O R D I N
privind aprobarea Regulamentului cu privire la atestarea
de stat a fermelor zootehnice de prăsilă
nr. 225 din 26.10.2004
Monitorul Oficial al R.Moldova nr.13-15/40 din 24.01.2006
* * *
Abrogat: 16.02.2018
Ordinul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului nr.31 din 21.09.2017
În temeiul prevederilor art.6 al Legii privind selecţia şi reproducţia în zootehnie, nr.371-XIII din 15.02.1995, art.6 al Legii zootehniei nr.412-XIV din 27.05.1999 şi art.8, alin.(1) pct.12) ale Legii privind licenţierea unor genuri de activitate, nr.451-XV din 30.07.2001, cu modificările ulterioare, şi în scopul reglementării modului de desfăşurare a procedurii de atestare a fermelor zootehnice de prăsilă,
ORDON:
1. Se aprobă Regulamentul cu privire la atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă (se anexează).
2. Direcţia Zootehnie cu Inspectoratul de Stat (V.Radionov) va organiza sistematic, o dată în trei ani, în luna septembrie, atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă, în conformitate cu prevederile alin.1 din capitolul 3 al prezentului Regulament.
3. Prezentul Regulament se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
4. Controlul executării prezentului ordin se pune în sarcină dlui Anatol SPIVACENCO, prim-viceministru.
VICEPRIM-MINISTRU, MINISTRUL | |
AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE | Anatol SPIVACENCO |
Chişinău, 26 octombrie 2004. | |
Nr.225. |
Anexă
la ordinul Ministerului Agriculturii
şi Industriei Alimentare
nr.225 din 26.10.2004
REGULAMENT
cu privire la atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă
1. DISPOZIŢII GENERALE
Atestarea de stat este o măsură de apreciere comisională a fermelor zootehnice de prăsilă în baza unor cerinţe normative unice, în scopul verificării corespunderii valorii genetico-productive a animalelor cu standardele rasei, accelerării procesului de ameliorare genetică a cirezilor, utilizării raţionale a resurselor de prăsilă şi sporirii eficacităţii activităţii de selecţie şi reproducere.
Sînt supuse atestării toate fermele zootehnice de prăsilă din republică, indiferent de forma lor de proprietate.
Prezentul Regulament este elaborat în conformitate cu art.6 al Legii privind selecţia şi reproducţia în zootehnie nr.371-XIII din 15.02.1995, art.6 al Legii zootehniei nr.412-XIV din 27.05.1999 şi art.8, alin.(1), pct.12) ale legii privind licenţierea unor genuri de activitate nr.451-XV din 30.07.2001, cu modificările şi completările lor ulterioare prevede modul de organizare şi desfăşurare a procedurii de atestare, precum şi cerinţele faţă de fermele de prăsilă, elaborate în funcţie de standardul raselor şi particularităţile biologice ale fiecărei specii de animale în condiţiile Republicii Moldova.
2. CERINŢELE OBLIGATORII NECESARE PENTRU
ADMITEREA FERMELOR DE ATESTARE
Se admit la atestare fermele zootehnice, ce dispun obligatoriu de următoarele:
- animalele respective, testate şi apreciate, conform instrucţiunilor în vigoare, cu provenienţă genealogică bine determinată şi confirmată prin certificat de rasă, fişă individuală şi registre de evidenţă zootehnică;
- încăperi suficiente şi amenajate pentru întreţinerea animalelor, conform cerinţelor tehnologice respective;
- specialişti zootehnici, care ţin evidenţa zootehnică, efectuează lucrările de bonitare, testare, selecţie şi ameliorare a animalelor;
- bază furajeră trainică, suficientă cel puţin pînă la roada nouă;
- mecanismele şi utilajele necesare pentru deservirea tehnologică a animalelor;
- birou de serviciu, în care activează specialiştii zootehnici şi se păstrează documentaţia evidenţei zootehnice, inclusiv de arhivă, fără termen de prescripţie.
Lipsa cel puţin a unui punct din cele menţionate face imposibilă admiterea la atestare.
3. ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ATESTĂRII
DE STAT A FERMELOR DE PRĂSILĂ
Atestarea de stat a fermelor de prăsilă se efectuează în mod planificat o dată în trei ani sau la cererea solicitantului pentru fermele nou-create. În legătură cu aceasta nivelul activităţii economice şi productivitatea animalelor în aceste gospodării trebuie să corespundă cerinţelor de apreciere şi actelor normative în vigoare.
Pentru desfăşurarea atestării ordinare de stat a fermelor de prăsilă, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova emite un ordin, prin care formează comisii, ce efectuează atestarea fermelor, indiferent de subordinea lor departamentală şi forma de proprietate. În componenţa comisiilor se includ reprezentanţi ai Direcţiei Zootehnie cu Inspectoratul de Stat a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, inspectori de stat pentru selecţie şi reproducţie în zootehnie desconcentraţi în teritoriu, colaboratori ai instituţiilor de cercetări ştiinţifice şi Universităţii Agrare de Stat şi ai serviciilor raionale de stat respective.
Deţinătorii de ferme, ce nu fac parte din categoria de prăsilă, dar pretind la aceasta, depun o cerere în adresa Ministerului cu privire la admiterea la atestare şi susţinerea ei.
Pentru efectuarea atestării, Comisia se deplasează pe teren (la fermă), unde, în prezenţa specialiştilor, deţinătorului de animale, desfăşoară procedura de atestare în conformitate cu cerinţele minime de apreciere a fermelor de prăsilă şi în baza indicilor cantitativi şi a productivităţii animalelor comparativ cu standardele rasei, precum şi ai activităţii economice de producţie.
Comisia de atestare pe teren verifică autenticitatea documentaţiei zootehnice, examinează animalele în natură, analizează indicii ce caracterizează calităţile de rasă şi productivitatea animalelor, activitatea economică de producţie, nivelul activităţii de selecţie şi reproducţie pe parcursul ultimilor trei ani. La fermele nou create, Comisia analizează certificatele de rasă, determină valoarea de prăsilă a animalelor procurate, legitimitatea procurării lor, examinează condiţiile de exploatare şi întreţinere, evidenţa zootehnică.
Conducerea fermelor de prăsilă este obligată să prezinte Comisiei de atestare informaţia necesară privind activitatea de producţie a fermei, conform anexei nr.1, care include efectivele de animale pentru examinare în natură, loturi (mostre) de producţie pentru unele specii (pielicele, blănuri, lînă etc.), borderoul indicilor cantitativi şi calitativi ai productivităţii animalelor şi ai activităţii economice de producţie, legalizat prin ştampilă de către agentul economic şi semnat de conducător, iar pentru persoane fizice – de proprietarul fermei şi coordonat cu serviciul zootehnic raional şi inspectorul zootehnic desconcentrat în teritoriu, documentaţia de evidenţă zootehnică a productivităţii individuale a animalelor, lucrărilor de selecţie (bonitare, apreciere, testare) şi reproducţie conform formularelor şi instrucţiunilor în vigoare, precum şi adeverinţa despre starea veterinară a fermei, eliberată de serviciul veterinar.
Pe baza analizei indicilor activităţii fermelor de prăsilă, comisia de atestare întocmeşte un act ce conţine avizul cu privire la corespunderea fermei categoriei de prăsilă, elaborează proiectul de ordin corespunzător şi îl prezintă spre aprobare Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.
Pentru atribuirea categoriei de prăsilă, fermele zootehnice trebuie să corespundă cerinţelor minime, stabilite în anexa nr.2.
Fermelor de prăsilă, care au susţinut atestarea de stat, li se înmînează un certificat de autenticitate a rasei, ce confirmă dreptul de obţinere a licenţei pentru genul de activitate “Producerea, păstrarea şi comercializarea materialului biologic de prăsilă (animale, material seminal, embrioni, ovule, icre şi larve de peşti, ouă de pasăre şi ouă de viermi de mătase) predestinat reproducerii”, conform Legii nr.451-XV din 30.07.2001 privind licenţierea unor genuri de activitate.
