de 40:60%;”;

se completează cu o nouă literă, k), cu următorul cuprins:

“k) făină de grîu şi făină de grîu durum fortificată – făină de grîu şi făină de grîu durum, în care, în scopuri de sănătate publică, pentru prevenirea afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic s-au adăugat fier şi acid folic sub formele de compuşi ai fierului şi acidului folic, prevăzute în prezenta Reglementare tehnică.”;

la subpunctul 2), cuvintele “sau din alte cereale” se exclud;

d) punctul 7 va avea următorul cuprins:

“7. Metodele şi procesele de producere, ambalare, depozitare, transportare şi desfacere a făinii de grîu şi a făinii de grîu durum se organizează şi se desfăşoară în condiţiile excluderii riscului de contaminare, de depreciere a calităţii, evitării pierderii conţinutului de fier şi acid folic şi menţinerii normelor de igienă a produselor alimentare pe tot circuitul făinii fortificate.”;

e) se completează cu punctele 71 – 74 cu următorul cuprins:

“71. Făina de grîu şi făina de grîu durum, produse local sau importate, destinate utilizării în industria alimentară, inclusiv în întreprinderile de panificaţie, patiserie şi în alte întreprinderi din industria alimentară, care utilizează făina ca ingredient alimentar, precum şi făina utilizată în întreprinderile de alimentaţie publică, inclusiv din instituţiile de educaţie şi învăţămînt, sînt fortificate cu fier şi acid folic în conformitate cu termenii specificaţi în pct.4 din Hotărîrea Guvernului nr.171 din 19 martie 2012 “Cu privire la aprobarea unor măsuri de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic pînă în anul 2017.

Începînd cu 1 ianuarie 2015 toată făina de grîu şi făina de grîu durum, produse local sau importate, destinate utilizării în industria alimentară şi în întreprinderile de alimentaţie publică se fortifică cu fier şi acid folic în condiţiile prezentei Reglementări tehnice.

72. Pentru a fortifica făina, în calitate de compuşi ai fierului şi acidului folic, în făina de grîu şi în făina de grîu durum se adăugă, respectiv, fumarat feros (C4H2FeO4) sau fier elementar (carbonil + electrolitic + hidrogen redus) şi acid folic (acid pteroil monoglutamic).

73. Cantitatea de fier în făina de grîu şi în făina de grîu durum fortificată, destinată utilizării în industria alimentară şi/sau alimentaţia publică, pentru acoperirea necesităţilor nutriţionale naţionale de fier va fi de:

30 mg de fier per kilogram de făină (±15%), în cazul utilizării ca substanţă fortifiantă a fumaratului feros;

60 mg de fier per kilogram de făină (±15%), în cazul utilizării fierului elementar.

74. Cantitatea de acid folic în făina de grîu şi în făina de grîu durum fortificată, destinată utilizării în industria alimentară şi/sau alimentaţia publică, va fi de 1,4 mg de acid folic per kilogram de făină (±15%).”;

f) punctul 11 se exclude;

g) la punctul 12, cuvîntul “boboase” se substituie cu cuvîntul “leguminoase”;

h) se completează cu punctele 161 şi 162 cu următorul cuprins:

“161. Denumirile sub care sînt comercializate făina de grîu şi făina de grîu durum fortificată sînt “făină de grîu fortificată cu fier şi acid folic” şi “făină de grîu durum fortificată cu fier şi acid folic”.

162. Pe etichetele făinii de grîu şi făinii de grîu durum fortificate cu fier şi acid folic se aplică următoarele menţiuni suplimentare:

a) denumirea compuşilor de fier şi acid folic utilizaţi pentru fortificare;

b) conţinutul de fier şi de acid folic per kilogram de făină, exprimat în mg/kg şi înscris în acelaşi cîmp de vedere cu denumirea produsului;

c) termenul de valabilitate, introdus prin cuvintele “a se consuma pînă la”;

i) punctul 20:

cuvintele “, în conformitate cu STAS 26791-89 (ISO 2296:1972) “Produse obţinute la prelucrarea cerealelor. Ambalarea, marcarea, transportarea şi depozitarea” se exclud;

se completează în final cu următoarea frază: “Făina se păstrează la umiditatea relativă a aerului de maximum 70%. Termenul de valabilitate a produselor cerealiere se stabileşte de către producător în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare şi se indică pe eticheta produsului.”;

j) punctul 23 va avea următorul cuprins:

“23. La plasarea pe piaţă produsele cerealiere trebuie să fie însoţite de avizul sanitar eliberat conform Legii nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice şi conform Hotărîrii Guvernului nr.384 din 12 mai 2010 “Cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.”;

3) anexa nr.1 la Reglementarea tehnică “Făina, grişul şi tărîţa de cereale”:

tabelul nr.1.1 va avea următorul cuprins:

 

“Tabelul nr.1.1

 

Caracteristicile organoleptice ale făinurilor

 

