vineri, 16 octombrie 2015
Ordin nr.83 din 13.04.2000 cu privire la aprobarea Normei sanitare veterinare

O R D I N

cu privire la aprobarea Normei sanitare veterinare

 

nr. 83  din  13.04.2000

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.94-97/285 din 03.08.2000

 

* * *

Notă: Vezi Hot.Guv. nr.266 din 28.04.2001 privind unele măsuri ce ţin de reorganizarea unor ministere şi departamente ale Republicii Moldova (pct.1 - se reorganizează Ministerul Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare în Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare)

 

În temeiul articolelor 8 şi 9 din Legea privind activitatea veterinară nr.1538-XII din 23.06.93, precum şi al prevederilor Regulamentului Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare

ORDON:

1. Se aprobă Norma sanitară veterinară privind condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare sanitară veterinară de funcţionare a unităţii supuse controlului veterinar şi privind aprobarea practicării activităţii de export cu produse de origine animală şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar, conform anexei.

2. Direcţia Generală Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat al Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare vor întreprinde măsuri de instruire a personalului serviciilor sanitare veterinare de stat judeţene, ale UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi a municipiului Chişinău, în vederea aplicării prevederilor prezentului ordin.

3. Direcţia Generală Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat şi serviciile sanitare veterinare de stat judeţene, ale UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi a municipiului Chişinău vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

4. La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice dispoziţie contrară cu privire la eliberarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar veterinar şi la aprobarea practicării activităţii de export cu produse de origine animală şi alte produse supuse controlului sanitar veterinar.

5. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat (V. Bahău).

6. Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

MINISTRUL AGRICULTURII
ŞI INDUSTRIEI PRELUCRĂTOAREIon RUSSU

Chişinău, 13 aprilie 2000.
Nr.83.

 

Anexa nr.1

la ordinul

nr.83 din 13.04.2000

 

NORMA SANITARĂ VETERINARĂ

privind condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare sanitară

veterinară de funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar

veterinar şi privind aprobarea efectuării activităţii de export

cu produse de origine animală şi cu alte produse

supuse controlului sanitar veterinar

 

I. DEFINIŢII

Art.1. – În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:

1. Administraţia veterinară centrală – Direcţia Generală Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat a Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare, care are competenţa asupra teritoriului ţării în domeniul sanitar veterinar, notifică bolile animalelor, asigură, monitorizează şi controlează punerea în aplicare a normelor şi măsurilor sanitare veterinare.

2. Autoritate sanitară veterinară de stat – serviciul veterinar de stat direct responsabil de aplicarea măsurilor zoosanitare.

3. Autorizaţie sanitară veterinară de funcţionare – documentul oficial emis de autoritatea veterinară de stat în baza căruia pot funcţiona unităţile supuse controlului sanitar veterinar.

4. Unităţi supuse controlului sanitar veterinar – unităţile care produc, prelucrează, depozitează, transportă şi valorifică produse de origine animală, precum şi unităţile care asigură fluxul tehnologic pentru creşterea, producţia şi reproducţia animalelor, peştilor, albinelor şi viermilor de mătase, unităţi care produc, depozitează şi comercializează produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar, unităţi care produc, depozitează, comercializează nutreţuri combinate, unităţi care asigură asistenţă veterinară, laboratoare veterinare.

 

II. AUTORIZARE SANITARĂ VETERINARĂ DE FUNCŢIONARE

Art.2. – Unităţile supuse controlului sanitar veterinar pot funcţiona numai dacă sînt autorizate de autoritatea sanitară veterinară de stat.

 

Art.3. – Conducerile unităţilor supuse controlului sanitar veterinar au obligaţia de a solicita autorităţii sanitare veterinare de stat emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru obiectivele proprii la înfiinţarea acestora, precizînd fiecare activitate pentru care se solicită autorizare.

Pentru orice modificări ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizări, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate se impune solicitarea emiterii unor noi autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare.

 

Art.4. – În vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, unităţile supuse controlului sanitar veterinar depun la serviciile sanitare veterinare de stat judeţene, ale U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi a mun.Chişinău, dosarul pentru autorizare care cuprinde:

- cerere-tip, model prevăzut în anexa nr.1 la prezenta normă sanitară veterinară,

- copii de pe următoarele documente: codul fiscal, actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiu, schiţa tehnică a unităţii cu indicarea fluxului tehnologic, contractul de muncă sau de colaborare cu un medic veterinar autorizat în condiţiile legii.

La depunerea dosarului în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare solicitantul va prezenta şi originalul documentelor pentru conformitatea copiilor cu originalul.

[Art.4 modificat prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr.183 din 25.09.2015, în vigoare 16.10.2015]

 

Art.5. – Serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău, prin serviciul de specialitate, verifică legalitatea documentaţiei depuse şi o trimite în termen de 5 zile medicului veterinar de stat competent în a cărui rază de activitate se află unitatea.

 

Art.6. – Medicul veterinar de stat competent teritorial verifică unitatea în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la:

- amplasarea obiectivului, vecinătăţii;

- caracteristicile constructive – materiale de construcţie, sisteme de aprovizionare cu apă, canalizare, staţii de epurare;

- condiţiile de microclimat – ventilaţie, temperatură, umiditate, luminozitate ş.a.;

- fluxul tehnologic, dotarea tehnică cu utilaje, circulaţia materiilor prime şi a produselor finite, spaţii pentru produse comestibile şi necomestibile, capacitatea de producţie, depozitare, conservare şi de desfacere a produselor finite şi asigurarea lanţului frigorific;

- dotarea cu aparatură de măsură, control şi cu sisteme de înregistrare a temperaturii, umidităţii etc.;

- funcţionarea filtrelor şi a grupurilor sanitare veterinare;

- spaţiile pentru depozitarea ambalajelor şi containerelor pentru depozitarea produselor sechestrate sau confiscate, spaţiile pentru substanţele toxice în cazul produselor farmaceutice cu acest regim;

- sistemul de evaluare a produselor confiscate, deşeurilor, ambalajelor şi a altor materiale nefolosibile;

- dotarea cu echipamente şi cu materiale pentru dezinfecţie, combaterea insectelor şi a rozătoarelor în spaţiile din incinta şi din afara unităţii;

- starea tehnică şi igienică a mijloacelor de transport destinate circulaţiei produselor de origine animală, a animalelor, produselor de uz veterinar, asigurarea lanţului frigorific, amenajarea spaţiului pentru spălat şi dezinfecţie;

- organizarea şi funcţionarea laboratorului uzinal, dotarea şi încadrarea cu personal, atestarea acestuia;

- elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu procedurile operaţionale standard de sanitaţie şi analiza riscului şi punctele critice de control în unităţi şi a regulilor de bună practică de fabricaţie (GMP) la producătorii de produse farmaceutice veterinare şi de alte produse de uz veterinar;

- asigurarea permanentă a asistenţei sanitare veterinare în unitate;

- încadrarea cu personal cu pregătire adecvată activităţii care urmează a fi desfăşurată şi corespunzător din punct de vedere al stării de sănătate etc.

