H O T Ă R Î R E

cu privire la măsurile suplimentare pentru îmbunătăţirea

asigurării cu pîine a populaţiei republicii

 

nr. 711  din  15.11.1993

 

Monitor nr.11/368 din 30.11.1993

 

* * *

În scopul aprovizionării neîntrerupte a populaţiei cu făină, pîine şi produse de panificaţie şi pentru a contracara perturbările, cauzate de lipsa mijloacelor circulante la achitarea cerealelor achiziţionate, sporirea datoriilor întreprinderilor de colectare a cerealelor faţă de gospodăriile agricole, creşterea de peste 3 ori a ratei dobînzii pentru creditul bancar şi de nerespectarea preţurilor fixate la comercializarea cu amănuntul a pîinii şi produselor de panificaţie, Guvernul Republicii Moldova

HOTĂRĂŞTE:

1. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Departamentul Comerţului, Uniunea Asociaţiilor de Consum din Republica Moldova să continue achiziţionarea către stat a cerealelor, antrenînd în acest scop resursele vandabile ale colhozurilor, sovhozurilor, întreprinderilor intergospodăreşti, gospodăriilor de fermier (ţărăneşti) colhoznicilor şi lucrătorilor sovhozurilor şi să asigure prelucrarea conformă a volumelor colectate şi comercializarea ritmică a făinii prin reţeaua cu amănuntul.

[Pct.1 modificat prin Hot.Guv. nr.1360 din 08.12.04, în vigoare 17.12.04]

 

2. Se recomandă Băncii Naţionale şi băncilor comerciale din Moldova să soluţioneze problema găsirii suporturilor financiar-creditare suplimentare şi să continue acordarea lor pentru colectarea, prelucrarea cerealelor şi fabricarea produselor de panificaţie, cu condiţia asigurării acestor credite prin gajare sau garanţii ale Guvernului pe termenul de realizare a produselor însă nu mai mult de 6 luni.

 

[Pct.3 abrogat prin Hot. Guv. nr.335 din 24.05.94]

[Alin.2 pct.3 în redacţia Hot. Guv. nr.8 din 12.01.94]

 

4. Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Uniunea Asociaţiilor de Consum din Republica Moldova în termen de două săptămîni să elaboreze mecanismul compensării diferenţei dintre preţul real al pîinii şi produselor de panificaţie şi preţul cu amănuntul la ele.

 

[Pct.5 abrogat prin Hot. Guv. nr.335 din 24.05.94]

 

6. Asociaţia de Stat de Producţie pentru Colectarea şi Prelucrarea Cerealelor “Cereale”, Uniunea Asociaţiilor de Consum din Republica Moldova să elaboreze şi să realizeze măsuri în vederea transportării raţionale a cerealelor, făinii, pîinii şi produselor de panificaţie, neadmiţînd transportul în sens opus, utilizînd în mod eficient mijloacele de transportat şi asigurînd folosirea la maxim a capacităţii morilor şi brutăriilor furnizarea la timp a producţiei către consumator.

 

[Pct.7 abrogat prin Hot. Guv. nr.335 din 24.05.94]

 

8. Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei să studieze problema şi să prezinte propuneri privind compensarea din contul mijloacelor bugetare a diferenţei dintre valoarea medie a resurselor energetice în luna septembrie 1993 şi cheltuielile reale, suportate în trimestrul patru la coacerea pîinii în brutăriile aflate la balanţa colhozurilor şi sovhozurilor.

9. Se obligă Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Departamentul Comerţului, Ministerul Finanţelor, Uniunea Asociaţiilor de Consum din Republica Moldova, organele autoadministrării locale, întreprinderile şi organizaţiile să examineze situaţia decontărilor la 10 noiembrie 1993 şi să achite în mod prioritar datoriile pentru făină, pîine şi produsele de panificaţie livrate.

Ministerul Finanţelor să asigure virarea la timp a diferenţei de preţuri la pîinea vîndută la preţuri fixate în baza calculelor prezentate de brutării.

[Pct.9 modificat prin Hot.Guv. nr.1360 din 08.12.04, în vigoare 17.12.04]

 

10. Banca Naţională a Moldovei, băncile comerciale, ministerele, departamentele de stat, în corespundere cu Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 26 octombrie 1993 “Cu privire la măsurile suplimentare pentru stabilizarea situaţiei social-economice şi financiare, dezvoltarea industriei şi a altor ramuri ale economiei naţionale”, să opereze pînă la 15 decembrie 1993 compensarea datoriilor reciproce ale întreprinderilor şi organizaţiilor.

11. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Finanţelor să studieze problema privind starea mijloacelor circulante la întreprinderile Asociaţiei de Stat de Producţie pentru Colectarea şi Prelucrarea Cerealelor “Cereale”, să elaboreze şi să prezinte propuneri referitor la normativele mijloacelor circulante proprii şi la sursele de completare a lor.

12. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor, Departamentul Comerţului, Uniunea Asociaţiilor de Consum din Republica Moldova, organele autoadministrării locale să intensifice controlul asupra respectării regulilor de comerţ cu pîinea şi produsele de panificaţie, precum şi îndeplinirea prezentei hotărîrii.

[Pct.12 modificat prin Hot.Guv. nr.1360 din 08.12.04, în vigoare 17.12.04]

 

13. Se aprobă Regulile de comercializare cu amănuntul a pîinii şi produselor de panificaţie în Republica Moldova conform anexei.

14. Se abrogă alineatul 1 din punctul 2 şi punctul 3 ale Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova din 30 august 1993 nr.547 “Cu privire la schimbarea preţurilor la pîine şi produsele de panificaţie, lapte şi produse lactate”.

 

PRIM-MINISTRU
AL REPUBLICII MOLDOVAAndrei SANGHELI

 

or.Chişinău, 15 noiembrie 1993.
Nr.711.

 

Anexă

la Hotărîrea Guvernului

Republicii Moldova

nr.711 din 15 noiembrie 1993

 

REGULILE

de comercializare cu amănuntul a pîinii şi produselor de panificaţie

 

I. PRINCIPII GENERALE

1. Prezentele Reguli se extind asupra tuturor întreprinderilor de comerţ cu amănuntul, care se ocupă de vînzarea pîinii şi produselor de panificaţie, indiferent de forma de proprietate şi subordonarea departamentală.

2. Vînzarea pîinii şi produselor de panificaţie în comerţul orăşenesc şi cooperatist se efectuează în magazinele de pîine, de pîine şi produse de cofetărie specializate şi de firmă, în secţiile de pîine ale magazinelor alimentare şi universale, în magazinele cooperaţiei de consum pentru comercializarea mărfurilor de cerere zilnică, în chioşcuri, pavilioane de pîine şi produse alimentare, magazine auto (în continuare – întreprinderi pentru comercializarea pîinii).

În locurile permise de organele de conducere a comerţului şi de direcţiile organizaţiilor cooperaţiei de consum de comun acord cu Staţia sanitaro-epidemiologică, pîinea cu bucata şi produsele de panificaţie pot fi vîndute de asemenea din cărucioare, tarabe, din coşuri şi prin aducerea lor la domiciliu cumpărătorului, la şantierele de construcţie, întreprinderile industriale, instituţii şi organizaţii.

3. Lucrătorii întreprinderilor pentru comercializarea pîinii se călăuzesc după prezentele Reguli, Regulile sanitare pentru magazinele alimentare, Standardul de Stat, Standardul de ramură, după condiţiile tehnice şi Instrucţiunea cu privire la particularităţile recepţiei mărfurilor de larg consum transportate în utilaj-ambalaj, indicaţiile organelor de conducere a comerţului şi organizaţiilor superioare ale cooperaţiei de consum. De această documentaţie trebuie să dispună fiecare întreprindere pentru comercializarea pîinii, conducătorii fiind obligaţi să organizeze studierea ei de către toţi lucrătorii.

4. În magazinele de pîine şi produse de cofetărie specializate şi de firmă şi în secţiile altor magazine în afară de pîine, produse de panificaţie şi cofetărie* pot fi comercializate următoarele produse ambalate: zahăr, dulceaţă, magiun, gem, miere, ceai, cafea, cacao, iar în magazinele unde sînt cofetării – şi băuturi calde (ceai, cafea, cacao lapte), paste făinoase de producţie proprie.

__________________

* Noţiunea de “pîine şi produse de panificaţie” cuprinde: pîine de secară şi pîine de grîu de toate tipurile, pîine din amestec de făină de calitate, brioşe, produse de cozonac, franzele dulci, pateuri prăjite şi coapte, gogoaşe, feluri de pîine naţională, produse dietetice, covrigi şi pesmeţi (pesmeţi, stixuri, grisine); noţiunea de “produse de cofetărie” cuprinde: caramele, bomboane, drajeuri, halva, ciocolată, produse de ciocolată, produse de panificaţie (biscuiţi, napolitane, torte, rulade, chec etc.), produse jelificate (mermaladă, jeleuri etc.).

