vineri, 21 decembrie 2001
Ordin nr.57 din 21.12.2001 cu privire la aprobarea actelor normative ce reglementează activitatea agenţilor economici din sfera alimentaţiei publice

 

 

(MINISTERUL ECONOMIEI)

 

O R D I N

cu privire la aprobarea actelor normative ce reglementează

activitatea agenţilor economici din sfera alimentaţiei publice

 

Nr.57 din 21.12.2001

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.21-22/43 din 05.02.2002

 

* * *

Abrogat: 07.10.2005

Hotărîrea Guvernului nr.1030 din 03.10.2005

 

Notă: Vezi Hot.Guv. nr.500 din 04.04.2008 privind acţiunile de reorganizare a unor organe centrale de specialitate ale administraţiei publice (art.1 - se dizolvă Ministerul Industriei şi Infrastructurii cu preluarea funcţiilor acestora de către Ministerul Economiei şi Comerţului)

 

   

Înregistrat

nr. 251 din 23 ianuarie 2002

Ministrul Justiţiei

____________ Ion Morei

 

 

Întru executarea Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr.770 din 17 noiembrie 1995 "Despre aprobarea Regulilor de organizare a preparării şi comercializării produselor şi prestării serviciilor în alimentaţia publică şi a Regulamentului de clasificare a întreprinderilor de alimentaţie publică pe categorii de încadrare după nivelul de servire" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.17-18, art.122; 1997, nr.12, art.37; 2000, nr.166-168, art.138; 2001, nr.108-109, art.944), precum şi în scopul protecţiei drepturilor consumatorilor,

ORDON:

1. Se aprobă:

a) Nomenclatorul - tip al întreprinderilor de alimentaţie publică (anexa nr.1);

b) Clasificarea întreprinderilor de alimentaţie publică pe categorii de încadrare după nivelul de servire (anexa nr.2);

c) Cerinţele de bază obligatorii pentru agenţii economici din sfera alimentaţiei publice (anexa nr.3);

d) Mărimea plăţii pentru eliberarea certificatelor de clasificare a întreprinderilor de alimentaţie publică pe categorii de încadrare după nivelul de servire ( anexa nr.4).

2. Prevederile actelor aprobate în punctul 1 sînt obligatorii pentru toţi agenţii economici din sfera alimentaţiei publice, indiferent de forma organizatorico-juridică, din data intrării în vigoare a prezentului ordin.

3. Prezentul ordin va intra în vigoare după înregistrarea de stat şi publicarea în Monitorul Oficial.

 

VICEPRIM-MINISTRU,
MINISTRUL ECONOMIEIAndrei CUCU

 

Chişinău, 21 decembrie 2001.
Nr.57.

 

 

Anexa nr. 1

la Ordinul Ministerului Economiei

nr.57 din 21 decembrie 2001

 

NOMENCLATORUL-TIP

al întreprinderilor de alimentaţie publică

 

Restaurant - unitate de alimentaţie publică confortabilă care oferă consumatorilor un larg sortiment de produse culinare şi de cofetărie de înaltă calitate, precum şi de diverse băuturi.

Restaurantele sînt dotate cu prospecte de reclamă, coperte de firmă pentru meniuri şi invitaţii prezentate artistic. În foaier poate fi organizată desfacerea suvenirelor şi florilor.

Pentru crearea unei atmosfere distractive restaurantul poate fi dotat cu formaţiune muzical - artistică, care funcţionează în orele de seară.

Restaurantul de categoria "Lux" se distinge prin soluţie arhitectonică şi dotare tehnico-materială unică; interiorul este amenajat cu gust, avînd un înalt nivel de confortabilitate. Consumatorilor li se oferă un larg sortiment de bucate, băuturi şi produse de cofetărie la comandă. Bucatele preparate - specialitatea casei reflectă particularităţile bucătăriei naţionale, specificul unităţii respective. Unele bucate se pun la dispoziţie, cu efectuarea operaţiilor finale, în prezenţa consumatorilor. În cazul în care se dispune de produsele respective se primesc comenzi pentru prepararea mîncărurilor neincluse în meniu.

Mobila se confecţionează la comandă individuală în concordanţă cu ambianţa interioară a unităţii respective.

