H O T Ă R Î R E

cu privire la aprobarea Metodologiei de planificare a controlului de stat asupra

activităţii de întreprinzător din domeniile siguranţei produselor alimentare,

sanitar-veterinar, fitosanitar, semincer, managementului produselor

de uz fitosanitar şi fertilizanţilor în baza analizei criteriilor de risc

 

nr. 370  din  27.05.2014

 

Monitorul Oficial nr.142-146/419 din 03.06.2014

 

* * *

Abrogat: 08.02.2019

Hotărîrea Guvernului nr.1280 din 26.12.2018

 

În temeiul prevederilor art.33 alin.(2) lit.a) din Legea nr.131 din 8 iunie 2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr.181-184, art.595), cu modificările ulterioare, şi în scopul eficientizării controlului asupra activităţii de întreprinzător, Guvernul

HOTĂRĂŞTE:

1. Se aprobă Metodologia de planificare a controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător din domeniile siguranţei produselor alimentare, sanitar-veterinar, fitosanitar, semincer, managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor în baza analizei criteriilor de risc (se anexează).

2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

 

PRIM-MINISTRU Iurie LEANCĂ

Contrasemnează:
Viceprim-ministru, ministrul economiei Valeriu Lazăr
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov

Chişinău, 27 mai 2014.
Nr.370.

 

 

Aprobată

prin Hotărîrea Guvernului

nr.370 din 27 mai 2014

 

METODOLOGIA

de planificare a controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător din domeniile

siguranţei produselor alimentare, sanitar-veterinar, fitosanitar, semincer,

managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor

în baza analizei criteriilor de risc

 

I. DISPOZIŢII GENERALE

1. Metodologia de planificare a controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător din domeniile siguranţei produselor alimentare, sanitar-veterinar, fitosanitar, semincer, managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor în baza analizei criteriilor de risc (în continuare – Metodologie) stabileşte criteriile pentru analiza riscului în scopul planificării controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător, majorării beneficiului public prin maximizarea randamentului activităţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (în continuare – Agenţie), ca organ de control.

2. Metodologia se aplică pentru calcularea gradului de risc al activităţii agenţilor economici din domeniile siguranţei produselor alimentare, sanitar-veterinar, fitosanitar, semincer, managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor. Agenţia aplică prezenta Metodologie pentru planificarea controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător pe domeniile respective de activitate.

3. Esenţa metodologică a analizei în baza criteriilor de risc constă în distribuirea după cele mai importante criterii de risc, relevante domeniilor de control atribuit, şi acordarea punctajului corespunzător după o scară prestabilită, acesta fiind raportat la ponderea fiecărui criteriu în funcţie de relevanţa lui pentru nivelul general de risc.

Aplicarea punctajelor aferente fiecărui criteriu este efectuată pentru fiecare agent economic/ întreprindere supusă controlului şi este urmată de elaborarea clasamentului acestora în funcţie de punctajul obţinut, în corespundere cu nivelul individual de risc estimat.

4. Nivelul de risc estimat pentru fiecare agent economic determină nivelul frecvenţei şi intensităţii necesare ale acţiunilor de control.

 

II. CRITERIILE DE RISC PE DOMENII, GRADUL ŞI PONDEREA ACESTORA

5. Criteriul de risc sumează un set de circumstanţe sau de însuşiri ale subiectului şi/sau obiectului pasibil controlului, şi/sau raporturilor anterioare ale agentului economic controlat cu organul de control, a căror existenţă şi intensitate pot indica probabilitatea provocării de daune vieţii şi sănătăţii oamenilor, cauzării de prejudicii mediului înconjurător, periclitării securităţii naţionale/ordinii publice în urma activităţii persoanei fizice sau juridice, precum şi gradul acestor daune.

6. Criteriile principale de risc utilizate pentru planificare sînt stabilite separat pentru domeniile siguranţei produselor alimentare, sanitar-veterinar, fitosanitar, semincer, managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor.

