joi, 22 februarie 1996
760/10.11.95 Hotărîre pentru aprobarea Regulamentului de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine
                HOTĂRÎREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA
      Pentru aprobarea Regulamentului de producere a vinurilor şi
             altor produse vinicole cu denumire de origine

                         Nr.760  din  10.11.95

       Monitorul Oficial al R.Moldova nr.11-12/50 din 22.02.1996

                                * * *

    Întru executarea Legii viei şi vinului nr. 131-XIII din 2 iunie 1994
Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă  Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse
venicole cu denumire de origine (se anexează).
    2. Se stabileşte  că Regulamentul de producere a vinurilor şi  altor
produse  vinicole  cu denumire de origine este obligatoriu  pentru  toţi
producătorii  de  marfă  viti-vinicolă, indiferent  de  apartenenţa  lor
departamentală şi forma de proprietate.
    3. Ministerul   Agriculturii  şi  Alimentaţiei  va  elabora   actele
normative  de reglementare a producerii şi comercializării vinurilor  şi
altor  produse vinicole cu denumire de origine, asigurînd  corespunderea
lor cerinţelor Regulamentului nominalizat.


     PRIM-MINISTRU
     AL REPUBLICII MOLDOVA                          ANDREI SANGHELI

     Contrasemnată:
     Ministrul agriculturii
     şi alimentaţiei                                Vitalie Gorincoi

     Departamentul Standarde,
     metrologie şi Supraveghere
     Tehnică
     Directorul general                             Dumitru Cimpoeş
            

                                                Aprobat 
                                       prin Hotărîrea Guvernului
                                       Republicii Moldova nr.760
                                         din 10 noiembrie 1995

                        R E G U L A M E N T U L
         de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu
                          denumire de origine

    Prezentul Regulament  stabileşte definiţia, clasificarea,  cerinţele
de  bază  faţă de vinurile de struguri cu denumire de origine, modul  de
delimitare  a  unităţilor  de producere şi a  podgoriilor,  apreciere  a
plantaţiilor  existente, modul de aprobare a vinurilor şi altor  produse
vinicole  cu denumire de origine şi perfectare a documentaţiei, sistemul
de  control  al producerii şi calităţii produselor,  obligatorii  pentru
toate  întreprinderile şi organizaţiile producătoare ale acestor  vinuri
şi produse vinicole.

                            I. Generalităţi

    Vinului i se atribuie denumirea de origine, dacă se bucură de cerere
largă  la  consumatori şi se distinge prin calităţi gustative înalte  şi
popularitate, predeterminate de:
    factorii naturali (climă, relief, sol, soi (soiuri) de struguri).
    Aceşti factori  oferă  posibilitatea  de  a  evidenţia  şi  delimita
arealul  de cultivarea vieţei de vie destinate producţiei de vinuri şi a
altor produse vinicole cu denumire de origine;
    factorii de influenţă  antropogenă (sistemul de măsuri  agrotehnice,
tehnologiile de prelucrare a strugurilor etc).

                         II. Cerinţele de bază

    1. Vinurile cu  denumire  de origine se produc, conform  tehnologiei
tradiţionale  sau tehnologiei originale, din struguri de calitate înaltă
de  anumite soiuri, cultivaţi pe podgorii strict delimitate, în condiţii
ecologice specifice locului concret, indicat în denumirea vinului.
    2. Obţinerea,  maturarea,  condiţionarea şi îmbutelierea vinului  şi
altor  produse vinicole cu denumire de origine se efectuează în  arealul
georgafic  de  producere a strugurilor strict delimitat  prin  documente
speciale.
    3. Arealul de producere a strugurilor destinaţi producţiei de vinuri
şi altor produse vinicole cu denumire de origine reprezintă regiunea sau
localitatea  unde  se  cultivă  strugurii, din care  se  obţine  vin  cu
calităţi  deosebite şi caracteristici tipice, determinate de  spicificul
producerii.
    4. Vinurile vor avea calităţi deosebite, dacă corespund următoarelor
cerinţe de bază:
    a) strugurii  din  care  se produc vinurile  trebuie  să  corespundă
cerinţelor  principale,  expuse  în  documentaţia  tehnico-normativă  în
vigoare;
    b) produsele  se vor obţine, respectîndu-se cu exactitate tehnologia
specificată în documentaţia normativă a denumirii de origine respective;
    c) produsele vor fi puse în vînzare pe piaţă exclusiv îmbuteliate;
    d) calităţile  organoleptice  sînt net superioare faţă  de  vinurile
obişnuite.
    5. La producerea  vinurilor  naturale  cu denumire de  origine  este
interzisă  folosirea  alcoolului etilic, zaharozei,  concentratelor  din
struguri,  substanţelor aromatizante şi coloranţilor artificiali,  altor
ingrediente.
    La prepararea  vinurilor  speciale  se admite  folosirea  alcoolului
etilic,  concentratelor din struguri, substanţelor aromatice, dacă acest
fapt este specificat în tehnologia de producere.

                 III. Producerea materiei prime pentru
                    vinurile cu denumire de origine

                A. Delimitarea unităţilor de producţie.
                       Cercetări expediţionale.

    1. Delimitarea   unităţilor   de   producţie  se   efectuează   după
următoarele principii de bază:
    gospodăria trebuie să dispună de condiţii ecologice corespunzătoare;
    existenţa bazei de materii prime;
    existenţa fabricii   de   vinuri  pentru  prelucrarea   strugurilor,
condiţiilor pentru producerea şi îmbutelierea vinului;
    starea agrotehnică  a plantaţiilor de viţă de vie trebuie să asigure
producţia de struguri cel puţin 10 ani.
    2. Alegerea gospodăriei,  cercetarea  prealabilă a  plantaţiilor  de
viţă  de vie şi factorilor naturali se efectuează în timpul cercetărilor
expediţionale.
    3. Cercetările  expediţionale  vor  fi efectuate de  către  un  grup
complex   de  specialişti  din  gospodăria  în  cauză  şi   colaboratori
ştiinţifici   din  Institutul  Naţional  al  Viei  şi  Vinului  şi  alte
instituţii   de   cercetări  ştiinţifice  (ecologi, pedologi,   agronomi
viticultori,  ingineri cadastrali, oenologi, economişti), precum şi  din
Departamentul Protecţiei Mediului Înconjurător.
    4. În timpul  cercetărilor  expediţionale  se  folosesc  următoarele
materiale   care  caracterizează  plantaţiile  viticole  şi   condiţiile
naturale:
    hărţile topografice;
    hărţile pedologice şi agropedologice;
    datele observărilor Serviciului Hidrometeo;
    materialele bonitării solului;
    materialele despre starea şi productivitatea plantaţiilor de viţă de
vie.
    5. Grupul complex    de    specialişti   va    efectua    aprecierea
tehnico-tehnologică a întreprinderii de vinificaţie în gospodăria aleasă.
    6. Grupul complex  va  efectua  o analiză  generală  a  plantaţiilor
viticole,   va   descrie   particularităţile  profilului   ecologic   al
sectorului-cheie   şi   va  efectua  aprecierea  tehnico-tehnologică   a
întreprinderii producătoare de vinuri (conform anexelor nr. 1 şi 2).
    7. Rezultatele cercetărilor  profilurilor ecologice şi  sectoarelor-
cheie vor fi înregistrate în tabele speciale (anexele nr. 3 şi 4).

