H O T Ă R Î R E

pentru aprobarea Regulamentului cu privire la producerea

şi comercializarea vinului ţărănesc

 

nr. 1479  din  25.12.2006

 

Monitorul Oficial nr.203-206/1587 din 31.12.2006

 

* * *

În temeiul art.21 alin.(4) şi art.23 alin.(3) din Legea viei şi vinului nr.57-XVI din 10 martie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.75-78, art.314), Guvernul

HOTĂRĂŞTE:

1. Se aprobă Regulamentul cu privire la producerea şi comercializarea vinului ţărănesc (se anexează).

2. Agenţia Agroindustrială “Moldova-Vin”, în comun cu Camera de Licenţiere şi Ministerul Finanţelor, va prezenta propuneri privind condiţiile şi taxa pentru licenţă la fabricarea şi comercializarea vinului ţărănesc.

 

PRIM-MINISTRU

 

Vasile TARLEV
Chişinău, 25 decembrie 2006.
Nr.1479.

 

 Aprobat

prin Hotărîrea Guvernului

nr.1479 din 25 decembrie 2006

 

REGULAMENT

cu privire la producerea şi comercializarea vinului ţărănesc

 

I. DISPOZIŢII GENERALE

Regulamentul privind producerea şi comercializarea vinului ţărănesc (în continuare – Regulament) este elaborat în conformitate cu Legea viei şi vinului nr.57-XVI din 10 martie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.75-76, art.314) şi stabileşte condiţiile de producere, modul şi particularităţile de comercializare a vinului ţărănesc.

1. Vinul ţărănesc este vinul obţinut din soiuri de struguri autorizate, fabricat în condiţii rustice şi destinat comercializării în reţeaua locală.

2. Prin reţeaua locală se are în vedere piaţa de desfacere în raza unităţii administrativ-teritoriale de nivelul al doilea unde se află producătorul de vin.

3. Producători de vin ţărănesc sînt persoanele juridice şi fizice care deţin plantaţii viticole proprii cu suprafaţa de cel puţin 0,15 ha, pentru producerea strugurilor-marfă utilizaţi la fabricarea vinului. Producătorii vinului ţărănesc sînt titulari de licenţă în domeniu.

4. Plantaţiile de vii pentru cultivarea strugurilor utilizaţi la fabricarea vinului ţărănesc pe o suprafaţă minimă de 0,15 ha se înregistrează în cadastrul viticol.

5. Înfiinţarea plantaţiilor viticole pentru producţia de struguri-marfă utilizaţi la producerea vinului ţărănesc se efectuează doar cu soiuri de viţă de vie înscrise în Registrul soiurilor de plante. În cazul în care suprafaţa plantaţiilor viticole depăşeşte 0,5 ha, înfiinţarea plantaţiilor se efectuează în bază de proiect, elaborat de persoane juridice sau persoane fizice (birouri de proiectare) licenţiate, care sînt responsabile de calitatea proiectelor elaborate, conform legislaţiei în vigoare.

6. În plantaţiile viticole pentru producerea strugurilor destinaţi fabricării vinului ţărănesc se aplică metodele agrotehnice de întreţinere şi de protecţie, conform cerinţelor şi reglementărilor fitosanitare din domeniu, inclusiv prin metode biotehnologice şi ecologice.

 

II. MATERIALE ŞI ÎNZESTRAREA TEHNICĂ

7. La producerea vinului ţărănesc se utilizează materiale ce nu sînt dăunătoare pentru organismul uman. Materialele utilizate la prelucrarea strugurilor şi la fabricarea vinului ţărănesc se stabilesc prin reglementări tehnice şi prin documentele normative în vigoare.

8. Înzestrarea tehnică include:

vase, scurgătoare, butoaie, căzi din lemn de stejar sau oţel inoxidabil;

zdrobitoare, prese manuale sau mecanisme utilizate în procesele de microvinificaţie din materiale admise în industria vinicolă, autorizate, produse în condiţii casnice sau în condiţii de uzină, deţinătoare de paşapoarte tehnice, după caz.

9. Nu se admite utilizarea mijloacelor tehnice artizanale, executate din fier fără acoperămînt de protecţie, din fier zincat, aluminiu, cupru sau din masă plastică.

10. Crama şi pivniţa trebuie să corespundă cerinţelor sanitare şi igienice în vigoare, neadmiţîndu-se folosirea lor pentru alte necesităţi gospodăreşti decît pentru prelucrarea strugurilor, fabricarea şi păstrarea vinului ţărănesc.

11. Se interzice păstrarea vinului ţărănesc împreună cu alte produse alimentare ce pot afecta calitatea vinului în timpul păstrării.

 

III. CONDIŢIILE DE PRODUCERE ŞI COMERCIALIZARE A VINULUI ŢĂRĂNESC

12. Fabricarea vinului ţărănesc se efectuează în baza licenţei eliberate în modul stabilit.

13. Unităţile vinicole producătoare de vin ţărănesc prezintă autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul întîi (primăriilor), pînă la 1 decembrie al anului de recoltă a strugurilor, o declaraţie vizînd cantitatea de struguri procesată, cantitatea de vin produs pentru comercializare şi certificatul de conformitate pentru cantitatea declarată, eliberat de către organismul de certificare acreditat şi desemnat .

14. Autorităţile administraţiei publice locale de nivelul întîi prezintă, pînă la 15 decembrie al anului în curs, o informaţie despre numărul de declaranţi, şi cantitatea de vin ţărănesc pe care aceştia au declarat-o direcţiilor agricultură şi alimentaţie ale unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

15. Direcţiile agricultură şi alimentaţie ale unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul al doilea prezintă, pînă la 31 decembrie al anului în curs, Agenţiei Agroindustriale “Moldova-Vin”, informaţia cumulativă referitor la numărul de declaranţi şi la cantitatea de vin ţărănesc declarată.

16. Se permite comercializarea vinului ţărănesc doar vărsat în reţeaua de comerţ cu amănuntul în volumul ce nu depăşeşte cantitatea declarată pentru care s-a eliberat certificatul de conformitate.

17. Se interzice comercializarea vinului ţărănesc cu abateri de la norme sau “bolnav”, din amestec de soiuri europene şi hibrizi producători direcţi, a celui diluat, precum şi a vinului obţinut prin spălatul de tescovină şi drojdie, fabricat cu adaos de suc din fructe şi pomuşoare.

18. Comercializarea vinului ţărănesc se impozitează conform legislaţiei în vigoare.

19. Se interzice comercializarea vinului ţărănesc fără certificatul de conformitate, eliberat de către organele de certificare în baza raportului de încercări, eliberat de către Î.S. “Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice”.

20. Procesul de fabricare şi păstrare a vinului ţărănesc trebuie să corespundă:

reglementărilor tehnice;

instrucţiunilor tehnologice;

standardelor naţionale în vigoare.

21. Fabricarea şi comercializarea vinului ţărănesc sînt supravegheate de organele de control de stat abilitate cu asemenea funcţii.