HOTĂRÎREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA Pentru aprobarea Regulamentului de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Nr.760 din 10.11.95 Monitorul Oficial al R.Moldova nr.11-12/50 din 22.02.1996 * * * Întru executarea Legii viei şi vinului nr. 131-XIII din 2 iunie 1994 Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE: 1. Se aprobă Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse venicole cu denumire de origine (se anexează). 2. Se stabileşte că Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine este obligatoriu pentru toţi producătorii de marfă viti-vinicolă, indiferent de apartenenţa lor departamentală şi forma de proprietate. 3. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va elabora actele normative de reglementare a producerii şi comercializării vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine, asigurînd corespunderea lor cerinţelor Regulamentului nominalizat. PRIM-MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA ANDREI SANGHELI Contrasemnată: Ministrul agriculturii şi alimentaţiei Vitalie Gorincoi Departamentul Standarde, metrologie şi Supraveghere Tehnică Directorul general Dumitru Cimpoeş Aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.760 din 10 noiembrie 1995 R E G U L A M E N T U L de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Prezentul Regulament stabileşte definiţia, clasificarea, cerinţele de bază faţă de vinurile de struguri cu denumire de origine, modul de delimitare a unităţilor de producere şi a podgoriilor, apreciere a plantaţiilor existente, modul de aprobare a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine şi perfectare a documentaţiei, sistemul de control al producerii şi calităţii produselor, obligatorii pentru toate întreprinderile şi organizaţiile producătoare ale acestor vinuri şi produse vinicole. I. Generalităţi Vinului i se atribuie denumirea de origine, dacă se bucură de cerere largă la consumatori şi se distinge prin calităţi gustative înalte şi popularitate, predeterminate de: factorii naturali (climă, relief, sol, soi (soiuri) de struguri). Aceşti factori oferă posibilitatea de a evidenţia şi delimita arealul de cultivarea vieţei de vie destinate producţiei de vinuri şi a altor produse vinicole cu denumire de origine; factorii de influenţă antropogenă (sistemul de măsuri agrotehnice, tehnologiile de prelucrare a strugurilor etc). II. Cerinţele de bază 1. Vinurile cu denumire de origine se produc, conform tehnologiei tradiţionale sau tehnologiei originale, din struguri de calitate înaltă de anumite soiuri, cultivaţi pe podgorii strict delimitate, în condiţii ecologice specifice locului concret, indicat în denumirea vinului. 2. Obţinerea, maturarea, condiţionarea şi îmbutelierea vinului şi altor produse vinicole cu denumire de origine se efectuează în arealul georgafic de producere a strugurilor strict delimitat prin documente speciale. 3. Arealul de producere a strugurilor destinaţi producţiei de vinuri şi altor produse vinicole cu denumire de origine reprezintă regiunea sau localitatea unde se cultivă strugurii, din care se obţine vin cu calităţi deosebite şi caracteristici tipice, determinate de spicificul producerii. 4. Vinurile vor avea calităţi deosebite, dacă corespund următoarelor cerinţe de bază: a) strugurii din care se produc vinurile trebuie să corespundă cerinţelor principale, expuse în documentaţia tehnico-normativă în vigoare; b) produsele se vor obţine, respectîndu-se cu exactitate tehnologia specificată în documentaţia normativă a denumirii de origine respective; c) produsele vor fi puse în vînzare pe piaţă exclusiv îmbuteliate; d) calităţile organoleptice sînt net superioare faţă de vinurile obişnuite. 5. La producerea vinurilor naturale cu denumire de origine este interzisă folosirea alcoolului etilic, zaharozei, concentratelor din struguri, substanţelor aromatizante şi coloranţilor artificiali, altor ingrediente. La prepararea vinurilor speciale se admite folosirea alcoolului etilic, concentratelor din struguri, substanţelor aromatice, dacă acest fapt este specificat în tehnologia de producere. III. Producerea materiei prime pentru vinurile cu denumire de origine A. Delimitarea unităţilor de producţie. Cercetări expediţionale. 1. Delimitarea unităţilor de producţie se efectuează după următoarele principii de bază: gospodăria trebuie să dispună de condiţii ecologice corespunzătoare; existenţa bazei de materii prime; existenţa fabricii de vinuri pentru prelucrarea strugurilor, condiţiilor pentru producerea şi îmbutelierea vinului; starea agrotehnică a plantaţiilor de viţă de vie trebuie să asigure producţia de struguri cel puţin 10 ani. 2. Alegerea gospodăriei, cercetarea prealabilă a plantaţiilor de viţă de vie şi factorilor naturali se efectuează în timpul cercetărilor expediţionale. 3. Cercetările expediţionale vor fi efectuate de către un grup complex de specialişti din gospodăria în cauză şi colaboratori ştiinţifici din Institutul Naţional al Viei şi Vinului şi alte instituţii de cercetări ştiinţifice (ecologi, pedologi, agronomi viticultori, ingineri cadastrali, oenologi, economişti), precum şi din Departamentul Protecţiei Mediului Înconjurător. 4. În timpul cercetărilor expediţionale se folosesc următoarele materiale care caracterizează plantaţiile viticole şi condiţiile naturale: hărţile topografice; hărţile pedologice şi agropedologice; datele observărilor Serviciului Hidrometeo; materialele bonitării solului; materialele despre starea şi productivitatea plantaţiilor de viţă de vie. 5. Grupul complex de specialişti va efectua aprecierea tehnico-tehnologică a întreprinderii de vinificaţie în gospodăria aleasă. 