H O T Ă R Î R E
pentru aprobarea modificărilor ce se operează în Codul
privind activitatea practică a vinificatorului
Nr.1149 din 18.10.2004
Monitorul Oficial al R.Moldova nr.189-192/1323 din 22.10.2004
* * *
Abrogat: 15.08.2009
Hotărîrea Guvernului nr.356 din 11.05.2009
Guvernul HOTĂRĂŞTE: Se aprobă, conform anexei, modificările ce se operează în Codul privind activitatea practică a vinificatorului, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.22 din 10 ianuarie 2002. PRIM-MINISTRU Vasile TARLEV Chişinău, 18 octombrie 2004. Nr. 1149. Anexă la Hotărîrea Guvernului nr.1149 din 18 octombrie 2004 Modificările ce se operează în Codul privind activitatea practică a vinificatorului Enumerările douăzeci şi cinci şi douăzeci şi şase ale punctului 3.1 din Codul privind activitatea practică a vinificatorului, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.22 din 10 ianuarie 2002 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.11-12, art.88), cu modificările ulterioare, se expun în redacţie nouă: "- îmbogăţirea mustului cu zaharoză (şaptalizare) sau cu must (suc) de struguri concentrat înainte de fermentare, cu cel mult 30 g/dm3, la fabricarea vinurilor naturale şi a vinurilor materie primă destinate fabricării vinurilor efervescente, cu condiţia depăşirii concentraţiei minime a zahărului în mustul strugurilor, stipulate în documentele normative în vigoare. Se admite, în anii cu condiţii climaterice nefavorabile, la decizia organului public central în domeniul vitivinicol, recoltarea strugurilor pentru producerea vinurilor naturale de consum curent şi a vinurilor materie primă destinate fabricării vinurilor efervescente, începînd cu concentraţia minimă a zahărului în must 120 g/dm3, cu îmbogăţirea mustului înainte de fermentare cu cel mult 50 g/dm3; - vinurile obţinute cu îmbogăţirea mustului prin adiţionarea zaharozei (şaptalizare) ori mustului (sucului) concentrat nu trebuie să posede după fermentare, indiferent de concentraţia iniţială a zahărului în mustul strugurilor, o tărie alcoolică mai mare: pentru vinurile albe - 12,0% vol., pentru cele roşii - 12,5% vol."