Fermelor zootehnice care nu au susţinut atestarea li se înmînează prescripţii de înlăturare a neajunsurilor depistate, precum şi de ameliorare a lucrărilor tehnologice de selecţie, creştere şi întreţinere a animalelor. După îndeplinirea tuturor prescripţiilor, peste 6 luni, conducerea agentului economic are dreptul să se adreseze suplimentar cu cererea de a susţine repetat atestarea în vederea obţinerii categoriei de prăsilă.
Anexa nr.1 la Regulamentul cu privire la atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă, aprobat prin ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr.225 din 26.10.2004
Indicii cantitativi şi calitativi ai productivităţii animalelor şi activităţii economice de producţie a fermelor de prăsilă:
| |||||
Nr. d/o | Indicii | Unitatea
de măsură | în ultimii 3 ani | ||
200_ | 200_ | 200_ | |||
| |||||
1.1. | Efectivul total de taurine la începutul anului | cap. | |||
inclusiv, vaci | cap./% | ||||
din ele pursânge şi de generaţia IV | cap./% | ||||
1.2. | Lapte muls în medie la o vacă | kg | |||
1.3. | Conţinutul de grăsime în lapte | % | |||
1.4. | Numărul de vaci cu productivitatea de lapte, kg: 4001-6000 | cap./% | |||
6001-8000 | cap./% | ||||
8001 şi mai mult | cap./% | ||||
1.5. | Greutatea corporală medie a vacilor la fătarea I | kg | |||
la fătarea III şi mai în vârstă | kg | ||||
1.6. | Repartizarea vacilor după clasa de bonitare: | ||||
elita record şi elita | cap./% | ||||
clasa 1 | cap./% | ||||
clasa II | cap./% | ||||
1.7. | Vaci înscrise în RGS | cap./% | |||
1.8. | Greutatea vie a viţelelor în vârstă de: | ||||
6 luni | kg | ||||
12 luni | kg | ||||
18 luni | kg | ||||
1.9. | Greutatea vie a viţelelor la prima însămînţare | kg | |||
Vârsta viţelelor la prima însămînţare | luni | ||||
1.10. | Viţei obţinuţi de la vaci, total | cap | |||
Natalitatea | % | ||||
1.11. | Tineret comercializat în total | cap. | |||
inclusiv, clasa 1 şi mai sus | cap. | ||||
dintre care tăuraşi, total | cap. | ||||
1.12. | Preţul de cost al 1 q: de lapte | lei | |||
de carne în greutate vie | lei | ||||
1.13. | Preţul mediu de comercializare a 1 kg: lapte | lei | |||
(masă vie), tineret de prăsilă | lei | ||||
1.14. | Rentabilitatea producerii: laptelui | % | |||
tineretului de prăsilă | % | ||||
| |||||
2.1. | Efectivul de porcine, total | cap. | |||
inclusiv: Vieri de bază | cap. | ||||
din ei de clasa elita | cap./% | ||||
Scroafe de bază | cap. | ||||
din ele de clasa elita | cap./% | ||||
Vieruşi pentru remontă | cap. | ||||
din ei de clasa elita | cap./% | ||||
Scrofiţe pentru remontă | cap. | ||||
din ele de clasa elita | cap./% | ||||
2.2. | S-au obţinut purcei, în total | cap. | |||
inclusiv de la scroafe de bază | cap. | ||||
2.3. | S-au înţărcat purcei în total | cap. | |||
2.4. | Natalitatea | % | |||
2.5. | Masa lotului de purcei la vârsta de 2 luni | kg | |||
2.6. | Au fost testate animale, total | cap. | |||
incl. după îngrăşarea de control a descendenţei: | |||||
vieri | cap. | ||||
scroafe | cap. | ||||
după productivitatea proprie: | |||||
vieruşi | cap. | ||||
scrofiţe | cap. | ||||
2.7. | Includerea primiparelor în cireada | % | |||