Lenjeria de masă (feţe de masă, şerveţele, ancăre) se confecţionează la comandă, ţinîndu-se seama de ideea generală a servirii meselor şi de particularităţile interiorului. Pe fiecare obiect figurează în calitate de elemente de garnisire monograma sau denumirea deplină a restaurantului, sau emblema lui; se admite utilizarea diferitelor tipuri de garnitură (dantelărie, broderie etc.).

Vizitatorului i se pune la dispoziţie un şerveţel cald şi umed. Feţele de masă se schimbă regulat: feţe de masă curate - înainte de servirea fiecărui grup nou de consumatori, iar în caz că se murdăresc - în procesul servirii.

Consumatorii sînt serviţi de ospătari, ospătari-şefi, barmani, care trebuie să cunoască la perfecţie tipurile de servire, regulile şi tehnica servirii, să aibă studii speciale.

Personalul de servire trebuie să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte de formă specială.

Restaurant clasic - unitate unde consumatorilor li se propune un sortiment larg de produse culinare, gustări reci şi calde, mîncăruri calde, dulciuri, fructe exotice, îngheţată, băuturi alcoolice şi nealcoolice, ţigări etc.

Oferă servicii suplimentare: banchete, diferite recepţii, alte festivităţi.

Restaurant naţional - este o unitate de alimentaţie publică care oferă servicii tradiţionale, specifice ţării respective. Aici se pune la dispoziţie o gamă largă de produse culinare, băuturi alcoolice şi nealcoolice tradiţionale regiunii respective.

Ambianţa interioară a restaurantului, mobilierul, vesela, programul muzical, uniforma personalului de servire trebuie să corespundă coloritului naţional.

Crama - unitate de alimentaţie publică, construcţia şi dotarea căreia aminteşte un beci pentru păstrarea vinurilor. Astfel de întreprinderi se amplasează în subsoluri şi semisubsoluri.

Mobilierul, vesela, inventarul, uniforma ospătarilor reflectă stilul întreprinderii.

Consumatorilor li se oferă mîncăruri specifice la grătar sau trase la tigaie, fiind servite în vase de ceramică sau de lut pe tave de lemn.

Restaurant specializat - unitate de alimentaţie publică unde consumatorilor li se oferă un sortiment specializat de produse culinare şi băuturi ce figurează permanent în meniul întreprinderii, dotarea şi prezentarea lui trebuie să corespundă specializării (pescăresc, vînătoresc, dietetic, familial, vegetarian etc.).

Vagon-restaurant - menit să deservească pasagerii transportului feroviar cu dejunuri, prînzuri, produse de cofetărie şi băuturi, precum şi să deservească pasagerii direct în vagoane. În afară de aceasta, vagoanele-restaurant asigură cu mîncare caldă lucrătorii brigăzilor de deservire a trenului.

Bar - este o unitate de alimentaţie publică cu program de zi şi de noapte, în cadrul căruia se propune o gamă largă de băuturi alcoolice şi nealcoolice, un sortiment îngust de produse culinare şi de cofetărie.

Bar de categoria "Lux" - se distinge prin nivel maxim de confort, prin soluţie arhitectonică şi în plan unică, se construieşte numai după proiecte individuale.

Mobilierul, armătura de iluminat şi alte elemente ale interiorului trebuie să fie executate la comandă specială şi să corespundă celor mai înalte exigenţe ale consumatorilor.

Vesela şi tacîmurile, lenjeria de masă se confecţionează la comandă specială, ţinîndu-se seama de concepţia artistică generală.

Pe fiecare obiect de veselă de porţelan, lenjerie de masă figurează monograma sau denumirea deplină a barului şi emblema lui.

Consumatorii sînt serviţi de barmani (la tejgheaua barului), de ospătari (la mese).

Consumatorilor li se propun mai cu seamă băuturi alcoolice şi nealcoolice simple sau în amestec, gustări şi bucate, ciocolată, fructe, pomuşoare, bomboane în sortiment larg.

Bar de zi - unitate de alimentaţie publică care funcţionează, de regulă, în cadrul hotelurilor şi restaurantelor sau ca unitate independentă. Oferă consumatorilor o gamă diversificată de băuturi alcoolice şi nealcoolice simple, precum şi gustări, tartine, produse de cofetărie - patiserie, îngheţată, ţigarete. De asemenea, oferă posibilităţi de distracţie (muzică, televizor, diverse jocuri). Consumatorii sînt serviţi de barman la tejgheaua-bar cu scaune înalte, mese mici cu scaune respective.

