(SERVICIUL STANDARDIZARE ŞI METROLOGIE)
(DEPARTAMENTUL STANDARDIZARE ŞI METROLOGIE)
(DEPARTAMENTUL SUPRAVEGHERE TEHNICĂ, STANDARDIZARE ŞI METROLOGIE)
Produse alimentare
Informaţie pentru consumator
din 14.12.1999
Monitorul Oficial al R.Moldova nr.43-45/101 din 28.03.2002
* * *
Abrogat: 06.04.2018
Ordinul Ministerului Economiei şi Infrastructurii nr.91 din 20.02.2018
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.500 din 04.04.2008 privind acţiunile de reorganizare a unor organe centrale de specialitate ale administraţiei publice (pct.1 – se dizolvă Serviciul Standardizare şi Metrologie cu preluarea funcţiilor acestora de către Ministerul Economiei şi Comerţului)
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.357 din 23.04.2005 privind măsurile de reorganizare a unor ministere şi autorităţi administrative centrale ale Republicii Moldova (pct.1 – se reorganizează Departamentul Standardizare şi Metrologie în Serviciul Standardizare şi Metrologie)
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.266 din 28.04.2001 privind unele măsuri ce ţin de reorganizarea unor ministere şi departamente ale Republicii Moldova (pct.1 – se reorganizează Departamentul Supraveghere Tehnică, Standardizare şi Metrologie în Departamentul Standardizare şi Metrologie)
SM 196:1999
CONDIŢII GENERALE
ICS 01.120; 67.040
DEPARTAMENTUL "MOLDOVA-STANDARD" | SM 196:1999 |
STANDARD MOLDOVEAN | Indice de clasificare N 08 |
Produse alimentare INFORMAŢIE PENTRU CONSUMATOR Condiţii generale Food products INFORMATION FOR CONSUMER General requirements Provisions de l'alimentation INFORMATION POUR CONSOMMATEUR Exigences generales |
|
APROBARE | Aprobat prin Hotărîrea Departamentului "Moldova-Standard" nr.672-ST din 14.12.1999 cu aplicare din 15.05.2000 Elaborat prima dată Standardul are caracter obligatoriu |
CORESPONDENŢĂ | Prezentul standard este armonizat cu Directiva CE 79/112/CEE This Standard harmonized to the Directive CE 79/112/CEE La presente norme est harmonisee avec la Directive CE 79/112/CEE |
DESCRIPTORI | Informaţie, marcare, etichetă, consumator, ingredient, aditivi alimentari, produse alimentare, valoare nutritivă, termen de păstrare,
condiţii de păstrare, termen de valabilitate, recomandări privind utilizarea |
Departamentul "Moldova-Standard", str.E.Coca nr.28, MD-2064, Chişinău, Republica Moldova, tel.748588, fax.750581 |
© MOLDOVA-STANDARD, 2001
Reproducerea sau utilizarea integrală sau parţială a prezentului standard în orice publicaţii şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisă dacă nu există acordul scris al Departamentului "Moldova-Standard".
Reeditat: februarie 2001, cu modificările nr.1, 2
PREAMBUL
Prezentul standard stabileşte condiţiile generale privind informaţia pentru consumator despre produsele alimentare.
Standardul a fost elaborat pentru realizarea prevederilor Legii Republicii Moldova "Privind protecţia consumatorilor" în baza hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr.364 din 28 aprilie 1999 "Cu privire la unele măsuri de protecţie a consumatorilor" şi este armonizat cu Directiva CE 79/112/CEE privind marcarea produselor alimentare şi standardele naţionale ale Federaţiei Ruse GOST R 51074-97 "Produse alimentare. Informaţie pentru consumator. Condiţii generale" şi Republicii Belarus STB 1100-98 "Produse alimentare. Informaţie pentru consumator. Condiţii generale".
Standardul conţine următoarea anexă:
Anexa A (informativă)
1. OBIECT ŞI DOMENIU DE APLICARE
1.1 Prezentul standard stabileşte condiţiile generale privind informaţia pentru consumator despre produsele alimentare autohtone şi de import comercializate pe teritoriul Republicii Moldova, livrate întreprinderilor de alimentaţie publică, şcolilor, instituţiilor preşcolare şi curative şi altor întreprinderi legate nemijlocit de deservirea consumatorilor.
Prevederile standardelor naţionale şi interstatale privind marcarea tipurilor concrete de produse se aplică în măsura în care nu contravine prevederilor prezentului standard.
1.2 În conformitate cu Legea Republicii Moldova "Cu privire la standardizare" şi Legea Republicii Moldova "Privind protecţia consumatorilor" prevederile prezentului standard sînt obligatorii.
1.3 La comercializarea produselor alimentare neambalate sau la preambalarea şi ambalarea lor pentru vînzare, nemijlocit în reţeaua de comerţ cu amănuntul, toată informaţia pentru consumatori prevăzută de prezentul standard trebuie să fie prezentată de către vînzător.
2. REFERINŢE
SM 200:1999 Perioada de utilizare a produselor. Terminologie
SM 45-1:1998 Mărcile naţionale de conformitate
SM 45-2:1998 Sistemul Naţional de Certificare al Republicii Moldova. Certificarea produselor
3. TERMINOLOGIE
Pentru a interpreta corect prezentul standard, se aplică definiţiile conform SM 200 cu următoarele completări:
3.1 Produs alimentar: Aliment, băutură sau alt produs obţinut prin prelucrarea unor materii prime alimentare, care este destinat consumului uman, cu excepţia produselor farmaceutice.
3.2 Aditiv alimentar: Substanţă artificială sau naturală, care în stare pură nu se aplică ca produs alimentar sau ingredient alimentar tipic, şi în mod premeditat se adaugă în produsul alimentar la prelucrarea, prepararea, păstrarea sau transportul lui (indiferent de valoarea lui nutritivă) în calitate de component suplimentar, influenţînd direct sau indirect asupra unor caracteristici ale produsului alimentar.
3.3 Valoare nutritivă: Totalitatea proprietăţilor produselor alimentare ce îndestulează necesităţile fiziologice ale omului în energie şi substanţe nutritive de bază.
3.4 Proprietăţi de consum: Proprietăţile produselor alimentare ce îndestulează necesităţile fiziologice ale omului, precum şi corespund scopurilor pentru care produsul dat este destinat şi de obicei se utilizează.
