H O T Ă R Î R E
cu privire la modificarea unor hotărîri ale Guvernului
nr. 561 din 19.11.2019
Monitorul Oficial nr.367-377/943 din 13.12.2019
* * *
În temeiul art.29 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.125-129, art.396), cu modificările ulterioare, Guvernul
HOTĂRĂŞTE:
Prezenta hotărîre transpune Decizia Comisiei 2004/226/CE din 4 martie 2004 de autorizare a testelor pentru detectarea anticorpilor împotriva brucelozei bovine în cadrul Directivei 64/432/CEE a Consiliului (text cu relevanţă pentru SEE), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 68 din 6 martie 2004, astfel cum a fost modificată ultima oară prin Decizia Comisiei 2008/984/CE din 10 decembrie 2008, şi Regulamentul (UE) nr.2017/1495 al Comisiei din 23 august 2017 de modificare a Regulamentului (CE) nr.2073/2005 în ceea ce priveşte Campylobacter în carcasele de pui pentru îngrăşare (text cu relevanţă pentru SEE), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 218 din 24 august 2017.
1. Regulile privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.221/2009 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.59-61, art.272), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1) se completează cu clauza de armonizare cu următorul cuprins:
„Regulile privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (în continuare – Reguli) transpun Regulamentul (CE) nr.2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338 din 22 decembrie 2005, astfel cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (UE) nr.2017/1495 al Comisiei din 23 august 2017.”;
2) la punctul 1, textul „Regulile privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (în continuare – Reguli)” se substituie cu cuvintele „Prezentele Reguli”;
3) punctul 2 se abrogă;
4) la punctul 30, subpunctul 1) se completează cu cuvintele „şi Campylobacter”;
5) punctul 32 va avea următorul cuprins:
„32. În cazul în care se efectuează teste pentru verificarea respectării criteriilor de igienă a procedeelor specificate la poziţiile 2.1.5 şi 2.1.9 din anexa la prezentele Reguli, în ceea ce priveşte Salmonella şi Campylobacter din carcasele de păsări domestice în abatoare, se respectă următoarele condiţii:
1) în acelaşi laborator, trebuie prelevate probe de piele de pe gît în mod aleatoriu de la cel puţin 15 carcase de păsări, după răcirea acestora în cursul fiecărei sesiuni de prelevare. Înainte de examinare, probele de piele de pe gît de la cel puţin trei carcase de păsări domestice din acelaşi efectiv de origine trebuie puse în comun pentru a forma o probă de 26 g. Astfel, probele de piele de pe gît formează probe finale de 5 × 26 g (26 g sînt necesare pentru a efectua analizele pentru Salmonella şi Campylobacter, în paralel utilizînd o singură probă). După prelevare, probele se păstrează şi se transportă la laborator la o temperatură de cel puţin 1°C şi cel mult 8°C, iar intervalul de timp dintre prelevare şi testare pentru Campylobacter trebuie să fie de cel mult 48 de ore, pentru a se asigura menţinerea integrităţii probelor. Probele care au ajuns la o temperatură de 0°C nu trebuie utilizate pentru a verifica respectarea criteriului pentru Campylobacter. Probele de 5 × 26 g se utilizează pentru a verifica respectarea criteriilor de igienă a procedeelor specificate la poziţiile 2.1.5, 2.1.9 şi 1.28 din anexa la prezentele Reguli. În vederea preparării suspensiei iniţiale în laborator, cantităţii de testare de 26 g i se adaugă nouă volume (234 ml) de apă peptonată tamponată (buffered peptone water – BPW). Înainte de utilizare, aceasta este adusă la temperatura camerei. Acest amestec se tratează într-un stomacher sau pulsifier timp de aproximativ un minut. Se evită formarea spumei eliminînd, pe cît posibil, aerul din punga stomacher. 10 ml (~1 g) din această suspensie iniţială se transferă într-un tub steril gol, iar 1 ml din aceşti 10 ml se utilizează la numărarea coloniilor de Campylobacter pe medii de cultură selective. Restul suspensiei de bază (250 ml ~ 25 g) este utilizat pentru detectarea salmonelei;
2) în două laboratoare diferite, trebuie prelevate probe de piele de pe gît în mod aleatoriu de la cel puţin 20 de carcase de păsări, după răcirea acestora în cursul fiecărei sesiuni de prelevare. Înainte de examinare, probele de piele de pe gît de la cel puţin trei carcase de păsări domestice din acelaşi efectiv de origine trebuie puse în comun pentru a forma o probă de 35 g. Astfel, probele de piele de pe gît formează probe finale de 5 × 35 g, care apoi sînt divizate pentru a obţine probe finale de 5 × 25 g (pentru a face teste de Salmonella) şi de 5 × 10 g (pentru a face teste de Campylobacter). După prelevare, probele se păstrează şi se transportă la laborator la o temperatură de cel puţin 1°C şi cel mult 8°C, iar intervalul de timp dintre prelevare şi testare pentru Campylobacter trebuie să nu fie mai mare de 48 de ore, pentru a se asigura menţinerea integrităţii probelor. Probele care au ajuns la o temperatură de 0°C nu trebuie utilizate pentru a verifica respectarea criteriului pentru Campylobacter. Probele de 5 × 25 g se utilizează pentru a verifica respectarea criteriilor de igienă a procedeelor specificate la poziţiile 2.1.5 şi 1.28 din anexa la prezentele Reguli. Probele finale de 5 × 10 g se utilizează şi pentru verificarea respectării criteriului de igienă a procedeelor specificate la poziţia 2.1.9 din anexa la prezentele Reguli.”;