7. Criteriile de risc utilizate pentru domeniile specificate în prezenta Metodologie sînt următoarele:

1) genul de activitate practicat de agentul economic supus controlului;

2) indicii de producţie în funcţii de genul de activitate;

3) perioada de la ultima instruire a personalului;

4) perioada de activitate în domeniul respectiv;

5) durata de la data efectuării ultimului control;

6) încălcările anterioare.

8. Fiecare criteriu de risc se repartizează pe grade/niveluri de intensitate, punctate conform valorii nivelului de risc. Scara valorică este cuprinsă între 1 şi 5, unde 1 reprezintă gradul minim de risc, iar 5 – gradul maxim.

1) În cazul în care este constatată lipsa nivelului de risc, subiectul analizat fiind încadrat într-un grad de risc mai mic decît 1, va fi stabilit gradul 1 de risc (nu poate fi atribuită cifra 0 sau lipsa unei cifre).

2) Dacă agentul economic corespunde mai multor poziţii de pe scara valorică din cadrul criteriului, atunci acesta va fi plasat pe poziţia căreia îi corespunde punctajul cel mai înalt.

3) În cazul în care nu poate fi stabilit cu certitudine gradul de risc în cadrul unui criteriu din cauza fie a lipsei de date, fie a constatării că datele ar putea fi eronate sau colectate din sursă incertă, va fi atribuită valoarea 2,5 pînă la obţinerea datelor necesare pentru atribuirea gradului de risc corespunzător.

9. Pentru fiecare criteriu din domeniile vizate este stabilită ponderea în raport cu criteriile selectate, ţinînd cont de importanţa acestora. Astfel, aceleaşi criterii au relevanţă (şi pondere) diferită, în funcţie de domeniul de control. Ponderea pentru fiecare criteriu de risc este repartizată pe subunităţi şi constituie o unitate.

10. Pentru domeniul siguranţei produselor alimentare, vor fi utilizate următoarele criterii, grade şi ponderi ale acestora:

1) Genul de activitate practicat de agentul economic supus controlului:

 

Genul de activitateGradul de risc Ponderea
Importul şi exportul produselor alimentare10,2
Transportarea, ambalarea şi comercializarea produselor alimentare primare în pieţele agroalimentare2
Producţia/procesarea, depozitarea, distribuirea şi comercializarea produselor alimentare ambalate3
Alimentaţie publică, producerea/procesarea de produse alimentare gata pentru consumul uman4
Alimentaţie publică* ce implică cerinţe specifice faţă de consumatori5
 

* Instituţii şcolare şi preşcolare, cantine universitare, ospicii, spitale, aziluri, tabere de odihnă, catering, gherete mobile ş.a.

 

2) Indicii de producţie în funcţie de genul de activitate

a) capacitatea de gestionare a produselor alimentare:

 

Volumul, toneGradul de risc Ponderea
Pînă la 1010,3
10-1002
100-10003
1000-1000004
Peste 1000005

 

b) sortimentul:

 

Totalitatea tipurilor de produse alimentare gestionate Gradul de riscPonderea
1-1010,3
10-202
20-503
50-1004
Peste 1005

 

3) Perioada în care agentul economic desfăşoară activitate în domeniul supus controlului

 

Perioada de activitate, aniGradul de risc Ponderea
Peste 25 de ani10,1
16-25 de ani2
11-15 ani3
6-10 ani4
Pînă la 5 ani5

 

4) Durata de la data efectuării ultimului control

 

Perioada scursă de la data efectuării ultimului control, lună, aniGradul de risc Ponderea
Pînă la 6 luni10,1
6-12 luni2
1-2 ani3
2-3 ani4
Peste 3 ani5

 

5) Încălcările anterioare

 

Încălcările depistate la data ultimului control Gradul de riscPonderea
Au fost depistate încălcări minore care nu constituie componenţă de contravenţie sau infracţiune (a fost înaintă o prescripţie)10,3
Au fost depistate încălcări minore care constituie componenţă de contravenţie, fără cauzarea de daune persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune)2
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de contravenţie, cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)3
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de contravenţie, cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)4
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de contravenţie, cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)5

 

11. Ponderea sumată a tuturor celor 5 criterii de risc pentru domeniul siguranţei produselor alimentelor constituie o unitate.

