joi, 13 aprilie 2000
Regulamentul transporturilor de mărfuri perisabile din 09.12.99
              MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI COMUNICAŢIILOR
          Regulamentul transporturilor de mărfuri perisabile

                            din  09.12.1999

       Monitorul Oficial al R.Moldova nr.39-41/130 din 13.04.2000

                                * * *

                                                A P R O B:
                                Ministrul transporturilor şi
                                Comunicaţiilor al Republicii Moldova
                                _______________V. Cheibaş
                                9 decembrie 1999

                            I. DISPOZIŢII

    1. Prezentul  Regulament este elaborat de Ministerul Transporturilor
şi  Comunicţaiilor  în  conformitate  cu  Codul  transporturilor  (Legea
organică  nr.116-XIV  din  29.07.98, M.O. nr.90-91, 1998,  art.581).  şi
Regulamentul transporturilor auto de mărfuri, aprobat în modul stabilit.
    2. Prezentul   Regulament  reflectă  specificul  transporturilor  de
mărfuri perisabile şi este obligatoriu pentru toate părţile participante
la organizarea acestor transporturi.
    3.Prezentul Regulament  stabileşte  modul organizării  transportării
mărfurilor  perisabile  cu  transportul auto  pe  teritoriul  Republicii
Moldova în trafic urban, suburban, interurban.
    4. Sub noţiunea de mărfuri perisabile se subînţeleg produsele supuse
unei  alterări  rapide  în  condiţiile mediului  şi  care  cer  condiţii
speciale   de  transportare  şi  protecţie  de  acţiunea  asupra  lor  a
temperaturilor  înalte  şi  joase ale aerului exterior şi un  termen  de
realizare  în conformitate cu documentele normative pentru acest gen  de
produse.
    5. La mărfurile perisabile se referă:
    - produsele de  provenienţă  vegetală:  fructe,  pomuşoare,  legume,
ciuperci, plante vii: puieţi, material de înmulţire şi săditor, pomicol,
viticol  şi arbuşti fructiferi, stoloni de căpşuni, flori vii şi  tăiate
etc;
    - produsele de  proveninţă animală: carnea şi produsele din carne de
diferite animale şi păsări, peşte, icre, lapte, ouă, etc.;
    - produsele prelucrate:  produse  lactate, grăsimi, diferite  fructe
congelate, mezeluri, caşcaval, unt, etc.;
    6. Transportarea  mărfurilor perisabile între state se efectuează în
temeiul coordonării preliminare cu organul de stat al Republicii Moldova
şi  cu  Serviciul  Veterinar de Stat al  Republicii  Moldova,  incluzînd
regulile  corespunzătoare  de  încărcare  a  mărfurilor  şi  perfectarea
certificatelor  veterinare  (pentru produsele de origine animală)  şi  a
certificatelor igienice.
    Produsele alimentare   importate   în  Republica  Moldova   pot   fi
transportate  pe teritoriul ei după achitarea taxelor vamale cu condiţia
ca  termenul  lor  de  valabilitate să nu depăşească  2/3  din  termenul
stabilit   de  standarde,  avînd  pe  etichete  şi  ambalaj   informaţia
respectivă în limba de stat.
    7. Pentru fiecare   mijloc  de  transport,  activitatea  căruia   se
practică  în  baza  de licenţă, se eliberează  "Carnet  de  corespundere
pentru vehicul", de către Î.S."Inspectoratul Transporturilor Auto".
    Materialul rulant    alocat    pentru    transportarea    mărfurilor
(produselor)  perisabile  trebuie să fie în stare tehnică  bună,  utilat
pentru  transportarea  acestui gen de produse şi să corespundă  normelor
sanitare şi standardelor naţionale.
    Materialul rulant trebuie să fie curat, uscat, fără mirosuri străine
şi  să  aibă  paşaport  sanitar şi înscrierea cu  indicarea  genului  de
mărfuri, pentru care este destinat.
    Transportarea   produselor  alimentare  perisabile  şi  excesiv   de
perisabile în transport izotermic în lipsa refrigerării nu se admite.
    8. La transportarea  mărfurilor  perisabile  agenţii  de  transport,
expeditorii  şi  destinatarii  de  mărfuri  sînt  obligaţi  să  respecte
cerinţele  sanitaro-igienice  în vigoare şi trebuie să fie asiguraţi  cu
încălţăminte şi îmbrăcăminte specială, mănuşi, etc.
    9. Mărfurile   perisabile   trebuie   să   fie   prezentate   pentru
transportare  în  stare transportabilă şi să corespundă  după  calitate,
ambalaj şi marcare cerinţelor stabilite de standardele naţionale şi alte
documente normative în vigoare ale Republicii Moldova.
    Sînt obligatorii: certificatul de conformitate, de calitate, igienic
şi  fitosanitar, factura de expediţie şi certificatul veterinar  (pentru
produsele  de  origine  animală),  în care sînt  indicate  data  şi  ora
încheierii  procesului  tehnologic, data şi ora expirării termenului  de
realizare, temperatura păstrării.
    Ambalajul trebuie să fie în stare bună, rezistent, curat şi admis de
Ministerul Sănătăţii pentru contactul produselor alimentare.
    La cererea agentului    de    transport   sau    şoferului-expeditor
expeditorul  (destinatarul)  mărfurilor este obligat să prezinte  pentru
controlul  stării  mărfurilor şi ambalajului standardele sau  condiţiile
tehnice respective.
    10. După descărcarea mărfurilor perisabile destinatarul este obligat
să  spele  materialul  rulant  şi  în caz  de  necesitate  să  efectueze
dezinfectarea lui.

           II. CARNE, SUBPRODUSE ŞI SEMIFABRICATE DIN CARNE

    11. Prezentul  Regulament preconizează condiţiile de transportare  a
cărnii,  subproduselor şi semifabricatelor din carne în trafic urban  şi
suburban.
    12. Expeditorul   de   mărfuri  este  obligat  să  prezinte   pentru
transportare  carnea,  subprodusele  şi semifabricatele din carne  cu  o
temperatură  în  conformitate  cu anexa 1. Expeditorul de  mărfuri  este
obligat  să  fixeze  în  factura  de  expediţie  temperatura  mărfurilor
prezentate pentru transportare.
    13. Carnea, subprodusele, semifabricatele din carne se transportă în
autorefrigeratoare, automobile izotermice sau automobile-furgoane dotate
cu instalaţii refrigeratoare.
    14. Încărcarea  cărnii, subproduselor şi semifabricatelor din carne,
inclusiv atîrnarea cărnii refrigerate sau răcite pe cîrlige în caroseria
materialului  rulant, trebuie să fie efectuată cu forţele şi  mijloacele
expeditorului  de  mărfuri,  iar  descărcarea -  de  către  destinatarul
mărfurilor.
    Agenţii de transport   conform  contractului  de  transportare   pot
participa la încărcare şi descărcare, atribuind aceste funcţii şoferilor.
    Reprezentanţii  furnizorului şi destinatarului produselor,  inclusiv
şoferii,  care îndeplinesc funcţiile de încărcare-descărcare, trebuie să
deţină carnetul medical, echipamentul sanitar, să fie instruiţi igienic.
    15. Mărfurile  congelate (carnea, subprodusele, slănina),  produsele
din   carne  în  ambalaj  trebuie  să  fie  stivuite  compact  de  către
expeditorul de mărfuri în caroseria automobilului.
    Carnea răcită  refrigerată  pe  carcase trebuie să fie  atîrnată  pe
cîrlige.
    16. Primirea  pentru transportare de la expeditor şi predarea  către
destinatar  a  mărfurilor din carne în ambalaj cu greutatea  marcată  se
efectuează  de  către agentul de transport conform numărului  de  locuri
fără  atîrnare;  primirea şi predarea cărnii în blocuri, pe  carcase  şi
semicarcase,  subproduselor  -  după  numărul  de  locuri  şi  greutate,
primirea  şi predarea mezelurilor, cărnii afumate, semifabricatelor  din
carne  - în ambalaj sub sigiliul expeditorilor de mărfuri la prezentarea
certificatului    de    conformitate,   certificatului   de    calitate,
certificatului veterinar, igienic şi fitosanitar.
    La mezeluri şi  carnea afumată se admite menţionarea în facturile de
expediţie  a  mărfurilor a numărului şi datei eliberării  certificatului
veterinar  întreprinderii pentru lotul de producţie produsă în  schimbul
concret.
    17. Destinatarul  mărfurilor  trebuie  să prezinte, iar  agentul  de
transport  să  restituie  expeditorului  ambalajul  inventar  deşert  în
termenul stabilit în contractul dintre furnizor şi cumpărător.

