marți, 26 octombrie 2004
Ordin nr.225 din 26.10.2004 privind aprobarea Regulamentului cu privire la atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă

O R D I N

privind aprobarea Regulamentului cu privire la atestarea

de stat a fermelor zootehnice de prăsilă

 

nr. 225  din  26.10.2004

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.13-15/40 din 24.01.2006

 

* * *

Abrogat: 16.02.2018

Ordinul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului nr.31 din 21.09.2017

 

În temeiul prevederilor art.6 al Legii privind selecţia şi reproducţia în zootehnie, nr.371-XIII din 15.02.1995, art.6 al Legii zootehniei nr.412-XIV din 27.05.1999 şi art.8, alin.(1) pct.12) ale Legii privind licenţierea unor genuri de activitate, nr.451-XV din 30.07.2001, cu modificările ulterioare, şi în scopul reglementării modului de desfăşurare a procedurii de atestare a fermelor zootehnice de prăsilă,

ORDON:

1. Se aprobă Regulamentul cu privire la atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă (se anexează).

2. Direcţia Zootehnie cu Inspectoratul de Stat (V.Radionov) va organiza sistematic, o dată în trei ani, în luna septembrie, atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă, în conformitate cu prevederile alin.1 din capitolul 3 al prezentului Regulament.

3. Prezentul Regulament se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

4. Controlul executării prezentului ordin se pune în sarcină dlui Anatol SPIVACENCO, prim-viceministru.

 

VICEPRIM-MINISTRU, MINISTRUL
AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTAREAnatol SPIVACENCO

Chişinău, 26 octombrie 2004.
Nr.225.

 

Anexă

la ordinul Ministerului Agriculturii

şi Industriei Alimentare

nr.225 din 26.10.2004

 

REGULAMENT

cu privire la atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă

 

1. DISPOZIŢII GENERALE

Atestarea de stat este o măsură de apreciere comisională a fermelor zootehnice de prăsilă în baza unor cerinţe normative unice, în scopul verificării corespunderii valorii genetico-productive a animalelor cu standardele rasei, accelerării procesului de ameliorare genetică a cirezilor, utilizării raţionale a resurselor de prăsilă şi sporirii eficacităţii activităţii de selecţie şi reproducere.

Sînt supuse atestării toate fermele zootehnice de prăsilă din republică, indiferent de forma lor de proprietate.

Prezentul Regulament este elaborat în conformitate cu art.6 al Legii privind selecţia şi reproducţia în zootehnie nr.371-XIII din 15.02.1995, art.6 al Legii zootehniei nr.412-XIV din 27.05.1999 şi art.8, alin.(1), pct.12) ale legii privind licenţierea unor genuri de activitate nr.451-XV din 30.07.2001, cu modificările şi completările lor ulterioare prevede modul de organizare şi desfăşurare a procedurii de atestare, precum şi cerinţele faţă de fermele de prăsilă, elaborate în funcţie de standardul raselor şi particularităţile biologice ale fiecărei specii de animale în condiţiile Republicii Moldova.

 

2. CERINŢELE OBLIGATORII NECESARE PENTRU

ADMITEREA FERMELOR DE ATESTARE

Se admit la atestare fermele zootehnice, ce dispun obligatoriu de următoarele:

- animalele respective, testate şi apreciate, conform instrucţiunilor în vigoare, cu provenienţă genealogică bine determinată şi confirmată prin certificat de rasă, fişă individuală şi registre de evidenţă zootehnică;

- încăperi suficiente şi amenajate pentru întreţinerea animalelor, conform cerinţelor tehnologice respective;

- specialişti zootehnici, care ţin evidenţa zootehnică, efectuează lucrările de bonitare, testare, selecţie şi ameliorare a animalelor;

- bază furajeră trainică, suficientă cel puţin pînă la roada nouă;

- mecanismele şi utilajele necesare pentru deservirea tehnologică a animalelor;

- birou de serviciu, în care activează specialiştii zootehnici şi se păstrează documentaţia evidenţei zootehnice, inclusiv de arhivă, fără termen de prescripţie.

