N O R M A T I V E
sanitaro-epidemiologice de stat privind conţinutul
de nitraţi în produsele de origine vegetală
din 29.06.2005
Monitorul Oficial al R.Moldova nr.168-171/584 din 16.12.2005
* * *
Notă: Vezi Hot.Guv. nr.52 din 18.01.2007 privind reorganizarea unor organe centrale de specialitate ale administraţiei publice (pct.1 - se reorganizează Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale prin divizare în Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului)
APROBAT: Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale Medic şef sanitar de stat al Republicii Moldova _______ Ion Bahnarel nr.01.10.32.4-7 din 29.06.2005 |
Normativele sanitaro-epidemiologice de stat date sînt elaborate în baza art.28 al Legii RM privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513 din 16.06.1993 şi Legii RM pentru modificarea şi completarea Legii RM nr.1513 din 16.06.1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1448-XV din 08.11.2002.
Prezentele normative sînt valabile pentru produsele de origine vegetală utilizate în teritoriul Republicii Moldova şi conţinutul nitraţilor nu trebuie să depăşească limitele menţionate în tabel:
Nr. d/o | Denumirea produsului alimentar | Limita admisibilă (NO3/kg materiei prime) | |
cîmp deschis | seră | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Cartofi timpurii (pînă la 1 august) tîrzii | 200 160 | |
2. | Varză timpurie (pînă la 1 august) tîrzie | 600 400 | |
3. | Morcov timpuriu (pînă la 1 august) tîrziu | 300 200 | |
4. | Roşii | 80 | 250 |
5. | Castraveţi | 150 | 400 |
6. | Sfeclă de masă | 1400 | |
7. | Ceapă timpurie cu cozi | 400 | 600 |
8. | Ceapă tîrzie uscată | 80 | |
9. | Ardei dulci | 150 | |
10. | Gogoşari | 150 | |
11. | Dovlecei | 400 | |
12. | Bostan | 250 | |
13. | Bostan – materie primă pentru pregătirea conservelor pentru copii | 200 | |
14. | Vinete | 250 | |
15. | Ridichii | 1200 | |
16. | Usturoi | 200 | |
17. | Zarzavat (mărar, pătrunjel, ţelină, salată, măcriş, spanac şi altele) | 2000 | 2500 |
18. | Pepeni galbeni (zemos) | 90 | |
19. | Pepeni verzi (harbuji) | 60 | |
20. | Struguri de masă | 60 | |
21. | Fructe (mere, pere, cireşe, piersici, | 60 | |
etc.) | |||
3. Metodele de determinare a nitraţilor în produsele de origine vegetală: “Indicaţii metodice de determinare a nitraţilor şi nitriţilor în produsele vegetale” M. 1989 (N 5048-89 din 04.07.89). Nivelul minim de depistare a nitraţilor în proba analizată prin metoda ionometrică – 30 mg/kg, iar prin metoda fotometrică – 1,5 mg/kg. |