Bar de noapte - este o unitate cu caracter distractiv, cu un orar de noapte, ce prezintă un program variat de divertisment, dansuri.

Sortimentul cuprinde o gamă diversificată de băuturi alcoolice fine, de import şi indigene, băuturi nealcoolice, diferite produse de cofetărie şi îngheţată, precum şi un sortiment restrîns de produse culinare (pizza, grileta etc.), cafea.

De obicei are formă de amfiteatru, oferind tuturor consumatorilor posibilitatea de a urmări programul artistic. Este dotat cu aparate pentru amplificarea sunetului, orgă de lumini, dispozitive pentru proiecţia filmelor.

Cafe-bar - este o unitate care îmbină funcţionarea barului cu desfacerea diferitelor tipuri de cafea, ciocolatinei, precum şi a gustărilor, produselor de cofetărie, îngheţatei, băuturilor alcoolice fine (lichior, divin, vermut).

Gril-bar - este o unitate de alimentaţie publică utilată cu tejghea-bar. Oferă consumatorilor produse preparate parţial sau complet în prezenţa lor. Sortimentul cuprinde crenvurşti fierţi, pui la frigare, cîrnăciori prăjiţi, tartine calde şi alte produse de culinărie, precum şi băuturi calde şi reci. Băuturile alcoolice se oferă în sortiment restrîns.

Disco-(video)-bar - unitate cu profil de divertisment pentru tineret, activitatea comercială fiind bazată pe realizarea de gustări, produse de cofetărie, îngheţată şi în special de cocteiluri alcoolice şi nealcoolice. Divertismentul este realizat prin intermediul muzicii de audiţie şi dans, înregistrată şi difuzată prin "disc - joker". Videoteca este special amenajată cu instalaţii electronice pentru prezentarea video-programelor şi filmelor.

Bar-biliard - unitate cu profil de divertisment sportiv - biliard, activitatea comercială fiind bazată pe desfacerea de gustări, bucate de felul doi cu o tehnologie a preparării necomplicate, produse de cofetărie, îngheţată, cocteiluri. Divertismentul sportiv - biliard se desfăşoară în sala în care sînt instalate mese de biliard.

Cafenea - unitate care îmbină activitatea de realizare a cafelei cu divertismentul; oferă consumatorilor băuturi nealcoolice calde (cafea, cafea cu lapte, cacao, ciocolată, ceai), precum şi gustări reci şi calde, mîncăruri de felul doi, îngheţată, produse de cofetărie, băuturi alcoolice (lichior, divin).

Cafenea specializată - unitate de alimentaţie publică dotată conform specializării respective, sortimentul diversificat de mîncăruri şi produse de asemenea trebuie să corespundă tematicii. Cafenelele specializate pot fi de mai multe tipuri: cafenea-îngheţată, lacto-cafenea, cafenea pentru tineret, cafenea pentru copii, internet-cafe etc.

Cafenea-îngheţată - organizează consumul pe loc a îngheţatei în sortiment (cu ingredienţi şi fără), amestecurilor lactate, băuturilor calde, reci şi răcoritoare, produselor de cofetărie.

Lacto-cafenea - oferă consumatorilor diverse mîncăruri din lapte şi produse lactate, produse de cofetărie, băuturi reci şi calde.

Cafenea pentru tineret - alături de sortimentul larg de produse de patiserie, cofetărie, culinărie şi mîncăruri, organizează diverse acţiuni (serate tematice, întîlniri cu scriitori, artişti etc.).

Cafenea pentru copii - unitate destinată pentru servirea clienţilor cu copii. Ambianţa interioară a cafenelei corespunde tematicii pentru copii, cafeneaua este dotată cu veselă şi mobilă pentru copii. Lista-meniu include băuturi reci şi calde, supe, mîncăruri reci şi gustări, dulciuri, produse lactate.

Internet-cafe - unitate de alimentaţie publică care comercializează un sortiment larg de produse de patiserie, cofetărie, culinărie, bucate de felul doi, în paralel cu prestarea serviciilor "internet" prin intermediul sălii amenajate cu computere sau nemijlocit în sala comercială a unui număr limitat de computere (2-3 unităţi).

