O R D I N
cu privire la modificarea ordinului nr.138 din 09.12.2008
nr. 21 din 10.02.2009
Monitorul Oficial nr.97-98/407 din 29.05.2009
* * *
Abrogat: 17.02.2017
Ordinul Ministerului Economiei nr.16 din 09.02.2017
În vederea asigurării unui termen rezonabil pentru executarea ordinului nr.138 din 09.12.2008 şi implementarea Reglementării de metrologie legală RGML 03:2008 “Sistemul Naţional de Metrologie. Preambalarea unor produse în funcţie de masă şi volum”,
ORDON:
1. A prezenta punctul 1 al ordinului nr.138 din 09.12.2008 în următoarea redacţie:
“A aproba Reglementările de metrologie legală – regulamentele generale de metrologie legală:
- RGML 16:2008 “Sistemul Naţional de Metrologie. Aprobarea de model a mijloacelor de măsurare” cu aplicare din 01.01.2009, şi
- RGML 03:2008 “Sistemul Naţional de Metrologie. Preambalarea unor produse în funcţie de masă şi volum.” cu aplicare din 01.01.2010.”
2. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcină Direcţiei metrologie din cadrul Direcţiei generale infrastructura calităţii.
PRIM-VICEPRIM-MINISTRU, | |
MINISTRUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI | Igor DODON |
Chişinău, 10 februarie 2009. | |
Nr.21. |
SISTEMUL NAŢIONAL DE METROLOGIE
Preambalarea unor produse în funcţie de masă şi volum
Preambul
Prezenta reglementare de metrologie legală – regulament general de metrologie legală (în continuare – regulament) este elaborată în baza Legii metrologiei şi stabileşte cerinţele pe care trebuie să le satisfacă preambalatele ce conţin produse destinate vînzării în cantităţi nominale unitare constante.
Regulamentul este elaborat prima dată.
Regulamentul conţine următoarele anexe:
Anexa A (normativă) – Cerinţe tehnice şi metrologice. Responsabilităţi
Anexa B (normativă) – Metoda de verificare de referinţă
Anexa C (normativă) – Marca (litera) “e”
Anexa D (normativă) – Valorile cantităţilor nominale pentru preambalatele care conţin anumite produse lichide (volumul nominal al conţinutului exprimat în litri, l)
Anexa E (normativă) – Valorile cantităţilor nominale pentru conţinutul unor preambalate vîndute în funcţie de masă sau volum
Anexa F (normativă) – Valorile capacităţilor pentru recipiente (pentru produsele vîndute în funcţie de masă sau volum şi introduse în recipiente rigide)
Anexa G (normativă) – Valorile volumelor pentru produsele vîndute sub formă de aerosoli
Anexa H (informativă) – Traducerea autentică a prezentei reglementări de metrologie legală – a regulamentului general de metrologie legală în limba rusă
Notă: Anexa H – vezi varianta rusă
Art.1
Prezenta reglementare de metrologie legală – regulament general de metrologie legală (în continuare – regulament) stabileşte cerinţele şi verificările pe care trebuie să le satisfacă preambalatele ce conţin produse destinate vînzării în cantităţi nominale unitare constante, care sînt:
- egale cu valorile prestabilite de ambalator;
- exprimate în unităţi de masă şi volum;
- cuprinse între 5 g şi 10 kg sau între 5 ml şi 10 l.
Ambalatorul care a plasat pe piaţă produsul preambalat în funcţie de masă sau volum are obligaţia să respecte prevederile prezentului regulament.
Art.2
În prezentul regulament sînt utilizaţi următorii termeni de specialitate:
preambalat: Combinaţia dintre un produs şi ambalajul individual în care acesta este preambalat;
produs preambalat: Produs destinat pentru vînzare, plasat într-un ambalaj în lipsa consumatorului final, iar cantitatea de produs conţinut în acest ambalaj are o valoare determinată, indicată pe ambalaj, corespunzînd valorii nominale, ce nu poate fi schimbată fără deschiderea ambalajului sau fără deteriorarea acestuia;
ambalator: Producător, importator ori reprezentantul autorizat al acestuia stabilit în Republica Moldova, persoana juridică sau fizică care a plasat pe piaţa Republicii Moldova produsul preambalat.
Art.3
Produsele preambalate (în continuare – preambalate) ce fac obiectul prezentului regulament vor fi supuse controlului metrologic legal la ambalator sau în reţeaua de comerţ, potrivit condiţiilor definite în anexa A, punctul 5 şi în anexa B.
Preambalatele care corespund tuturor cerinţelor cuprinse în prezentul regulament pot fi marcate de către ambalator înainte de a fi plasate pe piaţă cu marca (litera) “e” specificată la 3.3 din anexa A.
Se interzice comercializarea preambalatelor şi loturilor de preambalate care nu corespund cerinţelor cuprinse în prezentul regulament.
Art.4
Toate preambalatele la care se face referire în art.3 trebuie să poarte, potrivit prevederilor anexei A, o indicaţie a masei sau volumului produsului, denumită “masă nominală” sau “volum nominal”, pe care acestea trebuie să-l conţină.
Este interzisă tipărirea pe ambalaj a erorilor tolerate privind masa nominală şi volumul nominal.
În general, preambalatele care conţin produse lichide trebuie să fie inscripţionate cu volumul nominal, iar preambalatele care conţin alte produse trebuie să fie inscripţionate cu masa nominală.
