miercuri, 6 august 2003
Ordin nr.175 din 06.08.2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la aprobarea realizărilor de ameliorare în zootehnie

O R D I N

pentru aprobarea Regulamentului cu privire la aprobarea

realizărilor de ameliorare în zootehnie

 

nr.175  din  06.08.2003

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.9-12/27 din 20.01.2006

 

* * *

Întru executarea Legii zootehniei nr.412-XIV din 27 mai 1999 şi Legii privind selecţia şi reproducţia în zootehnie nr.371-XIII din 15 februarie 1995 şi reglementarea activităţii privind realizările de ameliorare în zootehnie

ORDON:

1. Se aprobă Regulamentul cu privire la aprobarea realizărilor de ameliorare în zootehnie.

2. Se abrogă Regulamentul cu privire la aprobarea realizărilor de ameliorare în zootehnie, aprobat de Consiliul tehnico-ştiinţific al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei al Republicii Moldova la 10 mai 1993.

3. Controlul asupra executării prezentului ordin îl exercită dl Vladimir Radionov, şef al Departamentului Zootehnie şi Selecţie.

 

PRIM-VICEMINISTRU AL
AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTAREValeriu MIRONESCU

Chişinău, 6 august 2003.
Nr.175.

 

APROBAT

prin ordinul Ministerului Agriculturii

şi Industriei Alimentare

nr.175 din 6 august 2003

 

REGULAMENT

cu privire la aprobarea realizărilor de ameliorare în zootehnie

 

1. DISPOZIŢII GENERALE

1.1. Prezentul Regulament cu privire la aprobarea realizărilor de ameliorare în zootehnie* este elaborat în scopul stabilirii unor principii metodice de estimare a calităţilor de prăsilă şi productive ale raselor, tipurilor intrarasiale (zonale şi de elită), liniilor, crosurilor existente ameliorate şi a celor nou create, precum şi de apreciere a rezultatelor activităţii creatoare a colectivelor de autori (autor) în creşterea şi ameliorarea animalelor** de rasă.

_________________

*) în continuare – Regulament

**) Prin noţiunea de animal se înţelege orice organism viu, care aparţine uneia din următoarele specii: taurine, porcine, cabaline, ovine, caprine, animale de blană, păsări, iepuri de casă, peşti, albine şi viermi de mătase (Legea zootehniei nr.412-XIV din 27 mai 1999, art.4 (1),)

 

1.2. Realizările de ameliorare în zootehnie pot fi recunoscute şi aprobate conform prezentului Regulament în cazurile unei ameliorări substanţiale sau ale creării unor noi rase, tipuri intrarasiale (zonale şi de elită), linii şi crosuri, reprezentanţii cărora posedă calităţi utile şi productivitate mai înaltă în comparaţie cu rasele, tipurile, liniile şi crosurile existente. Efectivul sau grupurile de animale ce urmează a fi aprobate pot fi prezentate ca rase, tipuri intrarasiale (zonale sau de elită), linii, crosuri noi.

1.3. În conformitate cu Regulamentul cu privire la descoperiri, invenţii şi propuneri de raţionalizare autorilor realizărilor de ameliorare în zootehnie se eliberează brevete de invenţie pentru rase noi de animale, tipuri, linii, crosuri. Din punct de vedere juridic aceste realizări de ameliorare pot fi raportate la invenţii.

1.4. Crearea raselor noi şi perfecţionarea celor existente, crearea tipurilor intrarasiale (zonale şi de elită), liniilor şi crosurilor noi de animale se realizează în conformitate cu programele naţionale de cercetare – dezvoltare aprobate de Minister.