                     III. LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE

    18. Laptele se   transportă  fără  ambalaj  cu   automobile-cisterne
specializate sau în ambalaj cu autorefrigeratoare, automobile izotermice
sau automobile-furgoane dotate cu instalaţii de refrigerare.
    Produsele lactate se transportă în ambalaj.
    Agentii de transport  trebuie să aloce pentru transportarea laptelui
şi produselor lactate în ambalaj material rulant specializat cu regim de
temperatură  ce se reglează în dependenţă de durata transportării, tipul
ambalajului şi temperatura aerului exterior.
    19. La transportarea laptelui şi produselor lactate cu automobilul -
furgon  la  adresa unui destinatar expeditorul este obligat să  sigileze
marfa.
    20. Expeditorul de mărfuri este obligat să prezinte mărfurile pentru
transportare  în următoarele tipuri de ambalaj autorizate de  Ministerul
Sănătăţii pentru contact cu produsele alimentare:
    - laptele vărsat  -  în  bidoane  metalice  cositorite  şi  cisterne
sigilate de expeditorul de mărfuri;
    - laptele, frişca, chefirul, iaurtul şi alte produse lactate integre
- ambalate în sticle, pachete de hîrtie "tetra-pac" , "tetra-bric" şi în
ambalaj  de  polietilenă plasate în lăzi şi coşuri speciale metalice  şi
din masă plastică şi peliculă de polietilenă cîte 10 litri;
    - smîntîna, brînza  de vacă, pasta din brînză de vacă la cîntar - în
bidoane metalice cositorite sigilate de expeditorul de mărfuri, iar cele
ambalate, inclusiv brînzica, în ambalaj de masă plastică;
    - brînza de oaie - în ambalaj din masă plastică şi din lemn.
    Ambalajul destinat pentru transportarea produselor lactate, inclusiv
brînzeturile,  grăsimile animaliere şi îngheţata, trebuie să  corespundă
standardelor  naţionale  şi documentelor normative în vigoare şi să  fie
autorizat de Ministerul Sănătăţii.
    21. La prezentarea  pentru transportarea cu un automobil a  laptelui
şi produselor lactate în divers asortiment la adresa cîtorva destinatari
expeditorul  trebuie din timp, pînă la sosirea automobilului, să grupeze
marfa pentru destinatari şi să efectueze încărcarea la un post.
    22. Expeditorul mărfurilor restituie destinatarului ambalajul deşert
în conformitate cu cerinţele sanitare în vigoare.
    23. Expeditorul  mărfurilor este obligat să prezinte laptele  pentru
transportare  fără  ambalaj  de la fabrica de lapte la o  temperatură  a
laptelui nu mai mare de +6 grade C.
    Temperatura laptelui  prezentat  spre transportare de  la  fabricile
orăşeneşti  de lapte la întreprinderile de comerţ şi alimentaţie publică
nu trebuie să depăsească +6 grade C.
    Expeditorul mărfurilor  în  factura de expediţie indică data şi  ora
finisării  procesului  tehnologic, data şi ora expirării  termenului  de
realizare, de asemenea temperatura păstrării.
    24. Primirea  spre  transportare de la expeditor şi  predarea  către
destinatar  a laptelui şi produselor lactate în ambalaj se efectuează de
către  agenţii de transport la prezentarea certificatului calităţii după
numărul  de bidoane, butoaie, de asemenea lăzi şi coşuri umplute conform
documentaţiei normative.
    Primirea şi predarea laptelui în cazul transportului fără ambalaj se
efectuează sub sigiliul expeditorului de mărfuri.
    Laptele şi produsele  lactate trebuie să fie însoţite de certificate
igienice, fitosanitare, veterinare în conformitate cu regulile stabilite
de Serviciul Veterinar de Stat al Republicii Moldova.
    25. Expeditorul  de  mărfuri  (fabrica orăşenească  de  lapte)  este
obligat să efectueze:
    - controlul existentei  şi  integrităţii  plombei  expeditorului  pe
gurile de acces ale cisternelor şi conductelor deversoare;
    - scoaterea plombelor;
    - deschiderea  gurilor de acces ale cisternelor înainte de încărcare
şi închiderea lor după încărcare;
    - conectarea şi deconectarea manşoanelor de la cisternă;
    - turnarea în cisternă;
    - plombarea gurilor   de   acces  şi  conductelor   deversoare   ale
cisternelor;
    - spălarea şi  dezinfectarea pe dinăuntru şi pe dinafară a cisternei
după vărsarea laptelui;
    - nota în foaia de parcurs sau paşaport despre prelucrarea sanitară,
timpul efectuării prelucrării sanitare;
    - încălzirea cu apă fierbinte şi aburi a gurilor de acces şi ţevilor
în timp de iarnă.

                    IV. PEŞTE ŞI PRODUSE DIN PEŞTE

    26. Peştele şi  produsele  din  peşte  se  transportă  cu  transport
special  ce  asigură  păstrarea calităţii  cu  respectarea  temperaturii
corpului   peştelui   nu   mai înalte  de -9  grade C  cu indicarea   în
factura   de expediţie  a datei  congelării, temperaturii  produsului şi
datei ambalării cu eliberarea certificatului calităţii.
    27. Transportarea  peştelui  îngheţat  se admite  doar  în  ambalaj.
Peştele  trebuie  să  fie  ambalat în lăzi din lemn  şi  masă  plastică,
butoaie  şi  ambalaj  de  masă plastică etc,  autorizate  de  Ministerul
Sănătăţii  pentru ambalarea acestor produse. Lăzile în părţi trebuie  să
fie  îmbrăcate  cu o fîşie de ambalaj din fier sau cablu, iar  coşurile,
cutiile,  baloturile  şi  sacii  legaţi strîns  cu  frînghie.  Ambalajul
înăuntru  trebuie  să  fie aşternut cu rogojină curată, hîrtie  sau  alt
material izolator. Peştele de calitate superioară şi fileul din peşte se
ambalează doar în lăzi aşternute înăuntru cu material izolator.
    28. Peştele refrigerat se transportă în lăzi de lemn sau butoaie. Pe
fundul  ambalajului şi pe fiecare rînd de peşte trebuie să fie  presărat
un  strat de gheaţă curată fărîmiţată mărunt. În butoaie şi lăzi trebuie
să fie orificii pentru scurgerea apei de la topirea gheţii.
    Peştele refrigerat  trebuie  să  aibă temperatura în  grosul  cărnii
lîngă  coloana  vertebrală   de  la -2 grade C  pînă la +5 grade C.   În
certificatul  calităţii    trebuie   să   fie  indicat:   data  şi   ora
finalizării  procesului  tehnologic,  data  şi ora expirării  termenului
de realizare,  temperatura păstrării.
    29. Peştele sărat şi scrumbia trebuie să fie ambalate în butoaie din
lemn şi masă plastică.
    30. Peştele afumat  la  rece,  uscat şi alte produse  din  peşte  se
transportă doar în ambalaj, care este bun pentru prelucrare.
    31. Peştele viu  se  transportă  în cisterne special utilate  şi  în
containere  cu aeraţie. Se admite transportarea în apă din apeduct, care
conţine  clor,  cu  condiţia aeraţiei preliminare în  decursul  a  30-50
minute. Raportul dintre peşte şi apă în cisterne şi containere cu sistem
de aeraţie forţată (la transportarea molitrului, plăticii şi altor peşti
de  apă  dulce) 1:2, fără aeraţie - 1:3. Peştele de mare  se  transportă
doar cu aeraţie forţată, raportul dintre peşte şi apă fiind de 1:10.
    32. Încărcarea  în automobile a peştelui şi produselor din peşte  în
ambalaj   se  efectuează  în  rînduri  compacte.  Peştele  îngheţat   se
transportă  în  ambalaj  dur. Încărcarea produselor din peşte  sărat  în
ambalaj  se  efectuează în dependenţă de mărimea locurilor, însă nu  mai
mult decît în două rînduri în înălţime.
    33. Durata transportării peştelui viu nu trebuie să depăşească 8 ore
în  cazul  temperaturii aerului  atmosferic nu mai înalte de   +10 grade
C  fără  schimbarea  apei.  În  cazul  unei  temperaturi  mai înalte apa
trebuie răcită cu  ajutorul  gheţii, iar durata transportării se  reduce
pînă la 6  ore.  După 6 ore apa se schimbă.
    34. Documentul  veterinar de însoţire pentru peşte şi produsele  din
peşte trebuie să fie adeverinţa veterinară de forma stabilită, eliberată
de  serviciul  veterinar  teritorial la locul de  expediere,  precum  şi
certificatul de conformitate, igienic şi fitosanitar.