Pentru produsele menţionate în anexele F şi G pe recipiente trebuie să se mai indice şi capacitatea lor, astfel încît să nu se facă confuzie cu inscripţionările precizate anterior.
Art.5
Dacă este un ambalaj multiplu, format din două sau mai multe preambalate individuale, gama de valori enumerate în anexele E, F, G se aplică preambalatelor individuale.
În cazul în care un preambalat este format din două sau mai multe pachete individuale, care nu sînt destinate a fi vîndute individual, gama valorilor enumerate în anexele E, F, G se aplică preambalatului.
Art.6
Plasarea pe piaţă a preambalatelor care corespund cerinţelor şi verificărilor prevăzute prin acest regulament nu poate fi refuzată, interzisă sau restricţionată din motive care privesc:
a) Inscripţiile ce trebuie să fie pe aceste preambalate în acord cu prezentul regulament;
b) Determinarea volumului sau a masei lor;
c) Metodele prin care au fost măsurate sau verificate;
d) Cantitatea lor nominală; şi/sau
e) Capacitatea nominală a recipientelor.
Art.7
Valorile cantităţilor nominale pentru conţinutul unor produse preambalate sînt cuprinse în anexele D, E şi G. Valorile capacităţilor pentru recipiente (pentru produsele vîndute în funcţie de masă sau de volum şi introduse în recipiente rigide) sînt cuprinse în anexa F, iar valorile volumelor pentru produsele vîndute sub formă de aerosoli sînt cuprinse în anexa G.
Se permit producerea, importarea şi/sau comercializarea preambalatelor avînd valori ale cantităţilor nominale sau ale capacităţilor, altele decît cele cuprinse în anexele D – G, cu condiţia respectării celorlalte prevederi ale prezentului regulament.
Sînt interzise producerea, importarea şi/sau comercializarea preambalatelor înşelătoare.
Art.8
Cantităţile nominale ale preambalatelor prevăzute în anexele E – G se referă la:
a) preambalate individuale, dacă acestea intră în componenţa unui preambalat multipachet şi dacă sînt destinate vînzării individuale;
b) preambalate multipachet, dacă preambalatele individuale care intră în componenţa lor nu sînt destinate vînzării individuale.
Art.9
Nerespectarea prevederilor art.3-7 din prezentul regulament se sancţionează conform Codului contravenţional al Republicii Moldova.
Art.10
Constatarea şi sancţionarea nerespectării prevederilor prezentului regulament se fac de către Inspectoratul metrologic din cadrul Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor (în continuare – Inspectorat Metrologic) prin personalul împuternicit să exercite controlul metrologic legal în baza rezultatelor măsurărilor efectuate de laboratoarele de metrologie desemnate în cadrul Sistemului naţional de metrologie pentru efectuarea de măsurări oficiale.
Personalul împuternicit al Inspectoratului Metrologic are drept de acces în toate locurile în care se preambalează, se depozitează sau se comercializează preambalatele la care se referă prezentul regulament.
Art.11
Organismul naţional de metrologie în comun cu Inspectoratul Metrologic va elabora proceduri de măsurare legale referitoare la verificările menţionate la 5 şi 6 din anexa A şi la metodologia de recunoaştere a procedurilor menţionate la 4 din anexa A, în termen de 18 luni de la data aprobării.
Art.12
Anexele A – G fac parte integrantă din prezentul regulament.
Anexa A
(normativă)
Cerinţe tehnice şi metrologice. Responsabilităţi
1. Obiective
Preambalatele reglementate în regulament trebuie realizate astfel încît să satisfacă următoarele cerinţe:
1.1 Conţinutul real al preambalatelor să nu fie mai mic, în medie, decît cantitatea nominală.
1.2 Proporţia preambalatelor care au o eroare negativă mai mare decît eroarea negativă tolerată stabilită la 2.4 trebuie să fie suficient de mică, astfel încît loturile de preambalate să corespundă cerinţelor de verificare specificate în anexa B.
1.3 Nici un preambalat care are eroare negativă mai mare decît dublul erorii negative tolerate cuprinse în tabelul 1 să nu fie marcat cu marca (litera) “e” menţionată la 3.3 şi să nu fie comercializat.
2. Definiţii şi prevederi de bază
2.1 Cantitatea nominală (masa nominală sau volumul nominal) a conţinutului unui preambalat, cunoscută ca fiind “cantitatea netă”, este masa sau volumul indicat pe preambalat, deci cantitatea de produs pe care trebuie să îl conţină preambalatul.
2.2 Conţinutul real (masa reală sau volumul real) al unui preambalat este cantitatea de produs pe care acesta îl conţine în realitate. În toate operaţiunile de verificare a cantităţilor de produse exprimate în unităţi de volum valoarea pentru volumul real trebuie determinată sau corectată la temperatura de 20ºC, indiferent de temperatura la care se face ambalarea sau verificarea. Această regulă nu se aplică produselor congelate sau îngheţate a căror cantitate este exprimată în unităţi de volum.