2.8. | Animale de prăsilă comercializate, total | cap. | |||
inclusiv de clasa elita, | cap./% | ||||
din care: vieruşi | cap. | ||||
scrofiţe | cap. | ||||
2.9. | Preţul de cost al 1 q carne în masă vie | lei | |||
2.10. | Preţul de comercializare a 1 kg de masă vie, tineret prăsilă | lei | |||
2.11. | Rentabilitatea | % | |||
a) rasa Karakul | |||||
3.1. | Efectivul de ovine, total | cap. | |||
inclusiv: berbeci reproducători, | cap./% | ||||
din care: clasa elita | cap./% | ||||
oi şi mioare de peste un an | cap./% | ||||
3.2. | Masa corporală medie: | ||||
berbeci adulţi | kg | ||||
oi adulte | kg | ||||
berbeci 18 luni | kg | ||||
mioare 18 luni | kg._ | ||||
3.3. | Efectivul de oi şi mioare de peste un an după culoare: | ||||
negre | cap./% | ||||
brumării | cap./% | ||||
sur | cap./% | ||||
3.4. | Miei obţinuţi, în total | cap. | |||
3.5. | Natalitatea | % | |||
3.6. | Miei elita şi clasa 1 | cap./% | |||
3.7. | Miei selectaţi pentru creştere, în total | cap./% | |||
inclusiv, mioare | cap./% | ||||
din care elita şi clasa I | cap./% | ||||
berbecuţi | cap./% | ||||
inclusiv elita | cap./% | ||||
3.8. | Miei sacrificaţi pentru pielicele | cap./% | |||
3.9. | Berbeci, testaţi după calitatea descendenţei | cap. | |||
inclusiv, amelioratori | cap. | ||||
3.10. | Lapte – marfă produs, în total | q | |||
3.11. | Producţia medie de lapte pe lactaţie la o oaie | kg | |||
3.12. | Tineret de prăsilă comercializat | cap. | |||
inclusiv elita şi clasa 1 | cap. | ||||
3.13. | Pielicele comercializate, total | buc. | |||
inclusiv, sortul I | buc./% | ||||
3.14. | Sacrificări forţate şi mortalităţi ale oilor, total | cap./% | |||
3.15. | Preţul de cost al: | ||||
1 q de lapte | lei | ||||
1 q de carne în masă vie | lei | ||||
1 q de lână în masă brută | lei | ||||
a unei pielicele | lei | ||||
3.16. | Preţul de comercializare al: | ||||
1 kg de lapte (brânză) | lei | ||||
1 kg de masă vie, tineret de prăsilă | lei | ||||
1 kg de lână | lei | ||||
1 pielicele | lei | ||||
3.17. | Rentabilitatea creşterii de prăsilă | % | |||
b) rasa Tigaie | |||||
3.18. | Efectivul de ovine în total | cap. | |||
inclusiv: berbeci reproducători | cap./% | ||||
oi şi mioare de peste un an | cap./% | ||||
3.19. | Lână brută produsă | 1 | |||
3.20. | Lână comercializată | q | |||
3.21. | Randamentul la spălare | % | |||
3.22. | Creşterea în masă vie, total | q | |||
3.23. | Comercializarea în masă vie | q | |||
3.24. | Lapte-marfă produs | kg | |||
3.25. | Producţia medie de lapte pe lactaţie la o oaie | kg | |||
3.26. | Miei obţinuţi în total | cap. | |||
3.27. | Natalitatea | % | |||
3.28. | Tineret crescut până la înţărcare | cap./% | |||
3.29. | Lână tunsă de la o oaie: brută | kg | |||
spălată | kg | ||||
3.30. | Greutatea medie a: unui berbec reproducător | kg | |||
unei oi | kg | ||||
unui berbec de 18 luni | kg | ||||
unei mioare de 18 luni | kg | ||||
unui miel la înţărcare (3 luni) | kg | ||||
3.31. | Berbeci testaţi după calitatea descendenţei | cap. | |||
inclusiv: amelioratori, | cap. | ||||
3.32. | Tineret de prăsilă comercializat | cap. | |||
inclusiv, elita şi clasă I | cap./% | ||||