3.5 Ingredient: Materie primă, aditivi şi oricare alte substanţe utilizate la fabricarea sau la prepararea produselor alimentare, prezente în produsul finit, chiar dacă îşi modifică forma.
3.6 Etichetă: Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elementele de identificare a produsului şi care însoţeşte produsul, cînd acesta este prezentat consumatorilor pentru vînzare sau este aderent la ambalajul acestuia.
3.7 Marcă de produs: Orice semn sau orice combinaţie de semne care contribuie la deosebirea unor produse ale unei persoane fizice sau juridice de produsele similare ale altei persoane fizice sau juridice.
3.8 Denumirea de origine a produsului: Denumirea ţării, regiunii sau localităţii (în continuare – zonă geografică), precum şi denumirile lor istorice utilizate pentru desemnarea produsului, calităţile deosebite ale căruia sînt determinate, exclusiv sau în principal, de factorii naturali şi/sau etnografici caracteristici pentru zona geografică respectivă.
Notă:
Denumire de origine a produsului poate fi, de asemenea, un cuvînt derivat din denumirea ţării sau a uneia din unităţile ei administrativ-teritoriale.
4. CONDIŢII GENERALE PRIVIND INFORMAŢIA PENTRU CONSUMATOR
4.1 Producătorul (vînzătorul) este obligat să prezinte consumatorului informaţia necesară şi autentică privind produsele alimentare ce asigură posibilitatea alegerii lor corecte.
4.2 Informaţia pentru consumator trebuie să fie prezentată nemijlocit cu produsul alimentar prin text şi/sau marcare pe ambalaj, etichetă, pagină anexată printr-o metodă acceptată pentru anumite tipuri de produse alimentare.
4.3 Textul de pe ambalaj, etichetă, pagina anexată şi inscripţiile din marcaj se scriu în limba română. Textul şi inscripţiile pot fi dublate şi în alte limbi.
4.4 Informaţia prezentată în textul de pe ambalaj, etichetă, pagina anexată trebuie să fie clară, completă şi autentică, încît consumatorul să nu fie indus în eroare privind conţinutul, proprietăţile, valoarea nutritivă, natura, originea produsului, modul de preparare şi consum, precum şi alte informaţii ce determină direct sau indirect calitatea şi securitatea produsului alimentar, să nu poată considera în mod greşit produsul dat drept un alt produs care este asemănător ca formă sau care are indicatorii organoleptici identici.
4.5 Data fabricării, data valabilităţii, în caz de codificare, precum şi altă informaţie codificată trebuie descifrate şi prezentate în informaţie clar.
5. CONDIŢII GENERALE PENTRU INFORMAŢIA DESPRE PRODUSELE ALIMENTARE
5.1 Denumirea produsului
Denumirea produsului trebuie să caracterizeze concret şi concis produsul, să permită a distinge un produs de alte produse. Denumirea trebuie să fie compusă din cîteva cuvinte şi să includă denumirea grupei, subgrupei, tipului de produs, prezentate în orice consecutivitate, să corespundă normelor lingvistice ale limbii române şi ale altor limbi în care se prezintă informaţia despre produs. În caz de necesitate, trebuie să fie prezentată calitatea specifică a produsului ("concentrat", "recondiţionat", "sublimat", "pasteurizat", "sterilizat", "răcit", "congelat" etc.), care trebuie să fie inclusă în denumirea de bază sau amplasată pe etichetă în apropierea nemijlocită de denumire.
Denumirea produselor alimentare trebuie să corespundă denumirilor utilizate în standardele naţionale.
În denumirea produselor alimentare poate fi inclusă denumirea de origine a produsului.
Produsele alimentare care nu sînt tradiţionale pentru Republica Moldova (whiscky etc.), şi care se importă, trebuie să aibă denumirea în conformitate cu standardele internaţionale, regionale, naţionale şi cu reglementările naţionale. Această informaţie trebuie să fie stabilită în contracte. Ţinînd cont de materia primă utilizată, tehnologia fabricării, componenţa, inclusiv aditivii alimentari utilizaţi, indicatorii organoleptici, produsele alimentare pot fi raportate de către producător la o anumită grupă de produse şi însoţite de informaţia corespunzătoare pentru consumator.
În celelalte cazuri se recomandă să se utilizeze denumirile ce sînt pe înţelesul consumatorilor.
Nu se admite:
- în denumirile produselor alimentare similare a indica că acestea sînt produse de tipul unui alt produs bine cunoscut în Republica Moldova;
- de a da produselor alimentare denumiri ce induc în eroare consumatorii privind natura produsului alimentar (produselor naturale similare fabricate pe cale industrială a da denumiri asemănătoare denumirilor produselor naturale).
Utilizarea în denumirea produsului a termenilor: "ecologic pur", "proaspăt", "preparat în condiţii de casă", "vitaminizat", "fără conservanţi", "sănătate", "curativ", "dietetic" şi altele, care au caracter de reclamă se permite numai în cazul în care în documentul normativ la produsul respectiv este prevăzută identificarea acestor proprietăţi ale produsului.
5.2 Denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului şi importatorului produselor
Dacă producătorul nu este şi ambalator, exportator, pe lîngă adresa şi denumirea producătorului trebuie să fie indicată adresa şi denumirea ambalatorului, exportatorului. Denumirea producătorului şi exportatorului de produse alimentare trebuie să fie transliterate în grafie latină.
5.3 Denumirea ţării producătoare
Denumirea ţării producătoare a produsului trebuie să corespundă denumirii ţării în varianta acceptată de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Dacă produsul fabricat într-o ţară este supus în altă ţară la un tratament tehnologic care modifică proprietăţile lui şi/sau îl transformă în produs finit, în informaţie ultima ţară se indică ca ţară producătoare a produsului concret dat.
Pentru produsele fabricate în Republica Moldova se indică: "Fabricat în Moldova".
5.4 Marca de produs
Marca de produs se indică în cazul cînd este înregistrată.
5.5 Masa netă, volumul sau cantitatea produsului
Pentru produsele la care ingredientul de bază se află în masă lichidă (în sirop, saramură, marinată, moare, în sucul din fructe sau legume, în bulion etc.), pe lîngă masa netă sumară trebuie indicată masa produsului de bază.
Masa netă şi volumul produsului trebuie să fie exprimate în unităţi ale Sistemului Internaţional de Unităţi.