2.3 Eroarea negativă este cantitatea cu care conţinutul real al preambalatului este mai mic decît cantitatea nominală.
2.4 Erorile negative tolerate se vor stabili în conformitate cu tabelul următor:
Tabelul 1
| ||
Cantitatea nominală Qn | Eroarea negativă tolerată | |
în % din Qn | în g sau ml | |
5 < Qn < 50 | 9 | – |
50 < Qn < 100 | – | 4,5 |
100 < Qn < 200 | 4,5 | – |
200 < Qn < 300 | – | 9 |
300 < Qn < 500 | 3 | – |
500 < Qn < 1000 | – | 15 |
1000 < Qn < 10000 | 1,5 | – |
La folosirea tabelului valorile erorilor negative tolerate, exprimate în procente, transformate în unităţi de masă sau de volum, vor fi rotunjite pînă la cea mai apropiată zecime de gram sau de mililitru.
2.5 Preambalatul înşelător este preambalatul care este realizat sau umplut în aşa fel încît să dea impresia că ar conţine o cantitate mai mare decît cantitatea nominală. Preambalatul este înşelător dacă peste 30% din volumul ambalajului nu este ocupat de produs sau în cazul în care cantitatea sa nominală diferă faţă de cantităţile nominale prevăzute în anexele D-G la instrucţiuni cu mai puţin de 15% din acestea.
3. Inscripţii şi marcări
Toate preambalatele fabricate în conformitate cu prezentul regulament trebuie să poarte pe ambalaj următoarele inscripţii aplicate, astfel încît să nu poată fi şterse, să fie lizibile şi vizibile pe preambalat în condiţii normale de prezentare:
3.1 Cantitatea nominală (masa nominală sau volumul nominal), exprimată în kilograme (kg), grame (g), litri (l sau L), centilitri (cl sau cL) ori mililitri (ml sau mL), inscripţionată în cifre şi urmată de simbolul unităţii de măsură sau de denumirea acesteia. Înălţimea minimă a cifrelor este prevăzută în tabelul 2.
Tabelul 2
| |
Cantitatea nominală Qn | Înălţimea minimă a cifrelor (mm) |
Qn < 50 | 2 |
50 < Qn < 200 | 3 |
200 < Qn < 1000 | 4 |
1000 < Qn | 6 |
3.2 O marcă sau o inscripţie care să permită identificarea ambalatorului, a persoanei care răspunde de ambalare.
3.3 Marca (litera) “e”, cu o înălţime de cel puţin 3 mm, plasată în acelaşi cîmp vizual cu valoarea masei nominale sau a volumului nominal inscripţionată pe ambalaj. Prin aplicarea acestei mărci ambalatorul garantează că preambalatul îndeplineşte cerinţele prevăzute în regulament.
Marca (litera) “e“ trebuie să aibă forma indicată în desenul prezentat în anexa C la regulament.
Se interzice inscripţionarea pe preambalate a altor mărci sau simboluri care ar putea fi confundate cu marca “e”.
4. Responsabilitatea ambalatorului
Ambalatorul preambalatelor are responsabilitatea de a asigura că preambalatele îndeplinesc cerinţele cuprinse în regulament.
Cantitatea de produs conţinută într-un preambalat, cunoscută ca fiind “conţinutul real”, trebuie măsurată sau verificată în funcţie de masă ori de volum pe răspunderea ambalatorului. Măsurarea sau verificarea trebuie efectuată cu mijloace de măsurare legale adecvate pentru efectuarea operaţiunilor necesare.
Verificarea poate fi făcută prin eşantionare.
În cazul în care conţinutul real nu este măsurat, verificarea efectuată de ambalator trebuie organizată astfel încît cantitatea conţinutului să fie efectiv asigurată.
Pentru a îndeplini această condiţie ambalatorul trebuie să efectueze verificări în cursul producţiei, în conformitate cu proceduri proprii coordonate de organismul naţional de metrologie. Documentele ce conţin rezultatele acestor verificări vor fi păstrate de ambalator spre a fi puse la dispoziţie Inspectoratului Metrologic pentru a certifica faptul că aceste verificări, împreună cu corecţiile şi ajustările care s-au dovedit necesare, au fost efectuate corespunzător şi exact. Importatorul are posibilitatea ca, în loc să măsoare şi să verifice, să aducă dovezi că este în posesia tuturor garanţiilor necesare care îi permit să îşi asume responsabilitatea pentru respectarea cerinţelor prevăzute în regulament.
5. Verificări efectuate de personalul împuternicit al Inspectoratului Metrologic (după caz) la sediile ambalatorului sau în reţeaua de comerţ
Personalul împuternicit al Inspectoratului Metrologic va efectua verificări prin care să se constate dacă preambalatele îndeplinesc condiţiile cuprinse în prezentul regulament.
Aceste verificări vor fi efectuate prin sondaj, prin eşantionare la locul de ambalare sau, dacă acest lucru nu este posibil, la importator ori la reprezentantul autorizat al acestuia stabilit în Republica Moldova sau în reţeaua de comerţ. Verificarea prin eşantionare statistică va fi efectuată în conformitate cu metoda de referinţă menţionată în anexa B.
6. Alte verificări efectuate de personalul împuternicit al Inspectoratului Metrologic
Regulamentul în cauză nu exclude nici un alt tip de activităţi de control care se pot efectua de către personalul împuternicit al Inspectoratului Metrologic în orice etapă ulterioară plasării pe piaţă, în special pentru a verifica dacă preambalatele îndeplinesc cerinţele cuprinse în regulament.