3.33. | Sacrificări forţate şi mortalităţi de oi şi mioare | cap./% | |||
3.34. | Preţul de cost al: | cap./% | |||
1 q de lână greutate brută | lei | ||||
1 q carne greutate vie | lei | ||||
3.35. | Preţul de comercializare a: | ||||
1 q de lână greutate brută | lei | ||||
1 q masă vie, tineret de prăsilă | lei | ||||
3.36. | Rentabilitatea ramurii (+, -) | % | |||
| |||||
4.1. | Efectivul de cabaline la începutul anului, total | cap. | |||
inclusiv: armăsari | cap. | ||||
Iepe | cap. | ||||
4.2. | Efectivul de cabaline de rasă pură , total | cap. | |||
din care: armăsari reproducători | cap. | ||||
inclusiv clasa elită | cap.% | ||||
iepe reproducătoare | cap. | ||||
inclusiv: elita şi clasa I | cap./% | ||||
4.3. | Masa corporală medie a: unei iepe | kg | |||
unui armăsar | kg | ||||
4.4. | înălţimea în greabăn a: unei iepe | cm | |||
Unui armăsar | cm | ||||
4.5. | S-au obţinut mînji, total | cap. | |||
4.6. | Natalitatea | % | |||
4.7. | Tineret de rasă comercializat | cap. | |||
din care: clasa elita | cap./% | ||||
clasa 1 | cap./% | ||||
4.8. | Preţul de cost al unui kg de masă vie | lei | |||
4.9. | Preţul mediu de comercializare | lei | |||
4.10. | Rentabilitatea | % | |||
| |||||
5.1. | Efectivul animalelor reproducătoare, total | cap. | |||
inclusiv: masculi | cap. | ||||
femele | cap. | ||||
5.2. | Animale de elită şi clasa I | cap. | |||
masculi | cap./% | ||||
femele | cap./% | ||||
5.3. | Natalitatea | % | |||
5.4. | Greutatea vie: masculi adulţi | kg | |||
femele adulte | kg | ||||
tineret de 6 luni | kg | ||||
5.5. | Lungimea corpului: masculi adulţi | cm | |||
femele adulte | cm | ||||
tineret de 6 luni | cm | ||||
5.6. | Tineret de prăsilă comercializat | cap. | |||
din care: elita şi clasa I | % | ||||
5.7. | Ponderea blănurilor de sortul I | % | |||
5.8. | Preţul de cost al: unui kg de masa vie, tineret de prăsilă | lei | |||
unei blănite | lei | ||||
Preţul de comercializare a unei blăniţe | lei | ||||
5.9. | Rentabilitatea | % | |||
| |||||
6.1. | Efectivul păsărilor de specia | cap. | |||
6.2. | Producţia de ouă la vârsta de | buc. | |||
buc. | |||||
6.3. | Greutatea medie a unui ou la vârsta de | g | |||
6.4. | Ecloziunea | % | |||
6.5. | Greutatea corporală a păsărilor la vârsta de: | ||||
kg | |||||
kg | |||||
6.6. | Viabilitatea tineretului | % | |||
6.7. | Preţul de cost al: 10 ouă | lei | |||
1 kg de carne | lei | ||||
6.8. | Rentabilitatea | % | |||
| |||||
7.1. | Efectivul peştilor de prăsilă, specia | cap. | |||
inclusiv, rezerva | % | ||||
7.2. | Efectivul de femele în vârsta de peste 5 ani | cap. | |||
inclusiv, clasa I | cap./% | ||||
clasa II | cap./% | ||||
7.3. | Efectivul de masculi în vârsta de peste 4 ani | cap. | |||
inclusiv, clasa 1 | cap./% | ||||
clasa II | cap./% | ||||
7.4. | Greutatea medie a unui peşte reproducător: | ||||
mascul | kg | ||||
femelă | kg | ||||
7.5. | Prolificitatea femelelor, icre | mii buc. | |||
7.6. | Cantitatea de larve pe femelă | mii buc. | |||
7.7. | Rata peştilor selectaţi la vârsta: | ||||
de o vară | % | ||||
de două veri | % | ||||
de trei veri | % | ||||
de patru veri | % | ||||