6) punctul 37 va avea următorul cuprins:
„37. Pentru prelevarea de probe din carne tocată, preparate din carne, carcase şi carne proaspătă de pasăre pentru analizele referitoare la Salmonella, frecvenţa poate fi redusă la o dată la două săptămîni, în cazul în care se obţin rezultate satisfăcătoare timp de 30 de săptămîni consecutive.
Frecvenţa prelevării de probe pentru Salmonella este redusă în cazul în care există un program naţional de control pentru Salmonella, elaborat în conformitate cu prevederile normelor sanitar-veterinare privind controlul şi reducerea prevalenţei salmonelelor în efectivele de animale, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.398/2012, iar programul respectiv cuprinde teste care înlocuiesc prelevarea de probe descrisă mai sus.
În cazul prelevării de probe pentru analiza Campylobacter a carcaselor de păsări domestice, frecvenţa poate fi redusă la o dată la două săptămîni, dacă se obţin rezultate satisfăcătoare timp de 52 de săptămîni consecutive. Frecvenţa prelevării de probe pentru Campylobacter va fi redusă din momentul în care Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va pune în aplicare un program de control pentru Campylobacter, potrivit prevederilor art.29 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară. În cazul în care programul de control pentru Campylobacter prezintă o contaminare redusă a efectivelor, frecvenţa prelevării de probe poate fi redusă în continuare, dacă acest nivel scăzut de contaminare cu Campylobacter este obţinut într-o perioadă de 52 de săptămîni consecutive în exploataţiile de origine a puilor pentru îngrăşare.”;
7) anexa va avea următorul cuprins:
„Anexă la Regulile privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
Criterii microbiologice pentru produsele alimentare
1. Criterii de siguranţă a produselor alimentare
| |||||||
Categoria de produse alimentare | Microorganisme/ toxine şi metaboliţii acestora | Planul de prelevare de probe(1) | Limite(2) | Metoda analitică de referinţă(3) | Etapa la care se aplică criteriul | ||
n | c | m | M | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1.1. Produse alimentare gata pentru consum destinate sugarilor şi produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale(4) | Listeria monocytogenes | 10 | 0 | Absenţa în 25 g | SM EN/ISO 11290-1 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.2. Produse alimentare gata pentru consum, care permit dezvoltarea de Listeria monocytogenes, altele decît cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 ufc/g(5) | SM EN/ISO 11290-2(6) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
5 | 0 | Absenţa în 25 g(7) | SM EN/ISO 11290-1 | Înainte ca produsul alimentar să fi ieşit de sub controlul imediat al agentului economic din sectorul alimentar care l-a produs | |||
1.3. Produse alimentare gata pentru consum, care nu permit dezvoltarea de Listeria monocytogenes, altele decît cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale(4)(8) | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 ufc/g | SM EN/ISO 11290-2(6) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.4. Carne tocată şi preparate din carne destinate consumului în stare crudă | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.5. Carne tocată şi preparate din carne de pasăre destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.6. Carne tocată şi preparate din carnea altor specii decît păsări, destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 10 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.7. Carne separată mecanic (CSM)(9) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 10 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.8. Produse din carne destinate consumului în stare crudă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului exclude riscul contaminării cu Salmonella | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.9. Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.10. Gelatină şi colagen | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.11. Brînzeturi, unt şi smîntînă fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare(10) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.12. Lapte praf şi zer praf | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.13. Îngheţată(11), cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului exclude riscul contaminării cu Salmonella | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.14. Produse din ouă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului exclude riscul contaminării cu Salmonella | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.15. Produse alimentare gata pentru consum conţinînd ouă crude, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului exclude riscul contaminării cu Salmonella | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g sau ml | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.16. Crustacee şi moluşte preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.17. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicate şi gastropode vii | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.18. Seminţe germinate gata pentru consum(23) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.19. Legume şi fructe tăiate anterior gata pentru consum | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.20. Sucuri din fructe şi legume nepasteurizate (gata pentru consum) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.21. Brînzeturi, lapte praf şi zer praf, menţionate în criteriile pentru stafilococi coagulazo-pozitivi de la compartimentul 2.2 din prezenta anexă | Enterotoxine stafilococice | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | Metoda europeană de selecţie a LCR pentru stafilococi coagulazo-pozitivi(13) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.22. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni | Salmonella | 30 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.23. Formule de continuare deshidratate | Salmonella | 30 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.24. Lapte praf pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni(14) | Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) | 30 | 0 | Absenţa în 10 g | SM EN ISO 22964 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.25. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicieri şi gastropode vii | Escherichia coli(15) | 1(16) | 0 | 230 NCP (numărul cel mai probabil)/100 g de carne şi lichid intravalvular | SM EN ISO 16649-3 | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
1.26. Produse pescăreşti din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină(17) | Histamină | 9(18) | 2 | 100 mg/kg | 200 mg/kg | HPLC(19) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare |
1.27. Produse pescăreşti, cu excepţia celor incluse în categoria de produse alimentare, care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, produse din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină(17) | Histamină | 9 | 2 | 200 mg/kg | 400 mg/kg | HPLC(19) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare |
1.27a. Sos de peşte produs prin fermentarea produselor pescăreşti | Histamină | 1 | 400 mg/kg | HPLC(19) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | ||
1.28. Carne proaspătă de pasăre(20) | Salmonella typhimurium(21) | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO/TR 6579 (pentru detecţie) sistemul White- Kaufmann-Le Minor (pentru serotipizare) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
Salmonella enteritidis | |||||||
1.29. Germeni(23) | Escherichia coli producătoare de toxină Shiga (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 şi O104:H4 | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | SM CEN/ISO TS 13136(22) | Plasarea pe piaţă în timpul perioadei de conservare | |
Note: (1) n = numărul de unităţi care constituie proba; c = numărul de unităţi de probă ce dau valori între m şi M. (2) Pentru punctele 1.1-1.25, 1.27a şi 1.28, m = M. (3) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului. (4) Testele reglementate în baza criteriului nu sînt necesare, în condiţii normale, pentru următoarele produse gata pentru consum: – produsele alimentare care au fost supuse unui tratament termic sau unei alte transformări eficiente pentru a elimina Listeria monocytogenes, în cazul în care recontaminarea nu este posibilă după acest tratament (de exemplu, produsele tratate termic în ambalajul final); – fructe şi legume proaspete, netăiate şi neprelucrate, cu excepţia seminţelor germinate; – pîine, biscuiţi şi produse similare; – apă îmbuteliată sau ambalată, băuturi nealcoolice, bere, cidru, vin, băuturi alcoolice şi produse similare; – zahăr, miere şi produse zaharoase, inclusiv produse pe bază de cacao şi ciocolată; – moluşte bivalve vii; – sare alimentară. (5) Acest criteriu se aplică în cazul în care producătorul demonstrează autorităţii competente că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare. Agentul economic poate stabili limite intermediare în timpul prelucrării, care trebuie să fie suficient de scăzute pentru a garanta că limita de 100 ufc/g nu va fi depăşită la încheierea perioadei de conservare. (6) 1 ml de inoculat este aplicat pe o ceaşcă Petri cu diametrul de 140 mm sau pe trei ceşti Petri cu diametrul de 90 mm. (7) Acest criteriu se aplică produselor înainte ca acestea să fi ieşit sub controlul imediat al agentului economic din sectorul alimentar care le-a produs, în cazul în care acesta nu poate să demonstreze, spre satisfacţia autorităţii competente, că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare. (8) Produsele cu pH ≤ 4,4 sau aw ≤ 0,92, produsele cu pH ≤ 5,0 şi aw ≤ 0,94, produsele cu o perioadă de conservare mai mică de cinci zile sînt considerate în mod automat ca aparţinînd acestei categorii. Alte categorii de produse pot, de asemenea, aparţine acestei categorii, sub rezerva unei justificări ştiinţifice. (9) Acest criteriu se aplică în cazul cărnii separate mecanic (CSM). (10) Excluzînd produsele pentru care producătorul poate demonstra, spre satisfacţia autorităţilor competente, că datorită timpului de maturare şi valorii aw a produsului, după caz, nu există niciun risc de contaminare cu Salmonella. (11) Numai îngheţata cu ingrediente pe bază de lapte. (13) Referinţă: Laborator