           B. Cercetările complexe ampeloecologic. Cartarea.
                        Delimitarea sectorului

    8. Pe baza cercetărilor  expediţionale se efectuează delimitarea
plantaţiei (defalcarea pămîntului) favorabile pentru cultivarea viţei de
vie  destinate  producerii  materiei  prime de  calitate  înaltă  pentru
prepararea vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine.
    9. Pe plantaţia   aleasă   (pămîntul   defalcat)  se   vor   efectua
cercetăriile ampeloecologice complexe.
   10. Cercetările  complexe şi întocmirea hărţilor tipurilor de  soluri
ampeloecologice  se efectuează conform metodicii speciale, elaborate  de
Institutul  Naţional al Viei şi Vinului al Ministerului Agriculturii  şi
Alimentaţiei (anexele nr. 5, 6, 7 şi 8).
   11. Tezele principale    ale   cercetărilor   ampeloecologice    sînt
următoarele:
    determinarea  parametrilor  climatici de bază şi  întocmirea  hărţii
pericolului de ger a sectorului;
    întocmirea hărţii asigurării cu căldură a terenului;
    stabilirea particularităţilor   solurilor   şi   întocmirea   hărţii
diferenţierii învelişului de sol;
    determinarea şi gradarea elementelor de bază ale reliefului.
    Întocmirea hărţii ameloecologice a reliefului:
    elaborarea clasificării  ampeloecologice  complexe  a  terenului  şi
întocmirea hărţii pe baza acesteia;
    analiza economico-ecologică a valorificării plantaţiilor;
    elaborarea complexului   de  măsuri  în  vederea  protecţiei  contra
eroziunii solului.
    12. Cercetările  complexe  ampeloecologice se încheie cu  întocmirea
hărţii  ampeloecologice, modul de completare al căreia este reflectat în
anexa nr. 9.

     C. Aprecierea calitativă a stării plantaţiilor de viţă de vie

    13. În gospodăria  aleasă se va aprecia starea plantaţiilor de  viţă
de vie (modul plantării şi forma de completare a jurnalelor de cîmp sînt
reflectate  în  anexa nr. 10). Tehnologia de cultivare a viţei  de  vie,
procedeele agrotehnice sînt reflectate în anexa nr. 11.
    14. În conformitate  cu rezultatele cartării ampeloecologice şi cele
ale  aprecierii  calitative  a  stării plantaţiilor de viţă  de  vie  se
argumentează   delimitarea   plantaţiilor  de  perspectivă  în   vederea
producerii vinurilor cu denumire de origine.
    15. Sînt considerate   de  perspectivă  plantaţiile  viticole   unde
golurile nu depăşesc cerinţele legislaţiei în vigoare şi au un sortiment
pentru  care parametrii ecologici sînt optimi, şi în care se  întreprind
măsurile de protecţie contra eroziunii solului.

                   D. Fenologia coacerii strugurilor

    16. În perioada feno fazei coacerii boabelor se va determina dinamica
de acumulare a zahărului şi de scădere a acidităţii în boabe, iar pentru
soiurile roşii - rezerva tehnologică de substanţe colorante.
    Producţia de struguri supusă cercetărilor se prelucrează separat. 
Schimbările   indicilor  de  calitate  ai  vinurilor  se  corelează   cu
schimbările  indicilor  strugurilor şi particularităţile  climatice  ale
anului.

                   IV. Particularităţile tehnologiei
                        cultivării viţei de vie

    Tehnologia cultivării  viţei  de vie pentru prepararea vinurilor  şi
altor   produse   vinicole  cu  denumire  de  origine  trebuie  să   fie
standardizată pentru soiul în cauză, cu unele particulatăţi distinctive:
    excluderea aplicării erbicidelor;
    administrarea  îngrăşămintelor  minerale  va fi  întreprinsă  strict
conform diagnosticului nutriţiei plantelor;
    reglarea masei  de  recoltă prin stabilirea încărcăturii  optime  pe
butuci  şi  lungimii  la tăierea coardelor de rod, ţinîndu-se  seama  de
particularităţile biologice ale soiurilor şi condiţiile de vegetaţie, în
scopul  delimitării şi menţinerii calităţii ei înalte. Nivelul limitării
productivităţii  în corespundere cu condiţiile climatice se determină în
chintale la 1 hectar, pe baza rezultatelor analizei conjugate de 3 ani a
condiţiilor  pedoclimatice ale viei şi vinului, cu respectarea strictă a
termenelor şi calităţii înfăptuirii procedeelor agrotehnice.

               V. Întocmirea documentaţiei cartografice

    În urma efectuării   cercetărilor   ampeloecologice  se   întocmeşte
documentaţia cartografică, care include următoarele materiale:
    harta topografică,   scara   1:5000  sau  1:10000,  în  funcţie   de
complexitatea reliefului;
    harta complexului   de  măsuri  pentru  protecţia  contra  eroziunii
solului, scara 1:5000;
    harta pedologică, scara 1:5000 sau 1:10000;
    harta pericolului de ger, scara: 1:5000 sau 1:10000;
    harta asigurării cu căldură, scara 1:5000 sau 1:10000;
    harta complexă ampeloecologică, scara 1:5000 sau 1:10000;
    rezultatele analizei economico-ecologice a terenurilor gospodăriei.

                      VI. Clasificarea vinurilor

    1. În funcţie  de  calitate, se deosebesc următoarele  categorii  de
vinuri cu denumire de origine:
    vinuri de calitate superioară cu denumire de origine (V.D.O.);
    vinuri de calitate superioară cu denumire de origine controlate 
(V.D.O.C.).
    2. Prin vin de   calitate  superioară  cu  denumire  de  origine  se
subînţelege  produsul vinicol cu calităţi organoleptice înalte,  obţinut
din  struguri  de  soiuri  tradiţionale  ale  arealului  respectiv  prin
aplicarea tehnologiei admise.
    3. Vinurile de   calitate   superioară  cu  denumire    de   origine
controlate se evidenţiază în exclusivitate prin indici calitativi foarte
înalţi,  stabiliţi  pentru  fiecare vin în regulamente  de  producere  a
acestora.