 

CriteriiPonderea
Criteriul nr.10,2
Criteriul nr.20,3
Criteriul nr.30,1
Criteriul nr.40,1
Criteriul nr.50,3

TOTAL:

1,0

 

12. Pentru domeniul sanitar-veterinar se utilizează următoarele criterii, grade şi ponderi ale acestora:

1) Genul de activitate practicat de agentul economic supus controlului

 

Genul de activitateGradul de risc Ponderea
Exportul animalelor vii, materialului germinativ de origine animală, furajelor şi materialelor furajere, produselor de uz veterinar10,2
Importul şi tranzitul animalelor vii, materialului germinativ de origine animală, furajelor şi materialelor furajere, produselor de uz veterinar2
Producerea, depozitarea, transportarea, comercializarea, utilizarea materialului germinativ de origine animală, furajelor şi materialelor furajere, produselor de uz veterinar3
Creşterea animalelor, asistenţa medicală veterinară4
Comerţul, importul, exportul şi orice mişcare internă a subproduselor de origine animală care nu sînt destinate consumului uman, a altor deşeuri animale, a agenţilor patogeni de origine animală, precum şi a produselor prelucrate obţinute din procesarea subproduselor de origine animală care nu sînt destinate consumului uman5

 

2) Indicii de producţie în funcţie de genul de activitate

a) numărul de animale gestionate:

 

Animale gestionate, unităţi/capete

Gradul de risc

Ponderea

1-20

1

0,2

20-50

2

50-100

3

100-200

4

Peste 200

5

 

b) capacitatea de gestionare a furajelor, produselor de uz veterinar:

 

Numărul total al tipurilor de furaje, produse de uz veterinar gestionate Gradul de riscPonderea
1-510,2
5-102
10-253
25-504
Peste 505

 

3) Perioada de la ultima instruire a personalului

 

Perioada, aniGradul de risc Ponderea
Pînă la 1 an10,1
1-2 ani2
2-4 ani3
4-5 ani4
Peste 5 ani5

 

4) Perioada de activitate în domeniul sanitar-veterinar

 

Perioada de activitate, aniGradul de risc Ponderea
Peste 15 ani10,1
10-15 ani2
5-10 ani3
3-5 ani4
Pînă la 3 ani5

 

5) Durata de la data efectuării ultimului control

 

Perioada scursă de la data ultimului control, luni Gradul de riscPonderea
0-2 luni10,1
2-4 luni2
4-6 luni3
6-12 luni4
Peste 1 an5

 

6) Încălcările anterioare

 

Încălcările depistate la ultimul control Gradul de riscPonderea
Au fost depistate încălcări minore care nu constituie componenţă de contravenţie sau infracţiune (a fost înaintă o prescripţie)10,3
Au fost depistate încălcări minore care constituie componenţă de contravenţie, fără cauzarea de daune persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune)2
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de contravenţie, cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)3
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de infracţiune cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)4
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de infracţiune cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)5

 

13. Ponderea sumară a celor 6 criterii de risc pentru domeniul sanitar-veterinar constituie o unitate.

 

CriteriiPonderea
Criteriul nr.10,2
Criteriul nr.20,2
Criteriul nr.30,1
Criteriul nr.40,1
Criteriul nr.50,1
Criteriul nr.60,3

TOTAL:

1,0

 

14. Pentru domeniile fitosanitar, semincer, managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor se utilizează următoarele criterii, grade şi ponderi ale acestora:

1) Genul de activitate practicat de agent economic supus controlului

 