comunitar de referinţă pentru stafilococi coagulazo-pozitivi. Metoda europeană de selecţie pentru detectarea de enterotoxine stafilococice în lapte şi produse lactate. (14) Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae şi Enterobacter sakazakii, cu excepţia cazului în care s-a stabilit o corelaţie între aceste microorganisme la nivel de plantă individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae într-unul dintre eşantioanele de produse testate la o plantă, lotul trebuie testat pentru Enterobacter sakazakii. Este responsabilitatea producătorului de a demonstra autorităţii competente că există o astfel de corelaţie între Enterobacteriaceae şi Enterobacter sakazakii. (15) Escherichia coli este folosit aici ca indicator al contaminării fecale. (16) O probă grupată conţinînd minimum 10 animale individuale. (17) În special specii de peşti din familiile: Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae, Scombresosidae. (18) Pot fi prelevate probe unice la nivelul vînzării cu amănuntul. În acest caz, prezumţia specificată în Legea nr.78/2004 privind produsele alimentare, conform căreia întregul lot trebuie considerat ca fiind periculos, nu se aplică, cu excepţia cazului în care rezultatul este mai mare decît M. (19) Referinţe: 1. Malle P., Valle M., Bouquelet S. Assay of biogenic amines involved in fish decomposition. J. AOAC Internat. 1996, 79, 43-49. 2. Duflos G., Dervin C., Malle P., Bouquelet S. Relevance of matrix effect in determination of biogenic amines in plaice (Pleuronectes platessa) and whiting (Merlangus merlangus). J. AOAC Internat. 1999, 82, 1097-1101. (20) Criteriul se aplică cărnii proaspete provenite din efective de reproducere din specia Gallus gallus, din găini ouătoare, din pui de carne şi din efective de curcani pentru reproducere şi pentru îngrăşare. (21) În ceea ce priveşte Salmonella typhimurium monofazică, numai 1,4,[5],12:i: - este inclusă. (22) Ţinînd seama de cea mai recentă adaptare de către laboratorul de referinţă al Uniunii Europene pentru Escherichia coli, inclusiv Escherichia coli verotoxinogenă (VTEC), pentru detectarea de STEC O104:H4. (23) Cu excepţia germenilor care au primit un tratament eficace capabil să elimine Salmonella spp. şi STEC. |
Interpretarea rezultatelor testului Limitele în cauză se referă la fiecare unitate de probă testată, cu excepţia moluştelor bivalve vii, echinodermelor, tunicierilor şi gastropodelor vii, pentru care, în ceea ce priveşte testarea pentru Escherichia coli, limita se referă la o probă grupată. Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a lotului testat*. Listeria monocytogenes în produsele alimentare gata pentru consum destinate sugarilor şi unor scopuri medicale speciale: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate indică absenţa bacteriei; nesatisfăcătoare – în cazul în care prezenţa bacteriei este detectată în oricare dintre unităţile de probă. Listeria monocytogenes în produsele alimentare gata pentru consum, ce permit dezvoltarea de Listeria monocytogenes înainte ca produsul alimentar să fi ieşit de sub controlul imediat al agentului economic din sectorul alimentar care l-a produs, în cazul în care acesta poate să demonstreze că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare: satisfăcătoare – în cazul în care valorile indică absenţa bacteriei; nesatisfăcătoare – în cazul în care se constată prezenţa bacteriei peste limita admisibilă. Listeria monocytogenes în alte produse alimentare gata pentru consum şi Escherichia coli în moluştele bivalve vii: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ limita; nesatisfăcătoare – în cazul în care oricare dintre valori este > limita. Salmonella în diferite categorii de produse alimentare: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate indică absenţa bacteriei; nesatisfăcătoare – în cazul în care se constată prezenţa bacteriei peste limita admisibilă. Enterotoxine stafilococice în produsele lactate: satisfăcătoare – în cazul în care enterotoxinele nu sînt detectate în niciuna dintre unităţile de probă; nesatisfăcătoare – în cazul în care enterotoxinele sînt detectate în oricare dintre unităţile de probă. Enterobacter sakazakii în formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate indică absenţa bacteriei; nesatisfăcătoare – în cazul în care prezenţa bacteriei este detectată în oricare dintre unităţile de probă. Histamina în produsele pescăreşti: histamina în produsele pescăreşti din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină, cu excepţia sosului de peşte produs prin fermentarea produselor pescăreşti: satisfăcătoare – în cazul în care sînt îndeplinite următoarele cerinţe: a) valoarea medie observată este ≤ m; b) un punct maxim al valorilor c/n observate se situează între m şi M; c) niciuna dintre valorile observate nu depăşeşte limita lui M; nesatisfăcătoare – în cazul în care valoarea medie observată depăşeşte m ori mai mult decît valorile c/n se situează între m şi M sau una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M; histamina în sosul de peşte produs prin fermentarea produselor pescăreşti: satisfăcătoare – în cazul în care valoarea observată este ≤ limita; nesatisfăcătoare – în cazul în care valoarea observată este > limita.