Bodegă - unitate de alimentaţie publică cu interior mic, în care consumatorii sînt serviţi cu un sortiment specific de mîncăruri şi gustări (calde şi reci), produse făinoase, băuturi alcoolice şi nealcoolice, sucuri, bere.

În funcţie de sortimentul producţiei realizate bodegile pot avea următoarea specializare: colţunaşi, pelmeni, frigărui, crenvurşti, plăcintărie, patiserie, bucate la grătar, berărie, ceainărie, cofetărie, pizzărie, rotiserie etc.

Crîşmă - unitate de alimentaţie publică amenajată în stil naţional, în care consumatorilor li se propune un sortiment vast de vinuri, izvar, plăcinte, învîrtite, legume proaspete.

Bistro - unitate cu servire rapidă în care se desfac produse de patiserie-cofetărie, gustări, tartine, băuturi alcoolice, bere, ceai, cafea, sucuri, răcoritoare.

Cantină - este destinată pentru prepararea şi realizarea pentru consum pe loc a diverselor mîncăruri pentru dejun, prînz şi cină. Este amplasată în apropierea uzinelor, şantierelor de construcţie, şcolilor de cultură generală şi liceelor, blocurilor studenţeşti etc.

Cantinele trebuie să aibă săli comerciale pentru servirea consumatorilor, încăperi de producţie, depozite, încăperi administrative.

În cantine funcţionează un sistem de autoservire în front liniar sau cu punerea prealabilă a mîncărurilor pe masă în funcţie de contingentul ce urmează să fie servit.

Cantinele dietetice se specializează în servirea persoanelor ce au nevoie de regim dietetic, oferă populaţiei raţii dietetice.

În cantine suplimentar poate fi organizată desfacerea producţiei prin bufete.

Bufet - unitate de alimentaţie publică în care se desface un sortiment restrîns de gustări reci, produse culinare, sandviciuri, băuturi, preparate în bucătăria proprie sau aduse de la altă unitate de alimentaţie publică.

Cofetărie - unitate de alimentaţie publică amenajată în sălile comerciale ale magazinelor indiferent de specializare. Se comercializează produse de patiserie şi cofetărie, tartine, îngheţată, cocteiluri, băuturi răcoritoare şi fierbinţi.

Magazin (secţie) de articole culinare - unitate independentă în care se realizează semipreparate culinare (din carne, peşte, legume, făinoase), precum şi produse culinare finite, produse de cofetărie, patiserie, pentru consum la domiciliu. Producţia este realizată de vînzători, poate fi preparată în bucătăria proprie sau adusă de la alte unităţi de alimentaţie publică.

Culinăriile pot fi amplasate în incintele unităţilor de alimentaţie publică, restaurantelor, cantinelor, precum şi în magazinele universale, magazinele alimentare.

Sală de degustaţie - unitate în care sala comercială este amenajată specific pentru degustarea băuturilor alcoolice. În timp de seară poate activa ca bar ori cafenea cu condiţia că dispune de încăperile necesare şi este dotată cu inventarul şi vesela pentru acest tip de întreprinderi.

Complex de alimentaţie publică - unitate de alimentaţie publică, care cuprinde în aceeaşi clădire nu mai puţin de trei unităţi, ce pot avea şi intrări separate.

 

Unităţile reţelei de comerţ mărunt

Chioşc - construcţie mică de tip închis sau semiînchis, ce are un singur loc de lucru, fără încăpere suplimentară pentru păstrarea mărfurilor.

Pavilion - construcţie de tip închis ce se distinge de chioşc prin faptul că are două sau mai multe locuri de lucru, precum şi încăpere auxiliară.

Cafenea de vară, minicafenea - construcţie de tip închis, semiînchis, unitate pe bază de chioşcuri, pavilioane etc. cu instalarea mobilei (mese, scaune), inclusiv pe terenuri la aer liber pentru servirea consumatorilor. În cafenelele de vară şi minicafenele se desfac produse de preparare simplă - tartine, patiserie, sucuri, băuturi răcoritoare, ţigări.

Poate fi aplicată autoservirea sau servirea de către ospătari.