Lipsa cel puţin a unui punct din cele menţionate face imposibilă admiterea la atestare.

 

3. ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ATESTĂRII

DE STAT A FERMELOR DE PRĂSILĂ

Atestarea de stat a fermelor de prăsilă se efectuează în mod planificat o dată în trei ani sau la cererea solicitantului pentru fermele nou-create. În legătură cu aceasta nivelul activităţii economice şi productivitatea animalelor în aceste gospodării trebuie să corespundă cerinţelor de apreciere şi actelor normative în vigoare.

Pentru desfăşurarea atestării ordinare de stat a fermelor de prăsilă, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova emite un ordin, prin care formează comisii, ce efectuează atestarea fermelor, indiferent de subordinea lor departamentală şi forma de proprietate. În componenţa comisiilor se includ reprezentanţi ai Direcţiei Zootehnie cu Inspectoratul de Stat a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, inspectori de stat pentru selecţie şi reproducţie în zootehnie desconcentraţi în teritoriu, colaboratori ai instituţiilor de cercetări ştiinţifice şi Universităţii Agrare de Stat şi ai serviciilor raionale de stat respective.

Deţinătorii de ferme, ce nu fac parte din categoria de prăsilă, dar pretind la aceasta, depun o cerere în adresa Ministerului cu privire la admiterea la atestare şi susţinerea ei.

Pentru efectuarea atestării, Comisia se deplasează pe teren (la fermă), unde, în prezenţa specialiştilor, deţinătorului de animale, desfăşoară procedura de atestare în conformitate cu cerinţele minime de apreciere a fermelor de prăsilă şi în baza indicilor cantitativi şi a productivităţii animalelor comparativ cu standardele rasei, precum şi ai activităţii economice de producţie.

Comisia de atestare pe teren verifică autenticitatea documentaţiei zootehnice, examinează animalele în natură, analizează indicii ce caracterizează calităţile de rasă şi productivitatea animalelor, activitatea economică de producţie, nivelul activităţii de selecţie şi reproducţie pe parcursul ultimilor trei ani. La fermele nou create, Comisia analizează certificatele de rasă, determină valoarea de prăsilă a animalelor procurate, legitimitatea procurării lor, examinează condiţiile de exploatare şi întreţinere, evidenţa zootehnică.

Conducerea fermelor de prăsilă este obligată să prezinte Comisiei de atestare informaţia necesară privind activitatea de producţie a fermei, conform anexei nr.1, care include efectivele de animale pentru examinare în natură, loturi (mostre) de producţie pentru unele specii (pielicele, blănuri, lînă etc.), borderoul indicilor cantitativi şi calitativi ai productivităţii animalelor şi ai activităţii economice de producţie, legalizat prin ştampilă de către agentul economic şi semnat de conducător, iar pentru persoane fizice – de proprietarul fermei şi coordonat cu serviciul zootehnic raional şi inspectorul zootehnic desconcentrat în teritoriu, documentaţia de evidenţă zootehnică a productivităţii individuale a animalelor, lucrărilor de selecţie (bonitare, apreciere, testare) şi reproducţie conform formularelor şi instrucţiunilor în vigoare, precum şi adeverinţa despre starea veterinară a fermei, eliberată de serviciul veterinar.

Pe baza analizei indicilor activităţii fermelor de prăsilă, comisia de atestare întocmeşte un act ce conţine avizul cu privire la corespunderea fermei categoriei de prăsilă, elaborează proiectul de ordin corespunzător şi îl prezintă spre aprobare Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Pentru atribuirea categoriei de prăsilă, fermele zootehnice trebuie să corespundă cerinţelor minime, stabilite în anexa nr.2.

Fermelor de prăsilă, care au susţinut atestarea de stat, li se înmînează un certificat de autenticitate a rasei, ce confirmă dreptul de obţinere a licenţei pentru genul de activitate “Producerea, păstrarea şi comercializarea materialului biologic de prăsilă (animale, material seminal, embrioni, ovule, icre şi larve de peşti, ouă de pasăre şi ouă de viermi de mătase) predestinat reproducerii”, conform Legii nr.451-XV din 30.07.2001 privind licenţierea unor genuri de activitate.