 

2. CONDIŢIILE DE APROBARE A REZULTATELOR

REALIZĂRILOR ÎN AMELIORAREA ANIMALELOR

2.1. Pentru aprobarea realizărilor de ameliorare se iau în consideraţie următoarele:

a) existenţa unui număr suficient de animale cu provenienţa comună şi asemănătoare după exterior şi constituţie, caracterele şi nivelul de productivitate, cît şi alte calităţi utile, transmise constant descendenţilor şi care corespund cerinţelor modelului realizării de ameliorare. În legătură cu aceasta numărul de animale de rasă pură şi cele de provenienţă hibridă de la încrucişarea speciilor trebuie să fie nu mai puţine decît se cere în tabelul 1;

 

Tabelul 1

 

Numărul minimal de animale pentru înregistrarea

realizării de ameliorare

 

SpecificareCategoria realizărilor de ameliorare
Rasă nouă
sau ameliorată
Tip nou
intrarasial
Tip nou
de elită
Linie
nouă
12345
Taurine:vaci30001000500200
tauri reproducători10020157
Suine:scroafe700300250100
vieri reproducători70302510
Ovine:oi3000400200100
berbeci reproducători60842
Caprine:capre100020010050
ţapi reproducători25532
Cabaline:iepe200503020
armăsari reproducători15532
Iepuri:(femele)1500800400-
Nurci:(femele)1500800400-
Nutrii:(femele)1000300200-
Vulpi:(femele)500150100-
Păsări:găini2500010000-3000
gîşte100005000-500
raţe100005000-500
curci şi alte păsări100005000-500
Peşti:maturi (cuiburi pentru reproducţie)250150120100
Albine:(familii într-un masiv compact)30015010050

 

b) existenţa în loturile de animale pregătite pentru aprobare a unui număr minimal de unităţi structurale (tabelul 2);

 

 

Tabelul 2

 

Numărul minimal de unităţi structurale pentru

aprobarea realizării de ameliorare

 

Categoriile realizărilor de ameliorareLinii de elităRamificări în liniiFamilii
1234

La taurine
Rasă nouă612-
Tip intrarasial48-
Tip de elită24-
Linie12

La ovine
Rasă nouă612-
Tip intrarasial36-
Tip de elită24-
Linie12-

La caprine
Rasă nouă510-
Tip intrarasial36-
Tip de elită24-
Linie12-

La suine
Rasă nouă61212
Tip intrarasial368
Tip de elită (specializat)246
Linie124

La cabaline
Rasă nouă48-
Tip intrarasial36-
Tip de elită24-
Linie12-

La animale de blană
Rasă nouă4812
Tip intrarasial368
Tip de elită246
Linie124

La păsări
Rasă nouă6-100
Tip intrarasial3-60
Tip de elită2-50
Linie1-20

La peşti
Rasă, tip, hibrid2--

La albine
Rasă nouă4-300
Tip, hibrid2-150
Linie1-50

 

c) existenţa la animalele din rasa aprobată sau din unitatea ei structurală a unor calităţi de producţie, de exterior, biologice, economice sau a altor calităţi, prin care ele depăşesc rasele, tipurile, liniile, crosurile crescute în această zonă, sau se deosebesc prin aceste calităţi de alte rase, tipuri, linii şi crosuri;

d) transmiterea constantă către descendenţi a calităţilor de producţie, de exterior şi a altor calităţi proprii;

e) existenţa documentaţiei zootehnice care confirmă provenienţa, nivelul de productivitate şi calităţile de rasă ale animalelor, metodele creării rasei noi, tipului, liniei, crosului precum şi a planului de lucru cu această realizare;

f) eficienţa economică a raselor, tipurilor, liniilor, crosurilor nou-create.

2.2. Animalele propuse pentru aprobare trebuie să depăşească în productivitate standardul rasei iniţiale după parametrii care urmează:

 

La taurine pentru lapte

- superioritatea producţiei de lapte muls a vacilor ameliorate faţă de standard cu cel puţin 20 la sută;

- conţinutul de grăsime în lapte la nivelul standardului rasei;

- conţinutul de proteine în lapte la nivelul standardului;

- viteza mulsului – cel puţin 1,8 kg/min.