5.6 Lista ingredientelor
Lista ingredientelor se prezintă pentru toate produsele, cu excepţia celor monocomponente. Lista ingredientelor trebuie precedată de titlul "Ingrediente", după care trebuie enumerate ingredientele în ordinea descreşterii fracţiei masice în reţeta produsului. Ingredientul multicomponent poate fi indicat în listă sub denumirea proprie, dar în paranteze se enumără componentele sale în ordinea descreşterii fracţiei masice.
Apa inclusă în reţeta produsului trebuie indicată în lista ingredientelor, cu excepţia cazurilor, cînd apa constituie partea principală a ingredientelor: moarea, marinata, siropul, bulionul, saramura etc. menţionate în lista ingredientelor cu aceste denumiri. În lista ingredientelor nu se indică componentele produsului care se evaporă în timpul fabricaţiei.
Denumirea ingredientelor trebuie să corespundă condiţiilor din pct.4.4, cu excepţia cazurilor cînd pentru ingredientele cunoscute consumatorului pot fi utilizate astfel de denumiri ale grupelor de produse: "ulei vegetal", "unt", "amidon", "amidon modificat", "peşte", "carne de pasăre", "caşcaval", "mirodenii", "condimente", "zahăr", "glucoză" şi altele.
La indicarea aditivilor alimentari se utilizează denumirea lor de grupă şi indexul conform Sistemului Numeric Internaţional (INS) sau Sistemului Numeric European (E).
După denumirea de grupă se indică indexul (INS sau E) sau denumirea aditivului alimentar.
La utilizarea substanţelor aromatice şi gustative, cuvintele "aromatizanţi", "aditiv alimentar gustativ" trebuie să fie însoţite de adjectivele: "natural", "identic cu cel natural" sau "artificial", în dependenţă de natura lui.
Informaţia privind contraindicaţiile pentru utilizarea în cazul anumitor boli se aduce la cunoştinţă consumatorului prin prezentarea ei pe etichetă, pagina anexată, fixată la fiecare unitate de ambalaj sau pe marcaj.
Afecţiunile în cazul cărora este contraindicată utilizarea anumitor tipuri de produse şi aditivi alimentari se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.
Orice informaţie despre proprietăţile speciale de alimentare, curative sau profilactice ale produsului, despre existenţa în componenţa lui a substanţelor biologic active, lipsa substanţelor nocive sau alte caracteristici particulare poate fi prezentată pe etichetă numai cu permisiunea organelor competente ale Ministerului Sănătăţii sau în cazul conformităţii produsului prevederilor documentului normativ al Ministerului Sănătăţii, care reglementează soluţionarea acestor probleme şi confirmă competenţa utilizării şi reclamei lor.
5.7 Valoarea nutritivă
Conţinutul de substanţe nutritive se indică în grame, ca masă a glucidelor, proteinelor, grăsimilor şi alte componente în 100 g sau 100 ml a părţii comestibile a produsului. Valoarea energetică a produsului la 100 g sau 100 ml de produs se indică în kilocalorii (kcal).
5.8 Condiţiile de păstrare
Condiţiile de păstrare se indică pentru produsele care au termen de valabilitate şi/sau condiţii speciale de păstrare (temperatură, umiditate etc.).
Pentru produsele (de exemplu, produse pentru alimentaţia copiilor), a căror calitate se schimbă după deschiderea ambalajului ermetic, care apără produsul de alterare, trebuie să fie indicate condiţiile de păstrare după deschiderea ambalajului.
5.9 Termenul de valabilitate
Termenul de valabilitate al produselor alimentare se consideră de la data fabricării. Termenul de valabilitate se prezintă în modul următor: "Valabil pînă la ... (data)" sau "Termen de valabilitate:...(ore, zile, luni sau ani) de la data fabricării". Data expirării termenului de valabilitate se prezintă astfel: "Ora, ziua şi luna" – pentru produsele perisabile; "Ziua şi luna" – dacă termenul de valabilitate al produsului nu depăşeşte trei luni; "Luna şi anul" – dacă termenul de valabilitate al produsului depăşeşte trei luni.
Cerinţele privind indicarea termenului de valabilitate nu sînt obligatorii pentru fructe şi legume, cartofi (cu excepţia celor spălaţi, ambalaţi ermetic sau semifabricatelor din cartofi), pîine, produse de panificaţie care, prin natura lor, sînt consumate în 24 ore de la data fabricării lor (cu excepţia covrigeilor, pesmeţilor, bastonaşelor din pîine, plăcintelor, pateurilor, gogoaşelor), băuturi alcoolice, condimente.
5.10 Data fabricării (ambalării)
Data fabricării se prezintă sub formă de numere a cîte două cifre (pînă la cifra nouă, inclusiv, înainte se scrie cifra zero) pentru ziua şi luna fabricării şi patru cifre pentru anul fabricării sau semne ce se notează în dreptul cifrei respective de pe marginea etichetei, sau se dă referinţă unde este indicată ea. Pentru produsele perisabile se indică ora, ziua şi luna.
5.11 Indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul
Indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul se admite a se indica fără anul lui de aprobare.
Pentru produsele de import se admite a nu se indica indicativul documentului normativ.
5.12 Informaţia privind certificarea produselor alimentare
Informaţia privind certificarea produselor alimentare fabricate în serie se prezintă de către producător sub formă de marcă de conformitate conform SM 45-1, în baza autorizaţiei pentru dreptul de utilizare a mărcii de conformitate.
Lipsa mărcii de conformitate indică că produsul fabricat în serie nu a fost supus certificării la producător. În astfel de caz, informaţia privind certificarea produselor alimentare trebuie să fie prezentată cu fiecare lot al produsului sub formă de certificat de conformitate eliberat conform SM 45-2.
Informaţia privind certificarea produselor alimentare neambalate se prezintă în documentele de însoţire şi se afişează în sala de comerţ.
5.13 Informaţia privind metodele speciale de tratare a produselor alimentare
Pe etichetă trebuie să fie prezentată informaţia privind metodele speciale de tratare a produselor alimentare, cum ar fi, iradierea materiei prime, a semifabricatelor, a produsului ca atare sau ingredientelor lui cu radiaţie ionizantă. Informaţia despre o astfel de tratare se prezintă în apropierea nemijlocită de denumirea produsului, iar în caz de utilizare a ingredientului de bază iradiat – alături de denumirea lui în lista ingredientelor.
