(SERVICIUL STANDARDIZARE ŞI METROLOGIE)
H O T Ă R Î R E
cu privire la măsurile de protecţie a consumatorilor
nr. 1866-C din 27.12.2005
Monitorul Oficial nr. 146-149/497 din 15.09.2006
* * *
Abrogat: 17.03.2009
Ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului nr.36 din 12.03.2009
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.500 din 04.04.2008 privind acţiunile de reorganizare a unor organe centrale de specialitate ale administraţiei publice (pct.1 - se dizolvă Serviciul Standardizare şi Metrologie cu preluarea funcţiilor acestora de către Ministerul Economiei şi Comerţului)
În temeiul art.1 (1), art.22 şi art.26 (1) ale Legii nr.186-XV din 24.04.2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor, avînd în vedere multitudinea rezultatelor negative în sensul imposibilităţii stabilirii dacă loturile concrete de produse plasate pe piaţă corespund certificatelor de conformitate eliberate în baza schemelor 2 şi 2a, a nerespectării de către o mare parte din agenţii economici a cerinţelor art.20 alin.(2) al Legii nr.105-XV din 13.03.2003 cu privire la protecţia consumatorilor, fapt confirmat şi prin numărul mare de plîngeri ale consumatorilor, Serviciul Standardizare şi Metrologie al Republicii Moldova, în calitate de Organism Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor adoptă prezenta
HOTĂRÎRE
1. Din data intrării în vigoare a prezentei hotărîri, organismele de certificare acreditate şi desemnate pentru activitate în domeniul reglementat în cadrul Sistemului Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor vor efectua certificarea produselor menţionate în anexa la prezenta hotărîre, în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, conform uneia din posibilităţi, după cum urmează:
a) pentru produsele cu durata păstrării mai mare de 60 zile:
- doar în loturi de produse conform schemei de certificare nr.7;
- conform schemei de certificare 2 sau 2a, cu identificarea fiecărui lot de produse;
- conform schemei de certificare 3a sau 4a, cu identificarea fiecărui lot de produse;
b) pentru produse uşor alterabile - conform schemei de certificare 3a sau 4a, cu identificarea fiecărui lot de produse.
[Pct.1 modificat Hotărîrea nr.2009-C din 03.11.2006, în vigoare 17.11.2006]
2. Organismele de certificare, din data intrării în vigoare a prezentei hotărîri, nu vor elibera certificate de conformitate în lipsa marcării complete, veridice şi precise conform legislaţiei în vigoare a produselor specificate în anexa la prezenta hotărîre, informaţia respectivă fiind necesar a fi aplicată nemijlocit pe ambalajul produselor, excluzînd practica aplicării etichetelor suplimentare, dacă acestea nu corespund prevederilor actelor normative în vigoare.
La utilizarea etichetelor suplimentare, este obligatorie respectarea cerinţelor prescrise în actele normative referitoare la etichetarea şi informarea consumatorilor, inclusiv următoarele cerinţe:
a) informaţia obligatorie în limba de stat trebuie să fie veridică şi completă, reflectînd conţinutul etichetei originale. Traducerea veridică a conţinutului informaţiei se asigură de agentul economic, care plasează produsul respectiv pe piaţa internă.
b) eticheta suplimentară trebuie să se aplice în aşa mod, încît să nu acopere informaţia despre data fabricării şi termenul de valabilitate marcate pe eticheta originală a produsului executată de fabricantul produsului respectiv.
c) forma şi dimensiunea etichetei suplimentare se stabilesc în funcţie de forma ambalajului pe care se aplică în aşa fel, încît pe ea să fie plasată toată informaţia necesară conform cerinţelor prescrise în vigoare pentru produsul respectiv, iar dimensiunile caracterelor de pe eticheta suplimentară nu vor fi mai mici decît cele de pe eticheta originală. În cazul în care aceasta nu este posibil de executat practic, din cauza dimensiunilor sau caracterului produsului (ambalajului), informaţia respectivă va fi prezentată în documentele de însoţire pentru fiecare unitate de produs.
[Pct.2 în redacţia Hotărîrii nr.2009-C din 03.11.2006, în vigoare 17.11.2006]
3. Prezenta hotărîre întră în vigoare la data de 01.01.2007.
[Pct.3 în redacţia Hotărîrii nr.2009-C din 03.11.2006, în vigoare 17.11.2006]
4. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Direcţiei Evaluarea Conformităţii şi Direcţiei Supravegherea de Stat şi Protecţia Consumatorilor.