 

La suine (toate rasele)

- depăşirea cerinţelor clasei elita după energia de creştere cu 5%;

- reducerea consumului de hrană la 1 kg adaos de greutate cu 5%;

- grosimea stratului de slănină la vertebrele 6-7 toracale cu 5% mai mică;

- superioritatea faţă de animalele de aceeaşi vîrstă după masa jambonului cu 7%;

- suprafaţa "ochiului de muşchi" de cel puţin 35 cm2;

- prolificitatea de cel puţin 11 purcei viabili.

La aprobarea realizărilor de ameliorare după unu sau cîteva caractere de selecţie, ceilalţi indici trebuie să fie la nivelul cerinţelor de clasa elită.

 

La ovine

- la rasa Karakul ovinele de toate culorile, nuanţele şi coloraţiile trebuie să fie cu buclaj de tip jachet, plat şi costal, de elită şi clasa I, inclusiv 20% de elită, ponderea pielicelelor de sortul I cel puţin 60%, să fie superioare faţă de standardul minim al rasei după masa corporală cu 10%, producţia de lapte la nivel de standard;

- la rasa Ţigaie oile trebuie să aibă lungimea lînii cel puţin 8,5 cm, berbecii – 10,5 cm, superioritatea faţă de standardul rasei trebuie să constituie după producţia de lînă – 20 %, după masa corporală – 10%, după producţia de lapte – la nivel de standard.

 

La caprine

- realizările de ameliorare în capricultură pot fi aprobate dacă animalele prezentate către aprobare sînt superioare (faţă de standard) după producţia de lapte cu 20%, după masa corporală cu 15% şi prolificitate cu 10%.

 

La cabaline

- realizările de ameliorare la creşterea cailor pot fi aprobate dacă animalele la bonitare corespund cerinţelor celei mai superioare clase după toate proprietăţile şi dacă există deosebiri calitative (statistic semnificativ superioare) după calităţile selective.

 

La păsări

- realizările de ameliorare a unei rase noi, tip, linii, cros de toate speciile de păsări se aprobă cu condiţia corespunderii păsărilor aprobate (după particularităţile de bază şi suplimentare) cerinţelor clasei de bonitare şi depăşirii acestor cerinţe la una din următoarele particularităţi:

- 5% la numărul de ouă de la o găină;

- 3% la greutatea oului;

- 5% la masa totală de ouă de la o găină;

- 15% la greutatea tineretului la vîrsta de sacrificare – la păsările pentru carne şi 5% la alte specii de păsări.

Păsările ameliorate, care n-au fost indicate mai sus după calităţile productiv utile trebuie să corespundă cel puţin clasei I la bonitare.

 

La iepuri

Toate animalele adulte şi tineretul trebuie să corespundă cerinţelor clasei superioare la bonitare după:

- exterior;

- apartenenţa de rasă;

- greutatea corporală;

- densitatea şi omogenitatea învelişului pilos (la rasele pentru carne şi pielicele);

- productivitatea pufului (rasele pentru puf);

- capacitatea de reproducere.

Iepurii de rasă pentru carne sau carne-pielicele, care la bonitare corespund cerinţelor cu o clasă mai inferioară, pot fi aprobaţi ca realizare nouă dacă, în medie toate animalele depăşesc cerinţele standardului cu 10% după:

- greutatea şi precocitatea tineretului la vîrsta de 3 luni.

Iepurii raselor pentru puf, apreciaţi după complexul de calităţi la o clasă mai inferioară decît cea superioară, pot fi aprobaţi ca realizare nouă, dacă:

- productivitatea de puf a animalelor depăşeşte în mijlociu cerinţele clasei superioare de bonitare cu 10%.