Anexa B
(normativă)
Metoda de verificare de referinţă
În această anexă se stabilesc procedurile metodei de referinţă privind verificarea statistică a loturilor de preambalate pentru a se constata dacă acestea îndeplinesc cerinţele prevăzute la 1 şi 2.4 din anexa A.
1. Cerinţe pentru măsurarea conţinutului real al preambalatelor
Conţinutul real al preambalatelor se poate măsura direct cu aparate de cîntărit sau cu aparate de determinare a volumului ori indirect, în cazul lichidelor, prin cîntărirea produsului preambalat şi măsurarea densităţii lui.
Indiferent de metoda folosită, eroarea de măsurare a conţinutului real al preambalatului nu trebuie să depăşească o cincime din eroarea negativă tolerată pentru cantitatea nominală a preambalatului. Procedura pentru măsurarea conţinutului real al preambalatului este expusă în reglementări de metrologie legală – proceduri de măsurare legale.
2. Cerinţe de verificare a loturilor de preambalate
Verificarea preambalatelor se va face prin eşantionare în două etape:
- Verificarea conţinutului real al fiecărui preambalat din eşantion;
- Verificarea valorii medii a conţinutului real al preambalatelor din eşantion.
Un lot de preambalate va fi considerat admis dacă rezultatele ambelor verificări satisfac criteriile de acceptare.
Pentru fiecare dintre aceste verificări există două planuri de eşantionare:
- un plan pentru verificarea nedistructivă, care nu implică deschiderea ambalajului;
- alt plan pentru verificarea distructivă, care implică deschiderea sau distrugerea ambalajului.
Din motive economice şi practice şi avîndu-se în vedere că este mai puţin eficientă decît verificarea nedistructivă, verificarea distructivă va fi limitată la minimul necesar. Verificarea distructivă se va folosi numai cînd verificarea nedistructivă este imposibil de efectuat. Ca regulă generală, verificarea distructivă nu se va aplica la loturile cu mai puţin de 100 de unităţi.
2.1 Loturile de preambalate
2.1.1 Lotul care se verifică va fi constituit din toate preambalatele cu aceeaşi cantitate nominală, de acelaşi tip şi din acelaşi lot de producţie, ambalate în acelaşi loc. Mărimea lotului va fi limitată la cantitatea prevăzută mai jos.
2.1.2 În cazul verificării preambalatelor la capătul liniei de ambalare numărul de preambalate din fiecare lot trebuie să fie egal cu producţia maximă pe oră a liniei de ambalare, fără nici o restricţie privind mărimea lotului.
În alte cazuri mărimea lotului se va limita de la 10000 de unităţi.
2.1.3 Pentru loturile cu mai puţin de 100 de preambalate verificarea nedistructivă va fi de 100%, atunci cînd se efectuează.
2.1.4 Pentru a se putea efectua verificarea ce necesită eşantionul cel mai mare, înainte de efectuarea verificărilor prevăzute la 2.2 şi 2.3, se va extrage din lot, în mod aleatoriu, un număr suficient de preambalate.
Pentru cealaltă verificare (a doua din planul de eşantionare dublă) eşantionul necesar va fi extras la întîmplare din eşantionul iniţial şi va fi însemnat. Operaţiunea de însemnare se va încheia înaintea începerii operaţiunilor de măsurare.
2.2 Verificarea conţinutului minim al preambalatului
Conţinutul minim admis se calculează prin scăderea erorii negative tolerate pentru conţinutul respectiv din cantitatea nominală a preambalatului.
Preambalatele din lotul al căror conţinut real este mai mic decît conţinutul minim admis vor fi considerate necorespunzătoare.
2.2.1 Verificarea nedistructivă. Verificarea nedistructivă se va efectua în conformitate cu planul de eşantionare dublă prezentat în tabelul 3.
Tabelul 3
| |||||
Mărimea lotului | Eşantionul | Numărul de preambalate necorespunzătoare | |||
Succesiunea | Mărimea eşantionului | Mărimea dublă | Criteriul de acceptare | Criteriul de respingere | |
100...500 | 1 | 30 | 30 | 1 | 3 |
2 | 30 | 60 | 4 | 5 | |
501...3200 | 1 | 50 | 50 | 2 | 5 |
2 | 50 | 100 | 6 | 7 | |
> 3201 | 1 | 80 | 80 | 3 | 7 |
2 | 80 | 160 | 8 | 9 |
Prima cantitate de preambalate controlate va fi egală cu numărul de unităţi din primul eşantion, astfel cum este indicat în plan:
- dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în primul eşantion este mai mic sau egal cu primul criteriu de acceptare, lotul se consideră acceptat din punct de vedere al acestei verificări;
- dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în primul eşantion este mai mare sau egal cu primul criteriu de respingere, lotul se consideră respins;
- dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în primul eşantion se încadrează în primul criteriu de acceptare şi primul criteriu de respingere, se va verifica al doilea eşantion, al cărui număr de unităţi este indicat în plan.
După verificarea celui de-al doilea eşantion unităţile necorespunzătoare găsite în primul şi în al doilea eşantion se adună şi:
- dacă numărul total de unităţi necorespunzătoare este mai mic sau egal cu al doilea criteriu de acceptare, lotul se consideră acceptat din punct de vedere al acestei verificări;
- dacă numărul total de unităţi necorespunzătoare este mai mare sau egal cu al doilea criteriu de respingere, lotul va fi respins.