5.14 Codul cu bare (dacă este stabilit)
Codul cu bare al produsului ce confirmă identificarea lui se aplică la decizia voluntară a producătorului sau la cererea consumatorului şi/sau vînzătorului pe produs şi pe ambalaj în conformitate cu regulile stabilite de Agenţia Europeană de Numerotare a Produselor (EAN).
5.15 Alte informaţii
Produsul poate fi însoţit şi de altă informaţie, inclusiv cea de reclamă, care caracterizează produsul (cu excepţia produselor pentru alimentaţia copiilor de vîrstă mică).
6. CONDIŢII PENTRU INFORMAŢIA PRIVIND GRUPELE DE PRODUSE
6.1 Produse pentru alimentaţia copiilor:
- denumirea produsului trebuie să reflecte faptul că produsul este destinat pentru alimentaţia copiilor. Ea trebuie să corespundă ingredientului de bază şi să reflecte consistenţa produsului. Nu se admite ca în denumirea produselor lactate, destinate pentru alimentaţia copiilor sugari şi de vîrstă mică, să se întrebuinţeze termenii "similar laptelui de mamă", "adaptat";
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă sau volumul;
- ingrediente;
- valoarea nutritivă, conţinutul de vitamine şi substanţe minerale;
- condiţiile de păstrare pînă şi după deschiderea ambalajului de desfacere;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- modul de preparare;
- indicaţii privind utilizarea;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Pe ambalajul produselor lactate pentru copiii sugari şi de vîrstă mică se indică informaţia privind prioritatea alimentării cu laptele mamei şi necesitatea prescripţiei medicului privind schema de alimentare, de la ce vîrstă se recomandă hrană suplimentară. Pe ambalaj nu se admite să se prezinte chipul copilului. Pe capac sau pe fundul cutiilor de conserve cu produse alimentare pentru copii trebuie să fie marcată data (ziua, luna, anul) fabricării conservelor.
6.2 Produse ale industriei de prelucrare a cărnii
6.2.1 Carne în carcase, semicarcase şi în sferturi de carcase:
- marca veterinară şi/sau ştampilele veterinare în conformitate cu instrucţiunea în vigoare;
- ştampila merceologului (categoria stării de îngrăşare).
6.2.2 Toate tipurile de produse din industria cărnii în afară de carnea în carcase, semicarcase şi în sferturi de carcase.
6.2.2.1 Condiţii generale privind conţinutul informaţiei:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- ingrediente;
- categoria, clasa de calitate (dacă este stabilită);
- condiţiile de păstrare (umiditatea, temperatura);
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.2.2.2 Condiţii suplimentare privind conţinutul informaţiei:
a) carne ambalată:
- tipul de carne;
- starea termică (refrigerată, congelată);
- categoria gradului de îngrăşare, clasa de calitate (dacă este stabilită).
b) carne şi subproduse, congelate în blocuri:
- tipul produsului.
c) subproduse:
- tipul de subproduse;
- categoria;
- starea termică (refrigerate, congelate).
d) semifabricate, produse culinare:
- starea termică (refrigerată, congelată);
- data şi ora fabricării (cu excepţia pelmenilor);
- indicaţii privind utilizarea şi prepararea.
e) mezeluri şi produse din carne:
- tipul de produs (parizere, salamuri semiafumate, fiert afumate, copt afumate, afumături);
- valoarea nutritivă;
- starea termică (refrigerată, congelată);
- ambalarea sub vid (dacă există vid în ambalaj).
f) conserve din carne şi din carne cu produse vegetale:
- valoarea nutritivă;
- indicaţii privind prepararea (pentru conservele care necesită o prelucrare specială înainte de întrebuinţare);
- modul de preparare pentru întrebuinţare;
- pe capacul cutiilor sau pe fundul lor (pentru cutii din foiţă de aluminiu laminată) se indică data (ziua, luna, anul) fabricării conservelor.
Pentru produsele fabricate în Republica Moldova pe capacul cutiilor metalice nelitografiate se aplică semnele convenţionale în ordinea următoare:
- data fabricării (ziua, luna, anul);
- numărul schimbului (echipei) – o cifră;
- numărul de asortiment – una – trei cifre;
- codul internaţional al Republicii Moldova – MD;
- numărul întreprinderii producătoare – una – trei cifre.
În cazul marcării numărului de asortiment cu unu, două semne, între numărul de asortiment şi numărul schimbului se lasă un interval de unu sau, respectiv, două semne.
Semnele de marcare se aranjează în două sau trei rînduri (în funcţie de diametrul cutiei) pe capac sau parţial pe capac şi parţial pe fund, fără a întrerupe continuitatea semnelor convenţionale, pe suprafaţa mărginită de primul cerc de bombaj (sau cerc de rigiditate).
Pe capacul cutiilor litografiate se aplică următoarele semne convenţionale: data (ziua, luna, anul) fabricării conservelor şi numărul schimbului.
Pe cutiile din foiţă de aluminiu laminată se marchează suplimentar data (ziua, luna, anul) termenului limită de păstrare a conservelor.
g) grăsimi animale:
- tipul grăsimii;
- valoarea nutritivă.
Pentru grăsimi ambalate în cutii se prezintă informaţia conform 6.2.2.2 enumerarea f).
h) diverse produse alimentare ale industriei de prelucrare a cărnii (bulion alimentar, dejun la pachet):
- indicaţii privind utilizarea.
6.3 Produse ale industriei de prelucrare a păsărilor
6.3.1 Carne de pasăre în carcase (neambalată):
- ştampila merceologului (categoria sau clasa de calitate) aplicată neapărat pe carcasă.
În cazul în care este o etichetă din hîrtie fixată de piciorul păsării:
- categoria sau clasa de calitate;
- locul de origine sau de provenienţă a produsului;
- cuvintele "Control veterinar".