                VII. Calitatea strugurilor folosiţi la
              prepararea vinurilor cu denumire de origine

    1. Vinurile cu  denumire de origine se prepară exclusiv din struguri
de   calitate   superioară,  care  corespund  cerinţelor   documentaţiei
tehnico-normative în vigoare.
    2. În funcţie  de  categoria  calităţii  vinurilor  cu  denumire  de
origine, conţinutul de zahăr în struguri (g/dm) trebuie să fie:
    pentru V.D.O.  albe  - cel puţin 175, pentru cele roşii - cel  puţin
185;
    pentru V.D.O.C.  albe - cel puţin 185, pentru cele roşii - cel puţin
195.
    3. În cazurile  cînd  strugurii, în virtutea  condiţiilor  climatice
nefavorabile  sau  din  alte  cauze, după  calitatea  lor  nu  corespund
cerinţelor  stabilite,  din ei nu se vor produce vinuri cu  denumire  de
origine.

                  VIII. Tăria alcoolică reală minimă

    1. Tăria alcoolică  reală  minimă,  obţiinută  în  urma  fermentării
mustului  natural  din struguri, se reglementează de către  documentaţia
tehnologică  de  preparare a diverselor tipuri de vinuri cu denumire  de
origine.
    2. În funcţie  de  categoria  calităţii  vinurilor  cu  denumire  de
oriigine, tăria alcoolică reală minimă (% vol.) trebuie să fie:
    pentru  V.D.O.  albe - cel  puţin 10,0 pentru cele roşii ş cel puţin 
10,5;
    pentru V.D.O.C. albe - cel puţin 11,0, pentru cele roşii - cel puţin
11,5.

                IX. Tăria alcoolică maximă obţinută în
                    urma fermentaţiei suplimentare

    Pentru toate  tipurile de vinuri speciale cu denumire de origine, la
prepararea  cărora  este prevăzută înnobilarea mustului,  se  stabileşte
tăria  alcoolică  maximă,  obţinută în  urma  fermentării  suplimentare,
depăşirea căreia constituie temei pentru a priva de dreptul de realizare
a   producţiei   cu  denumire  de  origine.  Indicii  organoleptici   şi
fizico-chimici  ai vinurilor speciale cu denumire de origine trebuie  să
corespundă cerinţelor documentaţiei tehnico-normative în vigoare.

                      X. Tehnologia de producere

    1. Vinurile cu   denumire  de  origine  se  produc  după  tehnologia
tradiţională  pentru zona respectivă ori după o tehnologie originală, cu
folosirea  utilajului  de vinificaţie special, care asigură  prelucrarea
calitativă a strugurilor.
    2. Pentru fiecare  dintre tipurile de vinuri cu denumire de  origine
se  va  elabora  o  instrucţiune tehnologică, care  va  fi  aprobată  la
atestarea producţiei.
    3. Instrucţiunea tehnologică reglementează cantitatea mustului stors
în  procesul  preparării  vinurilor cu denumire de origine  care  nu  va
depăşi (dal/t struguri):
    a) pentru V.D.O. - cel mult 60;
    b) pentru V.D.O.C. - cel mult 55.
    4. La obţinerea,  tratarea şi stabilizarea vinurilor vor fi folosite
procedee  tehnologice  şi  substanţe aprobate oficial  şi  prevăzute  în
Normele   tehnice   privind   pepinieritul   viticol,   viticultura   şi
vinificaţia.  Se  interzice a concerta parţial mustul sau a aplica  alte
metode   tehnologice  de  tratare  a  mustului,  care  pot  să  modifice
substanţial compoziţia chimică a acestuia.

                  XI. Indicii analitici şi senzoriali

    1. Indicii calitativi de bază ai vinurilor cu denumire de origine se
determină în urma efectuării examinărilor analitică şi senzorială.
    2. În procesul  preparării  vinurilor  cu  denumire  de  origine  se
determină   cei  mai  importanţi  indici  fizico-chimici  care   asigură
calitatea   produsului,  în  conformitate  cu  cerinţele   documentaţiei
normative în vigoare şi prezentul Regulament, şi anume:
    a) tăria alcoolică;
    b) aciditatea titrabilă;
    c) zaharitatea;
    d) aciditatea volatilă;
    e) concentraţia în masă a acidului sulfuros total şi liber;
    f) concentraţia în masă a extractului nereducător;
    g) concentraţia în masă a fierului.
    3. Concentraţia  în masă a metalelor şi a altor substanţe toxice  în
vinurile  cu  denumire  de  origine nu trebuie  să  depăşească  limitele
stabilite  de Normele tehnice privind pepinieritul viticol,  viticultura
şi  vinificaţia,  precum  şi de cerinţele  medico-biologice  şi  normele
sanitare ale calităţii materiei prime şi produselor alimentare.
    4. Pentru V.D.O.C.  pe  lîngă indicii fizico-chimici  menţionaţi  în
punctul  2,  în  caz  de  necesitate, se  vor  determina,  pentru  unele
localităţi   concrete,  şi  alte  componente  care  confirmă   calitatea
produsului  (aminoacizii,  acizii  organici  nevolatili,  microelemtele,
compuşii  fenolici,  substanţele aromatice volatile, corelaţia de  acizi
organici etc.).
    5. Indicii organoleptici  ai  calităţii  vinurilor  cu  denumire  de
origine  se  determină prin analiza senzorială, efectuată de experţi  de
înaltă calificare.
    Valoarea minimă  apreciată  în grade după degustare a  vinurilor  cu
denumire  de  origine, în funcţie de categoria calităţii, nu va  fi  mai
mică de:
    pentru V.D.O. - 9,1;
    pentru V.D.O.C. - 9,2.
    6. Aprecierea  calităţii  şi  determinarea  indicilor  analitici  ai
vinurilor,  materie  primă  pentru  vinurile  cu  denumire  de  origine,
obţinute  în  compania  vinicolă, se vor efectua cel tîrziu  pînă  la  1
februarie al anului următor celui de recoltare.
    Ulterior analizele  analitică şi senzorială se vor efectua periodic,
pe  parcursul  întregului ciclu tehnologic de producere a  vinurilor  cu
denumire  de  origine.  Se  recomandă a  pune  la  păstrare  îndelungată
eşantioane etalon de V.D.O., pentru cercetarea evoluţiei lor.