2.2.2 Verificarea distructivă. Verificarea distructivă se va efectua în conformitate cu planul de eşantionare simplă prevăzut în tabelul 4 şi va fi utilizată numai pentru loturi mai mari sau egale cu 100 de unităţi.
Tabelul 4
| |||
Mărimea lotului | Mărimea eşantionului | Numărul de preambalate necorespunzătoare | |
Criteriul de acceptare | Criteriul de respingere | ||
Indiferent de mărime (> 100) |
20 |
1 |
2 |
Dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în eşantion este mai mic sau egal cu criteriul de acceptare, lotul de preambalate se consideră acceptat.
Dacă numărul de unităţi necorespunzătoare găsite în eşantion este mai mare sau egal cu criteriul de respingere, lotul de preambalate se consideră respins.
2.3 Verificarea valorii medii a conţinutului real al preambalatelor individuale care alcătuiesc un lot
2.3.1 Un lot de preambalate este considerat acceptat din punct de vedere al acestei verificări, dacă valoarea medie
a cantităţilor reale xi ale celor n preambalate din eşantion este mai mare decît următoarea valoare:
în care:
Qn – cantitatea nominală a preambalatelor;
n – numărul preambalatelor din eşantionul prelevat pentru această verificare;
s – abaterea standard estimată a cantităţii reale a lotului;
t(1-n) – variabila aleatorie a repartiţiei Student, dependentă de gradele de libertate ν= n-1 şi de un nivel de încredere (1–α) = 0,995.
2.3.2 Notînd cu xi valoarea măsurată a cantităţii reale a unui element dintr-un eşantion de mărime n, se obţine:
2.3.2.1 Valoarea medie a cantităţilor reale ale eşantionului se determină cu formula:
2.3.2.2 Estimatorul abaterii standard s se determină cu formula:
2.3.3 Criteriul de acceptare şi criteriul de respingere a lotului de preambalate, la verificarea valorii medii a conţinutului real, sînt prevăzute în tabelele 5 şi 6.
2.3.3.1 Criteriul pentru verificarea nedistructivă.
Tabelul 5
| |||
Mărimea lotului | Mărimea eşantionului | Criteriul pentru | |
Acceptare | Respingere | ||
100 – 500 inclusiv | 30 | x > Qn – 0,503 s | x < Qn – 0,503 s |
> 500 | 50 | x > Qn – 0,379 s | x < Qn – 0,379 s |
2.3.3.2 Criteriul pentru verificarea distructivă.
Tabelul 6
| |||
Mărimea lotului | Mărimea eşantionului | Criteriul pentru | |
Acceptare | Respingere | ||
Indiferent de mărime (> 100) | 20 | x > Qn – 0,640 s |
x < Qn – 0,640 s |
Anexa C
(normativă)
Marca (litera) “e”
Notă
– Dimensiunile din desen sînt date în valori relative; aceste dimensiuni sînt în funcţie de diametrul cercului circumscris literei “e”.
Anexa D
(normativă)
Valorile cantităţilor nominale pentru preambalatele care conţin anumite
produse lichide (volumul nominal al conţinutului exprimat în litri, l)
1. Băuturi nespumante
1.1 Vin din struguri proaspeţi; must din struguri proaspeţi cu fermentaţie oprită prin adăugare de alcool, inclusiv vin făcut din suc de struguri nefermentat, amestecat cu alcool, cu excepţia vinurilor incluse în Nomenclatorul mărfurilor al Republicii Moldova (NM MD) la subpoziţiile 2204 10, 2204 21 şi 2204 29 şi a vinurilor-lichior; must din struguri aflat în fermentaţie sau cu fermentaţie oprită în alt mod decît prin adăugare de alcool (NM MD subpoziţia 2204 30):
0,10 – 0,25 – 0,375 – 0,50 – 0,75 – 1 – 1.5 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 8 – 9 – 10.
1.2 Vinuri “Yellow” care au dreptul să utilizeze următoarele denumiri de origine: “Cotes du Jura”, “Arbois”, “L’Etoile” şi “Chateau – Chalon”:
0,62.
1.3 Alte băuturi fermentate nespumante ca, de exemplu, suc de mere, suc de pere şi mied (NM MD subpoziţia 2206 00):
0,10 – 0,25 – 0,375 – 0,50 – 0,75 – 1 – 1,5 – 2 – 5.
1.4 Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu extracte de arome (NM MD poziţia 2205); vinuri-lichior:
0,05 pînă la 0,10 – 0,10 – 0,20 – 0,375 – 0,50 – 0,75 – 1 – 1,5 – 3 – 5.
2. Băuturi spumante
2.1 Vinuri spumante (NM MD subpoziţia 2204 10); alte vinuri decît cele la care se referă subpoziţia 2204 10, în sticle cu dopuri “ciupercă”, legate sau înfundate şi alte tipuri de vin îmbuteliate sub presiune cuprinsă între 1 şi 3 bari, măsurată la temperatura de 20ºC (NM MD subpoziţia 2204 21 10):
0,125 – 0,20 – 0,375 – 0,75 – 1,5 – 3 – 4,5 – 6 – 9.
2.2 Alte băuturi spumante fermentate ca, de exemplu, obţinute din suc de mere, cidru de pere şi mied (NM MD poziţia 2206):
0,10 – 0,20 – 0,375 – 0,75 – 1 – 1,5 – 3.