de cinci veri | % | ||||
7.8. | Efectivul de tineret în vârsta de: | ||||
trei ani | cap. | ||||
patru ani | cap. | ||||
7.9. | Numărul de heleşteie în pepinieră cu suprafaţa de : | ||||
0,3 – 2,0 ha | unităţi | ||||
0,3 – 3,0 ha | unităţi | ||||
7.10. | Volumul de material produs pentru reproducere : | ||||
larve | mln.buc. | ||||
alevini | mln.buc. | ||||
puiet de o vară | mln.buc. | ||||
7.11 | Viabilitatea larvelor | % | |||
7.12. | Preţul de cost al 1 kg de: larve | lei | |||
alevini | lei | ||||
puiet | lei | ||||
peşte consum | lei | ||||
7.13. | Preţul de comercializare a 1 kg de: larve | lei | |||
alevini | lei | ||||
puiet | lei | ||||
peşte consum | lei | ||||
| |||||
8.1. | Efectivul familiilor de albine | unităţi | |||
8.2. | Ponderea familiilor de albine de rasă pură (lotul de prăsilă) | % | |||
a) indici morfologici: | |||||
8.3. | Lungimea trompei | mm | |||
8.4. | Lungimea aripei anterioare | mm | |||
8.5. | Indice cubital | clase | |||
8.6. | Indice tarsian | % | |||
b) indici comportamentali: | |||||
8.7. | Blândeţe | puncte | |||
8.8. | Comportament liniştit pe faguri | puncte | |||
8.9. | Anecbalie (lipsă de roire) | puncte | |||
8.10. | Căpăcirea mierei | apreciere relativă | |||
8.11. | Gradul de blocare a cuibului (suprafaţă) | % | |||
c) indici productivi | |||||
8.12. | Prolificitatea mătcii | ouă/24 h | |||
8.13. | Producţia medie de miere | ||||
la staţionar | kg | ||||
la pastoral | kg |
Anexa nr.2 la Regulamentul cu privire la atestarea de stat a fermelor zootehnice de prăsilă, aprobat prin ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr.225 din 26.10.2004
Indicii minimali ai fermelor zootehnice pentru atribuirea lor la categoria de prăsilă
| ||||
Nr. d/o | Indicii | Unit. de măs. | Pentru întreprinderi | Pentru gospodăriile individuale |
| ||||
1.1. | Efectivul de vaci | cap. | 50 | 5 |
Ponderea vacilor pursânge în cireada | % | 80 | 70 | |
1.2. | Ponderea animalelor reproducătoare în efectivul total pe clase: | |||
Elita record şi elita | % | 60 | 65 | |
Clasa 1 şi mai sus | % | 90 | 90 | |
Cantitatea anuală de lapte muls în medie la o vacă | kg | La nivelul standardului | ||
1.3. | Procentul de grăsime în lapte | % | La nivelul standardului | |
1.4. | Natalitatea | % | 75 | 85 |
1.5. | Masa corporală a viţelelor la vârsta de 18 luni | kg | La nivelul standardului | |
| ||||
2.1. | Efectivul porcinelor | cap. | 200 | 70 |
inclusiv: scroafe | cap. | 30 | 10 | |
2.2. | Ponderea porcinelor elita şi clasa I în efectivul de: | |||
vieri în vârstă de 2 ani | % | 70 | 50 | |
scroafe de bază | % | 50 | 40 | |
vieruşi pentru remontă | % | 60 | 50 | |
scrofiţe pentru remontă | % | 40 | 30 | |
2.3. | Prolificitatea | cap. | 10 | 10 |
2.4. | Greutatea lotului la vârsta de 2 luni | kg | 160 | 160 |
2.5. | Numărul de purcei înţărcaţi de la o scroafă pe an | cap. | 16 | 16 |
a) rasa KARAKUL | ||||
3.1. | Efectivul de ovine reproducătoare existente la începutul anului | cap. | 300 | 50 |
3.2. | Miei obţinuţi elita şi clasa 1 | % | 70 | 65 |
3.3. | Natalitatea | % | 95 | 95 |
3.4. | Pielicele obţinute de sortul 1 | % | 55 | 50 |
3.5. | Masa corporală medie a: | |||