               V. CARTOFI, LEGUME ŞI CULTURI BOSTĂNOASE

    35. Prezentul   capitol   al   Regulamentului   prevede   condiţiile
transporturilor  urbane  şi  suburbane  de cartofi,  legume  şi  culturi
bostănoase:
    - de la întreprinderile    agricole,   asociaţiile   de   gospodării
ţărăneşti (fermieri), organizaţii de achiziţionare ale cooperativelor de
consum  la  întreprinderile de comerţ, alimentaţie publică, depozite  de
legume şi la întreprinderile de prelucrare;
    - de la depozitele   de  legume  la  întreprinderile  de  comerţ  şi
alimentaţie publică.
    36. La transportarea  cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase
agenţii  economici, expeditorii şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi
să  întreprindă  măsuri în vederea protecţiei cartofilor,  legumelor  şi
culturilor bostănoase de deteriorări mecanice, precipitaţii atmosferice,
acţiunea temperaturilor joase şi înalte.
    37. Expeditorul trebuie să prezinte mărfurile pentru transportare în
ambalaj bun, curat, uscat, fără miros străin, care corespunde cerinţelor
standardelor  naţionale în conformitate cu anexa, şi însoţite de factura
de  expediţie, certificat de calitate sau certificat igienic, în care se
va  indica  conţinutul rezidual de nitraţi, pesticide, elemente  toxice,
micotoxine.
    Cartofii şi legumele    expediate   de   întreprinderile   agricole,
asociaţiile  de  gospodării  ţărăneşti (fermieri)  şi  organizaţiile  de
achiziţionare ale cooperaţiei de consum pot fi primiţi spre transportare
în   ambalaj  nestandard,  care  asigură  integritatea  lor  în   timpul
transportului.
    38. Cartofii,  legumele  şi  culturile bostănoase se  transportă  în
autorefrigeratoare,   automobile  izotermice,  automobile-furgoane   sau
automobile cu platformă deschisă.
    Selectarea materialului   rulant  pentru  transportarea  cartofilor,
legumelor  şi  culturilor bostănoase se efectuează de către  agenţii  de
transport,  luîndu-se  în vedere temperatura aerului exterior şi  durata
transportului.
    39. Cartofii,  legumele  şi  culturile  bostănoase  transportate  în
automobile cu platforma deschisă la  temperatura aerului mai joasă de  0
grade C trebuie  să aibă o izolare termică aplicată de către  expeditor.
Conform contractului   de   transportare agenţii  de transport  pot  lua
asupra   lor  cheltuielile  pentru  mijloacele  de  izolare  termică   a
mărfurilor.
    40. Materialul   rulant  alocat  de  agenţii  de  transport   pentru
transportarea  cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase trebuie să
fie dotat cu tachelajul necesar: prelată şi frînghii.
    În cazul transporturilor  permanente de varză şi culturi  bostănoase
bordurile  caroseriei  şi  remorcilor trebuie să fie  ridicate  pînă  la
înălţimea de 1,4m, iar în cazul transportării altor legume şi cartofilor
- pînă la înăltimea de 0,9m de la podea.
    41. Expeditorul  mărfurilor trebuie să aşeze lăzile, sacii cu legume
şi  cartofi  în  caroseriile  automobilelor  în  rînduri  compacte  fără
intervale între locurile de marfă.
    42. Expeditorul  de  mărfuri trebuie să prezinte  spre  transportare
culturile  bostănoase  în  stare  proaspătă,  curate,  fără  deteriorări
mecanice  şi de către vătămători sau boli, uniforme din punct de  vedere
al  maturităţii, ambalate conform standardelor naţionale în ambalaj bun,
rezistent,  uscat  cu suprafaţa interioară netedă, fără miros străin  în
concordanţă cu anexa 2.
    43. În perioada  achiziţiilor  şi  realizărilor în  masă  se  admite
transportarea  pepenilor  verzi şi galbeni, dovlecilor,  dovleceilor  în
vrac.
    La transportarea  pepenilor verzi şi soiurilor rezistente de  pepeni
galbeni  fără ambalaj pe podeaua caroseriei se aşterne un strat de  paie
cu grosimea nu mai mică de 10 cm sau rogojini, prelată, pînză de sac etc.
    Înălţimea vracului  de  pepeni verzi trebuie să fie nu mai  mare  de
1,3-1,4  m.  Pepenii verzi se plasează în rînduri, însă nu mai multe  de
trei. Între rînduri se aştern paie sau alt material pentru ambalare.
    44. Primirea  pentru transportare de la expeditori şi predarea către
destinatar   a   cartofilor,  legumelor  şi  culturilor  bostănoase   se
efectuează  de către agenţii economici la cîntar la prezentarea facturii
de  expediţie, certificatului de calitate, certificatului fitosanitar şi
igienic  cu  indicarea  conţinutului  rezidual  de  nitraţi,  pesticide,
elemente toxise, micotoxine, radionuclizi, precum şi a certificatului de
conformitate.
    45. La transportarea   cartofilor  şi  legumelor  într-un  automobil
cîtorva destinatari expeditorul este obligat să le aşeze în caroserie în
aşa mod ca să asigure posibilitatea descărcării întregului asortiment de
mărfuri solicitat de fiecare destinatar.
    46. La transportarea  cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase
în  containere  sau  automobile  - furgoane la  adresa  unui  destinatar
mărfurile trebuie să fie expediate sub sigiliul expeditorului.
    47. Cartofii,  legumele  şi  culturile  bostănoase  transportate  în
scopuri  furajere  în  sectorul  zootehnic trebuie să  fie  însoţite  de
adeverinţă veterinară, eliberată în modul stabilit.

