vineri, 1 aprilie 2005
Ordin nr.16 din 10.03.2004 cu privre la aprobarea capacităţilor minime de producere

O R D I N

cu privire la aprobarea capacităţilor minime de producere

 

nr. 16  din  10.03.2004

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.108-111/240 din 09.07.2004

 

* * *

Abrogat: 25.10.2023

Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr.156 din 20.10.2023

 

Notă: Vezi Hot.Guv. nr.597 din 21.10.2009 privind unele măsuri de executare a Legii nr.21-XVIII din 18 septembrie 2009 (pct.1 - se transferă Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare competenţele exercitate anterior de Agenţia Agroindustrială “Moldova-Vin”)

 

Notă: Vezi Hot.Guv. nr.357 din 23.04.2005 privind măsurile de reorganizare a unor ministere şi autorităţi administrative centrale ale Republicii Moldova (pct.1 - se reorganizează Departamentul Agroindustrial "Moldova-Vin" în Agenţia Agroindustrială "Moldova-Vin")

 

Aprobat:

Departamentul Agroindustrial “Moldova-Vin”

Director general Valeriu MIRONESCU

Prin ordinul nr.16 din 10.03.2004

Coordonat:

Departamentul Standardizare şi Metrologie

Director general Sergiu BABAN

 

Întru executarea Legii nr.1100-XIV din 30.06.2000 “Cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice” şi Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr.249 din 11.04.2001 “Pentru punerea în aplicare a Legii privind fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice” şi în scopul asigurării unei dotări suficiente a unităţilor de producere la fabricarea distilatului de vin crud, alcoolului etilic rafinat, a divinului (brandy), votcii (rachiului) şi a producţiei vinicole se emite următorul

ORDIN:

1. Se aprobă cerinţele de bază ale dotării unităţilor de producţie pentru fabricarea distilatului de vin crud, alcoolului etilic rafinat, divinului (brandy), votcii (rachiului) şi producţiei vinicole (anexa).

2. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice se va conduce de cerinţele nominalizate la efectuarea expertizelor tehnice pentru genurile respective de activitate.

3. Agenţii economici, care practică activităţile menţionate la pct.1, vor asigura aplicarea cerinţelor aprobate prin prezentul ordin în termen de 9 luni de la data publicării lui.

[Pct.3 modificat prin Ordinul Departamentului Agroindustrial “Moldova-Vin” din 31.12.2004, în vigoare 01.04.2005]

 

4. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina administraţiei publice abilitate cu controlul şi supravegherea activităţilor menţionate la pct.1 conform legislaţiei.

 

Anexă

 

Cerinţele de bază

vizînd dotarea întreprinderilor specializate cu capacităţi de producere

la fabricarea divinului, alcoolului etilic rafinat, producerea votcii

(rachiului), prelucrarea strugurilor şi fabricarea vinului

 

Generalităţi

La fabricarea producţiei alcoolice pentru toţi agenţii economici sînt obligatorii următoarele cerinţe:

- Autorizaţia sanitară şi antiincendiară a întreprinderii;

- Avizul expertizei ecologice de stat vizînd utilizarea integrală a deşeurilor principale la fabricarea distilatului de vin;

- Avizul expertiză tehnică-tehnologică eliberat de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice şi Camera de Licenţiere;

- Avizul metrologic al utilajului de evidenţă şi control, eliberat de Inspectoratul Principal de Stat în Standardizare, Metrologie, Supraveghere Tehnică şi Protecţia Consumatorilor pe lîngă Departamentul Standardizare şi Metrologie;

- Autorizarea tehnică a utilajului ce funcţionează sub presiune, eliberată de Agenţia Naţională pentru Supravegherea Tehnică;

- Certificat de conformitate pentru produse;

- Licenţa pentru activitate;

- Prezenţa postului fiscal (la pct.1 şi pct.2);

- Înregistrarea utilajului folosit la fabricarea distilatului în registrul respectiv, deţinut de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice;

- Cazangerie, staţie de epurare a apelor, energie electrică, apă potabilă;

- Asigurarea integrităţii sigiliilor aplicate la tot utilajul pentru fabricarea producţiei alcoolice, conform deciziei comisiei de sigilare, în conformitate cu Legea nr.1100-XIV din 30.06.2000 “Cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice”;

- Laborator atestat (acreditat) în modul stabilit;

- Numirea responsabilului, în mod obligatoriu printr-un ordin al întreprinderii, de calitatea producţiei alcoolice.