 

Art.7. – Medicul veterinar de stat competent teritorial, pe baza actului verificării unităţii, întocmeşte referatul tehnic conform modelului prezentat în anexa nr.2, în care propune, după caz, autorizarea sau neautorizarea acesteia. Referatul tehnic se înaintează la serviciului sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău în termen de 15 zile de la primirea documentaţiei.

Referatul tehnic prin care se propune neautorizarea va fi motivat, indicînd acele condiţii pe care unitatea supusă autorizării nu le îndeplineşte.

 

Art.8. – Serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău, prin Serviciul Sanitar Veterinar Principal de Stat, Serviciul sanitar şi sănătatea animalelor al Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat, în raport cu natura unităţii, analizează referatul tehnic transmis de medicul veterinar de stat competent teritorial şi în funcţie de complexitatea activităţii pentru care s-a solicitat autorizarea, verifică în teritoriu condiţiile sanitare veterinare.

Inspectorul de specialitate din cadrul serviciului sanitar şi, sănătatea animalelor care a verificat referatul tehnic şi, după caz, obiectivul pentru care se solicită autorizarea, completează autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare în 3 exemplare, conform modelului prezentat în anexa nr.3. Tipurile de unităţi şi de activităţi pentru care se emit autorizaţiile sanitare veterinare de funcţionare sînt prevăzute în anexa nr.4.

Al treilea exemplar al autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare se contrasemnează de inspectorul de specialitate care a întocmit şi, în funcţie de natura unităţii, şeful Serviciului antiepizootic şi, asistenţă sanitară veterinară, după caz.

Şeful Serviciului sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău semnează autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare care se înmînează solicitantului sub semnătură, numai după ce acesta face dovada că a achitat contravaloarea tarifului de avizare stabilit.

 

Art.9. – În situaţia în care se constată că unitatea care a solicitat autorizarea nu îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi mun.Chişinău, pe baza referatului tehnic, întocmit de medicul veterinar de stat competent teritorial, comunică în scris solicitantului, în termen de 15 zile, motivele pentru care unitatea respectivă nu poate fi autorizată.

 

Art.10. – Autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare se avizează anual potrivit obiectului de activitate, conform specificaţiilor cuprinse în anexa nr.5 din tariful stabilit.

 

Art.11. – În situaţia în care unitatea nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru care a fost autorizată, Serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău retrage autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare prin emiterea ordonanţei privind interzicerea funcţionării unităţilor supuse controlului sanitar veterinar, conform modelului prezentat în anexa nr.6.

Ordonanţa privind interzicerea funcţionării unei unităţi se emite pe baza referatului tehnic întocmit de către medicul veterinar de stat competent teritorial.

Ordonanţa privind interzicerea funcţionării unei unităţi se întocmeşte în 3 exemplare de inspectorul veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău.

 

Art.12. – Administraţia veterinară centrală eliberează autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare pentru:

- unităţi ce efectuează operaţiuni de export-import cu produse şi materii prime de origine animală;

- institute de cercetare, creştere şi reproducţie zootehnică, unităţi de selecţie şi hibridare a animalelor;

- fabrici de medicamente, produse biologice şi alte produse de uz veterinar;

- fabrici de premixuri şi aditivi furajeri;

- laboratoare sanitare veterinare centrale.

 

Art.13. – Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare emite autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare pentru unităţile care execută operaţiuni de dezinfecţie la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.

 

Art.14. – Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară emite autorizaţie sanitară veterinară de funcţionare pentru laboratorul sanitar veterinar de stat din cadrul Serviciului sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău.

 

Art.15. – Eliberarea autorizaţiilor sanitare veterinare de funcţionare se face cu respectarea prevederilor normelor sanitare veterinare în vigoare şi acelor stabilite prin convenţii, acorduri şi alte reglementări internaţionale.

 

Art.16. – În termen de un an de la publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a prezentei norme sanitare veterinare, autorizaţiile sanitare veterinare de funcţionare emise anterior intrării în vigoare a prezentului ordin îşi pierd valabilitatea.

Serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău au obligaţia ca în termen de un an, prevăzut în alin.1 să verifice condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor respective şi să emită autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.

 

Art.17. Tarifele privind emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru unităţile supuse controlului sanitar veterinar se stabilesc conform tarifelor aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare şi Ministerul Finanţelor.

 

III. APROBARE PENTRU EFECTUAREA ACTIVITĂŢII

DE EXPORT CU PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ

Art.18. – Unităţile care au activitate de export cu produse de origine animală vor solicita în scris Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat aprobare pentru efectuarea acestor activităţi, depunînd dosarul care va cuprinde următoarele documente:

- cererea, în care se precizează activitatea pentru care se solicită aprobarea şi relaţia de export vizată de Serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău;

- copii de pe următoarele documente: codul fiscal, actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiu, proiectul de amplasare, construcţie şi dotare a unităţii pentru care se solicită autorizarea.

La depunerea documentaţiei în vederea obţinerii aprobării pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animală, solicitantul va prezenta şi originalul documentelor de mai sus pentru conformitatea copiilor cu originalul.

[Art.18 modificat prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr.183 din 25.09.2015, în vigoare 16.10.2015]

 

Art.19. – Aprobarea pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animală se face în baza evaluării condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor, în conformitate cu normele sanitare veterinare în vigoare, cu prevederile convenţiilor şi acordurilor privind colaborarea în domeniul medicinii veterinare şi cu alte reglementări internaţionale.

Direcţia Generală Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare analizează legalitatea documentaţiei şi verifică modul în care unitatea de producţie are asigurate condiţiile sanitare veterinare.

În baza rezultatului verificării, inspectorul de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat întocmeşte referatul tehnic cu propunerea de aprobare a efectuării de activităţi de export cu produse de origine animală a unităţii respective, pe care îl prezintă conducerii acesteia.

Unităţile care nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare nu sînt aprobate pentru efectuarea de activităţi de export. Inspectorul de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat menţionează în referatul tehnic motivele justificate.

Pentru unităţile care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru export Administraţia veterinară centrală stabileşte numărul sub care unitatea poate efectua această activitate şi o înscrie în lista cuprinzînd unităţile aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animală.

 

Art.20. – Exportul produselor de origine animală se poate efectua numai din unităţi care au fost aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animală întocmită de către Administraţia veterinară centrală.

 

Art.21. – Asistenţa sanitară veterinară în unităţile aprobate pentru efectuarea activităţii de export cu produse de origine animală se asigură prin formaţii sanitare veterinare abilitate, încadrate de unitate cu personal de specialitate în conformitate cu prevederile legale.

Controlul sanitar veterinar al unităţilor aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animală se asigură de medicul veterinar de stat.

 

Art.22. – Îndrumarea tehnică şi verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţii aprobate pentru efectuarea activităţii de export cu produse de origine animală se fac lunar de către serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău şi Direcţia Generală Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat, atunci cînd situaţia impune.

Serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun. Chişinău, au obligaţia să notifice Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat orice situaţie necorespunzătoare apărută în unităţile aprobate.

 

Art.23. – În cazul în care inspectorii de specialitate din cadrul serviciului sanitar veterinar de stat judeţean, al UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău, constată că unitatea care a fost aprobată pentru efectuarea unor activităţi de export cu produse de origine animală nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, întocmesc referatul tehnic în acest sens. În baza acestuia, şeful serviciului sanitar veterinar teritorial propune Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat retragerea aprobării privind efectuarea activităţii de export, eliminarea unităţii din lista cuprinzînd unităţile aprobate pentru efectuarea activităţilor de export cu produse de origine animală şi comunicarea acestei situaţii factorilor interesaţi.

Decizia de retragere a aprobării prin efectuarea unor activităţi de export cu produse de origine animală, luată de Direcţia Generală Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat, se comunică serviciului sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău, unităţii căreia i s-a interzis efectuarea unor astfel de activităţi, serviciului sanitar veterinar central din ţările importatoare şi altor factori interesaţi.

 

Art.24. – Unităţile cărora li s-a retras aprobarea privind efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animală pot solicita, în scris, Direcţiei Generale Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat reluarea activităţii pentru export, numai după remedierea deficienţelor şi după asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare conform prevederilor legale, confirmate printr-o notă întocmită de inspectorul de specialitate din Direcţia Generală Medicină Veterinară cu Inspectoratul Veterinar de Stat şi de serviciul sanitar veterinar de stat judeţean, al U.T.A. Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi al mun.Chişinău.

 

Anexa nr.1

 

Agentul economic ________________________________________________________________________

Sediul __________________________________________________________________________________

Nr.telefon ___________________________________________ fax_________________________________

Nr. ____________________________________ data ____________________________________________

 

 

Către

Serviciul Sanitar Veterinar de Stat

__________________________________

 

Subsemnatul _______________________________________, în calitate de _________________________

la_____________________________________________________, din localitatea ________, str. ________

(denumirea agentului economic)

nr. ______, judeţul _________________________________________, în baza documentaţiei tehnice pe care

o anexez, vă rog să binevoiţi a-mi elibera autorizaţia sanitară

veterinară de funcţionare pentru unitatea _______________________________________________________

_____________________________________________________, cu următoarele activităţi ______________

________________________________________________________________________________________

 

   

Reprezentantul legal al agentului economic

______________________

(semnătura şi ştampila)

 

 

Anexa nr.2

 

SERVICIUL SANITAR VETERINAR JUDEŢEAN,

UTA GĂGĂUZIA (Găgăuz Yeri), MUN.CHIŞINĂU

_______________________________________

Circumscripţia sanitară veterinară

_______________________________________

Nr. ________ din ________________________

 

REFERATUL TEHNIC

pentru acordarea/neacordarea autorizaţiei sanitare veterinare de

funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar veterinar

 

Subsemnatul _______________________________________________________, medic veterinar de stat la

Circumscripţia sanitară veterinară _____________________________________________________, avînd în

vedere documentaţia înregistrată la Serviciul Sanitar Veterinar de Stat

______________________________________________________________ sub nr. __________ din data de

__________________________________________________ şi transmisă Circumscripţiei sanitare veterinare

_____________________________la data de _____________________, cu nr. _________________, privind

solicitarea emiterii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare

pentru unitatea ______________ din _______________________________________________________, în

(localitatea, strada şi numărul)

conformitate cu prevederile Legii privind activitatea veterinară nr.1538-XII din 23.06.93, am verificat unitatea, constatînd următoarele:

 

1. Clădiri şi locale în funcţiune:

- nr.clădiri _______________________________________________________________________________

- nr.încăperi/suprafaţă _____________________________________________________________________

2. Caracteristici constructive:

- materiale de construcţie: pavimente, pereţi, plafoane ___________________________________________

- sisteme de aprovizionare cu apă rece şi caldă ________________________________________________

- canalizare _____________________________________________________________________________

- staţii de epurare _________________________________________________________________________

3. Condiţii de microclimat:

- ventilaţie _______________________________________________________________________________

- temperatură ____________________________________________________________________________

- umiditate ______________________________________________________________________________

- luminozitate ____________________________________________________________________________

- dotarea cu aparatură de măsură şi control, sisteme de înregistrare a temperaturii, umidităţii etc. ________

- condiţii de depozitare şi de transport, care să asigure conservarea produselor biologice de uz veterinar __

4. Fluxul tehnologic:

- dotarea cu utilaje ________________________________________________________________________

- dotarea cu ustensile ______________________________________________________________________

- circulaţia materiilor prime şi a produselor finite _________________________________________________

- ambalaje, circuitul acestora ________________________________________________________________

- sisteme de evacuare din incintă a produselor confiscate, a deşeurilor etc. __________________________

________________________________________________________________________________________

5. Capacităţi în funcţiune:

- de producţie (unitatea de măsuri/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.) ________________________________

- de depozitare (unitatea de măsuri/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.) _______________________________

• pentru materii prime (unitatea de măsuri/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.) __________________________

• pentru semifabricate (unitatea de măsuri/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)__________________________

• pentru produse finite (unitatea de măsuri/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.) _________________________

• pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea de măsuri/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.) _______

• pentru deşeuri tehnologice (unitatea de măsuri/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)____________________

6. Dotarea cu materiale şi mijloace pentru dezinfecţie, combaterea insectelor şi rozătoarelor ____________

7. Asigurarea ustensilelor şi materialelor pentru igiena personalului:

- spălarea pentru mîini _____________________________________________________________________

- sterilizatoare pentru cuţite _________________________________________________________________

- săpun lichid, substanţe dezinfectante, prosop din hîrtie etc. ______________________________________

8. Grupe sanitare veterinare:

- nr.cabine _______________________________________________________________________________

- dotare _________________________________________________________________________________

9. Vestiare:

- nr.vestiare ______________________________________________________________________________

- nr.încăperi ______________________________________________________________________________

- dotare _________________________________________________________________________________

10. Personalul muncitor încadrat:

- nr.total muncitori _________________________________________________________________________

- nr.total muncitori/schimb __________________________________________________________________

- echipa de igienizare/nr.muncitori ____________________________________________________________

11. Organizare, funcţionare, încadrare laborator uzinal:

- nr.spaţii ________________________________________________________________________________

- nr.secţii (profil) ___________________________________________________________________________

- dotare/secţie ____________________________________________________________________________

- nr.personal ______________specialitatea _____________________________________________________

12. Elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu Procedurile operaţionale standard de sanitaţie şi analiza riscului şi punctele critice de control în unităţi şi Regulile de bună practică de fabricare, în cazul producătorilor de medicamente şi de alte produse de uz veterinar:

- program _______________________________________________________________________________

- responsabil cu aplicarea __________________________________________________________________