 

La animalele de blană

Toate animalele mature şi tineretul pentru remontă corespund clasei superioare după:

- caracterele de rasă;

- intensitatea culorii blănii;

- mărimea şi conformaţia corporală;

- calitatea şi culoarea generală a părului de blană;

- alte caractere care pot fi apreciate la bonitare. Pot fi aprobate şi animalele care după unele calităţi corespund cerinţelor cu o clasă mai joasă de cea superioară dar posedă unele particularităţi deosebite după culoarea părului la blană.

 

La peşti

Peştii prezentaţi pentru aprobare trebuie să asigure cel puţin una din următoarele proprietăţi:

- viabilitatea cel puţin 96%;

- productivitatea piscicolă naturală este mai mare cu cel puţin 30% decît la creşterea de control;

- asigură reducerea consumului specific de hrană cu cel puţin cu 20%;

- peştele este imun la una sau mai multe maladii epizootice;

- calităţile comestibile ale peştilor să fie nu mai joase decît la specia de peşte crescută în zona respectivă.

 

La albine

Familiile de albine trebuie să corespundă cerinţelor clasei superioare la bonitare şi să posede deosebiri calitative superioare faţă de cerinţele standardului după una sau mai multe din următoarele calităţi:

- producţia medie de miere la pastoral şi staţionar (kg/familie de albine);

- indicele reproductiv (prolificitatea mătcii-ouă/24h);

- indicii morfologici (lungimea trompei – mm, lungimea aripei anterioare-mm, indicele cubital-clase, indicele tarsian – %, dislocarea discoidală – %);

- indicii comportamentali-puncte (blîndeţe, linişte pe faguri, anegbalie/lipsa de roire, căpăcirea mierei/aprecierea relativă, gradul de blocare a cuibului – %).

 

3. MODUL DE PREZENTARE ŞI RECUNOAŞTERE A

DECLARAŢIEI DESPRE REALIZĂRILE DE AMELIORARE

3.1. Colectivul de autori (autorul) care a încheiat etapa curentă de creare a rasei noi sau a altei realizări de ameliorare, declară despre rezultatele principale şi metodele de realizare a activităţii de ameliorare sub raport către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

În declaraţie trebuie să fie indicate scopul şi rezultatele finale ale realizării de ameliorare, metodele de creare, structura genealogică, caracteristica calităţilor şi particularităţilor biologice, productive, de exterior şi conformaţiei corporale.

Pentru toate categoriile realizărilor de ameliorare se prezintă în mod obligatoriu următorii indici pentru fiecare specie de animale:

 

La taurine

- efectivul şi greutatea corporală a animalelor:

• pentru tineret la naştere, la vîrsta de 6, 12 şi 18 luni;

• pentru tauri la vîrsta de 2, 3, 4, 5 ani;

• pentru vaci la 2, 3 luni după prima şi a treia fătare;

- cantitatea de lapte, conţinutul de grăsime (%) şi cantitatea de grăsime totală în lapte (kg) pe 305 zile a primei şi a treia lactaţie în medie pe grupul de vaci;

- pretabilitatea ugerului la mulsul mecanic, viteza mulsului;

- precocitatea (vîrsta şi greutatea corporală a juncilor la prima însămînţare fecundă, vîrsta şi greutatea corporală a taurilor la începutul folosirii lor ca reproducători);

- capacităţile de reproducţie a taurilor şi vacilor (fecunditatea de la prima însămînţare, %);

- transmiterea prin ereditate către descendenţi a calităţilor productive (rezultatele testării taurilor după calităţile descendenţei).

 

La suine

- efectivul de suine după grupele de vîrstă şi sex;

- calităţile de reproducţie (prolificitatea, greutatea lotului la vîrsta de 45 zile sau 60 zile) în ultimii 3 ani la scroafele primipare, la toate scroafele şi grupa de selecţie după aceşti indici;

- calităţile de îngrăşare (precocitatea, consumul de hrană);

- calităţile de carcasă (lungimea carcasei, grosimea stratului de slănină la 6-7 vertebre toracale, masa jambonului);

- transmiterea către descendenţi prin ereditate a calităţilor productive (testarea vierilor şi scroafelor după calităţile descendenţilor);

- combinarea la încrucişare (în crosuri).