6. Grupul complex va efectua o analiză generală a plantaţiilor viticole, va descrie particularităţile profilului ecologic al sectorului-cheie şi va efectua aprecierea tehnico-tehnologică a întreprinderii producătoare de vinuri (conform anexelor nr. 1 şi 2). 7. Rezultatele cercetărilor profilurilor ecologice şi sectoarelor- cheie vor fi înregistrate în tabele speciale (anexele nr. 3 şi 4). B. Cercetările complexe ampeloecologic. Cartarea. Delimitarea sectorului 8. Pe baza cercetărilor expediţionale se efectuează delimitarea plantaţiei (defalcarea pămîntului) favorabile pentru cultivarea viţei de vie destinate producerii materiei prime de calitate înaltă pentru prepararea vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine. 9. Pe plantaţia aleasă (pămîntul defalcat) se vor efectua cercetăriile ampeloecologice complexe. 10. Cercetările complexe şi întocmirea hărţilor tipurilor de soluri ampeloecologice se efectuează conform metodicii speciale, elaborate de Institutul Naţional al Viei şi Vinului al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei (anexele nr. 5, 6, 7 şi 8). 11. Tezele principale ale cercetărilor ampeloecologice sînt următoarele: determinarea parametrilor climatici de bază şi întocmirea hărţii pericolului de ger a sectorului; întocmirea hărţii asigurării cu căldură a terenului; stabilirea particularităţilor solurilor şi întocmirea hărţii diferenţierii învelişului de sol; determinarea şi gradarea elementelor de bază ale reliefului. Întocmirea hărţii ameloecologice a reliefului: elaborarea clasificării ampeloecologice complexe a terenului şi întocmirea hărţii pe baza acesteia; analiza economico-ecologică a valorificării plantaţiilor; elaborarea complexului de măsuri în vederea protecţiei contra eroziunii solului. 12. Cercetările complexe ampeloecologice se încheie cu întocmirea hărţii ampeloecologice, modul de completare al căreia este reflectat în anexa nr. 9. C. Aprecierea calitativă a stării plantaţiilor de viţă de vie 13. În gospodăria aleasă se va aprecia starea plantaţiilor de viţă de vie (modul plantării şi forma de completare a jurnalelor de cîmp sînt reflectate în anexa nr. 10). Tehnologia de cultivare a viţei de vie, procedeele agrotehnice sînt reflectate în anexa nr. 11. 14. În conformitate cu rezultatele cartării ampeloecologice şi cele ale aprecierii calitative a stării plantaţiilor de viţă de vie se argumentează delimitarea plantaţiilor de perspectivă în vederea producerii vinurilor cu denumire de origine. 15. Sînt considerate de perspectivă plantaţiile viticole unde golurile nu depăşesc cerinţele legislaţiei în vigoare şi au un sortiment pentru care parametrii ecologici sînt optimi, şi în care se întreprind măsurile de protecţie contra eroziunii solului. D. Fenologia coacerii strugurilor 16. În perioada feno fazei coacerii boabelor se va determina dinamica de acumulare a zahărului şi de scădere a acidităţii în boabe, iar pentru soiurile roşii - rezerva tehnologică de substanţe colorante. Producţia de struguri supusă cercetărilor se prelucrează separat. Schimbările indicilor de calitate ai vinurilor se corelează cu schimbările indicilor strugurilor şi particularităţile climatice ale anului. IV. Particularităţile tehnologiei cultivării viţei de vie Tehnologia cultivării viţei de vie pentru prepararea vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine trebuie să fie standardizată pentru soiul în cauză, cu unele particulatăţi distinctive: excluderea aplicării erbicidelor; administrarea îngrăşămintelor minerale va fi întreprinsă strict conform diagnosticului nutriţiei plantelor; reglarea masei de recoltă prin stabilirea încărcăturii optime pe butuci şi lungimii la tăierea coardelor de rod, ţinîndu-se seama de particularităţile biologice ale soiurilor şi condiţiile de vegetaţie, în scopul delimitării şi menţinerii calităţii ei înalte. Nivelul limitării productivităţii în corespundere cu condiţiile climatice se determină în chintale la 1 hectar, pe baza rezultatelor analizei conjugate de 3 ani a condiţiilor pedoclimatice ale viei şi vinului, cu respectarea strictă a termenelor şi calităţii înfăptuirii procedeelor agrotehnice. V. Întocmirea documentaţiei cartografice În urma efectuării cercetărilor ampeloecologice se întocmeşte documentaţia cartografică, care include următoarele materiale: harta topografică, scara 1:5000 sau 1:10000, în funcţie de complexitatea reliefului; harta complexului de măsuri pentru protecţia contra eroziunii solului, scara 1:5000; harta pedologică, scara 1:5000 sau 1:10000; harta pericolului de ger, scara: 1:5000 sau 1:10000; harta asigurării cu căldură, scara 1:5000 sau 1:10000; harta complexă ampeloecologică, scara 1:5000 sau 1:10000; rezultatele analizei economico-ecologice a terenurilor gospodăriei. VI. Clasificarea vinurilor 1. În funcţie de calitate, se deosebesc următoarele categorii de vinuri cu denumire de origine: vinuri de calitate superioară cu denumire de origine (V.D.O.); vinuri de calitate superioară cu denumire de origine controlate (V.D.O.C.). 2. Prin vin de calitate superioară cu denumire de origine se subînţelege produsul vinicol cu calităţi organoleptice înalte, obţinut din struguri de soiuri tradiţionale ale arealului respectiv prin aplicarea tehnologiei admise. 