Caracteristici

Limite admisibile pentru făinuri

Gust

Caracteristic făinurilor, fără gust străin, amar sau acru. Pentru făina de ovăz se admite un gust specific slab amar

Miros

Caracteristic făinurilor, fără miros străin, de mucegai sau închis

Culoare

Făină de grîu pentru panificaţie:

grişată – albă sau crem cu nuanţă gălbuie;

de calitate superioară – albă sau cu nuanţă crem;

de calitatea întîi – albă sau albă cu nuanţă gălbuie;

de calitatea a doua – albă cu nuanţă gălbuie sau cenuşie; integrală – albă cu nuanţă gălbuie sau cenuşie, cu particule vizibile de tărîţe

Făină de grîu pentru paste făinoase:

a) de grîu moale:

de calitatea superioară – albă cu nuanţă gălbuie;

de calitatea întîi – albă cu nuanţă crem;

b) de grîu tare (durum):

de calitate superioară – crem cu nuanţă gălbuie;

de calitatea întîi – crem-deschis

Făină de secară:

albă – albă cu nuanţă crem sau cenuşie;

semialbă – alb-cenuşie sau crem-cenuşie cu particule de tărîţe;

integrală – cenuşie cu particule de tărîţe

Făină de porumb – albă sau galbenă

Meslin – alb-cenuşie cu particule vizibile de tărîţe

Făină de ovăz – gri-cafenie

Făinurile din celelalte tipuri de boabe – caracteristica făinurilor de boabe utilizate

Impurităţi minerale

Fără scrîşnet la masticaţie”;

 

tabelul nr.1.3 va avea următorul cuprins:

 

“Tabelul nr.1.3

 

Caracteristicile organoleptice ale grişului

 

Caracteristici

Caracteristicile mărcilor

M

MT

T

Aspect, culoare

Predomină granule făinoase netransparente de culoare albă sau crem

Predomină granule făinoase netransparente de culoare albă, cu prezenţa granulelor semitransparente cu muchii crem sau galbene

Granule semitransparente cu muchii crem sau gălbui

Gust

Fără gust amar, acru sau alte gusturi străine

Miros

Fără miros închis, de mucegai sau alte mirosuri străine

Impurităţi minerale

Fără scrîşnet la masticaţie

 

Note:

M – griş produs din grîu moale;

MT – griş produs din grîu moale cu adaos de pînă la 20% grîu tare (durum);

T – griş produs din grîu tare (durum)”.

 

2. Hotărîrea Guvernului nr.171 din 19 martie 2012 “Cu privire la aprobarea unor măsuri de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic pînă în anul 2017” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr.54-59, art.201) se modifică şi se completează după cum urmează:

1) punctul 4 va avea următorul cuprins:

“4. Se stabileşte că făina de grîu şi făina de grîu durum produse local sau importate, destinate utilizării în industria alimentară şi întreprinderile de alimentaţie publică, sînt fortificate cu fier şi acid folic în trei etape:

1) începînd cu 1 decembrie 2013, se fortifică făina produsă de către agenţii economici beneficiari ai suportului UNICEF specificaţi în anexa nr.6;

2) începînd cu 1 martie 2014, se fortifică făina produsă de către agenţii economici autohtoni cu un volum de producere mai mare de 150 tone de făină lunar;

3) începînd cu 1 ianuarie 2015, se fortifică toată făina produsă local sau importată;

4) în perioada 1 decembrie 2013 – 1 decembrie 2016 Ministerul Sănătăţii va monitoriza impactul fortificării făinii asupra sănătăţii populaţiei, iar Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentară va monitoriza calitatea fortificanţilor şi a produselor fortificate (făina şi pîinea);

5) Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare vor prezenta Guvernului un raport privind impactul fortificării, iar în baza acestuia vor înainta propuneri privind menţinerea obligativităţii de fortificare a făinii produse local şi importate.”;

2) se completează cu o nouă anexă, nr.6, cu următorul cuprins:

 

“Anexa nr.6

la Hotărîrea Guvernului

nr.171 din 19 martie 2012

 

LISTA

agenţilor economici beneficiari ai suportului UNICEF care

vor fortifica făina, începînd cu 1 decembrie 2013

 

SRL “Uzun Alexei”, s.Chircăieşti, r-nul Căuşeni

SRL “Brodeţchii”, or.Orhei

S.A. “Ricomario”, s.Sculeni, r-nul Ungheni

S.A. “Cereale-Cupcini”, or.Cupcini, r-nul Edineţ

SRL “Inap-M”, mun.Comrat

SRL “Măcinătorul”, s.Gaidar, unitatea teritorială autonomă Găgăuzia”;

3) la anexa nr.1 subpunctele 2) şi 3) punctul 14 şi punctele 16 şi 17, sintagma “anul 2013” se substituie cu sintagma “anul 2015”, la cazul gramatical corespunzător;

4) la anexa nr.2 în titlul compartimentelor II şi III, sintagma “anul 2013” se substitue cu sintagma “anul 2015”.