              VI. PRODUSE POMICOLE, BACIFERE ŞI STRUGURI

    48. Regulamentul   prevede  condiţiile  transporturilor  locale   de
fructe, pomuşoare şi struguri:
    - de la întreprinderile    agricole,   asociaţiile   de   gospodării
ţărăneşti  (fermieri),  organizaţii de achiziţionare ale cooperaţiei  de
consum spre organizaţiile de comerţ, alimentaţie publică şi depozite;
    - de la staţiile  de  cale ferată, porturi maritime şi  aeroporturi,
asociaţii   agroindustriale  şi  agrare  de  desfacere,  bazele  lor  de
achiziţie  si  desfacere spre întreprinderile de comerţ  şi  alimentaţie
publică;
    - de la depozitele  de  legume  spre întreprinderile  de  comerţ  şi
alimentaţie publică.
    49. La transportarea  fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor agenţii
de  transport,  expeditorii şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi  să
asigure  primirea  facturii  de expediţie, certificatului  de  calitate,
fitosanitar  şi  igienic,  în care se va indica conţinutul  rezidual  de
pesticide, nitraţi, micotoxine, radionuclizi, elemente toxice, precum şi
a  certificatului de conformitate, să întreprindă măsuri de protecţie  a
lor   de   deteriorări  mecanice,  precipitaţii  atmosferice,   acţiunea
temperaturilor joase şi înalte.
    50. Fructele,  pomuşoarele şi strugurii se transportă cu  automobile
izotermice,  automobile-furgoane, automobile (autotrenuri) cu  platformă
deschisă, care asigură starea lor calitativă şi integritatea.
    Materialul rulant  pentru  transportarea fructelor, pomuşoarelor  şi
strugurilor  este selectat de agenţii de transport, luîndu-se în  vedere
temperatura     aerului     exterior,    durata     transportării     şi
transportabilitatea producţiei.
    Materialul rulant alocat trebuie să fie curat, fără miros străin, de
asemenea trebuie să fie asigurat cu prelată şi frînghii.
    51. Pentru transportarea fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor la o
temperatură  a   aerului  exterior  mai jos de  0 grade C   agenţii   de
transport  trebuie,   de   regulă,   să  aloce  automobile  cu caroserii
izotermice.  La transportarea      cu    automobile     cu     platformă
deschisă     sau  automobile-furgoane   expeditorul   trebuie să asigure
izolarea termică  a mărfurilor.
    Agenţii de transport  conform  contractului de transportare pot  lua
asupra  lor  izolarea termică a încărcăturii cu achitarea  cheltuielilor
pentru mijloacele de izolare termică din contul expeditorului.
    52. Expeditorul  trebuie  să prezinte pentru transportare  fructele,
pomuşoarele,  strugurii  în  stare proaspătă, curată,  fără  deteriorări
mecanice, nevătămate de dăunători sau boli, uniforme din punct de vedere
al  maturităţii,  ambalate în conformitate cu standardele  naţionale  şi
alte  documente  normative în vigoare în Republica Moldova,  în  ambalaj
bun,  dur,  uscat,  cu suprafaţa interioară netedă,  fără  miros  străin
conform anexei 3.
    53. În perioada   achiziţiilor  în  masă  şi  realizării  se  admite
transportarea merelor în vrac.
    Bordurile automobilelor  şi remorcilor trebuie să fie ridicate  pînă
la înăltimea de 1,4 m de la podeaua caroseriei.
    54. Pentru transportarea    fructelor,   pomuşoarelor,   strugurilor
expeditorul este obligat să transmită agentului de transport împreună cu
factura  de expediţie certificatul calităţii şi certificatul igienic  în
care   să  fie  indicate  rezultatele  investigaţiilor  conţinutului  de
pesticide,  nitraţi, elemente toxice, micotoxine, radionuclizi, termenul
de  păstrare  şi  stării  calitative  a  mărfurilor  şi  ambalajului  cu
trimiterea  la standardul naţional respectiv şi alte documente normative
în vigoare în Republica Moldova. Certificatul calităţii se întocmeşte în
ziua  prezentării  şi  se  legalizează prin  ştampila  expeditorului  de
mărfuri, care poartă răspundere de calitatea mărfurilor şi ambalajului.
    55. Expeditorul  trebuie  să  aşeze  lăzile  cu  fructe,  pomuşoare,
struguri în caroseriile automobilelor în rînduri compacte fără intervale
între ele.
    56. La transportarea  fructelor  în lăzi deschise fără  capac  între
rînduri  trebuie să fie plasat un scut de mărimea caroseriei sau  cîteva
scuturi, respectiv, de mărimi mai mici.
    Lăzile se aşează  în  3-4  rînduri în aşa mod ca rîndul  de  sus  să
proemineze de asupra bordului caroseriei automobilului nu mai mult decît
o  jumătate  din  înălţimea sa, se leagă cu frînghie şi  se  acoperă  cu
prelată.
    57. La transportarea  strugurilor în lăzi închise lăzile trebuie  să
fie stivuite nu mai mult decît în 9 rînduri.
    Rîndul de sus  se  bate în scînduri (cîte trei scînduri  la  fiecare
ladă).
    Caroseria automobilului se acoperă cu prelată.
    58. Pomuşoarele  în  ambalaj  uşor la transportare  se  plasează  în
containere,  coşuri  sau  se fixează în alt oricare mod  ce  va  exclude
deteriorarea produselor.
    59. Agentii de  transport primesc spre transportare de la  expeditor
şi  predau destinatarului fructele, pomuşoarele, strugurii la cîntar  la
prezentarea   certificatului  fitosanitar,  inclusiv  privind   prezenţa
pesticidelor,  nitraţilor,  micotoxinelor, radionuclizilor,  elementelor
toxice.
    Produsele menţionate  destinate,  în  scopuri  furajere,  sectorului
zootehnic  trebuie să fie însoţite de adeverinţă veterinară eliberată în
modul stabilit.
    La transportarea  în  containere sau automobile-furgoane  la  adresa
unui   destinatar   marfa   trebuie  să  fie  expediată   sub   sigiliul
expeditorului.
    60. La transportarea  fructelor,  pomuşoarelor şi strugurilor cu  un
automobil  cîtorva  destinatari expeditorul este obligat să le aşeze  în
caroseria  automobilului  în  aşa mod ca să  fie  asigurată  descărcarea
întregului   asortiment  de  mărfuri  adresat  fiecărui  destinatar,  de
asemenea să elibereze facturi de expediţie fiecărui destinatar.
    61. Transportul   materialului  de  înmulţire,  săditor  pomicol  şi
arbuşti  fructiferi se face cu mijloace de transport, căptuşite cu paie,
în  care se pun rădăcinile şi se aşează oblic cu partea aeriană în  sens
contrar  direcţiei de mers a vehiculului. Se recomandă să se acopere  cu
prelată,  mai  ales  la  transportul pe distanţe mari.  Cînd  nu  există
pericol  de  îngheţ,  paiele  sau alte materiale  în  care  se  introduc
rădăcinile, se umectează.
    Materialul de  înmulţire şi săditor pomicol şi viticol se  ambalează
în  baloturi, greutatea maximă a cărora nu trebuie să depăşească 80  kg.
Astfel  de balot conţine 80-100 pomi de 1 an (vergi) sau 200-250 puieţi,
marcote  sau  butaşi. Balotul se etichetează cu o etichetă, pe  care  se
scrie  numărul de ordine al balotului, numele şi adresa  destinatarului,
numele şi adresa expeditorului.
    Ca regulă generală  pe tot timpul transportării materialului săditor
acesta  trebuie  ferit de uscăciune, care provoacă deshidratarea  şi  de
temperaturi sub 0 grade C, care distrug imediat rădăcinile active.
    Materialul săditor horticol va circula însoţit de următoarele acte:
    - factura şi procesul-verbal de recepţie cantitativă şi calitativă;
    - certificatul de valoare biologică (copii);
    - buletinul fitosanitar  de  liberă  circulaţie, numărul  căruia  se
trece pe factură.

      VII. TORTURI, PRĂJITURI ŞI ALTE ARTICOLE FĂINOASE CU CREMĂ

    62. Transportarea   torturilor,   prăjiturilor  şi  altor   articole
făinoase  cu cremă se efectuează în baza certificatului de calitate,  în
care  va fi indicată data şi ora finalizării procesului tehnologic, data
şi ora termenului limită de realizare, temperatura păstrării.
    Nu se admite  transportarea  în comun a torturilor, prăjiturilor  şi
altor  articole făinoase cu cremă cu produse nealimentare, precum şi  cu
produse, care au miros specific puternic şi cu pîinea proaspătă.
    63. Expeditorul  de mărfuri este obligat să prezinte torturile  spre
transportare  în cutii de carton şi ambalaj din masă plastică autorizate
de  Ministerul  Sănătăţii, înfăşurate cu panglică încleiată. Cutiile  se
aşează  în  caroserie  în  cîteva  rînduri  după  înălţimea  caroseriei.
Articolele  în bucăţi mărunte (prăjiturile ş.a.) trebuie să fie  aşezate
într-un rînd în înălţime pe tarabe din metal acoperite cu capac.
    Toate tarabele   se  numerotează  în  conformitate  cu  Regulamentul
transporturilor auto de mărfuri.
    64. Expeditorul  trebuie să prezinte pentru transportare  articolele
de  cofetărie   şi făinoase cu  cremă cu o  temperatură de la  0 grade C
pînă la +6  grade C,   iar  îngheţate  - nu mai  mult de 10  grade C, şi
însoţite de factura  de expediţie,   certificatul  calităţii,  precum şi
certificatele igienic şi fitosanitar.
    65. Agenţii de  transport  trebuie  să  aloce  pentru  transportarea
torturilor,  prăjiturilor şi altor articole făinoase cu cremă automobile
izotermice    sau    automobile-furgoane   înzestrate   cu    instalaţii
refrigeratoare cu paşaport sanitar.
    66. Primirea  pentru transportare de la expeditor şi predarea  către
destinatar  a  articolelor  făinoase  cu cremă se  efectuează  de  către
agenţii  de  transport  conform denumirilor şi numărului  de  cutii  sau
tarabe umplute în concordanţă cu standardele.
    67. Încărcarea  şi descărcarea articolelor făinoase cu cremă trebuie
să se efectueze atent, fără lovituri şi zdruncinări bruşte.
    68. Prelucrarea sanitară a caroseriei materialului rulant trebuie să
fie efectuată de către agenţii de transport.
    69. Tarabele  pentru transportarea torturilor, prăjiturilor şi altor
articole  făinoase  cu  cremă  sînt ambalaj  inventar  al  expeditorului
mărfurilor.
    Expeditorul mărfurilor  trebuie să efectueze prelucrarea sanitară  a
tarabelor.