Cerinţele privind informaţia prezentată pe cutiile cu carcase de păsări neambalate:
- specia şi vîrsta păsării;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- numărul carcaselor;
- masa netă şi brută;
- categoria;
- cuvintele "Control veterinar";
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- starea termică (refrigerată, congelată);
- modul de prelucrare a carcaselor (eviscer, semieviscer, eviscer cu tacîm de viscere şi gîturi);
- conservanţi şi alţi aditivi alimentari (dacă se utilizează);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.3.2 Carne de pasăre în carcase, semicarcase, tranşată, ambalată în ambalaj de desfacere:
- specia şi vîrsta păsării;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca producătorului (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- categoria sau clasa de calitate (dacă este stabilită);
- cuvintele "Control veterinar" (pentru carcase întregi);
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- starea termică (refrigerată, congelată);
- modul de prelucrare (pentru carcase întregi-eviscer, semieviscer, eviscer cu tacîm de viscere şi gîturi);
- conservanţi şi alţi aditivi alimentari (dacă se utilizează);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.3.3 Carne de pasăre dezosată (bucăţi şi dezosată mecanic, inclusiv congelată în blocuri):
- specia păsării;
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- condiţiile de păstrare;
- data congelării (pentru carnea congelată);
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- conservanţi şi alţi aditivi alimentari (dacă se utilizează);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.3.4 Subproduse:
- tipul şi denumirea subprodusului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- valoarea nutritivă;
- starea termică (refrigerată, congelată);
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării (data congelării pentru blocuri congelate) şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.3.5 Semifabricate din carne de pasăre:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- starea termică (refrigerată, congelată);
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicaţii privind prepararea;
- conservanţi şi alţi aditivi alimentari (dacă se utilizează);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.3.6 Mezeluri şi produse culinare din carne de pasăre:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- ingrediente;
- condiţiile de păstrare;
- valoarea nutritivă (pentru mezeluri);
- data fabricării (pentru mezeluri fierte – ora, ziua, luna) şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Se permite indicarea informaţiei (parţiale sau integrale) pe membrana artificială de salam.
6.3.7 Conserve din carne de pasăre şi din carne cu produse vegetale:
Conform 6.2.2.1 şi 6.2.2.2 enumerarea f).
6.3.8 Grăsimi topite de la diverse specii de păsări:
- tipul grăsimii;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- valoarea nutritivă;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- conservanţi şi alţi aditivi alimentari (dacă se utilizează);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.3.9 Ouă alimentare de la diverse specii de păsări (neambalate):
- data ouatului pentru ouă de găină dietetice.
Cerinţele privind informaţia indicată pe ambalajele de desfacere şi cutiile de carton cu ouă:
- denumirea produsului;
- clasa ouălor;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- numărul de ouă;
- marca veterinară;
- data ouatului;
- termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care poate fi identificat produsul;
- informaţia privind certificarea.
6.3.10 Produse din ouă în ambalaje de desfacere:
- denumirea produsului.
În denumire se indică "pasteurizat", "acidulat", "fără zahăr", dacă produsul a fost supus prelucrării respective.
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- ingrediente;
- conservanţi şi alţi aditivi alimentari (dacă se utilizează);
- valoarea nutritivă;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.4 Lapte şi produse lactate:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă sau volumul produsului.
Masa netă se indică pentru produsele de consistenţă pulverulentă, tare, păstoasă, cu cavitate gazoasă, precum şi pentru produsele pentru care lipsesc proceduri standardizate de măsurare a densităţii.
Masa netă sau volumul produsului (la aprecierea producătorului) – pentru produse la care există proceduri standardizate de măsurare a densităţii:
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- ingrediente;
- conservanţi şi alţi aditivi alimentari (dacă se utilizează);
- valoarea nutritivă, fracţia masică a vitaminelor (pentru produsele vitaminizate);
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- modul de preparare (pentru semifabricate şi conservanţi din lapte);
- condiţiile de utilizare. Pentru produsele curativ profilactice, gerodietetice şi pentru alimentaţia oamenilor cu solicitare specifică profesională şi sportivă, dacă este necesar, se indică contraindicaţiile;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.4.1 Produse lactate conservate:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- ingrediente;
- valoarea nutritivă şi energetică;
- condiţiile de păstrare;
- indicaţii privind prepararea;
- o scurtă caracteristică a produsului;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
În continuare se aplică inscripţia: "data fabricării este indicată pe capacul cutiei" sau "data fabricării este indicată pe capacul cutiei în primul (sau în al doilea) rînd", sau "data fabricării este indicată în partea de jos a clapei pachetului";
- pe capacul cutiilor sau pe fund, sau în partea de jos a clapei pachetului se aplică data (ziua, luna, anul) fabricării conservelor;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.4.1.1 Informaţia pe capacul şi pe fundul cutiilor (pentru produsele fabricate în Republica Moldova)
Pe capacul şi fundul cutiilor metalice cu produse lactate concentrate semnele convenţionale trebuie să fie indicate într-un rînd sau două.
Semnele de marcare într-un rînd:
a) pe fundul borcanelor metalice consecutiv într-un rînd se ştanţează cinci-opt semne:
- M – indexul industriei de lapte;
- numărul întreprinderii producătoare;
- numărul sortimentului conservelor;
- numărul schimbului.
b) pe capacul cutiilor metalice consecutiv într-un rînd se ştanţează opt semne:
- ziua fabricării produsului – cu două cifre (pînă la cifra nouă, inclusiv înainte, se scrie zero);
- luna fabricării – cu două cifre (pînă la cifra nouă, inclusiv înainte, se scrie zero);
- anul fabricării produsului – cu patru cifre.
Semnele de marcare în două rînduri:
- în rîndul întîi se aplică datele prevăzute la 6.4.1.1 enumerarea a), în al doilea – la 6.4.1.1 enumerarea b).
Pe capacul metalic al borcanelor de sticlă semnele de marcare se aplică în două rînduri:
- în rîndul întîi – datele prevăzute la 6.4.1.1 enumerarea b);
- în rîndul doi – numărul schimbului.
Pe capacul sau fundul cutiilor metalice, sau celor din carton şi metal pentru produsele lactate praf se aplică în două rînduri următoarele semne convenţionale:
în rîndul întîi:
- M (indexul industriei de lapte);
- numărul întreprinderii producătoare;
- numărul asortimentului producţiei (unu – trei semne);
- numărul schimbului (cu o cifră);
în rîndul doi:
- data fabricării – ziua, luna, anul (cîte două semne pentru ziua şi luna, patru semne pentru anul fabricării, separate prin puncte).
Se permite aplicarea indexului industriei de lapte separat de semnele convenţionale de pe fundul sau de pe capacul borcanului de sticlă indicate mai sus.
Pe banda inferioară îngustă a tubului trebuie să fie ştanţate:
- numărul schimbului – cu o cifră;
- ziua fabricării – cu două cifre (pînă la cifra nouă, inclusiv înainte, se scrie zero);
- luna fabricării – cu două cifre (pînă la cifra nouă, inclusiv înainte, se scrie zero);
- anul fabricării – cu patru cifre;
- numărul asortimentului conservelor (unu – trei semne).
