HOTĂRÎREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA Cu privire la stabilirea noilor adaosuri la preţurile de achiziţie a produselor animaliere Nr.661 din 26.11.91 * * * În scopul compensării cheltuielilor suplimentare, suportate de colhozuri, sovhozuri, gospodăriile auxiliare şi de fermieri, alte întreprinderi ale complexului agroindustrial la obţinerea producţiei animaliere şi crearea unor condiţii economice necesare pentru desfăşurarea activităţii lor stabilite şi efective, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE: 1. Începînd cu 27 noiembrie 1991 se stabilesc adaosuri noi la preţurile de achiziţie în vigoare la produsele animaliere conform anexelor nr. 1,2 şi 3. Cheltuielile suplimentare legate de stabilirea adaosurilor noi la preţurile de achiziţie la produsele animaliere se vor face din contul mijloacelor financiare prevăzute în acest scop în bugetele republican şi locale pentru anul 1991. 2. Adaosurile noi la preţurile de achiziţie le vor achita organele financiare locale nemijlocit colhozurilor, sovhozurilor, gospodăriilor auxiliare şi de fermieri, întreprinderilor intergospodăreşti şi asociaţiilor, care produc şi livrează produse animaliere în contul comenzii de stat. 3. A abroga anexele nr. 4, 5 şi 6 la hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din 16 iulie 1991 nr. 347 "Cu privire la compensarea în anul 1991 a cheltuielilor suplimentare ale întreprinderilor şi organizaţiilor din complexul agroindustrial în legătură cu reforma formării preţurilor". Prim-ministru al Republicii Moldova Valeriu Muravschi Anexa nr. 1 la hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din 26 noiembrie 1991 nr. 661 Preţurile de achiziţie de stat şi adaosurile la ele prevăzute pentru bovine sacrificate (ruble pentru 1 tonă de masă vie) ----------------------------------------------------------------------- :Preţul de: :Preţul de achizi- Bovine :achiziţie: Adaosul :ţie, inclusiv : : :adaosul ---------------------------------------------------------------------- Grase 4128 4362 8490 Stare de îngrăşare medie 3440 3635 7075 Stare de îngrăşare sub- medie 2580 2726 5306 Slabe (nestandard) 1273 1345 2618 Note: 1.Achitarea pentru taurii de prăsilă şi viţeii de categoria I se efectiează la preţurile pentru bo- vine grase, iar pentru taurii şi viţeii de catego- ria II-la preţurile pentru bovinele cu stare de îngrăşare medie. 2.Pentru juncanii cu greutate vie de 300 kg şi mai mult în vîrsta de pînă la 2 ani se plăteşte col- hozurilor, sovhozurilor, altor întreprinderi şi organizaţii agricole la preţurile pentru bovine grase, indiferent de grăsimea subcutantă, cu con- diţia să satisfacă toate cerinţele standardului în vigoare. 3.Achiziţionarea cărnii de vită şi de viţel, se efec- tuează la preţurile medii cu amănuntul pentru fie- care vită, minus rabatul mediu comercial. 4.Pentru bovinele tinere grase, crescute în gospodă- riile specializate cu furaje, produse conform unei tehnologii fără pesticide şi doze minime de îngră- şăminte minerale, şi respectîndu-se exigenţele spo- rite zooveterinare şi sanitaro-igienice, stabilite pentru fabricarea alimentelor din carne pentru co- pii şi celor dietice, se achită cu un adaos la preţ în sumă de 350 ruble pentru fiecare tonă de masă vie a vitelor grase. 5.Carnea de vită slabă se realizează la un preţ cu 15 la sută mai mic decît preţurile cu amănuntul la carnea de categoria II pentru zona 1 tarifară la fiecare vită sacrificată, scăzîndu-se rabatul mediu comercial. 6.Carnea de viţel slabă se realizează la un preţ cu 50 la sută mai mic decît preţurile cu amănuntul pentru carnea de bovină de categoria a II în zona 1 tarifară la fiecare viţel sacrificat, scăzîndu-se rabatul mediu comercial. 7.Carnea de viţel slabă, destinată conform standardului de stat 16867-71 numai pentru prelucrarea industrială, este livrată de către colhozuri, sovhozuri şi alte în- treprinderi agricole la preţurile medii cu amănuntul în vigoare pentru fiecare vită sacrificată, scăzîndu- se rabatul mediu comercial franco-depozit al între- prinderii. Anexa nr. 2 la hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din 26 noiembrie 1991 nr. 661 PREŢURILE de achiziţie de stat şi adaosurile la ele prevăzute pentru porcinele sacrificate (ruble pentru 1 tonă masă vie) ----------------------------------------------------------------------- :Preţul de: :Preţul de achizi- Porcine :achiziţie: Adaosul :ţie, inclusiv : : :adaosul ---------------------------------------------------------------------- Categoria 1 - tineret porcin pentru becon 4180 6463 10643 Categoria 2 - tineret porcin pentru carne, inclusiv purcei de 4-8 luni 3800 5875 9675 Categoria 3 - porcine grase 3800 5875 9675 Categoria 4 - vieri şi scroafe de prăsilă (cu excepţia celor graşi) 2660 4113 6773 Categoria 5 - purcei - sugaci 5730 8302 13672 Porcine slabe (nestandard) 2280 3525 5805 Note: 1.Purceii cu masa vie de la 8 pînă la 20 kg se achită la preţurile pentru porcinele slabe (nestandard). 2.Achitările cu persoanele care predau carne de purcel cu greutatea carcasei de la 6 pînă la 12 kg care, conform standardului de stat 7724-77, este integral industrializată, se vor efectua la preţul cu amănun- tul de 400 ruble pentru 1 centner, scăzîndu-se rabatul mediu comercial franco-depozit al întreprinderii. 3.Carnea de porc se livrează statului la preţurile medii cu amănuntul pentru fiecare carcasă de animal sacrificat, scăzîndu-se rabatul mediu comercial. 4.Carnea slabă de porc se livrează la un preţ cu 15 la sută mai mic decît preţurile cu amănuntul la carnea de porc în zona 1 tarifară pentru fiecare carcasă de animal sacrificat, scăzîndu-se rabatul mediu co- mercial. Anexa nr. 3 la hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din 26 noiembrie 1991 nr. 661 PREŢURILE de achiziţie de stat şi adaosurile la ele prevăzute pentru lapte şi frişcă ----------------------------------------------------------------------- :Preţul de: :Preţul de achizi- :achiziţie: Adaosul :ţie, inclusiv : : :adaosul ---------------------------------------------------------------------- Lapte (ruble pentru 1 tonă de lapte cu grăsimea stabilită ca bază): categoria I 580 930 1510 categoria II 522 480 1002 fără categorie 406 372 778 Frişcă (copeici pentru 10 la sută grăsime la 1 kg frişcă); categoria I 160 118 278 categoria II 140 39 179 fără categorie 128 36 164 Note: 1.Pentru laptele de categoria I, livrat cu temperatura de pînă la +10 grade C la momentul predării, se plă- teşte suplimentar un adaos de 15 ruble la 1 tonă de lapte cu grăsime stabilită ca bază. 2.Laptele de vacă achiziţionat de la populaţie este achitat la preţurile stabilite conform standardului de stat, în dependenţă de calitatea lui. 3.Laptele de la animalele bolnave ori suspectate de boală se achiziţionează la preţul de achiziţie în vigoare pentru laptele fără categorie urmînd a fi utilizat în alimentare numai după o prelucrare termică. 4.Laptele şi brînza de oi, untul sînt achiziţionate de la populaţie la preţurile libere (contractuale).