3. Bere
3.1 Bere din malţ (NM MD poziţia 2203), exclusiv berea acidă:
0,25 – 0,33 – 0,50 – 0,75 – 1 – 1,5 – 2 – 2,5 – 3 – 4 – 5.
3.2 Bere acidă:
0,25 – 0,375 – 0,75.
4. Băuturi spirtoase (altele decît cele din NM MD poziţia 2208); lichioruri şi alte băuturi spirtoase; preparate alcoolice în amestec (cunoscute sub denumirea “extracte concentrate“) pentru industria băuturilor:
0,02 – 0,03 – 0,04 – 0,05 – 0,10*) – 0,20 – 0,35 – 0,50 – 0,70 – 1– 1,125*) – 1,5 – 2 – 2,5 – 3 – 4,5 – 5*) – 10*).
5. Oţet şi înlocuitori de oţet (NM MD poziţia 2209 00):
0,25 – 0,50 – 0,75 – 1 – 2 – 5.
6. Ulei de măsline (NM MD poziţia 1509), alte uleiuri comestibile (NM MD poziţiile 1507, 1508 şi 1511–1517):
0,25 – 0,50 – 0,75 – 1 – 2 – 3 – 5 – 10.
7. Lapte proaspăt, neconcentrat sau îndulcit (NM MD poziţia 0401), exclusiv iaurt, chefir, lapte bătut, zer şi alte tipuri de lapte fermentat sau acidulat; băuturi pe bază de lapte (NM MD subpoziţiile 0403 10 şi 0403 90):
0,20 – 0,25 – 0,50 – 0,75 – 1– 2.
8. Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazoase (NM MD poziţia 2201); limonadă, ape minerale aromatizate şi ape gazoase aromatizate, precum şi alte băuturi nealcoolice ce nu conţin lapte sau grăsimi lactate (NM MD poziţia 2202), exclusiv sucuri de legume şi fructe concentrate:
0,125 – 0,20 – 0,25 – 0,33 – 0,50 – 0,75 – 1 – 1,5 – 2.
9. Băuturi etichetate ca aperitive fără alcool, concentrate:
0,10.
10. Sucuri de fructe (inclusiv must de struguri) sau sucuri din legume, indiferent dacă conţin sau nu zahăr adăugat, dar nefermentate şi fără alcool, care se încadrează în NM MD poziţia 2009, nectar de fructe:
0,125 – 0,20 – 0,25 – 0,33 – 0,50 – 0,75 – 1 – 1,5 – 2.
____________________
*) Valori destinate exclusiv uzului comercial. Regulamentul nu se aplică preambalatelor care conţin produsele enumerate în această anexă la:
- punctul 1a), care sînt ambalate, îmbuteliate şi etichetate în volume ce nu depăşesc 0,25 litri şi care sînt destinate uzului profesional;
- punctul 2a) şi punctul 4, care sînt destinate consumului la bordul avioanelor, vapoarelor şi trenurilor sau vînzării în magazine duty-free.
Anexa E
(normativă)
Valorile cantităţilor nominale pentru conţinutul unor
preambalate vîndute în funcţie de masă sau volum
1. Produse alimentare vîndute în funcţie de masă (cantitatea în grame – simbol g)
1.1 Unt, margarină, grăsimi emulsionate sau grăsimi vegetale şi fără origine animală, produse cu conţinut scăzut de grăsime (NM MD poziţiile 0405 şi 1517):
125 – 250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 2500 – 5000.
1.2 Brînză proaspătă cu excepţia “Petits suisses” şi a altor tipuri de brînză ambalate în acelaşi mod (NM MD subpoziţia 0406 10):
62,5 – 125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 5000.
1.3 Sare de masă şi pentru gătit (NM MD subpoziţia 2501 00 910):
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 – 1500 – 5000.
1.4 Zahăr, zahăr roşu sau maro, zahăr candel:
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 – 1500 – 2000 – 2500 – 3000 – 4000 – 5000.
1.5 Produse cerealiere (exclusiv produsele pentru copii)
1.5.1 Făină de cereale, griş, crupe de ovăz, fulgi şi făină de ovăz, fulgi de ovăz (cu excepţia produselor menţionate la 1.5.4):
125 – 250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 2500*) – 5000 – 10000.
________________________
*) nu este valabil pentru făina de ovăz şi fulgii de ovăz.
1.5.2 Paste făinoase (NM MD poziţia 1902):
125 – 250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 3000 – 4000 – 5000 – 10000.
1.5.3 Orez (NM MD titlul 1006):
125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 2500 – 5000.
1.5.4 Alimente preparate obţinute similar cu prăjirea sau cu expandarea cerealelor ori produselor din cereale (pufuleţi, floricele – corn flakes – şi alte produse similare) (NM MD poziţia 1904):
250 – 375 – 500 – 750 – 1000 – 1500 – 2000.
1.6 Legume uscate (NM MD poziţiile 0712 – 0713)*), fructe uscate (NM MD poziţiile 0801 – 0806 şi 0813):
125 – 250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 5000 – 7 500 – 10000.
_________________________
*) exclusiv cartofi şi legume deshidratate.
1.7 Cafea prăjită măcinată sau nemăcinată, cicoare şi înlocuitori de cafea:
125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 3000 – 4000 – 5000 – 10000.
