L E G E
pentru modificarea Legii nr.279/2017 privind informarea
consumatorului cu privire la produsele alimentare
nr. 97 din 27.04.2023
Monitorul Oficial nr.159-161/262 din 11.05.2023
* * *
UE
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Prezenta lege transpune:
– Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.828/2014 al Comisiei din 30 iulie 2014 privind cerinţele de furnizare a informaţiilor către consumatori cu privire la absenţa sau prezenţa în cantităţi reduse a glutenului în alimente, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 228 din 31 iulie 2014;
– Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/775 al Comisiei din 28 mai 2018 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, în ceea ce priveşte normele de indicare a ţării de origine sau a locului de provenienţă a ingredientului primar al produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 131 din 29 mai 2018.
Art.I. – Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2018, nr.7–17, art.54), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Clauza de armonizare se completează cu următorul text:
„– Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.828/2014 al Comisiei din 30 iulie 2014 privind cerinţele de furnizare a informaţiilor către consumatori cu privire la absenţa sau prezenţa în cantităţi reduse a glutenului în alimente, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 228 din 31 iulie 2014;
– Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/775 al Comisiei din 28 mai 2018 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, în ceea ce priveşte normele de indicare a ţării de origine sau a locului de provenienţă a ingredientului primar al produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 131 din 29 mai 2018.”
2. La articolul 2:
după noţiunea „glucide” se introduce o noţiune nouă cu următorul cuprins:
„gluten – o fracţiune proteică din grâu, secară, orz, ovăz sau din varietăţile încrucişate şi derivatele acestora, la care unele persoane prezintă intoleranţă şi care este insolubilă în apă şi în soluţia de clorură de sodiu cu concentraţia de 0,5 M;”
după noţiunea „grăsimi” se introduce o noţiune nouă cu următorul cuprins:
„grâu – orice specie de Triticum;”.
3. La articolul 8, alineatele (4) şi (5) se abrogă.
4. Articolul 10 se completează cu alineatul (4) cu următorul cuprins:
„(4) Se interzice comercializarea produselor alimentare care sunt ambalate în incinta unităţilor de comerţ fără a avea prezentate menţiunile obligatorii pe eticheta autoadezivă prevăzute la art.8 alin.(1) lit.a)–c), e)–h), cu excepţia produselor alimentare cântărite sau măsurate în prezenţa consumatorilor.”
5. La articolul 11, alineatul (6) se abrogă.
6. La articolul 12 alineatul (2), textul „art.38” se substituie cu textul „art.37”.
7. La articolul 13, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
„(1) Operatorul din domeniul alimentar asigură că informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt prezentate în limba română şi înscrise direct pe ambalajul sau pe eticheta produsului alimentar.”
8. Articolul 16 se completează cu alineatele (5)–(7) cu următorul cuprins:
„(5) Prin derogare de la prevederile alin.(1), în cazul produselor alimentare care conţin doar arome, astfel cum sunt definite în secţiunea a 4-a din anexa nr.6, se indică pe ambalajul sau pe eticheta produsului alimentar una dintre menţiunile: „cu gust de …”, „cu aromă de…” sau „cu gust şi aromă de …”, însoţite de denumirea aromei respective.
(6) Menţiunile prevăzute la alin.(5) se indică în câmpul vizual principal, respectând prevederile art.11 alin.(1) şi (2).
(7) În cazul în care în procesul de producţie a alimentelor sunt utilizate doar arome, astfel cum sunt definite în secţiunea a 4-a din anexa nr.6, se interzice ilustrarea, desenarea sau reprezentarea în orice altă formă a fructelor, a legumelor şi/sau a porţiunilor vegetale pe ambalajul sau pe eticheta produsului alimentar dacă acestea nu constituie sau nu se conţin, ca ingrediente, în produsul finit.”
9. Articolul 19 se completează cu alineatele (21) şi (5)–(8) cu următorul cuprins:
„(21) În cazul în care substanţele sau ingredientele care provoacă alergie ori intoleranţă sunt potenţial, dar neintenţionat, prezente în produsele alimentare ca urmare a contaminării încrucişate în procesul de producţie, pe etichetă se indică următoarea menţiune: „poate conţine urme de ...”, făcându-se referire în mod clar la denumirea substanţei sau a ingredientului astfel cum este prevăzută în anexa nr.1.”
„(5) La indicarea ingredientelor care provoacă alergie sau intoleranţă, pentru toate produsele alimentare nepreambalate comercializate/furnizate consumatorului final, inclusiv pentru cele destinate livrării în formă nepreambalată unităţilor de alimentaţie publică şi unităţilor care comercializează produse alimentare cu amănuntul, este obligatorie etichetarea denumirii substanţei astfel cum este prevăzută în anexa nr.1.
(6) Indicarea ingredientelor care provoacă alergie sau intoleranţă se efectuează astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/comercializare a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare. Informaţiile respective trebuie să fie prezentate în limba română, fără a exista interdicţia de a prezenta aceste informaţii şi în alte limbi.