Fermelor zootehnice care nu au susţinut atestarea li se înmînează prescripţii de înlăturare a neajunsurilor depistate, precum şi de ameliorare a lucrărilor tehnologice de selecţie, creştere şi întreţinere a animalelor. După îndeplinirea tuturor prescripţiilor, peste 6 luni, conducerea agentului economic are dreptul să se adreseze suplimentar cu cererea de a susţine repetat atestarea în vederea obţinerii categoriei de prăsilă.

 

 

Anexa nr.1

la Regulamentul cu privire la

atestarea de stat a fermelor

zootehnice de prăsilă,

aprobat prin ordinul

Ministerului Agriculturii

şi Industriei Alimentare

nr.225 din 26.10.2004

 

Indicii cantitativi şi calitativi

ai productivităţii animalelor şi activităţii economice

de producţie a fermelor de prăsilă:

 

Nr.
d/o
IndiciiUnitatea
de măsură
în ultimii 3 ani

200_

200_

200_


1. TAURINE

1.1.Efectivul total de taurine la începutul anuluicap.

inclusiv, vaci

cap./%

din ele pursânge şi de generaţia IV

cap./%
1.2.Lapte muls în medie la o vacăkg
1.3.Conţinutul de grăsime în lapte%
1.4.Numărul de vaci cu productivitatea de lapte, kg:

4001-6000


cap./%

6001-8000

cap./%

8001 şi mai mult

cap./%
1.5.Greutatea corporală medie a vacilor la fătarea Ikg

la fătarea III şi mai în vârstă

kg
1.6.Repartizarea vacilor după clasa de bonitare:

elita record şi elita

cap./%

clasa 1

cap./%

clasa II

cap./%
1.7.Vaci înscrise în RGScap./%
1.8.Greutatea vie a viţelelor în vârstă de:

6 luni

kg

12 luni

kg

18 luni

kg
1.9.Greutatea vie a viţelelor la prima însămînţarekg
Vârsta viţelelor la prima însămînţareluni
1.10.Viţei obţinuţi de la vaci, totalcap
Natalitatea%
1.11.Tineret comercializat în totalcap.

inclusiv, clasa 1 şi mai sus

cap.

dintre care tăuraşi, total

cap.
1.12.Preţul de cost al 1 q: de laptelei

de carne în greutate vie

lei
1.13.Preţul mediu de comercializare a 1 kg:

lapte


lei

(masă vie), tineret de prăsilă

lei
1.14.Rentabilitatea producerii:

laptelui


%

tineretului de prăsilă

%


2. PORCINE

2.1.Efectivul de porcine, totalcap.

inclusiv: Vieri de bază

cap.

din ei de clasa elita

cap./%

Scroafe de bază

cap.

din ele de clasa elita

cap./%

Vieruşi pentru remontă

cap.

din ei de clasa elita

cap./%

Scrofiţe pentru remontă

cap.

din ele de clasa elita

cap./%
2.2.S-au obţinut purcei, în totalcap.

inclusiv de la scroafe de bază

cap.
2.3.S-au înţărcat purcei în totalcap.
2.4.Natalitatea%
2.5.Masa lotului de purcei la vârsta de 2 lunikg
2.6.Au fost testate animale, totalcap.
incl. după îngrăşarea de control a descendenţei:

vieri

cap.

scroafe

cap.

după productivitatea proprie:

vieruşi

cap.

scrofiţe

cap.
2.7.Includerea primiparelor în cireada%
2.8.Animale de prăsilă comercializate, totalcap.

inclusiv de clasa elita,

cap./%

din care: vieruşi

cap.

scrofiţe

cap.
2.9.Preţul de cost al 1 q carne în masă vielei
2.10.Preţul de comercializare a 1 kg de masă vie, tineret prăsilălei
2.11.Rentabilitatea%


3. OVINE

a) rasa Karakul

3.1.Efectivul de ovine, totalcap.