1.8 Produse congelate
1.8.1 Fructe, legume şi cartofi semipreparaţi:
150 – 300 – 450 – 600 – 750 – 1000 – 1500 – 2000 – 2500.
1.8.2 File şi porţii de peşte, pane sau nu:
100 – 200 – 300 – 400 – 500 – 600 – 800 – 1000 – 2000.
1.8.3 Batoane de peşte:
150 – 300 – 450 – 600 – 900 – 1200 – 1500 – 1800.
2. Alimente vîndute în funcţie de volum (cantitatea în mililitri – simbol ml)
2.1 Îngheţată în cantităţi mai mari de 250 ml (exclusiv orice îngheţată al cărei volum nu este determinat de forma recipientului):
300 – 500 – 750 – 1000 – 1500 – 2000 – 2500 – 3000 – 4000 – 5000.
3. Hrană uscată pentru cîini şi pisici*) (cantitatea în grame – simbol g):
200 – 300 – 400 – 500 – 600 – 800 – 1000 – 1500 – 2000 – 3000 – 5000 – 7500 – 10000.
____________________
*) produse cu umiditatea mai mică de 14%.
4. Lacuri şi vopsele gata preparate (cu sau fără adaos de solvenţi) (NM MD poziţiile 3208, 3209, 3210 00, excluzînd pigmenţii dispersaţi şi soluţiile) (cantitatea în ml):
25 – 50 – 125 – 250 – 375 – 500 – 750 – 1000 – 2000 – 2500 – 3000 – 4000 – 5000 – 10000 – 15000 – 20 000 – 25000.
5. Produse de lipit şi adezivi, sub formă solidă sau pudră (cantitatea în g):
25 – 50 – 125 – 250 – 500 – 1000 – 2500 – 3000 – 5000 – 8000 – 10000 – 15000 – 20000 – 25000 – 30000 – 35000 – 40000 – 50000.
6. Produse de curăţat (solide şi pudră, în g, lichide şi paste, în ml).
Produse pentru piele şi încălţăminte, lemn şi parchet, cuptoare şi metale, inclusiv pentru maşini auto, ferestre şi oglinzi, inclusiv pentru maşini auto (NM MD poziţia 3405); soluţii pentru îndepărtarea petelor, apret, şi vopsele pentru uz casnic (NM MD subpoziţiile 3814 00 – 3209 şi 3210 00).
Insecticide pentru uz casnic (NM MD subpoziţia 3808 91), detartranţi (NM MD subpoziţia 3824 90 450), deodorante de uz casnic (NM MD subpoziţiile 3307 20 000, 3307 41 000, 3307 49 000, 3307 30 000), dezinfectanţi nefarmaceutici:
25 – 50 – 75 – 100 – 150 – 200 – 375 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 5000 – 10000.
7. Cosmetice: produse de înfrumuseţare şi de toaletă (NM MD poziţiile 3304 şi 3307) (solide şi pudră, în g, lichide şi paste, în ml)
7.1 Produse pentru piele şi igienă bucală
Creme de bărbierit, creme şi loţiuni de uz general, creme de mîini şi loţiuni, produse de plajă, produse de igienă bucală (cu excepţia pastei de dinţi):
15 – 30 – 40 – 50 – 75 – 100 – 125 – 150 – 200 – 250 – 300 – 400 – 500 – 1000.
7.2 Paste de dinţi:
25 – 50 – 75 – 100 – 125 – 150 – 200 – 250 – 300.
7.3 Produse pentru îngrijirea părului (cu excepţia vopselelor de păr) şi produse de baie
Lacuri, şampoane, produse de clătire, fixative, briantine, spume de păr (cu excepţia loţiunilor de păr menţionate la 7.4), spumante de baie şi alte produse spumante pentru baie şi duş:
25 – 50 – 75 – 100 – 125 – 150 – 200 – 250 – 300 – 400 – 500 – 750 – 1000 – 2000.
7.4 Produse pe bază de alcool
Care conţin mai puţin de 3% din volum ulei de parfum natural sau sintetic şi mai puţin de 70% din volum alcool etilic pur: ape aromatice, loţiuni de păr, loţiuni înainte şi după bărbierit:
15 – 25 – 30 – 40 – 50 – 75 – 100 – 125 – 150 – 200 – 250 – 300 – 400 – 500 – 750 – 1000.
7.5 Deodorante şi produse de igienă intimă, inclusiv produse de parfumerie:
20 – 25 – 30 – 40 – 50 – 75 – 100 – 150 – 200.
7.6 Pudre de talc:
50 – 75 – 100 – 150 – 200 – 250 – 500 – 1000.
8. Produse pentru spălat
8.1 Săpunuri solide pentru toaletă şi uz casnic (cantitatea în g) (NM MD poziţia 3401):
25 – 50 – 75 – 100 – 150 – 200 – 250 – 300 – 400 – 500 – 1000.
8.2 Săpunuri moi (cu hidroxid de potasiu) (cantitatea în g) (NM MD subpoziţiile 3401 11 000 şi 3401 30 000):
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 – 5000 – 10000.
8.3 Fulgi de săpun etc. (cantitatea în g) (NM MD subpoziţia 3401 20 100):
250 – 500 – 750 – 1000 – 5000 – 10000.