 

 

 

Anexa nr.2

la ordinul Ministerului Economiei

nr.57 din 21 decembrie 2001

 

CLASIFICAREA

întreprinderilor de alimentaţie publică pe categorii

de încadrare după nivelul de servire

 

Tipul întreprinderii

Categoria

Luxsuperioarăîntîia a douaa treia

1. Restaurant

naţional+++--
cramă+++--
clasic+++--
specializat+++--
vagon - restaurant--+--
restaurant (pentru sistemul “MOLDCOOP”)---+-

2. Bar

de zi-+++-
de noapte++---
cafe – bar-+++-
gril - bar-+++-
disco – bar+++--
bar – biliard+++--

3. Cafenea

specializată--++-
îngheţată--++-
lacto – cafenea--++-
pentru copii--++-
pentru tineret--++-
internet – cafe--++-
cafenea de vară, mini cafenea---+-

4. Bodegă

crîşmă--++-
bistro--++-
colţunaşi--++-
plăcintărie--++-
pelmeni--++-
rotiserie--++-
blinele--++-
crenvurşti--++-
pîrjoale--++-
gogoaşe--++-
ceainărie--++-
berărie--++-
pizzerie--++-

5. Cantină

---++

6. Bufet:

de tip deschis---+-
ambulant---++

7. Cofetărie

---+-

8. Magazin (secţie) de articole culinare

---+-

9. Magazin de articole culinare cu cofetărie

---+-

10. Sală de degustaţie

--++-

11. Complex de alimentaţie publică

-+++-

 

Anexa nr.3

 la ordinul Ministerului Economiei

nr.57 din 21 decembrie 2001

 

CERINŢELE

de bază obligatorii pentru agenţii economici din sfera alimentaţiei publice

 

Nr. crt.Cerinţele Tipul întreprinderii
Restaurant,
inclusiv vagon –
restaurant
Bar CafeneaBodegă CantinăBufet,
cofetărie
luxsupe-
rioa-
întîia doualux supe-
rioa-
întîia douaîntîi a douaîntîia doua a douaa treiaa doua a treia
123 456 789 101112 131415 161718

1.

Construcţii-instalaţii şi aspectul exterior al unităţii
1.1Parcaj auto++
1.2Firmă:
luminoasă cu elemente artistice+++-+++---------
obişnuită---+--++++++++++
1.3La intrarea principală semnul distinctiv reprezentînd tipul şi categoria unităţii++++++++++++++++
1.4Intrare specială din stradă pentru consumatori+++++++++++++---
1.5Acces pentru aprovizionarea cu materie primă şi pentru circulaţia personalului unităţii printr-o intrare separată de cea a consumatorilor++++++++++++++++
1.6Hol de primire şi aşteptare pentru consumatori++++++------+---
1.7Garderobă amplasată în hol sau în spaţiul alăturat holului+++-++--+-+-+---
1.8Cuiere în incinta unităţii---+--++-+-+-+++
1.9Telefon la dispoziţia consumatorilor+++-++----------
1.10Utilizarea elementelor decorative alese în sălile şi încăperile pentru consumatori+---------------
1.11Utilizarea elementelor decorative originale (luminătoarelor, draperiilor, etc.)+++-+++---------
1.12Utilizarea elementelor decorative creînd unitate de stil+++-+++-+-+-+---
1.13Formaţiune artistică şi teren de dans+++-++----------
1.14Sală de banchete, cabine (cabinete) separate+++-++----------
1.15Sistem de condiţionare a aerului cu menţinerea automată a parametrilor optimi de temperatură şi umiditate+++-++----------
1.16Sistem de ventilaţie asigurînd parametrii admisibili de temperatură şi umiditate---+--++++++++++
1.17Instalaţie de încălzire centrală sau alte surse de căldură++++++++++++++++
1.18Aprovizionare cu apă caldă şi rece++++++++++++++++
1.19Secţia de producţie este separată de salon printr-un perete decorativ++++++++++++++++
1.20.Încăperea cu aparatele de casă pentru ospătari sau linia de distribuţie cu aparatul de casă++++++++++++++++
1.21Bucătăria include următoarele secţii:
- bucătărie caldă++++----+-+-++--
- bucătărie rece++++----+-+-++--
- bucătărie caldă şi rece----++++-+-+----
- bufet+++-------------
- secţia preparări preliminare (legume, carne, peşte, tăierea pîinii, spălatul ouălor)++++++++++--++--
- camere frigorifice++++----++--++--
- dulapuri frigorifice+++1)+++++++++++++
- spălătorie de veselă++++++-+++--++--
- spălătorie de vase+++++++-+++++++-
- depozit pentru materie primă şi băuturi++++++--++--++--
1.22Cameră de albituri+++-------------
1.23Camera bucătarului – şef+++-----+---+---
1.24Secţia de cofetărie (patiserie)+++-----++--++--
1.25Grup social pentru personalul unităţii (vestiar, duşuri, WC)+++++++-++--++--
1.26Încăperi pentru păstrarea ambalajului şi acumularea resturilor menajere++++++--++--++--
1.27WC-uri pentru consumatori, dotate cu instalaţii moderne, apă curgătoare caldă şi rece (o cabină pentru locuri în sală)303040303040
1.28WC-uri (exclusiv pentru consumatori)---+---+2)+2)+2)+2)+2)+++2)+2)