 

1. Fabricarea divinului

a) Secţia de producere a distilatului de vin crud trebuie să dispună de:

- utilaj autorizat pentru distilare, ce permite obţinerea distilatului de calitate conform actelor normative în vigoare;

- capacităţi emailate, din inox sau metal negru acoperit cu strat de protecţie pentru stocarea vinului materie primă, destinat fabricării distilatului pentru divin, verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv;

- capacităţi de inox sau emailate separate de păstrare a distilatului şi stocare a fracţiilor de frunte şi coadă, verificate metrologic şi controlate la indicii de inofensivitate de organele abilitate în modul stabilit şi racordate la aparatul de distilare prin conducte fixe;

- pompe cu echipament antiexplozibil;

- dispozitiv de control şi evidenţă (măsurător de clasa I), autorizat de organele abilitate;

- utilaj şi material antiincendiar;

- documentaţie normativă şi tehnologică în domeniu;

- sistem de evidenţă conform legislaţiei în vigoare;

- specialişti atestaţi în domeniu.

b) Secţia de stocare şi maturare a distilatului:

- depozit de stocare şi maturare a distilatelor de vin, dotat cu butoaie de stejar, budane sau capacităţi emailate sau inox, verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv;

- dispozitiv de control şi evidenţă (măsurător de clasa I), autorizat de organele respective;

- capacităţi de cupajare şi odihnă a cupajului de divin (budane, butoaie sau cisterne emailate) verificate metrologic şi controlate privind indicii de inofensivitate de organele abilitate în modul stabilit;

- instalaţie de prelucrare termică a doagelor pentru maturarea distilatului în rezervoare prevăzute;

- depozit de păstrare a doagelor;

- staţie de pregătire a apei pentru cupajarea divinurilor;

- recipiente verificate pentru păstrarea apei utilizate în cupaj;

- pompe cu echipament antiexplozibil;

- filtru pentru filtrarea cupajului de divin;

- staţie frigorifică;

- cameră sau capacităţi termoizolate pentru tratarea cu frig a cupajelor de divin;

- ventilaţia respectivă, conform normativelor în vigoare;

- utilaj şi material antiincendiar;

- specialişti atestaţi în domeniu;

- documentaţia normativă şi tehnologică în vigoare.

c) Secţia de îmbuteliere a divinului (brandy) şi stocare a producţiei finite:

- linie de îmbuteliere şi transportare a producţiei finite în depozit;

- dispozitive de evidenţă şi control la produsul îmbuteliat, verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv, ce permite evidenţa şi controlul fiscal al producerii şi anume:

• fabricarea (îmbutelierea) zilnică, lunară şi anuală după volum şi cu bucata pentru fiecare tip de butelii;

• debitul lunar şi anual al divinului, brandy şi volumul total al îmbutelierii pe fiecare tip de butelii.

- informaţia se înregistrează şi se păstrează (la alimentaţie autonomă) timp de un an şi poate fi solicitată pe ore, zilnic, lunar, anual.

- secţie de presiune, dotată cu capacităţi emailate sau inox, verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv;

- pompe cu echipament antiexplozibil;

- maşină de spălat (clătit) sticle;

- depozit pentru stocarea producţiei finite;

- depozit pentru păstrarea materialelor auxiliare (sticlă, cutii, etichete, clei etc.);

- depozit pentru păstrarea mărcilor de acciz şi foilor de însoţire a producţiei finite;

- originalul etichetei aprobat de Consiliul Artistic al Departamentului Agroindustrial “Moldova-Vin” pentru asortimentul respectiv;

- instrucţiunile tehnologice aprobate în modul stabilit;

- documentaţie corespunzătoare de evidenţă contabilă şi tehnologică;

- utilaj şi material antiincendiar;

- specialişti atestaţi în domeniu;

- sistem de evidenţă, conform legislaţiei în vigoare.