3. Vinurile de calitate superioară cu denumire de origine controlate se evidenţiază în exclusivitate prin indici calitativi foarte înalţi, stabiliţi pentru fiecare vin în regulamente de producere a acestora. VII. Calitatea strugurilor folosiţi la prepararea vinurilor cu denumire de origine 1. Vinurile cu denumire de origine se prepară exclusiv din struguri de calitate superioară, care corespund cerinţelor documentaţiei tehnico-normative în vigoare. 2. În funcţie de categoria calităţii vinurilor cu denumire de origine, conţinutul de zahăr în struguri (g/dm) trebuie să fie: pentru V.D.O. albe - cel puţin 175, pentru cele roşii - cel puţin 185; pentru V.D.O.C. albe - cel puţin 185, pentru cele roşii - cel puţin 195. 3. În cazurile cînd strugurii, în virtutea condiţiilor climatice nefavorabile sau din alte cauze, după calitatea lor nu corespund cerinţelor stabilite, din ei nu se vor produce vinuri cu denumire de origine. VIII. Tăria alcoolică reală minimă 1. Tăria alcoolică reală minimă, obţiinută în urma fermentării mustului natural din struguri, se reglementează de către documentaţia tehnologică de preparare a diverselor tipuri de vinuri cu denumire de origine. 2. În funcţie de categoria calităţii vinurilor cu denumire de oriigine, tăria alcoolică reală minimă (% vol.) trebuie să fie: pentru V.D.O. albe - cel puţin 10,0 pentru cele roşii ş cel puţin 10,5; pentru V.D.O.C. albe - cel puţin 11,0, pentru cele roşii - cel puţin 11,5. IX. Tăria alcoolică maximă obţinută în urma fermentaţiei suplimentare Pentru toate tipurile de vinuri speciale cu denumire de origine, la prepararea cărora este prevăzută înnobilarea mustului, se stabileşte tăria alcoolică maximă, obţinută în urma fermentării suplimentare, depăşirea căreia constituie temei pentru a priva de dreptul de realizare a producţiei cu denumire de origine. Indicii organoleptici şi fizico-chimici ai vinurilor speciale cu denumire de origine trebuie să corespundă cerinţelor documentaţiei tehnico-normative în vigoare. X. Tehnologia de producere 1. Vinurile cu denumire de origine se produc după tehnologia tradiţională pentru zona respectivă ori după o tehnologie originală, cu folosirea utilajului de vinificaţie special, care asigură prelucrarea calitativă a strugurilor. 2. Pentru fiecare dintre tipurile de vinuri cu denumire de origine se va elabora o instrucţiune tehnologică, care va fi aprobată la atestarea producţiei. 3. Instrucţiunea tehnologică reglementează cantitatea mustului stors în procesul preparării vinurilor cu denumire de origine care nu va depăşi (dal/t struguri): a) pentru V.D.O. - cel mult 60; b) pentru V.D.O.C. - cel mult 55. 4. La obţinerea, tratarea şi stabilizarea vinurilor vor fi folosite procedee tehnologice şi substanţe aprobate oficial şi prevăzute în Normele tehnice privind pepinieritul viticol, viticultura şi vinificaţia. Se interzice a concerta parţial mustul sau a aplica alte metode tehnologice de tratare a mustului, care pot să modifice substanţial compoziţia chimică a acestuia. XI. Indicii analitici şi senzoriali 1. Indicii calitativi de bază ai vinurilor cu denumire de origine se determină în urma efectuării examinărilor analitică şi senzorială. 2. În procesul preparării vinurilor cu denumire de origine se determină cei mai importanţi indici fizico-chimici care asigură calitatea produsului, în conformitate cu cerinţele documentaţiei normative în vigoare şi prezentul Regulament, şi anume: a) tăria alcoolică; b) aciditatea titrabilă; c) zaharitatea; d) aciditatea volatilă; e) concentraţia în masă a acidului sulfuros total şi liber; f) concentraţia în masă a extractului nereducător; g) concentraţia în masă a fierului. 3. Concentraţia în masă a metalelor şi a altor substanţe toxice în vinurile cu denumire de origine nu trebuie să depăşească limitele stabilite de Normele tehnice privind pepinieritul viticol, viticultura şi vinificaţia, precum şi de cerinţele medico-biologice şi normele sanitare ale calităţii materiei prime şi produselor alimentare. 4. Pentru V.D.O.C. pe lîngă indicii fizico-chimici menţionaţi în punctul 2, în caz de necesitate, se vor determina, pentru unele localităţi concrete, şi alte componente care confirmă calitatea produsului (aminoacizii, acizii organici nevolatili, microelemtele, compuşii fenolici, substanţele aromatice volatile, corelaţia de acizi organici etc.). 5. Indicii organoleptici ai calităţii vinurilor cu denumire de origine se determină prin analiza senzorială, efectuată de experţi de înaltă calificare. Valoarea minimă apreciată în grade după degustare a vinurilor cu denumire de origine, în funcţie de categoria calităţii, nu va fi mai mică de: pentru V.D.O. - 9,1; pentru V.D.O.C. - 9,2. 6. Aprecierea calităţii şi determinarea indicilor analitici ai vinurilor, materie primă pentru vinurile cu denumire de origine, obţinute în compania vinicolă, se vor efectua cel tîrziu pînă la 1 februarie al anului următor celui de recoltare. Ulterior analizele analitică şi senzorială se vor efectua periodic, pe parcursul întregului ciclu tehnologic de producere a vinurilor cu denumire de origine. Se recomandă a pune la păstrare îndelungată eşantioane etalon de V.D.O., pentru cercetarea evoluţiei lor. XII. Aspectul estetic al buteliilor şi termenul de garanţie privind păstrarea vinurilor 1. Vinurile cu denumire de origine se îmbuteliază numai în butelii noi sau în recipiente de tip suvenir ornate artistic şi se închid cu dopuri de plută. 