Pe clapa inferioară a pachetelor cu produse lactate praf se indică numărul schimbului şi data fabricării – ziua, luna, anul (cîte două semne pentru ziua şi luna, patru semne pentru anul fabricării, separate prin puncte). Numărul schimbului se indică în stînga de la data fabricării, la un interval.
6.5 Peşte, produse fabricate din peşte
Informaţia aplicată pe ambalaj sau pe etichetă:
- denumirea produsului;
- apartenenţa la raionul industrial;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă (cu excepţia icrelor de nisetru în cutiile cu capac mobil);
- clasa de calitate (dacă este stabilită) sau categoria (pentru peştele fileu congelat);
- ingrediente;
- informaţia privind valoarea nutritivă, conţinutul de vitamine;
- condiţiile de păstrare (umiditatea, temperatura);
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- mărimea şi masa peştelui (măşcat, mijlociu sau mărunt);
- modul de tranşare a peştelui (decapitat, fără măruntaie, în straturi, felioare);
- modul de prelucrare (sărat, afumat, uscat, congelat);
- salinitatea (puţin sărat, slab sărat, semisărat, sărat);
- informaţia privind modul de preparare şi/sau utilizare;
- ambalat sub vid (dacă există vid în ambalaj);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Apartenenţa la raionul industrial, mărimea şi masa peştelui, modul de tranşare, modul de prelucrare, salinitatea, compoziţia produsului, informaţia privind modul de preparare şi/sau utilizare se indică, la necesitate, luînd în considerare specificul produsului ambalat.
6.6 Conserve şi semiconserve de peşte
Informaţia aplicată pe ambalaj sau pe etichetă:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului. Se permite de a nu indica denumirea producătorului dacă se indică denumirea şi adresa organizaţiei în sistemul căreia intră producătorul;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- masa peştelui fără saramură pentru semiconservele în ambalaj mare, realizată prin cîntărire dozată;
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- ingrediente;
- valoarea nutritivă, valoarea energetică (conţinutul de vitamine se indică pentru conservele şi semiconservele de peşte cu conţinutul de vitamina B1 şi B2 mai mult de 0,1 mg şi PP mai mult de 2,0 mg pentru 100 g de produs);
- condiţiile de păstrare pentru produsele ce cer anumite condiţii de păstrare (de exemplu: pentru semiconserve, pe etichetă, cu caractere mari trebuie să fie indicat: "A se păstra la temperatura ..., ... luni");
- modul de consumare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.7 Produse de morărit: făină, crupe, fulgi, făină de ovăz, tărîţă:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate sau numărul măcinişului;
- ingrediente;
- pentru făina de grîu vitaminizată pentru coacerea pîinii de calitate superioară şi calitatea întîi se scrie cuvîntul "VITAMINIZATĂ" (cu majuscule);
- valoarea nutritivă, conţinutul de vitamine;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Aceeaşi informaţie se scrie pe etichete, care se fixează de saci.
6.8 Produse de panificaţie
6.8.1 Produse de panificaţie ambalate:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- ingrediente;
- valoarea nutritivă;
- conţinutul de vitamine, celuloză, fibre nutritive şi alţi componenţi pentru produse speciale, luînd în consideraţie destinaţia lor;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.8.2 Produse de panificaţie neambalate
În fişa informativă prezentată în sala de comerţ trebuie să fie indicată următoarea informaţie:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului;
- denumirea ţării producătoare;
- masa netă;
- ingrediente;
- valoarea nutritivă;
- conţinutul de vitamine, celuloză, fibre alimentare şi alţi componenţi pentru produse speciale, luînd în consideraţie destinaţia lor;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- informaţia privind certificarea.
6.9 Paste făinoase ambalate:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- masa netă în condiţii normale de umiditate;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- ingrediente;
- coloranţi, aromatizanţi, aditivi alimentari şi altele (dacă se utilizează);
- grupa produsului şi clasa;
- valoarea nutritivă;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- modul de preparare;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Pentru pastele făinoase neambalate informaţia expusă mai sus trebuie să fie prezentată în sala de comerţ.
6.10 Produse de cofetărie
6.10.1 Condiţii generale privind conţinutul informaţiei:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- ingrediente;
- valoarea nutritivă, conţinutul de vitamine (dacă produsul a fost fabricat cu utilizarea vitaminelor);
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicaţii privind prepararea;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.10.2 Condiţii suplimentare privind conţinutul informaţiei
6.10.2.1 Produse de cofetărie pentru diabetici:
- conţinutul (calculat) în 100g de produs: xilit, sorbită şi/sau alţi îndulcitori, zahăr total (recalculat în zaharoză);
- inscripţia: "Se consumă la indicaţia medicului";
- norma zilnică de consum a xilitului, sorbitei şi/sau a altor îndulcitori – nu mai mult de 30 g;
- simbolul ce caracterizează apartenenţa produsului la grupa produselor pentru diabetici.
6.10.2.2 Produse de cofetărie pentru alimentaţia dietetică:
- doza în decurs de 24 ore (numărul de bucăţi pentru consumul în acelaşi timp);
- indicaţii privind modul de utilizare.
6.11 Zahărul:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- valoarea nutritivă;
- conţinutul de hidraţi de carbon;
- condiţiile de păstrare;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.11.1 O informaţie similară se înscrie pe etichetele care sînt fixate de saci.
6.11.2 Pe ambalajele de desfacere cu zahăr rafinat şi zahăr rafinat tos cu masa netă de la 5 g pînă la 20 g se prezintă următoarea informaţie:
- denumirea produsului;
- denumirea şi marca de produs;
- masa netă, g;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul.
6.12 Fructe şi legume
6.12.1 Fructe şi legume proaspete ambalate:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- soiul;
- masa netă;
- clasa de calitate;
- condiţiile de păstrare (dacă este necesar);
- data recoltării şi/sau data ambalării;
- indicaţie la unele metode deosebite de preparare a produsului (dacă este necesar);
- indicativul documentului normativ căruia îi corespunde produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Pentru fructele şi legumele proaspete neambalate informaţia de mai sus trebuie să fie prezentată în sala de comerţ.
