luni, 2 februarie 2004
78/02.02.2004 Hotărîre despre aprobarea Modificărilor şi completărilor ce se operează în Codul privind activitatea practică a vinificatorului

H O T Ă R Î R E

despre aprobarea Modificărilor şi completărilor ce se operează

în Codul privind activitatea practică a vinificatorului

 

Nr.78 din 02.02.2004

 

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.26-29/216 din 13.02.2004

 

* * *

Abrogat: 15.08.2009

Hotărîrea Guvernului nr.356 din 11.05.2009


    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă Modificările  şi  completările  ce se  operează  în  Codul
privind activitatea practică a vinificatorului (se anexează).

    Prim-ministru                                   Vasile TARLEV

    Contrasemnată:
    Viceprim-ministru, ministrul
    agriculturii şi industriei alimentare           Dmitrii Todoroglo
    Ministrul justiţiei                             Vasile Dolghieru

    Chişinău, 2 februarie 2004.
    Nr.78.

                                                    Aprobate
                                        prin Hotărîrea Guvernului nr.78
                                        din 2 februarie 2004

         Modificările şi completările ce se operează în Codul
            privind activitatea practică a vinificatorului

    Codul privind  activitatea practică a vinificatorului, aprobat  prin
Hotărîrea  Guvernului  nr.22 din 10 ianuarie 2002 (Monitorul Oficial  al
Republicii   Moldova,  2002,  nr.11-12,  art.88),  se  modifică  şi   se
completează după cum urmează:
    1. Punctul 1.1 se expune în redacţie nouă:
    "1.1. Vinurile,  în funcţie de componenţa soiurilor de struguri  din
care sînt fabricate, pot fi:
    - de soi;
    - cu un soi de bază;
    - din amestec de soiuri.
    1.1.1. Vinurile  de  soi  se  obţin prin  prelucrarea  unui  soi  de
struguri.  Se admite prezenţa a cel mult 15%  de struguri de alte soiuri
ampelografice, corespunzătoare soiului respectiv după specia botanică şi
culoarea boabelor.
    1.1.2. Vinurile  cu un soi de bază se obţin prin sepajul strugurilor
la recoltare sau prelucrare, ori la cupajarea vinurilor materie primă cu
ponderea  soiului  de  bază de cel puţin 51%  şi alte  unul-două  soiuri
corespunzătoare soiului de bază după specia botanică.
    1.1.3. Vinurile  din  amestec  de soiuri se obţin  prin  vinificarea
strugurilor  de o specie botanică culeşi separat sau laolaltă, sau  prin
cupajarea vinurilor materie primă dintr-un sortiment de soiuri.".
    2. Punctul 1.5.1:
    la litera a),  după  enumerarea  a doua se introduce  poziţia  avînd
următorul cuprins:
    "- demidulci - 30-80 g/dm3 ;";
    la literele b)  şi  c), expresia "30-50 g/dm3 " se substituie  prin
expresia
    "30-80 g/dm3 ".
    3. Din alineatul  doi  al  punctului 1.5.2 se exclude  enumerarea  a
cincea.
    4. La punctul  1.5.2.1,  alineatele patru, cinci, şase, şapte,  opt,
nouă, zece se expun în redacţie nouă:
    "Concentraţia alcoolică a vinurilor alcoolizate tari este de  17-20%
vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 15-120 g/dm3 .
    Concentraţia  alcoolului  etilic  de origine  naturală  a  vinurilor
alcoolizate de desert trebuie să fie de cel puţin 1,2% vol.
    Vinurile alcoolizate de desert se împart în:
    - demidulci;
    - dulci;
    - licoroase.
    Concentraţia  alcoolică a vinurilor alcoolizate de desert  demidulci
este de 12-17% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 50-130 g/dm3 .
    Concentraţia  alcoolică a vinurilor alcoolizate de desert dulci este
de 12-17% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 140-200 g/dm3 .
    Concentraţia  alcoolică a vinurilor alcoolizate de desert  licoroase
este de 16-20% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 210-300 g/dm3 .
    Concentraţia  în  masă a acizilor titrabili în vinurile  alcoolizate
tari şi de desert este de 4-8 g/dm3 ".
    5. La punctul 1.5.2.2:
    enumerările alineatului doi se expun în redacţie nouă:
    "- seci;
    - demiseci;
    - demidulci;
    - tari;
    - de desert.";
    se completează cu un alineat nou avînd următorul cuprins:
    "Concentraţia  alcoolică a vinurilor aromatizate seci este de  9-11%
vol., concentraţia în masă a zaharurilor - cel mult 3 g/dm3 .";
    alineatele trei, patru, cinci şi şase se expun în redacţie nouă:
    "Concentraţia  alcoolică  a vinurilor aromatizate demiseci  este  de
9-11% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 5-25 g/dm3 .
    Concentraţia  alcoolică  a vinurilor aromatizate demidulci  este  de
9-11% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 30-80 g/dm3 .
    Concentraţia  alcoolică a vinurilor aromatizate tari este de  17-20%
vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 15-120 g/dm3 .
    Concentraţia  alcoolică  a vinurilor aromatizate de desert  este  de
12-16% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 50-200 g/dm3 .".
    6. Punctul 1.5.2.5 se exclude.
    7. Punctul 1.6.11 se expune în redacţie nouă:
    "1.6.11. Divinuri  - băuturi alcoolice tari, fabricate din distilate
de  vin învechite cel puţin 3 ani, cu adaos de apă dedurizată, sirop  de
zahăr şi, în caz de necesitate, caramel de zahăr şi ape alcoolizate pînă
la obţinerea caracteristicelor fizico-chimice stabilite.
    În funcţie de calitate şi de termenul de învechire a distilatelor de
vin, divinurile se împart în următoarele categorii, după cum urmează:
    - "3 stele" -  fabricat  din distilate de vin învechite cel puţin  3
ani;
    - "4 stele" -  fabricat  din  distilate de vin cu  vîrsta  medie  de
învechire de cel puţin 4 ani;
    - cu denumiri  speciale  ("Aroma", "Belîi Aist", "Tuzara",  "Orfeu",
"Cezar",  "Ungheni"  etc.)  - fabricate din distilate de vin  cu  vîrsta
medie de învechire de 3-5 ani;
    - "5 stele" -  fabricat  din  distilate de vin cu  vîrsta  medie  de
învechire de cel puţin 5 ani;
    - "DVM" (matur)  - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie  de
învechire de 6-7 ani;
    - "DVS" (de calitate  superioară) - fabricat din distilate de vin cu
vîrsta medie de învechire de 8-9 ani;
    - "DVV" (vechi)  - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie  de
învechire de 10-19 ani;
    - "DVFV" (foarte  vechi)  - fabricat din distilate de vin cu  vîrsta
medie de învechire de cel puţin 20 de ani.
    Divinurile de  categoriile  "DVM", "DVS", "DVV",  "DVFV",  învechitе
suplimentar  cel  puţin  3  ani în butoaie sau budane  de  stejar,  sînt
considerate divinuri de colecţie.
    Concentraţia alcoolică a divinurilor trebuie să fie de 40-44% vol.".
    8. Cuvintele  "Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare"  de
la   punctul   1.8   se   substituie   prin   cuvintele   "Departamentul
Agroindustrial "Moldova-Vin".
    9. Capitolul 2 se expune în redacţie nouă:

            "2. CONDIŢIILE ATRIBUIRII DENUMIRII DE ORIGINE,
          CLASIFICAREA, CARACTERISTICILE ŞI PARTICULARITĂŢILE
           FABRICĂRII VINURILOR ŞI ALTOR PRODUSE VINICOLE CU
                          DENUMIRE DE ORIGINE

    Atribuirea denumirii  de origine, clasificarea, caracteristicile  şi
particularităţile  fabricării  vinurilor  şi altor produse  vinicole  cu
denumire  de origine se efectuează conform Regulamentului de producere a
vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine.".
    10. La punctul 4.1:
    în alineatul  întîi, cuvîntul "aspectul" se substituie prin cuvîntul
"limpiditatea";
    alineatul trei se exclude.
    11. Punctul 4.2:
    la litera c), valoarea "3" se substituie prin valoarea "4";
    la litera d):
    din enumerarea întîi se exclud cuvintele "şi cu denumire de origine";
    enumerarea a doua se expune în redacţie nouă:
    "- pentru vinurile speciale:
    de consum curent                            1,2
    de calitate superioară:
    albe şi roze                                1,0
    roşii                                       1,2
    spumante albe, perlante, spumoase           1,0";
    la litera e):
    se exclud cuvintele "şi cu denumire de origine";
    enumerarea a treia se expune în redacţie nouă:
    "- pentru celelalte vinuri peliculare şi
    pentru vinurile aromatizate seci, demiseci
    şi demidulci albe                           17";
    la enumerarea  întîi  a  literei f), după  cuvîntul  "demidulci"  se
completează cu cuvintele "speciale aromatizate demiseci şi demidulci";
    la litera g), valoarea "300" se substituie prin valoarea "200";
    de la litera h) se exclude enumerarea a treia;
    de la enumerarea  a  doua  a literei i) se exclud cuvintele  "şi  cu
denumire de origine";
    după litera i) se introduce o nouă literă j) avînd următorul cuprins:
    "j) concentraţia  în  masă  a cuprului, exprimată  în  miligrame  pe
decimetru cub (mg/dm3 ), trebuie să fie de cel mult 5";
    litera î) devine litera k).
    12. Punctele 5.2 şi 5.3 se expun în redacţie nouă:
    "5.2. Etichetarea şi marcarea ambalajelor de desfacere
    5.2.1. Pe buteliile   cu  vinuri,  divinuri  şi  brandy  se   aplică
etichete,  conform documentelor normative în vigoare, aprobate în  modul
stabilit.
    5.2.2. Pe etichetă  sau  pe  ambalajul de desfacere trebuie  să  fie
prezentată informaţia:
    - inscripţia "Fabricat în Moldova";
    - simbolul mărcii   comerciale   "Barza  Albă  în   zbor",   conform
Certificatului de înregistrare a mărcii nr.1171;
    - denumirea, adresa, telefonul şi marca întreprinderii producătoare;
    - denumirea, adresa, telefonul importatorului, exportatorului;
    - denumirea produsului - conform documentaţiei normative;
    - marca produsului - conform documentaţiei tehnologice;
    - marca comercială a vinului - pentru vinurile speciale;
    - data ambalării  sau  data  prezentării (pentru  vinurile  spumante
obţinute prin metoda clasică): ziua, luna, anul;
    - concentraţia alcoolică, % vol.;
    - concentraţia în masă a zaharurilor, g/dm3 (cu excepţia  vinurilor
seci, divinurilor, brandy), pentru vinurile spumante - denumirea conform
conţinutului  de  zahăr  (extra-brut,  brut,  extra-sec,  sec,  demisec,
demidulce, dulce);
    - capacitatea  nominală a ambalajului de desfacere în decimetri cubi