 

II. RECEPŢIONAREA ŞI PĂSTRAREA

5. Aducerea pîinii şi produselor de panificaţie se efectuează la comanda organizaţiilor şi întreprinderilor pentru comercializarea pîinii în conformitate cu contractele încheiate în cantitatea, asortimentul şi termenele, stabilite de graficul coordonat între întreprinderile de comerţ şi brutării şi aprobate de organele autoadministrării locale.

6. Graficul de aprovizionare trebuie să asigure realizarea neîntreruptă a pîinii şi produselor de panificaţie în conformitate cu lista de asortiment în tot cursul lucrului întreprinderii pentru comercializare a pîinii. În acest scop în grafic urmează să fie prevăzute loturi repetate în cursul zilei, în special produse de cozonac brioşe.

7. Organizaţia sau întreprinderea pentru comercializarea pîinii ţine evidenţa comenzilor pentru fiecare lot de producţie potrivit unei forme speciale, în care sînt prevăzute următoarele înregistrări: numărul de ordine, data şi tipul comenzii, conţinutul comenzii transmisă fabricii de pîine, numele şi prenumele persoanelor care au transmis şi au recepţionat comanda, precum şi executarea reală a comenzii, conform cantităţii şi asortimentului.

8. Pîinea şi produsele de panificaţie se transportă cu automobile sau vehicule cu tracţiune animală, prevăzute cu caroserii speciale, în conteinere, utilaj-ambalaj sau jgheaburi speciale.

9. Pentru recepţionarea pîinii şi produselor de panificaţie trebuie să fie construite platforme, rampe, ferestre de descărcare, prevăzute direct pe lîngă magazii, utilate cu stelaje pentru jgheaburi.

Platformele, rampele sau ferestrele de descărcare trebuie să fie prevăzute cu streşini pentru protecţia producţiei contra precipitaţiilor atmosferice în momentul descărcării şi recepţionării.

10. În cazul transportării pîinii şi produselor de panificaţie în vreme de noapte şi în lipsa persoanei responsabile de calitate, recepţionarea în ce priveşte cantitatea şi masa se efectuează odată cu primirea, iar în ceea ce priveşte calitatea recepţionarea se poate face înainte de deschiderea magazinului.

Administraţia întreprinderii pentru comercializarea pîinii trebuie să întreprindă măsuri în vederea implementării metodei de recepţionare a pîinii şi produselor de panificaţie în vreme de noapte fără participarea lucrătorilor întreprinderii. În acest caz controlul asupra calităţii, masei şi cantităţii producţiei se efectuează înainte de deschiderea întreprinderii de către persoana responsabilă pentru recepţionare.

11. Întreprinderile pentru comercializarea pîinii trebuie să primească produsele de panificaţie cu maturare după scoaterea lor din cuptor nu mai tîrziu de termenele stabilite; produsele cu termenele depăşite de maturare nu pot fi primite pentru desfacere în reţeaua de comerţ.

12. Cantitatea produselor nestandard, rebutate în timpul recepţionării şi vînzării şi cele înapoiate producătorului, trebuie trecută în registrul de evidenţă a rebutului.

13. Organizaţia sau întreprinderea pentru comercializarea pîinii pe măsura necesităţilor, însă nu mai rar decît o dată pe lună, este obligată să verifice calitatea pîinii şi produselor de panificaţie după indicatorii fizico-chimici (umiditate, aciditate, porozitate, creştere, conţinutul de grăsimi şi de zahăr) în laboratoarele organelor de ocrotire a sănătăţii, conform contractelor încheiate, sau ale organizaţiei de comerţ. Alegerea probelor şi analiza lor trebuie să se efectueze în conformitate cu prevederile Standardelor de Stat. Despre luarea de probe pentru analiză, precum şi despre rezultatele analizei se informează furnizorul de producţie.

14. La întreprinderile pentru comercializarea pîinii stocurile de pîine şi produsele de panificaţie trebuie să fie păstrate în încăperi curate, uscate, bine aerisite şi încălzite la temperatură uniformă de cel mult 6°C.

Încăperile pentru păstrarea pîinii şi produselor de panificaţie trebuie să fie utilate cu platforme din scînduri, să fie prevăzute cu mese pentru tăierea pîinii.