 

La ovine:

a) pentru rasa Karakul

- efectivul de animale pe grupuri de vîrstă şi sex;

- caracteristica mieilor pe ultimii trei ani după culoare, coloraţii, clase şi tipuri de buclaj;

- calitatea pielicelelor pe ultimii 3 ani pe fiecare culoare (randamentul pielicelelor de sortul I – în total, inclusiv după tipul de buclaj);

- masa corporală a animalelor pe grupuri de sex şi vîrstă;

- producţia de lapte a oilor;

- calităţile reproductive a oilor şi berbecilor;

- transmiterea prin ereditate către descendenţi a calităţilor productive (rezultatele testării berbecilor după calităţile descendenţilor);

b) pentru rasa Ţigaie

- efectivul de animale pe grupuri de vîrstă şi sex;

- producţia de lînă la o ovină pe grupuri de vîrstă şi sex, randamentul lînii la spălare pe ultimii 3 ani;

- calitatea lînii (lungimea, fîneţea, uniformitatea, omogenitatea, caracteristica usucului şi altele);

- masa corporală pe grupuri de vîrstă şi sex, precocitatea şi producţia de carne (greutatea carcasei, randamentul la sacrificare, calitatea cărnii etc.);

- producţia de lapte a oilor;

- transmiterea prin eriditate către descendenţi a calităţilor productive (rezultatele testării berbecilor după calităţile descendenţei).

 

La caprine

- efectivul de animale pe grupuri de vîrstă şi sex pe ultimii 3 ani;

- producţia de lapte (pe întreaga lactaţie), conţinutul de grăsime şi proteină în lapte;

- masa corporală a animalelor pe grupuri de vîrstă şi sex pe ultimii 3 ani, inclusiv:

tineret – la naştere, 3, 6, 12, 18 luni;

capre – toamna (la montă) pînă la vîrsta de 4,5 ani (lactaţia a III-a);

ţapi – toamna (la montă);

- calităţile reproductive a caprelor şi ţapilor-reproducători;

- transmiterea prin ereditare a calităţilor productive (rezultatele testării reproducătorilor după calităţile descendenţei).

 

La cabaline

- efectivul cabalin al diferitelor grupe de vîrstă şi sex;

- calităţile productive (masa corporală, exteriorul, capacităţile de muncă, puterea, viteza);

- calităţile reproductive ale armăsarilor şi iepelor;

- heritabilitatea calităţilor productive (rezultatele testării armăsarilor după calităţile descendenţilor).

 

La iepuri

- efectivul de animale (masculi şi femele);

- precocitatea, greutatea, productivitatea de carne, consumul de hrană pentru sporul în greutate – pe ultimii 3 ani;

- calităţile pielicelelor după calitatea pufului şi culoarea părului – pe ultimii 3 ani.

- calităţile reproductive ale femelelor şi masculilor;

- transmiterea către descendenţi a calităţilor productive;

- combinarea la încrucişare (în crosuri).

 

La animale de blană

- efectivul de animale (masculi şi femele);

- culoarea părului şi calitatea pufului – pe ultimii 3 ani;

- mărimea pielicelelor pe ultimii 3 ani;

- transmiterea către descendenţi a calităţilor productive.

 

La păsări

- efectivul de păsări mature a grupelor de vîrstă şi sex;

- producţia de ouă (media la o găină ouătoare şi la efectivul iniţial), masa oului, masa ouălor (la găini pentru ouă) pe ultimii 3 ani;

- consumul de hrană (la 1 kg de masă a oului, la 10 ouă şi la 1 kg de spor în greutate);

- fecunditatea ouălor şi exclozitatea puilor;

- viabilitatea tineretului şi păsărilor mature;

- greutatea păsărilor la vîrsta de sacrificare, calităţile de carne;

- transmiterea către descendenţi a calităţilor productiv – utile;

- caracteristica liniilor care se combină în crosuri, a formelor parentale şi a hibrizilor finali.