2. Buteliile şi recipientele cu vinuri cu denumire de origine sînt ornate cu capsule speciale, etichete, contraetichete şi colierete. 3. Etichetele pentru vinurile cu denumire de origine sînt elaborate conform documentaţiei normative în vigoare, cu menţiunea obligatorie "vin cu denumire de origine", precum şi indicarea localităţii de provenienţă. Pe contraetichetă se reprezintă schema arealului în care se produce vinul cu indicarea podgoriilor, şi se imprimă un text explicativ. 4. Buteliile cu vin ornate trebuie să fie învelite cu hîrtie specială şi ambalate în cutii de carton ondulat sau în cutii-suvenir. 5. Ambalarea, marcarea, depozitarea şi transportarea vinurilor cu denumire de origine îmbuteliate se efectuează conform actelor normative republicane în vigoare. 6. Termenul de garanţie privind păstrarea vinurilor cu denumire de origine se stabileşte conform Normelor tehnice privind pepinieritul viticol, viticultura şi vinificaţia şi constituie cel puţin 12 luni din ziua îmbutelierii. XIII. Modul de aprobare a denumiri de origine 1. Institutul Naţiional al Viei şi Vinului efectuează conducerea metodică şi cercetările ştiinţifice de podgoriile preconizate pentru producerea vinurilor cu denumire de origine. În acest scop, pe lîngă Institutul Naţional al Viei şi Vinului se instituie un grup special de creaţie, alcătuit din specialişti ecologi, viticultori şi vinificatori, care va coordona activitatea în domeniul producerii vinurilor cu denumire de origine. 2. Efectuarea analizelor chimice şi eliberarea certificatelor de apreciere a calităţii vinurilor cu denumite de origine le exercită organele împuternicite în modul stabilit. Analizele chimice se înfăptuiesc după metodele standardizate, iar în lipsa acestora - după metodele practicate pe plan mondial. 3. Unităţile viti-vinicole ce pretind la dreptul de a produce vinuri cu denumire de origine vor prezenta comisiei speciale de pe lîngă Institutul Naţional al Viei şi Vinului, în termen de o lună după încheierea lucrărilor de producere a vinului, o declaraţie, în trei exemplare, care va cuprinde următoarele date: a) adnotaţia la vin; b) localitatea în care a fost produs vinul; c) cantitatea de vin obţinut şi categoria calităţii cu un demers referitor la dreptul de a fi valorificat ca vin cu denumire de origine; d) sortimentul şi conţinutul de zahăr în strugurii folosiţi pentru fabricarea fiecărui lot de vin; e) certificatul calităţii vinului, incluzînd indicii analitici şi organoleptici; f) extrasul privind suprafaţa plantaţiilor viticole şi sortimentul de struguri din care este fabricat vinul în cauză. La declaraţie se anexează: a) materialele cartografice cu privire la argumentarea delimitării podgoriilor, conform punctului 5 al prezentului regulament; b) caracteristica succientă a plantaţiilor viticole de pe terenurile delimitate; c) tehnologia de cultivare a viţei de vie; d) informaţii despre suprafeţele, recolta şi calitatea strugurilor pe soiuri în gospodărie în anii efectuării cercetărilor; e) instrucţiunea tehnologică privind producerea vinurilor cu denumire de origine; f) proiectul prezentării artistice a etichetelor, contraetichetelor, colieretelor; g) probe de vin în număr de 6 sticle, produs după tehnologia aprobată în ultimii trei ani de roadă. 4. Comisia specială de pe lîngă Institutul Naţionale al Viei şi Vinului cercetează în termen de o lună materialele prezentate, verifică pe teren respectarea condiţiilor stipulate în declaraţie, precum şi calitatea vinului, după aceasta urmînd avizarea fiecărei denumiri în parte. Materialele pregătite împreună cu concluziile sînt înaintate Comisiei centrale de degustare de pe lîngă Direcţia generală pentru viticultură şi vinificaţie a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei. 5. Eliberarea adeverinţei de atestare a vinului cu denumire de origine se efectuează în urma degustării probelor de către Comisia centrală de degustare, în componenţa căreia sînt incluşi specialişti de frunte ai ramurii viti-vinicole, precum şi reprezentanţi ai Departamentului Comerţului şi Departamentului Standarde, Metrologie şi Supraveghere Tehnică. 6. În baza avizului pozitiv al Comisiei centrale de degustare, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei emite un ordin cu privire la atribuirea definitivă vinului în cauză a denumirii de origine şi aprobarea tehnologiei de producere a acestuia. Întreprinderilor producătoare li se eliberează o adeverinţă de atestare a vinurilor cu denumire de origine, care conţine următoarele date: denumirea de origine; denumirea localităţii unde sînt amplasate plantaţiile viticole; numărul de origine din registrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei; sortimentul ampelografic al plantaţiilor. La adeverinţă se anexează următoarele documente: adnotarea la vin; nota explicativă privind atribuirea denumirii de origine a vinului; caracteristica ecologică a plantaţiilor viticole delimitate; particularităţile tehnologiei de cultivare a viţei de vie; instrucţiunea tehnologică referitoare la producerea vinului; indicii fizico-chimici şi organoleptici cărora trebuie să le corespundă vinurile cu denumire de origine. 7. Vinurile cu denumire de origine sînt atestate pe un termen de 5 ani. La expirarea termenului menţionat, se efectuează reatestarea pe baza declaraţiei prezentate de către unităţile producătoare. La efectuarea reatistării se înaintează probe ale producţiei şi documentele în care se preconizează a opera modificări. 