(7) Informaţiile privind ingredientele care provoacă alergie sau intoleranţă trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, fără să creeze confuzii, să fie uşor accesibile, lizibile, indelebile şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, prezentate în format tipărit sau electronic, prin meniu, anunţ sau afiş.
(8) Utilizarea simbolurilor care indică prezenţa substanţelor sau a produselor care provoacă alergie ori intoleranţă este permisă, cu condiţia ca acestea să fie însoţite de denumirea substanţei sau a produsului astfel cum este prevăzută în anexa nr.1.”
10. La articolul 21, alineatul (2) se abrogă.
11. La articolul 24:
alineatele (1) şi (3) vor avea următorul cuprins:
„(1) Prezentul articol se aplică fără a aduce atingere cerinţelor de etichetare stabilite în Legea nr.66/2008 privind protecţia indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi specialităţilor tradiţionale garantate sau cerinţelor faţă de indicaţiile protejate în temeiul acordurilor internaţionale şi faţă de mărcile înregistrate dacă acestea constituie o indicaţie geografică.”
„(3) În cazul în care ţara de origine sau locul de provenienţă a ingredientului primar nu este aceeaşi/acelaşi cu ţara de origine ori cu locul de provenienţă a produsului alimentar, se indică:
a) ţara de origine sau locul de provenienţă a ingredientului primar; ori
b) regiunea sau altă zonă geografică dintr-un stat, care este bine cunoscută de către consumator;
c) zona de pescuit, care este bine cunoscută de către consumator; ori
d) o declaraţie cu următorul text: „ ... (denumirea ingredientului primar) provine/nu provine din ... (ţara de origine sau locul de provenienţă a produsului alimentar)” sau o formulare similară care poate avea acelaşi înţeles pentru consumator.”
articolul se completează cu alineatele (4)–(6) cu următorul cuprins:
„(4) Informaţiile menţionate la alin.(3) trebuie să fie prezentate cu caractere de o dimensiune nu mai mică decât dimensiunea minimă a caracterelor prevăzută la art.11 alin.(2).
(5) Fără a aduce atingere prevederilor alin.(4), în cazul în care ţara de origine sau locul de provenienţă a produsului alimentar este prezentat prin cuvinte, informaţiile menţionate la alin.(3) trebuie să figureze în acelaşi câmp vizual cu referinţa ţării de origine sau a locului de provenienţă a produsului alimentar, utilizând caractere cu o înălţime de cel puţin 75% din înălţimea utilizată pentru referinţa ţării de origine sau a locului de provenienţă a produsului alimentar.
(6) Fără a aduce atingere prevederilor alin.(4), în cazul în care ţara de origine sau locul de provenienţă a produsului alimentar nu este prezentat prin cuvinte, informaţiile menţionate la alin.(3) trebuie să figureze în acelaşi câmp vizual cu referinţa ţării de origine sau a locului de provenienţă a produsului alimentar.”
12. La articolul 25, alineatul (2) se abrogă.
13. La articolul 30, alineatul (5) se abrogă.
14. La articolul 32, alineatul (5) se abrogă.
15. La articolul 33, alineatul (6) se abrogă.
16. La articolul 35:
alineatul (3) va avea următorul cuprins:
„(3) Informaţiile privind absenţa sau prezenţa în cantitate redusă a glutenului în produsele alimentare trebuie să corespundă cerinţelor specificate în anexa nr.15.”
articolul se completează cu alineatele (4) şi (5) cu următorul cuprins:
„(4) În cazul produselor alimentare ambalate/preambalate, compuse dintr-un asortiment de produse de aceeaşi categorie/natură sau dintr-o categorie/natură diferită, se indică denumirea acestor produse pe ambalajul respectiv sau pe o etichetă ataşată.
(5) Carnea de pasăre/de porc şi produsele sau preparatele din carne de pasăre/de porc, care au un conţinut mai mare de 50% de carne provenită de la animalele care nu au fost furajate cu hrană genetic modificată, precum şi ouăle de consum, trebuie să fie însoţite de menţiunea „Hrănit fără organisme modificate genetic.” sau „Hrănit fără OMG.”.”
17. Articolul 37 va avea următorul cuprins:
„Articolul 37. Dispoziţii privind produsele alimentare nepreambalate
(1) Pentru produsele alimentare prezentate în formă nepreambalată spre vânzare către consumatorul final ori către unităţile de alimentaţie publică, pentru produsele alimentare ambalate în locul în care sunt vândute, la cererea cumpărătorului, şi pentru cele preambalate în vederea vânzării directe a acestora este obligatorie includerea menţiunilor specificate la art.8 alin.(1) lit.a)–c), f).
(2) Pentru produsele culinare nepreambalate comercializate în unităţile de alimentaţie publică şi în unităţile de comerţ este obligatorie prezenţa menţiunilor specificate la art.8 alin.(1) lit.a)–c), a datei şi a orei fabricării, precum şi a termenului de valabilitate exprimat în ore.
(3) Menţiunile prevăzute la alin.(1) şi (2) sunt înscrise pe un afiş, anunţ, broşură, catalog sau în altă formă şi se plasează într-un loc vizibil şi accesibil consumatorilor.