inclusiv: berbeci reproducători,

cap./%

din care: clasa elita

cap./%

oi şi mioare de peste un an

cap./%
3.2.Masa corporală medie:

berbeci adulţi

kg

oi adulte

kg

berbeci 18 luni

kg

mioare 18 luni

kg._
3.3.Efectivul de oi şi mioare de peste un an după culoare:

negre

cap./%

brumării

cap./%

sur

cap./%
3.4.Miei obţinuţi, în totalcap.
3.5.Natalitatea%
3.6.Miei elita şi clasa 1cap./%
3.7.Miei selectaţi pentru creştere, în totalcap./%

inclusiv, mioare

cap./%

din care elita şi clasa I

cap./%

berbecuţi

cap./%

inclusiv elita

cap./%
3.8.Miei sacrificaţi pentru pielicelecap./%
3.9.Berbeci, testaţi după calitatea descendenţeicap.

inclusiv, amelioratori

cap.
3.10.Lapte – marfă produs, în totalq
3.11.Producţia medie de lapte pe lactaţie la o oaiekg
3.12.Tineret de prăsilă comercializatcap.

inclusiv elita şi clasa 1

cap.
3.13.Pielicele comercializate, totalbuc.

inclusiv, sortul I

buc./%
3.14.Sacrificări forţate şi mortalităţi ale oilor, totalcap./%
3.15.Preţul de cost al:

1 q de lapte

lei

1 q de carne în masă vie

lei

1 q de lână în masă brută

lei

a unei pielicele

lei
3.16.Preţul de comercializare al:

1 kg de lapte (brânză)

lei

1 kg de masă vie, tineret de prăsilă

lei

1 kg de lână

lei

1 pielicele

lei
3.17.Rentabilitatea creşterii de prăsilă%

 

b) rasa Tigaie

3.18.Efectivul de ovine în totalcap.

inclusiv: berbeci reproducători

cap./%

oi şi mioare de peste un an

cap./%
3.19.Lână brută produsă1
3.20.Lână comercializatăq
3.21.Randamentul la spălare%
3.22.Creşterea în masă vie, totalq
3.23.Comercializarea în masă vieq
3.24.Lapte-marfă produskg
3.25.Producţia medie de lapte pe lactaţie la o oaiekg
3.26.Miei obţinuţi în totalcap.
3.27.Natalitatea%
3.28.Tineret crescut până la înţărcarecap./%
3.29.Lână tunsă de la o oaie: brutăkg

spălată

kg
3.30.Greutatea medie a: unui berbec reproducătorkg

unei oi

kg

unui berbec de 18 luni

kg

unei mioare de 18 luni

kg

unui miel la înţărcare (3 luni)

kg
3.31.Berbeci testaţi după calitatea descendenţeicap.

inclusiv: amelioratori,

cap.
3.32.Tineret de prăsilă comercializatcap.

inclusiv, elita şi clasă I

cap./%
3.33.Sacrificări forţate şi mortalităţi de oi şi mioarecap./%
3.34.Preţul de cost al:cap./%

1 q de lână greutate brută

lei

1 q carne greutate vie

lei
3.35.Preţul de comercializare a:

1 q de lână greutate brută

lei

1 q masă vie, tineret de prăsilă

lei

3.36.

Rentabilitatea ramurii (+, -)%


4. CABALINE

4.1.Efectivul de cabaline la începutul anului, totalcap.

inclusiv: armăsari

cap.