În încăperile auxiliare ale întreprinderilor pentru comercializarea pîinii şi produselor de panificaţie acestea se păstrează în dulapuri închise, stelaje staţionare sau mobile şi în utilaj-ambalaj.

Pentru o mai bună păstrare a pîinii şi produselor de panificaţie în stare proaspătă, acestea se acoperă cu prelată sau cu peliculă de polietilenă – material admis de Ministerul Sănătăţii.

Pesmeţii şi covrigii se păstrează izolat de pîine şi produsele de panificaţie în lăzi sau saci (covrigii), aşezate pe stelaje sau în dulapuri, precum şi în stare ambalată – în utilaj-ambalaj.

15. Nu se admite păstrarea pîinii şi produselor de panificaţie în grămezi, foarte aproape de pereţii încăperii, în ambalaj aşezat pe podea fără platforme din scînduri sau pe stelaje amplasate la distanţa de cel puţin 35 cm de podea în încăpere auxiliară de cel puţin 60 cm – în sala de comerţ.

Se interzice păstrarea împreună a pîinii şi produselor de panificaţie cu mărfurile care au miros specific puternic (peşte, scrumbie, ţigări, săpun, parfumerie etc.).

16. Densitatea şi metoda de aşezare a pîinii şi produselor de panificaţie trebuie să asigure păstrarea aspectului de marfă al produselor. În aceste scopuri produsele se aşează în felul următor:

pîinea coaptă în forme – în unul sau două rînduri pe partea laterală sau cea inferioară;

pîinea coaptă pe vatră şi franzele (batoane, chifle etc.) – într-un singur rînd pe partea inferioară sau laterală cu înclinaţie spre peretele lateral sau dinapoi al jgheabului;

produsele de franzelărie cu greutatea de 200 g, inclusiv produsele de cozonac – pe partea inferioară în 1-2 rînduri, iar produsele cu elemente decorative – pe partea inferioară într-un singur rînd.

Nu se admite reîncărcarea pîinii şi produselor de panificaţie din jgheaburi în cărucioare, lăzi sau coşuri de-a valma.

17. Capacităţile pentru păstrarea pîinii trebuie să fie aerisite zilnic timp de 1-2 ore şi cel puţin o dată la 7 zile, se spală cu apă caldă şi cu săpun şi se dezinfectează cu soluţia de acid acetic (1%), apoi se usucă.

Prelata şi pelicula de polietilenă trebuie aerisite şi uscate zilnic, neadmiţînd murdărirea lor.

18. Întreprinderile pentru comercializarea pîinii, care vînd torte şi prăjituri, trebuie să fie utilizate cu frigorifere.

 

III. PREGĂTIREA PÎINII ŞI PRODUSELOR

DE PANIFICAŢIE PENTRU VÎNZARE

19. La locurile de muncă ale vînzătorilor, iar în magazinele cu autoservire – în dulapuri, stive şi alte utilaje, destinate pentru accesul liber al cumpărătorilor la marfă, pîinea şi produsele de panificaţie trebuie să fie amplasate pînă a începe desfacerea lor în cantităţi suficiente şi asortimentul necesar.

Pîinea şi produselor de panificaţie aduse în magazinele cu autoservire în utilaj-ambalaj se vînd direct din el; instalarea utilajului-ambalaj trebuie să le asigure cumpărătorilor accesul la produse numai dintr-o singură parte.

Covrigii, pesmeţii şi produsele de cofetărie se aduc în sala magazinelor cu autoservire ambalate în pachete de hîrtie sau peliculă de polietilenă.

20. În vitrinele tejghelelor se expun mostrele tuturor felurilor de pîine şi produse de panificaţie aflate în vînzare cu indicatoare de preţuri de formă stabilită. În magazinele cu autoservire indicatoarele de preţuri se aplică pe utilajele cu pîine şi produse de panificaţie.

Produsele de panificaţie dietetice se amplasează pe stelaje separate; pe lîngă indicatoare de preţuri se afişează adnotările privind folosirea lor.

 

IV. VÎNZAREA PÎINII ŞI PRODUSELOR DE PANIFICAŢIE

21. Pîinea şi produsele de panificaţie se comercializează cu respectarea normelor în vigoare de eliberare a unei anumite cantităţi pentru o persoană.

22. La întreprinderile pentru comercializarea pîinii şi produselor de panificaţie în cursul orelor de lucru stabilite trebuie să se afle în vînzare pîine şi produse de panificaţie în asortimentul prevăzut de listă. Se admite, cu cel mult două ore pînă la închiderea magazinului, reducerea asortimentului produselor aflate în vînzare: pîinea – pînă la 2 denumiri, produse de franzelărie şi de cozonac (ambele) – pînă la 3 denumiri.