13. Asistenţa sanitară veterinară:

- abilitată ______________ nr. ____________ pregătire __________________________________________

- de stat ________________ nr. ____________ pregătire _________________________________________

14. Amplasare, noxe, vecinătăţi:

- distanţe faţă de perimetrele locuibile _________________________________________________________

- surse poluante în vecinătate _______________________________________________________________

15. Autorizaţii de funcţionare emise de alte organe abilitare:

________________________________________________________________________________________

16. Alte aspecte:

________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

17. Concluzii:

________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

18. Faţă de cele constatate se propune:

________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

 

Medic veterinar de stat

___________________________

(semnătura, parafa şi ştampila)

 

Reprezentantul legal al agentului economic,

____________________________

(semnătura şi ştampila)

 

 

Anexa nr.3

 

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI PRELUCRĂTOARE

DIRECŢIA GENERALĂ MEDICINĂ VETERINARĂ

CU INSPECTORATUL VETERINAR DE STAT

 

AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARĂ DE FUNCŢIONARE

Nr. __________ din ______________

 

Inspector Principal Veterinar de Stat al judeţului ______________________________________________,

______________________________________________________________________________________

avînd în vedere cererea şi documentaţia înregistrate la nr. ______ din _____________________________

ale ________ din _______________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

(localitatea, strada, numărul şi sectorul/judeţul)

în baza referatului tehnic întocmit de dr. _____________________________________________________

cu nr. ________________ de la ____________________________________________________________

Circumscripţia sanitară veterinară ________________________________________ în temeiul prevederilor

Legii sanitare veterinare nr.1538-XII din 23.06.93, şi al normelor şi măsurilor sanitare veterinare în vigoare,

 

DISPUNE:

AUTORIZAREA SANITARĂ VETERINARĂ DE FUNCŢIONARE

A unităţii _______________________________________________________________________________

din localitatea __________ str. ________________________________ nr. ____ sectorul ______________

codul __________, judeţul __________________________________________ pentru următoarele activităţi:

codul, denumirea ________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei autorizaţii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activităţi atrage, după caz, ridicarea temporară sau definitivă a autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, precum şi sancţionarea contravenţională sau penală, conform Legii sanitare veterinare.

 

Inspector Principal

Veterinar de Stat al judeţului

 

 

_________________________

(semnătura şi ştampila)

 

VIZATVIZATVIZATVIZATVIZATVIZAT
anul 2000anul 2001anul 2002anul 2003anul 2004anul 2005

 

A. UNITĂŢI SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR PENTRU CARE SE

ELIBEREAZĂ AUTORIZAŢII SANITARE VETERINARE DE FUNCŢIONARE

 

I. UNITĂŢI DE CREŞTERE, PRODUCŢIE, REPRODUCŢIE

ŞI COMERCIALIZARE A ANIMALELOR

1. Fermă de animale – unitate organizată pentru creştere, producţie, reproducţie, livrare şi valorificare a animalelor;

1.1. Fermă zootehnică de elită – unitate organizată pentru creşterea animalelor în rasă curată sau prin hibridare, în care o parte din efectivul matcă este supus controlului oficial al producţiei.

1.2. Genotecă de animale – unitate zootehnică specializată în care sînt afluite şi sînt prezente rase, populaţii, linii de animale cu efective reduse numeric si/sau în risc de dispariţie, aparţinînd diferitor specii.

1.3. Herghelie – unitate zootehnică de creştere pentru armăsari şi iepe de reproducţie din una sau mai multe rase.

1.4. Prisacă – unitate care deţine un număr minim de 5 familii de albine, produsele apicole obţinute fiind destinate consumului familial şi/sau valorificării pe piaţă.

2. Fermă de carantină – clădire sau ansamblu de clădiri, spaţii unde animalele pentru export sînt izolate în scopul observării lor pe o perioadă în care se efectuează unele acţiuni sanitare veterinare pentru asigurarea siguranţei stării de sănătate a acestora şi preîntîmpinarea introducerii de boli transmisibile în efectivele de animale.

3. Staţie de incubaţie – unitate unde sînt asigurate condiţiile de desfăşurare a procesului de incubaţie artificială a ouălor obţinute de la diferite specii de păsări hibride sau crescute în rasă pură şi de unde se livrează pui şi boboci de o zi.

4. Expoziţie de animale şi grădină zoologică – spaţiu liber şi amenajat, cu caracter permanent sau sezonier, în care sînt aflate şi îngrijite în scop ştiinţific, instructiv diverse animale pentru a fi expuse publicului.

5. Menajerie – locul special amenajat în care sînt expuse publicului animale domestice şi sălbatice.

6. Unităţi – obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelor – instituţii de cercetare, laboratoare de producţie de material seminal, ovule, embrioni, ouă embrionate, larve de albine şi altele, puncte de însămînţări artificiale, centre de montă şi alte unităţi care desfăşoară activităţi specializate în domeniul reproducţiei şi selecţiei animalelor:

6.1. Staţiune de testare a reproducătorilor masculi – unitate specializată în care sînt aflaţi produşii masculi obţinuţi din împerecheri nominalizate de la fermele de elită, aflate în controlul oficial al producţiei.

6.2. Staţiune pentru efectuarea testului descendenţei – unitate zootehnică specializată în care sînt aflaţi descendenţi masculi pentru efectuarea descendenţei privind producţia de carne şi/sau femele, în scopul testului descendenţei privind producţia de lapte.

6.3. Hipodrom – unitate organizată cu rol în testarea cabalinelor privind performanţele specifice: sport şi altele.

6.4. Staţiune de însămînţări artificiale şi/sau pentru transferul de embrioni – unitate specializată pentru una sau mai multe specii, care creşte, exploatează reproducători masculi în scopul recoltării, prelucrării, conservării şi al livrării de material seminal.

6.5. Depozit de armăsari – unitate zootehnică de afluire, hrănire şi îngrijire a armăsarilor de reproducţie.

6.6. Punct de însămînţări artificiale pentru animale – unitate zootehnică organizată pentru una sau mai multe specii de animale, care procură material seminal testat şi efectuează însămînţarea artificială a femelelor.

7. Tabără de vară – complex de amenajări cu amplasament fix sau mobil, cu caracter permanent sau sezonier, pentru animale.

8. Stînă – spaţiu special amenajat ca tabără de vară pentru ovine.

 

II. ALTE UNITĂŢI SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR  

1. Unitate de prelucrare industrială a cadavrelor animalelor, produselor de origine animală, a unor subproduse necomestibile de origine animală, confiscate în condiţiile legii – unitate specializată care asigură ecarisarea teritoriului de cadavre de animale pentru ca acestea să fie supuse procesului de prelucrare industrială.

2. Crematorii, cimitire de animale, fîntîni seci – obiective prin care se asigură colectarea confiscatelor, a deşeurilor de abator şi a cadavrelor de animale în scopul distrugerii acestora şi al aplicării măsurilor generale de profilaxie, în conformitate cu normele sanitare veterinare şi de protecţie a mediului înconjurător.