 

La peşti

- efectivul de peşti pe grupe de vîrstă şi sex;

- sporul în greutate corporală în primul şi în al doilea an de creştere, vîrsta obţinerii greutăţii comerciale, greutatea medie la vîrsta comercială – pe ultimii 3 ani;

- consumul specific de hrană la o unitate de spor în greutate;

- randamentul şi calitatea cărnii (conţinutul de grăsimi, proteină, substanţe uscate) apreciate conform metodelor în vigoare;

- calităţile reproductive ale femelelor (vîrsta de maturizare, fertilitatea),

- rezistenţa la boli, viabilitatea şi capacitatea de iernare în primul an de creştere;

- transmiterea către descendenţi a calităţilor productive (rezultatele testării femelelor după calităţile descendenţilor);

- capacitatea combinativă la încrucişare (în crosuri).

 

La albine

- numărul familiilor de albine;

- productivitatea de miere şi ceară – pe ultimii 3 ani;

- cantitatea de ouă depuse de matcă, caracterul de dezvoltare al familiilor;

- capacitatea de iernare, rezistenţa la bolile molipsitoare;

- roirea;

- transmiterea către descendenţi a calităţilor productive (rezultatele testării mătcilor după calitatea descendenţilor);

- combinarea la încrucişare (la crosuri).

3.2. Animalele prezentate pentru aprobare trebuie să fie testate după producţia de bază pe terenurile respective – staţiuni, ferme de control şi încercare, ferme de prăsilă, instituţii ştiinţifice şi în alte gospodării şi organizaţii sub conducerea organelor serviciului de stat pentru activitatea de selecţie, a instituţiilor de cercetări ştiinţifice.

3.3. Eficienţa economică sau costul producţiei suplimentare obţinute ca rezultat al aplicării în practică a realizărilor de ameliorare se apreciază prin compararea productivităţii animalelor cu indicii de bază ai raselor analogice şi celor mai productive din gospodăriile aceleiaşi zone, a animalelor liniei noi de elită în comparaţie cu productivitatea animalelor din alte linii în aceeaşi gospodărie sau zonă respectivă.

În cazul în care nu poate fi stabilită economia, se apreciază fermele derivate, respectîndu-se întocmai condiţiile de apreciere reală a noilor realizări. În acest caz se i-au în considerare caracterele biologice şi productive în ansamblu, calitatea producţiei, rezistenţa la factorii nefavorabili ai mediului ambiant, maladii şi stresuri.

Aprecierea eficienţei economice a realizărilor noi, care pot fi considerate în calitate de inovaţii, se efectuează în conformitate cu metodele generale cunoscute în economie.

3.4. Aprecierea noilor realizări se efectuează de către Comisia de experţi, aprobată prin ordinul (directiva) Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Din componenţa Comisiei de experţi fac parte savanţii şi specialiştii coordonatori ai Republicii Moldova. Autorii (autorul) realizărilor propuse pentru aprobare nu pot fi incluşi în componenţa Comisiei de experţi.

3.5. Comisia de experţi examinează pe teren realizările de ameliorare şi constată dacă ele corespund sau nu corespund celor prezentate în declaraţie către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Rezultatele aprobării se perfectează de către Comisie, anexîndu-se documentele şi materialele respective, lista autorilor şi a specialiştilor care au contribuit activ la obţinerea realizărilor noi. Comisia face propuneri referitoare la răspîndirea, şi perfecţionarea în continuare a rasei noi sau ameliorate, tipului de rasă, liniei, crosului şi includerea în Registrul de Stat al animalelor de rasă al Republicii Moldova.

3.6. Efectuînd aprobarea unei noi rase sau tip nou, linie, cros, Comisia de experţi examinează şi efectuează aprobarea şi a unităţilor lor structurale.

