H O T Ă R Î R E

pentru aprobarea completărilor ce se operează în Codul

privind activitatea practică a vinificatorului, aprobat

 prin Hotărîrea Guvernului nr.22 din 10 ianuarie 2002

 

Nr.688 din 11.07.2005

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.95-97/741 din 15.07.2005

 

* * *
 

Abrogat: 15.08.2009

Hotărîrea Guvernului nr.356 din 11.05.2009

    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă completările  ce se operează în Codul privind  activitatea
practică  a vinificatorului, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.22 din
10 ianuarie 2002 (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                               Vasile TARLEV

    Chişinău, 11 iulie 2005.
    Nr.688.

                                                    Aprobate
                                            prin Hotărîrea Guvernului
                                            nr.688 din 11 iulie 2005

       Completările ce se operează în Codul privind activitatea
          practică a vinificatorului, aprobat prin Hotărîrea
                 Guvernului nr.22 din 10 ianuarie 2002

    Codul privind  activitatea practică a vinificatorului, aprobat  prin
Hotărîrea  Guvernului  nr.22 din 10 ianuarie 2002 (Monitorul Oficial  al
Republicii   Moldova,  2002,  nr.11-12,  art.88),  cu  modificările   şi
completările ulterioare, se completează după cum urmează:
    punctul 4.2.:
    litera a) se completează cu un alineat nou cu următorul cuprins:
    "la export, concentraţia  alcoolică trebuie să fie de cel puţin  10%
vol. - pentru vinurile naturale de consum curent seci şi pentru vinurile
naturale  de  consum curent demiseci şi demidulci de soi, de  cel  puţin
9,5%  vol.  - pentru alte vinuri naturale de consum curent  demiseci  şi
demidulci  şi  de cel puţin 9% vol. - pentru vinurile naturale  obţinute
din  soiurile  de  speciile Vitis Labrusca L. sau Vitis Labrusca  L.  în
amestec cu Vitis Vinifera L.;"
    litera e) se completează cu un alineat nou cu următorul cuprins:
    "concentraţia  în  masă  a extractului sec nereducător  în  vinurile
naturale de consum curent seci, destinate exportului, exprimată în grame
pe decimetru cub (g/dm3) trebuie să fie de cel puţin:
    - pentru vinurile albe şi roze - 16;
    - pentru vinurile roşii        - 18;
    - pentru vinurile de colecţie această caracteristică este opţională";
    după litera i)  se  completează cu o literă nouă, î),  cu  următorul
cuprins:
    "î) concentraţia  în  masă a diglicozidului malvidinei  în  vinurile
naturale   seci   roşii  de  soi  obţinute  din  struguri  de   soiurile
Cabernet-Sauvignon,  Merlot şi Pinot Noir destinate exportului,  trebuie
să  fie  de cel mult 15 mg/dm3.  Reglementarea concentraţiei în masă  a
diglicozidului malvidinei intră în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2006";
    punctul 5.4. se completează cu un alineat nou cu următorul cuprins:
    "La livrarea  în  vrac  a vinurilor materie primă şi  altor  produse
vinicole  cu  îmbuteliere ulterioară în ţara de destinaţie,  etichetarea
ambalajelor de desfacere şi de transport cu vinuri se efectuează conform
cerinţelor  prezentului  Cod,  cu indicarea  suplimentară  a  simbolului
mărcii comerciale "Barza Albă în zbor".