            XII. Aspectul estetic al buteliilor şi termenul
                de garanţie privind păstrarea vinurilor

    1. Vinurile cu  denumire de origine se îmbuteliază numai în  butelii
noi  sau  în recipiente de tip suvenir ornate artistic şi se  închid  cu
dopuri de plută.
    2. Buteliile  şi recipientele cu vinuri cu denumire de origine  sînt
ornate cu capsule speciale, etichete, contraetichete şi colierete.
    3. Etichetele  pentru vinurile cu denumire de origine sînt  elaborate
conform documentaţiei normative în vigoare, cu menţiunea obligatorie "vin
cu  denumire de origine", precum şi indicarea localităţii de provenienţă.
Pe contraetichetă se reprezintă schema arealului în care se produce vinul
cu indicarea podgoriilor, şi se imprimă un text explicativ.
    4. Buteliile  cu  vin  ornate  trebuie să  fie  învelite  cu  hîrtie
specială şi ambalate în cutii de carton ondulat sau în cutii-suvenir.
    5. Ambalarea,  marcarea,  depozitarea şi transportarea vinurilor  cu
denumire  de origine îmbuteliate se efectuează conform actelor normative
republicane în vigoare.
    6. Termenul de  garanţie privind păstrarea vinurilor cu denumire  de
origine  se  stabileşte  conform Normelor tehnice  privind  pepinieritul
viticol,  viticultura şi vinificaţia şi constituie cel puţin 12 luni din
ziua îmbutelierii.

             XIII. Modul de aprobare a denumiri de origine

    1. Institutul  Naţiional  al Viei şi Vinului  efectuează  conducerea
metodică  şi  cercetările ştiinţifice de podgoriile  preconizate  pentru
producerea vinurilor cu denumire de origine.
    În acest scop,  pe  lîngă Institutul Naţional al Viei şi Vinului  se
instituie  un grup special de creaţie, alcătuit din specialişti ecologi,
viticultori  şi  vinificatori, care va coordona activitatea în  domeniul
producerii vinurilor cu denumire de origine.
    2. Efectuarea  analizelor  chimice şi eliberarea  certificatelor  de
apreciere  a  calităţii  vinurilor cu denumite de  origine  le  exercită
organele   împuternicite   în  modul  stabilit.  Analizele  chimice   se
înfăptuiesc  după  metodele standardizate, iar în lipsa acestora -  după
metodele practicate pe plan mondial.
    3. Unităţile viti-vinicole ce pretind la dreptul de a produce vinuri
cu  denumire  de  origine  vor prezenta comisiei speciale  de  pe  lîngă
Institutul  Naţional  al  Viei  şi Vinului, în termen  de  o  lună  după
încheierea  lucrărilor  de  producere a vinului, o declaraţie,  în  trei
exemplare, care va cuprinde următoarele date:
    a) adnotaţia la vin;
    b) localitatea în care a fost produs vinul;
    c) cantitatea  de  vin obţinut şi categoria calităţii cu  un  demers
referitor la dreptul de a fi valorificat ca vin cu denumire de origine;
    d) sortimentul  şi conţinutul de zahăr în strugurii folosiţi  pentru
fabricarea fiecărui lot de vin;
    e) certificatul  calităţii  vinului, incluzînd indicii analitici  şi
organoleptici;
    f) extrasul privind  suprafaţa plantaţiilor viticole şi  sortimentul
de struguri din care este fabricat vinul în cauză.
    La declaraţie se anexează:
    a) materialele  cartografice cu privire la argumentarea  delimitării
podgoriilor, conform punctului 5 al prezentului regulament;
    b) caracteristica succientă a plantaţiilor viticole de pe terenurile
delimitate;
    c) tehnologia de cultivare a viţei de vie;
    d) informaţii  despre suprafeţele, recolta şi calitatea  strugurilor
pe soiuri în gospodărie în anii efectuării cercetărilor;
    e) instrucţiunea   tehnologică   privind  producerea  vinurilor   cu
denumire de origine;
    f) proiectul prezentării artistice a etichetelor, contraetichetelor,
colieretelor;
    g) probe de vin  în  număr  de  6  sticle,  produs  după  tehnologia
aprobată în ultimii trei ani de roadă.
    4. Comisia specială  de  pe  lîngă Institutul Naţionale al  Viei  şi
Vinului  cercetează în termen de o lună materialele prezentate, verifică
pe  teren  respectarea  condiţiilor stipulate în declaraţie,  precum  şi
calitatea  vinului,  după aceasta urmînd avizarea fiecărei  denumiri  în
parte.  Materialele  pregătite  împreună cu concluziile  sînt  înaintate
Comisiei  centrale  de  degustare de pe lîngă Direcţia  generală  pentru
viticultură şi vinificaţie a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
    5. Eliberarea  adeverinţei  de  atestare a vinului  cu  denumire  de
origine  se  efectuează  în urma degustării probelor  de  către  Comisia
centrală  de degustare, în componenţa căreia sînt incluşi specialişti de
frunte   ai   ramurii   viti-vinicole,  precum   şi   reprezentanţi   ai
Departamentului  Comerţului şi Departamentului Standarde, Metrologie  şi
Supraveghere Tehnică.
    6. În baza avizului  pozitiv  al  Comisiei  centrale  de  degustare,
Ministerul  Agriculturii  şi Alimentaţiei emite un ordin cu  privire  la
atribuirea  definitivă  vinului  în  cauză a  denumirii  de  origine  şi
aprobarea tehnologiei de producere a acestuia.
    Întreprinderilor  producătoare  li  se eliberează  o  adeverinţă  de
atestare  a  vinurilor cu denumire de origine, care conţine  următoarele
date:
    denumirea de origine;
    denumirea localităţii unde sînt amplasate plantaţiile viticole;
    numărul de origine   din  registrul  Ministerului  Agriculturii   şi
Alimentaţiei;
    sortimentul ampelografic al plantaţiilor.
    La adeverinţă se anexează următoarele documente:
    adnotarea la vin;
    nota explicativă privind atribuirea denumirii de origine a vinului;
    caracteristica ecologică a plantaţiilor viticole delimitate;
    particularităţile tehnologiei de cultivare a viţei de vie;
    instrucţiunea tehnologică referitoare la producerea vinului;
    indicii fizico-chimici   şi  organoleptici  cărora  trebuie  să   le
corespundă vinurile cu denumire de origine.
    7. Vinurile cu  denumire de origine sînt atestate pe un termen de  5
ani.  La  expirarea termenului menţionat, se efectuează  reatestarea  pe
baza   declaraţiei  prezentate  de  către  unităţile  producătoare.   La
efectuarea reatistării se înaintează probe ale producţiei şi documentele
în care se preconizează a opera modificări.
    8. Producerea  şi comercializarea vinurilor cu denumire de  origine,
care nu au fost supuse reatistării la timp, este interzisă.