8. Producerea şi comercializarea vinurilor cu denumire de origine, care nu au fost supuse reatistării la timp, este interzisă. XIV. Controlul asupra producerii vinurilor cu denumire de origine şi comercializarea lor 1. Unităţile producătoare de vinuri cu denumire de origine încheie anual cu producătorii de struguri din arealele delimitate pentru producerea acestor vinuri contracte cu privire la tehnologia cultivării strugurilor, indicii calităţii principali ai strugurilor, metodele de recoltare şi transportare a strugurilor pentru prelucrare, care sînt stabilite de documentaţia de omologare a vinurilor cu denumire de origine. 2. Controlul sistematic asupra respectării tehnologiei de cultivare a viţei de vie, asupra coacerii strugurilor, aplicării corecte a tehnologiei de prelucrare a lor şi calităţii vinurilor se efectuează de către specialişti din laboratorul întreprinderii, Centrul de verificare a calităţii materiei prime şi producţiei vinicole, Institutul Naţional al Viei şi Vinului. 3. Adeverinţa de atestare a vinurilor cu denumire de origine este retrasă de la producători, în cazul în care se va stabili că vinul, indiferent de faza de evoluţie, nu mai corespunde condiţiilor de calitate prevăzute pentru denumirea respectivă. Adeverinţa se retrage de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei în modul stabilit, la prezentarea materialului respectiv de către organele de control al calităţii producţiei viticole. 4. Nerespectarea a cel puţin uneia dintre condiţiile prevăzute de regulamentul de producere a fiecărei mărci de vin, în procesul cultivării şi prelucrării strugurilor, comportă interzicerea pentru întreaga recoltă a folosirii denumirii de origine. 5. În fiecare an, înainte de comercializare, unităţile producătoare prezintă direcţiei generale pentru viticultură şi vinificaţie a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei informaţia cu privire la cantitatea şi starea vinului cu denumire de origine, precum şi cîte 6 sticle de vin Comisiei centrale de degustare şi Centrului de verificare a calităţii materiei prime şi producţiei vinicole, pentru efectuarea analizelor respective. Probele de vin se iau în prezenţa reprezentantului Centrului de verificare a calităţii materiei prime şi producţiei vinicole. 6. Drept bază pentru comercializarea unui lor de vin cu denumire de origine serveşte decizia Comisiei centrale de degustare de pe lîngă Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi certificatul de confirmare a producţiei, eliberat de către organele autorizate în modul stabilit. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei eliberează unităţilor producătoare un permis de comercializare a lotului de vin, care se înregistrează într-un registru special. 7. Evidenţa stocurilor de vinuri cu denumire de origine nevîndute se efectuează de către unitatea producătoare, care este obligată să înscrie într-un registru special toate permisele obţinute, precum şi să înregistreze datele privind cantitatea de producţie livrată în baza permisului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine. 8. Trecerea la o categorie inferioară a vinurilor cu denumire de origine, cînd acestea se află la producător, se efectuează în conformitate cu prevederile punctului 3. Trecerea vinurilor cu denumire de origine, aflate în reţeaua comercială, la o categorie inferioară se efectuează la decizia Departamentului Standarde, Metrologie şi Supraveghere Tehnică în următoarele cazuri: a) dacă degradarea calităţii s-a produs în timpul transportării, depozitării sau păstrării; b) dacă caracteristicile fizico-chimice şi indicii organoleptici ai vinului în cauză s-au modificat în sens negativ şi nu corespund cerinţelor specificate în documentaţia tehnologică. 9. În caz de contestaţie a chestiunii vizate, în termen de 10 zile se va efectua o analiză repetată. În baza rezultatelor analizei sau expertizei repetate, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în comun cu Departamentul Standarde, Metrologie şi Supraveghere Tehnică, va lua o decizie definitivă cu privire la trecerea vinului cu denumire de origine la o categorie inferioară a calităţii, în termen de 15 zile din ziua întocmirii procesului-verbal sau a raportului de expertiză a chestiunii în cauză, fapt despre care se va comunica în scris persoanelor interesate. 10. Vinurile cu denumire de origine livrate în reţeaua comercială vor fi însoţite de extrase din adeverinţa de atestare a producţiei sau copii legalizate ale acestora. Pentru vinurile cu denumire de origine destinate exportului extrasele din adeverinţa de atestare vor fi eliberate de către unităţile autorizate pentru a soluţiona chestiunile cu privire la eliberarea certificatelor de origine. Anexa nr. 1 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Profilul ecologic este linia sau fişia întinsă perpendicular liniei cumpenelor apelor şi talvegurilor, care intersectează toate elementele reliefului (cumpăna apelor, versanţii,talvegurile) în locurile cele mai caracteristice pentru teritoriul supus cercetării, de pe o parte sau de pe ambele părţi ale cumpenei apelor ori talvegului, de-a lungul cărora se efectuează cercetarea complexă a componenţilor principali ai ampelobiogeocenozei. În locurile specifice ale profilului (cumpăna apelor, părţile superioară, mijlocie şi inferioară ale pantei, în vale) se infiinţează sectoarele-cheie. Secotorul-cheie reprezintă un teren al cărui lungime de-a curmezişul pantei constituie 100 m (lungimea unei parcele