3. Unitate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare – unitate specializată în executarea operaţiunilor specifice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi care prin acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare participă la aplicarea măsurilor generale de profilaxie în teritoriu.

4. Tîrg de animale – unitate organizată cu caracter permanent sau ocazional pentru vînzarea de animale.

5. Bază de achiziţie a animalelor – clădire sau loc amenajat în conformitate cu normele sanitare veterinare şi cu protecţie a mediului unde sînt afluite animale.

6. Adăpost pentru cîini fără stăpîn – unitate organizată pentru prinderea, colectarea şi îngrijirea cîinilor fără stăpîn, a celor supranumerar.

7. Canisă – unitate organizată pentru creşterea, îngrijirea, reproducţia şi selecţia cîinilor de rase diferite pentru activităţi de serviciu, agrement, vînătoare.

8. Pensiune pentru animale de companie – spaţiu special amenajat, dotat corespunzător în conformitate cu normele sanitare veterinare, pentru cazarea şi îngrijirea temporară a animalelor de companie.

9. Şcoală de dresaj pentru cîini – unitate special amenajată pentru efectuarea dresajului cîinilor din diferite rase, utilizaţi pentru activităţi de serviciu sau vînătoare.

10. Frizerie pentru animale de companie – unitate special amenajată pentru efectuarea unor servicii igienico-sanitare veterinare la animalele de companie.

 

III. UNITĂŢI CARE PRODUC, DEPOZITEAZĂ, COMERCIALIZEAZĂ

PRODUSE FARMACEUTICE ŞI ALTE PRODUSE DE UZ VETERINAR  

1. Fabrică producătoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar – unitate care asigură operaţiunile necesare pentru prepararea acestora de la recepţia materiei prime şi a articolelor de condiţionare, trecînd prin faza de prelucrare şi condiţionare, pînă la obţinerea produsului finit.

2. Fabrică de nutreţuri combinate – unitate care asigură condiţii pentru achiziţionarea materiei prime, depozitarea şi producerea de furaje pentru animale.

3. Punct farmaceutic veterinar – unitate în care se comercializează unele produse de uz veterinar, medicamente, biopreparate, antiseptice, raticide, insecticide, instrumentar veterinar, iar în sector separat, aparatură de tehnică medicală veterinară.

4. Farmacie veterinară – unitate care prepară pe baza prescripţiilor medicale diferite formule medicamentoase, specialităţi farmaceutice autorizate şi comercializează produse farmaceutice veterinare, alte produse de uz veterinar, instrumentar veterinar, iar în sector separat aparatură de tehnică medicală veterinară.

5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar – unitate organizată în spaţii corespunzătoare care, prin amplasare, dotare şi alte unităţi, asigură condiţiile de producere şi de calitate a acestora, cu respectarea prevederilor legale.

6. Unităţi specializate pentru producţia unor biostimulatori, premixuri şi nutreţuri medicamentate – unitate care asigură, în condiţiile legii şi ale reglementărilor în vigoare, producerea şi comercializarea substanţelor biologic active folosite ca aditivi furajeri, premixuri vitamino-minerale, nutreţuri şi concentrate medicamentate.

7. Depozit de produse de uz veterinar – unitate prin care se asigură condiţiile de depozitare şi de păstrare a medicamentelor, biopreparatelor, dezinfectantelor, raticidelor, insecticidelor, aditivilor furajeri şi a altor produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii tehnico-medicale veterinare.

8. Unitate de tehnică medicală veterinară – unitate care asigură achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea de instrumentar veterinar, aparatură, utilaje, echipamente de tehnică medicală veterinară.

 

IV. UNITĂŢI CARE ASIGURĂ ASISTENŢĂ VETERINARĂ

1. Laborator sanitar veterinar – unitate organizată care efectuează examene, analize şi investigaţii de laborator, în scop de diagnostic veterinar şi de expertiză a produselor de origine animală şi a furajelor.

2. Dispensar sanitar veterinar – unitate de asistenţă sanitară veterinară în care se efectuează unele consultaţii, examene şi diagnostic clinic, intervenţii, tratamente şi alte operaţiuni recuperatorii.

3. Cabinet medical veterinar – unitate de asistenţă sanitară veterinară în care se efectuează unele consultaţii, examene, diagnostic clinic, tratamente şi alte operaţiuni recuperatorii.

4. Clinică veterinară sau spital veterinar – unitate complexă de asistenţă medicală veterinară care asigură condiţiile de internare şi de supraveghere permanentă, în care se efectuează consultaţii, examene şi investigaţii clinice, remedieri, intervenţii obstetricale, operaţii chirurgicale, tratamente, examene radiologice şi de laborator pentru diagnostic şi alte acţiuni recuperatorii.

5. Laborator de control furaje – unitate care efectuează, prin analize şi examene de laborator, determinarea parametrilor de integritate a furajelor.

 

V. INDUSTRIA CĂRNII  

1. Combinat pentru carne – unitate utilată complex, în care se prelucrează în secţii sau fabrici anexe, produsele şi subprodusele rezultate în urma tăierii animalelor.

2. Abator – unitate dotată cu instalaţii pentru tăierea animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescătorie, păsări, vînat cu blană şi pene) destinate alimentaţiei umane.

3. Centru de tăiere – construcţie amenajată şi dotată tehnic, destinată tăierii ocazionale a animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescătorie, păsări, vînat cu blană şi pene).

4. Depozit frigorific – unitate care utilizează frigul pentru conservarea cărnurilor şi a produselor de origine animală, destinate alimentaţiei umane, corespunzătoare în ceea ce priveşte amenajarea, echipamentul şi utilajele.

5. Unitate pentru prelucrarea cărnii şi a subproduselor din carne – unităţi dotate pentru obţinerea produselor din carne care în timpul procesului tehnologic, au fost supuse unui tratament prin fierbere, deshidratare, sărare, saramurare sau afumare:

- fabrică pentru preparate din carne;

- atelier pentru preparate din carne;

- carmangerie.

6. Fabrică pentru conserve din carne – unitate construită şi dotată pentru prelucrarea cărnii sau a subproduselor comestibile, ambalate în recipiente etanşe şi supuse sterilizării la temperaturi de peste 100°C.

7. Fabrică pentru semiconserve din carne – unitate dotată pentru prelucrarea cărnii sau a subproduselor comestibile, ambalate în recipiente sau în membrane artificiale supuse unui tratament termic de minimum 70°C şi cu un grad de conservare limitat.

8. Fabrică pentru salamuri crude – uscate – unitate dotată special pentru fabricarea preparatelor uscate din carne crudă, tocată, afumate sau nu, conservare de durată.

9. Fabrică pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte – unitate, dotată special pentru fabricarea preparatelor şi semipreparatelor culinare din carne şi mixte cu conservare limitată.

10. Depozit pentru subproduse necomestibile brute de origine animală (piei, lînă, păr, coame, pene, puf) – unitate specializată pentru conservarea şi păstrarea subproduselor de origine animală necomestibile.

11. Unităţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine) – unităţi dotate cu spaţii amenajate special pentru prelucrarea membranelor naturale.

 

VI. INDUSTRIA PEŞTELUI

1. Punct (sau centru) de colectare – unitate dotată cu instalaţii pentru colectarea şi păstrarea peştelui în condiţii adecvate de temperatură.

2. Depozit frigorific – unitate de capacitate mare, recepţionează produse piscicole rezultate din pescuitul industrial, construită şi dotată special pentru a asigura prelucrarea şi conservarea prin frig a acestora.

3. Chioşc pentru comercializarea peştelui şi a produselor din peşte – unitate fixă sau mobilă, special amenajată şi dotată pentru desfacerea peştelui şi a produselor din peşte pentru o perioadă limitată de timp.

 

VII. INDUSTRIA LAPTELUI

1. Centru de colectare, răcire şt depozitare a laptelui – unitate în care se colectează, se filtrează şi se refrigerează laptele crud.

2. Fabrică de produse lactate – unitate de recepţie, prelucrare, depozitare şi distribuire a laptelui şi a produselor lactate.

 

VIII. UNITATE DE COLECTARE ŞI PRELUCRARE A OUĂLOR – CONSTRUCŢIE

AMENAJATĂ ŞI DOTATĂ SPECIAL PENTRU COLECTAREA ŞI PRELUCRAREA

OUĂLOR ÎN PRODUSE PASTEURIZATE ŞI/SAU STERILIZATE.

 

IX. UNITATE DE COLECTARE ŞI PRELUCRARE A MIERII DE ALBINE ŞI

A ALTOR PRODUSE APICOLE – UNITATE AMENAJATĂ ŞI DOTATĂ

SPECIAL PENTRU COLECTAREA ŞI PRELUCRAREA MIERII

DE ALBINE ÎN DIVERSE PRODUSE APICOLE.

 

X. DEPOZIT ALIMENTAR – UNITATE CONSTRUITĂ ŞI DOTATĂ PENTRU

A ASIGURA CONSERVAREA ÎN CONDIŢII ADECVATE A PRODUSELOR

ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALĂ PREAMBALATE.

 

XI. UNITATE DE PREAMBALARE A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE

ANIMALĂ – UNITATE DOTATĂ PENTRU DESFACEREA PRODUSELOR

ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALĂ PORŢIONATE ŞI PREAMBALATE.

 

XII. SECTOR DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ – UNITĂŢI CARE RECEPŢIONEAZĂ ŞI DEPOZITEAZĂ

PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ ÎN SCOPUL VÎNZĂRII CA ATARE, AL PRELUCRĂRII

ŞI TRANSFORMĂRII ACESTORA ÎN PREPARATE CULINARE SAU

SEMIPREPARATE, PRODUSE DE COFETĂRIE – PATISERIE,

PENTRU CONSUM PE LOC SAU PENTRU DESFACERE

CU CONSUM LA DOMICILIU.  

După specificul activităţii, sectorul de alimentaţie publică se împarte în următoarele tipuri şi categorii:

1. Restaurant – cantină – unitate dotată cu echipamentele necesare pentru servirea mesei de prînz sau de seară. Poate organiza în incintă bufet pentru desfacerea preparatelor semipreparatelor culinare cu consum la domiciliu sau microcantine unde se transportă preparate culinare pentru servirea mesei la locurile de muncă.

2. Berărie – unitate gastronomică în care se servesc produse şi preparate de origine animală, preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic şi produse de patiserie.

3. Bar – uniate de alimentaţie publică în care se servesc preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, specialităţi de patiserie-cofetărie etc.

4. Bistro – unitate cu servire rapidă în care se desfac semipreparate tratate sau netratate termic şi produse de patiserie-cofetărie.

5. Pizzerie – unitate specializată pentru desfacerea sortimentelor de pizza, preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic, produse de patiserie etc.

6. Bufet – unitate cu spaţiu limitat de servire prin care se desfac preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, produse de patiserie-cofetărie etc.

7. Cofetărie – unitate specializată în desfacerea sortimentelor de prăjituri, torturi, dulciuri, îngheţată etc.

8. Unităţi de producere şi desfacere a specialităţilor de panificaţie – unităţi specializate pentru producerea şi desfacerea specialităţilor de panificaţie cu produse de origine animală (plăcinte etc.).

9. Magazin alimentar, punct alimentar – unitate specializată în desfacerea produselor de origine animală, care asigură păstrarea în condiţii adecvate a acestora pe o perioadă limitată.

10. Măcelărie – unitate specializata pentru desfacerea cărnii şi a subproduselor comestibile.

11. Hală pentru desfacerea produselor de origine animală – uniate amenajată şi dotată special, pentru desfacerea produselor de origine animală şi păstrarea acestora pentru o perioadă limitată.

 

B. DEFINIREA ACTIVITĂŢII OBIECTIVELOR PREVĂZUTE LA LIT.A

 

I. ALTE UNITĂŢI SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR

1. Unităţi de prelucrare industrială a cadavrelor animalelor şi a produselor de origine animală, confiscate în condiţiile legii, premixe şi a unor subproduse necomestibile de origine animală

Activitate: colectarea, depozitarea, prelucrarea materiei prime şi livrarea produsului finit.

2. Crematorii, cimitire de animale şi fîntîni seci

Activitate: depozitarea, distrugerea prin incinerare, degradare chimică sau prin alte procedee de biosterilizare a cadavrelor animalelor şi a produselor de origine animală, confiscate în condiţiile legii, precum şi a unor subproduse necomestibile de origine animală.

3. Unitate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare

Activitate: achiziţionarea produselor de uz veterinar pentru această activitate şi efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

4. Tîrg de animale

Activitate: asigurarea condiţiilor de adăpostire, hrănire şi de control sanitar veterinar pentru animalele destinate vînzării.

5. Bază de achiziţie a animalelor

Activitate: asigurarea condiţiilor de adăpostire, hrănire şi a celor sanitare veterinare pentru animalele aflate.

6. Adăpost pentru cîini fără stăpîn

Activitate: prinderea, colectarea, cazarea şi îngrijirea cîinilor fără stăpîn, efectuarea unor acţiuni obligatorii, potrivit normelor şi măsurilor sanitare veterinare, şi returnarea acestor animale în condiţiile legii.

7. Canisă

Activitate: creşterea, îngrijirea, reproducţia şi selecţia efectivelor de cîini pentru serviciu, agrement – vînătoare.

8. Pensiune pentru animale de companie

Activitate: cazarea, îngrijirea temporară a animalelor de companie.

9. Şcoală de dresaj pentru cîini

Activitate: efectuarea dresajului cîinilor pentru serviciu, vînătoare.

10. Frizerie pentru animale de companie

Activitate: tunderea, şamponarea şi efectuarea altor servicii igienico – sanitare la animalele de companie.