unui berbec adult | kg | 75 | 75 | |
unei oi adulte | kg | 50 | 50 | |
unui berbec de 18 luni | kg | 60 | 60 | |
unei mioare de 18 luni | kg | 45 | 45 | |
b) rasa TIGAIE | ||||
3.6. | Efectivul ovinelor reproducătoare existente la începutul anului | cap. | 300 | 50 |
3.7. | Lână tunsă în medie de la o oaie: brută | kg | 4,0 | 4,0 |
spălată | kg | 2,4 | 2,4 | |
3.8. | Masa corporală medie a: | |||
unui berbec reproducător | kg | 75 | 75 | |
unei oi | kg | 50 | 50 | |
unui berbec de 18 luni | kg | 60 | 60 | |
unei mioare de 18 luni | kg | 45 | 45 | |
3.9. | Natalitatea | % | 105 | 105 |
| ||||
4.1. | Efectivul de cabaline, total | cap. | 22 | 6 |
inclusiv, armăsari | cap. | 2 | 1 | |
din care: elita | % | 50 | 100 | |
iepe | cap. | 20 | 5 | |
din care: elita | % | 20 | 20 | |
clasa 1 | % | 40 | 50 | |
4.2. | Natalitatea | % | 70 | 75 |
4.3 | Masa corporală medie a unei iepe | kg | Standardul rasei | |
| ||||
5.1. | Efectivul la începutul anului: | |||
iepuri | cap. | 100 | 50 | |
nurci | cap. | 100 | 50 | |
vulpi | cap. | 40 | 20 | |
vulpi polare | cap. | 25 | 15 | |
nutrii | cap. | 100 | 50 | |
5.2. | Ponderea de animale elita şi clasa 1 | |||
masculi | % | 90 | 90 | |
femele | % | 80 | 70 | |
5.3 | Natalitatea | |||
iepuri | cap. | 2000 | 2200 | |
nurci | cap. | 500 | 600 | |
vulpi | cap. | 300 | 400 | |
vulpi polare | cap. | 300 | 400 | |
nutrii | cap. | 1000 | 1200 | |
5.4. | Lungimea corpului la vârsta de 6 luni | cm | La nivelul standardului | |
5.5. | Masa corporală medie la vârsta de 6 luni | kg | La nivelul standardului | |
Masculi adulţi | kg | La nivelul standardului | ||
Femele adulte | kg | La nivelul standardului | ||
a) Galinacee | ||||
6.1. | Efectivul | cap. | 6000 | 1000 |
6.2. | Producţia de ouă la vârstele prevăzute de instrucţiunile de bonitare | buc. | La nivelul standardului | |
6.3. | Greutatea medie a unui ou la vârstele prevăzute de instrucţiuni | g | La nivelul standardului | |
6.4. | Ecloziunea | % | La nivelul standardului | |
6.5. | Viabilitatea tineretului | % | 95 | 95 |
6.6. | Greutatea corporală a păsărilor la vârstele prevăzute de instrucţiuni | kg | La nivelul standardului | |
b) Gâşte | ||||
6.7. | Efectivul | cap. | 2000 | 750 |
6.8. | Producţia de ouă pe perioadele prevăzute de instrucţiuni ale ciclului 1 | buc. | La nivelul standardului | |
6.9. | Ecloziunea | % | La nivelul standardului | |
6.10. | Viabilitatea tineretului | % | 95 | 95 |
6.11. | Greutatea corporală la vârstele prevăzute de instrucţiuni | kg | La nivelul standardului | |
c) Raţe | ||||
6.12. | Efectivul | cap. | 2000 | 750 |
6.13. | Producţia de ouă pe perioadele prevăzute de instrucţiuni ale ciclului 1 | buc. | La nivelul standardului | |
6.14. | Ecloziunea | % | La nivelul standardului | |
6.15. | Viabilitatea tineretului | % | 95 | 95 |
6.16. | Greutatea corporală la vârstele prevăzute de instrucţiuni | kg | La nivelul standardului | |
d) Curci | ||||
6.17. | Efectivul | cap. | 1000 | 250 |
6.18. | Producţia de ouă pe perioadele prevăzute de instrucţiuni | buc. | La nivelul standardului | |
6.19. | Ecloziunea | % | La nivelul standardului | |