        VIII. REGULILE DE TRANSPORTARE A MĂRFURILOR PERISABILE
                         ÎN TRAFIC INTERURBAN

    70. Mărfurile  perisabile  se transportă cu mijloacele de  transport
auto în stare răcită, refrigerată, congelată, adînc congelată, precum şi
în stare proaspătă.
    71. Pentru asigurarea păstrării mărfurilor perisabile expeditorii de
mărfuri,  agenţii de transport şi destinatarii de mărfuri sînt  obligaţi
să   organizeze  activitatea  precisă  şi  coordonată  de   planificare,
pregătire şi efectuare a acestor transporturi.
    Transporturile în masă a mărfurilor perisabile se efectuează conform
contractelor,  graficelor  coordonate  între furnizori,  consumatori  şi
agenţii de transport.
    72. Materialul   rulant   alocat  pentru  transportarea   mărfurilor
perisabile trebuie să fie curat şi să corespundă cerinţelor stabilite şi
să  fie  dotat  cu  instalaţii în  vederea  înregistrării  temperaturii.
Instalaţia  frigorifică, instalaţiile portante şi închizătoarele  uşilor
trebuie   să  fie  în  stare  tehnică  bună,  caroseriile  automobilelor
izotermice şi automobilelor refrigeratoare trebuie să asigure menţinerea
regimului de temperatură fixat.
    73. Mărfurile   perisabile   trebuie   să  fie   prezentate   pentru
transportare  în  stare  transportabilă, să  corespundă  după  calitate,
ambalaj  şi  marcare cerinţelor stabilite de standardele  naţionale  sau
documentele normative în vigoare în Republica Moldova şi să fie însoţite
de  certificatul  de conformitate, certificatul de calitate, în care  să
fie scris termenul de valabilitate, condiţiile de păstrare, iar legumele
şi  fructele  de  asemenea  de  certificatele  igienic  şi  fitosanitar,
inclusiv   vizînd   conţinutul   de  pesticide,   micotoxine,   nitraţi,
radionuclizi,   elemente  toxice,  factură  de  expediţie,  certificatul
veterinar (pentru produsele de origine animală). La cererea agentului de
transport  sau şoferului expeditor expeditorul (destinatarul) mărfurilor
este  obligat  pentru  controlul stării mărfurilor  sau  ambalajului  să
prezinte standardele naţionale sau documentaţia normativă.
    Ambalajul pentru   mărfurile   perisabile  trebuie   să   corespundă
condiţiilor  sanitar-igienice  de transportare, să  păstreze  calitatea,
aspectul lor exterior şi să protejeze mărfurile de deformare.
    74. Temperatura   în  caroseria  refrigeratorului  la  transportarea
mărfurilor   perisabile  trebuie  să  corespundă  datelor  indicate   în
rubricile 3 şi 4 ale anexei 3.
    75. În stare  proaspătă se transportă fructele şi legumele, care  nu
cer  menţinerea  unui  regim  anumit de  temperatură,  însă  necesită  o
aerisire permanentă sau periodică.
    Fructele şi legumele  proaspete  în  timpul  aflării  în  drum  (din
momentul  încheierii încărcării şi pînă la începutul descărcării) nu mai
mult  de  6  ore pot fi transportate în perioada de primăvară,  vară  şi
toamnă   în   cazul   temperaturii   exterioare nu  mai joase   decît  0
grade  C  cu  material  rulant  specializat  acoperit  cu  prelată şi cu
aerisire.
    76. În cazul  transportării mărfurilor congelate temperatura aerului
în  caroseria  materialului rulant autorizat de  organele  supravegherii
sanitaro-epidemiologice   de   stat  pentru   transportarea   produselor
alimentare  trebuie să se menţină la nivelul ce corespunde  temperaturii
mărfurilor  la momentul primirii spre transportare cu devieri în  limita
de 3 grade C.
    În cazul cînd  marfa nemijlocit după transportare este consumată, se
admite conform permisiunii în scris a expeditorului majorarea treptată a
temperaturii mărfii în timpul transportării pînă la temperatura, la care
se efectuează consumul.
    77. În dependenţă de particularităţile mărfurilor şi prelucrării lor
termice şoferul este obligat în timpul de vară să efectueze în prealabil
pînă  la încărcarea mărfii refrigerarea caroseriei refrigeratorului, iar
în  timp de iarnă/încălzirea caroseriei pînă la temperatura indicată  în
rubricile 3, 4 din anexa 3.
    Temperatura în  caroseria  refrigeratorului înainte de încărcare  şi
temperatura  mărfii în perioada încărcării se fixează de către expeditor
şi şofer în fişa de control. Fişele de control al temperaturii (anexa 5)
se  fabrică de către agentul de transport şi se întocmesc în 2 exemplare
(unul  se înmînează destinatarului, al doilea- rămîne anexat la foaia de
parcurs).
    La transportarea mărfurilor perisabile cu autorefrigeratoare şoferul
este   obligat  periodic  să  controleze  temperatura  în  caroserie  şi
permanent  să  menţină  regimul  de  temperatură  la  nivelul  fixat  la
încărcare  şi rezultatele măsurărilor temperaturii să le înscrie în fişa
de control.
    Mărfurile perisabile  se  primesc spre transportare,  dacă  termenul
admis   de   transportare  a  lor  (transportabilitatea)   stabilit   de
documentaţia   normativă  va  fi  mai  mic  decît  termenul  limită   de
transportare indicat în p.86 al prezentului Regulament.
    78. Plasarea  corectă a mărfurilor perisabile în caroserie este  una
din   condiţiile   principale   la  asigurarea   păstrării   în   timpul
transportării şi folosirii depline a capacităţii materialului rulant.
    Expeditorul de  mărfuri  poartă  răspundere de plasarea  corectă  şi
stivuirea mărfurilor în caroseria automobilului.
    79. Fructele  şi  legumele în ambalaj închis trebuie să fie  aşezate
compact  la nivelul marginii ambalajului ca să nu se lovească în  timpul
transportării.
    Pomuşoarele,   strugurii,   fructele  sămînţoase  (mere,  pere)   şi
sîmburoase  (prune,  caise,  piersici etc.), roşiile, pepenii  verzi  şi
galbeni  trebuie  să fie în fiecare lot uniforme din punct de vedere  al
gradului de maturitate.
    Agentul de transport  are dreptul să controleze starea a pînă la  5%
din  locurile prezentate pentru transport prin verificarea şi  măsurarea
temperaturii mărfii. Deschiderea încărcăturii, ambalarea ulterioară după
control  se  efectuează  de către expeditorul de mărfuri.  Mărfurile  în
ambalaj termic nu se deschid.
    Încărcătura,  care nu corespunde după calitatea ambalajului, marcare
şi  prelucrarea  termică  cerinţelor  stabilite,  nu  se  primeşte  spre
transportare   pînă   la  lichidarea  defectelor  depistate  în   timpul
controlului.
    80. Aşezarea  lăzilor cu fructe şi legume trebuie să se efectueze în
aşa   mod  ca  distanţa  dintre  pod  (suport)  şi  rîndul  superior  de
încărcătură să fie nu mai mic de 30-35cm şi să nu fie spaţiu între stiva
de mărfuri şi peretele posterior al caroseriei.
    În cazurile cînd   lungimea   lăzilor  nu  este  multiplă   lungimii
caroseriei, trebuie să fie create condiţii, care ar împiedica deplasarea
încărcăturii.  Materialele  necesare  în acest scop sînt  prezentate  şi
instalate de către expeditorul mărfurilor.
    81. Carnea şi produsele din carne în trafic interurban se transportă
doar:
    a) în stare refrigerată   -   supuse   după   disecarea   carcaselor
refrigerării  pînă  la temperatura în grosimea muşchilor lîngă os de  la
0 grade  C   pînă la  +4 grade  C, avînd  o suprafată uscată cu pojghiţa
uscată fără urme de mucegai, mucus şi umezire;
    b) în stare congelată  -  supuse congelării pînă la  temperatura  în
grosimea muşchilor lîngă os nu mai înaltă de -8 grade C.
    Transportarea  cărnii proaspăt tăiate şi adînc congelate în stare de
dezgheţare se interzice.
    82. Carnea congelată   şi  alte  produse  congelate  se  aşează   în
caroserie  în  stive  compacte  cu  folosirea  la  maximum  a  volumului
caroseriei. În acelaşi mod se stivuiesc şi lăzile cu produsele din carne
