H O T Ă R Î R E
despre aprobarea Modificărilor şi completărilor ce se operează
în Codul privind activitatea practică a vinificatorului
Nr.78 din 02.02.2004
Monitorul Oficial al R.Moldova nr.26-29/216 din 13.02.2004
* * *
Abrogat: 15.08.2009
Hotărîrea Guvernului nr.356 din 11.05.2009
Guvernul HOTĂRĂŞTE: Se aprobă Modificările şi completările ce se operează în Codul privind activitatea practică a vinificatorului (se anexează). Prim-ministru Vasile TARLEV Contrasemnată: Viceprim-ministru, ministrul agriculturii şi industriei alimentare Dmitrii Todoroglo Ministrul justiţiei Vasile Dolghieru Chişinău, 2 februarie 2004. Nr.78. Aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.78 din 2 februarie 2004 Modificările şi completările ce se operează în Codul privind activitatea practică a vinificatorului Codul privind activitatea practică a vinificatorului, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.22 din 10 ianuarie 2002 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.11-12, art.88), se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Punctul 1.1 se expune în redacţie nouă: "1.1. Vinurile, în funcţie de componenţa soiurilor de struguri din care sînt fabricate, pot fi: - de soi; - cu un soi de bază; - din amestec de soiuri. 1.1.1. Vinurile de soi se obţin prin prelucrarea unui soi de struguri. Se admite prezenţa a cel mult 15% de struguri de alte soiuri ampelografice, corespunzătoare soiului respectiv după specia botanică şi culoarea boabelor. 1.1.2. Vinurile cu un soi de bază se obţin prin sepajul strugurilor la recoltare sau prelucrare, ori la cupajarea vinurilor materie primă cu ponderea soiului de bază de cel puţin 51% şi alte unul-două soiuri corespunzătoare soiului de bază după specia botanică. 1.1.3. Vinurile din amestec de soiuri se obţin prin vinificarea strugurilor de o specie botanică culeşi separat sau laolaltă, sau prin cupajarea vinurilor materie primă dintr-un sortiment de soiuri.". 2. Punctul 1.5.1: la litera a), după enumerarea a doua se introduce poziţia avînd următorul cuprins: "- demidulci - 30-80 g/dm3 ;"; la literele b) şi c), expresia "30-50 g/dm3 " se substituie prin expresia "30-80 g/dm3 ". 3. Din alineatul doi al punctului 1.5.2 se exclude enumerarea a cincea. 4. La punctul 1.5.2.1, alineatele patru, cinci, şase, şapte, opt, nouă, zece se expun în redacţie nouă: "Concentraţia alcoolică a vinurilor alcoolizate tari este de 17-20% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 15-120 g/dm3 . Concentraţia alcoolului etilic de origine naturală a vinurilor alcoolizate de desert trebuie să fie de cel puţin 1,2% vol. Vinurile alcoolizate de desert se împart în: - demidulci; - dulci; - licoroase. Concentraţia alcoolică a vinurilor alcoolizate de desert demidulci este de 12-17% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 50-130 g/dm3 . Concentraţia alcoolică a vinurilor alcoolizate de desert dulci este de 12-17% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 140-200 g/dm3 . Concentraţia alcoolică a vinurilor alcoolizate de desert licoroase este de 16-20% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 210-300 g/dm3 . Concentraţia în masă a acizilor titrabili în vinurile alcoolizate tari şi de desert este de 4-8 g/dm3 ". 5. La punctul 1.5.2.2: enumerările alineatului doi se expun în redacţie nouă: "- seci; - demiseci; - demidulci; - tari; - de desert."; se completează cu un alineat nou avînd următorul cuprins: "Concentraţia alcoolică a vinurilor aromatizate seci este de 9-11% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - cel mult 3 g/dm3 ."; alineatele trei, patru, cinci şi şase se expun în redacţie nouă: "Concentraţia alcoolică a vinurilor aromatizate demiseci este de 9-11% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 5-25 g/dm3 . Concentraţia alcoolică a vinurilor aromatizate demidulci este de 9-11% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 30-80 g/dm3 . Concentraţia alcoolică a vinurilor aromatizate tari este de 17-20% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 15-120 g/dm3 . Concentraţia alcoolică a vinurilor aromatizate de desert este de 12-16% vol., concentraţia în masă a zaharurilor - 50-200 g/dm3 .". 