H O T Ă R Î R E

pentru aprobarea modificărilor ce se operează în Codul

privind activitatea practică a vinificatorului

 

Nr.1149 din 18.10.2004

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.189-192/1323 din 22.10.2004

 

* * *

 

Abrogat: 15.08.2009

Hotărîrea Guvernului nr.356 din 11.05.2009

    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă, conform  anexei,  modificările  ce se operează  în  Codul
privind  activitatea practică a vinificatorului, aprobat prin   Hotărîrea
Guvernului nr.22 din 10 ianuarie 2002.

    PRIM-MINISTRU                               Vasile TARLEV

    Chişinău, 18 octombrie 2004.
    Nr. 1149.

                                                 Anexă
                                        la Hotărîrea Guvernului
                                        nr.1149 din 18 octombrie 2004

                 Modificările ce se operează în Codul
            privind activitatea practică a vinificatorului

    Enumerările douăzeci  şi cinci şi douăzeci şi şase ale punctului 3.1
din  Codul privind activitatea practică a vinificatorului, aprobat  prin
Hotărîrea  Guvernului  nr.22 din 10 ianuarie 2002 (Monitorul Oficial  al
Republicii Moldova, 2002, nr.11-12, art.88), cu modificările ulterioare,
se expun în redacţie nouă:
    "- îmbogăţirea  mustului cu zaharoză (şaptalizare) sau cu must (suc)
de struguri concentrat înainte de fermentare, cu cel mult 30 g/dm3, la
fabricarea  vinurilor  naturale şi a vinurilor materie  primă  destinate
fabricării  vinurilor efervescente, cu condiţia depăşirii  concentraţiei
minime  a  zahărului  în mustul strugurilor,  stipulate  în  documentele
normative  în  vigoare.  Se  admite, în  anii  cu  condiţii  climaterice
nefavorabile,   la   decizia  organului  public  central   în   domeniul
vitivinicol, recoltarea strugurilor pentru producerea vinurilor naturale
de  consum  curent  şi a vinurilor materie  primă  destinate  fabricării
vinurilor  efervescente, începînd cu concentraţia minimă a zahărului  în
must  120 g/dm3, cu îmbogăţirea mustului înainte de fermentare cu  cel
mult 50 g/dm3;
    - vinurile obţinute   cu   îmbogăţirea  mustului  prin   adiţionarea
zaharozei  (şaptalizare) ori mustului (sucului) concentrat nu trebuie să
posede  după fermentare, indiferent de concentraţia iniţială a zahărului
în  mustul strugurilor, o tărie alcoolică mai mare: pentru vinurile albe
- 12,0% vol., pentru cele roşii - 12,5% vol."