             XIV. Controlul asupra producerii vinurilor cu
              denumire de origine şi comercializarea lor

    1. Unităţile  producătoare de vinuri cu denumire de origine  încheie
anual  cu  producătorii  de  struguri  din  arealele  delimitate  pentru
producerea  acestor vinuri contracte cu privire la tehnologia cultivării
strugurilor,  indicii  calităţii principali ai strugurilor, metodele  de
recoltare  şi  transportare a strugurilor pentru prelucrare,  care  sînt
stabilite  de  documentaţia  de  omologare a vinurilor  cu  denumire  de
origine.
    2. Controlul  sistematic asupra respectării tehnologiei de cultivare
a  viţei  de  vie,  asupra coacerii  strugurilor,  aplicării  corecte  a
tehnologiei  de prelucrare a lor şi calităţii vinurilor se efectuează de
către  specialişti din laboratorul întreprinderii, Centrul de verificare
a  calităţii materiei prime şi producţiei vinicole, Institutul  Naţional
al Viei şi Vinului.
    3. Adeverinţa  de  atestare a vinurilor cu denumire de origine  este
retrasă  de  la  producători, în cazul în care se va stabili  că  vinul,
indiferent  de  faza  de  evoluţie, nu  mai  corespunde  condiţiilor  de
calitate prevăzute pentru denumirea respectivă. Adeverinţa se retrage de
către  Ministerul  Agriculturii  şi Alimentaţiei în modul  stabilit,  la
prezentarea  materialului  respectiv  de către organele  de  control  al
calităţii producţiei viticole.
    4. Nerespectarea  a  cel puţin uneia dintre condiţiile prevăzute  de
regulamentul   de  producere  a  fiecărei  mărci  de  vin,  în  procesul
cultivării  şi  prelucrării  strugurilor, comportă  interzicerea  pentru
întreaga recoltă a folosirii denumirii de origine.
    5. În fiecare  an, înainte de comercializare, unităţile producătoare
prezintă   direcţiei  generale  pentru  viticultură  şi  vinificaţie   a
Ministerului  Agriculturii  şi  Alimentaţiei informaţia  cu  privire  la
cantitatea  şi  starea vinului cu denumire de origine, precum şi cîte  6
sticle  de vin Comisiei centrale de degustare şi Centrului de verificare
a  calităţii  materiei prime şi producţiei vinicole,  pentru  efectuarea
analizelor   respective.   Probele   de   vin   se   iau   în   prezenţa
reprezentantului  Centrului de verificare a calităţii materiei prime  şi
producţiei vinicole.
    6. Drept bază  pentru comercializarea unui lor de vin cu denumire de
origine  serveşte  decizia  Comisiei centrale de degustare de  pe  lîngă
Ministerul  Agriculturii şi Alimentaţiei şi certificatul de confirmare a
producţiei, eliberat de către organele autorizate în modul stabilit.
    Ministerul  Agriculturii   şi  Alimentaţiei  eliberează   unităţilor
producătoare  un  permis  de comercializare a lotului de  vin,  care  se
înregistrează într-un registru special.
    7. Evidenţa stocurilor de vinuri cu denumire de origine nevîndute se
efectuează de către unitatea producătoare, care este obligată să înscrie
într-un   registru  special  toate  permisele  obţinute,  precum  şi  să
înregistreze  datele  privind  cantitatea de producţie livrată  în  baza
permisului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.
    8. Trecerea la  o  categorie inferioară a vinurilor cu  denumire  de
origine,   cînd  acestea  se  află  la  producător,  se  efectuează   în
conformitate cu prevederile punctului 3.
    Trecerea vinurilor   cu  denumire  de  origine,  aflate  în  reţeaua
comercială,   la  o  categorie  inferioară  se  efectuează  la   decizia
Departamentului   Standarde,  Metrologie  şi  Supraveghere  Tehnică   în
următoarele cazuri:
    a) dacă degradarea  calităţii  s-a produs în  timpul  transportării,
depozitării sau păstrării;
    b) dacă caracteristicile  fizico-chimice şi indicii organoleptici ai
vinului  în  cauză  s-au  modificat  în sens  negativ  şi  nu  corespund
cerinţelor specificate în documentaţia tehnologică.
    9. În caz de  contestaţie a chestiunii vizate, în termen de 10  zile
se va efectua o analiză repetată.
    În baza rezultatelor  analizei  sau expertizei repetate,  Ministerul
Agriculturii  şi  Alimentaţiei,  în comun  cu  Departamentul  Standarde,
Metrologie  şi  Supraveghere  Tehnică, va lua o  decizie  definitivă  cu
privire  la  trecerea  vinului  cu denumire de origine  la  o  categorie
inferioară  a  calităţii,  în  termen de 15  zile  din  ziua  întocmirii
procesului-verbal  sau a raportului de expertiză a chestiunii în  cauză,
fapt despre care se va comunica în scris persoanelor interesate.
    10. Vinurile  cu  denumire de origine livrate în reţeaua  comercială
vor  fi însoţite de extrase din adeverinţa de atestare a producţiei  sau
copii  legalizate  ale acestora. Pentru vinurile cu denumire de  origine
destinate  exportului  extrasele  din  adeverinţa  de  atestare  vor  fi
eliberate  de către unităţile autorizate pentru a soluţiona  chestiunile
cu privire la eliberarea certificatelor de origine.

                                                Anexa nr. 1
                                         la Regulamentul de producere
                                         a vinurilor şi altor produse
                                         vinicole cu denumire de origine

    Profilul ecologic  este linia sau fişia întinsă perpendicular liniei
cumpenelor  apelor şi talvegurilor, care intersectează toate  elementele
reliefului  (cumpăna apelor, versanţii,talvegurile) în locurile cele mai
caracteristice  pentru teritoriul supus cercetării, de pe o parte sau de
pe  ambele părţi ale cumpenei apelor ori talvegului, de-a lungul  cărora
se   efectuează  cercetarea  complexă  a  componenţilor  principali   ai
ampelobiogeocenozei.  În  locurile  specifice  ale  profilului  (cumpăna
apelor,  părţile superioară, mijlocie şi inferioară ale pantei, în vale)
se infiinţează sectoarele-cheie.
    Secotorul-cheie reprezintă un teren al cărui lungime de-a curmezişul
pantei  constituie  100  m (lungimea unei parcele de viţă de  vie),  iar
lăţimea  de-a  lungul pantei - cel mult 25-35 m (10 rînduri de  viţă  de
vie) condiţiile ecologice fiind omogene. Pe sectorul-cheie se efectuează
taxarea  tufelor,  se selectează de la 9 pînă la 30 de tufe, la care  se
apreciază  elementele de fructificaţie, existenţa bolilor, dăunătorilor,
volumul  şi  calitatea recoltei etc.; se organizează tăieturi  verticale
ale  solului, semigropi, sonde de foraj în vederea descrierii  solurilor
şi  luării de probe pentru analizele de laborator; se instalează aparate
pentru  determinarea elementelor meteorologice; se măsoară şi se fixează
parametrii reliefului.