 

II. UNITĂŢI CARE PRODUC, DEPOZITEAZĂ, COMERCIALIZEAZĂ PRODUSE

FARMACEUTICE ŞI ALTE PRODUSE DE UZ VETERINAR

1. Fabrică producătoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar

Activitate: recepţionarea materiilor prime, depozitarea, condiţionarea, fabricarea şi comercializarea produselor farmaceutice veterinare şi a altor produse de uz veterinar.

2. Fabrică de nutreţuri combinate

Activitate: achiziţionarea şi recepţionarea de materii prime, depozitarea, prelucrarea, ambalarea şi comercializarea furajelor.

3. Punct farmaceutic veterinar

Activitate: achiziţionarea, depozitarea, comercializarea produselor de uz veterinar, a instrumentarului şi aparaturii de uz veterinar.

4. Farmacie veterinară

Activitate: prepararea de formule medicamentoase, achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea produselor farmaceutice veterinare, a altor produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii de tehnică medicală veterinară.

5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar

Activitate: asigurarea condiţiilor de producere şi de calitate a biopreparatelor şi medicamentelor de uz veterinar.

6. Unităţi specializate pentru producţia unor biostimulatori. premixuri şi nutreţuri medicamentate

Activitate: achiziţionarea şi recepţionarea materiilor prime, depozitarea, producerea şi comercializarea de biostimulatori, premixuri şi nutreţuri medicamentate.

7. Depozit de produse de uz veterinar

Activitate: achiziţionarea, depozitarea, conservarea şi comercializarea produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar.

8. Unitate de tehnică medicală veterinară

Activitate: achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea de instrumentar veterinar, aparatură, utilaje, echipamente de tehnică medicală veterinară.

 

III. UNITĂŢI CARE ASIGURĂ ASISTENŢA VETERINARĂ

1. Laborator sanitar veterinar

Activitate: efectuarea de analize, examene, investigaţii de laborator în scop de diagnostic, igienă şi expertiză a produselor de origine animală şi a furajelor.

2. Dispensar sanitar veterinar

Activitate: acordarea de consultaţii, intervenţii, tratamente în domeniul asistenţei sanitare veterinare.

3. Cabinet medical veterinar

Activitate: acordarea de consultaţii, intervenţii, tratamente şi alte acţiuni de asistenţă sanitară veterinară.

4. Clinică veterinară sau spital veterinar

Activitate: acordarea de consultaţii, examene. investigaţii, intervenţii, tratament etc. în domeniul asistenţei veterinare.

5. Laborator de control furaje

Activitate: executarea de examene şi analize de laborator ale furajelor.

 

IV. INDUSTRIA CĂRNII

1. Combinat pentru carne

Activitate: recepţionarea şi prelucrarea în secţii şi în fabrici anexe a produselor şi subproduselor rezultate în urma tăierii animalelor, depozitarea şi livrarea acestora.

2. Abator

Activitate: recepţionarea şi tăierea animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescătorie, păsări, vînat cu blană sau pene) destinate consumului uman, depozitarea şi livrarea acestora.

3. Centru de tăiere

Activitate: recepţionarea şi tăierea ocazională a animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescătorie, păsări, vînat cu blană sau pene), depozitarea de scurtă durată şi livrarea acestora.

4. Depozit frigorific

Activitate: recepţionarea, depozitarea şi conservarea cu ajutorul frigului a cărnii, subproduselor comestibile şi a altor produse alimentare de origine animală, livrarea acestora, pentru crearea în secţia de tranşare a cărnii în piese tranşate, ambalarea, depozitarea şi conservarea prin frig, livrarea acestora.

5. Fabrică pentru preparate din carne, atelier pentru preparate din carne (carmangerie)

Activitate: recepţionarea, prelucrarea şi procesarea cărnii, a subproduselor din carne prin tratament termic, deshidratare, sărare, saramurare sau afumare, depozitarea şi livrarea acestora.

6. Fabrică pentru conserve din carne

Activitate: recepţionarea, prelucrarea şi procesarea cărnii sau a subproduselor comestibile, ambalarea produselor în recipiente etanşe, supuse sterilizării la temperaturi de peste 100°C, depozitarea şi livrarea acestora.

7. Fabrică pentru semiconserve din carne

Activitate: recepţionarea, prelucrarea şi procesarea cărnii sau a subproduselor comestibile, ambalarea produselor rezultate în recipiente etanşe sau în membrane artificiale, supuse unui tratament termic la temperaturi de minimum 70°C şi care au un termen de conservare limitat, livrarea produselor rezultate.

8. Fabrică pentru salamuri crude uscate

Activitate: recepţionarea, prelucrarea şi procesarea cărnii crude, tocate în preparate uscate, afumate sau nu, cu conservare de durată, depozitarea şi livrarea acestora.

9. Fabrică pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte

Activitate: recepţionarea, prelucrarea şi procesarea cărnii sau a subproduselor comestibile în preparate şi semipreparate culinare, preambalarea sau ambalarea acestora, după caz, depozitarea la temperaturi adecvate pe perioadă limitată şi livrarea produselor rezultate.

10. Depozit pentru subproduse necomestibile de origine animală (piei, lînă, păr, carne, pene, puf)

Activitate: recepţionarea, depozitarea, conservarea în condiţii adecvate şi livrarea subproduselor necomestibile de origine animală.

11. Unităţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine)

Activitate: recepţionarea din unităţi autorizate, sortarea, calibrarea, sărarea, ambalarea, depozitarea şi livrarea membranelor naturale.

 

V. INDUSTRIA PEŞTELUI

1. Punct (sau centru) de colectare

Activitate: recepţionarea, colectarea, conservarea peştelui în condiţii adecvate de temperaturi, depozitarea şi livrarea acestuia.

2. Depozit frigorific

Activitate: recepţionarea, depozitarea şi conservarea cu ajutorul frigului a produselor pescăreşti rezultate din pescuitul industrial, prelucrarea în secţii separate a produselor pescăreşti, în vederea congelării şi livrarea acestora.

3. Chioşc pentru comercializarea peştelui şi a produselor din peşte

Activitate: recepţionarea, păstrarea în condiţii adecvate de temperatură pentru o perioadă limitată a peştelui şi produselor din peşte şi livrarea acestora.

 

VI. INDUSTRIA LAPTELUI

1. Centru de colectare, răcire şi depozitare a laptelui

Activitate: colectarea, recepţionarea, refrigerarea, filtrarea, depozitarea şi livrarea laptelui crud.

2. Fabrică de produse lactate

Activitate: recepţionarea, prelucrarea (pasteurizarea sau sterilizarea), ambalarea, depozitarea, livrarea laptelui şi a produselor lactate.

 

VII. UNITATE DE COLECTARE ŞI PRELUCRARE A OUĂLOR

Activitate: colectarea, recepţionarea şi prelucrarea ouălor în produse pasteurizate şi/sau sterilizate, depozitarea şi livrarea acestora.