Genul de activitateGradul de risc Ponderea
Exportul şi prelucrarea produselor de origine vegetală, seminţelor, materialului de înmulţire şi săditor10,2
Comercializarea produselor de origine vegetală, seminţelor, materialului de înmulţire şi săditor, produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor2
Ambalarea, reambalarea, etichetarea produselor de origine vegetală, seminţelor, materialului de înmulţire şi săditor, produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor3
Utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, seminţelor, materialului de înmulţire şi săditor, prestarea serviciilor în domeniile menţionate4
Producerea, depozitarea, transportarea, importul produselor de origine vegetală, seminţelor, materialului de înmulţire şi săditor, produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor5

 

2) Indicii de producţie în funcţie de genul de activitate

a) domeniile fitosanitar şi semincer:

 

Indicii de producţie Gradul de risc Ponderea
Suprafaţa terenului agricol utilizat anual, haVolumul producţiei gestionate anual, toneCulturi agricole, numărul de specii cultivate
5-250-1001-510,3
25-500100-10005-72
500-10001000-50007-93
1000-20005000-100009-104
Peste 2000Peste 10000Peste 105

 

b) domeniul managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor:

 

Indicii de producţie Gradul de risc Ponderea
Volumul produselor gestionate, toneSortimentul produselor gestionate
(denumiri comerciale)
Volumul produselor depozitate, tone
produse de uz fitosanitarfertilizanţi
Pînă la 11-100,01-0,05 1-50010,3
3-510-200,05-1 500-10002
5-1020-501-5 1000-50003
10-2050-1005-15 5000-200004
Peste 20Peste 100Peste 15 Peste 200005

 

3) Perioada de activitate a agentului economic în domeniile fitosanitar, semincer, managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor

 

Perioada de activitateGradul de risc Ponderea
Peste 15 ani10,1
10-15 ani2
5-10 ani3
3-5 ani4
Pînă la 3 ani5

 

4) Perioada de la ultima instruire a personalului

 

Perioada, aniGradul de risc Ponderea
0-1 ani10,1
1-2 ani2
2-2,5 ani3
2,5-3 ani4
Peste 3 ani5

 

5) Durata de la data efectuării ultimului control

 

Durata, lună/aniGradul de risc Ponderea
Pînă la 6 luni10,1
6-12 luni2
1-2 ani3
2-3 ani4
3 ani5

 

6) Încălcările anterioare

 

Încălcările depistate la ultimul control Gradul de riscPonderea
Au fost depistate încălcări minore care nu constituie componenţă de contravenţie sau infracţiune (a fost înaintă o prescripţie)10,2
Au fost depistate încălcări minore care constituie componenţă de contravenţie, fără cauzarea de daune persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune)2
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de contravenţie, cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)3
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de infracţiune, cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)4
Au fost depistate încălcări care constituie componenţă de infracţiune, cu cauzarea de prejudicii persoanelor terţe (a fost aplicată o sancţiune, cu achitarea de daune)5

 

15. Ponderea sumară a celor 6 criterii de risc pentru domeniile fitosanitar, semincer, managementului produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor constituie o unitate.

 

CriteriiPonderea
Criteriul nr.10,2
Criteriul nr.20,3
Criteriul nr.30,1
Criteriul nr.40,1
Criteriul nr.50,1
Criteriul nr.60,2

TOTAL:

1,0

 

III. APLICAREA CRITERIILOR ÎN RAPORT CU AGENŢII ECONOMICI,

CLASAMENTUL ŞI GRAFICUL DE CONTROL

16. Media ponderată a gradelor specifice de risc se calculează separat pentru fiecare agent economic, în baza următoarei formule:

 

Rg = (w1R1 + w2R2 +…+ wnRn) × 200

sau

 

 n  
Rg = (∑wR ) × 200 ,
 1 

 

unde:

Rg – gradul de risc global asociat cu subiectul potenţial al controlului;

1, 2, n – criteriile de risc;

w – ponderea fiecărui criteriu de risc, unde suma ponderilor individuale va fi egală cu unitatea;

R – gradul de risc pentru fiecare criteriu.