(4) În scopul asigurării aplicării uniforme a prevederilor alin.(2), Guvernul emite acte pentru punerea în aplicare a normelor cu privire la indicarea ingredientelor şi a substanţelor care provoacă alergie sau intoleranţă prezente în produsele culinare.”
18. La articolul 38, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
„(3) Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică asigură supravegherea şi controlul respectării regulilor privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate pentru formulele de început şi formulele de continuare, pentru preparatele pe bază de cereale şi alimentele pentru copii, pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, pentru înlocuitorii unei diete totale destinate controlului greutăţii şi pentru apele minerale care sunt comercializate în farmacii.”
19. La anexa nr.2 punctul 6:
denumirea punctului va avea următorul cuprins:
„6. Carne congelată, preparate din carne congelate, produse pescăreşti netransformate congelate şi produse de cofetărie”;
tabelul:
în a doua coloană, textul „pct.4” se substituie cu textul „pct.3”;
tabelul se completează cu o poziţie nouă cu următorul cuprins:
Produsele de cofetărie gata pentru consum, cărora li s-a aplicat tratamentul termic de congelare după finalizarea procesului tehnologic de producţie | Data congelării în conformitate cu pct.3 din anexa nr.9 |
20. La punctul 4 din anexa nr.5, litera b) va avea următorul cuprins:
„b) cu dimensiunea fontului, raportată la înălţimea literei de cel puţin 75% din cea a denumirii produsului, dar care să nu fie mai mică decât înălţimea minimă a fontului prevăzută la art.11 alin.(2).”
21. Anexa nr.9 se completează cu punctele 6 şi 7 cu următorul cuprins:
„6. Informaţia privind valabilitatea produsului alimentar se indică direct pe ambalajul produsului sau pe eticheta ataşată la acesta la finele procesului tehnologic de producţie, astfel încât aceasta să fie lizibilă, indelebilă şi imposibil de modificat.
7. Se interzice modificarea datei-limite de consum, a datei durabilităţii minimale sau a termenului de valabilitate înscrise, marcate sau imprimate pe eticheta originală.”
22. Legea se completează cu anexa nr.15 cu următorul cuprins:
„Anexa nr.15
MENŢIUNI PRIVIND ABSENŢA SAU PREZENŢA
ÎN CANTITATE REDUSĂ A GLUTENULUI
ÎN PRODUSELE ALIMENTARE
1. În cazul în care menţiunile sunt utilizate pentru a informa consumatorul despre absenţa sau prezenţa în cantitate redusă a glutenului în produsele alimentare, informaţiile respective sunt furnizate doar prin următoarele menţiuni:
a) „FĂRĂ GLUTEN” – poate fi utilizată doar în cazul în care produsul alimentar, astfel cum este vândut consumatorului final, are un conţinut de gluten de maximum 20 mg/kg;
b) „CU CONŢINUT FOARTE SCĂZUT DE GLUTEN” – poate fi utilizată doar în cazul în care produsul alimentar, care constă din sau conţine unul ori mai multe ingrediente fabricate din grâu, secară, orz, ovăz sau din varietăţile încrucişate ale acestora şi prelucrate în mod special pentru a reduce conţinutul de gluten, are un conţinut de gluten de maximum 100 mg/kg, astfel cum este vândut consumatorului final.
2. Ovăzul conţinut în produsele alimentare prezentate ca fiind fără gluten sau cu conţinut foarte scăzut de gluten trebuie să fie produs, preparat şi/sau prelucrat în mod special, astfel încât să se evite contaminarea cu grâu, secară, orz sau varietăţile încrucişate ale acestora, iar conţinutul de gluten al ovăzului nu trebuie să depăşească 20 mg/kg.
3. Informaţiile referitoare la produsele alimentare menţionate la pct.1 pot fi însoţite de menţiunile:
1) „Recomandate pentru persoanele cu intoleranţă la gluten.” sau „Recomandate pentru persoanele care suferă de boala celiacă.”;
2) „Produse în mod special pentru persoanele cu intoleranţă la gluten.” sau „Produse în mod special pentru persoanele care suferă de boala celiacă.”, dacă produsul alimentar este produs, preparat şi/sau prelucrat în mod special pentru:
a) a reduce conţinutul de gluten al unui sau mai multor ingrediente care conţin gluten; ori
b) a înlocui ingredientele care conţin gluten cu alte ingrediente care sunt în mod natural fără gluten.
4. Se interzice furnizarea informaţiilor prevăzute la pct.1 în cazul preparatelor pentru sugari şi al formulelor de continuare.”
Art.II. – Prezenta lege intră în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepţia prevederilor:
a) art.I pct.16, în partea ce se referă la completarea articolului 35 cu alineatul (5), care se pun în aplicare la expirarea a 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi;
b) art.I pct.8, în partea ce se referă la completarea articolului 16 cu alineatele (5)–(7), care se pun în aplicare la expirarea a 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI | Igor GROSU
|
Nr.97. Chişinău, 27 aprilie 2023. |