Actul Comisiei de experţi, cu materialele suplimentare ce caracterizează realizările de ameliorare ce pot fi înregistrate la Agenţia de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale a Republicii Moldova şi lista autorilor cu indicaţia aportului fiecăruia în crearea realizării de ameliorare se prezintă subdiviziunii structurale respective a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Ponderea fiecărui autor, exprimată în procente, se determină cu consimţămîntul tuturor coautorilor şi trebuie să fie identică în toate anchetele coautorilor.

În cazul în care coautorii nu găsesc consens, coordonatorul ştiinţific al realizării de ameliorare stabileşte definitiv lista nominală şi cotele de participare ale autorilor care şi o prezintă sub semnătura proprie spre aprobare Comisiei ramurale a Consiliului Tehnico-Ştiinţific al Ministerului.

3.7. Materialele Comisiei de experţi privind realizările de ameliorare se examinează la şedinţa Consiliului Tehnico-Ştiinţific al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi se aprobă printr-un ordin al Ministerului cu privire la recunoaşterea realizărilor noi, eliberarea brevetelor de invenţie, atribuirea denumirii realizării, acordarea de stimul material autorilor.

Prin ordin se apreciază aria de răspîndire şi măsurile de sporire a efectivelor de animale, de ameliorare în continuare a realizărilor, se menţionează componenţa nominală a autorilor şi persoanelor care au contribuit activ la efectuarea lucrărilor de creare a realizărilor de ameliorare pentru a li se elibera autorilor brevetelor de invenţie, a fi propuşi pentru premiere sau menţionare cu distincţii.

 

4. MODUL DE PREZENTARE A DOCUMENTELOR

PENTRU ELIBERAREA BREVETELOR DE INVENŢIE

4.1. În timp de o lună după emiterea ordinului Ministerului cu privire la recunoaşterea realizărilor noi, autorii şi organizaţia (instituţia) care au elaborat aceste realizări prezintă direcţiei de ramură a Ministerului o cerere şi ancheta pentru eliberarea certificatelor, conform anexelor nr.1, 2 şi 3.

4.2. Fiecare autor (coautor) prezintă Ministerului cererea şi ancheta personală (anexa 2), în care se indică aportul concret în elaborarea realizării de ameliorare, anii de participare la elaborarea realizării, cota de participare şi rezultatele de bază obţinute în urma efectuării lucrărilor de ameliorare.

4.3. Instituţia (organizaţia) care a elaborat realizarea de ameliorare în zootehnie prezintă o anchetă totalizatoare (anexa 3) însoţită de o scrisoare-recomandare precum şi 3 exemplare de fotografii (9×12 cm) ale animalelor-model pentru realizarea respectivă (reproducător, femelă-matcă, tineret la vîrsta de maturizare sexuală) cu descrierea prescurtată a etapelor lucrului de ameliorare efectuat, formelor iniţiale de animale, rezultatelor obţinute şi informaţiei generale despre colectivul de autori.

După recepţia tuturor cererilor şi anchetelor, de la fiecare autor (coautor) şi de la instituţie (organizaţie), subdiviziunea structurală ramurală respectivă a Ministerului pregăteşte descrierea realizărilor de ameliorare şi o prezintă Agenţiei de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale pentru eliberarea brevetelor de invenţie.

 

***

Prezentul Regulament intră in vigoare în locul vechiului Regulament cu privire la aprobarea realizărilor de ameliorare în zootehnie, aprobat de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei al Republicii Moldova la 10 mai 1993.