congelată.
    Mărfurile refrigerate   în   ambalaj   (păsări   tăiate,   salamuri,
afumături),  precum  şi fructele, legumele se aşează în  stive.  Bovina,
porcina,  ovina  şi carnea de viţel răcită şi refrigerată se încarcă  în
caroserie doar atîrnată de cîrlige.
    Bucăţile de carne pe carcase nu trebuie să se atingă una de alta, de
podeaua şi pereţii caroseriei.
    83. Transportarea  produselor  din carne congelate în comun cu  cele
refrigerate  sau răcite, precum şi a cărnii răcite cu cea refrigerată nu
se admite.
    Nu se admite  transportarea  cu acelaşi automobil în comun  cu  alte
produse a următoarelor mărfuri:
    1) peştele congelat şi refrigerat;
    2) scrumbia, peştele sărat, icrele;
    3) peştele afumat, peştele uscat la aer, la soare;
    4) carnea refrigerată;
    5) carnea afumată;
    6) toate tipurile de caşcaval;
    7) fructele cu  aromă puternică (portocale, lămîi, mandarine, pepeni
galbeni);
    8) legumele cu miros puternic (ceapă, usturoi);
    9) drojdiile de brutărie.
    De consecinţele  încărcării  într-un  automobil  a  acestor  mărfuri
răspunde expeditorul de mărfuri.
    84. Carnea şi  produsele  din carne se primesc  pentru  transportare
doar   la  prezentarea  certificatului  de  calitate  şi  certificatelor
veterinare eliberate de organele supravegherii veterinare de stat.
    Şoferul automobilului,  care  transportă produse animaliere, nu  are
dreptul  să  iasă  în  cursă fără  certificatul  veterinar  eliberat  de
expeditorul mărfurilor.
    Plantele vii,  florile,  bulbii, fructele, seminţele etc.  expediate
din   localităţile,  unde  este  anunţată  carantină,  se  primesc  spre
transportare  la prezentarea de către expeditor pentru fiecare partidă a
autorizaţiilor şi certificatelor de carantină eliberate de Inspectoratul
de  Stat  pentru Carantina Fitosanitară al Ministerului Agriculturii  şi
Industriei Prelucrării.
    85. Transportarea mărfurilor perisabile cu automobile-refrigeratoare
se  efectuează  sub sigiliul expeditorului, care răspunde de  calitatea,
cantitatea,    asortimentul   mărfurilor   expediate,   greutatea,    şi
corespunderea lor cerinţelor sanitare.
    Expeditorul de  mărufuri  poartă  răspundere de  scăderea  calităţii
mărfurilor  transportate nerefrigerate în prealabil pînă la  temperatura
indicată  în  anexa  3  cu  condiţia respectării  de  către  agentul  de
transport    a    regimului   de   temperatură   fixat   în    caroseria
autorefrigeratorului, termenului de transportare a mărfurilor, precum şi
integritatea sigiliului expeditorului.
    86. Agentul de  transport poartă răspundere de păstrarea  mărfurilor
şi sigiliului în drum, precum şi de transportarea mărfurilor în termenul
stabilit şi calitatea mărfurilor, dacă pierderea calităţii sau reducerii
calităţii  au avut loc în rezultatul încălcării regimului de temperatură
în   timpul  transportării,  defecţiunii  instalaţiei  frigorifere   sau
reţinerii  în drum din vina agentului de transport. Agentul de transport
poartă  răspundere  egală  pentru transportarea mărfurilor  de  rînd  cu
expeditorul.
    87. Agenţii de  transport sînt obligaţi să transporte mărfurile uşor
alterabile  conform  destinaţiei, reieşind din parcursul mediu în 24  de
ore  350 km. Dacă mărfurile uşor alterabile se transportă la o  distanţă
de  peste 350 km, după automobil se întăresc 2 şoferi şi parcursul mediu
în 24 ore se stabileşte 600 km.
    Termenul - limită  de  transportare a mărfurilor se  calculează  din
momentul  încheierii  încărcării  şi  întocmirii  documentelor  pînă  în
momentul sosirii automobilului la destinatarul de mărfuri.
    În cazul cînd destinatarul de mărfuri nu asigură descărcarea la timp
sau  schimbă  punctul  destinaţiei, el poartă  răspundere  de  reducerea
calităţii  mărfurilor provocate de staţionarea automobilului în  punctul
de  destinaţie  sau  majorarea  termenului  de  transportare  din  cauza
schimbării punctului de destinaţie.
    88. La sosirea   în   punctul   de   destinaţie   şoferul   prezintă
destinatarului  factura de expediţie, fişa de control al temperaturii şi
documentele  de  însoţire ale expeditorului de mărfuri, certificatul  de
calitate,  iar  pentru  legume şi fructe de  asemenea  şi  certificatele
fitosanitare,  în  care  să  fie  indicate  rezultatele  investigaţiilor
conţinutului   de  pesticide,  nitraţi,  elemente  toxice,   micotoxine,
radionuclizi   şi   termenul  păstrării,  precum  şi   certificatul   de
conformitate şi alte documente stabilite de legislaţia în vigoare.
    Destinatarul  de  mărfuri face înscrierile necesare în facturile  de
expediţie  despre  primirea mărfurilor, deschide  autorefrigeratorul  şi
împreună  cu şoferul măsoară temperatura în caroseria  refrigeratorului,
temperatura   mărfurilor  şi  face  înscrierea  în  fişa  de  control  a
temperaturii.   Aceste   înscrieri  se  legalizează   prin   semnăturile
destinatarului  şi  şoferului, după ce destinatarul  începe  descărcarea
autorefrigeratorului.
    Un exemplar al   fişei   de  control  al  temperaturii   rămîne   la
destinatarul mărfurilor, al doilea se anexează la foaia de parcurs.
    După descărcarea  mărfurilor perisabile destinatarul de mărfuri este
obligat  să  cureţe caroseria materialului rulant şi în conformitate  cu
cerinţele  veterinar-sanitare,  să spele sau să efectueze  dezinfectarea
ei.  Despre  spălarea şi dezinfectarea materialului rulant  destinatarul
face notă în documentul de livrare.
    89. În cazul  transporturilor  de mărfuri perisabile  animaliere  în
trafic  interurban transportul auto trebuie să fie prelucrat la  punctul
de  spălare şi dezinfectare din Varniţa nu mai rar decît o dată în  zece
zile;  în  cazul exportului producţiei - înainte de expedierea  fiecărui
lot de mărfuri.
    90. La transportarea       mărfurilor       perisabile       şoferul
autorefrigeratorului este obligat:
    a) să controleze corectitudinea încărcării şi plasării mărfurilor în
caroseria  refrigeratorului  şi  în  cazul  depistării  incorectitudinii
plasării   mărfurilor  să  ceară  lichidarea  neajunsurilor   observate.
Indicaţiile  şoferului în partea lichidării neajunsurilor observate sînt
obligatorii pentru expeditorul de mărfuri;
    b) să controleze  corespunderea  datelor fixate  despre  temperatura
mărfurilor  înainte  de  încărcare,  termenul  de  transportare,  starea
calitativă  a  mărfurilor  şi ambalajului în certificatul  prezentat  de
expeditorul  de mărfuri sau certificatul calităţii, precum şi în fişa de
control al temperaturii;
    c) să urmărească  curăţirea  deplină a caroseriei  automobilului  de
către  destinatar după descărcarea mărfurilor, iar în caz de  necesitate
să ceară spălarea şi dezinfectarea ei;
    d) să prezinte  pentru  control reprezentanţilor  destinatarului  de
mărfuri  şi  organelor  de control fişa de control (anexa 5)  cu  notele
despre temperatura măsurată în drum;
    e) în cazul prezenţei   semnelor  scăderii  potenţiale  a  calităţii
produselor transportate să înştiinţeze agentul de transport din imediata
apropiere   pentru  chemarea  reprezentanţilor  acestei   întreprinderi,
organului  de  control  şi  reprezentanţilor reţelei  de  comerţ  pentru
soluţionarea   problemei  cu  privire  la  posibilitatea   transportării
ulterioare sau transmiterii mărfurilor organelor locale spre realizare;
    f) să menţină  regimul  de  temperatură indicat în anexa 3,  iar  în
cazul transportării legumelor şi fructelor nerefrigerate în prealabil să
ridice în drum temperatura în caroserie pînă la cea indicată în anexă.