de viţă de vie), iar lăţimea de-a lungul pantei - cel mult 25-35 m (10 rînduri de viţă de vie) condiţiile ecologice fiind omogene. Pe sectorul-cheie se efectuează taxarea tufelor, se selectează de la 9 pînă la 30 de tufe, la care se apreciază elementele de fructificaţie, existenţa bolilor, dăunătorilor, volumul şi calitatea recoltei etc.; se organizează tăieturi verticale ale solului, semigropi, sonde de foraj în vederea descrierii solurilor şi luării de probe pentru analizele de laborator; se instalează aparate pentru determinarea elementelor meteorologice; se măsoară şi se fixează parametrii reliefului. Anexa nr. 2 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Aprecierea tehnico-tehnologică a întreprinderii producătoare de vinuri Aprecierea tehnico-tehnologică a întreprinderii producătoare de vinuri se efectuează în baza analizei asortimentului de producţie obţinută, structurii soiurilor, volumului de prelucrare a strugurilor şi producţiei puse în circulaţie, înzestrării tehnice a întreprinderii (gradul de asigurare cu căldură şi energie electrică), analizei procesului tehnologic de prelucrare a strugurilor şi de producere a vinurilor de diverse tipuri, avizului privind posibilitatea de a produce vinuri cu denumire de origine. Anexa nr. 3 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Rezultatele taxării plantaţiilor de pe profilul ecologic pentru producerea vinurilor cu denumire de origine _______________________________________________________________________ Nr. |Soiul de|Portaltoiul|Anul |Schema |Forma|Nota medie|Gradul de sectoru- |viţă de | |plan-|plantă-|tufei|a taxării |rărire lui-cheie|vie | |tării|rii | | | ---------|--------|-----------|-----|-------|-----|----------|--------- 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ----------------------------------------------------------------------- Anexa nr. 4 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Caracteristica indicilor ecologici de pe profilul ecologic nr._________________ a) Solul ----------------------------------------------------------------------- Nr. |Denumirea|Compoziţia|Rezervele| Carbonaţi |Factorii sectoru-|solului |granulomet|de humus,|---------------------|negativi lui- | |trică | t/ha | total | activi |(salini- cheie | | | | | |zarea, | | | | | |înmlăşti- | | | | | |nirea | | | | | |etc.) --------|---------|----------|---------|----------|----------|--------- 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ----------------------------------------------------------------------- b) Relieful ----------------------------------------------------------------------- Nr. | Cota, m |Depăşirea cumpenei| Panta | sectoru-|----------------|apelor asupra sec-|------------------|Note lui - |absolută|relati-|torului-cheie, m |înclinarea|expozi-| cheie | |vă | | |ţia | --------|--------|-------|------------------|----------|-------|------- 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |6 | 7 ----------------------------------------------------------------------- c) Clima ----------------------------------------------------------------------- Nr. |Temperatura |Suma teperaturilor|Numărul de ore|Precipitaţii sectoru-|minimă, grade|active în perioada|cu luminare so|(mm) în peri- lui - | C |------------------|lară în peri- |oada cheie | |vegetaţie|coacere |oada |-------------- | | | |--------------|vegetaţie|coa- | | | |vegeta-|coace-| |cere | | | |ţie |re | | --------|-------------|---------|--------|-------|------|---------|---- 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ----------------------------------------------------------------------- Anexa nr. 5 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vi- nicole cu denumire de origine Analiza ecologico-economică a terenului Analiza ecologico-economică a terenului constituie identificarea după parametrii ecologici a sectoarelor omomorfe, aprecierea lor consecutivă pe etape, din punct de vedere al pretabilităţii lor la cultivarea unor anumite culturi agricole. Etapele analizei sînt următoarele: aprecierea consecutivă după bonitate a fiecărui tip de sol pretabil la cultivarea viţei de vie conform parametrilor climatici; analiza solului în vederea determinării sortimentului, portaltoaielor şi specializării folosirii materiei prime; compararea datelor analizei ecologico-economice cu particularităţile social-economice ale locului şi determinarea definitivă a specializării viticulturii. La analiza ecologico-economică se ia în considerare, de asemenea, complexul meliorativ, care să aibă capacitatea de a proteja şi ameliora resursele terenurilor. Anexa nr. 6 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Abordarea complexă a resurselor ecologice Abordarea complexă a resurselor ecologice oferă posibilitatea de a evidenţia pe hărţile ampeloecologice contururile reprezentînd teritoriul care se caracterizează prin omogenitatea factorilor ecologici principali ai cultivării viţei de vie (microclimatici, pedologici, antropogeni), pretabili la cultivarea pe baza unor anumite soiuri de portaltoi a unuia sau a cîtorva soiuri de viţă de vie, de la fiecare dintre acestea, în sisteme de ameliorare, agrotehnică, aplicare a îngrăşămintelor şi protecţie similare, obţinîndu-se o producţie identică. Hărţile complexe ampeloecologice sînt hărţi sistematice speciale, la întocmirea cărora servesc drept bază hărţile ampeloecologice ale învelişului de sol ale microclimatului reliefului etc. În baza iniţială a cartării