6.20. | Viabilitatea tineretului | % | 95 | 95 |
6.21. | Greutatea corporală la vârstele prevăzute de instrucţiuni | kg | La nivelul standardului | |
e) Bibilici, prepeliţe | ||||
6.22. | Efectivul | cap. | 2000 | 700 |
6.23. | Producţia de ouă pe 64 săptămâni | buc. | La nivelul standardului | |
6.24. | Ecloziunea | % | La nivelul standardului | |
6.25. | Viabilitatea tineretului | % | La nivelul standardului | |
6.26. | Greutatea corporală la vârsta de 10 săptămâni | kg | La nivelul standardului | |
f) Struţi | ||||
6.27. | Efectivul | cap. | 70 | 25 |
6.28. | Producţia de ouă în ciclul 1 | buc. | 40 | 40 |
6.29. | Ecloziunea | % | 60 | 60 |
6.30. | Viabilitatea tineretului până la vârsta de 3 luni | % | 65 | 65 |
6.31. | Greutatea corporală la vârsta de 12 luni | kg | 100 | 100 |
| ||||
7.1. | Efectivul peştelui de prăsilă, total | cap. | 600 | 200 |
inclusiv, rezerva | % | 100 | 100 | |
7.2. | Efectivul de femele în vârstă de peste 5 ani | cap. | 300 | 100 |
inclusiv, clasa I | % | 50 | 50 | |
clasa II | % | 50 | 50 | |
7.3. | Efectivul de masculi în vârstă de peste 4 ani | cap. | 300 | 100 |
inclusiv, clasa I | % | 50 | 50 | |
clasa II | % | 50 | 50 | |
7.4. | Greutatea medie a unui reproducător: | |||
femelă | kg | 5 | 5 | |
mascul | kg | 4 | 4 | |
7.5. | Prolificitatea femelelor, icre | mii buc. | 500 | 500 |
7.6. | Cantitatea de larve pe femelă | mii buc. | 250 | 250 |
7.7. | Cantitatea de larve la reproducerea naturală (numai pentru crap) | mii buc. | 100 | 100 |
7.8. | Normativul de selectare a peştilor | |||
de o vară | % | 10 | 10 | |
de două veri | % | 50 | 50 | |
de trei veri | % | 70 | 70 | |
de patru veri | % | 80 | 80 | |
de cinci veri | % | 95 | 95 | |
7.9. | Efectivul tineretului de vârsta superioară: | |||
pentru crap trei ani | cap. | 300 | 100 | |
patru ani | cap. | 200 | 70 | |
pentru peşti fitofagi: trei ani | cap. | 600 | 200 | |
patru ani | cap. | 400 | 100 | |
7.10. | Numărul de heleşteie în pepinieră cu suprafaţă: | |||
Pentru crap de la 0,3 până la 2,0 ha | unit. | 12 | 8 | |
Pentru peşti fitofagi de la 0,3 până la 3,0 ha | unit. | 10 | 10 | |
7.11. | Volumul minim de reproducere a materialului de populat: | |||
larve | mln.cap. | 15 | 15 | |
alevini | mln.cap. | 5 | 5 | |
puiet de o vară | mii.cap. | 250 | 250 | |
| ||||
8.1. | Efectivul familiilor de albine | unit. | 50 | 50 |
8.2. | Ponderea familiilor de albine de rasă pură (lotul de prăsilă) | % | 80 | 60 |
a) indici morfologici: | ||||
8.3. | Lungimea trompei | mm | 6,5 | 6,5 |
8.4. | Lungimea aripei anterioare | mm | 9,2 | 9,2 |
8.5. | Indice cubital | clase | 3,3 | 3,3 |
8.6. | Indice tarsian | % | 56 | 56 |
b) indici comportamentali: | ||||
8.7. | Blândeţe | puncte | 4 | 4 |
8.8. | Comportament liniştit pe faguri | puncte | 4 | 4 |
8.9. | Anecbalie (lipsă de roire) | puncte | 3 | 3 |
8.10. | Căpăcirea mierei | Apreciere relativă | Mixtă | Mixtă |
8.11. | Gradul de blocare a cuibului (suprafaţă) | % | 40 | 40 |
c) indici productivi | ||||
8.12. | Prolificitatea mătcii | ouă/24 h | 1800 | 1800 |
8.13. | Producţia medie de miere | |||
la staţionar | kg | 30 | 30 | |
la pastoral | kg | 60 | 60 |