17. Ca urmare a aplicării formulei indicate la punctul 16 al prezentei Metodologii, riscul global ia valori între 200 şi 1000 de unităţi, agentul economic care a acumulat 200 unităţi fiind asociat cu cel mai mic grad de risc.

18. În funcţie de punctajul obţinut în urma aplicării formulei, subiecţii controlului sînt listaţi, în vîrful clasamentului plasîndu-se agenţii economici care au acumulat punctaj maxim (1000 de unităţi). Subiecţii din vîrful clasamentului sînt asociaţi unui grad de risc major şi urmează a fi supuşi controlului în mod prioritar.

19. În baza clasamentului, Agenţia întocmeşte grafice de control trimestriale planificate, separat pentru fiecare domeniu, pe care le expediază spre coordonare Cancelariei de Stat, în modul şi în termenele stabilite în Hotărîrea Guvernului nr.147 din 25 februarie 2013 “Pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.131 din 8 iunie 2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător”.

20. Agenţia utilizează clasamentul pentru stabilirea frecvenţei de control recomandate pentru fiecare agent economic. Frecvenţa determinată se utilizează pentru prioritizarea controlului inopinat în cazul în care mai multe întreprinderi din acelaşi domeniu cad sub incidenţa prevederilor articolului 19 al Legii nr.131 din 8 iunie 2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător.

21. La sfîrşitul perioadei pentru care s-a făcut planificarea, Agenţia elaborează un raport, în care determină ponderea agenţilor economici supuşi controlului în numărul total şi asigură modificarea punctajului acordat anterior în baza informaţiei acumulate ca urmare a controlului, a schimbării situaţiei în raport cu data ultimului control efectuat, a actualizării profilului fiecărui agent economic.

 

IV. CREAREA ŞI MENŢINEREA BAZEI DE DATE NECESARE

APLICĂRII CRITERIILOR DE RISC

22. Pentru elaborarea şi aplicarea clasamentului agenţilor economici conform riscului calculat, Agenţia menţine baza de date ce reflectă profilul fiecărui agent economic pasibil controlului, care include:

1) lista agenţilor economici pasibili controlului;

2) datele individuale de identificare;

3) perioada de activitate a agentului economic în domeniul respectiv;

4) informaţia privind rezultatele activităţii de control, separat pe agenţi economici;

5) profilul fiecărui agent economic, cu informaţia relevantă pentru criteriile de risc utilizate la clasificarea acestuia etc.

23. Agenţia constituie şi menţine baza de date într-un program informatic ce permite simultan stocarea şi efectuarea operaţiunilor aritmetice utilizate pentru elaborarea şi stabilirea clasamentului agenţilor economici, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta Metodologie.

Profilul fiecărui agent economic reflectă datele necesare privind criteriul de risc prestabilit. Informaţia necesară pentru stabilirea gradului de risc în cadrul fiecărui criteriu este reflectată prin cifrele corespunzătoare cuprinse între 1 şi 5, conform capitolului III din prezenta Metodologie.

24. Agenţia reexaminează şi actualizează informaţia necesară pentru aplicarea criteriilor de risc cel puţin o dată pe an.

 

Anexă

la Metodologia de planificare a controlului

de stat asupra activităţii de întreprinzător din

domeniile siguranţei produselor alimentare,

sanitar-veterinar, fitosanitar, semincer,

managementului produselor de uz fitosanitar şi

fertilizanţilor în baza analizei criteriilor de risc

 

Model

 

Clasamentul agenţilor economici în vederea planificării controalelor

 

Nr.
d/o
Agentul economic,
IDNO (IDNP)

Punctajul
acordat

Genul de activitate
(I)
Indicii de producţie
(II)
Perioada de la ultima instruire a personalului
(III)
Perioada de activitate în domeniu
(IV)
Durata de la data ultimului control
(V)
Încălcările anterioare
(VI)
 
0,00,00,00,00,00,0Ponderea
 
  

Informaţia necesară pentru stabilirea gradului de risc