se iau hărţile pericolului de ger şi asigurării cu căldură a teritoriului şi harta diferenţierii structurilor învelişului de sol. Gama de culori a conturilor hărţilor microclimatice se păstrează şi pe hărţile complexe. Pa harta iniţială se înseamnă conturile hărţilor reliefului şi învelişului de sol, care se marchează respectiv prin haşurarea conturilor şi prin semn convenţional. Se efectuează coordonarea conturilor, precizarea lor reciprocă, se numerotează conturile ampeloecologice definitive şi se alcătuieşte legenda hărţii. Anexa nr. 7 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Harta ampeloecologică a reliefului Harta ampeloecologică a reliefului este o hartă specială, pe care este reprezentat relieful şi efectuată împărţirea teritoriului pe sectoare cu relief diferit, acesta constituind un factor ecologic pentru cultivarea viţei de vie. Drept bază a întocmirii hărţilor ampeloecologice ale reliefului servesc hărţile topografice pe care relieful este reprezentat prin curbe de nivel. Pe aceste hărţi se înseamnă înscripţiile înălţimilor (se trasează conturile lor) pe orizontatele principale, se trag liniile talvegurilor şi cumpenelor apelor. Se efectuează împărţirea teritoriului pe areale, conturile cartografice pe elementele reliefului şi părţile pantelor, în funcţie de înclinarea şi expoziţia acestora. După înclinarea pantei, teritoriul se împarte în 6 feluri de areale: pînă la 5 grade, 5-8 grade, 8-12 grade, 12-18 grade, 18-25 grade, mai abrupte de 25 grade. În funcţie de expoziţie, se evidenţiază 8 feluri de teritorii: N, NE NV, E, SE, S, SV, V. Hărţile ampeloecologice ale reliefului conţin conturi, fiecare caracterizîndu-se printr-o anumită gradaţie a parametrilor înălţimilor absolute şi înclinării pantelor. Aceşti indici sînt folosiţi pentru determinarea metodelor de valorificare a teritoriilor pentru viticultură precum şi în calitate de bază cartografică pentru întocmirea hărţilor microclimatice. Anexa nr. 8 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Hărţile ampeloecologice ale învelişului de sol În prealabil, o reprezentare generală despre învelişul de sol poate fi evocată studiind harta pedologică a întregului teren utilizat de gospodărie (scara 1:10000). În procesul cercetărilor se întocmesc hărţi pedologice mai detaliate (scara 1:5000, 1:2000) ale terenului. Pe terenurile cu relief accidentat se folosesc hărţile structurii învelişului de sol, întorcmite în baza diferenţierii după altitudine şi expoziţie a învelişului de sol. La întocmirea hărţilor structurii învelişului de sol în vederea alegerii terenului pentru cultivarea viţei de vie, aprecierea se efectuează în conformitate cu indicii principali de creştere şi dezvoltare a viţei de vie, adică se iau în considerare rezervele de humus, carbonaţii activi, compoziţia granulometrică în statul de 1 m adîncime. Profilul pedologic nu trebuie să aibă o densitate înaltă, nu trebuie să conţină săruri nocive uşor solubile, să nu fie soloneţizat. Anexa nr. 9 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Hărţile ampeloclimatice a) Hărţile pericolului de ger Hărţile răspîndirii temperaturilor minime ale aerului şi sumelor temperaturilor active se întocmesc conform metodelor speciale, elaborate de A.Ş.P. "Vierul" ("Îndrumări metodice provizorii privind întocmirea şi folosirea în viticultură a fişelor de repartizare a temperaturilor minime ale aerului", Chişinău, 1982). Pe hartă este indicată distribuirea în spaţiu a temperaturilor minime absolute ale aerului, care se întîlnesc în locul dat nu mai rar decît o dată în 10 ani. Ţinîndu-se seama de rezistenţa la ger a diferitelor soiuri de viţă de vie, au fost evidenţiate 4 feluri de areale. Primul fel de areal se caracterizează prin temperatură minimă pînă la - 20,5 C, al doilea - de la - 20,5 pînă la - 22,5 C; al treilea - de la - 22,5 pînă la - 25,0 C; al patrulea - mai jos de - 25 C. O atare împărţire a teritoriului conform temperaturilor minime permite a determina sectoarele (arealele) după gradul de rezistenţă la ger pentru vii. b) Hărţile asigurării cu căldură Dezvoltarea normală a viţei de vie, rodirea, corespunderea cu condiţiile stabilite privind conţinutul de zahăr şi aciditatea sînt limitate de asigurarea cu căldură a teritoriului, care se exprimă prin suma temperaturilor active. Acest indice se schimbă în spaţiu în funcţie de latitudinea şi longitudinea localităţii, precum şi de caracteristicile reliefului. Pe baza abordării aceloraşi metode, pe care le folosim la întocmirea hărţilor răspîndirii temperaturilor minime, a fost elaborată metoda întocmirii şi folosirii în viticultură a hărţilor răspundirii temperaturilor active. Pe hărţi se evidenţiază arealele în care se acumulează o anumită sumă a temperaturilor active, la un grad de asigurare egal cu 90%. Arealele evidenţiate se caracterizează prin sume anumite ale temperaturilor active, necesare pentru coacerea unui sau altui grup de soiuri de viţă de vie, conform termenelor de coacere. Anexa nr. 10 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Aprecierea calitativă a plantaţiilor de viţă de vie pe profilul ecologic (datele pe 3 ani) ------------------------------------------------------------------------- Nr. |Soiul de|Încărcătura|% lăsta-|Coeficienţii |Pro-|Conţi-|Acidi sectorului-|struguri|butucilor, |rilor |-------------|duc-|nutul |tatea cheie | |ochiuri, |fructi- |de fer-|de |tivi|de za-|titra | |buc./butuc |feri |tilita-|ferti|ta- |hăr, |bilă | | | |te