*Rezultatele testului se pot folosi, de asemenea, pentru a demonstra eficienţa analizei riscului şi a punctelor de control decisive sau procedura adecvată de igienă a procesului. |
2. Criterii de igienă a procesului de producere
| ||||||||
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Planul de prelevare de probe(1) | Limite(2) | Metoda analitică de referinţă(3) | Etapa căreia i se aplică criteriul | Acţiunea în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
2.1. Carne şi produse din carne | ||||||||
2.1.1. Carcase de bovine, ovine, caprine şi cabaline(4) | Numărul de colonii aerobe | 3,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | SM EN ISO 4833 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | ||
Enterobacteriaceae | 1,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 2,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | SM EN ISO 21528-2 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | |||
2.1.2. Carcase de porcine(4) | Numărul de colonii aerobe | 4,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 5,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | SM EN ISO 4833 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | ||
Enterobacteriaceae | 2,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 3,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | SM EN ISO 21528-2 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | |||
2.1.3. Carcase de bovine, ovine, caprine şi cabaline | Salmonella | 50(5) | 2(6) | Absenţa în partea testată din carcasă | SM/EN/ISO/TR 6579 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură şi a originii animalelor | |
2.1.4. Carcase de porcine | Salmonella | 50(5) | 5(6) | Absenţa în partea testată din carcasă | SMEN/ISO/TR 6579 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine | |
2.1.5. Carcase de pui de carne şi de curcani | Salmonella spp.(10) | 50(5) | 7(6) Începînd cu 1 ianuarie 2012, c=5 pentru puii de carne Începînd cu 1 ianuarie 2013, c=5 pentru curcani | Absenţa în 25 g dintr-o probă grupată de piele de pe gît | SM CEN/ISO/TR 6579 (pentru detecţie) | Carcase după refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine | |
2.1.6. Carne tocată | Numărul de colonii aerobe(7) | 5 | 2 | 5 x 105 ufc/g | 5 x 106 ufc/g | SM EN ISO 4833 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime |
Escherichia coli(8) | 5 | 2 | 50 ufc/g | 500 ufc/g | SM SR ISO 16649-1 sau 2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime | |
2.1.7. Carne separată mecanic (CSM)(9) | Numărul de colonii aerobe | 5 | 2 | 5 x 105 ufc/g | 5 x 106 ufc/g | SM EN ISO 4833 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime |
Escherichia coli(8) | 5 | 2 | 50 ufc/g | 500 ufc/g | SM SR ISO 16649-1 sau 2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime | |
2.1.8. Preparate din carne | Escherichia coli(8) | 5 | 2 | 500 ufc/g sau cm2 | 5000 ufc/g sau cm2 | SM SR ISO 16649-1 sau 2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime |
2.1.9. Carcase de pui pentru îngrăşare | Campylobacter spp. | 50 (5) | c = 20 De la 1 ianuarie 2020, c = 15 De la 1 ianuarie 2025, c = 10 | 0 ufc/g | 1 000 ufc/g | SM EN ISO 10272-2 | Carcase după refrigerare | Îmbunătăţirea condiţiilor de igienă pe tot fluxul tehnologic de sacrificare şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine |
Note: (1) n = numărul de unităţi ce constituie proba; c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M. (2) Pentru punctele 2.1.3-2.1.5 şi 2.1.9, m = M. (3) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului. (4) Limitele (m şi M) se aplică numai probelor prelevate prin metoda destructivă. Media logaritmică zilnică se calculează prin luarea unei valori logaritmice a fiecărui rezultat individual al testului şi apoi prin recalcularea mediei valorilor logaritmice respective. (5) Cele 50 de probe sînt prelevate în cursul a 10 sesiuni de prelevare de probe consecutive, în conformitate cu normele şi frecvenţele pentru prelevarea de probe stabilite de prezentele Reguli. (6) Numărul de probe în care este detectată prezenţa salmonelei. Valoarea ce face obiectul unei revizuiri pentru a se ţine seama de progresul realizat cu privire la reducerea prevalenţei salmonelei. (7) Acest criteriu nu se aplică pentru carnea tocată produsă la nivelul vînzării cu amănuntul, în care perioada de conservare a produsului este mai mică de 24 de ore. (8) Escherichia coli este folosită aici ca indicator al contaminării fecale. (9) Aceste criterii se aplică în cazul cărnii separate mecanic (CSM). (10) Unde se descoperă Salmonella spp., izolatele sînt serotipizate în continuare pentru detectarea eventuală a Salmonella typhimurium şi a Salmonella enteritidis, în vederea verificării respectării criteriului microbiologic precizat la poziţia 1.28 din compartimentul 1. |