         IX. CONTROLUL ASUPRA RESPECTĂRII REGULILOR STABILITE
                     DE TRANSPORTARE A MĂRFURILOR

    Controlul asupra  respectării regulilor stabilite de transportare  a
mărfurilor  cu  mijloace  de  transport auto  pe  teritoriul  Republicii
Moldova  este  exercitat de organul respectiv al administraţiei  publice
centrale  de  specialitate şi organele administraţiei publice locale  în
limita competenţei lor (art. 53 al Codului transporturilor auto), precum
şi Serviciul Sanitaro-Epidemiologic de Stat al Republicii Moldova.

      X. RESPONSABILITATEA AGENŢILOR DE TRANSPORT CE PARTICIPĂ LA
                       TRANSPORTAREA MĂRFURILOR

    1. Responsabilitatea  agenţilor  de transport pentru  transporturile
îndeplinite  necalitativ  şi cu întîrziere, pentru păstrarea  mărfurilor
transportate,  se determină în concordanţă cu Codul transporturilor auto
al Republicii Moldova şi legislaţia în vigoare.
    2. În problemele neprevăzute de prezentul Regulament este necesar de
a  se  călăuzi  de Codul transporturilor auto al Republicii  Moldova  şi
Regulamentul transporturilor auto de mărfuri.

                                                    Anexa 1

        Temperatura cărnii, subproduselor şi semifabricatelor
              din carne prezentate pentru transportare
-----+--------------------------------+--------------------------------
 Nr. |                                |
 d/r |      Denumirea produselor      |  Temperatura produselor prezen-
     |                                |  tate spre transportare grade C
-----|--------------------------------|--------------------------------
 1   |               2                |              3
-----+--------------------------------+--------------------------------
        Carnea
        a) congelată:
 1.     de bovine                           nu mai înaltă de -6
 2.     de ovine                            nu mai înaltă de -6
 3.     de porcine                          nu mai înaltă de -6
 4.     blocuri de carne                    nu mai înaltă de -6
 5.     carne de pasăre, iepure             nu mai înaltă de -6
 6.     subproduse                          nu mai înaltă de -6
 7.     grăsimi neprelucrate, slănină       nu mai înaltă de -8
        b) refrigerată
 8.     de bovine                           de la 0 pînă la +4
 9.     de ovine                            de la 0 pînă la +4
10.     de porcine                          de la 0 pînă la +4
11.     de pasăre, iepure                   de la 0 pînă la +4
        c) răcită
12.     de bovine                           de la +4 pînă la +12
13.     de bovine şi ovine în lapte         de la +4 pînă la +12
        Produsele din carne
14.     salam crud afumat, afumat şi        nu mai înaltă de +15
        afumături
15.     salam fiert                         de la +2 pînă la +6
16.     becon sărat                         nu mai înaltă de +8
17.     carne sărată  de porcine şi         nu mai înaltă de +8
        bovine, produse din carne
        sărată
18.     grăsimi de animale, topite          de la -5 pînă la -8
        alimentare
-----------------------------------------------------------------------
    Notă: Carnea  se  transportă  în  material rulant  pe  carcase  fără
          ambalaj.
          Produsele din carne se transportă în ambalaj.

                                                        Anexa 2

                        AMBALAREA PRODUSELOR
                       DE PROVENIENŢĂ VEGETALĂ
-----------------------------------------------------------------------
                   |         Tipul de ambalaj pentru produse
                   |----------------------------------------+----------
                   |     destinate consumului în stare      | destinate
                   |        proaspătă şi păstrării          | industria-
                   |                                        | lizării
-------------------|----------------------------------------|----------
         1         |                   2                    |    3
-------------------+----------------------------------------+----------
 1. Cartofi         Containere,  coşuri, lăzi-coşuri, saci.
                    Transportarea  cartofilor  în  vrac  se
                    admite în perioada achiziţiei  şi  rea-
                    lizării în masă.
 2. Varză în căpă-  Lăzi, containere, saci. Se admite tran-
    ţini, inclusiv  sportarea fără  ambalaj (în vrac pe aş-
    varză roşie     ternut curat)
 3. Conopidă        Lăzi
 4. Ceapă, usturoi  Lăzi
                    La transportarea de la locul recoltării
                    pînă  la   punctele   de  achiziţie  se
                    utilizează ambalajul moale
 5. Morcovi,        Lăzi, containere.
    sfeclă          Se admite transportarea rădăcinilor în
                    ambalaj moale pentru consumul local
 6. Roşii brune
 7. Roşii coapte
 8. Castraveţi      Lăzi, coşuri
 9. Ardei           Lăzi
10. Vinete          Lăzi
11. Pepeni gal-     Containere,coşuri capacit. pînă la 50 kg.
    beni            Transportarea  în  vrac  se   admite  în
                    perioada  achiziţiei  şi  realizării  în
                    masă. În  fiecare  unitate de ambalaj se
                    plasează  fructe  de o mărime şi aceeaşi
                    calitate pomologică şi comercială.
12. Pepeni verzi    Containere,  coşuri  şi  fără ambalaj pe
                    aşternut de paie. Transportarea  în vrac
                    se  admite  în  perioada  achiziţiei  şi
                    realizării  în  masă.  Pepenii  verzi se
                    calibrează:  măşcaţi - de  la  25  cm în
                    diametru  şi  mai mult, medii - de la 20
                    pînă la 25 cm,  mărunţi - de  la 15 pînă
                    la 20 cm.
13. Dovlecei        Lăzi
14. Fasole-păstăi
15. Mazăre-boabe
16. Verdeaţă        Lăzi
17. Mere, pere,     Lăzi, capacitatea 15-25 kg                Lăzi,capa-
    gutui           Lăzi, capacitatea 20-25 kg                citatea
                    Lăzi,  capacitatea  40, 0-42,5   kg.  La  40,0- 42,5
                    transportarea   în   reţeaua  comercială  kg şi fără
                    merele  măşcate  şi  medii  de calitatea  ambalaj pe
                    întîi se ambalează cu învelirea fiecărui  aşternut
                    fruct în hîrtie subţire. Merele  mărunte  din paie.
                    cu diametrul pînă la 40mm pot fi ambala-
                    te în lăzi turnate. Rumeguşul  se aşează 
                    la fundul lăzii şi sub capac.
18. Vişine, cire-   Coşuri, site,  capacitatea pînă la 6 kg.  Lăzi şi
    şe              Lăzi deschise,capacitatea pînă la 10 kg.  coşuri,
                    Lăzi  şi coşuri pînă  la 12 kg. Se amba-  capaci-
                    lează   turnate  cu  aranjarea  rîndului  tatea pî-
                    superior                                  nă la 12
                                                              kg (site-
                                                              le şi co-
                                                              şurile
                                                              plate pot 
                                                              fi legate 
                                                              în pacuri)
19. Caise, pier-   Lăzi,  coşuri,  site, suporturi, capaci-   -
    sici           tatea pînă la 12 kg. Fructele măşcate se
                   plasează în lăzi în rînduri, iar cele me-
                   dii şi mărunte  se  toarnă  cu aranjarea
                   rîndului superior. Caisele şi piersicile
                   se aşează  la nivelul marginilor ambala-
                   jului cu proeminenţă spre centru. Înălţi-
                   mea  stratului  10-14  cm. Piersicele se
                   calibrează:  măşcate -peste 50mm în dia-
                   metru,  medii - 35-50 mm,  mărunte - mai
                   mici de 35mm.
20. Prune, corco-  Lăzi,  capacitatea 12-15kg, site, capac-
    duşe           itatea pînă la 60kg, (sitele pot fi leg-
                   ate în  pacuri).                           Lăzi,site,
                                                              capacita-
                                                              tea pînă
21. Coacăză, ag-   Coşuri, lăzi, capacitatea pînă  la 10kg.   la 6 kg.
    rişe
22. Zmeură, căp-   Lăzi, coşuri, capacitatea  pînă la 30kg.   Lăzi,co-
    şuni           Lăzile şi  coşurile  trebuie umplute  cu   şuri,capa-
                   proeminenţe în centru. Nu se admite pla-   citatea
                   sarea hîrtiei pe fundul şi pereţii late-   pînă la
                   rali ai lăzii.                             5 kg.
23. Struguri       Site, capacitatea  pînă  la 7kg. (Sitele 
                   pot fi legate în pacuri).