Iepe

cap.
4.2.Efectivul de cabaline de rasă pură , totalcap.

din care: armăsari reproducători

cap.

inclusiv clasa elită

cap.%

iepe reproducătoare

cap.

inclusiv: elita şi clasa I

cap./%
4.3.Masa corporală medie a: unei iepekg

unui armăsar

kg
4.4.înălţimea în greabăn a: unei iepecm

Unui armăsar

cm
4.5.S-au obţinut mînji, totalcap.
4.6.Natalitatea%
4.7.Tineret de rasă comercializatcap.

din care: clasa elita

cap./%

clasa 1

cap./%
4.8.Preţul de cost al unui kg de masă vielei
4.9.Preţul mediu de comercializarelei
4.10.Rentabilitatea%


5. ANIMALE CU BLANĂ

5.1.Efectivul animalelor reproducătoare, totalcap.

inclusiv: masculi

cap.

femele

cap.
5.2.Animale de elită şi clasa Icap.

masculi

cap./%

femele

cap./%
5.3.Natalitatea%
5.4.Greutatea vie: masculi adulţikg

femele adulte

kg

tineret de 6 luni

kg
5.5.Lungimea corpului: masculi adulţicm

femele adulte

cm

tineret de 6 luni

cm
5.6.Tineret de prăsilă comercializatcap.

din care: elita şi clasa I

%
5.7.Ponderea blănurilor de sortul I%
5.8.Preţul de cost al: unui kg de masa vie, tineret de prăsilălei

unei blănite

lei
Preţul de comercializare a unei blăniţelei
5.9.Rentabilitatea%


6. PĂSĂRI

6.1.Efectivul păsărilor de specia cap.
6.2.Producţia de ouă la vârsta de buc.
buc.
6.3.Greutatea medie a unui ou la vârsta de g
6.4.Ecloziunea%
6.5.Greutatea corporală a păsărilor la vârsta de:
kg
kg
6.6.Viabilitatea tineretului%
6.7.Preţul de cost al: 10 ouălei

1 kg de carne

lei
6.8.Rentabilitatea%


7. PISCICOLE

7.1.Efectivul peştilor de prăsilă, speciacap.

inclusiv, rezerva

%
7.2.Efectivul de femele în vârsta de peste 5 anicap.

inclusiv, clasa I

cap./%

clasa II

cap./%
7.3.Efectivul de masculi în vârsta de peste 4 anicap.

inclusiv, clasa 1

cap./%

clasa II

cap./%
7.4.Greutatea medie a unui peşte reproducător:

mascul

kg

femelă

kg
7.5.Prolificitatea femelelor, icremii buc.
7.6.Cantitatea de larve pe femelămii buc.
7.7.Rata peştilor selectaţi la vârsta:

de o vară

%

de două veri

%

de trei veri

%

de patru veri

%

de cinci veri

%
7.8.Efectivul de tineret în vârsta de:
trei anicap.
patru anicap.
7.9.Numărul de heleşteie în pepinieră cu suprafaţa de :

0,3 – 2,0 ha

unităţi

0,3 – 3,0 ha

unităţi
7.10.Volumul de material produs pentru reproducere :

larve

mln.buc.

alevini

mln.buc.

puiet de o vară

mln.buc.
7.11Viabilitatea larvelor%
7.12.Preţul de cost al 1 kg de: larvelei

alevini

lei

puiet

lei

peşte consum

lei
7.13.Preţul de comercializare a 1 kg de: larvelei

alevini

lei

puiet

lei

peşte consum

lei


8. APICOLE

8.1.Efectivul familiilor de albineunităţi
8.2.Ponderea familiilor de albine de rasă pură (lotul de prăsilă)%

 

a) indici morfologici:

8.3.Lungimea trompeimm
8.4.Lungimea aripei anterioaremm
8.5.Indice cubitalclase
8.6.Indice tarsian%

 

b) indici comportamentali:

8.7.Blândeţepuncte
8.8.Comportament liniştit pe faguripuncte
8.9.Anecbalie (lipsă de roire)puncte
8.10.Căpăcirea miereiapreciere relativă
8.11.Gradul de blocare a cuibului (suprafaţă)%

 

c) indici productivi

8.12.Prolificitatea mătciiouă/24 h
8.13.Producţia medie de miere

la staţionar

kg

la pastoral

kg

 

 

Anexa nr.2

la Regulamentul cu privire la

atestarea de stat a fermelor

zootehnice de prăsilă,

aprobat prin ordinul

Ministerului Agriculturii şi

Industriei Alimentare

nr.225 din 26.10.2004

 