Interpretarea rezultatelor Limitele în cauză se referă la fiecare unitate de probă testată, cu excepţia carcaselor pentru care limitele se referă la probele grupate. Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat. Enterobacteriaceae şi numărul de colonii aerobe în carcasele de bovine, ovine, caprine, cabaline şi porcine: satisfăcătoare – în cazul în care media logaritmică zilnică este ≤ m; acceptabile – în cazul în care media logaritmică zilnică se situează între m şi M; nesatisfăcătoare – în cazul în care media logaritmică zilnică este > M. Salmonella în carcase: satisfăcătoare – în cazul în care prezenţa salmonelei se depistează într-un număr maxim de probe c/n; nesatisfăcătoare – în cazul în care prezenţa salmonelei se depistează într-un număr de probe mai mare de c/n. După fiecare sesiune de prelevare de probe se evaluează rezultatele ultimelor zece sesiuni de prelevare de probe pentru obţinerea numărului de probe n. Escherichia coli şi numărul de colonii aerobe în carnea tocată, preparatele din carne şi carnea separată mecanic (CSM): satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ m; acceptabile – în cazul în care un maxim al valorilor c/n se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sînt ≤ m; nesatisfăcătoare – în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M ori mai mult de c/n valori sînt între m şi M. Campylobacter spp. în carcasele de pui pentru îngrăşare: satisfăcător – dacă un punct maxim al valorilor c/n este > m; nesatisfăcător – dacă mai multe valori c/n sînt > m. |
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Planul de prelevare de probe(1) | Limite(2) | Metoda analitică de referinţă(3) | Etapa căreia i se aplică criteriul | Acţiunea în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
2.2. Lapte şi produse lactate | ||||||||
2.2.1. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate(4) | Enterobacterii | 5 | 0 | 10 ufc/ml | SM EN ISO 21528-2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Controlul eficienţei tratamentului termic şi prevenirea recontaminării, precum şi controlul calităţii materiilor prime | |
2.2.2. Brînzeturi din lapte sau zer ce a fost supus unui tratament termic | Escherichia coli(5) | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1000 ufc/g | SM SR ISO 16649-1 sau 2 | În timpul procesului de fabricaţie, cînd se preconizează că numărul de Escherichia coli este cel mai ridicat(6) | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
2.2.3. Brînzeturi din lapte crud | Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 104 ufc/g | 105 ufc/g | SM SR EN/ISO 6888-2 | În timpul procesului de fabricaţie, cînd se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime. În cazul în care se detectează valori >105 ufc/g, lotul de brînzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice |
2.2.4. Brînzeturi din lapte ce a fost supus unui tratament termic mai slab decît pasteurizarea(7) şi brînzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării ori unui tratament termic mai puternic decît pasteurizarea(7) | Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1000 ufc/g | SM SR EN/ISO 6888-1 sau 2 | ||
2.2.5. Brînzeturi nematurate sub formă de pastă moale (brînzeturi proaspete) din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării ori unui tratament termic mai puternic decît pasteurizarea(7) | Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | SM SR EN/ISO 6888-1 sau 2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei. În cazul în care se detectează valori de 105 ufc/g, lotul de brînzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice |
2.2.6. Unt şi smîntînă fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare | Escherichia coli(5) | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | SM SR ISO 16649-1 sau 2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
2.2.7. Lapte praf şi zer praf(4) | Enterobacteriaceae | 5 | 0 | 10 ufc/g | SM ISO 21528-2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Controlul eficienţei tratamentului termic şi prevenirea recontaminării | |
Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | SM SR EN/ISO 6888-1 sau 2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de brînzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice | |
2.2.8. Îngheţată(8) şi deserturi lactate congelate | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | SM ISO 21528-2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei |
2.2.9. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni | Enterobacteriaceae | 10 | 0 | Absenţa în 10 g | SM ISO 21528-1 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei pentru reducerea contaminării(9) | |
2.2.10. Formule de continuare deshidratate | Enterobacteriaceae | 5 | 0 | Absenţa în 10 g | SM ISO 21528-1 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei pentru reducerea contaminării | |
2.2.11. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni | Bacillus cereus prezumtiv | 5 | 1 | 50 ufc/g | 500 ufc/g | SM SR EN/ISO 7932(10) | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei. Prevenirea contaminării. Selectarea materiei prime |