2.

Amenajări şi dotări în spaţiile unităţii
2.1Pardoseală de parchet, marmură sub formă de mozaic, covor++--++----------
2.2Pardoseală din mozaic, linoleum, alte materiale--++--++++++++++
2.3Pereţii tapesaţi cu material textil, tapete de bună calitate, materiale decorative speciale++--++----------
2.4Mobilier de confortabilitate sporită care să corespundă ambianţei interioare a saloanelor+++-++----------
2.5Mobilier standard de construcţie simplificate corespunzînd ambianţei respective a spaţiilor------++++++++++
2.6Mese:
- acoperămînt moale++--++----------
- acoperămînt polieteric--++------------
- acoperămînt igienic------++++++++++
- suporturi pentru servirea bucatelor în picioare-------+-+-+--++
2.7Fotolii (canapele, banchete, e.t.c.) (în hol):
- moi++--++----------
- moi cu suporturi pentru coate++--++----------
- semimoi--++--+---------
2.8Mese de diferite mărimi (pentru 2,4,6 locuri)În dependenţă de condiţiile concrete
2.9Perdele şi draperii din material textil fin+---+-----------
2.10Perdele şi draperii din materiale textile de bună calitate-+++-++-+-+-+-+-
2.11Feţe de masă cu emblema firmei++--+-----------
2.12Feţe de masă albe sau în culori+++-+++---------
2.13Feţe de masă pentru banchete++--+-----------
2.14Şerveţele din material textil de folosinţă individuală+++1)-+++-+-+-----
2.15Şerveţele din hîrtie---+---+-+-+++++
2.16Schimbarea lenjeriei de masă după fiecare consumator++--++----------

3.