6. Punctul 1.5.2.5 se exclude. 7. Punctul 1.6.11 se expune în redacţie nouă: "1.6.11. Divinuri - băuturi alcoolice tari, fabricate din distilate de vin învechite cel puţin 3 ani, cu adaos de apă dedurizată, sirop de zahăr şi, în caz de necesitate, caramel de zahăr şi ape alcoolizate pînă la obţinerea caracteristicelor fizico-chimice stabilite. În funcţie de calitate şi de termenul de învechire a distilatelor de vin, divinurile se împart în următoarele categorii, după cum urmează: - "3 stele" - fabricat din distilate de vin învechite cel puţin 3 ani; - "4 stele" - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire de cel puţin 4 ani; - cu denumiri speciale ("Aroma", "Belîi Aist", "Tuzara", "Orfeu", "Cezar", "Ungheni" etc.) - fabricate din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire de 3-5 ani; - "5 stele" - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire de cel puţin 5 ani; - "DVM" (matur) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire de 6-7 ani; - "DVS" (de calitate superioară) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire de 8-9 ani; - "DVV" (vechi) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire de 10-19 ani; - "DVFV" (foarte vechi) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire de cel puţin 20 de ani. Divinurile de categoriile "DVM", "DVS", "DVV", "DVFV", învechitе suplimentar cel puţin 3 ani în butoaie sau budane de stejar, sînt considerate divinuri de colecţie. Concentraţia alcoolică a divinurilor trebuie să fie de 40-44% vol.". 8. Cuvintele "Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare" de la punctul 1.8 se substituie prin cuvintele "Departamentul Agroindustrial "Moldova-Vin". 9. Capitolul 2 se expune în redacţie nouă: "2. CONDIŢIILE ATRIBUIRII DENUMIRII DE ORIGINE, CLASIFICAREA, CARACTERISTICILE ŞI PARTICULARITĂŢILE FABRICĂRII VINURILOR ŞI ALTOR PRODUSE VINICOLE CU DENUMIRE DE ORIGINE Atribuirea denumirii de origine, clasificarea, caracteristicile şi particularităţile fabricării vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine se efectuează conform Regulamentului de producere a vinurilor şi altor produse vinicole cu denumire de origine.". 10. La punctul 4.1: în alineatul întîi, cuvîntul "aspectul" se substituie prin cuvîntul "limpiditatea"; alineatul trei se exclude. 11. Punctul 4.2: la litera c), valoarea "3" se substituie prin valoarea "4"; la litera d): din enumerarea întîi se exclud cuvintele "şi cu denumire de origine"; enumerarea a doua se expune în redacţie nouă: "- pentru vinurile speciale: de consum curent 1,2 de calitate superioară: albe şi roze 1,0 roşii 1,2 spumante albe, perlante, spumoase 1,0"; la litera e): se exclud cuvintele "şi cu denumire de origine"; enumerarea a treia se expune în redacţie nouă: "- pentru celelalte vinuri peliculare şi pentru vinurile aromatizate seci, demiseci şi demidulci albe 17"; la enumerarea întîi a literei f), după cuvîntul "demidulci" se completează cu cuvintele "speciale aromatizate demiseci şi demidulci"; la litera g), valoarea "300" se substituie prin valoarea "200"; de la litera h) se exclude enumerarea a treia; de la enumerarea a doua a literei i) se exclud cuvintele "şi cu denumire de origine"; după litera i) se introduce o nouă literă j) avînd următorul cuprins: "j) concentraţia în masă a cuprului, exprimată în miligrame pe decimetru cub (mg/dm3 ), trebuie să fie de cel mult 5"; litera î) devine litera k). 12. Punctele 5.2 şi 5.3 se expun în redacţie nouă: "5.2. Etichetarea şi marcarea ambalajelor de desfacere 5.2.1. Pe buteliile cu vinuri, divinuri şi brandy se aplică etichete, conform documentelor normative în vigoare, aprobate în modul stabilit. 