 

VIII. UNITATE DE COLECTARE ŞI PRELUCRARE A

MIERII DE ALBINE ŞI A ALTOR PRODUSE APICOLE

Activitate: colectarea, recepţionarea şi prelucrarea mierii de albine în diferite produse apicole, depozitarea şi livrarea acestora.

 

IX. DEPOZIT ALIMENTAR

Activitate: depozitarea şi păstrarea în condiţii adecvate de temperatură şi umiditate a produselor alimentare de origine animală preambalate şi livrarea acestora.

 

X. SECTORUL DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ  

Activitate: recepţionarea şi depozitarea produselor de origine animală în scopul prelucrării şi transformării acestora în semipreparate sau preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie, pentru consum pe loc sau vînzare pentru consum la domiciliu.

După specificul activităţii, sectorul de alimentaţie publică se împarte în următoarele tipuri:

1. Restaurant-cantină

Activitate: recepţionarea produselor alimentare de origine animală, producerea şi desfacerea de preparate şi semipreparate culinare, tratate şi netratate termic, produse de cofetărie, patiserie etc.

2. Berărie

Activitate: recepţionarea şi desfacerea de preparate şi semipreparate, tratate sau netratate termic, a specialităţilor de cofetărie-patiserie etc.

3. Bar, cafe-bar

Activitate: recepţionarea, desfacerea unor sortimente de preparate şi semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, a specialităţilor de cofetărie-patiserie.

4. Bistro

Activitate: recepţionarea şi desfacerea unor sortimente de preparate şi semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, produse de patiserie-cofetărie etc.

5. Pizzerie

Activitate: recepţionarea produselor de origine animală, prepararea şi desfacerea sortimentelor de pizza etc.

6. Cafenea

Activitate: desfacerea produselor de cofetărie şi patiserie.

7. Cofetărie-patiserie, plăcintărie

Activitate: recepţionarea unor produse de origine animală, prepararea şi desfacerea produselor de cofetărie-patiserie pentru consum pe loc sau la domiciliu.

8. Magazin alimentar şi mixt, punct alimentar

Activitate: recepţionarea, depozitarea şi livrarea unor produse de origine animală.

9. Măcelărie

Activitate: recepţionarea, depozitarea şi păstrarea în condiţii adecvate de temperatură a cărnii şi a unor subproduse comestibile de origine animală, tranşarea, preambalarea şi livrarea acestora.

 

A. UNITĂŢI A CĂROR AUTORIZAŢIE SANITARĂ

VETERINARĂ DE FUNCŢIONARE SE AVIZEAZĂ ANUAL

1. Ferme de animale

2. Ferme de carantină

3. Staţii de incubaţie

4. Expoziţii de animale

5. Grădini zoologice

6. Menajerii

7. Unităţi-obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelor

8. Tabere de vară

9. Stîni

10. Unităţi de prelucrare industrială a cadavrelor de animale, a produselor de origine animală, a unor subproduse necomestibile de origine animală şi a confiscatelor

11. Crematoriii, cimitire de animale, fîntîni seci

12. Unităţi de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare

13. Tîrguri de animale

14. Baze de achiziţie a animalelor

15. Adăposturi pentru cîini fără stăpîn

16. Şcoli de dresaj pentru cîini

17. Frizerii pentru animale de companie

18. Fabrici producătoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar

19. Fabrici de nutreţuri combinate

20. Puncte farmaceutice veterinare

21. Farmacii veterinare

22. Laboratoare pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar

23. Unităţi specializate pentru producerea unor biostimulatori, premixuri şi nutreţuri medicamentate

24. Depozite de produse de uz veterinar

25. Unităţi de tehnică medicală veterinară

26. Laboratoare sanitare veterinare

27. Dispensare sanitare veterinare

28. Cabinete medicale veterinare

29. Clinici veterinare, spitale veterinare

30. Laboratoare de control al furajelor

31. Combinate pentru carne

32. Abatoare

33. Centre de tăiere

34. Depozite frigorifice

35. Unităţi pentru prelucrarea cărnii şi a subproduselor din carne

36. Fabrici pentru conserve din carne

37. Fabrici pentru semiconserve din carne

38. Fabrici pentru salamuri crude-uscate

39. Fabrici pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte

40. Depozite pentru subproduse necomestibile, brute de origine animală

41. Depozite frigorifice pentru peşte

42. Fabrici de produse lactate

43. Unităţi de colectare-prelucrare a ouălor

44. Depozite alimentare

45. Unităţi de preambalare a produselor alimentare de origine animală

46. Restaurante – cantine

 

B. UNITĂŢILE A CĂROR AUTORIZARE SANITARĂ VETERINARĂ

DE FUNCŢIONARE SE AVIZEAZĂ O DATĂ LA 2 ANI

1. Puncte (centre) de colectare a peştelui

2. Chioşcuri pentru comercializarea peştelui şi a produselor din peşte

3. Centre de colectare, răcire şi depozitare a laptelui

4. Unităţi de colectare – prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicole

5. Berării

6. Baruri

7. Bistro

8. Pizzerii

9. Cafenea, ceainărie, cofetărie, patiserie, plăcintărie

10. Bufete

11. Magazine alimentare mixte

12. Unităţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine).

 

Anexa nr.6

 

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI PRELUCRĂTOARE

DIRECŢIA GENERALĂ MEDICINĂ VETERINARĂ

CU INSPECTORATUL VETERINAR DE STAT

 

Serviciul Sanitar Veterinar de Stat judeţean,

ale UTA Găgăuzia (Găgăuz-Yeri)

şi mun.Chişinău

 

ORDONANŢĂ

privind interzicerea funcţionării unităţii

Nr. __________ din ____________

 

Inspectorul principal veterinar de stat __________________________________________________________

_____________, avînd în vedere prevederile Legii cu privire la activitatea veterinară nr.1538-XII din 23.06.1993

şi referatul tehnic înregistrat la Serviciul Sanitar Veterinar de Stat nr. ________________________________

din data de ________________, înlocuit de _____________________________________________________,

medic veterinar de stat la circumscripţia sanitară veterinară ________________________________________

___________, în baza verificării la unitate ____________________________________________________ din

(denumirea)

_________________________________________________________________________________________,

(localitatea, sediul)

proprietar _________________________________________________________________________________

(numele şi prenumele)

 

DISPUNE:

 

Interzicerea desfăşurării activităţii pentru care a fost autorizată unitatea _______________________________

conform autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare nr. __________ din _____________________, începînd

cu data de ________________________________________________________________________________

 

Acordarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare şi reluarea activităţii se fac la solicitarea proprietarului numai după remedierea deficienţelor şi asigurării condiţiilor sanitare veterinare conform prevederilor legale.

Nerespectarea prezentelor măsuri atrage, după caz, sancţionarea contravenţională sau penală, conform normelor legale în vigoare.

 

Inspector Principal Veterinar de Stat

al Republicii Moldova

 

 

_________________________

(semnătura şi ştampila)

 

Reprezentantul legal al unităţii

 

_________________________