Dotare cu inventar, veselă (buc. /loc la masă
Vase şi tacîmuri metalice:                
- din melhior sau argentan+---+-----------
- din oţel inoxidabil-++1)+-++-+++-----
- din aluminiu-------+---+++++
3.1Cocotiere++--++--+-------
3.2Vas pentru icre++--++----------
3.3Cupă pentru creme+++1)-+++-+++-----
3.4Ibrice pentru cafea+++1)++++++++++-+-
3.5Platouri+++1)+++++++++++++
3.6Tavă pentru bucate porţionate+++1)-++--+-+-----
3.7Sosiere+++-+---+-+-----
3.8Ibrice pentru prepararea cafelei în stil oriental++--+++-+-+-----
3.9Linguriţe pentru ceai+++1)+++++++++++++
3.10Linguriţe pentru cafea+++1)++++++++---+-
3.11Linguriţe pentru consomme++--------------
3.12Cuţite şi furculiţe pentru peşte+++-++--+-------
3.13Cuţite şi furculiţe pentru gustări+++1)+++++--------
3.14Cuţite, furculiţe, linguri pentru masă+++1)+++-+++++++++
3.15Cuţite şi furculiţe pentru desert+++1)-+++-+-+---+-
3.16Cleşte pentru zahăr+++1)-+++-+-+-----
3.17Găletuşe pentru cuburi de gheaţă++--++----------
3.18Cleşte pentru gheaţă++--++----------
3.19Shacker++--+++---------
A. Sticlărie (unit. / loc la masă)
3.20- cristal, sticlă cu ornament++--++----------
3.21- vase de sticlă fără ornament--++--+++++-+-+-
3.22- vase de sticlă presată-----------+++++
3.23Cupe de şampanie1,51,31,01)1,01,51,31,31,01,0-----1,0-
3.24Garafe de vin+++1)+++----------
3.25Pahare pentru vin roşu3,02,52,01)1,53,02,52,01,53,02,52,52,02,0---
Pahare pentru vin alb3,02,52,01)1,53,02,52,01,53,02,52,52,02,0---
3.26Pocale pentru apă3,02,52,01)2,03,02,52,02,03,02,52,52,52,52,52,52,5
3.27Păhărele pentru băuturi tari3,02,52,01)1,53,02,52,01,53,02,52,52,02,0-2,0-
3.28Păhărele pentru aperitiv3,02,52,01)1,53,02,52,01,03,02,52,52,5--2,0-
3.29Păhărele pentru lichior1,00,50,5-1,00,50,5-1,00,51,0---1,0-
3.30Păhărele pentru coniac1,51,31,01)1,01,51,31,01,01,51,51,5---1,0-
3.31Pocale pentru cocteiluri+++-+++-+-+---+-
3.32Sonde pentru băuturi răcoritoare+++1)+++++++++++++
3.33Halbe----++++--++--++
3.34Cilindri şi pahare gradate+++1)+++++++++++++
3.35Seturi pentru condimente+++1)++++-+-+-+---
3.36Solniţe-------+-+-+-+++
3.37Scrumiere+++1)++++++-+---++
3.38Vas pentru cremă++--++--+-+-----
3.39Vază pentru flori+++1)+++++++++++++
3.40Farfurioară pentru dulceaţă+++1)-+++-++++----
3.41Fructieră+++1)++++++-+---+-
3.42Vas pentru biscuiţi+++1)-+++-+-----+-
3.43Paletă pentru tort+++1)-+++-+-+---+-
C. Porţelan , faianţă (unit / loc)
3.44Veselă de porţelan++--++----------
3.45Veselă de semiporţelan--+1)---+-+-+-----
3.46Veselă de faianţă---+1)---+-+-+++++
3.47Platou rotund cu diametrul de 300 mm. pentru 5-6 porţii+++-++--+-------
3.48Platou rotund cu diametrul de 350 mm. pentru 8 –10 porţii+++-++--+-------
3.49Platou oval cu diametrul de 400-500 mm. pentru 10-12 porţii+++-++--+-------
3.50Farfurie adîncă cu diametrul de 240 mm. (unitate / un loc)1,51,51,51)---------1,51,5--
3.51Farfurie în faţă cu diametrul de 240 mm.3,02,52,01,51,51,01,01,02,01,52,01,52,02,01,51,5
3.52Farfurie pentru gustări cu diametrul 200 mm.3,02,52,01,51,51,01,01,02,01,52,01,52,02,01,51,5
3.53Farfurie cu diametrul 170 mm. pentru desert1,51,51,01,01,51,01,01,01,01,01,0---1,0-
3.54Farfurie cu diametrul 150 mm. pentru pateuri3,02,52,01)-1,51,51,01,02,01,52,01,52,02,01,51,5
3.55Ceşti cu farfurioare pentru ceai2,52,01,51)1,52,52,01,51,52,01,52,01,51,51,51,51,5
3.56Ceşti cu farfurioare pentru cafea2,52,01,51)1,52,52,01,51,52,01,52,0---2,0-
3.57Ceşti cu farfurioare pentru bulion1,51,01,01)-----1,01,01,01,0--1,0-
3.58Ceşti pentru consomme1,51,0--------------
3.59Ceainic+++1)+++++++++++++
3.60Salatieră+++1)+++--+-+-----
3.61Vas pentru şerveţele+++1)+++++++++++++
3.62Păhărel pentru ouă++--------------

4.