8.4 Lichide pentru spălat, curăţat şi preparate auxiliare pentru spălat (NM MD poziţia 3402) şi preparate pe bază de hipoclorit (cu excepţia produselor la care se referă punctul 6) (cantitatea în ml):
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 – 1250*) – 1500 – 2000 – 3000 – 4000 – 5000 – 6000 – 7000 – 10000.
____________________
*) numai pentru hipocloriţi.
8.5 Pudră de curăţat (cantitatea în g):
250 – 500 – 1000 – 2000 – 5000 – 10000.
8.6 Preparate sub formă de pudră pentru prespălare şi înmuiere (cantitatea în g):
250 – 500 – 1000 – 2000 – 5000 – 10000.
9. Solvenţi (cantitatea în ml):
25 – 50 – 75 – 125 – 250 – 500 – 1000 – 1500 – 2500 – 5000 – 10000.
10. Lubrifianţi (cantitatea în ml):
125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 2500 – 3000 – 4000 – 5000 – 10000.
11. Fire de tricotat (cantitatea în g) constînd din fibre naturale (animale, vegetale şi minerale), fibre sintetice şi amestecurile acestora:
10 – 25 – 50 – 100 – 150 – 200 – 250 – 300 – 350 – 400 – 450 – 500 – 1000.
Aceste valori reprezintă masa anhidrică a firelor la care este aplicată umiditatea convenţională tolerată prevăzută de legislaţia în vigoare privind denumirea, marcarea compoziţiei fibroase şi etichetarea produselor textile.
Anexa F
(normativă)
Valorile capacităţilor pentru recipiente (pentru produsele vîndute
în funcţie de masă sau volum şi introduse în recipiente rigide)
1. Preparate şi semipreparate în cutii de tablă şi recipiente din sticlă: produse vegetale (fructe, legume, roşii, cartofi, cu excepţia sparanghelului, supelor, sucurilor de fructe şi legume şi nectarurilor din fructe) pentru consumul uman.
1.1 Cutii din tablă şi recipiente din sticlă (capacitatea în ml):
106 – 156 – 212 – 228 – 314 – 370 – 425 – 446 – 580 – 720 – 850 – 1062 – 1700 – 2650 – 3100 – 4250 – 10200.
1.1.1 Listă suplimentară pentru pahare: 53 – 125 – 250.
1.2 Lista cuprinzînd capacităţile pentru produsele speciale (capacitatea în ml):
- Trufe: 26 – 53 – 71 – 106 – 212 – 425 – 720 – 850.
- Tomate:
• concentrate: 71 – 142 – 212 – 370 – 425 – 720 – 850 – 2650 – 3100.
• cu coajă sau fără coajă: 236 – 370 – 425 – 720 – 850 – 2650 – 3100.
- Cocteiluri din fructe, fructe în sirop: 106 – 156 – 212 – 228 – 236 – 314 – 370 – 425 – 446 – 580 – 720 – 850 – 1062 – 1700 – 2650 – 3100 – 4250 – 10200.
2. Hrană umedă pentru cîini şi pisici (capacitatea în mililitri – simbol ml):
212 – 228 – 314 – 425 – 446 – 850 – 1062 – 1700 – 2650.
3. Preparate pentru spălat şi curăţat sub formă de pudră
Capacităţi ale preambalatelor vor fi următoarele:
Pachetul nr. | Volumul în ml |
E 0,5 | 375 |
E 1 | 750 |
E 2 | 1500 |
E 3 | 2250 |
E 5 | 3750 |
E 10 | 7700 |
E 15 | 11450 |
E 20 | 15200 |
E 25 | 18950 |
E 30 | 22700 |
Recipientul nr. | |
E 5 | 3950 |
E 10 | 7700 |
E 15 | 11450 |
E 20 | 15200 |
E 25 | 18950 |
E 30 | 22700 |
Anexa G
(normativă)
Valorile volumelor pentru produsele vîndute sub formă de aerosoli
Fac excepţie de la prevederile prezentei anexe produsele pe bază de alcool care nu satisfac cerinţele specificate la 7.4 din anexa E şi produsele medicale.
Pentru produsele vîndute sub formă de aerosoli, care îndeplinesc cerinţele prezentului regulament, nu este necesară indicarea masei nominale a conţinutului lor.
1. Produse vîndute în recipiente de metal:
Volumul produsului în stare lichidă (ml) | Produse degajate prin utilizarea de gaz lichefiat | Capacitatea recipientului (ml) pentru: |
a) produse degajate prin utilizare de gaz b) produse degajate prin utilizare de protoxid de azot sau dioxid de carbon sau amestecurile lor (atunci cînd produsul are un coeficient Bunsen mai mic sau egal cu 1,2) | ||
1 | 2 | 3 |
25 | 40 | 47 |
50 | 75 | 89 |
75 | 110 | 140 |
100 | 140 | 175 |
125 | 175 | 210 |
150 | 210 | 270 |
200 | 270 | 335 |
250 | 335 | 405 |
300 | 405 | 520 |
400 | 520 | 650 |
500 | 650 | 800 |
600 | 800 | 1000 |
750 | 1000 | – |
2 Produse vîndute în recipiente transparente sau netransparente, din sticlă sau din material plastic
Volumul produsului în stare lichidă (exprimat în ml):
25 – 50 – 75 – 100 – 125 – 150.