6.12.2 Produse din fructe şi legume, inclusiv conservate
6.12.2.1 Condiţii generale privind conţinutul informaţiei:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- masa sau fracţia masică a produsului de bază (pentru produsele preparate în sirop, moare, marinate, pentru produsele marinate);
- fracţia masică de miez (pentru nectare şi băuturi);
- ingrediente;
- valoarea nutritivă a produsului (cu indicarea vitaminelor prezente, aditivilor în produsele cu destinaţie specială);
- prezenţa îndulcitorilor în conservele pentru diabetici;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicaţii privind metodele speciale de prelucrare a materiei prime, semifabricatului sau a produsului;
- indicaţii privind prepararea şi utilizarea produsului (dacă sînt stabilite în documentele normative);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.12.2.2 Condiţii suplimentare privind conţinutul informaţiei pentru conserve:
Conform 6.2.2.2 enumerarea f).
6.13 Concentrate alimentare:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- ingrediente;
- valoarea nutritivă, conţinutul de vitamine şi substanţe minerale (dacă se utilizează);
- condiţiile de păstrare, dacă ele diferă de cele obişnuite;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicaţii privind utilizarea concentratelor alimentare, destinate pentru alimentaţia profilactico-curativă, dietetică şi pentru copii, inclusiv pe bază de seminţe, de exemplu, "Este recomandat pentru bolnavii de diabet zaharat";
- indicaţii privind prepararea şi utilizarea produsului (dacă este necesar), informaţii necesare pentru reclama şi identificarea produsului, şi altele, conform 5.4;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.14 Ceai, cafea şi băuturi de cafea, condimente şi ingrediente, aromatizanţi, stimulenţi:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate (pentru produsele sortate);
- ingrediente;
- condiţiile de păstrare, dacă ele diferă de cele obişnuite;
- data ambalării şi termenul de valabilitate;
- modul de preparare;
- ambalarea sub vid (dacă există vid în ambalaj);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Pentru cafea şi băuturi de cafea denumirea produselor trebuie să includă următorii indicativi:
- cafea prăjită (boabe sau măcinată);
- cafea solubilă;
- băutură de cafea insolubilă;
- băutură de cafea solubilă.
6.15 Produse de uleiuri şi grăsimi
6.15.1 Condiţii generale privind conţinutul informaţiei:
- denumirea produsului;
- tipul produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă sau volumul;
- ingrediente;
- valoarea nutritivă, conţinutul de vitamine;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.15.2 Condiţii suplimentare privind conţinutul informaţiei
6.15.2.1 Uleiuri vegetale:
- clasa de calitate, marca (dacă este stabilită).
6.15.2.2 Maioneză:
- condiţiile de păstrare.
6.15.2.3 Margarină şi produse similare:
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- condiţiile de păstrare.
6.16 Vin şi produse vinicole:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- concentraţia alcoolică, % vol.;
- concentraţia în masă a zaharurilor, g/dm3 (cu excepţia vinurilor seci, divinului, brandy); pentru vinuri spumante – denumirea conform conţinutului de zahăr: brut, sec, demisec, demidulce, dulce;
- data îmbutelierii sau data prezentării (pentru vinurile spumante obţinute prin metoda clasică) – pe etichetă sau reversul etichetei, pe alte elemente ale ambalajului, sau nemijlocit pe ambalajul de desfacere;
- anul de recoltă (pentru vinuri de marcă sau vinuri de colecţie);
- vîrsta medie a alcoolurilor de divin (pentru divinuri cu denumiri speciale şi divinuri de marcă);
- denumirea întreprinderii care a efectuat îmbutelierea – se indică pe etichetă sau reversul etichetei sau prin imprimare pe capacul îmbrăcat pe gîtul buteliei;
- informaţia despre conţinutul coloranţilor, aromatizanţilor, îndulcitorilor (dacă se utilizează);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.17 Produse ale industriei berii şi băuturilor nealcoolice
6.17.1 Băuturi nealcoolice şi siropuri:
- denumirea produsului, grupa, subgrupa şi tipul;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- conţinutul de alcool (dacă conţinutul de alcool etilic depăşeşte 1,0%);
- compoziţia băuturii;
- valoarea nutritivă;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
Suplimentar pot fi aplicate următoarele inscripţii:
- denumirea organizaţiei elaboratoare;
- o scurtă caracteristică a bazei băuturii;
- inscripţia: "Se consumă rece".
Se permite indicarea împreună pe etichetă a capacităţii 0,33 şi 0,5 sau 1,0; 1,5 şi 2,0l, aplicînd o tăietură pentru indicarea capacităţii reale.
6.17.2 Concentrate de băuturi:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă sau volumul;
- compoziţia concentratului;
- valoarea nutritivă;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- modul de utilizare;
- inscripţia: "A se păstra în locuri uscate şi răcoroase";
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.17.3 Baze concentrate:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- concentraţia alcoolică, % vol.;
- compoziţia bazei concentrate;
- condiţiile de păstrare;
- modul de utilizare;
- inscripţia: "Coordonat cu organele Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova" cu indicarea acţiunii profilactice;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.17.4 Bere:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- conţinutul berii;
- conţinutul în extract a mustului de malţ;
- mărimea minimală a concentraţiei alcoolice, % vol.;
- valoarea nutritivă;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.17.5 Băuturi din malţ, băuturi pe bază de produse cerealiere, băuturi slab alcoolice:
- denumirea produsului;
- tipul de băutură (pentru băuturile slab alcoolice);
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- concentraţia alcoolică, % vol.;
- compoziţia băuturii;
- valoarea nutritivă;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.17.6 Ape minerale naturale:
- denumirea produsului;
- tipul (carbogazoasă, necarbogazoasă);
- grupa apei, numărul sondei sau denumirea izvorului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- destinaţia apei (de masă, curativă, curativă - de masă);
- mineralizarea, g/l;
- compoziţia chimică a apei, indicaţii privind aplicarea curativă (pentru apele curative şi curative - de masă);
- condiţiile de păstrare;
- data îmbutelierii şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.17.7 Ape mineralizate artificial:
- denumirea produsului;
- tipul (carbogazoasă, necarbogazoasă);
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- inscripţia: "Mineralizată artificial";
- mineralizarea, g/l;
- compoziţia chimică a apei;
- condiţiile de păstrare;
- data îmbutelierii şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.18 Lichior şi rachiu, spirt alimentar de 95%:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- concentraţia alcoolică, % vol.;
- ingrediente;
- existenţa aromatizanţilor, coloranţilor (dacă se utilizează);
- concentraţia în masă a zaharurilor, g/100 ml pentru produsele de lichior, dacă zahărul este prevăzut de reţetă;
- data îmbutelierii. Se indică pe etichetă sau reversul etichetei. Se permite indicarea informaţiei pe capac şi contraetichetă sau nemijlocit pe ambalajul de desfacere în locurile potrivite pentru citire;
- inscripţia "Maturat" pentru lichiorurile maturate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.19 Miere:
- denumirea produsului;
- autenticitatea (de albine sau artificială);
- tipul produsului (de provenienţă botanică);
- anul colectării;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- ingrediente;
- valoarea nutritivă;
- condiţiile de păstrare;
- data ambalării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.20 Amidon şi produse derivate din amidon:
- denumirea şi tipul produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate (dacă este stabilită);
- ingrediente;
- valoarea nutritivă;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.21 Sare pentru uz alimentar:
- denumirea produsului, inclusiv informaţia privind modul de obţinere (prin fierbere, din salină, din sedimentare naturală sau sedimentare) şi tipul de aditivi;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- masa netă;
- clasa de calitate;
- condiţiile de păstrare;
- data fabricării (ambalării);
- dimensiunea cristalelor de sare;
- aditivi ce previn tasarea (dacă se utilizează);
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
6.21.1 Informaţia suplimentară privind sarea iodurată, fluorurată şi iodurată-fluorurată:
- forma iodului adăugat (iodat sau iodură de potasiu şi/sau fluor);
- conţinutul de iod şi/sau fluor, mg/g;
- termenul de menţinere a acţiunii utile a iodului şi/sau fluorului asupra organismului uman (în decurs de.....luni);
- indicaţii privind utilizarea.