Întocmirea meniului, sortimentul producţiei culinare
4.1Meniul şi lista de preţuri cu emblema întreprinderii:
- tipărite prin metoda tipografică++--++----------
- dactilografiate--+1)+--+++++--+--
- prezentate prin alte metode-----------++-++
- coperta din hîrtie cretată, carton, piele artificială, etc.++--++----------
- tipărite în una din limbile de circulaţie internaţională-+---+----------
- tipărite în două limbi de circulaţie internaţională-+---+----------
- lista de preţuri la băuturile alcoolice şi răcoritoare
4.2Tipărituri de reclamă (invitaţii, buclete, etc.)+++1)+++++++++++++
4.3Sortimentul alcătuit cu precădere din mîncăruri “specialitatea casei”, produse şi băuturi naţionale originale, fine, la comandă++--+-----------
4.4Sortiment de cocteiluri, pun-şuri, groguri şi alte băuturi în amestec, sucuri, gustări, deserturi, produse de cofetărie, bucate naţionale în conformitate cu specializarea unităţii+++++++---------
4.5Sortiment de mîncăruri şi produse ţinîndu-se seama de specificul servirii contingentelor de consumatori şi de raţiile de alimentare. E posibilă realizarea bucatelor porţionate--+1)----+++++++++
4.6Îndeplinirea unor doleanţe speciale ale consumatorului privind prepararea mîncărurilor în prezenţa lui++--+-----------

5.

Personalul întreprinderii
5.1Consumatorii sînt serviţi de:
- ospătari, barmani+++1)++++++-------
- bufetieri, vînzători----------+---++
- prin autoservire---------+-+++--
5.2Cerinţe de clasificare pentru personal:
- cele mai înalte categorii de calificare pentru bucătari, cofe-tari, ospătari, barmani, bufetieri cu studii speciale şi care au pregătire profesională, precum şi cunoaşterea de către ospătari şi barmani a unei limbi de circulaţie internaţională++--++----------
- studii speciale şi categorii de calificare pentru bucătari, cofetari, ospătari, bufetieri, barmani, perfecţionarea măiestriei lor în continuare--++--++++++++++
5.3Uniformă şi încălţăminte specială cu emblema întreprinderii pentru personalul deservire+++1)+++++++++++++
5.4Îmbrăcăminte sanitară+++1)+++++++++++++
5.5Evaluarea formaţiilor vocal-instrumentale, soliştilor vocali+++-+-----------
5.6Servire muzicală cu utilizarea automatelor muzicale, aparaturii sonore – video--+1)++++++-+-----

6

Servicii suplimentare pentru consumatori
6.1Comenzi pentru închirierea taximetrelor+++-+++-+-------
6.2Vânzarea în hol a suvenirelor, florilor, ţigărilor+++-++----------
6.3Rezervarea prealabilă a locurilor+++-+++-+-------
 

Notă:

1) - cerinţe pentru vagoane – restaurante;

2) - pentru întreprinderile de alimentaţie publică liber accesibile amplasate în localuri publice (hoteluri, pieţe, gări diverse, cinematografe, teatre, stadioane şi alte complexe sportive, centre şi complexe comerciale, zone de agrement, etc.) WC –urile nu sînt obligatorii.

 

 

Anexa nr. 4

la Ordinul Ministerului Economiei nr.

57 din 21 decembrie 2001

 

Coordonat

Prim-viceministrul finanţelor

______________Z. Grecianîi

nr.02/3-25 din 21 noiembrie 2001

 

MĂRIMEA

plăţii pentru eliberarea certificatelor de clasificare

a întreprinderilor de alimentaţie publică pe categorii

de încadrare după nivelul de servire

 

1. Plata pentru eliberarea certificatelor de clasificare a întreprinderilor de alimentaţie publică pe categorii de încadrare după nivelul de servire se stabileşte în următoarele mărimi:

 

CategoriaMărimea plăţii, lei

Lux

900

Superioară

900

Întîi

540

A doua

360

A treia

180
 

2. Mărimea plăţii pentru eliberarea certificatului de clasificare fiecărei filiale (unităţi) care face parte din întreprinderea de bază se stabileşte la nivelul de douăzeci la sută din mărimea plăţii în funcţie de categoria acordată şi specificată în punctul 1.

3. Mijloacele încasate la eliberarea certificatelor de clasificare a întreprinderilor de alimentaţie publică de către Ministerul Economiei vor fi transferate în volum total la bugetul de stat, iar de către organele publice locale - la bugetele unităţilor administrativ- teritoriale, la capitolul 122 "Taxele şi plăţile administrative" paragraful 40 "Alte încasări".