                                                    Anexa 3

                 Regimul de temperatură în caroseria 
                  autorefrigeratorului utilizat la
                 transportarea produselor alterabile
----+-----------------------------+---------------------+--------------
 Nr.|          Produsele          | Temperatura în caro-|     Notă
 d/r|                             | seria autorefrigera-|          
    |                             | torului, grade C    |
    |                             |---------------------|--------------
    |                             | de la      pînă la  |       
----|-----------------------------|---------------------|--------------
 1  |              2              |     3             4 |       5
----+-----------------------------+---------------------+--------------
 1.  Produse   congelate  (carne,    nu mai înaltă 
     subproduse, carne de iepure,    de -12
     păsări, slănină peşte,produ-
     se congelate din ouă
 2.  Salamuri afumate                  0              -3
 3.  Salamuri semiafumate              0              -3
 4.  Caşcavaluri crud afumate        +10              +8
 5.  Carne răcită                    +10              +4
 6.  Carne şi păsări răcite            0              -1
 7.  Grăsimi animaliere, topite,       0              -3
     margarină, unt topit 
 8.  Unt                              nu mai înaltă 
                                      de -6               
 9.  Lapte proaspăt şi  pasteuri-     +5               0  Transportarea
     zat,   produse  lactate  în                          cu durata pes-
     sticle  şi în ambalaj tetra-                         te 12 ore nu
     pac                                                  se permite
10.  Lapte condensat şi lapte-praf    +6              +2
11.  Caşcavaluri diverse              +8              -2
12.  Îngheţată                       nu mai înaltă 
                                     de -14
13.  Scrumbie puţin sărată în lăzi   nu mai înaltă 
                                     de -6
14.  Marinade, batog afumat şi us-     0              -3
     cat, icre de peşte (în afară 
     de cele enumerate în p15.) 
15.  Icre  de  peşte  (negre proas-    0              -5
     pete, negre tescuite şi de so-
     mon  roşii,  de  peşte mărunt 
     foarte sărate) 
16.  Peşte  refrigerat cu straturi     0              -1
     de gheaţă 
17.  Conserve din peşte               +6              -1
18.  Preserve din peşte                0              -5
19.  Peşte afumat la cald congelat   nu mai înaltă 
                                     de -8
20.  Conserve diverse (cu excepţia   +15             +20
     celor din peşte) 
21.  Ouă
     a) nesupuse prelucrării frigo-   +8              +4
     rifere 
     b) din frigider                  +3               0
22.  Drojdii                           0              +4
23.  Articole din  carne, peşte şi   nu mai înaltă
     culinare   congelate   rapid,   de -14
     fructe  şi  pomuşoare, sucuri 
     condensate din fructe                
24.  Ulei                             +10             +2

                   Produse de provenienţă vegetală

25.  Cartofi                          +5             +20
26.  Varză cu  căpăţini, inclusiv      0             +10
     varză roşie 
27.  Varză-de-Bruxelles               +1             +12
28.  Conopidă                         +1              +8          
29.  Morcovi, sfeclă roşie             0              +8                 

30.  Roşii brune                      +8             +15
31.  Roşii coapte                     +4              +8
32.  Castraveţi, ardei                +5             +10
33.  Vinete                           +8             +10
34.  Pepeni galbeni                   +4             +10
35.  Dovleci                           0              +5
36.  Dovlecei                         +5             +10
37.  Fasole-păstăi                    +2              +8
38.  Mazăre-boabe                     +1              +5
39.  Verdeaţă                          0              +5
40.  Mere, gutui                      +3             +10                 
41.  Pere                              0              +5
42.  Vişine, cireşe                    0              +4
43.  Caise                             0              +3
44.  Piersici                          0              +7
45.  Prune, corcoduşe                  0              +7
46.  Căpşuni, agrişe, coacăză,        +1              +2
     zmeură 
47.  Struguri                         +1              +8
48.  Ananaşi                          +8             +11
49.  Banane (coapte nu deplin)       +11             +15
50.  Citrice
     a) portocale                     +4
     b) lămîi necoapte                +8
     c) lămîi coapte                  +2
     d) mandarine                     +2
51.  Afine                             0             +4
52.  Ridiche                          +1             +8
----------------------------------------------------------------------- 
    Notă:
    1.În cazul scăderii temperaturii aerului exterior mai jos decît este
indicat  în rubrica 4 transportul mărfurilor, în afară de cele  indicate
în  punctele  4, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 24  cu
autorefrigeratoare neutilate cu instalaţii de încălzire nu se admite.
    2. În cazul scăderii  temperaturii  aerului exterior mai  jos  decît
este  indicat  în  rubrica 3 transportul mărfurilor, în  afară  de  cele
indicate în punctele 25-52 cu autorefrigeratoare neutilate cu instalaţii
de încălzite nu se admite.
    3. Pentru mărfurile  transportate  în  perioada de  iarnă  în  cazul
scăderii  temperaturii  aerului  exterior mai jos decît este  marcat  în
rubrica   4  transportul  se  efectuează  fără  includerea   instalaţiei
frigorifere.

                                                           Anexa 4

                            G R U P E L E
                        de mărfuri perisabile,
           care pot fi transportate concomitent cu un automobil

    Grupa I. Produsele congelate şi refrigerate
    1. Carne de bovine şi ovine congelată
    2. Carne de porcine congelată
    3. Subproduse congelate  de  categoria I (în afară de  creieri)  în
    ambalaj
    4. Carne şi subproduse congelate în blocuri
    5. Păsări congelate
    6. Slănină
    7. Grăsime de bovine şi ovine topită
    8. Untură
    9. Unt
   10. Unt topit
   11. Margarină
   12. Produse congelate şi din ouă

   Grupa 2. Produse refrigerate
    1. Mere iernatice
    2. Prăsade iernatice
    3. Struguri

    Grupa 3. Produse refrigerate
    1. Mere şi prăsade văratice şi tomnatice
    2. Caise şi piersici
    3. Prune
    4. Struguri
    5. Vişine, cireşe
    6. Agrişe
    7. Coacăză

    Grupa 4. Produse refrigerate
    1. Roşii, verzi şi roze
    2. Conopidă
    3. Varză albă

    Grupa 5. Produse refrigerate
    1. Ouă
    2. Conserve în ambalaj termic din tinichea şi sticlă

    Grupa 6. Produse uscate
    1. Produse uscate din ouă
    2. Omletă deshidratată
    3. Lapte - praf
    4. Lapte praf degresat
    5. Fructe uscate
    6. Nuci
    7. Lapte condensat
    8. Lapte condensat în ambalaj ermetic din tinichea
    9. Conserve în ambalaj ermetic din tinichea şi sticlă

                                                            Anexa 5

                               F I Ş A
                       controlului temperaturii

    Şoferul ____________________________ autorefrigeratorul nr._______, 
                 (numele, prenumele)
foaia de parcurs nr._____                
    1. Autorefrigerator  încărcat  cu  ________________________________
                                             (denumirea mărfii)
regimul de temperatură: a) în caroseria autorefrigeratorului __________ 
b) a mărfii încărcate _________________________________________________
semnăturile ___________________________________________________________
             expeditorul mărfii, şoferul, data, ora

    2. Rezultatul măsurărilor temperaturii în timpul deplasării.
---+-----+----------+--------------------+-----------------------+-----
Nr.|Data,|Denumurea |Rezultatul măsurării|Semnătura responsabilu-|Notă
d/r|ora  |punctului |   temperaturii     |lui care a măsurat tem-|    
   |     |de control|                    |peratura               |
---+-----+----------+--------------------+-----------------------+-----
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
-----------------------------------------------------------------------
    3. Rezultatele măsurărilor temperaturii la descărcare:
    a) în caroseria autorefrigeratorului_________________________,
    b) a mărfii descărcate_______________________________________.

    Semnăturile _________________________________________________
                   destinatarul mărfii, şoferul, data, ora               
                       

                                                        Anexa 6

    Lista actelor  normative,  care se abrogă în legătură  cu  aprobarea
Regulamentului transporturilor de mărfuri perisabile.
    Secţiunile 30,  33, 34, 35, 47, 49, 58 ale Regulilor de transportare
a  mărfurilor cu transportul auto în R.S.S. Moldovenească,  aprobate  de
către Ministerul Transportului Auto al R.S.S. Moldoveneşti (or.Chişinău,
Cartea Moldovenească, 1982).