                                             Anexa nr. 2
                                     la Regulamentul de producere
                                     a vinurilor şi altor produse
                                     vinicole cu denumire de origine

            Aprecierea tehnico-tehnologică a întreprinderii
                        producătoare de vinuri

     Aprecierea tehnico-tehnologică  a  întreprinderii  producătoare  de
vinuri  se  efectuează  în  baza analizei  asortimentului  de  producţie
obţinută, structurii soiurilor, volumului de prelucrare a strugurilor şi
producţiei  puse  în  circulaţie, înzestrării tehnice  a  întreprinderii
(gradul   de  asigurare  cu  căldură  şi  energie  electrică),  analizei
procesului  tehnologic  de  prelucrare a strugurilor şi de  producere  a
vinurilor de diverse tipuri, avizului privind posibilitatea de a produce
vinuri cu denumire de origine.

                                            Anexa nr. 3
                                    la Regulamentul de producere
                                    a vinurilor şi altor produse
                                    vinicole cu denumire de origine

            Rezultatele taxării plantaţiilor de pe profilul
           ecologic pentru producerea vinurilor cu denumire
                              de origine
_______________________________________________________________________
     Nr. |Soiul de|Portaltoiul|Anul |Schema |Forma|Nota medie|Gradul de
sectoru- |viţă de |           |plan-|plantă-|tufei|a taxării |rărire
lui-cheie|vie     |           |tării|rii    |     |          |
---------|--------|-----------|-----|-------|-----|----------|---------
   1     |    2   |     3     | 4   |   5   |  6  |     7    |    8
-----------------------------------------------------------------------

                                            Anexa nr. 4
                                     la Regulamentul de producere
                                     a vinurilor şi altor produse
                                     vinicole cu denumire de origine

             Caracteristica indicilor ecologici de pe profilul
                   ecologic nr._________________
    a) Solul
-----------------------------------------------------------------------
   Nr.  |Denumirea|Compoziţia|Rezervele|        Carbonaţi    |Factorii
sectoru-|solului  |granulomet|de humus,|---------------------|negativi
lui-    |         |trică     | t/ha    | total    |  activi  |(salini-
cheie   |         |          |         |          |          |zarea,
        |         |          |         |          |          |înmlăşti-
        |         |          |         |          |          |nirea 
        |         |          |         |          |          |etc.)
--------|---------|----------|---------|----------|----------|---------
   1    |    2    |    3     |    4    |    5     |    6     |   7
-----------------------------------------------------------------------
    b) Relieful
-----------------------------------------------------------------------
   Nr.  |     Cota, m    |Depăşirea cumpenei|       Panta      |
sectoru-|----------------|apelor asupra sec-|------------------|Note
lui -   |absolută|relati-|torului-cheie, m  |înclinarea|expozi-|
cheie   |        |vă     |                  |          |ţia    |
--------|--------|-------|------------------|----------|-------|-------
   1    |    2   |   3   |        4         |    5     |6   |  7
-----------------------------------------------------------------------
    c) Clima
-----------------------------------------------------------------------
    Nr. |Temperatura  |Suma teperaturilor|Numărul de ore|Precipitaţii
sectoru-|minimă, grade|active în perioada|cu luminare so|(mm) în peri-
lui -   |     C       |------------------|lară în peri- |oada
cheie   |             |vegetaţie|coacere |oada          |--------------
        |             |         |        |--------------|vegetaţie|coa-
        |             |         |        |vegeta-|coace-|         |cere
        |             |         |        |ţie    |re    |         |
--------|-------------|---------|--------|-------|------|---------|----
    1   |      2      |     3   |    4   |   5   |   6  |    7    | 8
-----------------------------------------------------------------------

                                               Anexa nr. 5
                                        la Regulamentul de producere a 
                                        vinurilor şi altor produse vi-
                                        nicole cu denumire de origine

                Analiza ecologico-economică a terenului

    Analiza ecologico-economică  a  terenului  constituie  identificarea
după   parametrii  ecologici  a  sectoarelor  omomorfe,  aprecierea  lor
consecutivă  pe  etape,  din punct de vedere al  pretabilităţii  lor  la
cultivarea   unor  anumite  culturi  agricole.  Etapele  analizei   sînt
următoarele:
    aprecierea consecutivă  după bonitate a fiecărui tip de sol pretabil
la cultivarea viţei de vie conform parametrilor climatici;
    analiza solului în    vederea    determinării     sortimentului,
portaltoaielor şi specializării folosirii materiei prime;
    compararea datelor analizei ecologico-economice cu particularităţile
social-economice  ale locului şi determinarea definitivă a specializării
viticulturii.
    La analiza ecologico-economică  se  ia în considerare, de  asemenea,
complexul  meliorativ, care să aibă capacitatea de a proteja şi ameliora
resursele terenurilor.

                                              Anexa nr. 6
                                        la Regulamentul de producere
                                        a vinurilor şi altor produse
                                        vinicole cu denumire de origine

               Abordarea complexă a resurselor ecologice

    Abordarea complexă  a resurselor ecologice oferă posibilitatea de  a
evidenţia pe hărţile ampeloecologice contururile reprezentînd teritoriul
care se caracterizează prin omogenitatea factorilor ecologici principali
ai  cultivării  viţei de vie (microclimatici, pedologici,  antropogeni),
pretabili la cultivarea pe baza unor anumite soiuri de portaltoi a unuia
sau  a  cîtorva soiuri de viţă de vie, de la fiecare dintre acestea,  în
sisteme  de  ameliorare,  agrotehnică,  aplicare  a  îngrăşămintelor  şi
protecţie similare, obţinîndu-se o producţie identică.
    Hărţile complexe ampeloecologice sînt hărţi sistematice speciale, la
întocmirea   cărora  servesc  drept  bază  hărţile  ampeloecologice  ale
învelişului  de sol ale microclimatului reliefului etc. În baza iniţială
a  cartării se iau hărţile pericolului de ger şi asigurării cu căldură a
teritoriului  şi  harta  diferenţierii  structurilor  învelişului de sol.
Gama  de culori a conturilor hărţilor microclimatice se păstrează şi  pe
hărţile  complexe.  Pa  harta iniţială se  înseamnă  conturile  hărţilor
reliefului  şi  învelişului  de sol, care se  marchează  respectiv  prin
haşurarea   conturilor   şi  prin  semn  convenţional.   Se   efectuează
coordonarea   conturilor,  precizarea  lor  reciprocă,  se   numerotează
conturile ampeloecologice definitive şi se alcătuieşte legenda hărţii.