6.22 Oţet:
- denumirea produsului;
- denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, exportatorului, importatorului;
- denumirea ţării producătoare;
- marca de produs (dacă este înregistrată);
- volumul;
- concentraţia;
- data fabricării şi termenul de valabilitate;
- indicativul documentului normativ în conformitate cu care a fost fabricat şi poate fi identificat produsul;
- codul cu bare (dacă este stabilit);
- informaţia privind certificarea.
7. PLASAREA INFORMAŢIEI
7.1 Informaţia se amplasează nemijlocit pe unitatea de ambalaj într-un loc unde poate fi citită, pe etichetă, contraetichetă.
7.2 În cazul dimensiunilor nu prea mari ale ambalajului sau etichetei, pe care este imposibil a prezenta în întregime textul informaţiei necesare, precum şi pentru seturile de suvenire şi cadouri, se admite a plasa informaţia care caracterizează produsul sau o parte din ea pe pagina anexată, fixată sau alăturată la fiecare unitate de ambalaj, sau pe ambalajul comun. Informaţia privind produsele pentru alimentaţia copiilor se plasează numai pe paginile anexate care sînt fixate pe fiecare unitate de ambalaj.
7.3 Producătorul unui tip concret de produs trebuie să amplaseze informaţia în unul şi acelaşi loc pe unitatea de ambalaj.
7.4 Se admite a amplasa informaţia în unul sau mai multe locuri potrivite pentru citire.
7.5 În cazurile, cînd produsele alimentare se vînd consumatorilor neambalate sau se preambalează la întreprinderi şi organizaţii comerciale, se admite ca informaţia privind produsele alimentare conform prevederilor prezentului standard să fie amplasată, la aprecierea vînzătorului, pe pagina anexată sau pe eticheta de preţuri, sau să fie afişată în sala de comerţ.
8. MODUL DE PREZENTARE A INFORMAŢIEI
8.1 Informaţia poate fi scrisă prin orice procedeu şi trebuie să fie clară şi lizibilă.
Dacă ambalajul colectiv în care este ambalat produsul este acoperit cu un înveliş suplimentar, atunci eticheta ambalajului interior trebuie să fie lizibilă prin învelişul exterior sau pe acest înveliş trebuie să fie o etichetă analogică.
8.2 Mijloacele de aplicare a informaţiei care contactează cu produsul nu trebuie să acţioneze asupra calităţii produsului, dar trebuie să asigure rezistenţa marcajului la păstrare, transport şi comercializarea produselor; de asemenea, trebuie să fie fabricate din materiale care sînt permise de către Serviciul Sanitaro-Epidemiologic pentru contactul cu produsele alimentare.
8.3 Dimensiunile şi forma de prezentare a informaţiei, inclusiv marcajul, trebuie să corespundă dimensiunilor şi formei ambalajului de desfacere. ICS 01.120; 67.040
ICS 01.120; 67.040
MODIFICAREA nr.3 SM 196:1999
Produse alimentare.
Informaţie pentru consumator.
Condiţii generale
Aprobată
prin hotărîrea Departamentului
"Moldova-Standard"
nr.934-ST din 30.05.2001
cu aplicare din 01.09.2001
Capitolul 6 se completează cu subcapitolul 6.3a:
"6.3a Reguli generale privind marcarea preparatelor din carne Marcarea se indică în mod obligatoriu pe fiecare unitate de produs pentru:
- mezeluri;
- produsele din carne.
Marcarea se indică în mod obligatoriu pe fiecare unitate de ambalaj de desfacere pentru:
- semifabricatele din carne;
- produsele de culinărie din carne.
Marcarea preparatelor din carne se aplică direct pe membrană, pe o etichetă autocolantă (adezivă) sau fixată la capătul batonului (produsului). Se admite aplicarea parţială a informaţiei pe membrana artificială, peliculă sau banderolă în cazul, cînd restul informaţiei se aplică pe o etichetă suplimentară.
Preparatele din carne în membrană naturală se marchează individual cu o etichetă, cu excepţia cîrnăciorilor, safaladelor, crenvurştilor care se marchează prin fixarea unei etichete la unul din capătul şiragului care conţine nu mai mult de 20 unităţi.
Eticheta trebuie să cuprindă informaţia despre produs în conformitate cu 6.2.2.1; 6.2.2.2; 6.3.4; 6.3.5 şi 6.3.6.
Se interzice detaşarea etichetelor de la batonul (produsul) expus în vitrină. Etichetele se păstrează pînă la sfîrşitul comercializării batonului (produsului)."
Capitolul 7. Pe parcursul întregului text al capitolului se înlocuiesc cuvintele: "unitatea de ambalaj" cu cuvintele: "unitatea de ambalaj de desfacere".