Indicii minimali ai fermelor zootehnice pentru

atribuirea lor la categoria de prăsilă

 

Nr.
d/o
IndiciiUnit.
de măs.
Pentru
întreprinderi
Pentru
gospodăriile
individuale


1. TAURINE

1.1.Efectivul de vacicap.505
Ponderea vacilor pursânge în cireada%8070
1.2.Ponderea animalelor reproducătoare în efectivul total pe clase:

Elita record şi elita

%6065

Clasa 1 şi mai sus

%9090
Cantitatea anuală de lapte muls în medie la o vacăkgLa nivelul standardului
1.3.Procentul de grăsime în lapte%La nivelul standardului
1.4.Natalitatea%7585
1.5.Masa corporală a viţelelor la vârsta de 18 lunikgLa nivelul standardului


2. PORCINE

2.1.Efectivul porcinelorcap.20070

inclusiv: scroafe

cap.3010
2.2.Ponderea porcinelor elita şi clasa I în efectivul de:

vieri în vârstă de 2 ani

%7050

scroafe de bază

%5040

vieruşi pentru remontă

%6050

scrofiţe pentru remontă

%4030
2.3.Prolificitateacap.1010
2.4.Greutatea lotului la vârsta de 2 lunikg160160
2.5.Numărul de purcei înţărcaţi de la o scroafă pe ancap.1616


3. OVINE

a) rasa KARAKUL

3.1.Efectivul de ovine reproducătoare existente la începutul anuluicap.30050
3.2.Miei obţinuţi elita şi clasa 1%7065
3.3.Natalitatea%9595
3.4.Pielicele obţinute de sortul 1%5550
3.5.Masa corporală medie a:
unui berbec adultkg7575
unei oi adultekg5050
unui berbec de 18 lunikg6060
unei mioare de 18 lunikg4545

 

b) rasa TIGAIE

3.6.Efectivul ovinelor reproducătoare existente la începutul anuluicap.30050
3.7.Lână tunsă în medie de la o oaie: brutăkg4,04,0
spălatăkg2,42,4
3.8.Masa corporală medie a:

unui berbec reproducător

kg7575

unei oi

kg5050

unui berbec de 18 luni

kg6060

unei mioare de 18 luni

kg4545
3.9.Natalitatea%105105


4. CABALINE

4.1.Efectivul de cabaline, totalcap.226

inclusiv, armăsari

cap.21

din care: elita

%50100

iepe

cap.205

din care: elita

%2020

clasa 1

%4050
4.2.Natalitatea%7075
4.3Masa corporală medie a unei iepekgStandardul rasei


5. ANIMALE CU BLANA

5.1.Efectivul la începutul anului:

iepuri

cap.10050

nurci

cap.10050

vulpi

cap.4020

vulpi polare

cap.2515

nutrii

cap.10050
5.2.Ponderea de animale elita şi clasa 1

masculi

%9090

femele

%8070
5.3Natalitatea

iepuri

cap.20002200

nurci

cap.500600

vulpi

cap.300400

vulpi polare

cap.300400

nutrii

cap.10001200
5.4.Lungimea corpului la vârsta de 6 lunicmLa nivelul standardului
5.5.Masa corporală medie la vârsta de 6 lunikgLa nivelul standardului

Masculi adulţi

kgLa nivelul standardului

Femele adulte

kgLa nivelul standardului


6. PASĂRI

a) Galinacee

6.1.Efectivulcap.60001000
6.2.Producţia de ouă la vârstele prevăzute de instrucţiunile de bonitarebuc.La nivelul standardului
6.3.Greutatea medie a unui ou la vârstele prevăzute de instrucţiunigLa nivelul standardului
6.4.Ecloziunea%La nivelul standardului
6.5.Viabilitatea tineretului%9595
6.6.Greutatea corporală a păsărilor la vârstele prevăzute de instrucţiunikgLa nivelul standardului
 

b) Gâşte

6.7.Efectivulcap.2000750
6.8.Producţia de ouă pe perioadele prevăzute de instrucţiuni ale ciclului 1buc.La nivelul standardului
6.9.Ecloziunea%La nivelul standardului
6.10.Viabilitatea tineretului%9595
6.11.Greutatea corporală la vârstele prevăzute de instrucţiunikgLa nivelul standardului
 