Note: (1) n = numărul de unităţi ce constituie proba; c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M. (2) Pentru punctele 2.2.1, 2.2.7, 2.2.9 şi 2.2.10, m = M. (3) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului. (4) Acest criteriu nu se aplică produselor destinate unei prelucrări ulterioare în sectorul alimentar. (5) Escherichia coli este folosit aici ca indicator al nivelului de igienă. (6) Pentru brînzeturile ce nu permit dezvoltarea de Escherichia coli, numărul Escherichia coli este în general cel mai ridicat la începutul perioadei de maturare, iar pentru brînzeturile ce permit dezvoltarea de Escherichia coli, acesta este, de obicei, cel mai ridicat la sfîrşitul perioadei de maturare. (7) Cu excepţia brînzeturilor pentru care producătorul poate demonstra, spre satisfacţia autorităţilor competente, că produsul nu prezintă niciun risc de contaminare cu enterotoxine stafilococice. (8) Numai îngheţata cu ingrediente pe bază de lapte. (9) Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae şi Enterobacter sakazakii, cu excepţia cazului în care s-a stabilit o corelaţie între aceste microorganisme la nivel de plantă individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae într-unul dintre eşantioanele de produse testate la o plantă, lotul trebuie testat pentru Enterobacter sakazakii. Este responsabilitatea producătorului de a demonstra, spre satisfacţia autorităţii competente, că există o astfel de corelaţie între Enterobacteriaceae şi Enterobacter sakazakii. (10) 1 ml de inoculat este aplicat pe o ceaşcă Petri cu diametrul de 140 mm sau pe trei ceşti Petri cu diametrul de 90 mm. |
Interpretarea rezultatelor testului Limitele în cauză se referă la fiecare unitate de probă testată. Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat. Enterobacteriaceae în formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni şi formule de continuare deshidratate: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate indică absenţa bacteriei; nesatisfăcătoare – în cazul în care prezenţa bacteriei este detectată în oricare dintre unităţile de probă. Escherichia coli, Enterobacteriaceae (alte categorii de produse alimentare) şi stafilococi coagulazo-pozitivi: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ m; acceptabile – în cazul în care un maxim al valorilor c/n se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sînt ≤ m; nesatisfăcătoare – în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M ori mai mult de c/n valori sînt între m şi M. Bacillus cereus prezumtiv în formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ m; acceptabile – în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sînt ≤ m; nesatisfăcătoare – în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M ori mai mult de c/n valori sînt între m şi M. |
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Planul de prelevare de probe(1) | Limite(2) | Metoda analitică de referinţă(3) | Etapa căreia i se aplică criteriul | Acţiunea în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.3. Produse din ouă | ||||||||
2.3.1. Produse din ouă | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 10 ufc/g sau ml | 100 ufc/g sau ml |
SM EN ISO 21528-2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Controale ale eficienţei tratamentului termic şi prevenirea reconstaminării |
Note: (1) n = numărul de unităţi ce constituie proba; c = numărul de unităţi de probă ce dau valori între m şi M. (2) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului. |
Interpretarea rezultatelor testului Limitele în cauză se referă la fiecare unitate de probă testată. Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat. Enterobacteriaceae în produse din ouă: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ m; acceptabile – în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sînt ≤ m; nesatisfăcătoare – în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M ori mai mult de c/n valori sînt între m şi M. |
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Planul de prelevare de probe(1) | Limite | Metoda analitică de referinţă(2) | Etapa căreia i se aplică criteriul | Acţiunea în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.4. Produse pescăreşti | ||||||||
2.4.1. Produse decorticate şi fără cochilie din crustacee şi moluşte preparate | Escherichia coli | 5 | 2 | 1/g | 10/g | SM EN ISO 16649-3 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei |
Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1000 ufc/g | SM SR EN/ISO 6888-1 sau 2 | Sfîrşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei | |
Note: (1) n = numărul de unităţi ce constituie proba; c = numărul de unităţi de probă ce dau valori între m şi M. (2) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului. |