 

2. Fabricarea alcoolului rafinat, producerea votcii, rachiului

2.1 Fabricarea alcoolului etilic rafinat

Secţia de producere a alcoolului etilic rafinat:

- recipiente pentru păstrarea materiei prime, alcoolului etilic rafinat, verificate de organul respectiv;

- coloană pentru distilarea materiei prime;

- coloană pentru rafinarea alcoolului etilic;

- dotarea cu utilaj tehnic, conform schemei tehnologice de producere;

- depozit-tip autorizat de stocare a alcoolului rafinat şi rezervoare verificat metrologic de către organele de control abilitate în modul stabilit;

- dispozitive de evidenţă şi control a alcoolului etilic, verificate în modul stabilit de către organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv, ce permite evidenţa şi controlul fiscal al producerii şi anume:

• fabricarea zilnică după volum;

• concentraţia curentă a alcoolului, temperatura curentă, coeficientul curent pentru recalcularea debitului alcoolului absolut;

• debitul zilnic, lunar şi anual al alcoolului.

- informaţia se înregistrează şi se păstrează (la alimentaţia autonomă) timp de un an şi se prezintă pe ore, zilnic, lunar, anual;

- pompe cu echipament antiincendiar;

- recipiente pentru stocarea fracţiei de frunte (uleiului de fuzel), racordate la aparatul de distilare prin conducte fixe de metal, verificate metrologic şi controlate la indicii de inofensivitate de către organele abilitate în modul stabilit;

- utilaj vizînd prelucrarea şi utilizarea integrală a deşeurilor obţinute ca rezultat al fabricării alcoolului etilic rafinat;

- ventilaţia respectivă, conform normativelor sanitare şi altor acte normative;

- documentaţie normativă şi tehnologică în domeniu;

- specialişti atestaţi şi muncitori specializaţi în acest domeniu;

- certificat de înregistrare a utilajului utilizat la producerea alcoolului, eliberat de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice.

2.2 Producerea şi îmbutelierea votcii, rachiului

Secţia de cupajare şi îmbuteliere:

- recipiente din inox sau emailate pentru stocarea, cupajarea votcii, rachiului, verificate metrologic şi controlate la indicii de inofensivitate de organele abilitate în modul stabilit;

- recipiente din inox sau emailate pentru stocarea apei dedurizate, utilizate la producerea votcii, rachiului, verificate şi controlate la indicii de inofensivitate de către organele abilitate în modul stabilit;

- dispozitive de control la materia primă, alcool şi produsul îmbuteliat, verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv, ce permite evidenţa şi controlul fiscal al producerii şi anume:

• îmbutelierea zilnică după volum şi numerar, numărul total al orelor de lucru;

• randamentul curent al liniei, regimul de lucru;

• îmbutelierea lunară şi anuală după volum şi cu bucata pentru fiecare tip de butelii;

• debitul lunar şi anual al numărului total îmbuteliat pe fiecare tip de butelii.

- informaţia se înregistrează şi se păstrează (la alimentaţia autonomă) timp de un an şi se prezintă pe ore, zilnic, lunar, anual;

- depozit-tip autorizat de stocare a alcoolului rafinat;

- coloană cu cărbune şi filtre cu nisip pentru tratarea votcii;

- instalaţia pentru dedurizare a apei utilizate în cupaj;

- linie de îmbuteliere completată cu contor verificat de organul abilitat şi unită prin comunicaţie fixă;

- secţie de presiune, dotată cu capacităţi din inox sau emailate, verificate metrologic şi controlate la indicii de inofensivitate de organele abilitate în modul stabilit;

- pompe cu echipament antiexplozibil;

- filtru pentru cupajul de votcă, rachiu;

- depozit pentru păstrarea producţiei finite;

- ventilaţia respectivă, conform normativelor legislative în vigoare;

- utilaj şi material antiincendiar;

- marca comercială;

- originalul etichetei aprobat de Consiliul Artistic al Departamentului Agroindustrial “Moldova-Vin” pentru sortimentul respectiv;

- instrucţiune tehnologică aprobată în modul stabilit;

- documentaţie de evidenţă contabilă şi tehnologică;

- specialişti atestaţi şi muncitori în domeniu;

- sistem de evidenţă conform legislaţiei în vigoare.