5.2.2. Pe etichetă sau pe ambalajul de desfacere trebuie să fie prezentată informaţia: - inscripţia "Fabricat în Moldova"; - simbolul mărcii comerciale "Barza Albă în zbor", conform Certificatului de înregistrare a mărcii nr.1171; - denumirea, adresa, telefonul şi marca întreprinderii producătoare; - denumirea, adresa, telefonul importatorului, exportatorului; - denumirea produsului - conform documentaţiei normative; - marca produsului - conform documentaţiei tehnologice; - marca comercială a vinului - pentru vinurile speciale; - data ambalării sau data prezentării (pentru vinurile spumante obţinute prin metoda clasică): ziua, luna, anul; - concentraţia alcoolică, % vol.; - concentraţia în masă a zaharurilor, g/dm3 (cu excepţia vinurilor seci, divinurilor, brandy), pentru vinurile spumante - denumirea conform conţinutului de zahăr (extra-brut, brut, extra-sec, sec, demisec, demidulce, dulce); - capacitatea nominală a ambalajului de desfacere în decimetri cubi (dm3 ), litri (l) sau centimetri cubi (cm3 ), mililitri (ml); - informaţia cu privire la certificare; - codul cu bare, dacă este înregistrat; - indicativul documentului normativ de produs; - informaţia cu privire la maturare (învechire) - conform documentaţiei normative. Pe etichetă sau pe ambalajul de desfacere mai pot fi indicate, suplimentar, alte informaţii, cu excepţia celora ce se referă la aspectul curativ şi contravin legislaţiei în vigoare. 5.3. Marcarea ambalajelor de transport 5.3.1. Ambalajul de transport închis (lăzi de carton ondulat sau din lemn) se marchează conform GOST 14192 prin aplicarea simbolurilor de avertizare: "Fragil. A se manipula cu grijă", "Sus", "A se feri de umiditate", "Limită de temperatură". 5.3.2. Pe lăzi sau pe etichetele ataşate trebuie să fie prezentată informaţia: - inscripţia "Fabricat în Moldova"; - denumirea, adresa, telefonul şi marca întreprinderii producătoare; - denumirea, adresa, telefonul importatorului, exportatorului; - denumirea produsului - conform documentaţiei normative; - marca produsului - conform documentaţiei tehnologice; - numărul de ambalaje de desfacere; - capacitatea nominală a ambalajului de desfacere în decimetri cubi (dm3 ), litri (l) sau centimetri cubi (cm3 ), mililitri (ml); - data ambalării: ziua, luna, anul; - alte menţiuni, cu excepţia informaţiei referitoare la calităţile curative şi a celei ce contravine legislaţiei în vigoare. 5.3.3. Ambalajul de transport deschis (lăzi din lemn şi materiale plastice) se marchează conform GOST 14192 şi documentelor normative în vigoare pentru ambalajul respectiv.". 13. Punctul 5.4 se exclude. 14. Punctul 5.5 devine punctul 5.4 şi se expune în redacţie nouă: "5.4. Ambalajul de desfacere şi de transport cu vin şi alte produse vinicole, destinate exportului, se marchează conform prevederilor prezentului Cod sau cerinţelor stipulate în contractele de livrare, cu indicarea, suplimentar, a simbolului mărcii comerciale "Barza Albă în zbor.". 15. Punctele 5.6, 5.7 şi 5.8 devin, respectiv, punctele 5.5, 5.6 şi 5.7. 16. Punctul 5.7 se expune în redacţie nouă: "5.7. Termenele de garanţie ale vinurilor, divinurilor, brandy şi băuturilor tari de struguri de la data îmbutelierii se stabilesc de către întreprinderea producătoare şi trebuie să fie de cel puţin: 1 lună - pentru vinurile naturale tinere; 3 luni - pentru vinurile perlante, petiante, băuturile tari de struguri; 4 luni - pentru vinurile naturale şi speciale de consum curent; 6 luni - pentru vinurile naturale şi speciale de calitate superioară (cu excepţia vinurilor de colecţie), vinurile "Spumant natural", spumoase, brandy; 12 luni - pentru vinurile cu denumire de origine, vinurile "Spumant clasic"; 2 ani - pentru divinuri. Termenele de garanţie ale altor produse vinicole - conform documentelor normative în vigoare. Termenele de garanţie şi condiţiile de păstrare se indică în certificatul de calitate.". 17. Punctul 5.9 devine punctul 5.8 şi se expune în redacţie nouă: "5.8. La expirarea termenului de garanţie iniţial, produsele pot fi supuse repetat certificării pentru obţinerea certificatului de conformitate în modul stabilit.".

Lasă-ne feedback-ul tău! 😊
Ne dorim să îți oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru și apreciem orice sugestie care ne poate ajuta să îl îmbunătățim.
Trimite-ne feedback-ul tău pe email-ul nostru moldlex@stisc.gov.md, facând click pe butonul de mai jos.
Opinia ta contează și ne ajută să devenim mai buni! 🚀