abso|lita-|tea,|g/dm |g/dm | | | |lută |te re|ch/ | | | | | | |lati-|ha | | | | | | |vă | | | -----------|--------|-----------|--------|-------|-----|----|------|----- 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ------------------------------------------------------------------------- Anexa nr. 11 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Procedeele agrotehnice principale ale cultivării soiului de viţă de vie pentru producerea vinului şi altor produse vinicole cu denumire de origine în ______________, raionul _________________________________________________________________________ Lucrarea solului|Îngrăşăminte|Formarea butucului,|Combaterea bolilor şi | |încărcătura, lungi-|dăunătorilor | |mea de tăiere,opera| | |ţiile în verde | ------------------------------------------------------------------------- Anexa nr. 12 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine Comisia centrală de degustare a vinurilor cu denumire de origine Certificat de atestare nr._____ Vin (produs vinicol) cu denumire de origine___________________ anul roadei________lotul nr.______volumul______________mii dal produs în_____________________________________________________ are următoarea compoziţie fizico-chimică şi caracteristica organoleptică: 1. Densitatea relativă la 20 grade C__________________________ 2. Tăria alcoolică, % vol._____________________________________ 3. Concentraţia în masă a zahărului, g/dm______________________ 4. Concentraţia în masă a acizilor titrabili, g/dm_____________ 5. Concentraţia în masă a acizilor volatili, g/dm______________ 6. Concentraţia în masă a extractului nereducător,g/dm_________ 7. Concentraţia în masă a fierului, mg/dm______________________ 8. Concentraţia în masă a curpului, mg/dm______________________ 9. Concentraţia în masă a plumbului, mg/dm_____________________ 10. Culoarea___________________________________________________ 11. Aroma (buchetul)___________________________________________ 12. Gustul_____________________________________________________ 13. Nota de examinare__________________________________________ După compoziţie şi caracteristica calităţii, vinul (produsul vinicol) corespunde vinului (produsului vinicol) cu denumire de origine_____________________________________________________ Preşedintele comisiei Anexa nr. 13 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA O R D I N U L nr. Cu privire la producerea vinurilor (produsele vinicole) cu denumire de origine Conform Regulamentului de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine şi modului de atestare a acestora, aprobat de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei al Republicii Moldova în anul 1993, şi deciziei Comisiei centrale de degustare a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei fixată în procesul-varbal nr. din "___"____________199, O R D O N: 1. Se atribuie vinului (produsului vinicol)_____denumire de origine (categoria_________), produs conform instrucţiunii tehnologice în asociaţia___________satul___________ raionul_________, Republica Moldova din struguri de soiul____________ recoltat pe plantaţii cu o suprafaţă totală de_________ha, delimitate pe harta topografică. 2. Procedeele agrotehnice principale de cultivare a soiuriilor (soiului) de viţă de vie_______, procedeele tehnologice de prelucrare, tratare şi maturare a vinului brut (produsului vinicol) şi de îmbuteliere a produsului finit vor fi aplicate conform declaraţiei întreprinderii pentru obţinerea dreptului de producere a vinului (produsului vinicol) cu denumire de origine şi documentaţiei tehnologice aprobate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei. 3. În cazurile în care vinul (produsul vinicol) cu denumire de origine nu corespunde cerinţelor expuse în documentaţia tehnico-normativă, el va fi raportat la o categorie inferioară. 4. Controlul asupra respectării procedeelor agrotehnice şi tehnologice de cultivare a viţei de vie şi de producere a vinului (produsului vinicol) cu denumire de origine________ îl va exercita direcţia generală pentru viticultură şi vinificaţie a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, Comisia centrală de degustare şi Institutul Naţional al Viei şi Vinului. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei Anexa nr. 14 la Regulamentul de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA A D E V E R I N Ţ Ă Prin prezenta se adevereşte faptul că, în conformitate cu ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr.________ din "___"__________199 , vinului (produsului vinicol)_______, obţinut din struguri de soiurile____________, cultivaţi în satul_______________ raionul________, Republica Moldova i se atribuie: Vin de calitate superioară cu denumire de origine (V.D.O.) Vin de calitate superioară cu denumire de origine controlat (V.D.O.C.) (Produs vinicol cu denumire de origine) Protecţia juridică a producerii vinului (produsului vinicol) cu denumire de origine sus-menţionat este asigurată de către Legea viei şi vinului nr. 131-XIII din 2 iunie 1994. Prezenta adeverinţă este valabilă pînă la _________________199___ Ministrul agriculturii şi alimentaţiei

Lasă-ne feedback-ul tău! 😊
Ne dorim să îți oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru și apreciem orice sugestie care ne poate ajuta să îl îmbunătățim.
Trimite-ne feedback-ul tău pe email-ul nostru moldlex@stisc.gov.md, facând click pe butonul de mai jos.
Opinia ta contează și ne ajută să devenim mai buni! 🚀