DIRECTORUL GENERAL AL SERVICIULUI | |
DE STANDARDIZARE ŞI METROLOGIE | Sergiu BABAN |
Chişinău, 27 decembrie 2005. | |
Nr.1866-C. |
Anexă
la Hotărîrea Serviciului Standardizare
şi Metrologie al Republicii Moldova
nr.1866-C din 27 decembrie 2005
Lista produselor
Poziţia tarifară*) | Denumirea produselor |
Din 0207 | Limbi de bovine şi de porcine; ficat de bovine şi de porcine; inimi de bovine şi de porcine; şorici de porcine ca stabilizator proteic |
Din 0207 | Inimi de pasăre; ficat de pasăre; pipotă de pasăre; piele de găină ca membrană pentru rulade şi alte produse delicioase; carne de pasăre deflaxată mecanic (MDM) |
0401 | Lapte şi smîntînă, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori (edulcoranţi) |
0402 | Lapte şi smîntînă din lapte, concentrate sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori (edulcoranţi) |
0403 | Lapte acru, lapte prins şi smîntînă, iaurt, chefir şi alte sorturi de lapte şi smîntînă fermentate sau acidulate, chiar concentrate, chiar cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori (edulcoranţi), sau aromatizate, sau cu adaos de fructe, nuci sau cacao |
0405 | Unt şi alte substanţe grase provenite din lapte; paste lactate pentru tartine |
0406 | Brînzeturi şi caşuri |
0409 00 000 | Miere naturală |
0710 | Legume, pregătite sau nu prin fierbere în apă sau în aburi, congelate |
0901 | Cafea, chiar prăjită sau decofeinizată; coji şi pelicule de cafea, înlocuitori de cafea conţinînd cafea indiferent de proporţiile amestecului |
0902 | Ceai, chiar aromatizat |
Din 1101 00 | Făină de grîu sau meslin |
Din 1102 | Făină de cereale; alte decît grîu sau meslin |
1103 | Crupe, grişuri şi aglomerate sub formă de pelete din cereale |
Din 1104 | Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu: decojite, presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite), germeni de cereale, întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi |
1507 | Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinat, dar nemodificat chimic |
1508 | Ulei de arahide şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic |
1509 | Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinat, dar nemodificat chimic |
Din 1512 | Uleiuri din seminţe de floarea-soarelui, de şofranaş, de bumbac şi fracţiunile lor, chiar rafinat, dar nemodificat chimic |
Din 1517 | Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau uleiuri animale sau vegetale sau din fracţiuni de diferite grăsimi sau uleiuri |
1601 00 | Cîrnaţi, cîrnăciori şi produse similare, din carne, organe sau sînge; preparate alimentare pe bază de aceste produse |
Din 1602 | Conserve din carne, organe sau sînge |
1604 | Preparate sau conserve de peşte; icre negre (caviar) şi înlocuitori preparaţi din icre de peşte |
1605 | Crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate |
1701 | Zahăr din trestie sau din sfeclă de zahăr şi zaharoză pură din punct de vedere chimic, în stare solidă |
1704 | Produse zaharoase (inclusiv ciocolată albă), care nu conţin cacao |
1806 | Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao |
Din 1902 | Spaghete, macaroane, fidea, lazane, gnochi, ravioli, caneloni |
Din 1905 | Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu cacao; hostii, vafe cu capac, pastă uscată de făină, amidon sau de fecule în foi |
2001 | Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante, preparate sau conservate în oţet sau acid acetic |
2002 | Tomate preparate sau conservate altfel decît în oţet sau acid acetic |
2003 | Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decît în oţet sau acid acetic |
Din 2004 | Legume preparate sau conservate altfel decît în oţet sau acid acetic, congelate |
Din 2005 | Legume preparate sau conservate altfel decît în oţet sau acid acetic, necongelate |
2006 00 | Legume, fructe, sîmburi, coji de fructe şi alte părţi de plante, preparate cu zahăr (îmbibate cu sirop de zahăr, glasate sau cristalizate) |
2007 | Gemuri, dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe sau de sîmburi, obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori (edulcoranţi) |
Din 2008 | Fructe, nuci şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate sau conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori (edulcoranţi) sau de alcool |
2009 | Sucuri de fructe (inclusiv must de struguri) şi sucuri de legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori (edulcoranţi) |
2105 00 | Îngheţate şi alte forme de gheată comestibilă cu sau fără cacao |
Din 2201 | Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale şi ape gazeificate care nu conţin zahăr sau alţi îndulcitori şi nici aromatizanţi |
Din 2202 | Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazeificate, care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizanţi |
2203 00 | Bere fabricată din malţ |
2204 | Vin din struguri proaspeţi, inclusiv vinuri îmbogăţite cu alcool; must din struguri |
2205 | Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromate cu plante sau cu substanţe aromatizante |
2206 00 | Alte băuturi fermentate (de exemplu, obţinute din suc de pere proaspete, cidru, hidromel); amestecuri de băuturi fermentate, amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice |
2207 | Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool, determinată în funcţie de volum de 80%vol sau peste; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de orice concentraţie |
2208 | Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool în funcţie de volum de pînă la 80%vol; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase |
2209 00 | Oţeturi comestibile şi înlocuitori de oţet comestibili obţinuţi din acid acetic |
Notă: *) Poziţia tarifară conform Nomenclatorului Mărfurilor aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.54 din 26.01.2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială, 31.05.2004) |
