joi, 13 martie 2025
824/13.03.2025 Aviz la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar (iniţiativa legislativă nr.51 din 21 fe...

A V I Z

la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.270/2018 privind

sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar

(iniţiativa legislativă nr.51 din 21 februarie 2025)

 

nr. 8.24/2025  din  13.03.2025

 

Monitorul Oficial nr.130-134/12 din 14.03.2025

 

* * *

Aprobat

în şedinţa Guvernului din 13 martie 2025

Decizia protocolară nr.8.24/2025

 

PRIM-MINISTRUDorin RECEAN

 

 

Guvernul a examinat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă (nr.51 din 21 februarie 2025) de către domnul Radu Marian, deputat în Parlament, şi comunică următoarele.

Proiectul de lege înaintat vizează modificarea Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, având ca scop ajustarea, alinierea şi clarificarea unor aspecte de ordin metodologic şi la nivel salarial pentru anumite categorii de angajaţi din sectorul bugetar.

Astfel, proiectul de act normativ propune modificarea articolului 6 din Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, prin introducerea unui nou instrument referitor la modul şi criteriile aplicabile în procesul de evaluare a funcţiilor în sectorul bugetar. Una dintre etapele de bază ale reformei salariale constă în organizarea consecventă a procedurii de evaluare sistemică a funcţiilor din sectorul bugetar, în conformitate cu prevederile articolului 6 alineatul (3) din legea prenotată şi ale Regulamentului privind modul de evaluare sistemică şi de reevaluare a funcţiilor în sectorul bugetar, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1231/2018. În acest sens, pentru o abordare mai flexibilă a acestui proces, a apărut necesitatea unor intervenţii suplimentare la articolul 6 din Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, cu scopul de a reglementa mai clar modul de aprobare şi ajustare a criteriilor de evaluare aplicabile în sectorul bugetar.

În subsidiar, se propun modificări în notele la tabelul 1 din anexa nr.3 la Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, ca urmare a adoptării cadrului normativ cu privire la amalgamarea voluntară a unităţilor administrativ-teritoriale, reglementată prin Legea nr.225/2023 şi prin Metodologia de amalgamare voluntară a unităţilor administrativ-teritoriale, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.925/2023. Acest proces oferă autorităţilor administraţiei publice locale oportunitatea de consolidare a capacităţilor lor administrative, în vederea îmbunătăţirii serviciilor publice prestate. Conform legislaţiei, numărul minim de locuitori al unei unităţi administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie de cel puţin 3000, cu o deviere admisă de 10%. În acelaşi timp, Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar prevede că unităţile administrativ-teritoriale cu mai puţin de 5000 de locuitori nu pot institui şi, implicit, salariza funcţii de viceprimar. Astfel, pentru a facilita tranziţia şi a evita disfuncţionalităţile administrative, se propune ca primarii fostelor unităţi administrativ-teritoriale absorbite (care nu au devenit centre administrative) să poată fi numiţi viceprimari ai noilor unităţi administrativ-teritoriale amalgamate, inclusiv în cazul în care populaţia acestora este sub pragul de 5000 de locuitori, dar nu mai mică de 2700 de locuitori. Această măsură va contribui la asigurarea continuităţii serviciilor publice, menţinerea comunicării eficiente cu cetăţenii şi la integrarea administrativă în noile structuri teritoriale.

De subliniat faptul că măsura propusă respectă principiile autonomiei locale, iar decizia finală privind instituirea funcţiilor de viceprimari revine autorităţilor administraţiei publice locale. Totodată, resursele financiare necesare pentru implementarea acestei măsuri vor fi asigurate din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale amalgamate, inclusiv din transferurile cu destinaţie generală, fără a implica cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.

De asemenea, proiectul de lege prevede modificări în notele la tabelul 1 din anexa nr.7 la Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, având ca scop clarificarea mecanismului de stabilire şi acordare a sporului pentru performanţă, a sporului cu caracter specific şi a premiului anual, în contextul tranziţiei către o formă fixă de acordare a sporului pentru gradul didactic. Aceste prevederi vizează clarificarea aplicării normelor existente, adoptate prin Legea nr.305/2024 pentru modificarea Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Aspectele financiare, în sensul modificărilor propuse, au fost luate în considerare la elaborarea şi adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025 nr.310/2024.

Prin urmare, scopul principal al proiectului de lege sus-menţionat este asigurarea unei aplicări unitare şi echitabile a normelor salariale în sectorul bugetar, contribuind astfel la consolidarea transparenţei şi previzibilităţii în ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale. Propunerile formulate urmăresc creşterea clarităţii şi coerenţei legislative, facilitând interpretarea şi aplicarea prevederilor legale şi asigurând alinierea normelor existente la reformele mai ample din domeniul salarizării în sectorul bugetar, precum şi integrarea principiilor autonomiei locale în contextul amalgamării unităţilor administrativ-teritoriale.

În contextul celor menţionate supra, Guvernul comunică susţinerea prezentului proiect de lege.