 

3. Prelucrarea strugurilor şi fabricarea vinurilor

La prelucrarea strugurilor şi fabricarea vinurilor sînt necesare următoarele cerinţe generale obligatorii:

- depozit de păstrare a materialelor auxiliare;

- utilaj, instalaţii, dispozitive şi încăperi pentru prepararea soluţiilor şi materialelor auxiliare;

- sistem de evidenţă conform legislaţiei în vigoare;

- documentaţia tehnologică şi normativă;

- asigurarea cu specialişti în domeniu.

3.1 Prelucrarea strugurilor şi fabricarea vinurilor materie primă

- dispozitive de control la materia primă, la alcoolul etilic rafinat (după necesitate), verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv, ce permite evidenţa şi controlul fiscal al producerii vinului materie primă;

- linie tehnologică de prelucrare a strugurilor albi şi/sau roşii;

- instalaţie frigorifică pentru asigurarea respectării parametrilor tehnologici ai procesului de fermentare alcoolică;

- utilaj tehnologic pentru tratare termică, frigorifică, filtrare (după necesitatea tehnologică);

- depozit-tip autorizat de păstrare a alcoolului etilic rafinat (după necesitate);

- depozit de tratare (după necesitate) şi/sau pentru păstrarea vinurilor materie primă.

3.2 Prelucrarea strugurilor, fabricarea vinurilor materie primă şi a vinurilor producţie finită

- dispozitive de control al calităţii şi cantităţii la vinurile materie primă, alcoolul etilic rafinat (după necesitate) şi produsul finit, verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv, ce permite evidenţa şi controlul fiscal al producerii;

- linie tehnologică de prelucrare a strugurilor albi şi/sau roşii;

- utilaj tehnologic pentru tratarea termică (după necesitatea tehnologică);

- utilaj tehnologic de prelucrare şi tratare a vinurilor:

• instalaţii pentru tratare cu frig;

• instalaţii pentru prelucrare şi tratare termică;

• instalaţie de filtrare, ce asigură calitatea şi garanţia de stabilitate a produsului finit;

- depozit de tratare şi păstrare a vinurilor;

- depozit-tip autorizat de păstrare a alcoolului etilic rafinat (după necesitate);

- linie de îmbuteliere autorizată;

- depozit de păstrare a produsului finit;

- marca comercială a întreprinderii;

- originalul etichetelor aprobate de către Consiliul Artistic al Departamentului Agroindustrial “Moldova-Vin” pentru sortimentul respectiv.

3.3 Tratarea vinurilor şi îmbutelierea produsului finit

- depozit de păstrare a vinurilor materie primă;

- depozit-tip autorizat de păstrare a alcoolului etilic rafinat (după necesitate);

- utilaj tehnologic de prelucrare a strugurilor, tratare şi stabilizare a vinurilor:

• instalaţii pentru tratare cu frig;

• instalaţii pentru prelucrare şi tratare termică;

• instalaţie de filtrare, care asigură calitatea şi garanţia de stabilitate a produsului finit;

- linie de îmbuteliere autorizată;

- depozit de păstrare a produsului finit;

- dispozitive de control al materiei prime, alcoolului etilic şi produsului finit îmbuteliat, verificate în modul stabilit de organele abilitate de Departamentul Standardizare şi Metrologie cu dreptul de efectuare a lucrărilor în domeniul respectiv, ce permite evidenţa şi controlul fiscal al producerii producţiei alcoolice;

- marca comercială a întreprinderii;

- originalul etichetelor aprobate de către Consiliul Artistic al Departamentului Agroindustrial “Moldova-Vin” pentru sortimentul respectiv.