joi, 13 martie 2025
825/13.03.2025 Aviz asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014 (iniţiativa legislativă nr.46 din 19 februarie 2025)

A V I Z

asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului

educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014

(iniţiativa legislativă nr.46

din 19 februarie 2025)

 

nr. 8.25/2025  din  13.03.2025

 

Monitorul Oficial nr.130-134/13 din 14.03.2025

 

* * *

Aprobat

în şedinţa Guvernului din 13 martie 2025

Decizia protocolară nr.8.25/2025

 

PRIM-MINISTRUDorin RECEAN

 

 

Guvernul a examinat proiectul de lege pentru modificarea Codului educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă (nr.46 din 19 februarie 2025) de către un grup de deputaţi din Parlament şi comunică susţinerea acestuia.

Potrivit notei de fundamentare, intervenţiile legislative preconizate au ca obiective:

- uniformizarea terminologiei cu privire la denumirea instituţiilor de învăţământ extraşcolar artistic complementar, precum şi stabilirea concretă a modului de finanţare a învăţământului extraşcolar;

- îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi creşterea oportunităţilor de acces pe piaţa muncii în contextul cerinţelor privind competenţele de comunicare în limba română, precum şi asigurarea unui proces de certificare transparent, echitabil şi adaptat nevoilor educaţionale actuale;

- stabilirea concretă a surselor de finanţare a învăţământului extraşcolar.

Norma cuprinsă la punctul 2 din proiectul legii prevede completarea articolul 10 din Codul educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014 cu alineatul (6) cu următorul cuprins:

„(6) Statul asigură certificarea competenţelor de comunicare în limba română ale persoanelor adulte şi ale elevilor din învăţământul liceal, conform cadrului normativ aprobat de Guvern”.

Potrivit notei de fundamentare, pentru implementarea soluţiei legislative preconizate la articolul 10 alineatul (6) din Codul educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014, Ministerul Educaţiei şi Cercetării urmează să elaboreze/modifice:

- Regulamentul cu privire la examenul de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română ale persoanelor adulte şi ale elevilor din învăţământul liceal;

- Metodologia privind acordarea notei „10 (zece)” din oficiu la proba de examen în limba română în cadrul examenului de bacalaureat;

- Regulamentul cu privire la examenul de bacalaureat.

În raport cu cele detaliate în nota de fundamentare, este de analizat dacă norma preconizată pentru articolul 10 alineatul (6) se corelează cu dispoziţia articolului 44 alineatul (5), potrivit căreia „în instituţiile de învăţământ cu altă limbă de predare decât limba română, la absolvirea învăţământului gimnazial şi liceal se susţine un examen obligatoriu la limba română”.

Astfel, în ceea ce priveşte aspectele ce se intenţionează a fi reglementate prin actele subsecvente, este important să se lămurească ce presupune norma de la articolul 10 alineatul (6), care prevede „certificarea competenţelor de comunicare în limba română”, în comparaţie cu dispoziţia prevăzută la articolul 44 alineatul (5) din Codul educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014, în care se menţionează despre susţinerea „unui examen obligatoriu la limba română pentru elevii absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ cu altă limbă de predare decât limba română”, care ar putea fi asimilat unei forme de certificare a competenţelor lingvistice, dar aplicate exclusiv elevilor instituţiilor de învăţământ cu altă limbă de predare decât limba română.

În contextul dat, precizăm că, în cazul unei eventuale măsuri a Guvernului/Ministerului Educaţiei şi Cercetării care ar permite „scutirea de examenul obligatoriu de limbă română, cu condiţia să susţină o certificare/test a competenţelor lingvistice”, se poate ajunge la riscul unei contradicţii între normele legale. Or, în măsura în care legea prevede un examen obligatoriu, este esenţial ca aceasta să stabilească, totodată, şi condiţiile în care se poate obţine o scutire de la susţinerea examenului respectiv, prevăzând mecanisme alternative, cum ar fi susţinerea unui test echivalent, care să asigure aceeaşi evaluare obiectivă a competenţelor, fără a încălca principiile de echitate şi accesibilitate.

Totodată, se propune completarea proiectului de lege cu puncte noi, care vor prevedea:

1. Articolul 11 alineatul (2) din Codul educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014 va avea următorul cuprins:

„(2) Educaţia urmăreşte formarea următoarelor competenţe-cheie promovate la nivel european, care determină profilul de formare al absolventului:

a) competenţe de comunicare în limba română şi de citire, scriere şi înţelegere a mesajului;

b) competenţe de comunicare în limba maternă şi în multilingvism;

c) competenţe în matematică, ştiinţe, tehnologie şi inginerie;

d) competenţe digitale, inclusiv de siguranţă pe internet şi securitate cibernetică;

e) competenţe personale, sociale şi de a învăţa să înveţi;

f) competenţe civice, juridice şi de protejare a mediului;

g) competenţe antreprenoriale;

h) competenţe de sensibilizare şi expresie culturală”.

Redefinirea competenţelor-cheie se propune în cheia Recomandărilor Consiliului Uniunii Europene din 2018, care redefinesc competenţele esenţiale pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii. Expunerea competenţelor-cheie într-o nouă redacţie va asigura coerenţa dintre sistemul naţional de educaţie şi cel european, facilitând recunoaşterea competenţelor dobândite de elevi şi integrarea acestora în spaţiul educaţional şi profesional internaţional.

2. Modificarea articolului 20 alineatul (2) din Codul educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014, prin excluderea sintagmei „învăţământ artistic”, având în vedere faptul că acesta nu reprezintă un nivel al sistemului de învăţământ (articolul 12), dar se organizează în mai multe niveluri/cicluri de învăţământ (de exemplu, primar, secundar, extraşcolar etc.). Mai mult decât atât, învăţământul artistic se poate desfăşura inclusiv în cadrul învăţământului profesional tehnic şi în învăţământul superior;

3. Articolul 40 alineatul (8) din Codul Educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014 va avea următorul cuprins: „Planul-cadru de învăţământ este obligatoriu pentru toate instituţiile de învăţământ general şi se aprobă de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Modificările la Planul-cadru de învăţământ se aprobă cu cel puţin 6 luni înainte de începerea noului an de studii”.

Intervenţia legislativă are drept scop uniformizarea noţiunilor din Codul Educaţiei şi propune ca modificările la Planul-cadru de învăţământ să se aprobe cu cel puţin 6 luni înainte de începerea noului an de studii, respectiv, nu Planul-cadru în întregime.

4. Pentru articolul 145 alineatul (1) din Codul Educaţiei al Republicii Moldova nr.152/2014 se propune modificarea normei de la litera c), prin introducerea textului „pentru alte cheltuieli aprobate de Guvern” după cuvântul „cazare”.

Modificările propuse au drept scop extinderea tipului de cheltuieli care pot fi finanţate din bugetul de stat.