                                                   Anexa nr. 7
                                            la Regulamentul de producere
                                            a vinurilor şi altor produse
                                            vinicole cu denumire de  
                                            origine

                  Harta ampeloecologică a reliefului

    Harta ampeloecologică  a  reliefului este o hartă specială, pe  care
este  reprezentat  relieful  şi  efectuată  împărţirea  teritoriului  pe
sectoare  cu  relief  diferit, acesta constituind   un  factor  ecologic
pentru  cultivarea  viţei  de  vie. Drept  bază  a  întocmirii  hărţilor
ampeloecologice  ale  reliefului  servesc hărţile  topografice  pe  care
relieful  este  reprezentat  prin  curbe de nivel. Pe  aceste  hărţi  se
înseamnă   înscripţiile  înălţimilor  (se  trasează  conturile  lor)  pe
orizontatele  principale,  se  trag liniile talvegurilor  şi  cumpenelor
apelor. Se efectuează   împărţirea  teritoriului  pe  areale,  conturile
cartografice pe elementele reliefului şi părţile pantelor, în funcţie de
înclinarea şi expoziţia acestora.
    După înclinarea pantei, teritoriul se împarte în 6 feluri de areale:
pînă la 5 grade,
    5-8 grade,
    8-12 grade,
    12-18 grade,
    18-25 grade,
    mai abrupte de 25 grade.
    În funcţie de expoziţie, se evidenţiază 8 feluri de teritorii: N, NE
NV, E, SE, S, SV, V.
    Hărţile ampeloecologice   ale  reliefului  conţin  conturi,  fiecare
caracterizîndu-se  printr-o anumită gradaţie a parametrilor  înălţimilor
absolute  şi  înclinării  pantelor. Aceşti indici sînt  folosiţi  pentru
determinarea metodelor de valorificare a teritoriilor pentru viticultură
precum  şi  în calitate de bază cartografică pentru întocmirea  hărţilor
microclimatice.

                                               Anexa nr. 8
                                       la Regulamentul de producere
                                       a vinurilor şi altor produse
                                       vinicole cu denumire de origine

            Hărţile ampeloecologice ale învelişului de sol

    În prealabil,  o reprezentare generală despre învelişul de sol poate
fi  evocată  studiind  harta pedologică a întregului teren  utilizat  de
gospodărie  (scara 1:10000). În procesul cercetărilor se întocmesc hărţi
pedologice  mai  detaliate  (scara  1:5000, 1:2000)  ale  terenului.  Pe
terenurile   cu   relief  accidentat  se  folosesc  hărţile   structurii
învelişului  de sol, întorcmite în baza diferenţierii după altitudine şi
expoziţie a învelişului de sol.
    La întocmirea  hărţilor  structurii  învelişului de sol  în  vederea
alegerii  terenului  pentru  cultivarea  viţei  de  vie,  aprecierea  se
efectuează   în  conformitate  cu  indicii  principali  de  creştere  şi
dezvoltare  a  viţei  de vie, adică se iau în considerare  rezervele  de
humus,  carbonaţii  activi, compoziţia granulometrică în statul de  1  m
adîncime.
    Profilul pedologic nu trebuie să aibă o densitate înaltă, nu trebuie
să conţină săruri nocive uşor solubile, să nu fie soloneţizat.

                                               Anexa nr. 9
                                        la Regulamentul de producere
                                        a vinurilor şi altor produse
                                        vinicole cu denumire de origine

                        Hărţile ampeloclimatice

                     a) Hărţile pericolului de ger
    Hărţile răspîndirii  temperaturilor  minime ale aerului  şi  sumelor
temperaturilor active se întocmesc conform metodelor speciale, elaborate
de A.Ş.P. "Vierul" ("Îndrumări metodice provizorii privind întocmirea şi
folosirea  în  viticultură  a fişelor de  repartizare  a  temperaturilor
minime ale aerului", Chişinău, 1982).
    Pe hartă este  indicată  distribuirea  în  spaţiu  a  temperaturilor
minime  absolute ale aerului, care se întîlnesc în locul dat nu mai  rar
decît o dată în 10 ani.
    Ţinîndu-se seama  de rezistenţa la ger a diferitelor soiuri de  viţă
de  vie, au fost evidenţiate 4 feluri de areale. Primul fel de areal  se
caracterizează  prin temperatură minimă pînă la - 20,5 C, al doilea - de
la  - 20,5 pînă la - 22,5 C; al treilea - de la - 22,5 pînă la - 25,0 C;
al  patrulea  -  mai  jos de - 25 C. O atare  împărţire  a  teritoriului
conform  temperaturilor minime permite a determina sectoarele (arealele)
după gradul de rezistenţă la ger pentru vii.

                   b) Hărţile asigurării cu căldură
    Dezvoltarea normală  a  viţei  de  vie,  rodirea,  corespunderea  cu
condiţiile  stabilite  privind  conţinutul de zahăr şi  aciditatea  sînt
limitate  de asigurarea cu căldură a teritoriului, care se exprimă  prin
suma temperaturilor active. Acest indice se schimbă în spaţiu în funcţie
de    latitudinea   şi   longitudinea   localităţii,   precum   şi    de
caracteristicile reliefului. Pe baza abordării aceloraşi metode, pe care
le  folosim la întocmirea hărţilor răspîndirii temperaturilor minime,  a
fost  elaborată metoda întocmirii şi folosirii în viticultură a hărţilor
răspundirii temperaturilor active.
    Pe hărţi se evidenţiază  arealele  în care se acumulează  o  anumită
sumă  a  temperaturilor  active, la un grad de asigurare  egal  cu  90%.
Arealele   evidenţiate   se   caracterizează  prin  sume   anumite   ale
temperaturilor  active, necesare pentru coacerea unui sau altui grup  de
soiuri de viţă de vie, conform termenelor de coacere.