23. Pîinea şi produsele de panificaţie se pot afla în vînzare la întreprinderile de comerţ după scoaterea lor din cuptor cel mult:

36 ore – pîinea din făină de secară şi secară-grîu, precum şi din amestec de făină de grîu şi secară de calitate;

24 ore – pîinea din făină de grîi-secară şi de grîu, pîine şi produse de panificaţie cu greutatea de peste 200 g din făină de grîu de calitate, din făină cernută de secară;

16 ore – produse de franzelărie cu greutatea de cel mult 200 g (inclusiv covrigi).

După expirarea acestor termene vînzarea pîinii şi produselor de panificaţie se interzice; ele urmează să fie retrase din sala de comerţ şi înapoiate furnizorului, ca produse înăsprite.

24. Magazinele cu autoservire trebuie să fie prevăzute cu cleşte metalice, lopăţele – cel puţin două unităţi la fiecare metru linear de utilaj, pe care sînt amplasate pîinea şi produsele de panificaţie, fîşii de hîrtie tăiate fin, puse într-o ladă specială.

25. La dorinţa cumpărătorilor pîinea şi produsele de panificaţie cu greutatea de cel puţin 0,4 kg (cu excepţia produselor ambalate) se admite să fie tăiate în două-patru părţi egale şi vîndute fără a fi cîntărite.

26. Pentru tăierea pîinii se folosesc cuţite cu mîner a căror tăişuri urmează să fie ascuţite în permanenţă, pentru a reduce numărul de fărîmături, a o tăia repede şi fin.

27. Vînzarea pîinii şi produselor de panificaţie care nu corespund prevederilor standardelor, condiţiilor tehnice în vigoare, precum şi produselor cu semne de alterare, ca rezultat al păstrării incorecte, se interzice.

În cazul vînzării pîinii şi produselor de panificaţie necalitative, lucrătorii întreprinderii pentru comercializarea pîinii sînt obligaţi, la cererea cumpărătorului, să le schimbe necondiţionat cu altele de calitate bună sau să restituie banii, pîinea şi produsele de panificaţie necalitative înapoiate de cumpărător sînt considerate drept rebut sanitar.

28. Bucăţile de pîine şi fărîmiturile de pesmeţi rămase după vînzare se adună în lăzi speciale.

Produsele care în procesul realizării au fost întîmplător murdărite, au căzut pe podea etc., precum şi fărîmiturile de pîine formate la tăierea şi păstrarea pîinii, se adună în nişte lăzi metalice speciale sau săculeţe de polietilenă cu indicaţia “Rebut sanitar” şi se folosesc pentru hrana animalelor.

29. În caz că în procesul păstrării sau vînzării se descoperă semne de afectare a pîinii şi produselor de panificaţie de boala întinderii etc., astfel de produse trebuie scoase imediat din încăperea auxiliară şi din sala de comerţ, fiind expediate în modul stabilit pentru hrănirea animalelor sau pentru nimicire.

30. Poliţele, dulapurile, jgheaburile, utilajul-ambalaj, în care au fost păstrate pîinea şi produsele de panificaţie afectate de bolile pîinii se spală minuţios cu soluţie de săpun, iar apoi cu apă fierbinte.

 

V. PREVEDERILE SANITARE

31. Lucrătorii întreprinderilor pentru comercializarea pîinii trebuie să fie asiguraţi cu echipamentul sanitar de culoare deschisă pentru lucrări de descărcare, aşezare, tăiere şi vînzare şi echipament de culoare închisă – pentru dereticarea încăperilor.

32. Toţi lucrătorii întreprinderilor pentru comercializarea pîinii care au contact direct cu producţia, sînt obligaţi în termenele stabilite să treacă un control medical pentru a stabili dacă nu sînt purtători de bacterii.

33. Sculele metalice pentru luarea pîinii şi a produselor de panificaţie (cleşte, lopăţelele) zilnic după lucru, iar în caz de necesitate (cădere pe podea, murdărie etc.) şi în cursul zilei de lucru, se spală minuţios cu apă fierbinte şi se şterg bine.

34. Întreprinderile pentru comercializarea pîinii trebuie să aibă un registru sanitar de formă stabilită în care se înregistrează rezultatele controalelor sanitare, indicaţiile şi propunerile organelor serviciului sanitaro-epidemiologic.