c) Raţe

6.12.Efectivulcap.2000750
6.13.Producţia de ouă pe perioadele prevăzute de instrucţiuni ale ciclului 1buc.La nivelul standardului
6.14.Ecloziunea%La nivelul standardului
6.15.Viabilitatea tineretului%9595
6.16.Greutatea corporală la vârstele prevăzute de instrucţiunikgLa nivelul standardului
 

d) Curci

6.17.Efectivulcap.1000250
6.18.Producţia de ouă pe perioadele prevăzute de instrucţiunibuc.La nivelul standardului
6.19.Ecloziunea%La nivelul standardului
6.20.Viabilitatea tineretului%9595
6.21.Greutatea corporală la vârstele prevăzute de instrucţiunikgLa nivelul standardului
 

e) Bibilici, prepeliţe

6.22.Efectivulcap.2000700
6.23.Producţia de ouă pe 64 săptămânibuc.La nivelul standardului
6.24.Ecloziunea%La nivelul standardului
6.25.Viabilitatea tineretului%La nivelul standardului
6.26.Greutatea corporală la vârsta de 10 săptămânikgLa nivelul standardului
 

f) Struţi

6.27.Efectivulcap.7025
6.28.Producţia de ouă în ciclul 1buc.4040
6.29.Ecloziunea%6060
6.30.Viabilitatea tineretului până la vârsta de 3 luni%6565
6.31.Greutatea corporală la vârsta de 12 lunikg100100


7. PISCICOLE

7.1.Efectivul peştelui de prăsilă, totalcap.600200

inclusiv, rezerva

%100100
7.2.Efectivul de femele în vârstă de peste 5 anicap.300100

inclusiv, clasa I

%5050

clasa II

%5050
7.3.Efectivul de masculi în vârstă de peste 4 anicap.300100

inclusiv, clasa I

%5050

clasa II

%5050
7.4.Greutatea medie a unui reproducător:

femelă

kg55

mascul

kg44
7.5.Prolificitatea femelelor, icremii buc.500500
7.6.Cantitatea de larve pe femelămii buc.250250
7.7.Cantitatea de larve la reproducerea naturală (numai pentru crap)mii buc.100100
7.8.Normativul de selectare a peştilor

de o vară

%1010

de două veri

%5050

de trei veri

%7070

de patru veri

%8080

de cinci veri

%9595
7.9.Efectivul tineretului de vârsta superioară:
pentru crap

trei ani

cap.300100

patru ani

cap.20070
pentru peşti fitofagi:

trei ani

cap.600200

patru ani

cap.400100
7.10.Numărul de heleşteie în pepinieră cu suprafaţă:
Pentru crap de la 0,3 până la 2,0 haunit.128
Pentru peşti fitofagi de la 0,3 până la 3,0 haunit.1010
7.11.Volumul minim de reproducere a materialului de populat:

larve

mln.cap.1515

alevini

mln.cap.55

puiet de o vară

mii.cap.250250


8. APICOLE

8.1.Efectivul familiilor de albineunit.5050
8.2.Ponderea familiilor de albine de rasă pură (lotul de prăsilă)%8060
 

a) indici morfologici:

8.3.Lungimea trompeimm6,56,5
8.4.Lungimea aripei anterioaremm9,29,2
8.5.Indice cubitalclase3,33,3
8.6.Indice tarsian%5656
 

b) indici comportamentali:

8.7.Blândeţepuncte44
8.8.Comportament liniştit pe faguripuncte44
8.9.Anecbalie (lipsă de roire)puncte33
8.10.Căpăcirea miereiApreciere relativăMixtăMixtă
8.11.Gradul de blocare a cuibului (suprafaţă)%4040
 

c) indici productivi

8.12.Prolificitatea mătciiouă/24 h18001800
8.13.Producţia medie de miere

la staţionar

kg3030

la pastoral

kg6060