  

Anexa nr.1

 

Numele ___________________________________________________________________________________

Prenumele _________________________________________________________________________________

Locul de muncă _____________________________________________________________________________

Profesia ___________________________________________________________________________________

 

Cerere

 

Prezentînd următoarele documente rog să mi se elibereze Brevetul de invenţie pentru elaborarea realizărilor de ameliorare în zootehnie

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Specia de animale __________________________________________________________________________

cu denumirea ______________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Adresa poştală a depunătorului cererii ___________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

 

Data _____________________________ Semnătura depunătorului cererii ______________________________

 

La cerere se anexează:

1. Ancheta autorului (anexa 2).

 

 

Anexa nr.2

 

ANCHETA

personală a autorului realizării de ameliorare în zootehnie

(se completează de către autor)

 

1. Numele, prenumele autorului _______________________________________________________________

2. Anul naşterii _____________________________________________________________________________

3. Studii (speciale) __________________________________________________________________________

4. Specialitatea, profesia _____________________________________________________________________

5. Titlul ştiinţific _____________________________________________________________________________

6. Vechimea în muncă _______________________________________________________________________

7. Locul de muncă şi funcţia în timpul elaborării realizării de ameliorare _________________________________

_________________________________________________________________________________________

8. Locul de muncă şi funcţia în prezent ___________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

9. Denumirea realizării de ameliorare (rasa, tipul, linia) ______________________________________________

_________________________________________________________________________________________

10. Aportul concret al autorului la elaborarea realizării de ameliorare pe etapele activităţii ____________________

_________________________________________________________________________________________

a) în ce an şi în care gospodării a efectuat lucrări de ameliorare _______________________________________

_________________________________________________________________________________________

b) ce lucrări concrete a efectuat autorul ___________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

c) rezultatele de bază care s-au obţinut şi au contribuit la crearea realizării noi _____________________________

_________________________________________________________________________________________

11. Date sumare despre autor după cum urmează:

 

Numele, prenumeleFuncţia în timpul elaborării, realizării de ameliorare Aportul în elaborarea realizării de ameliorare Anii de participare la elaborarea şi aplicarea realizării de ameliorare Cota de participare la elaborarea realizării de ameliorare, % Locul de muncă

 

12. Adresa domiciliului _______________________________________________________________________

Index poştal ________________________________________________________________________________

Telefon ____________________________________________________________________________________

 

 

Anexa nr.3

 

ANCHETA

instituţiei (organizaţiei) elaboratoare a realizării noi de ameliorare în zootehnie

(se completează de instituţie, organizaţie)

 

1. Denumirea instituţiei _______________________________________________________________________

2. Anul înfiinţării instituţiei _____________________________________________________________________

3. Anul începerii lucrărilor de elaborare a realizărilor de ameliorare _____________________________________

4. Denumirea realizărilor de ameliorare __________________________________________________________

5. Etapele lucrului de ameliorare efectuate în instituţie _______________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

a) formele iniţiale de încrucişare (împerechere) ____________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

b) anii de creare a realizării de ameliorare ________________________________________________________

c) data aprecierii realizării de ameliorare _________________________________________________________

d) data aplicării în producţie a realizării de ameliorare _______________________________________________

e) ce lucru se înfăptuieşte în ultimii ani cu realizarea de ameliorare (inclusiv creşterea şi aplicarea în producere)

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

6. Cine personal a participat la elaborarea noii realizări de la începutul lucrului şi cota de participare a fiecărei persoane:

 

Numele, prenumele autorilorFuncţia în perioada creării, realizării de ameliorare Ce lucru a efectuat în procesul de elaborare a realizării de ameliorare, etapele de lucru Anii de elaborare şi aplicare în producţie a realizării de ameliorare Locul de angajare în muncă (la organizaţia creatoare) Cota de participare la elaborarea realizării de ameliorare, %
 
 

 

7. Numele, prenumele conducătorilor de gospodării în care s-a elaborat şi aplicat realizarea de ameliorare, anii de muncă în aceste gospodării ________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

8. Adresa poştală a instituţiei elaboratoare ________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

 

Telefon _______________

 

Ştampila

Fax ____________________

 

Funcţia

 

 

Semnătura