(dm3 ), litri (l) sau centimetri cubi (cm3 ), mililitri (ml);
    - informaţia cu privire la certificare;
    - codul cu bare, dacă este înregistrat;
    - indicativul documentului normativ de produs;
    - informaţia   cu   privire  la  maturare  (învechire)   -   conform
documentaţiei normative.
    Pe etichetă sau  pe  ambalajul  de desfacere mai  pot  fi  indicate,
suplimentar,  alte  informaţii,  cu  excepţia celora  ce  se  referă  la
aspectul curativ şi contravin legislaţiei în vigoare.
    5.3. Marcarea ambalajelor de transport
    5.3.1. Ambalajul de transport închis (lăzi de carton ondulat sau din
lemn)  se  marchează conform GOST 14192 prin aplicarea  simbolurilor  de
avertizare:  "Fragil.  A  se manipula cu grijă", "Sus", "A  se  feri  de
umiditate", "Limită de temperatură".
    5.3.2. Pe lăzi  sau pe etichetele ataşate trebuie să fie  prezentată
informaţia:
    - inscripţia "Fabricat în Moldova";
    - denumirea, adresa, telefonul şi marca întreprinderii producătoare;
    - denumirea, adresa, telefonul importatorului, exportatorului;
    - denumirea produsului - conform documentaţiei normative;
    - marca produsului - conform documentaţiei tehnologice;
    - numărul de ambalaje de desfacere;
    - capacitatea  nominală a ambalajului de desfacere în decimetri cubi
(dm3 ), litri (l) sau centimetri cubi (cm3 ), mililitri (ml);
    - data ambalării: ziua, luna, anul;
    - alte menţiuni,  cu excepţia informaţiei referitoare la  calităţile
curative şi a celei ce contravine legislaţiei în vigoare.
    5.3.3. Ambalajul  de  transport deschis (lăzi din lemn şi  materiale
plastice)  se marchează conform GOST 14192 şi documentelor normative  în
vigoare pentru ambalajul respectiv.".
    13. Punctul 5.4 se exclude.
    14. Punctul 5.5 devine punctul 5.4 şi se expune în redacţie nouă:
    "5.4. Ambalajul  de desfacere şi de transport cu vin şi alte produse
vinicole,   destinate  exportului,  se  marchează  conform  prevederilor
prezentului  Cod sau cerinţelor stipulate în contractele de livrare,  cu
indicarea,  suplimentar,  a simbolului mărcii comerciale "Barza Albă  în
zbor.".
    15. Punctele 5.6, 5.7 şi 5.8 devin, respectiv, punctele 5.5, 5.6 şi
5.7.
    16. Punctul 5.7 se expune în redacţie nouă:
    "5.7. Termenele  de  garanţie ale vinurilor, divinurilor, brandy  şi
băuturilor  tari  de  struguri de la data îmbutelierii se  stabilesc  de
către întreprinderea producătoare şi trebuie să fie de cel puţin:
    1 lună - pentru vinurile naturale tinere;
    3 luni - pentru  vinurile  perlante,  petiante,  băuturile  tari  de
struguri;
    4 luni - pentru vinurile naturale şi speciale de consum curent;
    6 luni - pentru vinurile naturale şi speciale de calitate superioară
(cu   excepţia  vinurilor  de  colecţie),  vinurile  "Spumant  natural",
spumoase, brandy;
    12 luni - pentru  vinurile cu denumire de origine, vinurile "Spumant
clasic";
    2 ani - pentru divinuri.
    Termenele de   garanţie   ale  altor  produse  vinicole  -   conform
documentelor normative în vigoare.
    Termenele de  garanţie  şi  condiţiile  de  păstrare  se  indică  în
certificatul de calitate.".
    17. Punctul 5.9 devine punctul 5.8 şi se expune în redacţie nouă:
    "5.8. La expirarea  termenului de garanţie iniţial, produsele pot fi
supuse   repetat   certificării  pentru  obţinerea   certificatului   de
conformitate în modul stabilit.".