Interpretarea rezultatelor testului Limitele în cauză se referă la fiecare unitate de probă testată. Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat. Escherichia coli în produsele decorticate şi fără cochilie din crustacee şi moluşte preparate: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ m; acceptabile – în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sînt între m şi M; nesatisfăcătoare – în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M ori mai mult de c/n valori sînt între m şi M. Stafilococi coagulazo-pozitivi în produsele decorticate şi fără cochilie din crustacee şi moluşte preparate: satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ m; acceptabile – în cazul în care un maxim al valorilor c/n se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sînt ≤ m; nesatisfăcătoare – în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M ori mai mult de c/n valori sînt între m şi M. |
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Planul de prelevare de probe(1) | Limite | Metoda analitică de referinţă(2) | Etapa căreia i se aplică criteriul | Acţiunea în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.5. Legume, fructe şi produse din legume şi fructe | ||||||||
2.5.1. Fructe şi legume tăiate anterior (gata pentru consum) | Escherichia coli | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1000 ufc/g | SM SR ISO 16649-1 sau 2 | Procesul de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
2.5.2. Sucuri de fructe şi legume nepasteurizate (gata pentru consum) | Escherichia coli | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1000 ufc/g | SM SR ISO 16649-1 sau 2 | Procesul de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Note: (1) n = numărul de unităţi ce constituie proba; c = numărul de unităţi de probă ce dau valori între m şi M. (2) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului. |
Interpretarea rezultatelor testului Limitele în cauză se referă la fiecare unitate de probă testată. Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat. Escherichia coli în legumele şi fructele tăiate anterior (gata pentru consum) şi în sucurile de fructe şi legume nepasteurizate (gata pentru consum): satisfăcătoare – în cazul în care toate valorile observate sînt ≤ m; acceptabile – în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sînt ≤ m; nesatisfăcătoare – în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sînt > M ori mai mult de c/n valori sînt între m şi M.” |
2. Norma sanitar-veterinară privind condiţiile de sănătate şi certificare animală la comerţul (importul şi exportul) cu bovine şi porcine, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.913/2018 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2018, nr.410-415, art.1108), se modifică după cum urmează:
1) clauza de armonizare va avea următorul cuprins:
„Norma sanitar-veterinară privind condiţiile de sănătate şi certificare animală la comerţul (importul şi exportul) cu bovine şi porcine (în continuare – Normă) transpune Directiva 64/432/CEE din 26 iunie 1964 privind problemele de inspecţie veterinară care afectează schimburile intracomunitare cu bovine şi porcine, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene P 121 din 29 iulie 1964, astfel cum a fost modificată ultima oară prin Decizia de punere în aplicare (UE) nr.2015/891 a Comisiei, şi Decizia Comisiei 2004/226/CE din 4 martie 2004 de autorizare a testelor pentru detectarea anticorpilor împotriva brucelozei bovine în cadrul Directivei 64/432/CEE a Consiliului (text cu relevanţă pentru SEE), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 68 din 6 martie 2004, astfel cum a fost modificată ultima oară prin Decizia Comisiei 2008/984/CE din 10 decembrie 2008.”;
2) punctul 1 va avea următorul cuprins:
„1. Prezenta Normă stabileşte cerinţele de sănătate şi certificare veterinară la importul şi exportul bovinelor şi porcinelor, cu excepţia porcului sălbatic, din ţările membre ale Uniunii Europene.”;
3) anexa nr.3 se completează cu punctul 5 cu următorul cuprins:
„5. Testele pentru detectarea anticorpilor împotriva brucelozei bovine se efectuează într-un laborator acreditat în condiţiile Legii nr.235/2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii.
Metodele de testare trebuie să fie în conformitate cu cele indicate în prezenta anexă. În scopul certificării veterinare, în mod obligatoriu se acreditează următoarele teste:
a) reacţia de fixare a complementului;
b) testul cu antigen brucelic tamponat (testul cu roz Bengal (RBT));
c) testele imunoenzimatice (ELISA);
d) evaluarea fluorescenţei în lumină polarizată (FPA).”
3. La poziţia 122 coloana a 4-a din Nomenclatorul serviciilor prestate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi tarifele la acestea, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.90/2019 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2019, nr.59-65, art.125), textul „Art.12” se substituie cu textul „Art.17 alin.(3)”.
4. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării, cu excepţia punctului 1, care intră în vigoare la expirarea a şase luni de la data publicării.
PRIM-MINISTRU | Ion CHICU |
Contrasemnează: | |
Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului | Ion Perju |
Nr.561. Chişinău, 19 noiembrie 2019. |