                                                  Anexa nr. 10
                                            la Regulamentul de producere
                                            a vinurilor şi altor produse
                                            vinicole cu denumire de  
                                            origine

            Aprecierea calitativă a plantaţiilor de viţă de
                       vie  pe profilul ecologic
                                                    (datele pe 3 ani)
-------------------------------------------------------------------------
       Nr. |Soiul de|Încărcătura|% lăsta-|Coeficienţii |Pro-|Conţi-|Acidi
sectorului-|struguri|butucilor, |rilor   |-------------|duc-|nutul |tatea
cheie      |        |ochiuri,   |fructi- |de fer-|de   |tivi|de za-|titra
           |        |buc./butuc |feri    |tilita-|ferti|ta- |hăr,  |bilă
           |        |           |        |te abso|lita-|tea,|g/dm  |g/dm
           |        |           |        |lută   |te re|ch/ |      |
           |        |           |        |       |lati-|ha  |      |
           |        |           |        |       |vă   |    |      |
-----------|--------|-----------|--------|-------|-----|----|------|-----
    1      |    2   |     3     |    4   |    5  |  6  |  7 |  8   |  9
-------------------------------------------------------------------------

                                               Anexa nr. 11
                                         la Regulamentul de producere
                                         a vinurilor şi altor produse
                                         vinicole cu denumire de origine

           Procedeele agrotehnice principale ale cultivării
           soiului de viţă de vie pentru producerea vinului
           şi altor produse vinicole cu denumire de origine
                      în ______________, raionul
_________________________________________________________________________
Lucrarea solului|Îngrăşăminte|Formarea butucului,|Combaterea bolilor şi
                |            |încărcătura, lungi-|dăunătorilor
                |            |mea de tăiere,opera|
                |            |ţiile în verde     |
-------------------------------------------------------------------------

                                              Anexa nr. 12
                                        la Regulamentul de producere
                                        a vinurilor şi altor produse
                                        vinicole cu denumire de origine

                 Comisia centrală de degustare a vinurilor cu
                          denumire de origine

                    Certificat de atestare nr._____
    Vin (produs vinicol) cu denumire de origine___________________
    anul roadei________lotul nr.______volumul______________mii dal
    produs în_____________________________________________________
    are următoarea compoziţie fizico-chimică şi caracteristica
    organoleptică:

    1. Densitatea relativă la 20 grade C__________________________
    2. Tăria alcoolică, % vol._____________________________________
    3. Concentraţia în masă a zahărului, g/dm______________________
    4. Concentraţia în masă a acizilor titrabili, g/dm_____________
    5. Concentraţia în masă a acizilor volatili, g/dm______________
    6. Concentraţia în masă a extractului nereducător,g/dm_________
    7. Concentraţia în masă a fierului, mg/dm______________________
    8. Concentraţia în masă a curpului, mg/dm______________________
    9. Concentraţia în masă a plumbului, mg/dm_____________________
    10. Culoarea___________________________________________________
    11. Aroma (buchetul)___________________________________________
    12. Gustul_____________________________________________________
    13. Nota de examinare__________________________________________
    După compoziţie   şi   caracteristica  calităţii,  vinul   (produsul
vinicol)   corespunde  vinului  (produsului  vinicol)  cu  denumire   de
origine_____________________________________________________


    Preşedintele comisiei

                                              Anexa nr. 13
                                        la Regulamentul de producere
                                        a vinurilor şi altor produse
                                        vinicole cu denumire de origine

                MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
                         AL REPUBLICII MOLDOVA

                           O R D I N U L nr.
                  Cu privire la producerea vinurilor
                   (produsele vinicole) cu denumire
                              de origine

    Conform Regulamentului  de  producere a vinurilor şi  altor  produse
vinicole  cu  denumire  de origine şi modului de  atestare  a  acestora,
aprobat de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei al Republicii Moldova
în  anul 1993, şi deciziei Comisiei centrale de degustare a Ministerului
Agriculturii şi Alimentaţiei fixată în procesul-varbal nr. din
"___"____________199,
                              O R D O N:

    1. Se atribuie vinului (produsului vinicol)_____denumire  de origine 
(categoria_________), produs   conform   instrucţiunii   tehnologice  în 
asociaţia___________satul___________ raionul_________, Republica Moldova 
din struguri de soiul____________ recoltat pe plantaţii   cu o suprafaţă 
totală de_________ha, delimitate pe harta topografică.
    2. Procedeele  agrotehnice  principale  de  cultivare  a  soiuriilor
(soiului)  de viţă de vie_______, procedeele tehnologice de  prelucrare,
tratare   şi  maturare  a  vinului  brut  (produsului  vinicol)  şi   de
îmbuteliere  a  produsului  finit vor fi  aplicate  conform  declaraţiei
întreprinderii   pentru  obţinerea  dreptului  de  producere  a  vinului
(produsului vinicol) cu denumire de origine şi documentaţiei tehnologice
aprobate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
    3. În cazurile  în  care  vinul (produsul vinicol)  cu  denumire  de
origine    nu    corespunde    cerinţelor   expuse    în    documentaţia
tehnico-normativă, el va fi raportat la o categorie inferioară.
    4. Controlul   asupra   respectării   procedeelor   agrotehnice   şi
tehnologice  de  cultivare  a  viţei de vie şi de  producere  a  vinului
(produsului  vinicol)  cu  denumire de origine________  îl  va  exercita
direcţia  generală  pentru  viticultură şi  vinificaţie  a  Ministerului
Agriculturii   şi   Alimentaţiei,  Comisia  centrală  de  degustare   şi
Institutul Naţional al Viei şi Vinului.

     Ministrul agriculturii
     şi alimentaţiei

                                                Anexa nr. 14
                                           la Regulamentul de producere  
                                          a vinurilor şi altor produse
                                           vinicole cu denumire de       
                                           origine

                MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
                         AL REPUBLICII MOLDOVA

                          A D E V E R I N Ţ Ă

    Prin prezenta se adevereşte faptul că, în conformitate cu ordinul 
ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr.________ din 
"___"__________199 , vinului (produsului vinicol)_______, obţinut din 
struguri de soiurile____________,   cultivaţi în satul_______________ 
raionul________, Republica Moldova i se atribuie:

    Vin de calitate superioară cu denumire de origine (V.D.O.)
    Vin de calitate superioară cu denumire de origine controlat 
    (V.D.O.C.) (Produs vinicol cu denumire de origine)
    Protecţia juridică  a  producerii  vinului (produsului  vinicol)  cu
denumire  de origine sus-menţionat este asigurată de către Legea viei şi
vinului nr. 131-XIII din 2 iunie 1994.

    Prezenta adeverinţă este valabilă pînă la _________________199___


    Ministrul agriculturii
    şi alimentaţiei