miercuri, 29 iunie 2005
Normative sanitaro-epidemiologice de stat din 29.06.2005 privind conţinutul de nitraţi în produsele de origine vegetală

N O R M A T I V E

sanitaro-epidemiologice de stat privind conţinutul

de nitraţi în produsele de origine vegetală

 

din  29.06.2005

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.168-171/584 din 16.12.2005

 

* * *

Notă: Vezi Hot.Guv. nr.52 din 18.01.2007 privind reorganizarea unor organe centrale de specialitate ale administraţiei publice (pct.1 - se reorganizează Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale prin divizare în Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului)

 

 

APROBAT:

Ministerul Sănătăţii şi

Protecţiei Sociale

Medic şef sanitar de stat

al Republicii Moldova

_______ Ion Bahnarel

nr.01.10.32.4-7 din 29.06.2005

 

Normativele sanitaro-epidemiologice de stat date sînt elaborate în baza art.28 al Legii RM privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513 din 16.06.1993 şi Legii RM pentru modificarea şi completarea Legii RM nr.1513 din 16.06.1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1448-XV din 08.11.2002.

Prezentele normative sînt valabile pentru produsele de origine vegetală utilizate în teritoriul Republicii Moldova şi conţinutul nitraţilor nu trebuie să depăşească limitele menţionate în tabel:

 

Nr.
d/o
Denumirea produsului alimentarLimita admisibilă
(NO3/kg materiei prime)
cîmp deschisseră
1234
1.Cartofi
timpurii (pînă la 1 august)
tîrzii

200
160
 
2.Varză
timpurie (pînă la 1 august)
tîrzie

600
400
 
3.Morcov
timpuriu (pînă la 1 august)
tîrziu

300
200
 
4.Roşii80250
5.Castraveţi150400
6.Sfeclă de masă1400
7.Ceapă timpurie cu cozi400600
8.Ceapă tîrzie uscată80
9.Ardei dulci150
10.Gogoşari150
11.Dovlecei400
12.Bostan250
13.Bostan – materie primă pentru pregătirea conservelor pentru copii200
14.Vinete250
15.Ridichii1200
16.Usturoi200
17.Zarzavat (mărar, pătrunjel, ţelină, salată, măcriş, spanac şi altele)20002500
18.Pepeni galbeni (zemos)90
19.Pepeni verzi (harbuji)60
20.Struguri de masă60
21.Fructe (mere, pere, cireşe, piersici,60
etc.)

 

3. Metodele de determinare a nitraţilor în produsele de origine vegetală: “Indicaţii metodice de determinare a nitraţilor şi nitriţilor în produsele vegetale” M. 1989 (N 5048-89 din 04.07.89).

Nivelul minim de depistare a nitraţilor în proba analizată prin metoda ionometrică – 30 mg/kg, iar prin metoda fotometrică – 1,5 mg/kg.